| |
forum.labradory.org
|
 |
Karmy suche - Karmy: MARKUS - MUHLE
Almathea83 - 26-07-2012, 12:53 Temat postu: Karmy: MARKUS - MUHLE Witam,
czy ktoś karmi swojego psiaka tą karmą (tj. Markus-Mühle)? Znalazłam ją na zooplusie, jest też dostępna w innym sklepie, skład po liftingu wygląda następująco:
Mięso drobiowe suszone i zmielone 28%, mączka ryżowa pełnoziarnista z otwartego ziarna, pełnoziarnista mączka kukurydziana z otwartego ziarna, żwacze z dziczyzny 8%, ziarno ryżu, mączka z kości dziczyzny 5%, topinambur w formie mączki, mączka rybna 5%, buraczany miąsz suszony, olej lniany tłoczony na ziemno, olej rzepakowy tłoczony na zimno, mączka z żółtka 2%, borowina suszona, torf suszony, proszek owocowy 2% (w skład którego wchodzą: porzeczka, ananas, papaja, banany, wiśnia acerola, jabłka, gruszki, borówka czarna, mango, maliny), mieszanka z ziół suszona, olej z łososia, mączka z alg, yucca-Schidigera suszona i zmielona.
Skład procentowy:
Białko surowe 25 %
Tłuszcz surowy 10,5 %
Włókno 3,3 %
Popiół surowy 7 %
Wapń 1,3 %
Fosfor 1,0 %
Sód 0,39 %
Magnez 0,18 %
Potas 0,69 %
Żelazo / kg 200 mg
Dodatkowe składniki pokarmowe /kg:
Witaminy, Prowitaminy i pozostałe substancje czynne
Witamina A 10500 i.E.
Witamina D³ 1050 i.E.
Witamina E 200 mg
Witamina B1 jako Thiaminmononitrat 3,5 mg
Witamina B2 jako ryboflawina 7,0 mg
Witamina B6 jako pirydynowy tlenek wodoru 4,2 mg
Witamina B12 42 mcg
Biotyna jako D-(+)-Biotyna 210 mcg
Kwas foliowy 0,35 mg
Niacyna 21,0 mg
Witamina C jako L-kwas askorbinowy 140 mg
Pantothen kwas jako wapń -D-Pantothenat 7,0 mg
chlorek Choliny 1050 mg
Pierwiastki śladowe:
Kobald jako Kobalt-(II)-sulfat, Heptahydrat1,0 mg
Mangan jako Mangan-(II)-oxid 48 mg
Miedź jako Miedź-(II)-oxid 10 mg
Cynk jako tlenek 65 mg
Jod jako Calciumjodat1,6 mg
Jakieś sugestie? Na Dogo i zooplusie są praktycznie same pozytywne opinie.
Napisałam do dystrybutora i za koszt przesyłki kurierskiej (15 PLN) wysyła 10 próbek karmy (nie określono wagi, ale liczę że będzie to kilogram)- myślę że jak przyjdą próbki i skończy się obecny wór to zaczniemy testować
Karoola - 26-07-2012, 18:11
Almathea83, brzmi ciekawie... A to jest jakaś Large Breed czy dla wszystkich ras?
Almathea83 - 26-07-2012, 18:17
Karoola, niestety dla wszystkich ras, więc trzeba by zadbać dodatkowo o stawy. Dawkowanie, jakie podają to 1,2% masy ciała zwierzęcia- nie wiem dlaczego tak
Podobno tłoczą składniki w temp. do 40 stopni, przez co karma zachowuje więcej składników odżywczych, a dodatkowo nie ma tam żadnej chemii- ważność wora to max 6 miesięcy..
Karoola - 26-07-2012, 18:37
Almathea83, jeśli tak, to fajnie - ale zajrzałam na stronę i żeby płacić AŻ tyle...? Nie jest to jakaś masakryczna cena, ale za tyle to ja kupuję dwa wory brita - choć skład ma gorszy (brit)
Almathea83 - 26-07-2012, 18:42
Karoola, tu http://sklep.luposan.pl/k...muhle-15kg.html jest w rozsądnej cenie- 33 kg za 239 PLN, więc tak jakby worek 15 kg kosztuje 108 PLN to niedużo, taniej niż Brit Premium który mamy teraz
Karoola - 26-07-2012, 20:01
Almathea83, chyba, że kupuje się 30 kg Brita premium za 179
Ale rzeczywiście, cena rozsądna , daj znać jak będziecie testować
Almathea83 - 26-07-2012, 21:55
Karoola, no tak, bo Adult tańszy- Brit Junior 2 wory są za 219 najtaniej chyba Dam znać jak zaczniemy testować, na razie zamówiłam te próbki ale pani napisała że one ważą 50-80 gram (niestety nie popisała się wiedzą w zakresie dokładnej wagi), więc 10 sztuk da razem max 80 dag, na tym nie da się niczego przetestować więc pewnie skończy się tym, że jak Moreno wkroczy w dorosły wiek to przeskoczymy na nową karmę, kupując po prostu 15 kg
Daniel - 27-07-2012, 09:30
Karma w składzie ciekawa Gdyby faktycznie dało się ją przetestować z próbek to bym sam rozważył. Obecnie używamy Josery Festival i jest dobrze Ale cenowo jest podobnie więc jeśli miałaby być lepsza to czemu nie W ogóle Josere polecam zamawiać w abckarma.pl bo mają ją najtaniej i zawsze dodają sporo gratisów w postacie ciastek i próbek
PeKa - 27-07-2012, 10:20
| Almathea83 napisał/a: | Brit Junior 2 wory są za 219 najtaniej chyba ) |
Where?
Daniel - 27-07-2012, 11:21
Pogrzebałem troszkę na ich stronie i FB i widzę, że mają nowość w ofercie dla psów wrażliwych
http://sklep.luposan.pl/8...tive-24-10.html 165 zł za worek 15kg.
bez zboża
Czy ktoś testował?
Almathea83 - 27-07-2012, 11:46
PeKa, znalazłam nawet za 209 o tu: http://sznupa.pl/componen...emart/Itemid,1/
Daniel, też widziałam tę karmę ale nie testowałam
Daniel - 27-07-2012, 11:54
Almathea83 a gdzie znalazłaś sklep w którym oferowali próbki przy opłacie kuriera?
Almathea83 - 27-07-2012, 12:02
Daniel, napisałam do dystrybutora na Polskę info(at)luposan.pl
PeKa - 27-07-2012, 12:34
Almathea83, było napisac Premium tego moja ksiezniczka nie je Ale dzieki
Daniel - 27-07-2012, 12:39
Ok, dzięki Też już to zrobiłem i w poniedziałek mi wysyłają
Almathea83 - 27-07-2012, 12:42
PeKa, dużo osób wie, że Moren wcina Premium Junior bo miałam z nimi niezłe przeboje- założyłam że wiesz o czym piszemy ale spoko, Care 2 wory tu za trochę ponad 270 http://www.swiatkarm.pl/p...g,9434,968.html
ups, ale OT wyszedł
Daniel - 27-07-2012, 12:46
Hej,
To też OT ale zarejestrujcie sobie konto na światkarm.pl to dostaniecie z automatu stały rabat 5% i za taką BritCare zapłacicie 260zł i kurier za darmo
Almathea83 - 27-07-2012, 13:03
Pani mi chyba uwierzyła na słowo, że puściłam przelew za kuriera, bo dzisiaj mamy już paczkę u siebie. Moreno z doopką ledwo trzymającą się ziemi czeka na degustację
aha, przysłali jednak 12 paczuszek po 85 gram, czyli akurat 1 kg
"Chrupki" a w zasadzie paski są dużo większe niż Premiuma ale obawiam się że zanim Moren nauczy się ją gryźć to minie sporo czasu..
ollinko - 04-10-2012, 20:59
hmm, znowu siedze w karmach, i cos mi sie zdaje ze ta karma bedzie nastepnym strzalem... moze na ten dodatek owocow Bezoslawa sie wreszcie rzuci
... aczkolwiek troche sie zejdzie zanim sucz przezuje swojego Boscha
Almathea83, a Moreniasty polubil?
Almathea83 - 04-10-2012, 22:22
ollinko, pewnie że tak, ale weź pod uwagę że on zje wszystko ta karma jest bardzo ciężka, w sensie taka skompresowana że na jedną dawkę to objętościowo mało jej wychodzi, jest w takich "batonikach", prostopadłościanach które łatwo się łamią, tak na oko szerokość z 1,5 cm, wysokość 0,5 cm a długość różnie, jak tam się połamie- ale były też takie długie 3-4 cm kawałki może ta mała ilość na posiłek Bezę zachęci
fadziochowa - 05-10-2012, 09:30
Od trzech dni testujemy karmę Lupo sensitive- hypoalergiczna, (Kupiłyśmy 15 kg). Fadzioochowi smakuje, jak na razie jest ok A czy rzeczywiście jest hypoalergiczna to się okaże, jak na razie to Psisko jeszcze się drapie (wcześniej byliśmy na barfie) ...
Szopen - 05-10-2012, 12:09
Ja dzisiaj także wysłałem i otrzymałem odpowiedź odnośnie próbek.
Jak przyjdą mi pokarmy to sprawdzę co Orisowi najlepiej smakuje i jak reaguje na nowe pokarmy.
Aktualnie karmimy go Royal Canin Maxi Junior i nie ma problemów z drapaniem z kupką itd.
Ale nie powiem, że super chętnie je tą karmę. Zjada całość ale tak bez szału
Pozdrawiam
Almathea83 - 05-10-2012, 12:33
Szopen, tylko jak się zdecydujesz na MM to proponuję dawać coś na stawy- ta karma jest uniwersalna, dla wszystkich typów ras i dla psów w każdym wieku..
mibec - 31-10-2012, 12:53
Ja zastanawialam sie nad Markusem.. ale chyba sie nie zdecyduje, po przeczytaniu tego: http://www.dogfoodanalysi...ct=1803&cat=all
fadziochowa - 01-11-2012, 17:35
Po miesiącu Fado skończył pierwszy i raczej ostatni worek karmy tej firmy Karma smakowała mu tylko przez pierwsze kilka dni....potem po prostu nie chciał jej jeść, wydaje mi się, że jest ona zbyt sucha...kruszy się jak proszek i psiak po jej zjedzeniu potrafił wypić ogromne ilości wody.
Poza tym cena- za 15 kg. 165 zł to trochę dużo. ( podstawowa Markus M. jest tańsza, my spróbowałyśmy z LUPO sensitiv )
Oczywiście karma ma też swoje plusy -kupale ładne, brak bączków, nie śmierdzi z pysia jednak sierść zrobiła się szorstka i matowa Co do drapania- trochę się zredukowało, ale moim zdaniem i tak Psiak drapie się bardziej niż powinien....
Teraz znowu jesteśmy w trakcie poszukiwań nowej karmy
Pepek - 01-11-2012, 21:25
Dostaliśmy tą karmę na wystawie we Włocławku, jak dla mnie inaczej pachnie , ale może to tylko moje odczucie, nasza Lucky jej nie je, i to dziwne jak na nią. To prawda kruszy się strasznie.
pasiconik - 15-04-2013, 13:38
Jakieś nowe opinie nt tej karmy?
04drawde - 12-05-2013, 15:07
MM to jedyna sucha karma,którą je moja sunia, a wierzcie mi ze próbowałam jej dawać różne karmy z najwyższej półki m.in. Ziwi Peak,Orijen,Artemis,Acana- nawet nie chciała ich ruszyć! Marcusa je już prawie rok wygląda wspaniale,waga prawidłowa,nie ma żadnych zaburzeń pokarmowych,czego chcieć więcej? Ostatnio dla urozmaicenia dosmaczam jej sucha karmę Bozitą z puszki,teraz akurat daję jej kurczaka z reniferem,wylizuje miskę do czysta!
Lotna - 24-11-2013, 21:37
Ktoś coś nowego?
kamil8406 - 23-01-2014, 17:03
Cześć mam pytanie czy mogłaby być ta karma dla mojej suni? Skład wydaje się nie najgorszy tylko niewiem czi Incia jest nie za młoda na to karmę.
Almathea83 - 18-02-2014, 10:34
coś nowego od MM http://www.zooplus.pl/sho...ck_angus/379916
skład przyzwoity no i bez kury
evecious - 18-02-2014, 10:51
No własnie się nad nią zastanawiam... myślę między nią a Brit Care Vension, taki trudny wybór
Almathea83 - 18-02-2014, 10:56
evecious, cenowo chyba podobnie wychodzi. Ciekawa tylko jestem, jak ze świeżością bo ważność 8 miesięcy to faktycznie niewiele.
No i jak chcesz wypróbować MM bo napisz do dystrybutora, za cene przesyłki (15 PLN) wysyłają paczuszkę i to sporą z próbkami tzn z tą zieloną MM tak jest, może tę karmę też mają w próbkach
evecious - 18-02-2014, 11:24
| Almathea83 napisał/a: | evecious, cenowo chyba podobnie wychodzi. Ciekawa tylko jestem, jak ze świeżością bo ważność 8 miesięcy to faktycznie niewiele.
No i jak chcesz wypróbować MM bo napisz do dystrybutora, za cene przesyłki (15 PLN) wysyłają paczuszkę i to sporą z próbkami tzn z tą zieloną MM tak jest, może tę karmę też mają w próbkach |
O dzięki, już do nich napisałam.
I zainteresowała mnie jeszcze karma LupoSan...http://sklep.luposan.pl/19-lupo-natural
pasiconik - 16-05-2014, 23:17
Almathea83, Ty ostatecznie kupiłaś Morenowi worek MM czy tylko próbki? Znów grzebię w karmach, bo moja madame już tak szerokim łukiem omija swoją miskę, że włos się jeży, je tylko jak ją karmimy z ręki
MM opinie ma w sumie niezłe...
Almathea83 - 19-05-2014, 15:49
pasiconik, ostatecznie nie bo z jego przerobem to by musiał z pół kilo dziennie jeść ale jemu wszystko smakuje, więc nie jest zbyt dobrym testerem karm
pasiconik - 19-05-2014, 21:05
Ja zamowilam, zobaczymy. Przerobilismy rozne rodzaje Brita, Josery i Boscha, wszystko jest dobre do 1/4 worka. Nie mam wielkich wymagan, zalezy mi teraz tylko na tym, zeby zjadala swoje 2 posilki dziennie, a nie np. 1 na dwa dni Zastanawialam sie miedzy MM a Lukullusem z wolowina i ryba, w ktorej nie ma wogole kurczaka, no ale sprawdze najpierw tą. Znajac zycie Lukullus bedzie nastepny...
Almathea83 - 19-05-2014, 21:46
pasiconik, może akurat ta jej podejdzie bo jest inna, bardziej krucha i miękka niż suche karmy, trzymam kciuki
MagdaD - 20-05-2014, 12:29
My od wczoraj jesteśmy na MM, wcześniej Lukullus właśnie z wołowiną i rybą i mogę go polecić.. ale drugą kwestią jest to, że psiak je wszystkie karmy- nigdy nie odmawia
pasiconik - 20-05-2014, 17:06
5MagdaD, dlaczego zmieniliscie Lukullusa na MM?
MagdaD - 20-05-2014, 19:09
pasiconik, z nudów, co jakiś czas lubimy coś innego wypróbować
agn.k - 10-07-2014, 22:54
Odświeżam temat bo chyba wreszcie mam karmę dla niejadka- Markus Muhle ale ta z wołowiną/kaczką/śledziem.
Na razie je aż się uszy trzęsą- jeszcze tak nie widziałam, żeby kilka razy z rzędu chętnie jadł. Pierwszy raz nie ważyłam karmy-a ma inne krokiety- i dałam mu za dużo-bo ona jest ciężka- i musieliśmy gonić na qpę w nocy. Nawet byłam u weta ale po prostu się przeżarł : Także uwaga trzeba na początku koniecznie zważyć żeby wiedzieć ile dawać.
Ale teraz mierzę i jest ok. Zamówiłam 15 kg więc mam nadzieję, że mu jednak nie zbrzydnie.
Żadnej dotąd nie jadł tak chętnie. A próbowaliśmy Acanę, Orijen, 1st Choice- normalnie raz na dzień dwa po 1/2 porcji i to dosmaczonej. A tę od razu wciął chętnie i pańcia się ucieszyła i za dużo dała w tej euforii.
Doczytałam na stronie producenta że pierwsze 3 dni dawać tylko 1/2 dawki. Ja dałam za dużo i pił jak smok- podobno też normalne jak nagle da się za dużo. W końcu młody strawił tą ilość i nic się nie stało poza spacerem w nocy i o 6 rano. Ona nie puchnie w żołądku.
Także uwaga na początku karmienia.
Skład ma fajny ponad 30 proc mięsa ważonego po wysuszeniu, w juniorze jest co prawda kukurydza ale w Adult nie ma.
Krokiety takie inne, fajne na smaczki bo nie ołuszczają rąk. Cena teraz w Zooplus za 16,5 kg 189 zł czyli 11,45 za kg. Bez promocji 12,60 za kg bo ta sama cena ale za 15 kg. Mają małe opakowania 5kg na próbę.
Jest też ciekawa wersja z kurczakiem. Ja wyłączam na razie Magnusowi kurę więc je tę z wołowiną.
Mam nadzieję, że apetyt mu pozostanie a i sierść się nie zkiepści bo ma super. Ale dostaje dalej swój karoten i Arthroflex.
wiktoria7458 - 27-07-2014, 12:54
Almathea83, mogłabyś podać e-mail do dystrybutora bo sama bym chciała się skontaktować w sprawie próbek
kamil8406 - 27-07-2014, 13:12
wiktoria7458, ja co prawda nie bardzo Almathea83 ale tu masz strone producenta http://www.markus-muehle.de/pl/kontakt.htm
wiktoria7458 - 27-07-2014, 13:16
kamil8406, bardzo Ci dziękuję! )
pasiconik - 31-07-2014, 10:08
U nas też, po 2 latach poszukiwań, niejadkowanie zakończyła karma markus-muhle Poza mega upalnymi dniami Figa wymiata wszystko ze swojej miski, pięknie zjada wszystkie posiłki. Nabrała w końcu kształtów zdrowego, dorosłego psa a nie niedożywionej antylopy, sierść ma śliczną, kupy na medal, bąków brak - wszystko na plus
markis80 - 13-03-2015, 20:59
Roki jest od 4 dni je black angus junior a raczej wymiata miskę w kilka sekund a w przypadku mojego laba to jest coś niespotykanego. Polecam karmę każdemu co ma niejadka. Mój nawet dosmacznej nie chciał chciał jeść a tą wcina samą
Wreszcie z radością patrzę jak zjada swoją porcję i nie muszę kombinować żeby zjadł. Jeden problem z głowy.
agn.k - 20-03-2015, 17:00
| markis80 napisał/a: | Roki jest od 4 dni je black angus junior a raczej wymiata miskę w kilka sekund a w przypadku mojego laba to jest coś niespotykanego. Polecam karmę każdemu co ma niejadka. Mój nawet dosmacznej nie chciał chciał jeść a tą wcina samą
Wreszcie z radością patrzę jak zjada swoją porcję i nie muszę kombinować żeby zjadł. Jeden problem z głowy. |
jak się cieszę
Oczywiście nie daj teraz się jak mu zapał na chwilę minie Ja po 4-5 workach spróbowałam Gosbi bo MM Black Angus w wersji Adult już nie wchodziła a Gosbi Lamb&Rice tak
Mój też na tej "załapał" jedzeinie i teraz wiem, że je MM Black Angus, Gosbi Lamb&Rice, Husse Po Husse ma łupież więc wracam do Gosbi z jagnięciną.
Ale pierwszą karmą, którą raczył jeść też była MM Black Junior.
markis80 - 20-03-2015, 19:29
Nie wiesz jak ja Ci jestem wdzięczny za wysyłkę tej karmy chyba bym jej nie kupił bo jakoś firma dla mnie mało znana. Teraz juz mu nie dosmaczam i wcina. Coś w tej karmie jest bo mój znaleziony kundelek który nie chciał jeść żadnej suchej karmy też ją wcina. Dla wszystkich co mają niejadki koniecznie spróbujcie tej karmy.
Roki po tej karmie odzyskał wigor i wreszcie wiem że mam labradora w domu.
Pomimo że je ją niecałe 2 tygodnie to sierść poprawiła się znacznie, łupież prawie znikł i sierść zaczyna się błyszczeć. Jeszcze raz Wielkie dzięki agn. k za tą karmę.
|
|