| |
forum.labradory.org
|
 |
Karmy suche - KARMY: PURINA
labidabi - 11-03-2014, 12:03 Temat postu: KARMY: PURINA Dość popularna karma, a nie znalazłam osobnego wątku w jej temacie.
Opiszcie, proszę, swoje doświadczenia z tą marką.
Moja Koko (10 tyg.) dostawała Purinę Dog Chow i Pro Plan (oczywiście w wersjach Puppy) zamiennie w hodowli. Kontynuuję podawanie tej karmy, ale słyszałam wiele niepochlebnych opinii na temat zwłaszcza tej pierwszej odmiany...
mibec - 11-03-2014, 13:55
| labidabi napisał/a: | | dostawała Purinę Dog Chow i Pro Plan (oczywiście w wersjach Puppy) zamiennie w hodowli | dosc osobliwe zywienie. Moge zapytac ktora hodowla tak karmi szczeniaki?
ProPlan nie jest zly, choc stosunek ceny do jakosci wychodzi tak sobie; natomiast od Dog Chowa to bym uciekala na Twoim miejscu.
labidabi - 11-03-2014, 14:09
| mibec napisał/a: | | labidabi napisał/a: | | dostawała Purinę Dog Chow i Pro Plan (oczywiście w wersjach Puppy) zamiennie w hodowli | dosc osobliwe zywienie. Moge zapytac ktora hodowla tak karmi szczeniaki?
ProPlan nie jest zly, choc stosunek ceny do jakosci wychodzi tak sobie; natomiast od Dog Chowa to bym uciekala na Twoim miejscu. |
Zapomniałam dodać, że karmiona była dodatkowo gotowanym jedzeniem. Tzn. karma i zwykłe jedzenie (ryż, mięso, warzywa), nie wiem w jakim stosunku, ale ogólnie 4x dziennie. Mała ma 10 tyg, więc nie wiem ile razy karma była zmieniana (DCh/PP).
Nie będę wspominać nazwy hodowli, nie o to chodzi. Nie zauważyłam, żeby mała miała jakieś problemy fizjologiczne (może oprócz lekko śmierdzącej kupki, no, ale chyba ciężko, żeby kupka nie śmierdziała). W każdym razie zjada karmę bardzo chętnie, do tej pory jadła z kurczakiem, dziś dałam jej z wołowiną, bez grymasu zjadła. Zanim ją wzięliśmy z hodowli, kupiłam chyba z 3 kg karmy tej samej marki o różnych smakach, więc ją dokończę i wtedy pomyślę nad zmianą na coś lepszego... do tego czasu będę jej chyba aplikować te witaminy po prostu... chyba ma to sens..?
[ Dodano: 11-03-2014, 14:18 ]
Tak swoją drogą, czytam fora i setki postów i wciąż nie mogę się zdecydować jaką karmę spróbować jej wdrożyć po Purinie... Mnóstwo ludzi zachwyca się Royalem... ale sporo też ją krytykuje... że niby marka schodzi na... psy:) Chciałabym dobrać jej taką karmę, w której Koko nic nie zabraknie. Raczej nie planuję wdrażać jej domowego jedzenia, choć są i zwolennicy takiego karmienia. Po pierwsze obawiam się, że mała zniechęci się do karmy w ogóle, po drugie gubię się straszliwie w tych wszystkich wartościach odżywczych, których potrzebuje pies do prawidłowego funkcjonowania... A podobno przy dobrze dobranej karmie, nie potrzeba pieskowi nic więcej w zdrowym odżywianiu. To nie kwestia mojego lenistwa, ale raczej lekkiego strachu, ponieważ jestem początkującym właścicielem takiego pieska:)
Monisiaczek - 11-03-2014, 14:23
Hodowca, który tak karmi psy nie wystawia sobie dobrej opinii.
Z tych dwóch karm, które wymieniłaś, to tylko Purina Pro Plan - oczywiście wersja Puppy.
| labidabi napisał/a: | | kupiłam chyba z 3 kg karmy tej samej marki o różnych smakach |
Trzymaj się jednej wersji, bo zafundujesz Koko rewolucję żołądkową.
Jeśli chcesz zmienić karmę, to pamiętaj, by nową karmę wprowadzać stopniowo, zachowując 7-dniowy okres przejściowy.
labidabi - 11-03-2014, 14:30
| Monisiaczek napisał/a: | Hodowca, który tak karmi psy nie wystawia sobie dobrej opinii.
Z tych dwóch karm, które wymieniłaś, to tylko Purina Pro Plan - oczywiście wersja Puppy.
| labidabi napisał/a: | | kupiłam chyba z 3 kg karmy tej samej marki o różnych smakach |
Trzymaj się jednej wersji, bo zafundujesz Koko rewolucję żołądkową.
Jeśli chcesz zmienić karmę, to pamiętaj, by nową karmę wprowadzać stopniowo, zachowując 7-dniowy okres przejściowy. |
Kurczę, nie wiedziałam, że przy zmianie smaków też trzeba tak uważać...;/ Jak więc mam postępować przy takich zmianach? Co ile ew. mogę jej zmieniać smaki karmy? (chodzi mi tutaj bardziej o urozmaicenie dla małej, dla mnie to bez różnicy czy daję jej kurczaka, wołowinę, czy indyka, jeśli jej i tak wszystko smakuje:) po prostu chcę jej jakoś "uatrakcyjnić" smaki, jeśli tylko można oczywiście). I czy takie samo postępowanie trzeba przyjąć przy zmianie na karmę innej firmy? czy może wtedy trzeba być jeszcze bardziej ostrożnym?
Elazar - 11-03-2014, 14:44
labidabi, Podobnie jak znana hodowla Leminiscatus, ja również polecam karmy produkowane przez firmę Gilbertson & Page - marki GILPA i Heritage. Dla szczeniaka do 6 miesiąca życia polecam karmę "Heritage Growth dla szczeniąt"
Polecam stronę http://www.zooexpress.pl/
Monisiaczek - 11-03-2014, 14:45
Musisz mieszać karmy, stopniowo wprowadzając nową, a zmniejszając % ilość starej:
Dzień 1 i 2
Karma dotychczasowa 75%
Karma nowa 25%
Dzień 3 i 4
Karma dotychczasowa 50%
Karma nowa 50%
Dzień 5 i 6
Karma dotychczasowa 25%
Karma nowa 75%
Dzień 7 i kolejne
Karma dotychczasowa 0%
Karma nowa 100%
Sugarfree - 11-03-2014, 15:05
Nasza Lila aktualnie jest na Purinie Pro Plan Puppy Sensitive z łososiem i ryżem ponieważ jest uczulona na kurczaka. Na początku były małe problemy z jedzeniem ale nie wynikały one z racji smaku karmy tylko z powodu tego, że ona absolutnie nie chciała jeść suchej karmy. Teraz jest już dobrze - zjada "groszki" zarówno prosto z michy jak i z konga do którego wsypujemy jej tą karmę i wtedy "zabawa = posiłek". Lila na tej Purinie nie ma żadnych sensacji żołądkowych. Kupa normalna, stosownie do wieku Zdrowo rośnie, co niedawno podczas wizyty potwierdził wet. Obserwując mojego psa mogę tą karmę spokojnie polecić.
Natomiast jeśli chodzi o Purinę Dog Chow, no coż... Moja sąsiadka ma psa, któremu przez jakiś czas podawała tą karmę. Psina miała wzdęcia, kupy niby zwarte ale jednocześnie jakieś takie rzadkie i przede wszystkim wielkie. Sierść też pozostawiała wiele do życzenia. Dopiero wet uświadomił jej, że problem tkwi w karmie. Ja sama, będąc któregoś dnia w sklepie zoologicznym, sprawdziłam skład dwóch karm Puriny dla szczeniąt - obydwie w wersji z ryżem i jagnięciną. W Purinie Pro Plan Puppy zawartość jagnięciny 21%, a w Purinie Dog Chow Puppy zawartość jagnięciny 4% Cena też o czymś świadczy. W sklepie, w którym porównywałam składy wyżej wymienionych karm, za 14kg Puriny Pro Plan trzeba zapłacić 159 zł, a za 14kg Puriny Dog Chow 110 zł.
My na pewno pozostaniemy przy Pro Planie Wiadomo, że całe życie nie będę jej karmić jednym rodzajem karmy ale na razie jest szczeniakiem i nie będę robić na jej żołądeczku żadnych testów. Uśmiechnięta mordka Lilianny i kręcący się dookoła ogonek na widok michy jest dla mnie najlepszym potwierdzeniem, że jej smakuje
Marsowa - 11-04-2014, 21:33
Nasza Tequile karmimy Putina dog chow w wersji puppy. Karma jej smakuje i oczywiście żadnych problemów nie ma, żadnych rewolucji zoladkowych do tego gotowany ryż z warzywami i kurczakiem
Karoola - 11-04-2014, 21:38
Marsowa, purina dog chow to zły wybór. Mam do Ciebie prośbę: leć do kuchni (czy gdzie trzymasz karmę), złap worek i przeczytaj skład. Wskazówka: składniki na liście uporządkowane są malejąco pod względem ich procentowej zawartości.
Wnioski?
Marsowa - 11-04-2014, 21:43
Niestety nie mam opakowania, kupuje na wagę... Uświadom mnie
Karoola - 11-04-2014, 21:55
Marsowa, http://www.zooplus.pl/sho...ow/puppy/383105
Kupujesz super drogie Pedigree W składzie same zboża. Poza tym, skoro kupujesz na wagę, to po pierwsze zapewne przepłacasz (ile wychodzi Ci za kg? postaram się znaleźć coś o niebo lepszego w tej cenie), po drugie worki z karmą w sklepie nie są fabrycznie zamknięte (=stoją otwarte), dlatego karma może być zepsuta, przechowywana w złych warunkach itp, a po trzecie nie masz pewności, że to jest właśnie ta karma (to samo, nie dostajesz jej w fabrycznym opakowaniu).
Marsowa - 11-04-2014, 22:11
Kupuje po 10 zł za kilo, zmartwilas mnie teraz. Myślałam że podaje sunie dobra karmę.. A jednak się myle
Ewelina - 11-04-2014, 22:16
Marsowa, za 150zł możesz mieć 15kg naprawdę dobrej karmy, poczytaj tematy o karmach.
tenshii - 11-04-2014, 22:18
Nie mówiąc o tym, że karma sprzedawana na wagę często jest zwietrzała albo przeterminowana.
Możesz kupić worek naprawdę dobrej karmy, tanio, przez internet - doniosą Ci pod same drzwi. Świeżą, zapakowaną i pożywną karmę.
Marsowa - 11-04-2014, 22:25
Dzięki polećcie jakąś, która waszym zdaniem będzie odpowiednia
Ewelina - 11-04-2014, 22:48
Marsowa, Twoja sunia to jeszcze szczeniak więc do ok. 12 miesiąca powinna dostawać karmę dla szczeniąt i jakieś wspomagacze na stawy możesz spróbować http://www.zooplus.pl/sho.../purizon/398816 polecam ta stronkę sama z niej zamawiam i nigdy się nie zawiodłam.
[ Dodano: 11-04-2014, 22:48 ]
Marsowa, Tylko poczytaj o dawkowaniu na każdej karmie podane jest z tyłu dawkowanie
Marsowa - 11-04-2014, 23:05
Tak o tabelach żywienia pamiętam dzięki za odpowiedź. Czyli zmieniamy karmę suni od kilku dni namiętnie czytam o labkach,o sposobie żywienia, wychowania, o charakterze tych psiaków. Sporo się już dowiedziałam o tej rasie,ale jak widzę sporo jeszcze przede mna. Kiedyś myślałam że jak reklamują np. Pedigree, chapi, itp to są to karmy wysokiej jakości, z dobrego gatunku miesa i w ogóle są naj naj naj!! Jak sobie poczytałam o składzie tych karm to nie mogłam uwierzyć że to w sumie badziewie! Teraz z większą rozwaga będę wybierała jedzenia dla labka, jak widać reklama może nieźle namacic w głowie
tak sobie myślę że albo Brit albo Arion będzie dobrym wyborem
Karoola - 12-04-2014, 00:01
Marsowa, to też jest dobra karma, 8 zł z groszami za kg!
http://www.zooplus.pl/sho...kus_muhle/31582
tutaj wyższa półka, a cena wciąż poniżej 10 zł/kg (półka wyżej od M-M, o dog chow nie wspomnę )
http://www.zooplus.pl/sho...us_karma/383878
tutaj fantastyczna karma, milion razy lepsza od Puriny DC (w ogóle nie zawiera zbóż! poczytaj koniecznie o karmach bezzbożowych), cena mniej niż 12 zł/kg:
http://www.zooplus.pl/sho.../purizon/316015
i na koniec Taste of the Wild, cena aktualnie mniej atrakcyjna (pow. 12 zł/kg), ale też jest bardzo dobra i często są na nią promocje)
http://www.zooplus.pl/sho..._of_wild/177929
tu jest jeszcze bezzbożówka w cenie poniżej 10 zł/kg
http://www.e-karma.pl/pro...mple-20-kg.html
Wiem, że masz szczeniaka, ale jeśli zdecydujesz się na wysokiej jakości karmę bez zbóż, możesz podawać taką dla dorosłych psów. +oczywiście dodatki na stawy.
Poczytaj o składach karm, powinno Ci się rozjaśnić trochę i będziesz już wiedziała czego szukać.
Brit Care też jest dobry
[ Dodano: 12-04-2014, 00:08 ]
Marsowa, Brit Premium i Arion nie są złe, na pewno są tanie, ale jeśli jesteś w stanie dać te 50 zł więcej za karmę, to inwestuj Szczeniakowi się należy
+ pamiętaj o suplach (ale tylko na stawy, witaminek już żadnych nie potrzeba)
+ jeśli suka je normalnie karmę i nie wybrzydza, to nie gotuj jej innych posiłków. Jasne, surowe mięsko, jogurcik, owoc czy warzywo, suszone gryzaki (naturalne, nie te skóry dziwaczne) psu się należą, wręcz wskazane - żeby nie wyjałowić układu pokarmowego, ale to ma być przekąska, nie posiłek
Marsowa - 12-04-2014, 09:06
Poczytam na pewno dzięki!! Mam w czym wybierać Hehe jak widać w necie kupię taniej karmę niż w zoologicznym i tak będę robila
Ewelina - 12-04-2014, 10:18
Marsowa, I pamiętaj o karmie dla szczeniąt do 12 miesiąca
Marsowa - 12-04-2014, 13:07
Kupiłam brit junior od 4 miesiaca zobaczymy jak Tequila zareaguje
Niteczka95 - 13-04-2014, 10:52
Marsowa, ja też karmiłem Moją Jenny Puriną Dog Chow dość długo po zmianie z karmy hodowlanej faktycznie to takie droższe Pedigree lub Chappy, ale dość późno się o tym dowiedziałem niestety Kupki były luźne, mocno "zapachowe" i sierść nijaka.
Długo szukałem dobrego wyboru, w końcu stanąłem przed Britem i Boschem.
Padło na Bosch Junior Maxi, sunia je tą karmę od 20 stycznia, kupki twarde, suche prawie "bezzapachowe", można by je zbierać gołą dłonią sierść zrobiła się bardziej lśniąca i miększa, choć ogólnie u labradorów włos jest szorstki, ale widać poprawę
Myślę, że Brit to też dobry wybór lecz po doświadczeniach z karmami, studiowaniem składów zauważyłem że wybór karmy i jej dopasowanie jest sprawą bardzo indywidualną
Marsowa - 13-04-2014, 12:56
U mnie faktycznie kupki są luzne (nie bardzo, ale jednak) i mocno zapachowe. Zobaczymy jak będzie po bricie. Trochę marudzi przy karmie, brit ma większe groszki niż Purina i być może to jej nie bardzo pasuje
Niteczka95 - 13-04-2014, 14:41
Marsowa, mam nadzieję, że mieszasz Brita z Puriną Dog Chow jeszcze tak?
A jakiego masz Brita Premium czy Brita Care?
Marsowa - 13-04-2014, 14:58
Stopniowo ja przestawiamy spokojnie brit premium
Niteczka95 - 13-04-2014, 15:26
Marsowa, ok spoko, życzę trafionego wyboru. Smacznego dla Tequili
Ewelina - 14-04-2014, 07:35
Marsowa, Młoda wymieniła już zęby? Możesz jej spróbować namaczać tą karmę jak marudzi.
Marsowa - 14-04-2014, 09:04
Zęby ma jeszcze mleczne.. Spróbuję namaczac i zobaczymy
Ewelina - 14-04-2014, 10:39
Marsowa, Może ją dziąsła bolą, bo to ten czas kiedy zacznie wymieniać
kiwwinka - 09-08-2014, 22:40
proszę o poradę, Bella ma 12 tyg - 10 kg, czytając watek stwierdzam że hodowca robił źle, dał mi w wyprawce co prawda Royala juniot maxi ale kazał pół na pół mieszać z ...czymś, wygląda jak Pedigree... nie zapytałam co to z wrażenia że mamy piękną sunię
kupki ma straszne...śmierdzące, trochę za luźne, 4-5 dziennie, więc zmienię jej karmę,
wet dziś polecał tylko Royala (handluje nim i ma droooogo 14 kg - 220 zł) więc nie chcę, myślę nad Markus-Mühle lub Brit, bardzo proszę o podpowiedzi, acha, mała nie zjada tyle ile polecił hodowca, 310 gram w 3 porcjach, zostawia trochę na dnie, może jej nie smakuje? ale tak podobno była żywiona.
iwonadp - 10-08-2014, 12:30
kiwwinka, w sklepach internetowych karmy ,nawet weterynaryjne są znacznie tańsze ,wiec nie daj się wetowi naciągnąć .Ja kupuję Purinne Pro Plan a przedział cenowy za 14 kg jest od 170-135 zł .
[ Dodano: 10-08-2014, 12:33 ]
kiwwinka, a dalej mieszasz RC z tym czymś ?
MaLuKa - 02-02-2015, 20:43
Pomocy! Mój czekoladek jak był wielkim smakoszem swojej Puriny PRO PLAN PUPPY LARGE BREED ROBUST CHICKEN&RICE tak teraz nagle jak ręką odjął, od około miesiąca z wielką łaską zjada swoje porcje, a bywa i tak, że nawet spojrzeć nie chce. Po Purinie nie ma żadnych dolegliwości, kupki regularne i o właściwej konsystencji, sierść piękna i błyszcząca, piesek wesoły i skłonny do zabaw . Nie bardzo wiem teraz na jaką karmę mu zmienić, zostać przy Purinie czy jakąś inną? Nie wiem co robić, bo boję się, że jak mu kupię jakąś nową, że znów będzie wybrzydzał
kamil8406 - 02-02-2015, 23:23
MaLuKa, najpierw spróbuj namoczoną podawać. Nie ma co od razu zmieniać karmy. Taki wiek że trochę może się buntować .
MaLuKa - 03-02-2015, 18:53
| kamil8406 napisał/a: | MaLuKa, najpierw spróbuj namoczoną podawać. Nie ma co od razu zmieniać karmy. Taki wiek że trochę może się buntować . |
skubaniec na namoczoną nawet nie patrzy, z daleka powącha i kładzie się obrażony z daleka, dlatego rozważam kupno innej karmy
Ewelina - 03-02-2015, 19:10
MaLuKa, zje jak zgłodnieje
markis80 - 03-02-2015, 20:36
A jak on długo je tą samą karmę??
MaLuKa - 04-02-2015, 10:43
| markis80 napisał/a: | | A jak on długo je tą samą karmę?? |
ok. 8 m-cy
markis80 - 04-02-2015, 12:55
To mu się raczej przejadła, ja bym zmienił karmę.
MaLuKa - 04-02-2015, 18:57
| markis80 napisał/a: | | To mu się raczej przejadła, ja bym zmienił karmę. |
jakieś sugestie? przeczytałam chyba wszystkie wątki o karmach i mam mętlik , skoro jadł tyle czasu karmę z kurczakiem i nie ma objawów alergii, to raczej karma z drobiem nie musi być wykluczona. Myślałam nad Puriną Pro Plan z jagnięciną lub z łososiem, albo może z innej firmy???
kamil8406 - 04-02-2015, 19:02
MaLuKa, może brit care jest wersja z jagnięciną ,rybą, i dziczyzną .
http://www.brit-petfood.c...remium6/page:1/
markis80 - 04-02-2015, 20:47
kamil8406 patrząc na datę w stopce to jeszcze junior a brit care poza jagnięciną nic innego nie ma.
MaLuKa ja na tą chwilę karmie bosch rice&lamb i jestem zadowolony, kupa i sierść się poprawiła oraz nie puszczą trujących gazów. Uł mnie bo Brit rice&lamb dostał łupierzu i mocno zatruwał powietrze ale w cale nie jest powiedziane że u Ciebie będzie tak samo. Np zooplus http://www.zooplus.pl/sho...ha/bosch/471521 i jak chcesz to mogę Ci podesłać kod na 10% rabatu na zakup jak jeszcze nic w tym sklepie nie kupowałaś.
Ja jeszcze zastanawiam się nad EUKANUBA PUPPY LARGE BREED http://www.zooplus.pl/sho...eukanuba/387629 ale jakoś nic konkretnego na temat tej karmy nie mogę znaleść.
nancy112 - 05-02-2015, 01:50
MaLuKa te czekolady chyba tak mają mój też obrażony na dotychczasową karmę. Z Puriny mogę Ci polecić Pro Plan Athletic Puppy, jest z jagnięciną, może się skusi
MaLuKa - 05-02-2015, 21:05
| markis80 napisał/a: |
MaLuKa jak chcesz to mogę Ci podesłać kod na 10% rabatu na zakup jak jeszcze nic w tym sklepie nie kupowałaś. |
Chętnie skorzystam , nie kupowałam tam jeszcze nic, zawsze zamawiam z telekarmy
Bobimar - 12-02-2015, 01:52
A czy ktoś ma jakieś doświadczenia/opinie na temat Purina Pro Plan Puppy Large Robust?
RobertMav - 17-02-2015, 13:03
Ja mam doświadczenie z Puriną Pro Plan Salomon & Rice. Moim zdaniem świetna karma. Wcześniej dawałem Eukanube Puppy ale wyszło nam uczulenie na kurczaka i musieliśmy zmienić upodobania. Choco je wszystko chętnie no ale w końcu to labrador z tym że po mnianie karmy lepiej wygląda jego sierść no i nie ma problemu z czerwonymi placami na brzuchu od uczulenia
kamil8406 - 17-02-2015, 13:42
| RobertMav napisał/a: | | Puriną Pro Plan Salomon & Rice |
Jest bardzo dobrą karma pod warunkiem że pies nie jest uczulony na kukurydzę co niestety u labradorów jest bardzo częste
pancia Paka - 05-06-2015, 12:04
hejka...u mnie był Brit care z jagniecina i ryzem....był też arion i nie było "zatruwania" powietrza sierc była tez okej.. ale coś sie znudziła.. wiec była osatnio Purina Dog Chow Adult Lamb&Rice i jest tragedia.. bąki, łupiez sie jakis pojawił nie wspomnem o dywanach z sierści... i jakie uczulenie ... wiec co teraz czy moze przejsc na kurczaka .. problem zeby Nie było jeszcze gorzej bo niby jagniecina ryzem ..nie uczula itp pomocy i tak własnie mysle nad Bochem albo Josera
[ Dodano: 05-06-2015, 12:04 ]
hejka...u mnie był Brit care z jagniecina i ryzem....był też arion i nie było "zatruwania" powietrza sierc była tez okej.. ale coś sie znudziła.. wiec była osatnio Purina Dog Chow Adult Lamb&Rice i jest tragedia.. bąki, łupiez sie jakis pojawił nie wspomnem o dywanach z sierści... i jakie uczulenie ... wiec co teraz czy moze przejsc na kurczaka .. problem zeby Nie było jeszcze gorzej bo niby jagniecina ryzem ..nie uczula itp pomocy i tak własnie mysle nad Bochem albo Josera
mibec - 05-06-2015, 12:18
pancia Paka, Purina Dog Chow to karma niskiej jalosci, wiec nic dziwnego ze pies nie reaguje najlepiej.
Moze zabrzmi zolzowato, ale ja nie rozumiem co to znaczy ze psu sie karma znudzila. Jesli nie ma negatywnych reakcji organizmu, wiesz ze pies jest zdrowy to przeglodz psa - w koncu zacznie jesc. Dajesz jesc, nie zjada to zabierasz i czekasz do następnego posilku. Będziesz mu ulegac to w koncu i szynka nie będzie smakowac. Ja bym wrocila do karmy ktora najlepiej psu sluzyla i na niej zostala.
|
|