forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Wyniki badań krwi

tenshii - 13-04-2012, 13:32
Temat postu: Wyniki badań krwi
Zrobiłam wczoraj Teyli badania krwi przed sterylizacją.

Wszystko ma w normie, prócz jednego z czynników krzepnięcia.
Czas czas kaolinowo-kefalinowy jest wydłużony aż 7,19 punktu (norma 11,9 - 20,71)
Teyla ma aż 27,9

Tego się najbardziej bałam, bo jej siostra ma problemy z krzepliwością :(

Zastanawiam się, czy to aż to wielki problem i czy powinnam ją poddać zabiegowi.
Mój wet dopiero od 16.00 dziś. Chyba zniosę jajo.

Dodatkowo wczoraj celowo poszłam do hematologa, ale zanim na naszych kochanych klinikach wróciły wyniki krwi, to już było po ptokach...

Zna się ktoś mocno na tym?

tusia993 - 13-04-2012, 19:26

tenshii,

Jak tam, byłaś u weta z wynikami, Napisz jak będziesz coś wiedzieć :)

tenshii - 13-04-2012, 19:33

Powiedział, że 7 punktów (sekund) to bardzo mało i gorzej jakby miała odchylenia w drugą stronę (podejrzewam, że chodzi o robienie się zakrzepów). Pewnie więcej wyjaśni mi we wtorek bo dziś rozmawialiśmy przez telefon.

Dodatkowo koleżanka studiująca weterynarię powiedziała mi, że uczą ich, że należy się martwić jeśli czas krzepnięcia zostanie przekroczony o 50%, czyli o 10 punktów (sekund).

Także chyba nie mamy się czym martwić :)

tusia993 - 13-04-2012, 19:35

A rbiłąś jej badania na ilość płytek krwi??

Wszytsko będzie dobrze ;*

[ Dodano: 13-04-2012, 19:40 ]
Cytat:
gorzej jakby miała odchylenia w drugą stronę

w każdą stronę jest "żle" bo za duża krzepliwość to skrzepy a za małą moze powodować krwotoki wewnętrzne, udary mózgu i td no i oczywiście to problemy z krzepnięciem.

Ja chorowałam na małopłytkowość , miałam słabą krzepliwość dlatego pytam o ilość płytek u psiaczka

Pattina - 13-04-2012, 19:40

Aniu kurcze ja się nie znam, bo badań w końcu nie zrobiliśmy więc nic mądrego nie napiszę
Mam nadzieję jedynie że wszystko będzie ok
Daj znać co wasz wet powiedział

tenshii - 13-04-2012, 20:02

tusia993 napisał/a:
w każdą stronę jest "żle" bo za duża krzepliwość to skrzepy a za małą moze powodować krwotoki wewnętrzne, udary mózgu i td no i oczywiście to problemy z krzepnięciem.

tak, wiemy :)

ale zagrożenie zaczyna się po przekroczeniu 50% normy

płytki ma w normie - 202 w przedziale 150 - 500

tusia993 - 13-04-2012, 20:22

Płytki w normie i to jest ważne :)

Z pewnością wszystko jest w porządku.

Całuski dla Teyli ;* ;* ;* ;* ;*

chani - 13-04-2012, 20:48

Będzie dobrze, jeżeli wet wie o wynikach to też jest w stanie odpowiednio szybko w razie co zareagować.
Grapy - 13-04-2012, 23:27

Ciekawe ile u Belli Tereski,siostry Teyli, wynosiły odchylenia,że w końcu operacji nie można było wykonać, bo sucz by się wykrwawiła. Może powinnaś jej zapytać...
Ewelina - 14-04-2012, 09:21

tenshii, Aniu nie jest u was źle u Yoko ten czynnik był dużo wyższy, już nie pamiętam o ile bo to było dwa lata temu a ja wynik posiałam.
tenshii - 14-04-2012, 10:25

Ewelina napisał/a:
Aniu nie jest u was źle u Yoko ten czynnik był dużo wyższy, już nie pamiętam o ile bo to było dwa lata temu a ja wynik posiałam.

Ano właśnie :) takie przekroczenie to podobno nic strasznego :) jeszcze z nim pogadam dokładnie przed samym zabiegiem.

Teyla ma obok ucha taką ciemną maleńką brodawkę, wygląda jak świeżo wbity kleszcz. Nie rośnie, nie boli, nie "zapala się". Widział to onkolog i stwierdził, że na 99% to nic groźnego, ale można wyciąć podczas sterylki i oddać na histopatologię.
Pomyślałam więc, że pogadam z wetem, żeby najpierw zajął się tą brodawką. Jeśli pomimo wyników problemy z krzepnięciem będą - będzie to zauważalne podczas zabiegu na głowie, a tam na pewno będzie łatwiej zatamować i ewentualnie zrezygnować ze sterylki.
I chyba tak zrobimy :)

Ewelina - 14-04-2012, 12:06

Też tak myslę. Cały czas trzymam kciuki ;*
paula81 - 30-11-2012, 12:07
Temat postu: Pilnie potrzebna pomoc w interpretacji wyników morfologii
Potrzebuję pomocy kogoś kto zna się na tych wszystkich cyfrach:
HEMATOLOGIA
Morfologia + rozmaz
WBC 25,2 K/ul
%LYMPH 61,2 %
%MID 25,3 %
%GRAN 13,5 %
#LYMPH 15,4 K/ul
#MID 6,4 K/ul
#GRAN 3,4 K/ul
RBC 7,05 M/uL
HGB 14,4 g/dl
HCT 44,0 %
MCV 62,0 fL
MCH 20,4 pg
MCHC 32,6 g/dl
RDW 17,1 %
PLT 101,0 K/ul
MPV 8,5 fL
Chodzi o 10-letnią sunię z ropomaciczem. Jeśli ktoś zechce pomóc, więcej info wyślę na pw.

[ Dodano: 30-11-2012, 12:19 ]
Jeśli ma to jakieś znaczenie to jest to seter szkocki gordon, waży 34kg.

Maleńka - 30-11-2012, 12:44

A to wet nic nie powiedzial?
anna34 - 30-11-2012, 12:47

paula81 napisał/a:
WBC 25,2 K/ul

leukocyty podwyższone
Reszta wydaje się ok.,ale 100% nie daje.

figula1 - 01-12-2012, 07:06

wszystko uzależnione jest od danego laboratorium, mają rózne metody i normy .
Z tych wyników, które podałaś- WBC są stanowczo za duże ( norma w zależności od metody okreśalnia to do 15 lub 17 tys.
Za mało ma płytek krwi -PLT, norma od 200.Jeśli sunia ma ropomacicze to uzasadnia to taki poziom leukocytów. Czy jest decyzja o usunięciu macicy i przydatków? Nie ma na co czekać. Zdrówka dla suni.

paula81 - 02-12-2012, 21:05

Psina już po zabiegu, póki co wszystko w porządku ;)
torrezowaty - 29-12-2012, 20:11

Dołączę się do tematu.

Kilka dni temu otrzymałem wyniki morfologii i biochemii Torka.
Wetka, nie chcąc mnie chyba straszyć, za wiele nie powiedziała o rokowaniach. Mamy dla pewności powtórzyć badania po 3 tygodniach (czyli w pierwszej połowie stycznia) i zrobić USB wątroby i trzustki.

Niestety sporo nie mieści się w normach.

Najgorzej jest z:
ALT norma 1-55, on ma 124,4...
AST norma 1-30, on ma 89,6...

Poza normami wypadły też:
- fosfor nieorganiczny
- potas
- sód
- LYM %
- HCT
- PLT
- cholesterol
- CK - kinaza kreatynowa
- kreatynina

Mieliście/macie podobne problemy z psiakiem?
Ja tupię nóżkami i chyba do terminu badań jajo zniosę...

figula1 - 30-12-2012, 08:37

a wetka nie zaleciła diety wątrobowo-nerkowej?
torrezowaty - 30-12-2012, 11:35

figula1 napisał/a:
a wetka nie zaleciła diety wątrobowo-nerkowej?

Na okres pomiędzy badaniami mamy ograniczać się do karmy i naturalnych smaksów. Odstawiliśmy wszystkie suplementy, które otrzymywał (DOLFOS, Arthroflex) oraz smaksy "ze sklepu". Dodatkowo woda przegotowana.

Po następnych badaniach pewnie powie mi więcej...

Gdyby wyniki się potwierdziły, to "co one wyrokują"?

figula1 - 30-12-2012, 16:34

Trochę to dziwne postepowanie wetki.
Moja pierwsza labradorka przy takich przekroczeniach norm ALT AST, cholesterolu, trójglicerydów natychmiast dostała zalecenie zmiany karmy na HEPATIC RC, dodatkowo Hepatiale FORTE - tabletki i ZERO SMAKOSÓW, tylko w/w karma i nic więcej. Nie wiem, dlaczego trzeba odczekać 3 tygodnie z wykonaniem USG jamy brzusznej? Ja zrobiłabym to od razu, dodatkowo badanie moczu - poziom kreatyniny , jak piszesz, też jest przekroczony. Może idź do innego weta.

Almathea83 - 04-01-2013, 22:44

My wczoraj zrobiliśmy profilaktyczne badania krwi i Moren to okaz zdrowia :) "Najlepsze wyniki roku", jak orzekł wet ale mu powiedziałam, że rok się dopiero zaczął :-P więc zmienił zdanie, że od 2012 najlepsze, jeszcze tylko jeden badany przez niego ONek miał takie wzorcowe wyniki :)
kasia 75 - 16-02-2013, 13:33

Cześć jestem po raz pierwszy na forum.Mam nadzieję,że mi pomożecie.Mój Kokos kastrat miał robione kontrolne badania rok po kastracji .Niepokoi mnie wynik bardzo podniesionego estradiolu 70,3pg/ml.Wet rozłożył ręce .Proszę doradzcie mi coś.Może zna ktoś z was psiego endokrynologa .
anna34 - 16-02-2013, 13:37

kasia 75 napisał/a:
Mój Kokos kastrat miał robione kontrolne badania rok po kastracji .Niepokoi mnie wynik bardzo podniesionego estradiolu 70,3pg/ml.Wet rozłożył ręce

A czemu robiłaś te badania,coś Cie zaniepokoiło?

tenshii - 16-02-2013, 14:12

Hmm... z tego co widzę estradiol to żeński hormon płciowy. Wetem nie jestem, ale po kastracji psy nie bez powodu dla innych samców pachną jak suka - w końcu pozbawieni są testosteronu i może wówczas wzrastać poziom różnych estrogenów :)
To tak jak u suki - sterylizacją eliminujemy z organizmu znaczną część estrogenów, więc rządzić zaczyna testosteron.

kasia 75 - 16-02-2013, 15:23

To długa historia.Kokos rok temu miał 2 epizody drżenia tylnych łap nie mógł na nich ustać drżały mu łapy i zadek .Trwało to minutkę może 2 .Szybko pojechaliśmy do weta on wtedy go zbadał i nic niepokojącego nie stwierdził.Po pół roku powtórka i kompleksowe badania ,podejrzenie padaczki.Wtedy okazało się,że ma wysoki estradiol 70pg/ml.Ponieważ jedno jądro nie zeszło było w kanale pachwinowym decyzja o kastracji.Zabieg miał w lutym zeszłego roku,jądra wysłane do badania hist-pat.Wynik dobry brak komórek nowotworowych.Kolejne badanie w marcu spadło do 60,następne w maju wynik 30.Dodam,że norma to jest poniżej 5 dla psa.Zalecono nam by powtórzyć w lutym i tu znów wynik 70.Wszystkie inne parametry w normie.Lekarz zaczął nas straszyć ,że to może być guz nadnerczy który produkuje estradiol,ale rozłożył ręce,zasugerował ,żeby to zostawić dupek jeden.Poszliśmy do innego weta a on zasugerował,że być może kastracja została niedokładnie wykonana i pozostały strzębki tkanek jądra i one mogą dawać taki wysoki estradiol.Jesteśmy na wtorek umówieni na badanie hcg które ma to wyjaśnić.Kokos nie ma poza tym żadnych niepokojących objawów, nie łysieje symetrycznie nie ma żadnej wysypki apetyt mu dopisuje.Dlatego szukam endokrynologa który odpowie nam na pytanie skąd ten wysoki estradiol :cring:
Ewelina - 16-02-2013, 16:20

kasia 75, współczuję. mam nadzieję, że kolejne badania wyjaśnią tak podwyższony poziom estradiolu.
kasia 75 - 17-02-2013, 09:34

Dzięki Ewelina też mam taką nadzieję.To jest najlepszy przyjaciel mojej niepełnosprawnej córki i naszej całej rodziny.Nie możemy go stracić będziemy o niego walczyć.
tenshii - 07-04-2014, 19:54

Czy badanie przesiewowe krwi wykaże, że pies ma robaki, i jakie?
Bo nie chce mi się wierzyć w to za bardzo

troskliwa - 08-04-2014, 15:36

Aniu z tego co wiem zakazenie nicieniem sercowym jest wykrywalne z badan krwi
tenshii - 08-04-2014, 15:42

Chodziło o zwykłe robaki.

Tak jak myślałam wetki z sąsiedniego bloku chciały nas naciągnąć ]:)
Pisałam w wątku o wzroście, że Fido bardzo szybko schudł - w ciągu 2 miesięcy prawie 4 kg, i trochę się martwiliśmy.
Wczoraj byliśmy u weta obok zapytać o koszt badania qpy.
Stwierdziły, że po co badać kupę, jak można zbadać krew i stamtąd dowiedzieć się o robakach i przy okazji o innych rzeczach - badanie jednorazowe 30 zł, z 3 próbek 60 zł, a badanie krwi 90 zł ]:)
Jak ja nie lubię tego gabinetu :doubt:
Człowiek się pójdzie o ceny zapytać a zawsze ciśnienie podwyższą

torrezowaty - 12-04-2014, 02:51

tenshii napisał/a:
badanie jednorazowe 30 zł, z 3 próbek 60 zł, a badanie krwi 90 zł

A czy to czasem nie jest cena "standardowa"? Bo w sumie chyba wszyscy wrocławscy weci, z którymi się spotkałem, wysyłali próbki do vetlabu a tam obowiązuje "książeczka cennikowa", nawet mój wet mi ją kiedyś pokazywał - taka kolorowa :dribble:

tenshii - 12-04-2014, 09:29

torrezowaty napisał/a:
czy to czasem nie jest cena "standardowa"?

Jest raczej, natomiast nie chodziło mi o cenę, tylko o fakt, że polecały najdroższe rozwiązanie rekomendując je jako najlepsze podczas gdy było najgorsze.

anna34 - 12-04-2014, 09:36

tenshii napisał/a:
Pisałam w wątku o wzroście, że Fido bardzo szybko schudł - w ciągu 2 miesięcy prawie 4 kg,

w 2 miesiące 4 kilo to nie jest szybko,kiedyś Chopper schudł mi 5 ?

tenshii - 12-04-2014, 09:38

anna34 napisał/a:
w 2 miesiące 4 kilo to nie jest szybko,kiedyś Chopper schudł mi 5 ?

biorąc pod uwagę, że 7 kg schudł w rok, a potem 4 kg w 2 miesiące, to jakoś tak szybko spadło. Ale koleżanka kazała nie panikować.
Apetyt jest, humor jest, żadnych innych objawów :) Na razie obserwujemy

anna34 - 12-04-2014, 09:40

tenshii napisał/a:
biorąc pod uwagę, że 7 kg schudł w rok, a potem 4 kg w 2 miesiące, to jakoś tak szybko spadło

Może to tak jak u ludzi,może wreszcie się ruszyło szybciej po wolnym spadku. :)

tenshii - 12-04-2014, 09:43

anna34 napisał/a:
Może to tak jak u ludzi,może wreszcie się ruszyło szybciej po wolnym spadku.

tak pewnie jest :)

Teraz Fiduś tak ładnie wygląda, ostatnio pomyliłam go z Orisem :D

Ewelina - 12-04-2014, 10:12

tenshii, U nas też tak było Aniu :)
tenshii - 12-04-2014, 10:40

Ewelina napisał/a:
U nas też tak było Aniu

to Yoko kiedyś była gruba? :D

Ewelina - 12-04-2014, 14:08

tenshii napisał/a:
to Yoko kiedyś była gruba?
38kg kiedyś ważyła :-P Już nie pamietasz tego spaślaczka :D