| |
forum.labradory.org
|
 |
Zdrowie Labka - Cukrzyca u psów
Milena - 08-09-2014, 13:55 Temat postu: Cukrzyca u psów Czy ktoś z Was spotkał się z podwyższoną glukozą we krwi u psa?
Robiliśmy dziś kontrolnie morfologię i biochemię Zefirkowi, poziom glukozy wyniósł 223mg/dl, gdzie maksymalna wartość w normie wynosi 120mg/dl...
Próby wątrobowe w normie, nerki super. Zefir nie ma niepokojących mnie objawów, je tak jak zawsze, nie chudnie, nie ma wzmożonego pragnienia ani apetytu. Podobno takie objawy występują u cukrzyków.
Zefir nie je ani słodyczy, ani nawet owoców. Skąd ten wysoki poziom cukru? Dodam, że oczywiście badanie odbywało się o pustym brzuszku. Jedyne co dostaje od jakiegoś czasu to tabletki na stawy.
Morfologia też średnia:
Jeśli ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem to dajcie znać, za parę dni jedziemy powtórzyć badania.
Lorena - 08-09-2014, 15:38
Milena, najlepiej zrobić badanie moczu bo przy cukrzycy powinnna być także glukoza w moczu, a jeżeli chodzi o cukier to nie jest to jakiś wielki poziom być może stres zrobił także swoje, na pewno należy to sprawdzić. Warto zrobić po porstu krzywą cukrową i przeanalizować jak te pomiary w ciągu dnia się rozkładały. Czasem cukrzyca na początku jest nazwijmy "bezobjawowa", choć niektóre subtelne objawy są trudne do rozpoznawania dla właściciela. Jeżeli pojawiło się już coś niepokojącego w badaniu trzeba to skorygować na pewno i obserwować jego zachowanie.
Milena - 08-09-2014, 16:03
| Lorena napisał/a: | | najlepiej zrobić badanie moczu bo przy cukrzycy powinnna być także glukoza w moczu |
Gdzieś wyczytałam, że w tym przypadku weterynarz pobiera mocz z pęcherza? czy samemu należy zebrać próbkę?
| Lorena napisał/a: | | jeżeli chodzi o cukier to nie jest to jakiś wielki poziom być może stres zrobił także swoje |
Myślisz, że stres też może powodować taki skok? Rzeczywiście realnie myśląc teraz Zefirek może mieć ich sporo. Piszesz, że to nie jest jakiś wysoki poziom glukozy, ja jako laik się trochę przeraziłam jak zobaczyłam prawie podwojoną maksymalną wartość u normy
Lorena, co uważasz na temat wyników morfologii?
Lorena - 08-09-2014, 17:07
Możesz sama pobrać mocz nie musi być to taki sterylny z samego pęcherza, ważne żeby był do kubka na mocz( w sloiku zawsze istnieje ryzyko że będzie zaniwczyszczony). 200 to dużo, ale nie jest to jakiś tragiczny wynik , może mieć jakiś problem metaboliczny to się z wiekiem zdarza. Trzebaby przeanalizować wiele rzeczy przede wszystkim dieta, pełny profil watrobowwo nerkowy, krzywa cukrowa,pomiar wypijanej wody na dobę.
Jeżeli chodzi o morfologie to ma bardzo nie ładnie niski poziom leukocytow zdecydowanie za niski, po samej morfologii trudno powiedzieć dlaczego tak jest. Znów trzeba wziąć od uwagę,wywiad, badanie kliniczne i ew badanie dodatkowe, pytanie czy niedawno nie miał kleszcza np?niestety to wydruk z aparatu gdzie nie liczy erytrocytow więc nie wiemy jaki ich poziom, a to ważne zwłaszcza że hemtokryt i hemoglobine ma podwyższona. Trudno mówić na odległość trzeba mieć więcej informacji.
Milena - 08-09-2014, 17:11
Lorena, dziękuję za wypowiedź
Teraz pozostaje mi przeczekać te parę dni i obserwować. Mam nadzieję, że po kolejnym badaniu uzyskam więcej informacji, które rozjaśnią sytuację.
Lorena - 08-09-2014, 17:15
Trzymamy kciuki, obserwuj,mierz ilość wody i daj znać co po badaniach.
figula1 - 08-09-2014, 17:23
a, co wet powiedział na poziom płytek (PLT=1317) ? Czy pieso miał zrobione usg j. brzusznej ?
Milena - 08-09-2014, 17:43
| figula1 napisał/a: | | Czy pieso miał zrobione usg j. brzusznej ? |
Nie, dziś dopiero zrobiliśmy tę morfologię i biochemię i wyszły takie "cuda"...
Na pewno będziemy się konsultować w obu tych sprawach.
Lorena - 08-09-2014, 17:58
Pokaz wynik biochemii jeszcze jak możesz
anna34 - 08-09-2014, 18:01
Milena,tak jak myślałam,norma cukru u psa to 100 mg%
http://www.vetmozga.com/artykuly/cukrzyca-psow.php
Milena - 08-09-2014, 18:06
Jasne, wklejam:
figula1 - 08-09-2014, 18:42
| Milena napisał/a: |
Na pewno będziemy się konsultować w obu tych sprawach. |
im szybciej, tym lepiej
AnIeLa - 08-09-2014, 21:28
Milena, pies mojej współpracownicy ma cukrzyce, dostaje codziennie zastrzyk rano z insuliny da się z tym, żyć Rudi ma 16 lat mimo różnych chorób / m.in. ślepot, cukrzycę i kilka innych/ nigdzie się nie wybiera
Milena - 08-09-2014, 21:37
AnIeLa, dzięki, nie spotkałam nigdy psiaka z cukrzycą, ale bez wątpienia masz rację - da się z tym żyć, co by nie było jakoś się z tym trzeba zmierzyć i już
AnIeLa - 08-09-2014, 22:00
Milena, ampułka insuliny u mnie w mieście 25 zł na około 30 kilogramowego psa idę chyba 4 czy 5 ampułki w miesiącu. W sumie zależy też ile musi jednostek dostać. Chociaż moja wetka mówiła, że jak pracowała we Wrocławiu to po 40 zł za ampułkę brali. Także w razie co warto podjechać do mniejszej miejscowości gdzieś bo różnica w cenie spora
Milena - 08-09-2014, 22:08
AnIeLa, super, dobrze wiedzieć takie rzeczy
figula1 - 10-09-2014, 20:01
i jak pieso ? Byliście u weta?
Milena - 14-09-2014, 19:24
Piszę dopiero teraz, kiedy mamy pełen obraz sytuacji. Sprawa nabrała nieoczekiwanego obrotu...
Parę dni temu w Kołobrzegu powtórzyliśmy badania na poziom glukozy, wynik wyszedł jeszcze wyższy niż za pierwszym razem.
Skontaktowaliśmy się z kliniką we Wrocławiu, powtórzyliśmy morfologię, poziom glukozy, zrobiliśmy profil trzustkowy oraz poziom specyficznej lipazy trzustkowej, do tego zbadaliśmy kał.
Wyniki są w rewelacyjne! Morfologia - wszystko w normie, glukoza 5.0 mmol/l w przedzialce 3,7-6.7 mmol/l Zefir nie ma cukrzycy
Co jedyne z czym mamy problem to okazało się, że Zefirek nie trawi trypsyny. Dostaliśmy odpowiednie leki i po ich zastosowaniu zobaczymy jak się sprawa będzie toczyła
Tym razem zawiodła aparatura u weterynarza u którego robiliśmy pierwszą morfologię, a nie organizm...
Takiego obrotu się nie spodziewałam, ale ogromnie się cieszę, kamień z serca
figula1 - 14-09-2014, 20:04
uff..., cieszymy się z Wami
nathaliena - 14-09-2014, 21:02
Milena, mojemu Barusiowi też raz wyszła glukoza baardzo wysoko, wystraszyłam się, ponieważ było to dwa dni przed operacją. Poprosiłam więc w dniu operacji osprawdzenie i wynik był w normie.
U Barusia zrzuciliśmy winę na stres.
mibec - 14-09-2014, 22:04
Milena, super wiesci
Milena - 15-09-2014, 09:53
| nathaliena napisał/a: | | U Barusia zrzuciliśmy winę na stres |
Tak, też tym to może być spowodowane np. bezpośrednim stresem przed weterynarzem
Jak dzwoniliśmy do innej kliniki to z tego co się dowiedzieliśmy to można zrobić badanie, które wykaże jaki poziom cukru był 2 tygodnie wcześniej.
Mnie przeraziła bardziej morfologia, coś się nie zgadzało bo takie kiepskie wyniki a pies nie wykazywał żadnych objawów, tak czy inaczej cieszę się, że został przebadany na różne sposoby, teraz wiem, że jest po prostu zdrowy a i wyszło na jaw, że nad tym trawieniem trypsyny trzeba popracować
AnIeLa - 15-09-2014, 10:42
Milena, cieszę sie przeogromnie że Zefiś zdrów
Sugarfree - 15-09-2014, 17:31
Milena, cieszę się, że wszystko jest w porządku
Milena - 15-09-2014, 17:32
Sugarfree, AnIeLa, dziękujemy
|
|