forum.labradory.org

Hodowle - Hodowla z Brzozowej

karat - 06-11-2013, 08:12
Temat postu: Hodowla z Brzozowej
Witam
jestem nowa na forum , chcemy w sobote pojechac kupic pieska w "hodowli z brzozowej" w Luzinie.
Chcemy pieska niewystawowego , biszkopcika lub czekoladkę . W tej hodowli maja akurat pieski. Chciałabym sie czego o niej dowiedziec , czy macie jakas opinie , czy to dobra hodowla.
Prosze poradcie, cos.

aganica - 06-11-2013, 08:23

http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=7352
karat - 06-11-2013, 08:42

Witam
Dziekuje za odpowiedz, to juz czytałam. Ja nie planuje jezdzic z psiakiem po wystawach , chodziło mi bardziej o to czy moge miec pewnosc czy pieski tam sa zdrowe, czy rodzice przebadani, zalezy mi bardziej o takim psiaku do kochania , przytulaka ale chciałabym miec pewnosc czy to labrador czy tylko prawie,

Rinuś - 06-11-2013, 08:48

karat, po pierwsze jeśli chodzi o tą "hodowlę" http://www.hodowlazbrzozowej.pl/ to oni tam mają tylko DON-ki ?
A dwa to jest jakieś stowarzyszenie, a nie hodowla...stowarzyszenia powstały po nowelizacji ustawy w styczniu 2012 roku , wszystkie pseudo hodowle rejestrowały się do stowarzyszeń, bo według prawa nie można sprzedawać psów bez rodowodu.
Nie polecam Ci psiaka z takiego miejsca, poszukaj hodowli pod bandera ZKwP czy Związek Kynologiczny w Polsce , można je poznać po tym, że chociażby na metryce psa powinno widnieć coś takiego jak FCI, stowarzyszenia posługują się F.C.I. czyli z kropkami.
http://www.zkwp.pl/zg/

[ Dodano: 06-11-2013, 08:51 ]
karat napisał/a:
przytulaka ale chciałabym miec pewnosc czy to labrador czy tylko prawie,

żeby mieć pewność czy to Labrador czy prawie Labrador to pies musi mieć rodowód z kilkoma pokoleniami wstecz, w tym miejscu co pokazałeś tego nie mają albo jest to podrobione.
Rozumiem, że nie chcesz jeździć na wystawy , ale w hodowlach normalnych są szczeniaki niewystawowe, które można kupić taniej i masz 100% pewności, że jest to Labrador,a nie prawie Labrador. Kupując psa w tym miejscu gdzie napisałeś/aś będziesz miał/a kundelka za pewnie podobną cenę, bo znając zycie zawołają od Ciebie ok 1000 zł za takiego pieska. więc serio nie warto, bo może się okazać, że jego leczenie w razie choroby może przewyższyc dwukrotnie tą kwotę.

[ Dodano: 06-11-2013, 08:54 ]
aa i dla przykładu podam link na dogomanię, co prawda chodzi o inną tego typu "hodowlę", ale ten sam typ, rozmnażanie dla kasy i zobacz jaki jest efekt:
http://www.dogomania.pl/f...-chore-na-parwo

karat - 06-11-2013, 08:59

No to mnie nastraszyłyscie a ja juz gotowa jestem tam pojechac i kupic pieska , moja córka tak sie nastawiła ze w sobote bedzie miała psa. A moze cie mi polecic jakas dobra hodowle w moich okolicach , czy elblag- gdynia, moze cos w warminsko-mazurskim.
Była bym wdzieczna

Rinuś - 06-11-2013, 09:06

karat, piesek to decyzja na kolejne kilkanaście lat, warto się do tego przygotować. Wiem jak to jest jak się chce pieska na już :) Bo miałam to samo i wzięłam rocznego, zarobaczonego, zapchlonego, z ubytkami sierści , ze strupami na łapach psa...trochę mnie kosztowało doprowadzenie go do porządku, na szczęście on akurat jakoś chory nie był...

Zaraz poszukam i wkleję Ci linki.

karat - 06-11-2013, 09:12

Ja wiem , co do pieska przygotowujemy sie na jego przybycie juz prawie miesiac , szukam ,czytam i tak naprawde juz sama nic nie wiem, koszty zakupu , sa w niektórych hodowlach ponad nasze siły wiec tak postanowilismy ze do 1000zł damy rade wiec tak szukam i znalazłam własnie oferte tej hodowli , spodobała mi sie nie patrzyłam na to pczy pkf czy cos innego , psy i suki maja ładne z innych dobrych hodowli wiec pomyslałam ze i pieski beda ok.
Rinuś - 06-11-2013, 09:19

Zobacz tutaj, nie jest to jakaś specjalnie wybitna hodowla, ale rodzice szczeniaków z ostatniego miotu są przynajmniej na wszystko przebadani
http://www.aszti.com/obecnemioty.html

Najgorsze jest to, że na samym kupnie szczeniaka wydatki się nie kończą...jeśli jest zdrowy to pół biedy, ale to zabawki, to szczepienia, to odrobaczenie, to pewnie coś pogryzie, tu nasika, tam nasika.
w Twoich okolicach ciężko o dobrą hodowlę...może ktoś jeszcze kto mieszka w tym rejonie podpowie jakąś hodowlę inną.

karat - 06-11-2013, 09:24

Wiem ze na tym sie nie skonczy , mielismy juz psa przed urodzeniem córki był z nami 9 lat i miał wszystko był bardziej rozpieszczony niz nie jedno dziecko, fakt był to kundelek wiec płacilismy za niego grosze, a do weta leciałam z kazda pierdołą. Teraz chcemy miec duzego psa, marze o labradorze i wiem ze nie zabraknie mu u nas niczego.
Rinuś - 06-11-2013, 09:30

jeszcze tutaj są szczeniaki, ale to Olsztyn i zapewne cena szczeniaka będzie wyższa niż 1000zł, ale może będzie jakiś niewystawowy piesek i zjadą z ceny:
http://www.petersgang.cba.pl/

tutaj jest czekoladowa sunia jeszcze, co prawda matka nie ma RTG łokci zrobionych i nie wiadomo czy ma zdrowie łokcie czy chore...
http://alegratka.pl/oglos...76f20d49b1277e5

tutaj masz szczeniaka za darmo, nie wiem czy to ściema i potem okazuje się że musisz płacić za niego i tak, nie wygląda za dobrze i być może jest chory...tak nie wyglądają zdrowie 9 tygodniowe szczeniaki niestety :(

[ Dodano: 06-11-2013, 09:35 ]
jeszcze tutaj były/są szczeniaki, byś musiała zadzwonić i zapytać, niestety badań suki na stronie nie ma, warto to dopytać, czy suka ma RTG łokci i bioder i jaki jest wynik, czy ma oczy zbadane.

mibec - 06-11-2013, 09:35

karat, niektorzy hodowcy godza sie na rozlozenie oplaty na raty - warto zapytac; a poza tym mozecie ewentualnie troche poczekac zeby odlozyc wiecej pieniedzy na psa i za kilka miesiecy kupic z dobrej hodowli.
aulinka_pa - 06-11-2013, 10:14

karat

Popieram dziewczyny i wszystko co tu wcześniej napisały-a dodatkowo 1000zł za kundelka-o zgrozo!! uciekaj z tego Luzina czym prędzej.

Kup psa z normalnym rodowodem ze Związku Kynologicznego-dołożysz tyle co worek dobrej karmy a będziecie mieli labradora, bo na tym Ci przecież zależy?!
a nie kundelka z dokumentami z domowej drukarki gdzie rodzice do 2012roku byli w typie rasy kundelkiem-a od roku zarejestrowani w jakimś stowarzyszeniu i nagle stali się "rasowcami" brrr..krew mnie zalewa jak można tak żerować na niewiedzy ludzi.
I taaakie pieniądze brać za psy które w schronisku można za darmo adoptować..

Zobacz w Gdańsku:
http://www.aszti.com/obecnemioty.html
Tam są dzieciaki do wydania-wiec córka mogłaby mieć już od soboty malucha :)

A jak nie uda się w Gdańsku to autostradą macie też dość blisko do Torunia-tu też są maluchy na wydaniu aktualnie :papa:
Także na sobotę mogą być :)

karat - 06-11-2013, 11:07

w gdansku za szczenie 2000zł :cring: niestety za drogo, w toruniu to gdzie moge prosic o link.
aulinka_pa - 06-11-2013, 11:16

karat napisał/a:
w gdansku za szczenie 2000zł :cring:

Rozmawiałam przed chwilą hodowczynią-mówi że są po 1500zł.
Zadzwoń jeszcze raz :)

Zaraz wyśle Ci toruński namiar :)

karat - 06-11-2013, 11:18

gdzie u aszti ,? przed chwila dzwoniłam i powiedziała mi ze 2000zł.
aulinka_pa - 06-11-2013, 11:28

karat napisał/a:

hm..no to nic nie rozumiem..

Masz wiadomość :) ?

Rinuś - 06-11-2013, 12:48

karat, a Wy chcecie psa czy suczkę?
aulinka_pa - 06-11-2013, 12:49

aulinka_pa napisał/a:
karat napisał/a:

hm..no to nic nie rozumiem..

Już wiem-suczka jest tansza, piesek droższy :)

Karat daj znać jak tam poszukiwania :papa:

Rinuś - 06-11-2013, 13:05

a może adoptuś? w Gdyni roczny psiak szuka domku.
http://alegratka.pl/oglos...2a46716b375acd7

karat - 06-11-2013, 13:38

My chcemy psa.
Powysyłałam meile i jak narazie czekam. Moze cos juz dzisiaj postanowimy.
Byłam nastawiona na biszkopta a tu teraz czekoladki mi sie spodobały :haha:
aulinka_pa wielkie dzieki za pomoc

iwonadp - 06-11-2013, 14:06

karat, kupując pieska u ASZTI moge Ci zagwarantować ze maluchy są dobrze socjalizowane nie mieszkaja w kojcach tylko w domu z dziecmi i całą rodzina .
szalej - 06-11-2013, 14:35

Peter's Gang to nie Olsztyn tylko Gdynia :) Polecam szczeniaki z tego miotu masz tam rodziców przebadanych na wszystko i pewność że szczeniaki są naprawde z przemyślanego skojarzenia, chowane w wielkiej miłości i poświęcana jest im każda chwila. Masz pewność że dostaniesz szczeniaka zdrowego i z socjalizowanego - że hodowca dołożył wszelkich starań żeby szczeniaki były jak najlepsze :) )
http://petersgang.cba.pl/index.php/aktualne

shila1404 - 06-11-2013, 19:23

Jeśli chodzi o Olsztyn to bardzo ciężko o dobrą hodowlę.
Trzeba szukać gdzieś dalej.
Podany link do ogloszenia o czekoladowej suni to moje ogloszenie i jest już nieaktualne.
Czasem na malucha warto poczekać. W okolicach Torunia jest sporo hodowli może coś sie znajdzie :)
Życzymy powodzenia :)

Rinuś - 08-11-2013, 13:24

I jak sytuacja z psiakiem?
karat - 08-11-2013, 15:42

Jutro jedziemy po pieska do hodowli pod Toruniem :haha:
Dziekuje wszystkim za dobre rady ;*

Silver69 - 08-11-2013, 16:05

Hodowla z brzozowej to dobra hodowla a PFK powstało w tym samym czasie co ZKwP. Takie jest moje zdanie.
Rinuś - 08-11-2013, 16:19

Silver69,Ty wiesz co piszesz w ogóle? ZKwP istnieje od 1938 roku, a PFK powstało 1 stycznia 2010 ( wtedy zaczęło swoją działalność), polecam najpierw się dokształcić zanim Zacznie się pisac głupoty.

[ Dodano: 08-11-2013, 16:21 ]
karat, do Czernikowa?

Silver69 - 08-11-2013, 16:47

Rinuś, to jest to samo, działają tak samo. W PFK akceptuje tylko rodowody z ZKwP. Nie spotkałam jeszcze innej sytuacji. Osobiście znam prezes PFK jak i właściciela hodowli z brzozowej.
PFK zostało założone i zarejestrowane wcześniej a oficjalnie w 2010. Ja reflektuje ZKwP jak i PFK. Doradzacie tak hodowle z ZKwP a taka jest prawda, że jest tam zarejestrowanych kupa masówek, którym nie zależy na zwierzakach tylko kasie. Najpierw warto sprawdzić hodowlę a nie od razu wypisywać, że to jest złe bo nie z ZKwP. Jasne jakieś SWPiK(czy jakoś tak) i inne to jest totalna porażka i wiadomo o co chodzi. W sumie nie wiem czy można cokolwiek sprawdzać w takich hodowlach bo to kompletny misz masz.

Rinuś - 08-11-2013, 17:23

Silver69 napisał/a:
PFK zostało założone i zarejestrowane wcześniej a oficjalnie w 2010

A dlaczego wczęśniej działali nieoficjalnie hmm?
wystarczy, że widzę co mają na stronie hodowli, psy nie są nawet zbadane na łokcie!!! A to jest podstawa!!!! a Gdzie oczy, miopatia??? Ty byś wzięła psa od nich? Bo ja nie!
a teraz w 3/4 hodowli ZKwP suki jak i psy mają RTG łokci i bioder i przynajmniej jedno z rodziców ma oczy i serce zbadane.

szalej - 08-11-2013, 17:25

Silver69, masa jest tak samo w zkwp jak i we wszystkich innych związkach dlatego tutaj są polecane te sprawdzone, po to został założony ten temat. a skoro PFK akceptuje tylko psy z rodowodem zkwp to zastanawia mnie w takim razie co sprawia że człowiek kupił psa z rodowodem zkwp ale hoduje już w pfk ?? skoro działają tak samo?
Rinuś - 08-11-2013, 17:29

szalej napisał/a:
co sprawia że człowiek kupił psa z rodowodem zkwp ale hoduje już w pfk ?? skoro działają tak samo?

jak to co ?? KASA. w tych całych pfk i innych nie robią badań psom, rozmnażają na pałę byle tylko pieniążki za pieski były, sprzedają w podobnej kwocie szczeniaki co w hodowli ZKwP a rodzice nie są na nic przebadani, wszystko po najcieńszej linii oporu i dla mnie prezesem może być Papież nawet a i tak nigdy nikomu nie poleciłabym psa z takiego miejsca.

Silver69 - 08-11-2013, 19:49

Rinuś, nie które robią niektóre nie, niektóre udostępniają wyniki, niektóre nie. Wszystko zależy od hodowcy. Też znam paru z ZKwP, którzy nie robią na łokcie. Zawiodłam się kilka razy na hodowlach ZKwp, nie chodzi mi o labradory konkretnie, po prostu o ich stowarzyszenie. W PFK zasady są takie same i wydaje mi się, że są bardziej szanowane. Każdy ma inne zdanie, inną opinię. Zawsze można zadzwonić zapytać, pojechać i porozmawiać. Nigdy nie będę kierować się przy zakupie psa tym czy jest z ZKwP czy nie. Jeśli hodowca jest w porządku wszystko będzie jak należy. Jeżeli coś mi się nie spodoba w jednej, drugiej czy kolejnej hodowli, po prostu biorę psiaka ze schronu i tyle, bo myślę, że te psiaki powinny być na pierwszym miejscu.
Ewelina - 08-11-2013, 22:45

Silver69, Mylisz się niestety to nie jest na pewno to samo. Zresztą na tym forum powstał juz ten temat. Wystarczy poszukać i przekonać się :shy:
mibec - 08-11-2013, 22:49

Silver69, zapraszam do tematu poswieconego PFK: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6381
karat - 09-11-2013, 06:43

Rinuś tak, od nich bierzemy psa.
Silver69 - 09-11-2013, 08:31

Ewelina, nie mam zamiaru poświęcać czas temu tematowi bo wiem, że to bez sensu. Każdy ma swoje zdanie i tyle :) Nie jestem ani za tym ani za tym, jak będę szukać psiaka to tu i tu. Dla uspokojenia niektórych mam już zarezerwowaną sunię ONa za 1,5 roku z ZKwP, tak to bardzo porządna hodowla, przede wszystkim domowa z jedną ale idealną sunią, to właśnie rozumiem pod pojęciem hodowla.