|
forum.labradory.org
|
|
Chcę pomóc - Krew dla chorych piesków. Kolejna Akcja PSIA KREW - Włocławku
Ryniu - 14-01-2008, 13:50 Temat postu: Krew dla chorych piesków. Kolejna Akcja PSIA KREW - Włocławk Psia krew ratuje życie
Honorowi dawcy krwi to także... psy i koty
Krew będzie ratować życie również psom i kotom
Wszystkie powyższe artykuły (Metro,Onet, WP) zawierają ten sam cytat:
Z pomocy zwierzęcego banku regularnie korzysta m.in. chory na hemofilię labrador Raj. - Pies ma dopiero rok i osiem miesięcy, a do końca życia będzie potrzebował regularnych transfuzji. To dla niego jedyna możliwość leczenia. Przetoczenia muszą odbywać się co cztery tygodnie. Bez nich umrze - mówi Agata Wierzchoń, właścicielka Raja.
Wykonana jest też strona internetowa o Rajku:
Pomoc dla Rajka
Problemy ze zdrowiem opisuje na bierząco właścicielka psa Agata - nick zimna3 na forum Labradory.info w temacie: Rajek chory na hemofilię
Od siebie bardzo proszę o rozpowszechnianie tej wiadomości i szukanie chętnych szczególnie w Warszawie. Agata to wspaniała dziewczyna bardzo zaangażowana w Pomoc dla porzuconych niechcianych psów. A Rajek? Sami zobaczcie:
I jeszcze ogłoszenie z Metra:
Dla chętnych do przekopiowania ogłoszenia na inne forum podaje gotowy kod do wstawienia w post:
Kod: | [URL=http://www.emetro.pl/emetro/1,85648,4828098.html][u]Psia krew ratuje życie[/u][/URL]
[URL=http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=9551572][u]Honorowi dawcy krwi to także... psy i koty [/u][/URL]
[URL=http://wiadomosci.onet.pl/1671452,11,krew_bedzie_ratowac_zycie_rowniez_psom_i_kotom,item.html][u]Krew będzie ratować życie również psom i kotom[/u][/URL]
Wszystkie powyższe artykuły (Metro,Onet, WP) zawierają ten sam cytat:
[color=darkred][i]Z pomocy zwierzęcego banku regularnie korzysta m.in. chory na hemofilię labrador Raj. - Pies ma dopiero rok i osiem miesięcy, a do końca życia będzie potrzebował regularnych transfuzji. To dla niego jedyna możliwość leczenia. Przetoczenia muszą odbywać się co cztery tygodnie. Bez nich umrze - mówi Agata Wierzchoń, właścicielka Raja.[/i][/color]
Wykonana jest też strona internetowa o Rajku:
[URL=http://www.rajek.prv.pl/index.html][u]Pomoc dla Rajka[/u][/URL]
Problemy ze zdrowiem opisuje na bierząco właścicielka psa Agata - nick [b]zimna3[/b] na forum [b]Labradory.info[/b] w temacie: [URL=http://labradory.info/viewtopic.php?t=5097&highlight=rajek][u]Rajek chory na hemofilię[/u][/URL]
[color=blue][b]Bardzo proszę o rozpowszechnianie tej wiadomości i szukanie chętnych szczególnie w Warszawie. Agata to wspaniała dziewczyna bardzo zaangażowana w Pomoc dla porzuconych niechcianych psów. A Rajek? Sami zobaczcie:[/b][/color]
[img]http://images29.fotosik.pl/135/4d8932a04c321baamed.jpg[/img]
[img]http://img105.imageshack.us/img105/641/dsc0339iw0.jpg[/img]
I jeszcze ogłoszenie z Metra:
[img]http://img88.imageshack.us/img88/3159/rajjw0.jpg[/img] |
Irefra - 14-01-2008, 17:13
Biedaczysko...........taki piękny pies.....
cranbi - 14-01-2008, 21:28
Chwyta za serce..
Ryniu - 02-03-2008, 15:16
Enzo dzisiaj w Toruniu oddał swoją krew, zresztą nie tylko on, było sporo labomaniaków i labomaniaczek ze swoimi pieskami.
Zachęcam wszystkich do takiej akcji.
Kiedy moja kolej?
Też już mam taką chustę!
Moja krew
Taki byłem później szczęśliwy!!!
AnTrOpKa - 02-03-2008, 15:32
Ryniu, super Dzielny Enzuś Tylko ja nie wiem, czy w Szcz też można oddac krew?
Ryniu - 02-03-2008, 15:48
AnTrOpKa napisał/a: | Tylko ja nie wiem, czy w Szcz też można oddac krew? |
Wasza grupa jest b. silna. Jeśli udałoby się wam skłonić jakiś gabinet wet do współpracy (wolne pomieszczenie ze stołem na czas pobierania krwi), to z pewnością i któryś z lekarzy pobierających krew przyjechałby do Szczecina tak jak do Torunia. Spróbujcie?
Bo wg mnie bezsensem jest jechać dużą grupą np do W-wy lub : http://www.psia-krew.pl/4-1.php
Jola - 02-03-2008, 20:40
spróbuję jutro dowiedzieć się jak to wygląda w Łodzi - chciałybyśmy z Tarą pomóc...
Ryniu - 02-03-2008, 21:19
Ja mogę tylko powiedzieć jeszcze, że nawet nie wiedziałem o tym, że oddawanie krwi przez psa, czy człowieka jest bardzo zdrowe i działa na organizm krwiotwórczo.
Lorena - 02-03-2008, 21:20
oddanie krwi to piękny gest:) gratuluję odwagi!
Ola - 03-03-2008, 06:34
Ryniu, a możesz dokładnie opisać jak wyglada zorganizowanie takiej akcji... hmmm można było by również zorganizować taką zbiórkę w 3-city.
Holly ma juz ponad 6 miesięcy wiec i Ona chętnie by pomogła.
Pozdrawiam
dewuska - 03-03-2008, 08:07
Ola, skontaktuj się z Aulik z labradorów.info... to Ona zorganizowała zbiórkę w Toruniu, więc na pewno udzieli Ci najpełniejszych informacji
Ola - 03-03-2008, 08:25
dewuska, dzieki napewno sie skontaktuje... Rajek to taki Kochany piesek wiec jeżeli możemy mu choć w malutkim stopniu pomóc... to trza to zrobić
Ryniu - 03-03-2008, 12:04
Ola, z tego co wiem wet który zajmuje się takimi akcjami, nie widzi żadnych problemów aby zorganizować takie akcje w innych miejscowościach. Jeśli tylko będzie odpowiednia ilość chętnych, wszystko jest do zrobienia.
Rinuś - 03-03-2008, 13:12
Ola, pies musi mieć skończone co najmniej 10-11 miesięcy aby pobrać mu krew więc musicie jeszcze poczekać...i piesek musi ważyć minimum 26 kg cieszę się, że poznałam wiele osób na żywo w tak miłej atmosferze
fotki, które ja mam
prawie wszędzie jest Brutus bo nie mam innych
Enzo
z tego co mi wiadomo to nie tylko w Wawie jest bank krwi...w innych miastach też jest...dowiem się w jakich
dewuska - 03-03-2008, 13:27
Rinuś ^^ napisał/a: | z tego co mi wiadomo to nie tylko w Wawie jest bank krwi. |
są filie banku krwi w kilku województwach, ale w praktyce to wygląda tak, że tam można przetoczyć krew potrzebującemu psu, nie można natomiast ot tak sobie oddać krwi...
stąd specjalnie organizowana akcja w Toruniu...
poza Warszawą krew teoretycznie można oddać w Mikołowie... teoretycznie dlatego, że tam też mają zamkniętą listę psów, z którymi współpracują i korzystają w razie potrzeby... jak się swego czasu tym interesowałam (porzuciłam na razie temat ze względu na nużycę Gringo) to nawet nie wiadomo było czy jest możliwość wciągnięcia na listę nowych psów...
chyba, że coś się zmieniło w tym temacie w ostatnich tygodniach, w co szczerze wątpię...
Ola, warunki wstępne jakie powinien spełniać piesek, żeby móc oddać krew znajdziesz na stronie banku krwi...
Rinuś - 04-03-2008, 12:04
dewuska, dzięki
jak komuś się nie chce szukać to wklejam info o tym jakie warunki musi spełniać pies
Pies
* zdrowy
* waga co najmniej 26 kg
* wiek pomiędzy 10 m-cy - 7 lat
* regularnie odrobaczany, szczepiony przeciwko chorobom zakaźnym oraz zabezpieczony przed pchłami i kleszczami
dewuska - 04-03-2008, 14:17
Rinuś ^^ napisał/a: | waga co najmniej 26 kg |
z wyłączeniem na pewno (bo być może dotyczy to również innych ras) buldogów angielskich, które nie mogą oddawać krwi ze względu na swoją budowę...
Lorena - 04-03-2008, 15:41
przykra sprawa jak psiaka dopada taka choroba biedactwo musi się męczyć tymi transfuzjami a do tego nawet nie rozumie o co chodzi
Rinuś - 04-03-2008, 22:56
dewuska napisał/a: | Rinuś ^^ napisał/a: | waga co najmniej 26 kg |
z wyłączeniem na pewno (bo być może dotyczy to również innych ras) buldogów angielskich, które nie mogą oddawać krwi ze względu na swoją budowę... |
Ogólnie małe psy nie moga oddawać krwi...a w sumie się dziwię...bo skoro są małe to mogłyby oddawać mniej krwi...ale duże psy przeważnie są spokojniejsze na stole
Ryniu - 05-03-2008, 10:24
Rinuś ^^ napisał/a: | Ogólnie małe psy nie moga oddawać krwi...a w sumie się dziwię...bo skoro są małe to mogłyby oddawać mniej krwi...ale duże psy przeważnie są spokojniejsze na stole |
Nie no bez przesady Enzo waży 34 kg, oddał 430 ml, to taki mały piesek ważący 3,4 kg mógłby oddać tylko 43 ml Krew przechowywana jest w specjalnych pojemnikach i komu by się opłacało ją przechowywać w tak małej ilości.
Rinuś - 05-03-2008, 12:25
Ryniu napisał/a: | Rinuś ^^ napisał/a: | Ogólnie małe psy nie moga oddawać krwi...a w sumie się dziwię...bo skoro są małe to mogłyby oddawać mniej krwi...ale duże psy przeważnie są spokojniejsze na stole |
Nie no bez przesady Enzo waży 34 kg, oddał 430 ml, to taki mały piesek ważący 3,4 kg mógłby oddać tylko 43 ml Krew przechowywana jest w specjalnych pojemnikach i komu by się opłacało ją przechowywać w tak małej ilości. |
też tak myślę Bruti oddał 450
Jola - 05-03-2008, 20:19
Próbowałam dowiedzieć się jak wygląda możliwość oddania krwi w Łodzi - niewiarygodne!! Nikt nie chciał ze mną gadać !! No przesada - w jednym gabinecie dowiedziałam się, że jak zaproponuję godziwą stawkę to mogą udostępnić gabinet ale nie interesuje ich zabezpieczenie i przechowywanie lub transport krwi. Oczywiście gabinet będzie udostępniony bez weterynarza - trzeba opłacić własnym sumptem. Kurcze - Tara nie spełnia warunków do oddania krwi a po piątej rozmowie w dosyć gburowatym tonie odechciało mi się gadać. Ryniu - wolę już pojechać do Warszawy!! To jakaś masakra!!
Ryniu - 05-03-2008, 21:49
Jola, ale tu powinno się to odbyć bez łaski:
WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE
Klinika Weterynaryjna LANCET
ul. Stary Rynek 1a
91-438 Łódź
lek. wet. Kołodziejczak
tel.: 0 42 657 35 15
tel. kom.: 0 601 229 441
Taka informacja jest na stronie: http://www.psia-krew.pl/4-1.php
trzeba tylko się umówić z wet. Robert Marczakiem z W-wy aby przyjechał na określony termin.
To bardzo miły facet - ojciec chrzestny całego przedsięwzięcia w Polsce.
Jola - 05-03-2008, 22:00
Ryniu - jak zwykle jesteś niezawodny - Dzięi!! Tara nie spełnia kryteriów ale ma kilkoro znajomych, którzy mają dorosłe psy i chętnie pomogą!
Rinuś - 06-03-2008, 13:04
Jola, pewnie poszłaś nie do tych gabinetów...
Ta lecznica, którą podał Ryniu powinna udostępnić miejsce bez żadnego gadania! POnieważ na stronie Milusia ta lecznica jest filią w Łodzi ,czyli zapewne współpracują z Bankiem Krwi w Wawie...
Powodzenia
Ryniu - 16-04-2008, 16:49
Wstępnie jest już ustalony nowy termin
na oddawanie krwi w Toruniu!
15 czerwca!!!
Powiem Wam, że milutko się patrzy na mordeczkę swojego labiszona z myślą, że on może innemu pieskowi życie uratował. Ostatnio moja pani Wet mówiła mi, że uratowała pieska właśnie dzięki bankowi krwi.
aulinka_pa - 16-04-2008, 17:44
Kochani dokladnie tak jak Ryniu napisal...a wrazie jakis pytan, watpliwosci zapraszam do siebie na gg: 3248582
na maila: paulinaannak@gmail.com
kazdego chetnego rowniez prosze o kontak z moja osoba, gdyz tak jak to mialo m-ce w marcu bede prowadzila liste osob
dzieki temu bedziemy w stanie umowic sie nawet z kazdym co do 15-30min...jak komu bedzie pasowalo
dewuska - 18-05-2008, 18:44
dzisiaj Gringo dołączył do grona honorowych dawców... tych, którzy się jeszcze zastanawiają zachęcam do wzięcia udziału w akcji... Gringo natychmiast po pobraniu krwi czuł się dobrze i szalał jak wcześniej
był z siebie bardzo zadowolony, a jeszcze jak dostał w nagrodę ucho do zjedzenia to już osiągnął pełnię szczęścia
Ryniu - 18-05-2008, 19:50
dewuska, gratuluję Tobie i Gringusiowi, zawsze mowiłem, ze one nawet nie zauważają że krew oddają Ile psów w sumie oddało krew?
dewuska - 18-05-2008, 19:59
Ryniu napisał/a: | Ile psów w sumie oddało krew? |
nie wiem dokładnie, bo my oddawaliśmy jako pierwsi i nie zostaliśmy do końca, bo aura była brzydka...
chyba gdzieś ok. 12 - 14 psów...
dewuska - 18-05-2008, 20:42
Natka napisał/a: | Gringo....- jest śliczny!!!! |
dziękuję bardzo
Natka napisał/a: | popieramy ...i być może nam uda się w ten sposób kiedyś pomóc...? |
jak będziecie mieli okazję (co wcale nie jest takie proste ) to naprawdę warto
AnTrOpKa - 18-05-2008, 21:51
dewuska, świetna inicjatywa Gringuś ratuje życie
Też bym chętnie pomogła jak by była akcja w Szcz lub okolicy, ale... na Hexa się nie da Nie widzę szans
Ryniu - 19-05-2008, 14:48
AnTrOpKa napisał/a: | ale... na Hexa się nie da Nie widzę szans |
nie ma takiego czegoś nie da Enzika też 4 osoby trzymały , ale później był bardziej szczęśliwy jak widział nasze zadowolone minki
dewuska - 19-05-2008, 17:02
Ryniu napisał/a: | później był bardziej szczęśliwy jak widział nasze zadowolone minki |
Gringo też wyszedł bardzo dumny i przeparadował zadowolony z chustą między innymi oczekującymi
Moni@ - 19-05-2008, 20:13
dewuska, Ryniu, chylimy czoła
Jestem dumna, że znam prawdziwych bohaterów
Ryniu - 19-05-2008, 20:39
Moni@, zapraszam na 15-go czerwca do Torunia, ja tam jadę ponownie
Ola - 20-05-2008, 06:59
Ryniu, a czy psiaka trzeba jakoś szczególnie przygotować do oddanie krwi, nie wiem badania i takie tam????
Bo przyznam szczerze, że Toruń to wcale nie tak daleko a skoro mozna pomóc Rajkowi to moze byśmy sie wybrali.
Ryniu - 20-05-2008, 11:35
nic nie trzeba, niby powinno mieć się książeczkę z aktualnymi szczepieniami i kwitek od weta, że pies zdrowy, ale nikt tego nie sprawdzał Żadnych przygotowań typu coś z jedzeniem i piciem nic a nic, prosto z marszu A jeszcze jak Kola jest spokojna to wogóle nie ma co się przejmować tylko jechać po śliczną bandamkę, karmę eukanubę i komplet badań za darmo
Ola - 20-05-2008, 11:48
Ryniu, nie Kola tylko Holly - no czy Ona jest spokojna to nie wiem;-)
Hmmm ale ten wypad do Torunia muszę przemysleć ale jestem jak najbardziej za.
No i bym Was spotkała - przyjemne z pożytecznym;-)
Ryniu - 20-05-2008, 12:27
Ola napisał/a: | Ryniu, nie Kola tylko Holly |
Sorrrki skleroza młodzieńcza
dewuska - 20-05-2008, 17:05
Ola na stronie BANKU PSIEJ KRWI znajdziesz niezbędne informacje...
dacie radę
Ola - 21-05-2008, 05:36
dewuska, dziekuje
cranbi - 21-05-2008, 14:05
I Szczecin jest! Piknie! Kieeeeeeeedyś jak sprawdzałam, to nie było. Ktoś się wybiera? Bo my tak.
dewuska - 21-05-2008, 14:08
cranbi, najpierw zadzwoń i sprawdź czy rzeczywiście w danym punkcie można oddać krew... bo z tego co wiem, że większość wymienionych na stronie placówek to miejsca, gdzie można przetoczyć choremu psu krew, ale nie honorowo oddać...
do niedawna krew przyjmowały tylko wymienione placówki w Warszawie i Mikołowie...
Ryniu - 21-05-2008, 14:11
cranbi, za pewne jest to punkt taki sam jak w Toruniu, tzn trzeba się umówić na dzień i godzinę z dr. Marczakiem (no i musi być troszkę więcej kandydatów - ale nie wątpię, że nie będzie)
cranbi - 21-05-2008, 14:31
dewuska napisał/a: | bo z tego co wiem, że większość wymienionych na stronie placówek to miejsca, gdzie można przetoczyć choremu psu krew, ale nie honorowo oddać... |
dewuska, miałaś rację. Zadzwoniłam przed chwilką. Okazało się, że nie przetaczają, ani nie pobierają krwi, ale.. zamawiają z Warszawy dawkę i grupę, która jest potrzebna i sprzedają.. Szkoda, że jeszcze ten weterynarz nie dodał: "cennik znajdzie pani na naszej stronie". Brr.. Nie ma jak zacofany Szczecin. Coraz mniej lubię to miasto, bo o wetach to już się wypowiadać nie będę.
dewuska - 30-05-2008, 15:15
musimy się pochwalić wczoraj Rajek miał kolejne przetoczenie, do którego wykorzystano między innymi krew Gringo
maa821 - 02-06-2008, 10:10
no to pieknie!! gratulacje dla dzielnego Gringusia
Ryniu - 02-06-2008, 21:28
dewuska, to miłe jak się wie, że własny pies pomógł innemu.
dewuska - 03-06-2008, 08:43
Ryniu napisał/a: | to miłe jak się wie, że własny pies pomógł innemu |
to było oczywiste, że się pomogło, ale świadomość, że pomogło się temu konkretnemu, od którego cała akcja się zaczęła jest rzeczywiście miła
Ryniu - 15-06-2008, 12:43
Jesteśmy już drugi raz. Przyjechał z nami kolega Enzo - czekoladowy Troj (jest już umowa na następną akcję :jupi: ).
A o to pierwsze fotki:
Goha_lab - 15-06-2008, 13:23
Ryniu, a tą chustę to dostaliście drugi raz? Czy przyjechaliście w niej? PS: Enzik ślicznie się w tej chuście prezentuje
Ryniu - 15-06-2008, 14:36
Goha_lab, jasne że drugi, inaczej bym nie pojechał musi mieć na zmiany do prania
Dorotka - 15-06-2008, 14:48
Świetne zdjęcia, żałuję że nie byłam tam z grado
ale obiecałam sobie, że następnym razem napewno
Mam nadzieję, że Enzik i Troj dobrze znieśli pobieranie krwi
aulinka_pa - 26-06-2008, 00:02
I juz po drugiej akcji
Teraz juz "maszyna ruszyla" i dzis jak bylam przy okazji w lecznicy to juz od drzwi milo weci mowili dzien dobry i pytali "kiedy teraz nastepna akcja oddawania krwi"
Przyjelo sie!! Pomysl sie sprawdzil...wszyscy zadowoleni
To zapraszamy na kolejna edycje ktora bedzie miala miejsce prawdopodobnie jesienia
A co do organizacji takich akcji w innych miastach..wiem ze Łodz ma duza szanse i inne miasta z kotrych lecznice sa wymienione jako filie na stronie www.psia-krew.pl
Wtedy macie pomieszenie udostepnione bez problemu...dr Marczak przyjezdza na Prosbe osoby organizujacej..wiec wystarczy zebrac od 10-20 chetnych psich dawcow..a raczej wlascicielo i w sumie juz
U nas pierwsze i w sumie drugie koty za ploty juz!! i polecam! nic ciezkiego do organizowania..dr Marczak bardzo sympatyczna osoba..a klinika w Waszym miescie..coz laski nie robi..jezli wspolpracuja z Bankiem Krwi to oni tylko pomieszczenie daja i juz..w niczym innym nie biora udzialu.
Pamietam jak pierszy raz bylam w Toruniu zapytac sie czy moj pies tak indywidualnie moze oddac krew..to patrzyli na mnie jakbym z choinki spadla
A potem jak dopielam swego..udalo nam sie zoorganizowac cala akcje..to Ci sami weci ktorzy wczesniej dali mi do zrozumienia ze jestem lekko stuknieta maja takie pomysly..to Ci sami podczas akcji chodzili..poroponowali herbatke..podglądali cale przedsięwzięcie z lekkim niedowierzaniem
Dlateo podkreslam jeszcze raz dla chcacego nic tudnego!!
Ryniu - 26-06-2008, 07:10
aulinka_pa, dziwię, że klinika sama nie dołącza się do propagowania akcji i nie namawia swoich klientów. Nie mają w tym interesu? Przecież np ogłaszając się w mediach z akcją z pewnością za podane publicznie informacje nie zapłacą i przy okazji będą mieć darmową reklamę.
Ryniu - 22-08-2008, 15:43
W dzisiejszej Gazecie Pomorskiej jest artykuł:
Bank krwi im. Milusia
Ryniu - 15-10-2008, 11:43
Jeśli ktoś byłby zainteresowany, proszę o kontakt ze mną na PW. Kolejna akcja 16 listopada 2008r. Należy pamiętać, że Rajek jest jednym z wielu. Że krew służy pomocą dla wszystkich potrzebujących psów.
Dawcą może zostać każdy psiak spełniający warunki:
*zdrowy
*waga co najmniej 26 kg
*wiek pomiędzy 10m-cy - 7 lat
*regularnie odrobaczany, szczepiony przeciwko chorobom zakaznym
oraz zabezpieczony przed pchłami i kleszczami
W zamian otrzymujesz:
*3kg worek karmy wysokoenergetycznej firmy Eukanuba
*chustę "Ratuję Życie"
*pobrana krew jest badana morfologicznie, biochemicznie i na babeszjozę
*określana jest grupa krwi, poza tym jest badana w kierunku HB i Bart.
Wyniki badań przesyłane są pocztą, faksem lum mailem.
Mamy tak blisko...możemy pomóc..
Proszę roześlijcie to znajomym 'psiarzom'
Adres:
Klinika Weterynaryjna
ul.Kościuszki 41/47
87-100 Toruń
Dorotka - 16-10-2008, 13:47
Ja przymierzam sie do tej akcji, bardzo bym chciała pojechać, ale nie wszystko zależy ode mnie
ale jestem dobrej mysli
Ryniu - 16-10-2008, 16:57
Dorotka napisał/a: | bardzo bym chciała pojechać, |
Liczę na to. Jak będziesz coś już wiedziała na 100% to daj mi znać smsem
Dorotka - 17-10-2008, 12:45
ok
agus - 18-10-2008, 10:23
Tango i ja jestesmy gotowi pomoc jesli tylko krew tango bedzie dobra to chcemy pomoc ,Soni nie mozna bylo pomoc
Ryniu - 19-10-2008, 20:03
agus, brawo!
Mam tylko pytanie czy będziesz miała możliwość dotarcia do kliniki w Toruniu?
agus - 21-10-2008, 21:17
tak jakos damyv rade mam kumpla w toruniu daj tylko znac kiedy a bedziemy,,
Ryniu - 21-10-2008, 21:44
agus, jest napisane w tym samym temacie co piszesz kilka postów wcześniej: http://forum.labradory.or...p?p=44578#44578 - 16 listopada
Ryniu - 11-11-2008, 20:57
Na dzień dzisiejszy ze znanych osób na naszym forum będą w Toruniu na honorowym oddawaniu krwi swoich pupili:
Dorotka - Grado
Kazik - Megan
Rinuś ^^ - Brutus
karol_m - MERLIN
aulinka_pa - Graffi
Ryniu - Enzo
i być może:
Labradorka - Molly
Brawa dla wszystkich!!!!! Zapraszamy następnych chętnych!!!!
Dżastin - 11-11-2008, 21:39
Tez bym chciala pojechac ale nie mam jak
agus - 12-11-2008, 22:02
Nas nie bedzie Tangus jest ranny w lapke:-(((
Ryniu - 12-11-2008, 22:05
agus, szkoda. Dużo zdrówka dla Tango.
Kazik - 12-11-2008, 22:08
a ja nic nie powiem więcej....siedzę jak na szpilach, tak się cieszę na tę niedzielę
agus, szkoda że nie możecie być, ale najważniejsze jest zdrowie Tango. Buziaka w chorą łapę i niech wraca do zdrowia.
agus - 12-11-2008, 22:26
Nie wolno mu teraz skakac i szalec a jakby nie mogl przywitac sei ze znajomymi pieskami wymiziac sie ..zaluje ze nas nie bedzie...
fankafanty - 14-11-2008, 14:08
Bardzo chcieliśmy z Wami być w niedzielę. Mąż namówiony,autko załatwione a tu klops
Pepsunia chora Zapalenie jelit Dostała wczoraj wieczorem dwa zastrzyki i masę tabletek do domu. Boli ją brzuszek i jęczy bidulka Wet zakazał wyjazdu.
Duchem będziemy z Wami i mam nadzieję że następnym razem uda nam się przyłączyć
Wymiziajcie wszystkich bohaterów od nas
Dorotka - 14-11-2008, 15:22
fankafanty napisał/a: | Pepsunia chora Zapalenie jelit Dostała wczoraj wieczorem dwa zastrzyki i masę tabletek do domu. Boli ją brzuszek i jęczy bidulka |
Biedna Pepsunia , niech zdrowieje
No jasne - wymiziamy od Was (Grado szczególnie dobitnie weźmie to do serca )
Ryniu - 16-11-2008, 22:17
Jestem pełen podziwu dla Pauliny, która poświęca czas i pomaga przy pobieraniu krwi.
Dziękuję bardzo tym których udało mi się namówić za przybycie!
Kilka fotek z Torunia:
fankafanty - 17-11-2008, 10:15
Kochani JESTEŚCIE WIELCY Mam nadzieję że następnym razem nic nie stanie na przeszkodzie i będziemy mogły się przyłączyć do Tak Wspaniałego Grona
gusia1972 - 17-11-2008, 10:42
a jacy grzeczni wszyscy w poczekalni
mizaro - 17-11-2008, 20:40
Szczere gratulacje, piękna akcja, "pośrupajcie" wszystkich psich krwiodawców.
Jola - 17-11-2008, 20:47
Brawko dla wszystkich Wielkich!!
Ryniu - 17-11-2008, 21:07
Jola napisał/a: | Brawko dla wszystkich Wielkich!! |
Szczególnie dla tych co pierwszy raz!!!!!!!
Kazik - 17-11-2008, 21:30
dla Tych co nie pierwszy raz też
Dorotka - 19-11-2008, 14:32
Dostałam już wyniki badań krwi, wszystko jest ok
Ryniu - 20-11-2008, 07:34
Dorotka napisał/a: | Dostałam już wyniki badań krwi, wszystko jest ok |
U nas też OK.
Ryniu - 23-11-2008, 20:51
Informuję, że 14 grudnia jest planowana zbiórka krwi w Łodzi!!!
Kazik - 23-11-2008, 20:57
my nie damy rady Nie znoszę stwierdzenia "nie mogę", ale nie mogę. PRZEPRASZAM.
Ryniu - 25-11-2008, 13:33
Kazik, chyba nawet co miesiąc to pewnie za często
A na forum to nie ma nikogo z Łodzi i okolic?
To wcale nie muszą być tylko Labki. Mamy wielu znajomych z którymi nasze psy się bawią.
Kazik - 26-11-2008, 19:29
ale ja to bym towarzysko nawet chciała, żeby poznać ludziska i psiska i podróżować, podróżować, podróżować...z głową pełną wiatru bez zmartwień i trosk. Tylko Meganka i ja..... i Wy
Lorena - 18-12-2008, 18:06
w Przyjacielu Psie jest artykuł o Rajku.
gusia1972 - 21-12-2008, 18:58
Kazik napisał/a: | podróżować...z głową pełną wiatru bez zmartwień i trosk. Tylko Meganka i ja..... i Wy |
Kazik, juz Cię widzę pędzącą w kabriolecie z rozwianymi włosami a obok meganka z rozwianymi uszami i obowiązkowo okulary przeciwsoneczne
a we Wrocławiu nie będą robić zbiórki krwi ??
zimna13 - 20-01-2009, 13:16
Ryniu, Bardzo dziekuję Ci za utworzenie tematu o Rajku! i bardzo dziekuje wszytskim dawcom! mocne przytulaki! Dzięki Wam Rajek może żyć
Za co jestem wam dozgonnie wdzęczna!
Ryniu - 20-01-2009, 17:31
zimna13 napisał/a: | Ryniu, Bardzo dziekuję Ci za utworzenie tematu o Rajku! |
nie ma za co. My tam już nie wyobrażamy sobie życia bez oddawania krwi
zimna13 - 20-01-2009, 18:57
Ryniu, Bardzo ładnie dziekujemy
Kazik - 23-01-2009, 14:53
my sobie też nie wyobrażamy
zimna13 - 27-01-2009, 19:05
Ryniu, Kazik, Dzis rozmawiłam z Bankiem Psiej Krwi! okazało się że jest to jeden z wiekszych projektów tego typu na te część UE!
Do tego okazało się że Rajek jest jedynym ponoc psem żyjacym z hemofilią zdiagnozowaną! 3 lata! Jedyny!!!! jak to usłyszałam przezyłam szok! myślałam ze są jesczze inne psy chorę na to!
Ryniu - 18-04-2009, 19:46
nie będę nic pisać tylko zacytuję:
"Skąd wzięła się nazwa Weterynaryjnego Banku Krwi im. Milusia?
Poniżej historia psa Milusia, od którego wszystko się zaczęło...
(autorką tej opowieści jest właścicielka Milo, Pani Marta)
– Dlaczego mnie wybrałaś? Przecież mogłaś wybierać z całego miotu, wiesz, reszta mojego rodzeństwa jest zdrowa, a jednak jak wzięłaś mnie na ręce to już nie puściłaś...
– Byłeś pięknym szczeniaczkiem z czymś magicznym w oczach, nie mogłam wybrać innego.
– Nie żałujesz, przecież tyle miałaś ze mną trosk, tyle nocy nie przespanych, czasem nawet widziałem jak płakałaś.
– Opowiem ci jak to z tobą, z biszkoptowym labradorkiem o imieniu Milo, Miluś, Milutek, Milaczek.
Jako szczeniak na pierwszej wizycie u lekarza, kiedy poszliśmy na szczepienie, dostałeś 10 punktów. Usłyszałam „idealny, zdrowy, będzie z niego piękny pies”. Wtedy poznaliśmy naszą kochaną Panią Ewunię, naszego lekarza rodzinnego jak ją później nazywaliśmy. Niesamowita, widziałam jak bardzo ją lubisz, jak jej ufasz? zresztą i Ona traktowała Cię wyjątkowo. To się czuło.
Wiesz jaka byłam wtedy dumna jak Cię pochwaliła.
Jednak już za jakieś dwa tygodnie coś się zaczęło dziać z Twoją łapką, kulałeś. Usłyszeliśmy, że to kulawizna wędrująca i z tego wyrośniesz. Jednak to nie było takie proste, jak by się wtedy wydawało, to był początek twojej choroby – hemofilii.
Pomimo tego rozwijałeś się wspaniale, rosłeś jak na drożdżach i sprawiałeś mi wiele radości. Nigdy niczego nie zniszczyłeś w domu, bardzo szybko nauczyłeś się podstawowych zasad. Zaskakiwałeś mnie z dnia na dzień: noszenie gazety, czy swojego śniadania sprawiało Ci wiele przyjemności. Tak fajnie wtedy wyglądałeś, głowa do góry, inna postawa. Wszyscy się za Tobą oglądali.
Jako szczeniak uwielbiałeś kąpiele w wannie, zresztą jak dorosłeś też, ale wanna już była za mała, wtedy jeździliśmy nad wodę gdzie szaleństwu nie było końca. Niestety kałuże też były dla ciebie interesujące. Prawdziwy labrador..."
więcej tej wspaniałej historii tutaj: http://www.psia-krew.pl/milus.php bardzo zachęcam.
ania i adaś - 18-04-2009, 20:03
Jola jak bedziesz juz bedziesz wiedziala czy i gdzie w Łodzi mozna oddac krew to Aza i Axel tez sie przyłączą
hmmm nauka dodawania zdjec idzie mi strasznie pod gore
[ Dodano: Sob 18 Kwi, 2009 ]
oooooooo udało się to teraz mozecie juz zobaczyc nasze dwie pociechy piekne co???
iness8@o2.pl - 18-04-2009, 21:03
Namówię rodziców aby przyjechać chociaż z jedną dziewczynką
novati - 21-04-2009, 08:08
którego dokładnie maja jest zbiórka w Toruniu?
Ryniu - 21-04-2009, 09:47
Jeszcze nie ma terminu, jak tylko będzie to zapodam
aulinka_pa - 21-04-2009, 19:25
Termin juz jest niedziela 17maja
Szczegolowy temat jest na lab.info.. http://labradory.info/viewtopic.php?t=11440
Serdecznie zapraszam bede starala sie zagladac tu regularnie i odpowiadac na wszelkie pytania od Was
Kazik napisał/a: | my sobie też nie wyobrażamy |
To rozumiem ze 17stego sie widzimy ponownie
novati - 22-04-2009, 07:12
kurcze czemu akurat gdy ja mam zjazd na studiach??
aulinka_pa - 22-04-2009, 12:52
novati napisał/a: | kurcze czemu akurat gdy ja mam zjazd na studiach?? |
To moze male wagary, w imie szczytnego celu
qAulinkA - 22-04-2009, 13:17
aulinka_pa, nie namawiaj do złego
novati - 22-04-2009, 19:54
aulinka_pa, gdyby nie egzamin i spotkanie seminaryjne to wchodziloby to w grę
aulinka_pa - 02-05-2009, 23:20
hej...hej
Co taka cisza w temacie ?? nie ma chetnych na akcje psia_krew??
Zapraszam serdecznie na wycieczke do Torunia i przy okazji upuszczenie ciut krwi
wamilka - 06-05-2009, 12:54
jeden taki mi tu zarzuca czajenie się po krzakach to piszę że my z Zolim jedziemy
Ryniu - 17-05-2009, 20:03
wamilka napisał/a: | jeden taki mi tu zarzuca czajenie się po krzakach to piszę że my z Zolim jedziemy |
i dojechaliście. Brawa za poświęcenie dla wamilka i Zoltana
A o to Zoltan:
inni:
a tu zdjęcia od kuchni, czyli jak to się robi
Dorotka - 17-05-2009, 20:54
Bardzo żałuję, że mnie tam nie było z Grado
Cóż zrobić - nie mogłam przyjechać ... gdyby to ode mnie zależało byłoby zupełnie inaczej...;/
Gratuluję wszystkim honorowym dawcom krwi !!!
wamilka - 20-05-2009, 20:17
bardzo fajna akcja, cieszę się, że dojechaliśmy
do następnej "krwi"
Ryniu - 21-05-2009, 09:38
wamilka, a jest już was tak dużo na forum z trójmiasta. Czy nie myślałaś o zorganizowaniu takiej akcji u Was? Teraz będzie we Wrocławiu, niedługo później we Włocławku, to czemu nie ma być a trójmieście, a fajnie by było aby nasze forum coś takiego zorganizowało. Trzeba mieć tylko znajomego i chętnego weta co by udostępnił gabinet, taki wet często korzysta z tego dzięki ewentualnej reklamie, którą można dla niego zorganizować. Były akcje w Toruniu, w Łodzi, teraz jest we Wrocławiu. to kosztuje tylko kilka emalii i telefonów.
Generalnie z jakim wetem bym nie rozmawiał to każdy jest chętny.
No to uwaga dla tych z Wrocławia i z okolic:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
orlosia - 21-05-2009, 13:13
a czy W Zielonej Górze i okolicach takie akcje bedą miały miejsce?
Ruben jest jeszcze za mały ale jak dorośnie to bardzo chętnie weźmiemy w nich udział ale z tygo co czytałam to wszedzie gdzie to się odbywa mam bardzo daleko
wamilka - 21-05-2009, 19:07
Ryniu napisał/a: | wamilka, a jest już was tak dużo na forum z trójmiasta. Czy nie myślałaś o zorganizowaniu takiej akcji u Was?
|
no ba! pewnie, że myślałam
Ryniu - 21-05-2009, 20:08
wamilka napisał/a: | no ba! pewnie, że myślałam |
No to do dzieła wszelkich instrukcji udzielę.
Ustalić sobie terminek, chętnych i skontaktować się z wetem "krwiopijcą"
dr Robert Marczak Bank krwi im Milusia W-wa tel. 0511 501 500
i filią banku krwi:
Gdyńska Klinika Weterynaryjna
ul. Kielecka 22
81-303 Gdynia
tel.: 0 58 620 55 55
tel. kom.: 0 602 471 059
i prawie wszystko.
orlosia - 21-05-2009, 21:36
[quote="Ryniu"] orlosia12 napisał/a: | no ba! pewnie, że myślała |
No to do dzieła wszelkich instrukcji udzielę.
to nie ja napisałam
ale chętnie dostałabym namiary do zielonogórskich lecznic itp. o ile to możliwe
pozdrawiamy
Ryniu - 22-05-2009, 11:58
orlosia12 napisał/a: | to nie ja napisałam |
nie potrafię powiedzieć czemu zmienił się autor cytatu. Pewnie coś z Internetem, który ostatnio działał mi tragicznie.
Niestety w Zielonej Górze nie ma filii, trzeba samemu taką zorganizować.
Ryniu - 17-06-2009, 21:49
Informuję, że 5 lipca odbędzie się kolejna akcja Zbiórka Psiej Krwi tym razem we Włocławku.
więcej pod adresem: http://labradory.info/vie...p=496427#496427
Dorotka - 25-06-2009, 06:26
I o której godzince się akcja rozpoczyna??? Będzię jakaś kolejność piesków ustalona??
Czy tak jak było w Toruniu??
Ryniu - 25-06-2009, 06:50
W miarę możliwości kolejność będzie, przynajmniej po to aby wszyscy nie przyszli rano na jedną godzinę Kolejek nigdy wielkich nie było więc nie powinno być problemu przy nieterminowych wizytach
aganica - 25-06-2009, 07:23
Zjadło mi posta to piszę jeszcze raz .
Od soboty nie mamy neta , to proszę juniora o info na fona jak by się coś zmieniło .Mam pytanko ... czy pieski muszą być na czczo ??
O której godzinie mamy się pojawić ??
Ryniu - 25-06-2009, 18:28
lekkie śniadanko może być, tylko nie przed samym pobraniem. A o której Wam pasuje? Jak coś to powiadomię telefonicznie
aganica - 25-06-2009, 18:39
My się dostosujemy godzinowo ...pierwszeństwo w wyborze mają ci co jadą z daleka .. a nam wsio-rawno ... :rap:
Agu. - 03-07-2009, 09:26
te akcje poboru krwi są naprawdę super! jak Libby trochę podrośnie i będzie jakaś akcja w Toruniu chętnie się wybierzemy. : )
Ryniu - 05-07-2009, 21:18
Fotki z dzisiejszej akcji, było 19 psów!!!!
Enzo, Hera, Pepsi i Grado z naszego forum.
Agu. - 05-07-2009, 21:22
widzę, że kolejna udana akcja. : ) już nie mogę się doczekać, kiedy my z Libby też będziemy mogły pomóc. : )
gusia1972 - 05-07-2009, 21:41
wow ! gratuluje bohaterom
qAulinkA - 05-07-2009, 21:50
Ale miśki
zaba - 06-07-2009, 10:37
A każdy piesek może oddać, czy tylko rodowodowy? Jak Rocco dorośnie także bym chciała pomóc. Chociaż w moim mieście ani w pobliżu nie ma takich akcji
Dorotka - 06-07-2009, 11:53
Oczywiście, że każdy piesek może oddać krew byle był zdrowy i spełniał odpowiednie wymogi , więc zaba, też będziesz mogła pomóc, tzn. Twój Rocco będzie mógł .
Akcja była super, GRADO ma się świetnie, tylko jeszcze czekam na wyniki badań krwi.
lucky81 - 06-07-2009, 17:10
Dorotka jesteś bardzo podobna do mamy i gratuluję wszystkim
Agu. - 06-07-2009, 19:49
Ryniu, a ja mam takie pytanie. jeśli alergia Libby potwierdzi się na 100% i do czasu, kiedy będzie już mogła brać udział w akcji oddawania krwi nie zniknie, Libby będzie spełniała wymagania? tzn. czy alergicy zaliczają się do zdrowych psów, czy raczej w tym wypadku nie bardzo? : (
Ryniu - 06-07-2009, 20:06
Agu., pewnie tak. Ale najlepiej zapytać lekarza który pobiera krew.
Ryniu - 16-11-2009, 15:31
Informuję że 22 listopada (niedziela, w godzinach dopołudniowych) jest kolejna zbiórka psiej krwi w Toruniu!! Wszystkich chętnych z Torunia, Bydgoszczy, Włocławka i innych okolicznych miast serdecznie zapraszam.
Kontakt do organizatorki - Pauliny:
tel 503097822
gg 3238582
mail: paulinaannak@gmail.com
lub do mnie na PW i mail.
link do tematu organizatorki: http://labradory.info/vie...p=528998#528998
Ze swej strony dodam, że warto. Znam już kilka przypadków, gdzie badanie krwi wykazało stan chorobowy psa, o czym właściciel nie miał żadnego pojęcia. Dzięki temu można było podjąć leczenie. Sam też to przeżyłem (ujawniono zapalenie wątroby)
Oczywiście po za pełnymi wynikami badań krwi (bezpłatnie) pies otrzymuje piękną bandamkę i 3 kg dobrej karmy.
clicers87 - 16-11-2009, 17:40
Ryniu, czy takie akcje organizowane są takze w Poznaniu? Do Torunia mamy troszkę daleko.
Ewelina - 16-11-2009, 18:46
Podbijam temat!Jest ktoś chętny zrobić ze swojej pociechy bohatera?
troskliwa - 16-11-2009, 19:50
Moja juz dwa razy brała udzial w akcji i naprawde chyba duzo wiecej boja sie wlasciciele niz piechole one znoszą to bardzo dzielnie i wraz z Abusia zachecamy wszystkich do brania udziału w akcji
Ryniu - 16-11-2009, 19:55
clicers87 napisał/a: | Ryniu, czy takie akcje organizowane są take w Poznaniu? Do Torunia mamy troszkę daleko. |
chyba jeszcze nie.
Ale to nie tak daleko, wcześniej do Torunia już przyjeżdżali Pozaniacy (byli i Warszawiacy i z Trójmiasta - dużo dalej). Naprawdę warto zbadać krew bezpłatnie i jeszcze dostać karmę na drogę. Myślę, że obie te rzeczy pokryją koszty dojazdu, nie wspomnę o wspaniałym geście
goldi845 - 16-11-2009, 19:55
Szkoda że nie ma takiej akcji w Krakowie chętnie byśmy się z Niva wybrały i myślę że inne osoby by też się znalazły !! Jak można zorganizować taką akcje?? może ktoś by zorganizował w Krakowie???
clicers87 - 17-11-2009, 11:04
Ryniu dzięki, ja niestety nie jestem zmotoryzowany, a Rodzice w tym dniu nie mają możliwości pojechania. Moze nastepnym razem.
gusia1972 - 17-11-2009, 11:09
clicers87, noo i jak widzę to Twój pies jeszcze trochę za młody w następnym roku się szykujcie
clicers87 - 17-11-2009, 15:32
Ups...chciałem dobrze, a nie pomyślałem,ze może byc jakies ograniczenie wiekowe.
gusia1972 - 17-11-2009, 15:45
clicers87, a doczytałam na stronie ... i w zasadzie to już byś mógł od 10-mca można byle pies miał powyżej 25 kg http://www.psia-krew.pl/dawcy.php
Ryniu - 29-03-2010, 21:33
II Akcja Psia Krew organizowanej przez Portal Labradory.info wraz z Weterynaryjnym Bankiem Krwi im. Milusia we Włocławku!
PSIA KREW we Włocławku 9 maja 2010 r.
szczegóły znajdziesz klikając w poniższy baner
Lista Dawców:
1. Hakira Lualaba [Monia]
2. Enzo Lualaba[Enzo]
3. Pola [Enzo]
4.Troj [Przemek W.]
5. Panki [Gloria]
6. Grado Lualaba [Dorotkaaa]
7. Prima [Monia122 - na 90%]
8. Pepsi [fankafanty]
9. Libby [Agu.]
10. Roni [mTa22]
11. White [Jadwiga]
12. Wigor-amstaf [pani weterynarz z gabinetu Chiron]
13. Tina + maskotka* [Piotrek z Płock]
----------------------------------
Ewelina - 29-03-2010, 21:34
Takie akcje są bardzo potrzebne.Liczymy na chętnych
Dorotka - 30-03-2010, 11:04
Ja jestem bardzo chętna z Grado do przyłączenia się do tej akcji.
Już namawiam znajomych z psami do honorowego oddawania krwi, w końcu akcja jest we Włocławku ^ ^ )
Ewelina - 30-03-2010, 13:32
Dorotka, Wspaniale
Szyna1322 - 30-03-2010, 18:37
Chętnie bym poszła z moim Mikim ale niestety jestem z Poznania i miałabym troche daleko...
Ryniu - 30-03-2010, 19:01
Dorotka, takim razie dopisuję Cię do listy Tylko muszę mieć akces ewentualnych chętnych, by być pewnym.
kontakt telefoniczny do mnie masz, możesz spokojnie dawać go chętnym osobom.
iness8@o2.pl - 30-03-2010, 20:19
kurczę szkoda że mieszkam tak daleko
Dorotka - 31-03-2010, 20:18
Teraz tak mi się przypomniała pewna sytuacja, która miała miejsce po ostatniej akcji we Włocławku... a mianowicie poszłam do weterynarza żeby spojrzał na wyniki badań krwi Grado...
Gdy powiedziałam, że byłam na akcji honorowego oddawania krwi zaczął to b. krytykować - powiedział, że to jest biznes i tak trzeba za duże pieniądze kupować krew dla chorych, potrzebujących psów w dodatku przed oddaniem krew nie jest badana...
a tak nie powinno być... itd.
Szczerze mówiąc bardzo mnie ta opinia zszokowała a zarazem dała do myślenia...
Tak czy inaczej jestem ZA takimi akcjami, ale chyba prawda jest gdzieś pośrodku...
A Wy jakie słyszeliście opinie na temat tego typu pomocy????
gusia1972 - 01-04-2010, 07:49
ja wiem jedno krew jest droga, ludzka zwłaszcza ... tylko że my ludzie dostaniemy za darmo (jak oczywiście przyprowadzimy stado ludzi z rodziny i znajomych z różnymi nawet grupami krwi) bo jesteśmy ubezpieczeni ... psy niestety nie są ubezpieczone zatem nie dziwi mnie że krew trzeba kupić, ale najważniejsze jest aby w ogóle ta krew psia w banku krwi była, bo kupic można ... jak jest co kupować
i jeszcze ... takie badanie krwi które robią naszym psiakom jest normalnie płatne, my je mamy robione w ramach oddania krwi ... a ile już przypadków było, że ktoś poszedł na akcję oddawania krwi i dzięku temu dowiedział się , że jego pies jest chory ... i dzięki szybkiemu włączeniu leczenia wszystko jest OK
bo kto z ręką na sercu chodzi raz do roku z psem na kontrolną morfologię ??
i taka postawa weterynarza mnie wkurza sam nie pomoże i jeszcze innych negatywnie nastawia
Ryniu - 01-04-2010, 18:38
Dorotka, to zmień weterynarza ja bym to zrobił bezwzględnie (już dawno to zrobiłem)
Gdyby nie bank krwi, to wiele psów byłoby już za tęczowym mostem, bo skąd wziąć nagle krew swoją oddasz?
Zapewne twój Pan doktor wysyła psy które można byłoby jeszcze odratować na tamtą stronę, no bo szkoda kasy, on leczy za 10 zł .
Każdy pies który odda jednostkę krwi ma ma prawo do bezpłatnego skorzystania z niej w razie potrzeby w ciągu jednego roku.
Koszt krwi? Nie wiem jak to wygląda aktualnie, ale sam kiedyś po takich wypowiedziach sprawdzałem i jest on zbliżony do krwi ludzkiej. Z pewnością ten Twój p. doktor i inni jemu podobni uważają, że krew psa jest niegodna ludzkiej, bo to tylko pies i powinna być o wiele tańsza Przecież koszta przetwarzania, przechowywania są identyczne lub pewnie wyższe, bo nie ma takiej infrastruktury ochrony zdrowia przy zwierzętach. Przecież badania krwi przeprowadza się w tych samych laboratoriach, instrumenty służące przeróbce i przechowywaniu krwi są takie same, tylko tu za nie musiał ktoś zapłacić z własnej kieszeni żadna orkiestra nawet najlepiej grająca nie pomoże?
gusia1972 napisał/a: | bo kto z ręką na sercu chodzi raz do roku z psem na kontrolną morfologię ?? |
mało kto, pewnie hodowcy. Sam nie chodzę ze sobą to z psem będę chodzić? i płacić kilkadziesiąt zł?
AnTrOpKa - 02-04-2010, 09:11
gusia1972 napisał/a: | bo kto z ręką na sercu chodzi raz do roku z psem na kontrolną morfologię ?? |
Ja chodzę!!!
Ryniu - 02-04-2010, 09:52
Nowością w tym roku jest dodatkowo!!!!
Dawka preparatu Effipro firmy Virbac, która chroni przed kleszczami przez miesiąc.!
Za każdym razem krew naszych dawców badana jest w kierunku boreliozy, anaplazmozy i babeszjozy!
Oczywiście tradycyjnie po za badaniami 3 kg worek karmy wysokoenergetycznej firmy Eukanuba
Gdyby ktoś uważał, że to się nie opłaca to koszt zwykłego pobrania krwi i takich badań to około 80 zł
gusia1972 - 02-04-2010, 09:58
Ryniu a są jakieś już plany na Wrocław ?
Ryniu - 02-04-2010, 10:00
gusia1972 napisał/a: | Ryniu a są jakieś już plany na Wrocław ? |
tylko od was zależy Podajcie termin i załatwiamy
Dorotka - 02-04-2010, 10:56
Ryniu napisał/a: | zmień weterynarza |
Tak naprawdę już to zrobiłałam, nie byłam u niego od tamtej wizyty ....
Gdy się przeprowadzę, a to już w wakacje to już w ogóle nie będzie mi się opłacało taki kawał jechać ...
Wybiorę jakąś lecznice z Zazamcza, albo Centrum Vet, gdzie najbardziej będzie mi pasowało
I tak mnie ten wet nie przekonał, jestem ZA takimi akcjami !
Zachęcam innych do przyprowadzenia swoich psiaków
bros - 18-04-2010, 14:28
Wrocławianie - Ryniu to może maj ?
Ryniu - 18-04-2010, 18:11
bros napisał/a: | Wrocławianie - Ryniu to może maj |
Ja mieszkam za daleko Ale była tam już akcja, więc nie problem powtórzyć
gusia1972 - 18-04-2010, 22:05
maj OK byle nie w pierwszy i ostatni weckend
Labradore - 06-01-2011, 20:59
jej ja jestem jedyna z Beskidu Sądeckiego i na dodatek jeszcze za młoda (14) żeby takimi akcjami zażądzać Jak Luna skończy rok będe robiła co w mojej mocy by się udało oddać krew. Ja sama bym nie mogła (cukrzyca+paniczny strach ) to choć mój pies może pomóć.
A swoją drogą - fajne bandanki hehe
[ Dodano: Czw 06 Sty, 2011 ]
załamana jestem Nic w małopolsce ani nawet na śląsku!
No my jak już sie wybrać to dopiero w sierpniu (pewnie przed moimi urodzinkami ^^) ale że nie ma akcji na południu?! szkoda
mlena - 07-01-2011, 01:37
nie wiem czy z takim maluchem jak mój można jechać tojedno pytanie a dwa czy ktoś z Poznania się wybiera??
tenshii - 07-01-2011, 02:29
A jak duma rozpiera gdy Was pies odda krew Polecam.
Moja obecna sucz niestety za mało waży
ania - 07-01-2011, 07:43
Powiedzcie prosze w jakim wieku musi byc piesio i ile wazyc ????
maksiu - 07-01-2011, 10:59
Miałabym mała prośbę, gdyby taka akcja była organizowana we wrocławiu to proszę dajcie mi znać bo ja zawsze dowiaduję się po fakcie. Maks jest dużym, silnym zdrowym psem i myślę że spokojnie mógłby oddać krew. Jest w trakcie odczulania i nie wiem czy to by go nie dyskwalifikowało. Ale warto zapytać.
tenshii - 07-01-2011, 12:55
ania:
zdrowy
waga co najmniej 26 kg
wiek pomiędzy 10 m-cy – 7 lat
regularnie odrobaczany, szczepiony przeciwko chorobom zakaźnym oraz zabezpieczony przed pchłami i kleszczami
maksiu, damy znać
Pattina - 07-01-2011, 13:11
Jak Taj podrośnie i będzie taka akcja przeprowadzona we Wrocławiu napewno zdecydujemy się pomóc
jkasia - 07-01-2011, 18:49
Jeśli Kasta zwiekszy swoja mase i taka akcja bedzie u nas w Lublinie to tez pojdziemy Poki co za mało waży.
mlena - 07-01-2011, 21:56
właśnie doczytałam jak jest z tym zobowiązaniem ,ze trzeba w ciągu roku oddać ok 5 razy krew? trochę problem z dojazdem do Wrocławia nasz an razie za mały ale myślę ,ze za rok można by podziałać
ewusia81 - 08-01-2011, 13:33
jeśli w Poznaniu bedzie taka akcja to dajcie znac to najprawdopodobniej sie zalapiemy bo Emce po sterylce troszke sie przybralo i waży 26,3kg
tenshii - 08-01-2011, 13:42
Przy akcjach Psia Krew ponowne oddanie krwi nie jest obowiązkowe
mlena - 08-01-2011, 14:46
to za rok możemy jechać , wiemy doskonale co to chory piesek więc jak można to trzeba pomóc
zouza - 28-01-2011, 13:29
a moze warto by zorganizowac cos takie w 3-miasto?? u nas jest sporo labkow i mysle ze moglabym sprobowac namowic kilku wlascicieli na taki zlot krwiopijcow w gdyni..mysle ze te darmowe badania moga wielu ludzi przekonac:)
bietka1 - 29-01-2011, 01:00
zouza, w zeszłym roku w marcu była w Gdyni taka akcja. Wzięło w niej udział 20 psów, więc i teraz pewnie zebrałaby się grupa chętnych
zouza - 29-01-2011, 22:02
no to super..prosze tylko powiedzcie jak sie za to zabrac,bo nie bardzo wiem a moze jest na forum ktos kto sie tym zajmowal w zeszlym roku..
ja popytam u nas w parku i na pewno napisze jak cos czy beda chetni a mysle ze beda:)
bietka1 - 30-01-2011, 17:06
zouza, masz pw
i3l4z0 - 31-01-2011, 07:28
Też się na to piszemy!! O ile nie ma kryteriów których nie spełniamy
zouza - 31-01-2011, 09:50
skontaktowalam sie z pania ktora organizowala to w zeszlym roku i bedzie dzialac znowu.. w razie co sluze pomoca..
A jesli chodzi o pieski to trzeba je zoorganizowac
Paryzanka - 31-01-2011, 17:16
Ja też chętnie wzięłabym w tym udział gdyby tylko było w Lbn ...
Jak ktoś coś będzie wiedział niech pisze
zouza - 15-03-2011, 11:35
hmmm jakos temat ucichl..Ja znalazlam troche chetnych osob ktore chcialyby z pomoca swoich ciapkow oddac krew... czekjamy na info od pani ktora sie tym zajmuje
Silmeor - 23-03-2011, 13:41
Gdyby było coś takiego w Poznaniu lub w okolicy to i ja bym się z moim biszkoptem pisał na to.
Labradore - 05-04-2011, 15:01
jak myślicie, czy zorganizowanie takiej akcji w ns podczas krajówki było by dobrym pomysłem?
Ryniu - 13-05-2011, 10:12 Temat postu: III Akcja PSIA KREW we Włocławku
To już III Akcja Psia Krew organizowanej przez nasz Portal wraz z Weterynaryjnym Bankiem Krwi im. Milusia we Włocławku!
II Akcja PSIA KREW we Włocławku
Portal Labradory.info serdecznie zaprasza wszystkich chętnych do uczestnictwa w zbiórce krwi, która odbędzie się
22 maja 2011 r.
w Gabinecie Weterynaryjnym "Chiron" we Włocławku przy ul. Józefa Ignacego Kraszewskiego 26. http://maps.google.com/ma...raszewskiego+26
Prosimy o aktywne uczestnictwo i wpisywanie się na listę uczestników.
Lista Dawców:
1. Enzo Lualaba[Ryniu]
2. Pola [Ryniu]
3.Birma Lualaba [Monia]
4. Hrabina Hakira Lualaba [Monia]
5. Celta Lualaba [Monia]
6. Pepsi [fankafanty]
7. Mojra [monia85](90%)
8. Luka [monia85](90%)
*maskotka - piesek nie biorący udziału w akcji , niezbędny do zapewnienia idealnej atmosfery, miziania, przytulania przez innych zestresowanych właścicieli.
INFORMACJE DODATKOWE
Krew ratuje życie nie tylko nam ludziom ale i naszym czworonożnym przyjaciołom. To cenny lek dla wielu potrzebujących Psów. Nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo jest potrzebna tak długo dopóki nasz przyjaciel nie zachoruje i krew jest niezbędna do efektywnego leczenia. Straszna bezsilność kiedy nie możemy pomóc to uczucie, którego nie życzyłabym najgorszemu wrogowi. Jest jednak sposób aby solidarnie pomóc. Zapytacie jaki? To my dokonujemy wyboru za naszych bohaterów. Dlaczego bierzemy udział w takiej akcji ? Ze świadomości, że niesie to pomoc potrzebującym. Pomyślicie : mnie to nie spotka. Możliwe - jednak warto pomagać. Warto uratować jak najwięcej istnień, które gdzieś , ktoś kocha. Na które czeka starsza samotna osoba lub dziecko, któremu może odejść ukochany pupil. Wielu z nas wie jak boli strata przyjaciela, pustka, żal i wszechogarniające wrażenie, że zaraz wpadnie na nas z piłką w ręku skory do zabawy.
Dlatego, możecie wraz ze swoim psem pomóc? Weźcie udział w akcji Psia Krew, pod hasłem:I TWÓJ PSIAK może zostać BOHATEREMTermin: 22 maja 2011r. Godzina: Najbardziej dogodna dla każdego z Was. Rozpoczecie od godziny 9.00 Jak zostać dawcą?Dawcą może zostać każdy pies spełniający następujące warunki: - zdrowy
- waga co najmniej 26 kg
- wiek pomiędzy 10 m-cy – 7 lat
- regularnie odrobaczany, szczepiony przeciwko chorobom zakaźnym oraz zabezpieczony przed pchłami i kleszczami
Istotna informacja:
Za każdym razem pobrana krew jest badana morfologicznie, biochemicznie oraz w kierunku boreliozy, anaplazmozy i babeszjozy. Wyniki badań przesyłamy pocztą, faksem lub mailem.
Co w zamian?Przy pierwszej wizycie: - chusta "Ratuję życie"
- określenie grupy krwi
- badanie w kierunku HB i Bart.
Każdorazowo: - 3 kg worek karmy wysokoenergetycznej firmy Eukanuba®
- preparat przeciwkleszczowy Effipro firmy Virbac
- badania morfologiczne
- badania biochemiczne
- badanie na babesie sp.
- spotkanie w gronie nie tylko labomaniaków
Akcję współorganizujemy z Weterynaryjnym Bankiem Krwi im. Milusia, który rozpoczął działalność w grudniu 2003 r. Jego założycielami są lekarze weterynarii – Jerzy Kemilew i Robert Marczak. Krew jest dostępna dla lekarzy weterynarii przez 24 godziny na dobę, we wszystkie dni w roku. Nazwa Weterynaryjnego Banku Krwi im. Milusia wzięła się z historii labradora Milusia, której fragment poniżej, od niego wszystko się zaczeło... (autorką tej opowieści jest właścicielka Milo, Pani Marta). – Dlaczego mnie wybrałaś? Przecież mogłaś wybierać z całego miotu, wiesz, reszta mojego rodzeństwa jest zdrowa, a jednak jak wzięłaś mnie na ręce to już nie puściłaś...
– Byłeś pięknym szczeniaczkiem z czymś magicznym w oczach, nie mogłam wybrać innego.
– Nie żałujesz, przecież tyle miałaś ze mną trosk, tyle nocy nie przespanych, czasem nawet widziałem jak płakałaś.
– Opowiem ci jak to z tobą, z biszkoptowym labradorkiem o imieniu Milo, Miluś, Milutek, Milaczek.
Jako szczeniak na pierwszej wizycie u lekarza, kiedy poszliśmy na szczepienie, dostałeś 10 punktów. Usłyszałam „idealny, zdrowy, będzie z niego piękny pies”. Wtedy poznaliśmy naszą kochaną Panią Ewunię, naszego lekarza rodzinnego jak ją później nazywaliśmy. Niesamowita, widziałam jak bardzo ją lubisz, jak jej ufasz? zresztą i Ona traktowała Cię wyjątkowo. To się czuło. Wiesz jaka byłam wtedy dumna jak Cię pochwaliła. Jednak już za jakieś dwa tygodnie coś się zaczęło dziać z Twoją łapką, kulałeś. Usłyszeliśmy, że to kulawizna wędrująca i z tego wyrośniesz. Jednak to nie było takie proste, jak by się wtedy wydawało, to był początek twojej choroby – hemofilii.[ Przeczytaj dalszy ciąg tej historii... ]
Tak to było na II akcji:
zouza - 13-05-2011, 14:59 my chcemy taka akcje w 3-miescie!!!!
Aniussia - 13-05-2011, 19:12 dokładnie zgadzam sie z zouza, :):)
Paryzanka - 14-05-2011, 16:35 W Lubinie też
Żabka - 17-05-2011, 13:21 a była kiedys zbiórka na śląsku??
Labradore - 19-05-2011, 20:22 to my czekamy na akcje w małopolsce, a najlepiej w beskidzie ;>
Ryniu - 23-05-2011, 11:53 Kolejny sukces we Włocławku. W akcji wzięło udział 16 psów, w tym 8 labradorów.
Zebrano 7.5 litra krwi.
troskliwa - 23-05-2011, 15:38 Piękna relacja gratulujemy bardzo bardzo ! dzielne psiaki o jak zwykle niestrudzony dr Marczak i jego pomagier gratulujemy
sodalis - 23-05-2011, 16:24 My też regularnie oddajemy, ale w Warszawie.
Ryniu - 23-05-2011, 18:31 sodalis, brawo!
U mnie Enzo już chyba nie mniej niż 6 razy a Pola dopiero 2, cóż młoda pannica
zouza - 23-05-2011, 21:36 Ryniu, powiedz dobry czlowieku jak sie za to zabrac bo w 3-miasto nikt nie chce wiec moze jak powinnam...
Ryniu - 23-05-2011, 22:26 zouza, na pewno trzeba się skontaktować z dr Marczakiem.
http://www.psia-krew.pl/kontakt.php
Spytać o możliwość wykonania takiej akcji w filii Banku krwi:
WOJEWÓDZTWO POMORSKIE
Gdyńska Klinika Weterynaryjna
ul. Kielecka 22
81-303 Gdynia
tel.: 0 58 620 55 55
tel. kom.: 0 602 471 059
Równie dobrze może to być zaprzyjaźniony weterynarz który udostępni w niedzielę swój gabinet i poświęci czas
Uzgodnić terminy, zebrać chętnych i działać.
jkasia - 24-05-2011, 06:46 Ryniu, wspaniała rekacja! Gratuluje psiakom sodalis, wow-co za fota! Wam tez gratuluje
troskliwa - 24-05-2011, 08:40 sodalis niezła ekipa gratulujemy serdecznie
zouza - 24-05-2011, 13:29 Ryniu, dziekuje na pewno sie skontaktuje
sodalis - 15-10-2011, 12:26 Moje po raz kolejny oddały krew tym razem 6 dzielnych psów
Ewelina - 15-10-2011, 13:17 sodalis, Wspaniale
Ryniu - 15-10-2011, 13:26 Gdybym mieszkał w Warszawie pewnie bym chodził ze swoimi 3-4 razy do roku
Labradore - 15-10-2011, 14:14 u nas w ogóle nie organizują czegoś takiego
ppaula2 - 15-10-2011, 14:44 sodalis, a gdzie w Wawie jest taki punkt?
pado - 15-10-2011, 15:03 ppaula2, trzeba zadzwonic do dr. Marczaka i on juz powie gdzie podjechac z psiakiem
ppaula2 - 15-10-2011, 15:14 pado, dzięki
A gdzie są jakieś wytyczne jaki pies może oddać krew?
Wiek, przebyte choroby itp.
aganica - 15-10-2011, 15:47 jakie warunki musi spełniać pies
* zdrowy
* waga co najmniej 26 kg
* wiek pomiędzy 10 m-cy - 7 lat
* regularnie odrobaczany, szczepiony przeciwko chorobom zakaźnym oraz zabezpieczony przed pchłami i kleszczami
ppaula2 - 15-10-2011, 16:12 No a jak Funia rodziła 6 tyg temu to kiedy może oddać krew?
Ryniu - 16-04-2012, 20:37 Informuję, że dnia 22.04.2012 r. jak zwykle w gabinecie weterynaryjnym Chiron przy ul. Kraszewskiego we Włocławku będzie kolejne honorowe oddawanie krwi przez nasze pieski. Serdecznie zapraszam
Jak zwykle bonusy:
Chusta z napisem ratuję psy
3 kg karmy
Zabezpieczenie antykleszczowe na miesiąc
Monisiaczek - 17-04-2012, 10:51 Fajna akcja Dużo jest chętnych?
Ryniu - 17-04-2012, 11:16 Na razie nikt z osób które zaprosiłem nie odmówił. Nie jest źle
Aniolek - 17-04-2012, 11:31 Mój pysio niestety waży tylko 10 kg:( więc nie może być dawcą:(
Ryniu - 22-04-2012, 15:06 Było 18 psów, włocławianie nie zawodzą, dziękuję im bardzo. Była też Paulinka (Aulik) z Fundacji Prima.
fotki wszystkich uczestników (podpisy dorobię)
Ryniu - 22-04-2012, 15:07
Madzialenka - 22-04-2012, 15:45 super akcja
kasiek - 24-04-2012, 12:47 piekna akcja dzielne psiaki
Ryniu - 16-05-2013, 18:00
Kolejna Akcja PSIA KREW we Włocławku
Serdecznie zapraszam wszystkich chętnych do uczestnictwa w zbiórce krwi, która odbędzie się
19 maja 2013 r. od godziny 8-mej
w Gabinecie Weterynaryjnym "Chiron" we Włocławku przy ul. Józefa Ignacego Kraszewskiego 26. (dojazd)
Prosimy o aktywne uczestnictwo i wpisywanie się na listę uczestników.
INFORMACJE DODATKOWE
Krew ratuje życie nie tylko nam ludziom ale i naszym czworonożnym przyjaciołom.
To cenny lek dla wielu potrzebujących Psów. Nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo jest potrzebna tak długo dopóki nasz przyjaciel nie zachoruje i krew jest niezbędna do efektywnego leczenia. Straszna bezsilność kiedy nie możemy pomóc to uczucie, którego nie życzyłabym najgorszemu wrogowi. Jest jednak sposób aby solidarnie pomóc. Zapytacie jaki? To my dokonujemy wyboru za naszych bohaterów. Dlaczego bierzemy udział w takiej akcji ? Ze świadomości, że niesie to pomoc potrzebującym. Pomyślicie : mnie to nie spotka. Możliwe - jednak warto pomagać. Warto uratować jak najwięcej istnień, które gdzieś , ktoś kocha. Na które czeka starsza samotna osoba lub dziecko, któremu może odejść ukochany pupil. Wielu z nas wie jak boli strata przyjaciela, pustka, żal i wszechogarniające wrażenie, że zaraz wpadnie na nas z piłką w ręku skory do zabawy.
Dlatego, możecie wraz ze swoim psem pomóc? Weźcie udział w akcji Psia Krew, pod hasłem:I TWÓJ PSIAK może zostać BOHATEREMTermin: 22 maja 2011r. Godzina: Najbardziej dogodna dla każdego z Was. Rozpoczecie od godziny 9.00 Jak zostać dawcą?Dawcą może zostać każdy pies spełniający następujące warunki: - zdrowy
- waga co najmniej 26 kg
- wiek pomiędzy 10 m-cy – 7 lat
- regularnie odrobaczany, szczepiony przeciwko chorobom zakaźnym oraz zabezpieczony przed pchłami i kleszczami
Istotna informacja:
Za każdym razem pobrana krew jest badana morfologicznie, biochemicznie oraz w kierunku boreliozy, anaplazmozy i babeszjozy. Wyniki badań przesyłamy pocztą, faksem lub mailem.
Co w zamian?Przy pierwszej wizycie: - chusta "Ratuję życie"
- określenie grupy krwi
- badanie w kierunku HB i Bart.
Każdorazowo: - 3 kg worek karmy wysokoenergetycznej firmy Eukanuba
- preparat przeciwkleszczowy Effipro firmy Virbac
- badania morfologiczne
- badania biochemiczne
- badanie na babesie sp.
- spotkanie w gronie nie tylko labomaniaków
Akcję współorganizujemy z Weterynaryjnym Bankiem Krwi im. Milusia, który rozpoczął działalność w grudniu 2003 r. Jego założycielami są lekarze weterynarii – Jerzy Kemilew i Robert Marczak. Krew jest dostępna dla lekarzy weterynarii przez 24 godziny na dobę, we wszystkie dni w roku. Nazwa Weterynaryjnego Banku Krwi im. Milusia wzięła się z historii labradora Milusia, której fragment poniżej, od niego wszystko się zaczeło... (autorką tej opowieści jest właścicielka Milo, Pani Marta). – Dlaczego mnie wybrałaś? Przecież mogłaś wybierać z całego miotu, wiesz, reszta mojego rodzeństwa jest zdrowa, a jednak jak wzięłaś mnie na ręce to już nie puściłaś...
Jako szczeniak na pierwszej wizycie u lekarza, kiedy poszliśmy na szczepienie, dostałeś 10 punktów. Usłyszałam „idealny, zdrowy, będzie z niego piękny pies”. Wtedy poznaliśmy naszą kochaną Panią Ewunię, naszego lekarza rodzinnego jak ją później nazywaliśmy. Niesamowita, widziałam jak bardzo ją lubisz, jak jej ufasz? zresztą i Ona traktowała Cię wyjątkowo. To się czuło. Wiesz jaka byłam wtedy dumna jak Cię pochwaliła. Jednak już za jakieś dwa tygodnie coś się zaczęło dziać z Twoją łapką, kulałeś. Usłyszeliśmy, że to kulawizna wędrująca i z tego wyrośniesz. Jednak to nie było takie proste, jak by się wtedy wydawało, to był początek twojej choroby – hemofilii.[ Przeczytaj dalszy ciąg tej historii... ]
Tak to było na II akcji:
Ryniu - 19-05-2013, 12:23 Było 17 psów - zdecydowana większość to labradory. 16 psów oddało krew, jeden labek nie mógł, troszkę był za gruby i nie można było znaleźć żyły.
Monisiaczek - 20-05-2013, 10:59 Brawa dla dzielnych krwiodawców
AgaD - 20-05-2013, 16:45 Brawa dla dzielnych psiaków. W zeszłym roku moja Jaffkowa też oddawała krew, nie ukrywam, że było to dla niej i dla nas ogromne przeżycie.
ANNA_MAJA - 03-06-2013, 15:23 W imieniu wszystkich osób, których pieski kiedykolwiek musiały mieć ratującą życie transfuzję krwi , mogę podziękować wszystkim właścicielom, którzy pozwalają swoim pieskom stać się takimi bohaterami.
Wiem co to znaczy czekać w nocy na informację, czy w bank krwi ma daną grupę. Wiem co to znaczy tulić ciężko chorego psa, przyjmującego krew z nadzieją na ratunek...
Wiem jak bardzo chciałabym spotkać właściciela dawcy (w przypadku Majeczki była to sunia PELASIA, tylko tyle jest napisane na woreczkach z krwią) i podziękować za taki dar serca...
Takiej szansy na spotkanie nigdy mieć nie będę, więc ... dziękuję wszystkim Wam, którzy przyprowadzacie swoje psinki na takie "akcje" . Jesteście WIELCY i WSPANIALI. Wasze psinki też .
A z warunków jakie trzeba spełnić - słyszałam, ze niektóre przebyte choroby uniemożliwiają
bycie dawcą. Fifunia przeszła babeszjozę - i to podobno dyskwalifikuje ją na zawsze (niezależnie od tego, że musi sporo czasu minąć, zanim pies po przejściach może stać się dawcą). Taką uzyskałam informację, ale jej jeszcze nie sprawdzałam i nie weryfikowałam
Ryniu - 03-06-2013, 18:44
ANNA_MAJA napisał/a: | A z warunków jakie trzeba spełnić - słyszałam, ze niektóre przebyte choroby uniemożliwiają
bycie dawcą. Fifunia przeszła babeszjozę - i to podobno dyskwalifikuje ją na zawsze (niezależnie od tego, że musi sporo czasu minąć, zanim pies po przejściach może stać się dawcą). Taką uzyskałam informację, ale jej jeszcze nie sprawdzałam i nie weryfikowałam |
Liczy się stan faktyczny psa. Jeśli jest aktualnie zdrowy, w dobrej kondycji, nie ma żadnych organów uszkodzonych to może oddawać krew.
ANNA_MAJA napisał/a: | czy w bank krwi ma daną grupę. |
U psów nie ma grup krwi jak u ludzi. Można podawać każdą krew. Jest to o wiele fajniejsze niż u ludzi.
aganica - 03-06-2013, 19:02
Ryniu napisał/a: | Liczy się stan faktyczny psa. Jeśli jest aktualnie zdrowy, w dobrej kondycji, nie ma żadnych organów uszkodzonych to może oddawać krew. | Dodam od siebie. Nawet gdy pies jest zdrowy, w dobrej kondycji a w przeszłości miał stwierdzoną / wyleczoną/ chorobę nowotworową to , też nie może oddawać krwi
ANNA_MAJA - 04-06-2013, 14:49
Ryniu napisał/a: |
U psów nie ma grup krwi jak u ludzi. Można podawać każdą krew. Jest to o wiele fajniejsze niż u ludzi. |
Ryniu, , psy mają grupy krwi... Nie takie jak u ludzi ale mają... Sami mieliśmy oznaczaną grupę krwi w przypadku Majeczki - pobrana krew była wysyłana do Niemiec w tym celu...
I zgodność była dobierana... Na szczeście Maja miała tę najbardziej popularną grupę...
A i tak próba krzyżowa, mimo zgodności grupy, była przed transfuzją robiona...
To chyba nie do końca jest tak z tym dowolnym mieszaniem - choć w temacie mieszania nie będę się wypowiadać. Ale grupę krwi się oznacza...
ANNA_MAJA - 04-06-2013, 14:55 Ryniu,
W zapowiedzi akcji napisane jest (cytuję):
Co w zamian?
Przy pierwszej wizycie:
chusta "Ratuję życie"
[b]określenie grupy krwi[/b]
badanie w kierunku HB i Bart.
Określenie grupy jest konieczne właśnie ze względu na zgodność dawcy z biorcą...
Ryniu - 04-06-2013, 15:00 ANNA_MAJA, zgadza się masz racje. Nie wiem jednak czemu, ale dotyczy to drugiej transfuzji, przy pierwszej nie (grupa nie musi się zgadzać) Tak mi wytłumaczono przed chwilą w Banku Krwi.
tenshii - 04-06-2013, 15:07 Psy maja około 8 grup krwi i nie muszą się one zgadzać tak jak u ludzi.
Może po prostu łatwiej jest leczyć pewne choroby gdy grupa się zgadza, jednak na ogół nie jest to tak potrzebne.
ANNA_MAJA - 04-06-2013, 15:30
Ryniu napisał/a: | ANNA_MAJA, zgadza się masz racje. Nie wiem jednak czemu, ale dotyczy to drugiej transfuzji, przy pierwszej nie (grupa nie musi się zgadzać) Tak mi wytłumaczono przed chwilą w Banku Krwi. |
Ryniu, bo przy drugiej transfuzji wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego (to jakby "konflikt", "odrzut") jest dużo bardziej prawdopodobne (bo przy pierwszej wytwarzają się przeciwciała). Stąd niektórzy weterynarze przestrzegają bardzo zgodności już przy pierwszej transfuzji, żeby potem ryzyko było jak najmniejsze. Ona nie musi się zgadzać, racja, ale dobrze jest jak się zgadza... Bo w przyszłości nigdy nic nie wiadomo...
Ryniu - 04-06-2013, 16:11 Dziękuję za wyjaśnienie
ANNA_MAJA - 05-06-2013, 08:07
aganica napisał/a: | Dodam od siebie. Nawet gdy pies jest zdrowy, w dobrej kondycji a w przeszłości miał stwierdzoną / wyleczoną/ chorobę nowotworową to , też nie może oddawać krwi |
Ja z kolei zostałam poinformowana przez lekarza weterynarii, że niezależnie od stanu zdrowia i kondycji w przyszłości, Fifi nigdy nie będzie mogła być dawcą ze względu na przebytą babeszjozę... Nie wiem czy forma na jaką chorowała (postać letalna) ma na to wpływ, czy sam fakt babeszji, ale taką informację uzyskałam, będąc żywo zainteresowana tematem...
|
|