| |
forum.labradory.org
|
 |
Hodowle - Wątpliwości na temat hodowli
brusli - 10-12-2008, 02:07 Temat postu: Wątpliwości na temat hodowli witam
zakupiliśmy pieska w sposób ,że tak powiem spontaniczny......
i w dodatku na znanym portalu aukcyjnym.
oczywiście mamy metrykę , dostaliśmy wyprawkę itd.
po przyjechaniu na miejsce okazało się ,że hodowla jest mocna początkująca... a nawet bardzo mocno
był to pierwszy miot ...
ale cóż długa podróż + piękne pieski w dodatku czekoladowe
oczywiście teraz targają mną wątpliwości
(dotyczą głównie zdrowia psa i w duuuużo mniejszym stopniu jego usposobienia)
szczeniaczek jest piękny , i wydaje się w wielu aspektach zgodny z wzorcem rasy
ale jest niebywale spokojny , a wręcz flegmatyczny i całymi dniami śpi
chociaż , trzeba przyznać , że dzięki temu np nie wyrządza szkód i nie załatwia się w domu
nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z labradorami i stąd te wątpliwości
chciałbym dowiedzieć sie co o tym sądzicie
z tym ,że proszę o wypowiedzi konstruktywne
i tak już tego pieska wzięliśmy
i zostanie z nami bez względu na wszystko,
moje wątpliwości dotyczą usposobienia pieska - niezwykle spokojnego i mało ekspresyjnego (np w porównaniu ze szczeniakiem owczarka niemieckiego moich rodziców)
dodam że piesek ma 9 tygodni
i jest u nas od 10 dni
właściwie to się trochę czepiam , bo wszystko wydaje się w porządku
ale chciałbym poczytać rozsądne opinie na ten temat
AnTrOpKa - 10-12-2008, 03:06
brusli, Twój piesek to jeszcze maleństwo, dlatego nic dziwnego, że przesypia on większość dnia Myślę, że to tylko kwestia czasu jak się zadomowi i zacznie broić Tak więc pierwsza sprawa to wiek szczeniaczka, a druga, to każde szczenię jest inne Jedne roznosi dom i siusia do 6go miesiaca, inne zaś potrafi być spokojne i szybko uczy się załatwiać na dworze. Nie ma reguły
Czy po kupnie pieska byliście z nim u Waszego weterynarza? Powinien on obejrzeć maluszka i sprawdzić czy nic mu nie dolega.
Co do hodowli, cóż, każdy hodowca miał kiedyś swój pierwszy miot Nie martw sie na zapas, jeśli masz metrykę tzn, że rodzice byli przebadani chociażby pod katem dysplazji (chociaż to nigdy nie gwarantuje, ze piesek nie bedzie jej miał).
Nie pozostaje mi nic innego jak pogratulowac Wam nowego członka rodziny (i to czekoladowego!!!!!)
W razie jakichkolwiek pytań śmiało piszcie na forum
gusia1972 - 10-12-2008, 10:11
brusli, ja popieram to co napisała Antropka
każdy ma kiedyś swój pierwszy miot ...
jak masz metryczkę to wiesz że rodzice po badaniach są
a że psiak spokojny ... taki egzemplaż macie dla pocieszenia to Wam powiem że ja też taką spokojną sukę mam diabeł w nią czasami tez wchodzi ale najcześciej jest spokojna, w domu całe dnie przesypia, a szaleje na dworze
a jako maluszek to taka ciapa fajna była hodowczyni mi mówiła że jest do mamusi podobna bo mamusia też spokojna była za to brat Kali to podobno bardziej rozrywkowy był wszędzie go było pełno
noo a do weta i tak na szczepienie pewnie zaraz idziecie to niech Wab wybada maluszka i Was uspokoi
Krystyna - 10-12-2008, 10:46
| gusia1972 napisał/a: | jak masz metryczkę to wiesz że rodzice po badaniach są
|
skad taka pewnosc?
sodalis - 10-12-2008, 11:06
| gusia1972 napisał/a: |
jak masz metryczkę to wiesz że rodzice po badaniach są |
Sam fakt, że pies ma metryke nie oznacza, że rodzice byli przebadni - jesli urodzili sie przed 2006 rokiem to mogą wogóle badani nie być.
Większość badań u labradorów jest nieobowiązkowa i nie przez wszystkich hodowców robiona.
Ola - 10-12-2008, 11:10
zgadzam się z Antropką , kazdy szeniak jest inny, Holly na początku też byla spokojniutka, flegmatyczne dopiero jak sie zadomowila na dobre u Nas to zaczela pokazywac do czego jest zdolna.
brusli, nie martw się na zapas, tylko ciesz się maleństwem.
Andevil - 10-12-2008, 11:42
Ja porównując mojego poprzedniego labradora Devila i obecnego malucha (juz nie całkiem malucha) Dante widzę, ze maja zupełnie inne charaktery i temperamenty. Dante - spokojny, zrównoważony "mysliciel", nieco zdystansowany od wszystkiego, czasem nawet szukajacy spokoju z dala od domowych hałasów. Aczkolwiek lizak i całuśnik - 100% labradora w piesku
Devil - żywiołowy, energiczny, o niskim progu pobudzenia pies - wystarczyło ludzkie spojrzenie, a już rwał sie do powitań i całusów. Ponadto nie opuszczał mnie ani na krok, towarzysząc mi prawie w każdej sytuacji.
Jedna cechę mieli wspólną - ani jeden, ani drugi nie demolował domu i niczego nie niszczył.
Tak wiec, szczenięta mogą być bardzo różne. A Wasza mała czekolada moze jest właśnie z tych spokojniejszych labeczków.
supergirl - 10-12-2008, 13:23
mój Amber też był z pierwszego miotu w hodowli, ale to o niczym nie świadczy Tylko że mój Amber od samego początku był małym urwisem i zawsze wszędzie go było pełno
brusli - 10-12-2008, 19:33
bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi
zawsze to dobrze posłuchać a właściwie poczytać czegoś od ludzi z większym doświadczeniem
te moje wątpliwości w dużej mierze wzięły się z lektury różnych artykułów na stronach dużych hodowli i trochę straszenia takich nowicjuszy jak ja
mi naprawdę nie zależy na jakiś specjalnych atrybutach u psa czy wpisach , wystawach itd
jedynie chodzi o to żeby zdrowy był i się nie męczył
a co do temperamentu, to po kilku dniach zaczął mieć całkiem skrajne fazy , najpierw zabawa
po czym natychmiast idzie spać
mi to w sumie odpowiada, tym bardziej ,że bawimy się raczej z mojej inicjatyw ( bądź kogoś z domowników)
no i zdecydowanie załatwia sie na zewnątrz ( czasem siknie odrobinę w domu ale nic więcej)
u weterynarza oczywiście byliśmy obejrzał trochę szczeniaka , zaszczepił i namawiał mnie na jakieś prześwietlenia kontrolne stawów po 5 miesiącu życia psa
jeszcze się zastanowię , bo słyszałem różne opinie na ten temat
może macie jakies doświadczenia z tą sprawą?
AniaCz. - 10-12-2008, 19:42
brusli, oczywiscie, ze przeswietlac i to przed ukonczeniem 6 miesiaca.
Tsunami - 10-12-2008, 22:25
| AniaCz. napisał/a: | | brusli, oczywiscie, ze przeswietlac i to przed ukonczeniem 6 miesiaca. |
dla mnie to nie jest takie oczywiste...
gwiazdka - 10-12-2008, 22:28
Moja tez na poczatku calymi dniami spala..i byla jaks niemrawa... nawet bawic sie nie chciala...i tez sie zastanawialam o co kaman............ poczekaj dopiero najlepsze przed TOBA jeszcze bedziesz prosil psiaka aby sie uspokoil hehehehe
mala85 - 11-12-2008, 13:41
brusli, mój wet okrzyczał mnie że tak późno zrobiłam prześwietlenie (między 7-8miesiąc). Im szybciej tym lepiej i masz pewność.
AniaCz. - 11-12-2008, 14:00
| Tsunami napisał/a: | | dla mnie to nie jest takie oczywiste... |
prosze sprecyzuj twoje stwierdzenie.
Podaj prosze jakies argumenty, poniewaz samo stwierdzenie "nie" nie robi na mnie zadnego wrazenie.
Tsunami - 11-12-2008, 14:12
Swoje zdanie na ten temat nie raz już pisałam w odpowiednim temacie dotyczącym profilaktycznego prześwietlenia. To nie jest takie hop siup stąd też nie uważam za oczywiste wykonywanie prześwietlenia u psa poniżej 6 miesiąca życia.
AniaCz. - 11-12-2008, 14:28
Tsunami, a to dziwne, ze wielu szanowanych weterynarzy zaleca przeswietlenie do 6 miesiaca.
anna34 - 11-12-2008, 14:35
Zdaniem wetów jak najbardziej można wykonywać rtg stawów w 6 miesiącu życia,ba nawet wcześniej.Ja rozumiem,że co wet to inne stwierdzenie,zresztą rozbierzność czy wykonać rtg w tak młodym wieku czy nie,nie dotyczy tylko tego tematu.Tak samo jest z tematem kastracji,są na forum psiaki,które są wykastrowane przed ukończeniem 18 miesiąca życia i niektórzy nie widzą problemu,a moi weci widzą i każa czekać do 18 miesiąca życia.
Właściciel psa powinien zrobić tak jak mu serce nakazuje,bylebyło to dobre dla psiaka.
Tsunami - 11-12-2008, 15:40
| AniaCz. napisał/a: | | Tsunami, a to dziwne, ze wielu szanowanych weterynarzy zaleca przeswietlenie do 6 miesiaca. |
A to dziwne, że wielu szanowanych lekarzy weterynarii nie widzi takiej potrzeby | anna34 napisał/a: |
Właściciel psa powinien zrobić tak jak mu serce nakazuje,bylebyło to dobre dla psiaka. |
Dokładnie, dlatego też napisałam, że dla mnie prześwietlanie psa nie jest takie oczywiste. Trzeba przemyśleć wszystko dokładnie, skonsultować to z lekarzami, a nie lecieć prześwietlać psa, bo na forum ktoś tak napisał.
iwonadp - 11-12-2008, 18:28
| brusli napisał/a: | | moje wątpliwości dotyczą usposobienia pieska - niezwykle spokojnego i mało ekspresyjnego (np w porównaniu ze szczeniakiem owczarka niemieckiego moich rodziców) | Mojej koleżanki owczarek jako szczenię był bardzo mało żywotny .
[ Dodano: Czw 11 Gru, 2008 ]
| Cytat: | gusia1972 napisał/a:
jak masz metryczkę to wiesz że rodzice po badaniach są
skad taka pewnosc?
_________________ |
No właśnie .
papisia - 12-12-2008, 14:46
| Tsunami napisał/a: | | Swoje zdanie na ten temat nie raz już pisałam w odpowiednim temacie dotyczącym profilaktycznego |
AniaCz., http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=678 zapraszam tutaj
orlosia - 26-04-2009, 20:45
| AniaCz. napisał/a: | | brusli, oczywiscie, ze przeswietlac i to przed ukonczeniem 6 miesiaca. |
odnosnie tego przeswietlenia...drogie to?
mTa22 - 26-04-2009, 22:07
u nas w Bydgoszczy ok 30-40 zł
ppaula2 - 27-04-2009, 14:45
w Warszawie ok 200zł
Z tym, że to jest w narkozie. Dlatego czekam bo moja wetka badając ją nie ma wskazań do robienia takiego prześwietlenia.
A po ukończeniu bodajże 15 miesiąca jest to obowiązkowe to po co psa 2 razy męczyć?
No chyba, że wet zauważył coś niepokojącego.
gusia1972 - 27-04-2009, 14:53
ja płaciłam za prześwietlenie samych bioder + narkoza + wybudzenie 70 zł, ale to w tamtym roku, a teraz czeka nas droższa inwestycja, prześwietlenie bioder + łokcie + wpis do rodowodu i tu cena stanowczo rośnie
diablik1975 - 11-09-2010, 12:17
Witajcie moim zdaniem kazda hodowla powinna byc dokladnie sprawdzana mojego Urwisa Uranka kupiłam pod koniec lipca piesek byl u nas dwa dni i rozchorował mi sie na pawowiroze wlasciciele zle go zaszczepili w 4 i 6 tygodniu a tyo bylo za wczesnie piesek cierpial tydzien uratowalismy go i teraz ma się świetnie .Hodowcy potrafią oszukiwac nie chca teraz brac na siebie odpowiedzialności a tak na marginesie powinni oddac mi pioeniążki za szczeniaka i pokryc koszta leczenia!Mam nadfzieje że Twoj pupilek bedzie zdrowiutki czego zycze z calego serca.Pozdrawiam i nie ma sie co martwic na zapas!
Krystyna - 11-09-2010, 13:00
A jestes pewien ze psa w hodowli kupiles?
Bo osobiscie mocno w to watpie ...
mlena - 18-11-2010, 13:25
z ciekawości dopytałam ile u nas kosztuje bo i nas to czeka neidługo
same biodra - 7ozł
same łokcie 105 zł
biodra i łokcie razem 140 zł - tylko tu dopiero w 6 miesiącu najwcześniej
zastanawiam się teraz czy iść na same biodra szybciej i potem łokcie czy zaczekać do 6 m-ca i zrobić wszystko razem , wet który to wykonuje powiedział ,ze lepiej zaczekać a mnie sie zdawało ,ze biodra dobrze zrobić szybciej..
tenshii - 18-11-2010, 13:43
| mlena napisał/a: | | biodra i łokcie razem 140 zł - tylko tu dopiero w 6 miesiącu najwcześniej |
Dlaczego dopiero od 6?
mlena - 18-11-2010, 14:01
a nie wiem jak dzwoniłam tam to powiedzieli ,ze łokcie dopiero od 6 miesiąca same biodra można wcześniej ale jak poczekamy to 6 miesięcznemu można pod jedną narkozą zrobić to i to
tenshii - 18-11-2010, 14:04
mlena, łokcie mogą "zrastać się" do 9 miesiąca, ale czasami dysplazja jest już tak rozwinięta, że przed tym wiekiem robi się zabieg. Dlatego RTG warto zrobić odpowiednio wcześnie. 6 miesiąc jest OK, ale można wcześniej
I lepiej robić pod premedykacją, a nie pełną narkozą
mlena - 18-11-2010, 14:19
to pewnie mnie chcieli naciągnąć an osobne łokcie i biodra bo powiedziałam ,ze chcę jak najszybciej biodra zrobić
czyli np w 5 m-cu mogę to i to za jednym razem jeszcze dopytam wetki prowadzącej małego , bo ta przednia łapka jego mi się nie podoba sama mówiła że łokcie trzeba będzie zrobić u niego
Tenshi jesteś tu moją skarbnica wiedzy
tenshii - 18-11-2010, 14:24
| mlena napisał/a: | | w 5 m-cu mogę to i to za jednym razem |
Możesz. Myśmy mieli robić już w 20 tygodniu życia, ale suma sumarum wyszło, że zrobiliśmy w 6 miesiącu.
Ale i tak będziemy powtarzać w 18 miesiącu. To RTG w 6 miesiącu było po to, aby sprawdzić czy nie dzieje się nic wymagającego natychmiastowej reakcji. Na szczęście wyszło wszystko wporządku, ale dla pewności sprawdzimy to kiedy Niunia osiągnie dojrzałość a stawy przestaną rosnąć
| mlena napisał/a: | | jesteś tu moją skarbnica wiedzy | wielu tu bardzo mądrych ludzi, o wiele mądrzejszych ode mnie na pewno też coś podpowiedzą
I zapytaj o premedykację zamiast całkowitej narkozy
|
|