| |
forum.labradory.org
|
 |
Zdrowie Labka - Niedowład kończyn
orlosia - 21-11-2014, 22:13 Temat postu: Niedowład kończyn Witajcie, jakoś 2 dni temu Ruben zaczął kuleć na przednią łapę, wczoraj byliśmy u weterynarza bo wszystkie stawiał już w sposób dziwny, miał pobraną krew (morfologia i biochemia w normie) i dostał zastrzyki, dziś całkiem nie może się już podnieść, biegiem do weta badanie poglądowe wykazało niedowład zadu, miał zrobione zdjęcie RTG które wykazało zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku lędźwiowym ( nie jestem pewna czy w tym w każdym bądź razie przy dupie koło ogona) stawy i miednica ok, przepisany ma zestaw zastrzyków codziennie mamy z nim jeździć na nie.. pies nie może chodzić, stać na łapy a co za tym idzie załatwić się
*czy ktoś miał podobne objawy u swoich psów?
*boję się zaufać lekarzowi... niewiem jak dalej życie Rubenka będzie wyglądało ma dopiero 5 lat
ostatnio miał duży wysiłek może przez to go tak siekło nagle... a wcześniej już miewał kulawizny i ciężko się podnosił jak wstawał... czuje się jak wyrodna pańcia że doprowadziliśmy do takiego stanu
Ryniu - 21-11-2014, 22:35
Proponuje szukać innych specjalistów. Wizyta u 2-3 wetów to norma w takich wypadkach.
anna34 - 21-11-2014, 22:36
A lekarz nie użył słowa spondyloza ?
orlosia - 21-11-2014, 22:39
Ryniu, w poniedziałek jade na konsultacje do dr. Hanusz... jak stan się ustabilizuje (wstanie na łapy) myslimy o Wrocławiu
anna34, nieee raczej obstaje na razie na zespole konskiego ogona...
ale... sama niewiem
Lorena - 22-11-2014, 08:07
Eh przykro mi, najlepiej jeszcze skonsultowac zdjęcie, jeżeli są zwyrodnienia to takie rzeczy mogą się dziać wtedy musicie się naszykowac na inny sposób opieki i aktywności.
Trzymamy kciuki!
figula1 - 22-11-2014, 09:58
Moja Ayla ma zdiagnozowany zespół końskiego ogona . W jej przypadku bardzo pomogła rehabilitacja- pole magnetyczne i laser oraz witaminy z grupy B. Rehabilitacja to co najmniej 14 zabiegów, dzień w dzień bez przerywania, takie sesje trzeba powtarzać - 2 razy w roku.
No, ale pies chodzi, tylne łapy nieco sztywne, spacery krótkie i mało wyczerpujące bez biegania, skoków itp. Cały czas jest wspomagana preparatami na stawy, jako że przy chorym kręgosłupie stawy tez siadają, teraz dostaje Caniviton Forte- granulat do karmy. Dieta lekkostrawna.
orlosia - 22-11-2014, 12:59
Dziękujemy... Rubciu baaardzo się denrwuje że nie może chodzić.. ale w sumie to dobry znak bo główka dobrze pracuje nie leży plackiem a się wierci (ktoś do drzwi dzwoni lub idzie do kuchni to już chce wstawać) ... na śniadaniu był żebrador tyle że leżący
Jesteśmy w stanie znieśc wszystkie zakazy, profilaktyke itp. byle by już wstał i mógł na dworze się załatwić bo jak narazie jest problem, nie ma jak dupki wypiąć i kupki nie robi dostał dziś lewatywe i nadal czekamy, ale chociaz siknął... nauczymy go robić w domu na cerate bo w tygodniu przez pare godzin nie będzie miał go kto znieśc ze schodów... ot takie organizacyjne sprawy ale musmy dać rade jutro na zastrzyku wezme jego wyniki krwi i zdjęcie i w poniedziałek jade do zielonej góry i każdego polecanego weterynarza obskocze z konsultacjamip[- zarazie bez psa.
[ Dodano: 22-11-2014, 13:04 ]
figula1, Rubciu wstępnie też ma po zdjęciu RTG ... ale uwierzę w to jak mi kilka wetów to powie, bo przednie łapki też ma jakieś dziwne (podobno normalne) i miewa je zimne musimy mu ogrzewać
[ Dodano: 23-11-2014, 16:42 ]
Witam, mam delikatne pytanie, jako że jesteśmy w raczej nie za super sytuacji finansowej, a koszt leczenia Rubena przez tylko 3 dni wyniósł już 980 zł a będzie jeszcze więcej.. jeżeli dojdzie konieczność zrobienia rezonansu (kolejne 1000 zł plus dojazd 200+200 km)
bardzo go kochamy i będziemy lecieć w kosmos byleby przynieść ulge i możliwośc stania na łapkach, jest możliwość zrobienia na jego potrzebe bazarku na forum lub jest jakieś miejsce gdzie można znaleźć pomoc? w sumie aż w takiej sytuacji jestesmy pierwszy raz
dorota_19886 - 23-11-2014, 17:15
Sami nawet możemy przekazać trochę fantów na bazarek. Wszystko dla naszego kochanego Rubenika.
Monisiaczek - 24-11-2014, 20:38
orlosia, ogromnie współczuję i trzymam kciuki za Rubena.
Myślę, że bazarek jest dobrym pomysłem. Zwłaszcza na FB, gdzie jest największy ruch.
Jak znajdę jakieś fanty, to też dorzucę.
agn.k - 24-11-2014, 23:06
Ja tez jutro poszukam fantow dla Rubena
Lorena - 25-11-2014, 08:36
Jak się czujecie?
Chelsea - 26-11-2014, 09:25
wydarzenie Rubena https://www.facebook.com/...ry_type=regular
[ Dodano: 26-11-2014, 11:28 ]
Drodzy forumowicze czy zgadzacie się aby Forum labradory.org zakupiło dla Rubena karme wysoko wchłanialną dla psów z problemami jelitowymi ?
Joanna O. - 26-11-2014, 12:57
Czy mogłabym poprosić (oczywiście na PW) o adres + ewentualnie nr telefonu (kontaktowy dla kuriera) do Pani Małgosi?
Chciałabym zamówić i opłacić podkłady higieniczne dla Rubena.
Chciałabym zrobić zamówienie i podać bezpośredni adres + telefon kontaktowy do Pani Małgosi do wysyłki podkładów higienicznych dla Rubena.
Chelsea - 26-11-2014, 13:01
Joanna O., przekazalam Małgosi na pewno wejdzi ena forum jak tylko bedzie dostepna
[ Dodano: 26-11-2014, 13:02 ]
Joanna O., juz mam wysylam wiadomosc
anna34 - 26-11-2014, 13:10
| Chelsea napisał/a: | | Drodzy forumowicze czy zgadzacie się aby Forum labradory.org zakupiło dla Rubena karme wysoko wchłanialną dla psów z problemami jelitowymi ? |
tak
Monisiaczek - 26-11-2014, 14:36
| Chelsea napisał/a: | Drodzy forumowicze czy zgadzacie się aby Forum labradory.org zakupiło dla Rubena karme wysoko wchłanialną dla psów z problemami jelitowymi ? |
Zgadzam się
Joanna O. - 26-11-2014, 15:01
| Chelsea napisał/a: | Drodzy forumowicze czy zgadzacie się aby Forum labradory.org zakupiło dla Rubena karme wysoko wchłanialną dla psów z problemami jelitowymi ? |
jak najbardziej tak
jamagda - 26-11-2014, 15:08
| Chelsea napisał/a: | | Drodzy forumowicze czy zgadzacie się aby Forum labradory.org zakupiło dla Rubena karme wysoko wchłanialną dla psów z problemami jelitowymi ? |
Oczywiście, że tak. Trzymam kciuki mocno za Rubenka
Joanna O. - 26-11-2014, 15:11
Podkłady higieniczne (+ kurier) zamówione i opłacone.
Adres i telefon oczywiście podany (z PW) bezpośrednio do Pani Małgosi i Rubena.
Na razie zamówiłam sześć opakowań po dziesięć sztuk o wymiarach 60 x 90.
Takie też zamawiam i wysyłam dla Gaji i Lindy (labradorek z Fundacji Prima).
http://senior.blizejciebi...959,5728,1.html
Wydaje mi się, że zamówienie dojdzie niestety najprawdopodobniej w piątek.
dla Chłopaka. Trzymam kciuki bardzo mocno za zdrowie Rubena.
Chelsea - 26-11-2014, 15:20
Joanna O., dziekujemy
tamis20 - 26-11-2014, 21:35
Czytam i nie dowierzam, co go tak szybko położyło? kiedy będzie bazar?
figula1 - 27-11-2014, 09:08
Słuchajcie, czytałam dzisiaj artykuł o dyskopatii u psów, objawy takie same jak u Rubena.
Może to jest powód tak nagłego niedowładu.
Specjalistą w zakresie nastawiania kręgów psich jest dr Bogdan Sekuła Piotrowice k/Wrocławia strona www.dyskopatiapsow.jasky.pl
Jeśli ktoś może tę info zamieścić na fb , w pracy nie mam dostępu do fb
kamil8406 - 27-11-2014, 09:20
Dyskopatia powodująca ucisk na rdzeń a przez to niedowład była by moim zdaniem widoczna na rtg
figula1 - 27-11-2014, 09:44
| kamil8406 napisał/a: | | Dyskopatia powodująca ucisk na rdzeń a przez to niedowład była by moim zdaniem widoczna na rtg |
niekoniecznie, w przypadku mojego osobistego kręgosłupa rtg nie wykazał nic, dopiero rezonans pokazał przepuklinę jednego z kręgów.
dorota_19886 - 27-11-2014, 17:44
Ruben miał robiony tomograf. Nie ma ucisku na rdzeń.
Chelsea - 29-11-2014, 12:43
Labradory.org zamówiło dla Rubena specjalistyczną karmę Eukanuba Intestinal Formula 12kg
dorota_19886 - 29-11-2014, 14:49
Zapraszamy na bazarek
https://www.facebook.com/events/812678372123164/
orlosia - 18-01-2015, 12:16
Zapraszamy na kolejny bazarek dla Naszego Rubenika
https://m.facebook.com/?hrc=1&refsrc=http%3A%2F%2Fh.facebook.com%2Fhr%2Fr&_rdr#!/home.php?hrc=1&refsrc=http%3A%2F%2Fh.facebook.com%2Fhr%2Fr&soft=search
Ryniu - 18-01-2015, 12:28
link chyba zły
https://www.facebook.com/...44/?pnref=story
Ja również zapraszam wszystkich
orlosia - 11-02-2015, 23:33
Witajcie
Dawno nie pisałam, wiem. Ale to nie znaczy że zapomniałam
U nas wiele się dzieje, Ruben nadal nie chodzi ale wszystko zmierza ku lepszemu.
Codziennie jeździmy 40 km na rehabilitacje plus do tego moja szkoła (niestety studia dzienne) i ostatnio dorywczo praca oraz regularne pisanie w wydarzeniu na facebook'u sprawia że doba mi się kończy. Ale idziemy cały czas do przodu.
Jako że był organizowany bazarek z którego dochód wystarczy na ok. msc rehabilitacji, ja dorabiam abyśmy mogli zakupić specjalną uprząż z Admirała, czyli wszystko organizacyjnie w miarę ogarnięte.
Ale jedna rzecz tak ważna a jednak tak mało istotna że przeoczyliśmy... skończyła się grubasowi specjalistyczna karma, jako że wydatków full zeszliśmy z powrotem na Brit Premium Large i Rubcio jest grubasem przytył 4 kg.... ważył 32-33kg a teraz ok. 36
-----
nathaliena - 12-02-2015, 09:17
orlosia, skoro tyje, to zmniejszcie dawkę karmy.
dorota_19886 - 08-03-2015, 15:04
Zapraszamy na kolejny bazarek dla Rubenka.
https://www.facebook.com/events/787626657998066/
Lunea - 16-03-2015, 13:39
Witam! Nie wiem czy dobrze wybrałam dopisując się do wątku o Rubenie, jeśli tak przepraszam ale mam problem z moją sunią.
Moja sunia to Lena, we wrześniu skończy 8 lat, do tej pory była okazem zdrowia, no po za dość częstym zapaleniem uszu, szczególnie latem gdy łapała wiat w uszy, jadąc autem lub gdy wskakiwała do każdej wody jaką napotkała.
Jednak nie o to chcę się zapytać.
Wczoraj wieczorem Lenka była pełna życia i energii, biegała i skakała jak zawsze. Dziś rano, miała trudności ze wstaniem, była " nieswoja". Na przednich łapkach stała normalnie, za to tylne miała jaka by ścierpnięte.
Jakoś zeszła ze schodów II piętro, załatwiła się i wróciła. Ale do góry już wchodził z trudem. Po godzinie, nie mogla ustać na tylnych łapach, były jakby przykurczone, nawet nie mogła przekręcić się z boku na bok, przy leżeniu.
Pojechaliśmy z Lenką do weta, dostała dwa zastrzyki ( nie wiem co ) oraz leki przeciwbólowe na 4 dni Cimalgex 80 mg. Nie gorączkuje, macana nie przejawia aby coś Ją bolało, oczy, nos, uszy w normie.
Pani doktor powiedziała że, może to być objaw przeziębienia i zapalenia mięśni albo problem z biodrami. Jednak to dopiero sprawdzi w przyszłym tygodniu ( RTG ) jeśli nic się nie zmieni.
Bardzo się martwię o Lenusię i nie wiem, czy powinnam czekać do przyszłego tygodnia czy też lepiej szukać innego weta albo innych metod leczenia.
Nie wiem co robić
Dodam jeszcze, że sunia jak leży to ten niedowład jest silniejszy ale jak chwilkę pochodzi to jakby słabszy.
Doradźcie co robić w takiej sytuacji, boję się, że coś zaniedbam a potem będzie za późno i jak Lenie coś się stanie, to z mojej winy bo nie dopilnowałam leczenia.
kamil8406 - 16-03-2015, 14:29
Lunea, moim zdaniem powinniście nie czekać tylko zrobić rtg zarówno bioder jak i kręgosłupa (mógł np dysk jej się wysunąć). Przydało by się też zrobić podstawowe badanie krwi.
|
|