forum.labradory.org

Żywienie - Olej w diecie psa

gwiazdka - 12-04-2009, 12:04
Temat postu: Olej w diecie psa
Chciałabym się spytać Was jak jest z olejem.. zwykłym roślinnym ,rzepakowym... wiem ,że można go dodawać do karmy suchej psu..ale czy można podawać go codziennie ?? Moja sunia bez oleju już nie chcę ruszać karmy.. obawiam się ,że nie można jej dawać go codziennie do karmy... Jak wy uważacie ????? Proszę o pomoc ;)
supergirl - 12-04-2009, 12:07

Ja daje codziennie :) Olej roślinny albo oliwę z oliwek :) Amber dzięki temu ma bardzo ładną sierść ;D
qAulinkA - 12-04-2009, 12:20

gwiazdka, zawsze i codziennie dodaje oliwy .. nie zaszkodzi i tak jak mówila supergirl, piesio ma bardzo ładną sierść ;D
gwiazdka - 12-04-2009, 12:22

aha..no to Mi ulżyło he he Bo Ja też dodaję codziennie i tak jak pisałam zara się tak przyzwyczaiła ,że jak nie dodam oleju to nie chce ruszać karmy... ;) ...
Muszol - 12-04-2009, 12:52

dokładnie ja też daje codziennie pies wtedy ma ładną lśniącą sierć i mniej linieje ;)
Tsunami - 12-04-2009, 14:11

Gdy pies jest zdrowy i dobrze karmiony to i bez oleju ma lśniącą sierść.
:)

supergirl - 12-04-2009, 14:39

Tsunami, to pochwal się czym karmisz suczkę? :)
Muszol - 12-04-2009, 14:42

Dokładnie :) też chętnie posłucham :P
Tsunami - 12-04-2009, 14:47

Pies, który ma matową sierść ma złą karmę. Ja karmię w tym momencie Koebers, ale moja Tsusia matową sierść ma tylko podczas zmiany włosa, czyli dwa razy w roku max przez miesiąc. Ważne jest by pies dobrze karmę przyswajał i by karma była wysokiej jakości.
supergirl - 12-04-2009, 15:34

Mój Amber nie ma matowej sierści :) Ale dzięki olejowi ma bardziej błyszczącą.
Matowa sierść nie musi świadczyć o złej karmie. Może to być zarobaczenie, brak wit. H, zły szampon lub choroba.
Chociaż głównie za matową sierść wini się nieodpowiedni skład karmy.
Tsunami, powiedz coś więcej o tej karmie. Dostaliśmy jej próbki, ale moim zdaniem ma za dużo zbóż :)

Muszol - 12-04-2009, 17:37

Cytat:
Mój Amber nie ma matowej sierści :) Ale dzięki olejowi ma bardziej błyszczącą.

dokładnie ;)

mój Fifty nie je karmy tylko gotowane jedzenie :)

supergirl, zgadzam sie z Tobą co do karmy Kobers.

figa1 - 12-04-2009, 19:07

My też Fidze dodajemy olej do karmy z pestek winogron i każdy nie może nachwalić się jej sierści ;D
Tsunami - 12-04-2009, 19:07

Muszol napisał/a:

A masz w ogóle o niej pojęcie, skoro Twoje psy jedzą gotowane?

Karma, którą Tsuśka je ma skład następujący:

Mięso wołowe, razem 50%:
- głowizna, żołądki, mięśnie, wątroba, flaki
Produkty zbożowe:
- wysokojakościowa mąka pszenna
Pozostałe:
- warzywa korzenne z przewagą marchwi
- witaminy, minerały

Także nie ma w niej dużo zbóż - praktycznie w ogóle. Supergirl doskonale wiem o czym może świadczyć matowa sierść, jednak pies, który ma za mało witamin lub kwasów tłuszczowych zazwyczaj ma niedobory spowodowane nieodpowiednim żywieniem. Gdyby moja sunia miała matową sierść - najpierw zmieniłabym karmę i zrobiłabym morfologię. Dla mnie wydziwianie - takie jak olej, tran czy nie wiem jeszcze co, przy żywieniu psów karmami przemysłowymi jest po prostu nieuzasadnione. Każdy ma swoje zdanie, czyż nie :P

supergirl - 12-04-2009, 19:18

Tsunami napisał/a:
Produkty zbożowe:
- wysokojakościowa mąka pszenna
Uważam, że mąka pszenna (jak również kukurydziana) nie jest dobrym źródłem kalorii. Mąka pszenna nie jest wskazana w zdrowej diecie człowieka, a kto widział, żeby wilki jadły pszenicę ? :-P
Ale to już do innego tematu ;]
Poza tym, czy wiesz ile % jest tej mąki a ile
Tsunami napisał/a:
- warzywa korzenne z przewagą marchwi
?? I jakie są to warzywa korzenne? Na pewno podali dokładny skład na opakowaniu. Jeślibyś mogła, napisz :)
Ta karma podoba mi się dlatego, że ma te całe bio-składniki, ale mąka pszenna i kukurydziana automatycznie dyskwalifikuje ją w moim prywatnym rankingu ;D

Muszol - 12-04-2009, 19:22

Tsunami napisał/a:
A masz w ogóle o niej pojęcie, skoro Twoje psy jedzą gotowane?

Gdybym nie miała to chyba bym nie pisała ? PROSTE.

A mam stąd że przysłali mi próbki :)

aganica - 12-04-2009, 19:37

Ja podaję swoim dziewczynkom , olej z pestek winogron/redukując ilość karmy by nie przesadzić z kalorycznością/
Dlaczego z pestek winogron ?...bo właśnie ten olej posiada najwięcej kwasu linolowego, obniża cholesterol,chroni przed chorobami serca,jest bogatym źródłem wit.E/witamina młodości :-P /Nie wspomnę o pięknym wyglądzie skóry . :D

Tsunami - 12-04-2009, 20:40

supergirl mąka pszenna w żywieniu psowatych jest najlepszym z produktów zbożowych. Pszenica jest najdroższym zbożem, o najwyższej strawności i pozbawione substancji antyżywieniowych. Kukurydza jest słaba, ale jak pewnie zauważyłaś w tej karmie jej nie ma :) Poza tym psy są zwierzętami względnie mięsożernymi, a skoro wilki zbóż nie jedzą to już na pewno olej roślinny :P Karma, której Tsusi podaję ma 50% mięsa, a to bardzo dużo jak na karmę przemysłową. Nie mówię, że jest cudowna - według mnie jest za sucha, ale to nie zmienia faktu, że moja suka ma po niej idealną morfologię z biochemią (badania robione w czwartek).

Niestety nie mam opakowania z karmy, nie pamiętam dokładnego składu, jednak skoro mąka pszenna jest na drugim miejscu oznacza to, że jest jej mniej niż 50% :-P
Muszol po próbkach karm nic nie zobaczysz, bo tak naprawdę: a) pies często zje nową karmę z apetytem; b) na efekty karmienia trzeba czekać przynajmniej dwa tygodnie.

Sama w wyborze karmy dla mojego psa staram się wybierać te, które mają niewiele zbóż, ale nie wpadam w fanatyzm :) To, że jakaś karma zbóż nie ma, nie znaczy, że jest lepsza od tych, które w swoim składzie mają pszenicę czy jęczmień. Mogę wymienić wiele, które w składzie zbóż nie mają, a którymi bym w życiu psa nie karmiła! Ważny jest też odpowiedni bilans witamin i kwasów tłuszczowych, źródło białka - w wielu karmach niezbożowych źródłem białka nie jest wyłącznie mięso!

Ja wychodzę z założenia, że dorosły, zdrowy pies nie musi jeść karmy za 300 zł/15 kg. Taką karmą żywiłabym szczeniaka, który się rozwija. Sama nie jadam najzdrowszych i najdroższych produktów. Może to wynika z faktu, że nie mam skłonności do przesady i nie uznaję jednego idealnego rozwiązania :) Póki moja sunia jest zdrowa, a badania to jednoznacnie stwierdzają, nie mam zamiaru wydziwiać i cudować.

Abstrahując od tematu - pies mojej babci żył na ziemniakach z mięsem 18 lat :-P

supergirl - 12-04-2009, 21:09

Tsunami napisał/a:
supergirl mąka pszenna w żywieniu psowatych jest najlepszym z produktów zbożowych.
Mam na ten temat inne zdanie, nie będę się powtarzać. Zresztą to nie temat o karmach :)
Tsunami napisał/a:
Niestety nie mam opakowania z karmy, nie pamiętam dokładnego składu, jednak skoro mąka pszenna jest na drugim miejscu oznacza to, że jest jej mniej niż 50% :-P
Nie wiem, czemu piszesz tak logiczne rzeczy :-P Jeśli jednak będziesz miała opakowanie, sprawdź proszę, jak dużo jest tej mąki pszennej. I jeszcze ile węglowodanów ma ta karma? Na stronie producenta nie znalazłam tej informacji.
Tsunami napisał/a:
To, że jakaś karma zbóż nie ma, nie znaczy, że jest lepsza od tych, które w swoim składzie mają pszenicę czy jęczmień.
To przecież zależy od psa i jego tolerancji danej karmy. Amber je karmę bez zbóż i jest to dla niego najlepsza z karm, które do tej pory próbowaliśmy.

Powracając do tematu, długo podawałam Ambrowi Gammolen, bo bardzo się z niego sypało, ale po zmianie karmy przestało się sypać i Gammolenu podawać już nie muszę ;D

gwiazdka - 12-04-2009, 21:10

Moja bez oleju miała ładną sierść.. bo jej daję omega3..ale tak kiedyś dolałam oleju do karmy bo nie chciała jeść i jej tak posmakowało ,że teraz bez niego ani rusz he he a jadła zawszę royala..ale teraz je Brit junior i też jej podchodzi
Muszol - 12-04-2009, 21:17

Tsunami napisał/a:
Muszol po próbkach karm nic nie zobaczysz, bo tak naprawdę: a) pies często zje nową karmę z apetytem; b) na efekty karmienia trzeba czekać przynajmniej dwa tygodnie.

chciałaś wiedzieć skąd wiem o karmie to wiesz. nie oznacza to że dostały próbki i na tym to się skończyło.

Tsunami - 12-04-2009, 21:31

Muszol napisał/a:
chciałaś wiedzieć skąd wiem o karmie to wiesz. nie oznacza to że dostały próbki i na tym to się skończyło.

Tak dobrze znasz niemiecki, że dokładny skład z próbki karmy odczytałaś??? Podziwiam :)

supergirl napisał/a:
To przecież zależy od psa i jego tolerancji danej karmy

Z tym pozwolę się nie zgodzić :) Jakość karmy nie zależy od psa, ale od produktów z jakich została zrobiona. Wilki gdy są głodne mogą przeżyć na samych borówkach, ale czy to znaczy, że borówki są dla nich dobre???

supergirl napisał/a:
Powracając do tematu, długo podawałam Ambrowi Gammolen, bo bardzo się z niego sypało, ale po zmianie karmy przestało się sypać i Gammolenu podawać już nie muszę

I właśnie mi o to w tym temacie chodzi :) Zmieniłaś karmę, dzięki czemu Amber nie ma problemów z sierścią i zrezygnowałaś z suplementów. Jestem pewna, że gdybyś olej odstawiła i tak miałby błyszczącą sierść, skoro karma mu służy i jest zdrowy.

Ja jedynie próbuję Tsusi podawać takie suplementy, które mają ograniczyć przebarwienia wlosa w okresie letnim. Co z tego będzie - zobaczymy :-P

[ Dodano: Nie 12 Kwi, 2009 ]
gwiazdka napisał/a:
..ale tak kiedyś dolałam oleju do karmy bo nie chciała jeść i jej tak posmakowało ,że teraz bez niego ani rusz he he

olej poprawia smakowitość karmy, dlatego chętniej zjada :)

Muszol - 12-04-2009, 21:44

Tsunami napisał/a:
Tak dobrze znasz niemiecki, że dokładny skład z próbki karmy odczytałaś??? Podziwiam :)

nie muszę znać niemieckiego by przeczytać skład karmy..:)
a pozatym czy ja coś mówiłam o składzie..? nie wydaje mi sie.

Tsunami - 12-04-2009, 21:51

Muszol napisał/a:
nie muszę znać niemieckiego by przeczytać skład karmy..:)

No to chyba nie dostałaś próbek karmy Kobers :-P Skład jest podawany w języku niemieckim.
Tak mówiłaś o składzie, pozwól, że przypomnę:
Muszol napisał/a:

a supergirl napisała, że karma Kobers ma za dużo zbóż.

Muszol w tematach, o których nie masz pojęcia po prostu nie pisz :-o

Muszol - 12-04-2009, 21:53

będę pisała tam gdzie mi się podoba. i akurat Twoje beznadziejne uwagi mnie nie zniechęcą :)

a do Twojej wiadomości nie znam j.niemieckiego perfekt ale mam brata który studiuje germanistykę więc pozwól że nie skomentuje dalej.. :)

Kober to karma która po prostu nie przypasowała moim psom ze względu na to 'zboże' :)

Tsunami - 12-04-2009, 21:58

A Ty dziewczyno karmisz swoje psy gotowanym ryżem, który ma hmmm 80 % węglowodanów! Boże, widzisz to i nie grzmisz :D

A idź porób sobie nowe zdjęcia, to Ci lepiej wychodzi niż gadanie bez sensu :bad:

Muszol - 12-04-2009, 22:01

To moja sprawa czym karmie a jak masz jakiś problem to idź to wylecz bo ja nie mam zamiaru Ci pomagać :)

Tsunami napisał/a:
A idź porób sobie nowe zdjęcia, to Ci lepiej wychodzi niż gadanie bez sensu :bad:

a lepsze teksty to znają dzieci z podstawówki!

gwiazdka - 12-04-2009, 22:03

ej dziewczyny luz ! święta mamy.. nie po to zaczełam ten temat żeby ktoś się kłócił :(
Ryniu - 12-04-2009, 22:17

gwiazdka napisał/a:
ej dziewczyny luz ! święta mamy.. nie po to zaczełam ten temat żeby ktoś się kłócił :(

prawda

Jakby ktoś nie wiedział to jest zapytanie w temacie:
gwiazdka napisał/a:
Chciałabym się spytać Was jak jest z olejem.. zwykłym roślinnym ,rzepakowym... wiem ,że można go dodawać do karmy suchej psu..ale czy można podawać go codziennie ?? Moja sunia bez oleju już nie chcę ruszać karmy.. obawiam się ,że nie można jej dawać go codziennie do karmy... Jak wy uważacie ????? Proszę o pomoc ;)

I nie jest to dyskusja o tym czy ktoś zna niemiecki czy nie i jaką karmę kto używa.

aganica - 13-04-2009, 09:01

Aby skóra psa była zdrowsza,można podawać olej,zwiększającilość kwasów tłuszczowych w jego pożywieniu.Te kwasy to głównie Omega 3 i Omega 6,które można znaleźć w rybach.Zalecany jest olej z płetwy rekina , podawany 2-3 razy w tygodniu po jednej łyżce do pokarmu. :haha:
gwiazdka - 13-04-2009, 09:07

no to spoko... ;) ja podaję jak na razie omega 3 ;) o tym z płetwy rekina nie slyszałam ale sprawdzę ;) Dzięki wszystkim za podpowiedzi
Ryniu - 13-04-2009, 09:14

gwiazdka, my podajemy chyba tylko dlatego, że inni podają. Enzo dostaje tego śladowe ilości. Olej z pierwszego tłoczenia na zimno (extra virgin) z winogron. Raczej dla ogólnego zdrowia a nie sierści. Ostatnio widziałem takie "cuda" specjalnie dla sportowców.
supergirl - 13-04-2009, 09:16

Tsunami napisał/a:
supergirl napisał/a:
To przecież zależy od psa i jego tolerancji danej karmy

Z tym pozwolę się nie zgodzić :)
Nie :) Bo jednemu psu będzie służyć np. Brit, innemu Royal, a innemu Orijen :)
To wszystko w tym temacie. Pozdrawiam :)

gwiazdka - 13-04-2009, 09:18

Ryniu.. Ja też podaję bo kiedyś Mi ktoś powiedział ,że podaję... ;) moja dostaję olej z oliwek i te omega 3... ostatnio chciałam zrezygnować z oleju ale tak jak pisałam wcześniej.. ona już nie chce ruszyć karmy.. jak jej nie poleję olejem.. cwaniara.. dlatego się pytałam czy szkodzi jak się go ciągle podaję.. bo nie chciałam jej krzywdy zrobić.. ale z tego co piszecie to nie..
aganica - 13-04-2009, 10:15

To może troszkę mądrości .. :-P na temat NNKT:
-hamują wystąpienie alergii,zapaleń stawów oraz zmian reumatycznych w kościach
-wpływają korzystnie na widzenie i system immunologiczny
-kwasy omega-3 zapobiegają wystąpieniu problemów sercowych u psów , arytmii serca , wysokiego ciśnienia
-powodują uwolnienie prostaglandyny E, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe
-omega-3 zapobiegaja powstawanie raka a u psów już chorych na nowotwory hamują rozwój choroby.Natomiast omega-6 stymulują rozrost tkanki nowotworowej
wpływają na prawidłowy wygląd skóry i sierści.
-zapobiegają drożdżakowym infekcjom skóry .... :)

Tsunami - 13-04-2009, 10:22

aganica tłuszcze z rodziny n-6 czyli popularne Omega 6 znajdują się głównie w olejach roślinnych, natomiast n-3 w olejach rybnych (ewentualnie z siemienia lnianego). Żeby pies był zdrowy musi mieć zachowany odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych n-6 d0 n-3. Bawiąc się w podawanie oleju dla zdrowia skóry (dla mnie absurd!) dążymy do zachwiania stosunku WNKT. W olejach słonecznikowych, z pestek winogron i kukurydzy mamy aż pięciokrotny nadmiar kwasów n-6 przy śladowych ilościach n-3. Poza tym przekształcenie w organizmie psa kwasów tłuszczowych w biologicznie aktywne nie zawsze jest możliwe! Złe proporcje mogą prowadzić do alergii, chorób układu krążenia i nowotworów. Zbyt dużo kwasów n-6 zaburza homeostazę, gdyż wzmaga procesy oksydacyjne.

To, że producenci karm trąbią o kwasach omega 6 i omega 3 nie znaczy, że trzeba podawać je psom w dodatkowych formach. Dobrze zbilansowana karma ma wystarczający stosunek n-6 do n-3 (4:1 lub 3:2) i po co dodawać psu jeszcze więcej? Na pewno nie dla jego zdrowia.

Ja to czasem myślę, że ludzie z nudów wymyślają takie rzeczy. Ale załamać się można, że jeden powtarza po drugiemu, że to a to jest zdrowe, a tak naprawdę nikt nie chce dowiedzieć się dlaczego. Zawsze nadmiar jest poważniejszy w skutkach niż niewielki niedobór.

aganica - 13-04-2009, 10:38

Tsunami napisał/a:
Zawsze nadmiar jest poważniejszy w skutkach niż niewielki niedobór.
I doszliśmy do sedna sprawy .Przede wszystkim nie szkodzić , bo jak to powiadają " i kota można zagłaskać na śmierć" :D
Każdy mądry człowiek sam wyciągnie wnioski , wszak jesteśmy istotami myślącymi...chyba że się mylę ??

Ryniu - 13-04-2009, 13:05

Tsunami, dzięki za wyjaśnienie. W takim razie przy karmie rybnej (łosoś) niewielka ilość oleju (jest kilkanaście kropel) w naszym wypadku chyba nie zaszkodzi.
Bora - 13-04-2009, 13:30

Mnie zawsze zastanawiało dlaczego ludzie psom podają zwykły olej roślinny, uważam bowiem że w nadmiarze może nadwyrężyć wątrobę.

Kiedy Bora linieje podaję jej gammolen gdzie są i omega 3 i omega 6 w odpowiednich proporcjach, ale kiedy okres linienia mija powinna już wystarczyć zbilansowana karma.

anna34 - 13-04-2009, 15:42

Ja też podaje Chopperowi do karmy łyżkę oleju z pestek winogron,bo tak nam zalecił weterynarz na pierwszej wizycie :)
Tsunami - 13-04-2009, 16:45

Bora napisał/a:
Kiedy Bora linieje podaję jej gammolen gdzie są i omega 3 i omega 6 w odpowiednich proporcjach, ale kiedy okres linienia mija powinna już wystarczyć zbilansowana karma.

I super :) Właśnie o to chodzi :)

natusia - 13-04-2009, 18:12

Tsunami napisał/a:
Bora napisał/a:

I super :) Właśnie o to chodzi :)

Ja tak samo robie

skyline89 - 26-06-2009, 07:10

czyli łyżka oleju z pestek winogron wystarczy? czy do tego mogę dodawac tran czy to już za dużo??
marusia - 10-08-2009, 10:40

Hej :) Mam pytanie od kiedy mogę podawać olej psiakowi ? Czy szczeniaki mogą go dostawać? Czy nie będą potem miały biegunki ?

ZA WSZELKIE ODPOWIEDZI Z GÓRY DZIĘKUJĘ ;*

mawi27 - 11-08-2009, 10:53

Witam
chcialabym sie dowiedziec co np mslicie o podawaniu tranu np. z rekina z dorsza labradorkom
czy ktos juz probowal tego specyfiku
odkad pamietam tran zawsze mial rewelacyjne osiagi i od dawnych czasow naszych prababc itd byl stosowany
chcialabym poznac wasza opinie na ten temat, bo nie ukrywam ze chcialabym by moja sunia miala jak najpiekniejsza lsniaca skore o jakiej tylko mozna pomarzyc :haha:

Karoola - 25-08-2009, 21:11

jak widze na avatarze, to juz taka ma, wiec juz wiecej ulepszaczy nie potrzeba :haha:
Bora - 26-08-2009, 11:50

Karoola napisał/a:
jak widze na avatarze, to juz taka ma, wiec juz wiecej ulepszaczy nie potrzeba

Właśnie.

mawi27, Poszperaj na forum, było o tranie wiele tematów.

mawi27 - 26-08-2009, 20:58

Bora napisał/a:
Karoola napisał/a:
jak widze na avatarze, to juz taka ma, wiec juz wiecej ulepszaczy nie potrzeba

Właśnie.

mawi27, Poszperaj na forum, było o tranie wiele tematów.

wielkie dzieki za wszelkie info :)

bartek.richie - 26-08-2009, 21:14

W karmie która podaje jest olej łososia i chyba jednak coś daje bo jak narazie Richie nie gubi sierści i nabrała ona blasku ;)
mawi27 - 26-08-2009, 21:26

no musze powiedziec ze moja Lara ma piekna blyszczaca siersc jakbym ja oliwka nasmarowala, daje jej sucha karme royal labrador 33 junior dodaje rowniez canvit oraz takie specyfiki jak oliwe z oliwek lub tran (zmieniajac dla urozmaicenia), siersc nam nie wypada wogole (procz jakis pojedynczych wloskow) zaopatrzylam sie rowniez w trimmer (nie iwem czy dobrze napisalam) i taka gumowa gladz,czynnosci wykonujemy codziennie a siersc Lary z dnia na dzien jest coraz bardziej blyszczaca :)
DarekB - 26-08-2009, 22:54

bartek.richie, a jaka podajesz karme ? z tego co wiem Acana Pacifica jest od 1 roku życia :)
Tsunami - 27-08-2009, 07:35

DarekB nie ma żadnych przeciwskazań, by szczeniaki 6 miesięczne jadły karmę dla psów dorosłych. Moja Joy jeszcze miesiąc będzie na puppy, a później już na adult.
mawi27 - 27-08-2009, 08:06

nam kazali byc na obecnej karmie az po 15 miesiacu Lary pozniej mamy stopniowo przechodzic na inna bardziej zbilansowana do odpowiedniego jej wieku, poki co bedziemy trzymac sie nadal Royala zobaczymy czy jej sie nie znudzi ;D
bartek.richie - 27-08-2009, 13:17

DarekB napisał/a:
bartek.richie, a jaka podajesz karme ? z tego co wiem Acana Pacifica jest od 1 roku życia :)

Ze niby gdzie tak pisze?

Cytat:
ACANA Pacifica Dog - Kompletna i zbilansowana karma dla wszystkich psów (niezależnie od rasy i stylu życia)

badania krwi ma ok wiec nie bede kombinowal, on juz wystarczajaco przezyl z karmami

Cytat:
by szczeniaki 6 miesięczne jadły karmę dla psów dorosłych

7 msc ;p

zuzia - 27-08-2009, 23:47

Tsunami napisał/a:
Dobrze zbilansowana karma ma wystarczający stosunek n-6 do n-3 (4:1 lub 3:2)

olej lniany ma takie proporcje :)

DarekB - 30-08-2009, 11:25

"ACANA PACIFICA - NOWA FORMUŁA - kompletna zbilansowana karma dla psów wszystkich ras (powyżej 1 roku życia)" tak pisze w przedstawieniu karmy ale co tam możliwe, że to tylko pieprzenie głupot :) ja zmieniam teraz na Acane Grassland :) a jak skończy rok to zmienie na praire :) i na takiej pewnie już zostanie przez dłuższy czas :)
pysiagrzes - 22-07-2013, 15:49

Hej,
Mam pytanie:
postanowiłam od czasu do czasu podawać psiakowi kilka kropli oleju z pestek winogron do karmy. Ale przy okazji szukania info w necie znalazłam artykuł, który mówił czego absolutnie nie podawać psom i były tam m.in winogron i rodzynki,ponoć mają w sobie jakieś substancje toksyczne dla psa i mogą działać jak trucizna?
Słyszeliście coś o tym?
Proszę o rade, bo nie wiem co robić :confused:

Aniussia - 22-07-2013, 15:54

pysiagrzes, http://forum.labradory.or...&highlight=olej tutaj sobie poczytaj
pannacotta - 21-03-2019, 14:13

Z tego, co mi wiadomo, karma Dolina Noteci dla psa zawiera w sobie olej i nie jest to żadna szkodliwa substancja, wręcz przeciwnie - firma chwali się, że dobrze wpływa ona na zdrowie zwierzaków. Chyba więc dodając trochę oleju do psiej diety nic nie stracimy ;)
anonim123 - 16-07-2019, 08:50

Ja dla swojego psa stosuje olej z łososia marki BRIT, żeby miał bardziej lśniąca sierść oraz żeby chętniej zjadał karmę, a kupuje go w moim ulubionym sklepie.