forum.labradory.org

Żywienie - Ziemniaki

Olgu$@ - 09-08-2009, 07:33
Temat postu: Ziemniaki
Hej, mój labek zjadł dzisiaj kawałek ziemniaka. A słyszałam, że pies ziemniaków jeść nie może. Czy moze mu się coś stać? Proszę o szybką odpowoiedz :matrix:
Bora - 09-08-2009, 08:03

Nie powinno, może mieć jedynie niestrawność jeśli ma wrażliwy żołądek.

Ziemniaki są bazą wielu karm więc nieprawdą jest że psy jeść ziemniaków nie mogą.

Olgu$@ - 09-08-2009, 08:33

Bora, Bardzo CI dziękuję za odpowiedz. O tych karmach to nawet nie wiedziałam. Ulżyło mi :] :haha:
ewusia81 - 09-08-2009, 10:02

ja gdzies wyczytalam ze pieski nie moga ziemniakow w kawalkach bo je lykaja i potem nie trawia ale moga natomiast w formie bardzo poduszonej bo wtedy przeciwskazan nie ma.... I chyba cos w tym musi byc skoro mozna kupic dobra karme w puszkach z jakims mieskiem i ziemniakami... W koncu ziemniak to tez warzywo a niezdrowa jest cala otoczka do niego, dla nas sosik i tluszczyk :-P a dla psiakow akurat jeszcze i forma podania :)
Huberto - 09-08-2009, 11:42

Ja swojemu sporadycznie daje tak ziemniaki do zjedzenia ale jak już daje to solidnie poduszone, aby za 10 minut nie było niespodzianek na podłodze
Olgu$@ - 09-08-2009, 13:30

Huberto napisał/a:
Ja swojemu sporadycznie daje tak ziemniaki do zjedzenia ale jak już daje to solidnie poduszone

Właśnie. Luxor ukradł mi surowego jak obierałam do obiadu. Ale jak na razie nic mu nie jest.

Bora napisał/a:
może mieć jedynie niestrawność jeśli ma wrażliwy żołądek.

Hmm... Tak kupka była rzadsza.

Dzięki za odpowiedzi :haha:

Jagusia - 10-08-2009, 09:33

A ja myślę, że to indywidualnie od pieska zależy, to tak jak i u ludzi jeden coś jeść może a drugi nie. Enzik mimo, że jest alergikiem - wcina ziemniaki jak szalony (surowe). Nikt mu ich oczywiście nie daje specjalnie, ale on krednie gdzie się da i jak się da. Wystarczy, że ktoś u teściów wejścia do piwnicy za sobą dobrze nie zamknie a Enzik już tam siedzi po co - ziemniaki wyjada. Jak widzi, że ktoś takowe obiera to mało sam z siebie nie wyjdzie, żeby coś dostać. Nie wiem co w tych ziemniakach jest, ale Enz się zachowuje jakby był od nich uzależniony :-P
Tsunami - 10-08-2009, 09:54

Jagusia wszystko dobrze, ale zarówno dla ludzi jak i dla zwierząt solanina jest trująca. W nadmiarze może bardzo zaszkodzić.
Rozgotowane ziemniaki za to są świetnym składnikiem diety odchudzającej dla psa ;)

Jagusia - 10-08-2009, 10:35

Tsunami, ja to doskonale rozumiem. Dlatego staramy sie pilnować Enzika aby ich nie wcinał, ale poza solaniną musi w nich być cos co przyciąga skoro on za nimi tak szaleje :-P
Olgu$@ - 10-08-2009, 12:00

Cytat:
wcina ziemniaki jak szalony (surowe). Nikt mu ich oczywiście nie daje specjalnie, ale on krednie gdzie się da i jak się da.

U mnie jest tak samo :D

figusiowaa - 19-10-2009, 20:01

Olgu$@ napisał/a:
Cytat:
wcina ziemniaki jak szalony (surowe). Nikt mu ich oczywiście nie daje specjalnie, ale on krednie gdzie się da i jak się da.

U mnie jest tak samo :D

Nasze psiaki dobrze by się dogadały ;D

http://forum.labradory.or...p=123771#123771

Zmija - 22-10-2009, 14:23

Mój Morsik nie lubi ziemniaków więc daje mu makaron podobno on jest lepszy dla psów tylko krótki nie długi
asiolczuch - 22-10-2009, 14:39

Od jednego kawałka pewnie nic mu nie będzie..Natomiast będąc na jednym ze szkoleń, usłyszałam opinię weta, że psy nie mogą jeść ziemniaków surowych, ponieważ są szkodliwe..w dużych ilościach...

A dla ciekawości..znalazłam taki wycinek w necie...

Nie może jeść ziemniaków

Pies może mieć problemy z przyswajaniem pokarmów roślinnych, jednak właściwie podane, nie stanowią problemu. Rzadko który właściciel psa wie, że ziemniaki przeznaczone dla psa należy gotować 15 minut dłużej i przed podaniem zmiażdżyć na puree, a nie zsypać je ze swojego talerza prosto do psie miski. Badania potwierdzają, że to nie ziemniaki powodują skręt psiego żołądka, a równie często podawana kasza.

stronka...

http://ulubiency.wp.pl/gi...10&ticaid=18f7f

[ Dodano: Czw 22 Paź, 2009 ]
I jeszcze to...

ziemniaki. Aby pies mógł strawić skrobię ziemniaczaną należy ziemniaki rozgotować i pomiąć (puree). Skrobia ziemniaczana (podobnie jak ryż) ma działanie osłaniające na jelita, stąd dieta ziemniaczana może być stosowana w przypadku schorzeń przewodu pokarmowego (np. biegunki). Całych ziemniaków nie wolno podawać (pies często połyka je w całości i to bywa przyczyną poważnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych).

Źródło..

http://www.watrobawet.pl/...id=51&Itemid=40

troskliwa - 22-10-2009, 19:59

Czytałam tez ze ziemniak rozgnieciony wlasnie na miazge cieply moze byc dobrym pozywieniem w czasie problemow jelitowych i powiem wam ze dwa razy zastosowałam to i podziałało
zuzia - 23-10-2009, 10:21

Aż się głodna zrobiłam :dreaming:
gwiazdka - 24-10-2009, 09:02

zuzia, :D
Huberto - 25-10-2009, 16:29

zuzia :D :D po takiej porcji ziemniaków nie dziwię się, że zrobiłaś się głodna :)
futrzak - 23-06-2011, 23:37

troskliwa napisał/a:
Czytałam tez ze ziemniak rozgnieciony wlasnie na miazge cieply moze byc dobrym pozywieniem w czasie problemow jelitowych i powiem wam ze dwa razy zastosowałam to i podziałało

dziwne - ziemniaki zawierają głownie skrobie, trochę białka , ale są pozbawione włókien które mają dobry wpływ np. na perystaltykę jelit. ciekawe dlaczego miałyby tak działać ?

ktosia - 24-06-2011, 06:46

futrzak napisał/a:
dlaczego miałyby tak działać ?

moim zdaniem przede wszystkim dlatego, że są neutralne i nie podrażniają bardziej żołądka. Zobacz nawet wiele dzieci gdy ma problemy z żołądkiem to najchętniej je ziemniaki.

futrzak - 24-06-2011, 21:52

ktosia napisał/a:
futrzak napisał/a:
dlaczego miałyby tak działać ?

moim zdaniem przede wszystkim dlatego, że są neutralne i nie podrażniają bardziej żołądka. Zobacz nawet wiele dzieci gdy ma problemy z żołądkiem to najchętniej je ziemniaki.

mam malucha i on kompletnie nie przepada za ziemniakami :O , z tego co pamietam przy klopotach z jelitami nalepiej "robi" owsianka

Karoola - 24-06-2011, 23:14

O ziemniakach czytałam kiedyś w MP. Jak chcecie, to znajdę i wstawię. Pamiętam tyle, że nie wolno dawać ugotowanych ziemniaków z lodówki, bo jakaś substancja zamienia się w jakąś inna, trującą. Natomiast takie przestudzone, ale nie zimne są jak najbardziej ok.
joanna - 25-06-2011, 12:00

podaję ziemniaki letnie w formie pire,czasem robię je jako pire ale z gotowana marchewką i zielonym groszkiem,smakuje mojemu niejadkowi z gotowanym mieskiem albo rybą ,ale nie podaje częściej niż raz w tyg
diora1 - 05-07-2011, 22:27

moja perła bardzo piszczy na widok swiezego pieczywa( chleb, bulki slodkie przysmaki) czy mozna labradorom jesc pieczywo?
Chelsea - 06-07-2011, 06:14

diora1, moja się cała trzęsie jak widzi ludzkie jedzenie :| szturcha łapą, żeby jej coś dać
jkasia - 06-07-2011, 08:45

Ja w sumie to nie wiem czy można.Kiedys sie mówiło, że ziemniaki dla psa nie są dobre a teraz Kasta wsuwa karme z ziemniakami. Chlebek tez lubi -piętki-ale z racji na jej delikatny żołądek dostaje w minimalnych ilościach. Moi znajomi karmią swoje pupile bułeczkami, chlebkiem i w sumie nic im nie jest :) Myśle, że mozna dac ale w rozsądnych ilościach.
mibec - 06-07-2011, 10:49

diora1 napisał/a:
czy mozna labradorom jesc pieczywo?
generalnie pieczywo jest zle trawione przez psy, choc sa egzemplarze, ktore dobrze sobie z jego trawieniem radza :)
diora1 napisał/a:
bardzo piszczy na widok ...
tylko na widok pieczywa czy kazdego ludzkiego jedzenia?
Jira - 06-07-2011, 11:41

Neska po pieczywie ma takie gazy, że nie da sie z nią wysiedzieć w jednym pomieszczeniu. Wolę nie dawać w ogóle niż przeganiać psa z pokoju :P
Chelsea - 06-07-2011, 11:44

moja uwielbia skórki z chleba i nic jej nie jest zretszą tak jak wspomniałam trzęsie się jak widzi Nasze jedzenie :-P
Nulcia1 - 06-07-2011, 15:32

dokładnie mój dekster tak samo jak mu w jakiś dzień nie ugotuje mieska to mi strajk robi i nie bedzie jadł suchego ;p