forum.labradory.org

Hodowle - Warunki w pseudohodowlach

wacha - 25-09-2009, 14:01
Temat postu: Warunki w pseudohodowlach
Zobaczcie co się dzieje w Państwie Polskim:( zobaczyłam to na innym forum, którego ras też to dotyczy, oto link do strony http://www.domowahodowla....t-greyhound.php
Masakra :-> :doubt: ]:) Czy możemy coś zrobić, by zapobiec dalszemu bezmyślenemu rozmnażaniu tych biednych psów?

papisia - 25-09-2009, 14:44

wacha napisał/a:
Czy możemy coś zrobić, by zapobiec dalszemu bezmyślenemu rozmnażaniu tych biednych psów?

Wątpię... Dopóki ludzie będą nakręcać ten chory interes to nic się nie zmieni. Nie widać różnicy? to po co przepłacać.... Pan ma łatwy zarobek i nie prędko z niego zrezygnuje... Co więcej zamierza powiększyć hodowlę o yorki i sznaucery...

kejsii - 25-09-2009, 14:56

Tragedia :cring: Ale niestety coraz częściej ludzie patrzą tylko na cenę labek za 400 zł a potem wyrasta wyglądem może i labek ale charakterem nie bardzo więc wtedy trzeba się szybko pozbyć pieska i niestety mamy coraz więcej niechcianych psiaków Dopóki ludzie nie zrozumieją i będą dawać zarabiać takim właśnie ludzią tak długo będzie ten problem się powiększał Moim zdaniem Jedyne co można zrobić to edukować jak najwięcej ludzi co to znaczy rodowodowy a co po rodowodowych rodzicach i nie dawać zarabiać pseudo hodowcom :->
Huberto - 25-09-2009, 18:28

Aż mnie krew zalewa ;(
Lily - 25-09-2009, 21:09

echh.. ;(
bartek.richie - 27-09-2009, 18:44

Cytat:
sprzedaż lub wymiana szczeniaków

niech sobie glowe wymieni...

i z boksu po prawej
Cytat:
Szczeniaki urodzą się na przełomie października i listopada 2009r-będą do odebrania w listopadzie.

...

bartek.richie - 09-10-2009, 21:21

patrzcie co znalazlem, calkiem swieze
http://www.youtube.com/watch?v=MUi2zvX9Aj0
+ do tego
http://www.youtube.com/watch?v=31EGu2zASN4

nawet pseudo na wystawach sprzedaja psy....

to taki maly ot no ale przestroga

Diana S - 09-10-2009, 23:20

Bartusiu, przecie wiadomo, ze psy na wystawach nie kupuje sie.
Żaden szanowany hodowca w ten sposób nie sprzeda swojego "dziecka".....

bartek.richie - 10-10-2009, 08:09

Ja wiem ale ludzie sie nabieraja i nakrecaja interes... Salceson za 4zl na tydzien... Resztki ze stolu - powodzenia temu psiakowi zycze.
kejsii - 10-10-2009, 10:59

biedne pieski .... :cring: a czy na wystawach mozna sprzedawac psy??????
troskliwa - 10-10-2009, 14:46

na wrocławskiej wystawie zaniechane tego procederu i dobrze
Diana S - 10-10-2009, 18:33

Na kazdej wystawie jest ZAKAZ handlu zwierzetami.
papisia - 10-10-2009, 21:34

kejsii napisał/a:
a czy na wystawach mozna sprzedawac psy??????

To film z wystawy w Rybniku. Miałam okazję ten rynek widzieć na własne oczy. Wielki parking, a psy do wyboru, do koloru...
Organizatorzy skomentowali to krótko: To nie jest teren wystawy tylko pobliski parking i nie mają nic do powiedzenia.
Straż miejska i policja miały to w nosie...

kejsii - 11-10-2009, 10:21

Ręce opadają :->
gusia1972 - 11-10-2009, 16:30

jakaś porażka :( a ludzie to łykają wszystko co gość gada :( straszne :( a interes kwitnie :(
AnTrOpKa - 11-10-2009, 19:18

Ale sie wkurzyłam, jak to obejrzałam :bad: :bad: :bad:
mTa22 - 11-10-2009, 19:31

masakra:(
inkapek - 11-10-2009, 19:53

W Szczecinie zrobili nalot na tych z parkingu dostali duuże mandaty, ale i tak na drugi dzień stali więc znowu mandaty dostali. I tak ich to nic nie nauczyło :confused:
kejsii - 11-10-2009, 20:54

papisia napisał/a:
To nie jest teren wystawy tylko pobliski parking i nie mają nic do powiedzenia.
Straż miejska i policja miały to w nosie...
To jest chyba najgorsza reakcja

inkapek napisał/a:
W Szczecinie zrobili nalot na tych z parkingu dostali duuże mandaty, ale i tak na drugi dzień stali więc znowu mandaty dostali. I tak ich to nic nie nauczyło

Dobrze że chociaż zareagowali może jest to kropla w morzu ale zawsze coś gdyby każdy to olewał bo nie teren wystawy to juz w ogóle beskarni by byli

Huberto - 12-10-2009, 00:21

No aż mnie krew zalewa
kamilscheicht - 12-10-2009, 02:03

Jestem autorem filmów, zostały usunięte bo nie chce ludzi w bład wprowadzać. Wiem że idiotycznie mówił facet troche ale nie przypuszczałem że aż tak.

Ja w domu oczywiście całkiem inaczej karmię swojego psa. To mój pierwszy post na forum, no i troche tutaj spędzę czasu. Pozdrawiam

gusia1972 - 12-10-2009, 08:37

kamilscheicht, lejesz miód na moje serce :) dobrze że trafiłeś jednak na forum labowe, szkoda tylko że dopiero po zakupie psiaka od pseudo :( ale cóż każdy uczy się na swoich błędach
a filmik nie był zły, miał tylko nieprawidłowy tutuł :) można było zobaczyć i posłuchać ten cały kit jaki pseudo wciskają aby tylko sprzedać malucha :(

i jak się maluszek ma u Was ?? to dziewczynka z tego co pamiętam z filmu ?
mam nadzieję że teraz ponakręcasz filmiki z życia wesołego labka :)
i skąd takie imię ?? Fedora ?? tak jakoś kojarzy mi się z ... FE i ODOREM :-P
i Powodzenia na nowej drodze życia labomaniaka ! ;D

Aneti - 12-10-2009, 10:02

Powiem tak, jak sie nie jest w temacie to wszystko sie łyka, ja wc ześniej chcąc kupić labka nie takie (teraz wiem) bzdury słuchałam, byle by sprzedać, ja mówi.ę sowjue wątpliwości a Pani sprzedająca, wciska mi że wszyskto jets ok labek jest spkopjny, cały czas śpi be zproblemu na 10 godzin można go zostawić itd., cąłe szczęście że wstrzymałam sie z zakupem i trafiłam na to forum.
Straszna szkoda tylko tych piesków......ich rodziców.....to bardzo smutne :(

Napewno sie nią dobrze zaopiekujesz, cąłe szczęście że u Ciebie znalała dobry dom :)

bartek.richie - 15-10-2009, 23:36

gusia, Fedora to pewnie od dystrybucji darmowego systemu operacyjnego Linux Fedora
Beza - 25-02-2010, 12:22

Trzeba mieć pozwolenie na chaty, a coś nie widzę żeby miała, więc można zgłosić!
rusaleczka - 26-04-2010, 08:08

Od dłuższego czasu miałam podejrzenie, że moja suczka i piesek koleżanki mogą być spokrewnieni. Pierwsze podejrzenie padło jak koleżanka pokazała mi kartkę informacyjną o tym jak wychować małego szczeniaka- od "hodowcy". Ja dostałam identyczną. Pomyślałam eee taką informację pewnie w necie można znaleźć i wydrukować więc nie ma co się martwić, tym bardziej że numery telefonów jaki miałam ja do tej kobiety i koleżanka się nie zgadzały no i nick z allegro też nie. W dodatku różnica w wieku to 4 miesiące więc sobie pomyślałam - to niemożliwe. Coś mnie jednak tchnęło aby drążyć ten temat, poprosiłam aby wysłała mi korespondencję z ta babką i zdjęcia rodziców pieska- aż mnie wbiło w fotel jak zobaczyłam że mają wspólną matkę!!!!!Cały czas zadaję sobie pytanie czy to możliwe- przy różnicy wieku 4 miesiące? Koleżanki pies urodzony w czerwcu ubiegłego roku a moja Lunka w październiku. Wiem, że suczki mają cieczkę 2 razy w roku... moje 100% potwierdzenie nastąpiło wczoraj jak zajrzałyśmy do książeczek naszych psiaków- charakter pisma ten sam, weterynarz szczepiący pieski ten sam... :cring: ta baba ma rozmnażalnię!!!!! Dodam, że po sprzedaży nie odpisuje na maile i zmienia nr telefonu!!!Oto link do aukcji- tym nickiem posługiwała się jak sprzedawała koleżance szczeniaka http://www.allegro.pl/ite...e_szczecin.html

[ Dodano: Pon 26 Kwi, 2010 ]
Jak ja kupowałam od niej nick miała zmieniony na atomkernel. Zmienia nicki, numery telefonów ale czcionki w opisie aukcji nie. Jestem roztrzęsiona na myśl o takiej bezduszności...

kagan - 26-04-2010, 08:38

Niestety nic na to nie poradzimy. Osobiście znam hodowlę zrzeszona w ZK i tez sprzedająca szczeniaki co cieczkę. Po prostu zgłaszają co 2 miot poruszenie sprawy w ZK bez dowodów nie możliwe niestety a żeby mieć dowód to trzeba by psa u nich kupić gdzie jasno było by napisane kto jest ojcem a kto matka niestety nikt nie poda w książce takiego psa prawdziwego imienia psa/suki i nr tatuażu.

Moim zdaniem wiele mogło by się zmienić tylko po odpowiednich uregulowaniach prawnych.

rusaleczka - 26-04-2010, 10:34

kagan, A maile jako dowody nie wystarczą? Książeczki zdrowia? Zdjęcia rodziców, imiona, numery telefonów? Strasznie mnie to gryzie ten babsztyl jest nieuczciwy koleżanka pytała czy suka jest często matką odpowiedź była oczywiście przecząca, że nie jest traktowana jako dochodowy interes, że była dopuszczona "profilaktycznie" W ciągu roku ona ma 3 raz małe!!!!!! :bad:
Bora - 26-04-2010, 11:16

A czego sie można było spodziewać po "hodofffli" ? Psy sprzedawane są bez rodowodów, pewnie rodzice szczeniąt rodowodów nie maja, to zwykła pseudohodowla, o których sie tak trąbi i trąbi.
rusaleczka - 26-04-2010, 11:22

Bora, to ka wiem że to
Bora napisał/a:
"hodofffli"
ale coś poza nie kupowaniem u takich ludzi można zrobić? W jaki sposób? Gdzieś zgłosić, każdy jak ma psa to w zasadzie może zrobić z nim co chce? :bad:
Bora - 26-04-2010, 14:39

Jeśli warunki w jakich żyją psy nie wymagają interwencji TOZ-u to nic nie zrobisz. Maja psy i sobie je rozmnażają na całego, sprzedając za pól darmo. Jeśli "hodowca" jest członkiem ZK i ma psy hodowlane a sprzedaje też szczenięta bez rodowodu (łamiąc regulamin ZK) to można to zgłosić. W przeciwnym razie jest nietykalny, bo co złego robi? Biznes kręci i tyle. Jedynie skarbówkę nasłać.