forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Niedowład kończyn

orlosia - 21-11-2014, 22:13
Temat postu: Niedowład kończyn
Witajcie, jakoś 2 dni temu Ruben zaczął kuleć na przednią łapę, wczoraj byliśmy u weterynarza bo wszystkie stawiał już w sposób dziwny, miał pobraną krew (morfologia i biochemia w normie) i dostał zastrzyki, dziś całkiem nie może się już podnieść, biegiem do weta badanie poglądowe wykazało niedowład zadu, miał zrobione zdjęcie RTG które wykazało zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku lędźwiowym ( nie jestem pewna czy w tym w każdym bądź razie przy dupie koło ogona) stawy i miednica ok, przepisany ma zestaw zastrzyków codziennie mamy z nim jeździć na nie.. pies nie może chodzić, stać na łapy a co za tym idzie załatwić się

*czy ktoś miał podobne objawy u swoich psów?
*boję się zaufać lekarzowi... niewiem jak dalej życie Rubenka będzie wyglądało ma dopiero 5 lat

ostatnio miał duży wysiłek może przez to go tak siekło nagle... a wcześniej już miewał kulawizny i ciężko się podnosił jak wstawał... czuje się jak wyrodna pańcia że doprowadziliśmy do takiego stanu :cring: :bad:

Ryniu - 21-11-2014, 22:35

Proponuje szukać innych specjalistów. Wizyta u 2-3 wetów to norma w takich wypadkach.
anna34 - 21-11-2014, 22:36

A lekarz nie użył słowa spondyloza ?
orlosia - 21-11-2014, 22:39

Ryniu, w poniedziałek jade na konsultacje do dr. Hanusz... jak stan się ustabilizuje (wstanie na łapy) myslimy o Wrocławiu
anna34, nieee raczej obstaje na razie na zespole konskiego ogona...
ale... sama niewiem

Lorena - 22-11-2014, 08:07

Eh przykro mi, najlepiej jeszcze skonsultowac zdjęcie, jeżeli są zwyrodnienia to takie rzeczy mogą się dziać wtedy musicie się naszykowac na inny sposób opieki i aktywności.
Trzymamy kciuki!

figula1 - 22-11-2014, 09:58

Moja Ayla ma zdiagnozowany zespół końskiego ogona . W jej przypadku bardzo pomogła rehabilitacja- pole magnetyczne i laser oraz witaminy z grupy B. Rehabilitacja to co najmniej 14 zabiegów, dzień w dzień bez przerywania, takie sesje trzeba powtarzać - 2 razy w roku.
No, ale pies chodzi, tylne łapy nieco sztywne, spacery krótkie i mało wyczerpujące bez biegania, skoków itp. Cały czas jest wspomagana preparatami na stawy, jako że przy chorym kręgosłupie stawy tez siadają, teraz dostaje Caniviton Forte- granulat do karmy. Dieta lekkostrawna.

orlosia - 22-11-2014, 12:59

Dziękujemy... Rubciu baaardzo się denrwuje że nie może chodzić.. ale w sumie to dobry znak bo główka dobrze pracuje nie leży plackiem a się wierci (ktoś do drzwi dzwoni lub idzie do kuchni to już chce wstawać) :D ... na śniadaniu był żebrador tyle że leżący :-P

Jesteśmy w stanie znieśc wszystkie zakazy, profilaktyke itp. byle by już wstał i mógł na dworze się załatwić bo jak narazie jest problem, nie ma jak dupki wypiąć i kupki nie robi dostał dziś lewatywe i nadal czekamy, ale chociaz siknął... nauczymy go robić w domu na cerate bo w tygodniu przez pare godzin nie będzie miał go kto znieśc ze schodów... ot takie organizacyjne sprawy ale musmy dać rade jutro na zastrzyku wezme jego wyniki krwi i zdjęcie i w poniedziałek jade do zielonej góry i każdego polecanego weterynarza obskocze z konsultacjamip[- zarazie bez psa.

[ Dodano: 22-11-2014, 13:04 ]
figula1, Rubciu wstępnie też ma po zdjęciu RTG ... ale uwierzę w to jak mi kilka wetów to powie, bo przednie łapki też ma jakieś dziwne (podobno normalne) i miewa je zimne musimy mu ogrzewać

[ Dodano: 23-11-2014, 16:42 ]
Witam, mam delikatne pytanie, jako że jesteśmy w raczej nie za super sytuacji finansowej, a koszt leczenia Rubena przez tylko 3 dni wyniósł już 980 zł a będzie jeszcze więcej.. jeżeli dojdzie konieczność zrobienia rezonansu (kolejne 1000 zł plus dojazd 200+200 km)
bardzo go kochamy i będziemy lecieć w kosmos byleby przynieść ulge i możliwośc stania na łapkach, jest możliwość zrobienia na jego potrzebe bazarku na forum lub jest jakieś miejsce gdzie można znaleźć pomoc? w sumie aż w takiej sytuacji jestesmy pierwszy raz

dorota_19886 - 23-11-2014, 17:15

Sami nawet możemy przekazać trochę fantów na bazarek. Wszystko dla naszego kochanego Rubenika. :<
Monisiaczek - 24-11-2014, 20:38

orlosia, ogromnie współczuję i trzymam kciuki za Rubena.
Myślę, że bazarek jest dobrym pomysłem. Zwłaszcza na FB, gdzie jest największy ruch.
Jak znajdę jakieś fanty, to też dorzucę.

agn.k - 24-11-2014, 23:06

Ja tez jutro poszukam fantow dla Rubena :-)
Lorena - 25-11-2014, 08:36

Jak się czujecie?
Chelsea - 26-11-2014, 09:25

wydarzenie Rubena https://www.facebook.com/...ry_type=regular

[ Dodano: 26-11-2014, 11:28 ]
Drodzy forumowicze czy zgadzacie się aby Forum labradory.org zakupiło dla Rubena karme wysoko wchłanialną dla psów z problemami jelitowymi ? :)

Joanna O. - 26-11-2014, 12:57

Czy mogłabym poprosić (oczywiście na PW) o adres + ewentualnie nr telefonu (kontaktowy dla kuriera) do Pani Małgosi?

Chciałabym zamówić i opłacić podkłady higieniczne dla Rubena.
Chciałabym zrobić zamówienie i podać bezpośredni adres + telefon kontaktowy do Pani Małgosi do wysyłki podkładów higienicznych dla Rubena.

Chelsea - 26-11-2014, 13:01

Joanna O., przekazalam Małgosi na pewno wejdzi ena forum jak tylko bedzie dostepna :)

[ Dodano: 26-11-2014, 13:02 ]
Joanna O., juz mam wysylam wiadomosc :)

anna34 - 26-11-2014, 13:10

Chelsea napisał/a:
Drodzy forumowicze czy zgadzacie się aby Forum labradory.org zakupiło dla Rubena karme wysoko wchłanialną dla psów z problemami jelitowymi ?

tak :) :)

Monisiaczek - 26-11-2014, 14:36

Chelsea napisał/a:
Drodzy forumowicze czy zgadzacie się aby Forum labradory.org zakupiło dla Rubena karme wysoko wchłanialną dla psów z problemami jelitowymi ? :)

Zgadzam się :)

Joanna O. - 26-11-2014, 15:01

Chelsea napisał/a:

jak najbardziej tak :)

jamagda - 26-11-2014, 15:08

Chelsea napisał/a:
Drodzy forumowicze czy zgadzacie się aby Forum labradory.org zakupiło dla Rubena karme wysoko wchłanialną dla psów z problemami jelitowymi ?

Oczywiście, że tak. Trzymam kciuki mocno za Rubenka

Joanna O. - 26-11-2014, 15:11

Podkłady higieniczne (+ kurier) zamówione i opłacone.
Adres i telefon oczywiście podany (z PW) bezpośrednio do Pani Małgosi i Rubena.

Na razie zamówiłam sześć opakowań po dziesięć sztuk o wymiarach 60 x 90.
Takie też zamawiam i wysyłam dla Gaji i Lindy (labradorek z Fundacji Prima).
http://senior.blizejciebi...959,5728,1.html

Wydaje mi się, że zamówienie dojdzie niestety najprawdopodobniej w piątek.

;* dla Chłopaka. Trzymam kciuki bardzo mocno za zdrowie Rubena.

Chelsea - 26-11-2014, 15:20

Joanna O., dziekujemy ;*
tamis20 - 26-11-2014, 21:35

Czytam i nie dowierzam, co go tak szybko położyło? :cring: kiedy będzie bazar?
figula1 - 27-11-2014, 09:08

Słuchajcie, czytałam dzisiaj artykuł o dyskopatii u psów, objawy takie same jak u Rubena.
Może to jest powód tak nagłego niedowładu.
Specjalistą w zakresie nastawiania kręgów psich jest dr Bogdan Sekuła Piotrowice k/Wrocławia strona www.dyskopatiapsow.jasky.pl
Jeśli ktoś może tę info zamieścić na fb , w pracy nie mam dostępu do fb

kamil8406 - 27-11-2014, 09:20

Dyskopatia powodująca ucisk na rdzeń a przez to niedowład była by moim zdaniem widoczna na rtg
figula1 - 27-11-2014, 09:44

kamil8406 napisał/a:
Dyskopatia powodująca ucisk na rdzeń a przez to niedowład była by moim zdaniem widoczna na rtg

niekoniecznie, w przypadku mojego osobistego kręgosłupa rtg nie wykazał nic, dopiero rezonans pokazał przepuklinę jednego z kręgów.

dorota_19886 - 27-11-2014, 17:44

Ruben miał robiony tomograf. Nie ma ucisku na rdzeń.
Chelsea - 29-11-2014, 12:43

Labradory.org zamówiło dla Rubena specjalistyczną karmę Eukanuba Intestinal Formula 12kg ;D
dorota_19886 - 29-11-2014, 14:49

Zapraszamy na bazarek

https://www.facebook.com/events/812678372123164/

orlosia - 18-01-2015, 12:16

Zapraszamy na kolejny bazarek dla Naszego Rubenika
https://m.facebook.com/?hrc=1&refsrc=http%3A%2F%2Fh.facebook.com%2Fhr%2Fr&_rdr#!/home.php?hrc=1&refsrc=http%3A%2F%2Fh.facebook.com%2Fhr%2Fr&soft=search

Ryniu - 18-01-2015, 12:28

link chyba zły

https://www.facebook.com/...44/?pnref=story

Ja również zapraszam wszystkich

orlosia - 11-02-2015, 23:33

Witajcie
Dawno nie pisałam, wiem. Ale to nie znaczy że zapomniałam :)
U nas wiele się dzieje, Ruben nadal nie chodzi ale wszystko zmierza ku lepszemu.
Codziennie jeździmy 40 km na rehabilitacje plus do tego moja szkoła (niestety studia dzienne) i ostatnio dorywczo praca oraz regularne pisanie w wydarzeniu na facebook'u sprawia że doba mi się kończy. Ale idziemy cały czas do przodu.
Jako że był organizowany bazarek z którego dochód wystarczy na ok. msc rehabilitacji, ja dorabiam abyśmy mogli zakupić specjalną uprząż z Admirała, czyli wszystko organizacyjnie w miarę ogarnięte.
Ale jedna rzecz tak ważna a jednak tak mało istotna że przeoczyliśmy... skończyła się grubasowi specjalistyczna karma, jako że wydatków full zeszliśmy z powrotem na Brit Premium Large i Rubcio jest grubasem przytył 4 kg.... ważył 32-33kg a teraz ok. 36 :(

-----

nathaliena - 12-02-2015, 09:17

orlosia, skoro tyje, to zmniejszcie dawkę karmy.
dorota_19886 - 08-03-2015, 15:04

Zapraszamy na kolejny bazarek dla Rubenka.

https://www.facebook.com/events/787626657998066/

Lunea - 16-03-2015, 13:39

Witam! Nie wiem czy dobrze wybrałam dopisując się do wątku o Rubenie, jeśli tak przepraszam ale mam problem z moją sunią.
Moja sunia to Lena, we wrześniu skończy 8 lat, do tej pory była okazem zdrowia, no po za dość częstym zapaleniem uszu, szczególnie latem gdy łapała wiat w uszy, jadąc autem lub gdy wskakiwała do każdej wody jaką napotkała.

Jednak nie o to chcę się zapytać.
Wczoraj wieczorem Lenka była pełna życia i energii, biegała i skakała jak zawsze. Dziś rano, miała trudności ze wstaniem, była " nieswoja". Na przednich łapkach stała normalnie, za to tylne miała jaka by ścierpnięte.
Jakoś zeszła ze schodów II piętro, załatwiła się i wróciła. Ale do góry już wchodził z trudem. Po godzinie, nie mogla ustać na tylnych łapach, były jakby przykurczone, nawet nie mogła przekręcić się z boku na bok, przy leżeniu.
Pojechaliśmy z Lenką do weta, dostała dwa zastrzyki ( nie wiem co ) oraz leki przeciwbólowe na 4 dni Cimalgex 80 mg. Nie gorączkuje, macana nie przejawia aby coś Ją bolało, oczy, nos, uszy w normie.
Pani doktor powiedziała że, może to być objaw przeziębienia i zapalenia mięśni albo problem z biodrami. Jednak to dopiero sprawdzi w przyszłym tygodniu ( RTG ) jeśli nic się nie zmieni.

Bardzo się martwię o Lenusię i nie wiem, czy powinnam czekać do przyszłego tygodnia czy też lepiej szukać innego weta albo innych metod leczenia.
Nie wiem co robić :cring:
Dodam jeszcze, że sunia jak leży to ten niedowład jest silniejszy ale jak chwilkę pochodzi to jakby słabszy.
Doradźcie co robić w takiej sytuacji, boję się, że coś zaniedbam a potem będzie za późno i jak Lenie coś się stanie, to z mojej winy bo nie dopilnowałam leczenia. :-o

kamil8406 - 16-03-2015, 14:29

Lunea, moim zdaniem powinniście nie czekać tylko zrobić rtg zarówno bioder jak i kręgosłupa (mógł np dysk jej się wysunąć). Przydało by się też zrobić podstawowe badanie krwi.