forum.labradory.org

Żywienie - Zestawienie karm dla szczeniąt

Salerno - 27-05-2008, 11:58

Zrobiłam zestawienie karm dla szczeniąt w celu porównania zawartości, cen. Nie uwzględniłam karm dla wrażliwców. Myślę, że się przyda. Wszystkie informacje zaczerpnięte są ze strony: http://www.zooekspres.pl/

Royal Canin Labrador Junior
Od 2 do 15 miesiąca zycia.
12kg - 189pln

Białko 33,0%
Tłuszcz 14,0%
Włókno 7,30%
Sole mineralne 6,5%
Glukozamina + chondroityna 1000 mg/kg
Składniki główne: ryż, suszone mięso drobiowe, gluten kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, izolat białka roślinnego, jęczmień, białka drobiowe, wątróka drobiowa
Składniki dodatkowe: sole mineralne, oleje roślinne, fruktooligosacharydy, pierwiastki śladowe, łuski i nasiona psyllium, L-lizyna, tauryna, DL-metionina, L-karnityna, luteina

Eukanuba Puppy&Junior Large
Karma dla szczeniąt dużych ras, od 1 do 24 miesiąca życia. Waga psa dorosłego od 25kg.
15kg - 129pln

Białko 26,0%
Tłuszcz 14,0%
Włókno 2,5%
Popiół 6,0%
Glukozamina / chondroityna 410 mg/kg / 50 mg/kg
Składniki główne mięso z kurcząt, mączka drobiowa, mączka rybna, suszone jaja, tłuszcz zwierzęcy, pełnoziarniste zboża
Składniki dodatkowe kukurydza, pulpa buraczana, siemię lniane, suszone drożdże, DL-metionina

Acana Puppy Junior Large

Karma dla szczeniąt od 2 do 15 miesiąca życia. Waga psa od 26kg
15kg - 173pln

Białko 32,0%
Tłuszcz 14,0%
Włókno 3,0%
Składniki główne: mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), parowana mąka owsiana, mielony ryż pełnoziarnisty, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli, kwasu cytrynowego i ekstraktu z rozmarynu), otręby ryżowe, mielone siemię lniane (naturalne źródło Omega 3)
Składniki dodatkowe: glukozamina (sproszkowane pancerze homarów), siarczan chondroityny (chrząstka rekina), chlorek potasu, chlorek choliny, lizyna, suplement witaminy A, octan DL alfa-tokoferolu,, L-karnityna, witaminy D3.

Hills Canine Puppy Large Chicken
Karma dla szczeniąt ras dużych, w wieku od 2 do 18 miesiąca życia.
15kg - 155pln

Białko 26,0%
Tłuszcz 8,5%
Włókno 3,0%
Składniki główne: kurczak (min. 35% zawartości), mięso z kurczaka i indyka, tłuszcz zwierzęcy i roślinny, suszone jaja, pulpa buraczana
Składniki dodatkowe: kompleks witaminowo-mineralny, wybrane pierwiastki śladowe.

Purina Dog Chow Junior Chicken
Karma z kurczakiem i ryżem dla młodych psów, do 12 miesiąca życia.
15kg - 99pln

Białko 29,0%
Tłuszcz 15,0%
Włókno 2,5%
Składniki główne: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, zboża, produkty pochodzenia roślinnego
Składniki dodatkowe: ekstrakty białek roślinnych, oleje i tłuszcze, minerały, witaminy

Bosch Junior Bigger
Karma dla szczeniąt od 2 do 12 miesiąca życia. Waga psa dorosłego od 30kg
15kg - 129pln

Białko 28,0%
Tłuszcz 12,0%
Włókno 2,5%
Składniki główne: mięso drobiowe, tłuszcze zwierzęce, sproszkowane mięso, sproszkowane ryby, rozdrobniona pszenica
Składniki dodatkowe: kaszka pszenna, ryż, krajanka buraczana, siemię lniane, kiełki pszenicy, kukurydza

Arion Premium Puppy Large
Karma dla szczeniąt raz dużych i olbrzymich od 2 do 18 miesiąca życia.
15kg - 129pln

Białko 26,0%
Tłuszcz 14,0%
Włókno 2,0%
Składniki główne: mięso z kurcząt, pulpa buraczana, mączka sojowa, suszone jaja.
Składniki dodatkowe: tłuszcz zwierzęcy i roślinny, składniki mineralne, pierwiastki śladowe

Brit Junior Large Breed
Karma dla szczeniąt ras dużych.
15kg - 119pln

Białko 26,0%
Tłuszcz 16,0%
Błonnik 3,5%
Sole mineralne 9,0%
Glukozamina /chondroityna 244 / 144 mg/kg
Składniki główne: Mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego, ryż, kukurydza, pszenica, tłuszcz drobiowy, olej z łososia
Składniki dodatkowe: Minerały, DL-metionina, zestaw witamin i pierwiastków

Gilpa Junior
Pełnowartościowa, wysokiej jakości karma dla szczeniąt.
15kg - 139pln

Białko 24,0%
Tłuszcz 12,0%
Błonnik 2,5%
Składniki główne: mięso drobiowe, pszenica, kukurydza, podroby drobiowe, tłuszcz drobiowy
Składniki dodatkowe: Siemię lniane, witaminy fruktooligosacharydy, wyciąg z juki, pierwiastki śladowe

Mięta - 27-05-2008, 14:17

Patrycja wspaniała robota :haha:

Maja teraz promocję
Royal Canin Labrador Retriever 12kg+2kg GRATIS
http://www.zooekspres.pl/go/_info/?id=430

maa821 - 27-05-2008, 14:49

Patrycja, super robota. Powiem tylko szczerze, ze ja nie bardzo wiem jak to odczytywac. Tzn im wiecej % wszystkiego tym lepiej? Czy niekoniecznie...
Bora - 27-05-2008, 16:41

ciekawe dlaczego te karmy różnią sie zawartością białka nawet o 6%. Czy to ma aż takie znaczenie?
Salerno - 27-05-2008, 17:28

Właśnie chciałabym się dowiedzieć im wiecej czego tym lepiej/gorzej dla psa. Jakich składników powinno być mniej a jakich więcej... Potrafi ktoś nam to wyjasnić ?
AnTrOpKa - 27-05-2008, 17:33

Z tego co ja wiem z zajęć to pies powinien jeść dziennie 1/3 posiłku - elementy pochodzenia zwierzęcego, białko zwierzęce, i 2/3 posiłku - elementy pochodzenia roślinnego. Tak więc jśli dzienna dawka to 100% to białko powinno wynosić ok 33,3 % .
Tsunami - 27-05-2008, 18:13

Dla szczeniąt i psów aktywnych zawartośc białka powinna przekraczac 30%, natomiast porządana zawartośc tłuszczu waha się w granicach 16-20%. Im pies starszy tym zapotrzebowanie na białko maleje, gdyż jest ono odpowiedzialne za budowę mięśni. To co nie zostanie wbudowane, po prostu jest wydalane. Białko w karmie jest najdroższe, dlatego należy dostosowac ilośc tego składnika do wieku zwierzęcia. Tak więc pies mający 7-8 miesięcy nie potrzebuje już dziennie 30% białka, wystarczy mu 24%. Dlatego w tym czasie można zmienic karmę dla psów dorosłych.
Tak samo zawartośc tłuszczu należy dobrac do wieku i wagi psa. Jeśli pies jest chudy może jeśc karmy zawierające nawet 20% tłuszczu.
Ważny jest stosunek kwasów omega 6 do omega 3, który najlepiej jak wynosi 6:1.
Oczywiście należy zwrócic uwagę na zawartosc witamin, wapnia i fosforu. Tu także musi byc zachowana odpowiednia równowaga.

maa821 - 27-05-2008, 18:39

kurcze o ile dobrze policzylam to z tych 9 karm tylko dwie maja bialko powyzej 30%, a tylko jedna ma tluszcz powyzej 16%. Wychodziloby na to ze praktycznie zadna z tych karm nie jest dobra.Tylko czy to mozliwe?
Tsunami - 27-05-2008, 18:44

maa821 różnica jest jeszcze w tym, że np Hills i Eukanuba są przeznaczone do kolejno 24 miesiąca życia i 18. Czyli nie mogą dac białka powyżej 30 %, bo jest to nieopłacalne. I teraz różnią się w dużej mierze dzienne dawki karmy. Do 6 miesiąca pies dostaje więcej, później dostaje mniej. Ilośc karmy wyrównuje braki składników.
No i jeszcze jak już pisałam białko w karmie jest najdroższe. Arion, Purina czy Gilpa są dużo tańsze od Royala. Stąd ta różnica.

Mięta - 28-05-2008, 15:42

Patrycja napisał/a:
Właśnie chciałabym się dowiedzieć im wiecej czego tym lepiej/gorzej dla psa. Jakich składników powinno być mniej a jakich więcej... Potrafi ktoś nam to wyjasnić ?

muszę poszukać info o odpowiednich proporcjach składników na daną masę psa...
może u producenta?

paulina19856 - 08-02-2009, 16:35

Z TEGO CO TU WIDZE CHODZI MI O TO ZESTAWIENIE TO ROYAL NALEPSZY TAK ? PROSZE O POMOC DORA MA 10 MIESIECY I OBECNIE JEST NA CALIBRZE ALE ONA ZA BARDZO JEJ NIE PODCHODZI :<
gusia1972 - 09-02-2009, 11:39

paulina19856 napisał/a:
OBECNIE JEST NA CALIBRZE ALE ONA ZA BARDZO JEJ NIE PODCHODZI

w sensie że jej nie smakuje ? czy coś jej nie służy ?

Krystyna - 09-02-2009, 13:07

30 % bialka lub wiecej dla psow duzych i szybkorosnacych ras to moim zdaniem dobre dla najmlodszych szczeniat do 6-8 tyg zycia. Potem lepiej by pies zbyt duzej ilosci bialka nie dostawal, wystarczy ok 25 % Taki sposob zywienia zdecydowanie mi sie sprawdza co pokazuja badania rosnacych psow. Karmie mlode psy ARDEN GRANGE JUNIOR LARGE BREED

Składniki:
Suszone mięso z kurcząt* (min. 30%), ryż pełnoziarnisty (min. 19%), kukurydza pełnoziarnista, tłuszcz z kurcząt*, pulpa buraczana, sproszkowane jaja, mączka rybna*, siemię lniane, tran*, składniki mineralne, witaminy, nukleotydy, probiotyki FOS (fruktooligosacharydy) oraz MOS (mannanooligosacharydy), wyciąg z żurawin, chonroityna, glukozamina, MSM, wyciąg z Juki.
* konserwowane mieszaniną tokoferoli i wyciągiem z rozmarynu
Pełna analiza:
wilgotność 8,0 %
tłuszcze 16,0 %
białko 26,0 %
błonnik 2,5 %
popiół 7 %
omega 3 0,69 %
omega 6 3,8 %
wapń 1,4 %
fosfor 0,95 %
miedź (siarczan miedzi) 22 mg / kg
witamina A 20 000 iu / kg
witamina D3 1 350 iu / kg
witamina E 135 iu / kg

Karma niestety droga, obecnie za 15 kg - 230zl

paulina19856 - 09-02-2009, 14:45

w sensie że jej nie smakuje ? czy coś jej nie służy ?[/quote]
tak nie smakuje jej poprostu jak zgłodnieje to zje ale tak jak to sie mówi jednym zębem jest strasznie wybredna np hilsa albo eukanuba czy bento nawet nie powąchała mam z tym wielki problem bo chciałabym znależć dla niej naprawde dobrą karme i juz nie chodzi mi o cene bo jest moim oczkiem w głowie i chce dla niej jak najlepiej i chyba jak tak ciągle jej zmieniam te karmy to dla niej tez jest nie dobrze pomóżcie mi prosze :(

gusia1972 - 09-02-2009, 15:02

paulina19856, wiesz co ja tak ogólnie to zawsze wszystkim polecam to co Kala wcina :) czyli Brit Care Adult lamb & rice :) karma super premium za rozsądną cenę :)

ale jeszcze Ci podpowiem że powinnaś napisać maile do różnych firm z prośbą o próbki :) (napisz jakiego masz psa w jakim wieku i że jest wybredny i szukasz dla niego karmy doskonałej) ja tak kiedyś zrobiłam wysłałam z 20 maili i z połowa przysłała mi próbki :) e-karma i chyba nutram to po 10 kg próbek przysłali tylko za kuriera zapłaciłam z 20 zł :)
wtedy możesz wypróbować co Twój pies zje :)

i poszukaj na forum, jest taki temat o próbkach założony :) poczytaj kto gdzie wysyła maile :)

paulina19856 - 09-02-2009, 19:00

gusia1972 c Bardzo ci dziekuje napewno skorzystam z twojej podpowiedzi o tych próbkach i jeśli sie wszystko sprawdzi i je dostane to zobaczymy co tej mój kochany urwisek wybierze :) ale z tej karmy co mi proponujesz chodzi mi o tę BRIT też kupie i zobacze mam nadzieje ze wkońcu jej jakaś zasmakuje i bedzie szamać az bedzie miseczka latać ;D p.s dziekuje wszystkim za pomoc ;*
Kurzu - 11-03-2012, 20:40

co myślicie o tej karmie? Może ktoś już ją stosował?
Polecono mi ją u weta.
http://allegro.pl/purina-...2195722031.html

Nikaaa - 11-03-2012, 20:45

Kurzu, to dobra karma. KIlka osób na forum ją stosuje.
Kurzu - 11-03-2012, 21:32

To super. Zastanawiam się własnie pomiędzy PURINA PRO PLAN PUPPY LARGE ROBUST(171zł), a PURINA DOG CHOW PUPPY JUNIOR LAMB RICE(110zł).
Porównałem skład obydwu tych karm i są one bardzo zbliżone. Nie rozumiem jednak różnicy w tej cenie. Nie ukrywam, że wolałbym tą za 110zł.

Nikaaa - 11-03-2012, 22:12

Kurzu, Dog Chow to śmieci. Jesli chcesz dobra karme w rozsądnej cenie polecam Brit Premium albo Brit Care.
Kurzu - 11-03-2012, 22:36

Tak sobie to porównałem i Purina ma więcej białka od tego Brit Premium, no ale ja się nie znam więc dlatego wolałem zapytać : ) W takim razie, chyba zamówię Brit Premium.
ollinko - 11-03-2012, 22:39

Kurzu napisał/a:
Porównałem skład obydwu tych karm i są one bardzo zbliżone

sek w tym ze wlasnie nie sa. 4% miesa i produktow pochodzenia zwierzecego a np. 17% kurczaka -> odpowiednio chow dog puppy large breed i pro plan puppy large breed to jest ogromna roznica.

Almathea83 - 11-03-2012, 22:39

Kurzu, my mamy Brit Premium i jest naprawdę super- dobra karma za rozsądną ceną. Sprawdź Purinę Dog Chow- tam jest 4% mięsa, a w Bricie- ok 45%..
Kurzu - 11-03-2012, 22:58

Almathea83, ollinko, faktycznie macie rację. W ogóle nie zwracałem na to uwagi, tylko na białko i tłuszcze. Dziękuje za pomoc : ) Jutro zamawiam Brit Premium dla mojego małego urwisa. Mam nadzieję, że będzie mu smakowało : )
Almathea83 - 11-03-2012, 23:01

Kurzu, myślę że to dobry wybór :) a piesek jest już u Ciebie? Bo po dacie urodzenia widzę że to jeszcze maleństwo :)
Kurzu - 11-03-2012, 23:07

Almathea83, jest od czwartku. Został zabrany wcześniej, ze względu na to, że przebywał w tragicznych warunkach. Właściciel w ogole nie dbał o niego. Nawet go nie odrobaczył choć zapewniał, że tak jest. Biedny piesek cały czas był trzymany na dworze w budzie. Bez zastanowienia zabrałem go wczesniej do swojego domu oraz obdzowniłem znajomych, czy ktoś może nie chce labka, bo wraz z nim było tam jeszcze 3 szczeniąt. Najchętniej zabrałbym wszystkie...
Bruno na szczęście jest zdrowy. Pierwsze co zrobiłem, to zabrałem go do weterynarza. Został od razu odrobaczony. Za tydzień najprawdopodobniej pierwsze szczepienie. Na dzień dzisiejszy wazy 3.6 kg.

Almathea83 - 11-03-2012, 23:11

Kurzu, ojjj, to faktycznie nieciekawie :bad: dbaj o maluszka i oczywiście czekamy, aż założysz mu galerię na forum :) i jak kupisz nową karmę, to pamiętaj żeby wprowadzać ją systematycznie, mieszając ją z tą, którą teraz mu podajesz :)
Kurzu - 11-03-2012, 23:17

Almathea83, na dniach zrobię mu parę zdjęć i założę galerię : ) Jak na razie, Bruno dostaje gotowane jedzenie + karmę Royal Canin Junior ( weterynarz dał nam kilka darmowych starterów ).
Dbamy z całą rodziną o niego najlepiej jak potrafimy. Mam nadzieję, że wyrośnie z niego duży inteligentny psiak, bo na razie to straszny z niego łobuz :)

Nikaaa - 12-03-2012, 10:20

Kurzu, pamiętaj tez, żeby zamówić karmę dla duzych ras (w przypadku Brita będzie to karma L ;) )

[ Dodano: 12-03-2012, 10:23 ]
Kurzu napisał/a:
+ karmę Royal Canin Junior
I pamietaj, ze jak przyjdzie Wam nowa karma to powinieneś wprowadzać ja stopniowo, z dnia na dzien dodawac odrobinę więcej nowej karmy do starej tak, żeby maluszek nie dostał rewolucji żoładkowych. I stopniowo najpierw wiecej starej, potem więcej nowej. Mieszanie karmy powinno trwać ok 7 dni ;)
Martaaa - 12-03-2012, 13:48

hej, a co sadzicie o ACANA?? Kobitka w sklepie zoologicznym polecała mi ją najbardziej, mówiła też że Royal sie zepsuł gdyż przejął tą karme inny producent i sie pogorszyła w jakości... Kupiłam kilo Acany na próbe, zobaczymy czy Milka bedzie ją jadła i jakie bedą efekty.
Kany - 12-03-2012, 15:19

Dzisiaj zwiedziłam kilka sklepów zoologicznych , usłyszałam kilka różnych opinii , niestety nigdzie nie ma darmowych próbek , a nie ukrywam że wolałabym dać małej parę różnych marek i zaobserwować jak jej smakuje i jaki ma na nią wpływ dana karma. W końcu kupiłam 200g karmy Josera , jadła ją o wiele chętniej niż nieszczęsne Pedigree. Zastanawia mnie jednak to że w każdym sklepie usłyszałam inną opinie na temat danej karmy , komu wierzyć? :confused:
Chelsea - 12-03-2012, 15:24

Kany, wystarczy poczytać o karmach na forum http://forum.labradory.or...er=asc&start=0, każdy będzie zachwalał inną karmę to normalne, tak samo w sklepach zoologicznych czy u weterynarzy każdy powie co innego :)

[ Dodano: 12-03-2012, 15:25 ]
Martaaa, Acana bardzo dobra karma :)

Nikaaa - 12-03-2012, 15:28

Kany, Acana jest dobra ale ja bym nie kupowała karmy w zoologu na wagę.. Nie wiesz ile tam lezy pozatym worki zazwyczaj są otwarte i wietrzeją. Jesli Wam sie sprawdzi ta karma polecam kupić cały worek przez internet.
Almathea83 - 12-03-2012, 15:34

Pedigree to zło, to po pierwsze. Nie można też dawać co chwilę innej karmy, np. z próbek po 100 czy 200 g bo można rozwalić psu żołądek.. Wybierz karmę o dobrym składzie, czyli dużej zawartości mięsa. Jeśli zależy Ci na dobrej karmie za rozsądną cenę to polecam Brit Premium Junior. Dobrą karmą jest też Arion Premium Puppy dla dużych ras, ale mojemu psu akurat nie służyła. Życzę powodzenia w wyborze :)
Kurzu - 12-03-2012, 15:45

Nikaaa, zakupiłem coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=2190979808. Mam nadzieję, że będzie mu smakowało : )

Jeszcze pytanie odnośnie smakołyków. Co mogę mu dawać w nagrodę ? Kiedy mogę mu zacząć dawać kurze łapki, ucho świń itp.

Nikaaa - 12-03-2012, 15:49

Kurzu, oby sluzyła maluchowi jak najlepiej :)
Almathea83 - 12-03-2012, 15:54

Kurzu, dobry wybór :)
Klauzunka - 12-03-2012, 18:39

Cytat:
Jeszcze pytanie odnośnie smakołyków. Co mogę mu dawać w nagrodę ? Kiedy mogę mu zacząć dawać kurze łapki, ucho świń itp.

ja bym z uszami i łapami odczekała tak do 3-3,5 m-ca. Póki co możesz z powodzeniem dawać biały ser, surową marchew, jeśli psiak dobrze reaguje na kurczaka, wołowinę - to podgotuj potem wysusz w piekarniku czy od razu do piekarnika i finito. Ja już od jakiegoś czasu tak robię. Tak samo suszę rybę - smród niemiłosierny, ale przynajmniej wiem co moje psy jedzą.

jedynie co to na tony kupowałam:
http://www.krakvet.pl/euk...00g-p-1634.html
i te kabanosy http://www.krakvet.pl/vit...iat-p-5185.html

Nikaaa - 12-03-2012, 18:52

Kurzu napisał/a:
Z kurzych łapek gotuj mu galarete, jest meeega zdrowa i dobra na stawy. Ale z łapkami do jedzenia poczekaj, ja bym radziła do ok 4 miesiąca. To samo z uszami. Mój pies raz dostał wędzone świńskie ucho i zakończyło sie to mega wzdęciem i straszną męczarnią psa.
Martaaa - 12-03-2012, 23:07

Moja Milka dzisiaj dostała ACANE i zajada ją tak jakby nigdy nic jadła, i ciągle wraca i sprawdza czy cos nie zostalo przypadkiem jeszcze w misce:) Smakuje jej bardzo i nie ma zadnych bąków itp.
Nikaaa - 12-03-2012, 23:10

Martaaa napisał/a:
i nie ma zadnych bąków itp.
Po jednym razie cięzko ocenić czy karma słuzy czy nie. Jeżeli po 2 tygodniach dalej nie będzie bąków a kupy bedą zbite i uformowane, oczy nie będą ropieć i nie będzie sie drapać to bedzie znaczyło, ze karma jest ok ;)
Almathea83 - 12-03-2012, 23:19

Nikaaa napisał/a:
Po jednym razie cięzko ocenić czy karma słuzy czy nie. Jeżeli po 2 tygodniach dalej nie będzie bąków a kupy bedą zbite i uformowane, oczy nie będą ropieć i nie będzie sie drapać to bedzie znaczyło, ze karma jest ok ;)

oraz gdy sierść nie będzie się sypać, i nie będzie łupieżu, i włos będzie błyszczący :) My- młode Mamuśki, dużo czytamy i dużo obserwujemy :D

Nikaaa - 12-03-2012, 23:20

Almathea83 napisał/a:
oraz gdy sierść nie będzie się sypać, i nie będzie łupieżu, i włos będzie błyszczący
O właśnie tak :) Jak my się uzupełniamy :D :P
Almathea83 - 12-03-2012, 23:23

Nikaaa napisał/a:
O właśnie tak :) Jak my się uzupełniamy :D :P

Zauważyłam :D

pasiconik - 06-07-2012, 14:04

Tyle się naczytałam o tych karmach, że najchętniej sama na sobie bym je wypróbowała, żeby tylko psiunia miała jak najlepszą... :beated:
Widzę też, że większość z Was kupuje karmę w internecie - nie mam wątpliwości, że to najbardziej opłacalne, ale powiedzcie mi - które z tych dobrych karm w rozsądnej cenie dostępne są od ręki w sklepach/supermarketach? Mam na myśli wszelkiego rodzaju kauflandy, reale czy makra... Czy np. Brit jest tak dostępna? Albo inne, które polecacie?

Almathea83 - 06-07-2012, 14:13

w supermarketach to tylko Pedigree i Chappi.. Dobre karmy w zoologach można kupić ale ich cena jest niezbyt zachecająca zwykle..
pasiconik - 06-07-2012, 14:36

Coś muszę dzisiaj Fidze kupić, dlatego pytam co w miarę dobrego jest dostępne od ręki. Siedzę w pracy do 18, więc sklepy zoologiczne odpadają, a wiem że w różnych sklepach jest więcej karm niż Chappi i Pedigree :| Pytam tylko które byście polecili, bo zagapiłam się i nie zdążę zamówić w necie takiej jak chcę.
Almathea83 - 06-07-2012, 15:07

pasiconik, w hipermarketach są zoologi otwarte dłużej ;-) z marketówek kojarzę jeszcze Frolic i jakiś śmieci "made by tesco", jeszcze NIGDY nie spotkałam karmy typu Bosch, Brit w markecie :) a poza tym karmę trzeba zmieniać stopniowo, bo może zaszkodzić szczeniakowi, szczególnie że dopiero co skończył 2 miesięce :beated:

[ Dodano: 06-07-2012, 15:09 ]
pasiconik napisał/a:
a wiem że w różnych sklepach jest więcej karm niż Chappi i Pedigree :|

a to może w Oplolu bo we Wrocku nie :-P jaką karmę jej teraz dajesz?

pasiconik - 06-07-2012, 15:14

Więc, żeby nie zmieniać, mam zostać przy Purinie Dog Chow, którą mężol nieświadomy zła zakupił?
Ciekawiło mnie zwłaszcza czy w Makro nie ma porządnych karm...

AnIeLa - 06-07-2012, 15:21

pasiconik napisał/a:
Ciekawiło mnie zwłaszcza czy w Makro nie ma porządnych karm...

porządne karmy są w sklepach zoologicznych. Najlepiej zamawiać przez internet dostawa wtedy zazwyczaj jest darmowa :)

Almathea83 - 06-07-2012, 15:28

pasiconik, ja bym kupiła ze 2-3 kg na wagę w zoologu tej Dog Chow i zamówiła przez neta coś nowego- i w ciągu kilku dni bym zmienila karmę :)
pasiconik - 06-07-2012, 16:57

Almathea83 tak chyba zrobię.. A Purina Pro Plan? Też ją polecacie, od Dog Chow jest podobno dużo lepsza. Nie znajdę jej w jakimś porządnym markecie?
Almathea83 - 06-07-2012, 17:42

pasiconik, w markecie nie znajdziesz tego typu karm, ba, nie znajdziesz nawet Dog Chow! Ale się uparła, no :-P sprawdź sobie Wasz centra handlowe, Karolinka czy jakieś, w którymś musi być sklep zoologiczny :)

Pro Plan jest dużo lepsza ale dla mnie skład bez rewelacji- w niższej cenie i z większą zawartością mięcha jest już Brit Premium i Arion Premium, a w porównywalnej Brit Care :)

Pattina - 06-07-2012, 17:48

pasiconik napisał/a:
Dog Chow
Dog chow to jest ta sama półka jakościowa co Pedigree i Chappi .
Dłużej czynne są zoologiczne sklepy w marketach tak dostaniesz karmę, nie musisz brać całego dużego wora i przepłacać- bo w necie wyjdzie taniej
Karmę tak jak wspomniała Almathea83, trzeba zmieniać stopniowo aby psiak nie miał problemów z brzusiem.
My byliśmy na Arionie- było ok u nas, kupki ładne, zero problemów ze skórą i sierścią, oczka nie ropiały
później przeszliśmy na Brita też sobie chwaliliśmy, póki Taj nie zaczął wybrzydzać i nie chciał jeść.
Teraz jesteśmy na Boschu który okazał się najlepszy ze wszystkich dotychczasowych więc już zmian nie przewidujemy u nas :)

Almathea83 - 06-07-2012, 17:49

Pattina, Dog chow ma trochę więcej mięsa niby (chociaż wiadomo- śmieć) ale lepiej dokupić 3 kg i mieszać z nową niż od razu kupić nową i w maluchu wywołać sensacje żołądkowe..
Pattina - 06-07-2012, 17:52

Almathea83 napisał/a:
lepiej dokupić 3 kg i mieszać z nową niż od razu kupić nową i w maluchu wywołać sensacje żołądkowe..
Dokładnie tak :)
Almathea83 - 06-07-2012, 17:54

Pattina, uuu a co my tak jednym głosem- Brit i Arion też się pokrywają, tylko jeszcze do Boscha nie doszliśmy :D
pasiconik - 06-07-2012, 22:17

Już jestem po zakupach, i tak:
We wspomnianym przez Was dłużej otwartym zoologicznym wybór był bardzo ograniczony, więc wybrałam paczuszkę Royal Canin Large Breed Puppy. Fidze od razu posmakowało, ale jest jednak dla mnie troszkę za droga, więc będzie miała na przetrwanie do dostawy internetowej :(
Weszłam na telekarmę pl i już sama nie wiem, pomóżcie mi wybrać między tymi:

Purina Pro Plan Puppy Large Athletic Lamb&Rice
Brit Premium Junior Large (ale jest od 4-go miesiąca, więc chyba odpada :( )
Bosh Junior Maxi
Arion Premium Puppy large

Chyba zaczynam wpadać w panikę :(

Kesja - 07-07-2012, 06:51

pasiconik, moja Ajra była od małego na Boschu junior maxi i ja mogę szczerze polecić tą karmę :) Tu masz fajną promocję: http://www.zooplus.pl/sho...ha/bosch/229764
Almathea83 - 07-07-2012, 07:36

pasiconik, ja bym wzięła Ariona lub Pro Plan ale np. z łososiem dla wrażliwców :) więc jak zawsze- ile ludzi, tyle opinii :)
szalej - 07-07-2012, 07:47

My dostaliśmy karmę od hodowcy, 5 razy pytałam, jaka to karma i ciągle zapominam :bad: Widać, to nie jest jakaś mi znana karma :P Dla małej mam jeszcze Brita juniora premium, ale może do tego czasu uda mi się przypomnieć co to jest za karma, albo przyznam się do mojej sklerozy i zapytam Margarette po raz 6 :D
Kesja - 07-07-2012, 08:55

Almathea83 napisał/a:
więc jak zawsze- ile ludzi, tyle opinii

I ile psiaków tyle smaków :) Nie każdemu to samo pasuje :)

pasiconik - 07-07-2012, 10:48

Mój psiak jest na etapie "zjem wszystko!", więc podejrzewam, że nie powinnyśmy mieć problemów z wybrzydzaniem :-P
Wygrał chyba ten Bosch... Myślicie, że to korzystna oferta? http://allegro.pl/bosch-j...2448260358.html

Kesja - 07-07-2012, 11:04

pasiconik napisał/a:
Myślicie, że to korzystna oferta?

Jak najbardziej! Zamawiałam kiedyś u tego użytkownika i polecam :)

Almathea83 - 07-07-2012, 11:11

pasiconik, tu masz 15 kg plus 3 gratis :)
http://www.zooplus.pl/sho...ha/bosch/229764

pasiconik - 07-07-2012, 12:57

Almathea83 napisał/a:
pasiconik, tu masz 15 kg plus 3 gratis :)
http://www.zooplus.pl/sho...ha/bosch/229764

Właściwie to to też super oferta, ale kuszą mnie te smakołyczki dla małej ;D Dodają też do paczki miarkę, a ja nie mam żadnej takiej konkretnej, więc bardzo mi się przyda.

Ale Wy mi pomogłyście, super! :heart:

Almathea83 - 07-07-2012, 12:59

pasiconik, nie ma sprawy, wpadaj tu częściej :) i koniecznie załóż małej galerię :)
Kesja - 07-07-2012, 14:10

pasiconik, i co zamówiłaś w końcu na allegro? :) Polecamy się na przyszłość :-P
Almathea83 napisał/a:
i koniecznie załóż małej galerię

Dokładnie!!! :)

Nadine - 07-07-2012, 20:38

Ja z moim Diego mam mały problem, od samego początku był na karmie royal dla labradorów, i powiem wam że wcinał to tak do 2 miesiąca życia, zmieniliśmy mu karmę na royala dla szczeniąt rasy dużej i również za nią nie przepadał, ale zjadł.. a teraz! nie chce jej w ogóle ruszyć ;/ kupiłam mu na próbę inną karmę z royala ale też jej nie chce :/

mama dziś mu przyniosła zwykłą jakąś karmę z tesco (suchą dla szczeniąt)
(tak kupiła na próbę), czy w ogóle jakąś karmę suchą zje.. i je ją jak szalony..
obawiam się tylko, że taka karma z tesco na pewno nie jest dobra dla mojego psiaka.. wolałabym, że zajadł się royalem ale za nic go przekonać nie można :(

szalej - 07-07-2012, 21:26

Nadine, royal to też taka sobie karma. zobacz tego boscha o którym mówią dziewczyny wyżej
pasiconik - 07-07-2012, 22:45

Zamówione ;D Mam nadzieję, że w poniedziałek-wtorek będzie, bo nam jedzonka inaczej zabraknie.

Almathea83 i Kesja zabiorę się za galerię jutro, bo muszę z kilku źródeł zebrać zdjęcia Figulencji, ale obiecuję, zrobię to :)

Nadine - 08-07-2012, 12:40

Zamówię i spróbuję.. może to mu bardziej zasmakuje.
beatrix - 10-07-2012, 13:28

hej dziewczyny czy kupujecie swoim psiakom (szczeniakom)olej z lososia Brit?to jest dla doroslych psów czy dla szczeniat tez,w naszej karmie jest ten składnik ale widocznie małoKARMIE JA SAMS FIELDEM ale siersc po tym bardzo srednia maloblyszczaca siersc wypada w przecitnych ilosciach,ale juz chyba okres lnienia sie skonczyl?bo co zamiatam to troche tej siersci jest i mysle czy to nie za dużo.....reszta super żywotność,apetyt,kupy..i nie wiem wlasnie czy zostac czy dokupic dodatek a mzoe wystarczy oliwa z oliwek?
jak wam pieski funkcjonuja po bricie troche czytam i juz nie wiem...gdzie mozna kupic male opakowanie tej karmy nie bede od razu brac calego wora..13czy15kg..

milka4 - 10-07-2012, 13:32

beatrix dużo słyszalam dobrego o tej karmie, Mika jest na BARFie więc sucha karma odpada całkowicie
jednak generalnie jak chcesz olej - to najlepiej rybny (łosoś, pstrąg) dodawany do karmy ewentualnie olej z wiesiołka
napewno nie wolno "naszego" oleju słonecznkowego

beatrix - 10-07-2012, 13:47

milka mi chodzilo o oliwe z oliwek,bo slonecznikowego to wiem zeby nie dawać....wszystko poza tym jest super jesli chodzi o tą karme bog wie ile nie je 300g na dzien..nie chcialabym jej zmieniac karmy,moze sam ten wiesolek dokupie..bo ten specyfik BRITa wydaje mi sie mocno przeeklamowany za 30zl to ja mam dobra oliwe z oliwek wiecej niz jeden litr..
a jak ci idzie na barfie?dajesz surowe mieso czy gotowane?ja swojej daje jajka gotowane w skorupkach lub wyzej wspomniana jajecznice z 2-3mjajek lub jednego gesiego..

Almathea83 - 10-07-2012, 13:53

beatrix, z tego co wiem jesli nie z łososia to z pestek winogron- w Biedronce zapłaciłam 15 PLN za 1 litr:)
milka4 - 10-07-2012, 14:06

beatrix na BARFie tylko i wyłącznie surowe mięso, surowe kosci, surowe warzywa (tylko niektóre wymagają gotowania) a nawet surowe jajka

Mika dostaje do tej pory łoj barani (wcześniej była na suchej karmie ale to ze względu na swoją przeszłość pseudo)
a takie efekty przyniósł łój

ewentualnie tańszy od oliwy jest olej z wiesiołka :haha:

beatrix - 10-07-2012, 20:55

milka siersc boska o takie coś mi chodzilo.moja znajoma hoduje barany to mzoe by odstapila troche ..a siersc super o takie cos mi chodziło.a to szczeniaka tez mozna trzymac na barfie od ktorego mca..?reszta sfory jest na surowym od zawsze i co wpadnie...i ja tez bede chciala przerzucic...bo mamy pewne mieso a jaja od wlasnych kur wiec co lepszego tzreba;)
milka4 - 10-07-2012, 21:36

generalnie wszystkie materiały mówią że szczeniaki też mogą być na barfie
tak dla lepszej wizualizacji - Mika w grudniu jeszcze była w pseudo (nie muszę dodawać jakie tam warunki bytowe były) a zdjęcie było robione w maju :)

jak chcesz to masz tutaj fajne artykuły na temat barf-a:
http://www.dziech.pnet.pl/barf.htm
http://sangoma.pl/pol/saba_pol.htm
http://ekozwierzak.pl/pro...oslego_psa1.pdf

beatrix - 11-07-2012, 13:38

milka moja tez byla jak sie okazało w pseudo, choc papiery ma ok ale warunki hodowli,eh :confused: dobrze ze chociaz miala kontakt z innymi psami ale warunki eh..żywienie tez mocno srednie,szkoda gadać dobrze ze jest u mnie tu ma sie kto nią zająć ma porzadne warunki a do zywienia barfem mam dostep i dlatego rozwazam wiem ze sams field jest fajną karmą ale tak bedzie troche taniej a przy okazji pies bedzie bardziej zadowolony mieso mamy ze sprawdzonej ubojni a jaja tez pod nosem ze tak powiem..
mialam wczesniej wziac innego psa z innej hodowli ale nie dojechalismy bo mielismy po drodze wypadek i dopiero jakies2tyg pozniej udalomi sie znaleźć inna hodowlę,ale moze jeszcze kiedyś wezmę psa z grabowa

Nikaaa - 11-07-2012, 13:55

beatrix napisał/a:
moja tez byla jak sie okazało w pseudo, choc papiery ma ok
To albo z psudo albo ma papiery, hehe :D

Co do oleju, to ja mogę polecić ten Britowski z łososia. Mozna go podawać od maleńkiego, bo jest to także często składnik karm dla szczeniaków. U nas sierść po kilku dniach stosowania oleju wyglądała tak (zdjęcie sprzed 3 miesięcy, ale chcę pokazać jak szybki efekt daje olej, stosowałam go 3-4 dni)

Almathea83 - 11-07-2012, 13:57

Nikaaa, o tym samym pomyślałam :-P może hodowla ale o warunkach pseudo- ale co my tam wiemy, niedouczone ;-)

efekt na Jesse super tylko zdjęcie w słońcu więc na plus poszło jeszcze :) nie każdemu tez olej służy, u nas z pestek winogron rozluźnił torchę kupale..

Nikaaa - 11-07-2012, 14:02

Almathea83 napisał/a:
tylko zdjęcie w słońcu więc na plus poszło jeszcze
Ok, ok to teraz zdjęcie bez słońca, żeby nie było :P
Z posterylizacyjną gulą na brzuchu :P

Almathea83 - 11-07-2012, 14:29

Nikaaa, no przecież pisałam że się błyszczy- jak psu.. nos :-P :D
Klauzunka - 11-07-2012, 15:08

Jesse jest piękna !!!!! :heart: :heart: :heart:

Czarnuszki i czekolady są o tyle w komfortowej sytuacji, że przy nich dobre żywienie i wszystkie efekty pielęgnacyjno - wychuchające widać gołym okiem. Przy biszkoptach takiego efektu wizualnego nie uzyskamy. Taka struktura włosa. Poza tym biały nie odbija tak światła jak kolor ciemny.
Tequila na pro-planie w wielu 8 m-cy:

Tequila z Lolą:

U Loli nigdy nie uzyskam takiego świecenia się sierści jak u Teq.

Nikaaa - 11-07-2012, 15:11

Klauzunka napisał/a:
Jesse jest piękna !!!!!
:shy: Dziekujemy :)

Cytat:
Czarnuszki i czekolady są o tyle w komfortowej sytuacji, że przy nich dobre żywienie i wszystkie efekty pielęgnacyjno - wychuchające widać gołym okiem.
No to fakt :) Taki plus ciemnych psiaków ;D

Pięknie się błyszczy Teq :)

Dominika_Filip - 11-07-2012, 16:07

Nikaaa, mam do Ciebie pytanie: kilka postow wczesniej napisalas, ze Pro Plan to dobra karma, a przy Boschu, ze nie bardzo, bo ma malo miesa (20%). Tylko ze czytalam sklad Pro Planu na zooplus i tam jest, ze ma 18%... Czym one sie w takim razie jeszcze roznia, ze Boscha nie polecasz, a Pro Plan tak? Zastanawiam sie co kupic i troche sie pogubilam... :) No chyba, ze kupie Brita i dam od 2-go miesiaca zamiast od 4 jak polecaja. chyba nic sie nie stanie... No juz nie wiem. :beated:
Nikaaa - 11-07-2012, 16:19

Dominika_Filip, ja ogólnie uważam, że Purina robiąca 10 różnych linii karm nie robi żadnej, która jest dobra. Bo jak ktoś jest od wszystkiego to jest do niczego :P Ale jest lepsza od Puriny Dog Chow i oczywiście karm typu Pedigree. Dlatego napisałam, że to dobra karma, chociaż oczywiście można znaleźć lepsze ;)
Ale prawda jest taka, że ciężko jest znaleźć karmę idealną.

nata - 11-07-2012, 16:24

Nikaaa napisał/a:
No, chyba, ze Orijen

Też niekoniecznie, bo taka ilość białka dla niektórych psów może okazać się za duża :-P

Nikaaa - 11-07-2012, 16:25

Dominika_Filip, a Ty juz masz psa w domu?

[ Dodano: 11-07-2012, 16:26 ]
nata, dlatego edytowałam posta i zmazałam to co napisałam, bo doszłam do wniosku, że nie każdemu taka karma będzie służyc, a nie chcę byc potrem ZNOWU posądzona o pisanie nieprawdy :D

[ Dodano: 11-07-2012, 16:28 ]
Dominika_Filip, najlepiej jak rozglądniesz sie za karmami, które są dostepne w Belgii. Nie powinnaś zmieniać psu karmy zbyt często więc wybierz coś co będzie dla Ciebie łatwo dostepne :)

Dominika_Filip - 11-07-2012, 16:43

jeszcze pies u hodowcy, odbieramy go w polowie sierpnia. nie mam zamiaru kupowac karmy dzis, ale lubie zawczasu poustalac, co i jak. oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze nie dla kazdego psa ta sama karma bedzie dobra i ze dojdziemy do tej odpowiedniej metoda prob i bledow. ale chce sie zdecydowac od czego te proby zaczac, a co sobie darowac.

wszystkie te karmy sa tu dostepne - jak nie u veta, to w belgijskiej wersji zooplusa. ale chyba i tak bede kupowac na allegro, bo taniej wychodzi (jezdze do Polski czesto wiec sama sobie dostawie, dostawuje? zorganizuje sobie dostawe :-P )

a co dawalas Jesse na poczatku?

Nikaaa - 11-07-2012, 17:00

Dominika_Filip, zawsze możesz popatrzeć na Belgijskie karmy, których nie ma w Polsce, może znajdziesz coś godnego uwagi - w tym sensie to pisałam :)
Pierwszy worek karmy u nas to był Royal Canin, ale kupy były po nim zielone :D Pozatym jest sztucznie konserwowany co jest zdecydowanym minusem.
Potem dawałam karme Bozita Robur XL, 2 lub 3 worki (nie pamiętam) ale kupy były w dalszym ciągu dalekie od wzorowych. No a teraz daję Taste of the Wild i wychodzi na to, że Jesse nie służy kurczak, bo ma po nim miękkie kupale, a po karmie z bizonem jest super (dzisiaj przyszła wersja rybna tak dla odmiany ;) )

A skoro jeździsz często do Polski to faktycznie masz ten komfort, ze możesz sobie przywieźć karmę z Polski :)

Szukając dobrej karmy zwracaj uwagę na to co jest wymienione na początku listy składników. Powinno być oczywiście mięso. Pamiętaj, że np 40% świeżego mięsa w karmie oznacza, że jest go tak naprawdę połowa (po wysyszeniu). Więc najlepiej jesli podana jest ilość mięsa suszonego. Najlepiej unikać pszenicy w karmie ponieważ może uczulać. Zresztą im mniej zbóż tym lepiej, bo pies to mięsożerca i potrzebuje białka zwierzęcego a nie roślinnego ;)

Dominika_Filip - 11-07-2012, 17:07

Heh, walsnie czytam sobie o TOTW, bo pani z hodowli, z ktorej kupuje psa stosuje ja dla swoich doroslych psow. No i tak wymyslilam, ze skoro planuje stosowac do jakiegos stopnia tez BARFa, a karme dla naszej wygody bardziej jak bedziemy gdzies poza domem, to ten TOTW bylby chyba wlasnie najbardziej zblizony do tego o co mi chodzi, bo nie ma zboza. Tylko jeszcze sobie czytne temat o tych karmach, bo z pierwszych postow, ktore zdazylam zobaczyc, powialo krytyka. a co do karm typowo belgijskich, to znalazlam ta wegetarianska Yarrah, hehehehe. a tak to maja raczej to samo jesli chodzi o karmy z polki wyzszej niz made by carrefour ;] :)
beatrix - 11-07-2012, 17:08

dominika_filip z czego warto zrezygnopwać: z maketówek typu biedronka(puffi) pedigre chappi oraz tych przereklamowanych pt enakuba chociaz to czy royal sa ponoc dobre
tez bylam w podobnej sytuacji co Ty bo zaklepalam sobie pieska a potem odbieralam w miedzy zcasie bylam na kursie i też podpytywałam co dają swoim labkom,bo niekotre byly wlasnie mniej blyszczace drugie bardziej
ale zdecydowalam sie na sams field junior/puppy -lepiej puppy.13kg/142zl na dzien przypada teraz 330 god poczatku czerwca jestem na 2/3worka.polecam.wigor super,kupy rownież.

klauzolka twoja czekoladka jest mniamuśna...na biszkoptach wlasnie tak nie widać tego połysku nawet jeśli jest..moze mi sie po prostu wydaje..ale patrzac na zdjecia gruba nie jest i kazdy mowi ze ladna i cxzym ja karmie..wiec chyba nie jest źle ;D

Nikaaa - 11-07-2012, 17:10

Dominika_Filip napisał/a:
Tylko jeszcze sobie czytne temat o tych karmach, bo z pierwszych postow, ktore zdazylam zobaczyc, powialo krytyka.
Mogłabyś podac link do tematu? Też bym chętnie poczytała :)
TOTW ogólnie nie ma rozgraniczenia na szczeniaki i dorosłe psy (chociaż w UK pojawiłą się ostatnio wersja Puppy) więc chyba by nie było problemów z karmieniem tą karmą. Jedyny minus jest taki, ze nie ma dodatków na stawy, a więc trzeba je podawać we własnym zakresie.

Dominika_Filip - 11-07-2012, 17:45

http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=4868 im dalej, tym wiecej pozytywow. Tylko tak sie zastanawiam, bo gdzies bylo napisane, ze szczeniaki duzych ras powinny wolniej rosnac ze wzgledu na stawy, wiec mniej bialka powinny dostawac, a w tym TOTW jest go raczej sporo. Nie masz problemu z Jesse? Jakie preparaty na stawy jej dajesz (takie ludzkie?) i czy dawalas je od szczeniaka czy dopiero pozniej?
Nikaaa - 11-07-2012, 17:56

Dominika_Filip, ja jej kupuje psie tabletki na stawy i dostawała je od maleńkosci, chociaż karmy przeznaczone dla dużych ras zawierają już glukozaminę i chondroitynę.
Co do ilości białka ważne jest to jakie to jest białko. Białko roślinne powinno być mocn ograniczone, jednak 32% w przypadku białka zwierzęcego to nie jest wcale tak dużo.
RC który dostawała na początku ma 30% białka zresztą tak samo jak Bozita i nie wurosła mi za szybko, a wręcz przeciwnie :D

Dominika_Filip - 11-07-2012, 18:18

Wlasnie znalazlam fajny internetowy sklep prowadzony tu (tzn w Belgii) przez faceta, ktory ma TOTW i Wolfsblut! I to taniej niz w zooplusie tutejszym... No i ma taka tabelke porownujaca te dwie karmy pod wzgledem bialko/tluszcz i takie tam. I tak patrze, ze z Wolfsbuta jest karma Cold river co ma 18/9. W innych rodzajach sa dawki do 30/15 czyli normalnie. Ale to 18/9 to chyba malo? Albo wlasnie dla szczeniaka... Tylko tam nie ma napisane, ze to dla szczeniakow - mysle ze jak na poczatku przy TOTW: od szczeniaka do doroslosci. Co myslisz?
beatrix - 11-07-2012, 21:56

nika tj ktoras tu napisala hodowla o warunkach pseudo,fabryka psów..papiery szczepienia sa ale warunki...tj pisałam jednakże ciesze sie ze ja stamtad wzielam i ze moge dać kochajace ją otoczenie
Nikaaa - 11-07-2012, 22:40

beatrix napisał/a:
nika tj ktoras tu napisala hodowla o warunkach pseudo,fabryka psów..papiery szczepienia sa ale warunki...tj pisałam jednakże ciesze sie ze ja stamtad wzielam i ze moge dać kochajace ją otoczenie
Pisząc papiery masz na myśli rodowód ZKwP czy jakiegoś pseudostowarzyszenia? Wybacz, ale nie mieści mi się to w głowie. Powinnaś zgłosić taki fakt do najbliższego oddziału ZK, zresztą nie chce mi się wierzyć, że nikt przy przeglądzie miotu nie zwrócił uwagi na to w jakich warunkach trzymane są psy :confused:

Dominika_Filip, nie znam karmy Wolfsblut, ale uważam, że każda karma bezzbożowa będzie lepsza od zbożówki :) Pozatym to co sprawdza się dla jednego psa niekoniecznie musi służyć drugiemu. Zdecyduj się na jedną karmę i spróbuj. Zawsze możesz zmienić karmę, byle nie za często, żeby nie robić maluszkowi rewolucji żołądkowych ;)

pasiconik - 12-07-2012, 09:21

Nikaaa napisał/a:
Zawsze możesz zmienić karmę, byle nie za często, żeby nie robić maluszkowi rewolucji żołądkowych
no właśnie, ja właśnie zmieniłam Fidze karmę i kupki są jak na razie mięciutkie :(
Almathea83 - 12-07-2012, 10:19

pasiconik, ile dni i czy w ogóle mieszałaś starą i nową karmę?
PeKa - 12-07-2012, 11:35

Tak czytam ten watek i czytam i juz sie za glowe lapie :D Wszystkie karmy dobre, ale w kazdej cos jednak mozna na NIE znalezc :doubt: Roxi jest praktycznie od poczatku na RC Maxi Junior, a teraz czytam, ze on feee bo konserwowany :-o Sam już glupieje od tych wszystkich informacji i boje sie, ze jak zaczne zmieniac karme to i brzuszek Roxi zglupieje :(
Nikaaa - 12-07-2012, 11:40

PeKa napisał/a:
Tak czytam ten watek i czytam i juz sie za glowe lapie :D Wszystkie karmy dobre, ale w kazdej cos jednak mozna na NIE znalezc :doubt: Roxi jest praktycznie od poczatku na RC Maxi Junior, a teraz czytam, ze on feee bo konserwowany :-o Sam już glupieje od tych wszystkich informacji i boje sie, ze jak zaczne zmieniac karme to i brzuszek Roxi zglupieje :(
No tak to już jest, gdyby znalazła sie jedna IDEALNA karma to zapewne konkurencją zabiłaby wszystkie inne :P Nie ma karmy idealnej. Dlatego trzeba wybierać mniejsze zło i to co psu służy. Jeśli chodzi o RC to powiem tak - jest za drogi w stosunku do jakości. Zdecydowanie.
Ale skład poza tymi konserwantami nie jest nagroszy chociaż nieadekwatny do ceny ;)

PeKa - 12-07-2012, 11:54

Co do ceny tak tez myslalem, ze w tej cenie mozna miec cos innego i lepszego (choc na skladzie to ja sie jeszcze na tyle nie znam), ale jak sie moja M. uparla, ze RC bo jak juz mała ja wcina i wszystko jest ok, to lepiej dalej nie szukac, zeby nie bylo jak z Britem. I tym sposobem wyladaowal u nas 15kg RC. Wezme ja chyba sila teraz i cos zmienimy :) Sklaniam sie ku Bosch'owi.
Dominika_Filip - 12-07-2012, 12:33

Ja na poczatku myslalam nad boschem, ale rzeczywiscie ma malo 'miesa w miesie', ze sie tak wyraze. :-P Poza tym jak sie tak zaczelam zastanawiac, to doszlam do wniosku, ze i zboza w karmie nie chce. Nie bardzo mnie przekonuje teoria, ze przez wieki zycia u boku czlowieka pies przyzwyczail sie do jedzenia ryzu czy kluskow. Gdyby tak bylo, to nie byloby alergii pokarmowych u psow albo raka, np. jelit. Absolutnie nie mowie, ze to przez zboze - nie jestem onkologiem czy biologiem, nie znam sie. Bardziej chodzi mi o karmienie psa w taki bardziej 'cywilizowany' sposob. Np. moj poprzedni pies (w zasadzie mioch rodzicow, ja bylam mala) jadl gotowane mieso z korpusow, bialy serek, jajka, ale to wszysko bylo raczej dodatkiem do porcji makaronu. Musielismy go uspic, bo na starosc mial raka jelita. Zreszta tak samo jadla sunia mojej babci, tylko zamiast kluskow kasze jeczmienna, i tez na raka zeszla. Troche mnie to zastanowilo - skad u zwierzat choroby cywilizacyjne? No dobra, chocby z zanieczyszczonego powietrza... Ale jak jest mozliwosc karmienia psa mniej po ludzku (jak ktos ma czas i mozliwosci to BARFem), to mysle, ze warto sprobowac karm jak najbardziej naturalnych z psiego punktu widzenia. Tylko ta cena... ;]

To taka moja opinia. Nie chce nikogo nawracac, jakby co! :)

pasiconik - 12-07-2012, 13:09

Almathea83 napisał/a:
pasiconik, ile dni i czy w ogóle mieszałaś starą i nową karmę?

Zmieszałam jej tylko 2 razy, bo na styk przyszedł nam nowy worek i nie starczyło na dłużej :cring:
Mała je tego Boscha aż jej się uszy trzęsą, nie jest osowiała, biegunek też nie ma, tylko kupcia nie jest bardzo twarda a raczej miękawa :-P Może to też dlatego, że od czasu do czasu daję jej marchewkę do pochrupania /za pozwoleniem weta/. Poczekam jeszcze trochę, powinna się chyba ustabilizować na stałej karmie?

Almathea83 - 12-07-2012, 13:20

pasiconik, 2 razy to zdecydowanie za mało, pewnie przez to luźniejsze kupale. My mieszaliśmy chyba prawie 2 tygodnie a i tak były rzadsze koopy. Myślę, że się ustabilizuje a marchewa na pewno nie zaszkodzi (tylko od razu napiszę że się nie trawi i będziesz widziała pomarańczowe kawałki w kupce) :-P
pasiconik - 12-07-2012, 13:26

Almathea83 napisał/a:
będziesz widziała pomarańczowe kawałki w kupce
Widzę, widzę ;]
A czy Twój moreno wcina też jabłuszka?

Nikaaa - 12-07-2012, 13:45

pasiconik, u nas marchewka jest wiatropędna :D
A przy każdej zmianie karmy występuja jakieś zaburzenia, to chyba nieuniknione. Mieszanie karmy pomaga tylko przejść przez to łagodniej bo żołądek przyzwyczaja się stopniowo. Efekty widoczne mogą być nawet po 2-3tygodniach więc póki małej nic nie doelga to sie nie martw, a kupa z czasem powinna sie unormować :)

pasiconik - 12-07-2012, 13:57

Nikaaa, teraz już nie zamierzam zmieniać karmy (chyba, że coś będzie nie tak), bo Fidze Bosch bardzo smakuje, i podoba mi się to, że chrupki są stosunkowo duże, co zmusza ją do gryzienia, bo Purina DC była tak drobna, że nigdy nie słyszałam żadnego chrupnięcia, wszystko łykała jak gęś :doubt:

Figa raz też mi zasadziła taką niespodziankę, że mało mnie nie wywróciło :ironman: Zastanawiałam się jak to możliwe, że taki mały brzuszek, a takie możliwości :D

Almathea83 - 12-07-2012, 14:20

pasiconik, jasne- jabłuszka i marchew są na porządku dziennym, do tego skubnął ostatnio agrestu, dostał maliny, truskawy, kawałek kapusty, ooo- ogórki bardzo lubi, rzodkiewkę skubnie (wczorajsze odbeknięcie po niej było jednak zabójcze :-P )

Nie wolno dawać za to czekolady, winogron, czosnku i cebuli.

szalej - 12-07-2012, 18:03

Moja je teraz Regala, i zastanawiam się, czy kupić jej teraz 15 kg... bo mam jeszcze Brita juniora L dla niej, ale troche boje sie zmieniac, koopy się robią ładne wiec nie chce ryzykować... tylko nie wiem co z tym britem zrobie, nie wiem czy się nie popsuje :stinky:
ppaula2 - 12-07-2012, 18:05

szalej, a wcześniej co jadła, bo ja nie w temacie.
szalej - 12-07-2012, 18:29

ppaula2, na samym początku ( w hodowli ) jadła Biss25, ale miały szczeniaki biegunke, więc przeszły na regala puppy z jagnięciną i ryżem, którego dostałam jako wyprawke, ale mi się kończy więc myśle czy kupić jej 15 kg regala, mam jeszcze brit juniora ale boje się ją przestawiać
ppaula2 - 12-07-2012, 18:37

szalej, to kup jej Regal i jak skończy to spróbuj Brita.
Ja bym się bała szybciej przestawiać.

szalej - 12-07-2012, 19:04

ppaula2, tak chyba zrobie, chyba się nie zepsuje ten brit, bo sie chyba karmy tak szybko nie psują?
Tsunami - 12-07-2012, 19:26

szalej, nie namawiam, żeby nie było na mnie jak coś :-P Ale ja w takich sytuacjach przestawiam "od kopa", jeśli karmę mam sprawdzoną. Jeżeli mówimy o Brit Care, to nie mieszałam wcześniej szczeniakom, ani psom dorosłym i nie miałam żadnych problemów. Jeżeli masz Brit Premium, to wolałabym tą karmę mieszać, gdyż z jej strawnością trochę słabiej.
ppaula2 - 12-07-2012, 19:31

szalej, jak zamknięta to masz datę ważności.
A jak z otwartą to nie wiem :)

szalej - 12-07-2012, 19:32

Tsunami, mam brita premium, kupiłam ją " na zaś" bo nie byłam pewna, czy dostane od hodowcy wyprawke ( bo miałam mieć innego szczeniaka). Do tego Regala miałam na początku wątpliwości bo kupa taka sobie, ale w sumie czego ja wymagam od kupy szczeniaka, teraz odstawiłam jej wszystko i je wyłącznie karme i jest ok. Dzis dam jej troche kurczaka, zobaczymy jak zareaguje
Tsunami - 12-07-2012, 20:10

szalej jeden pies ode mnie Dżambo - prawie 3 lata jadł Regala i wygląda, jak i czuje się świetnie :) ) Nic innego mu nie smakowało, także wszelka próba zmiany była niemożliwa :P Niestety dla niego od dłuższego czasu Regala Salmon nie można dostać, więc je teraz Brit Premium i o dziwo jeszcze nie strajkuje!
beatrix - 12-07-2012, 21:32

nika rzeczywistosc jest taka ze metryka i rodowód są, szczepienia też(wet wyslal mi duplikat wpisów 1i2 szczepienia)jak bylo z przeglądem nie wiem prawdopodobnie on wozil te szczeniaki do weta albo byli w obopolnej zmowie,bynajmniej bylam w zw.kynologcznym przy okazji wyrobienia rodowodu i zaznaczylam co by zainteresowali sie tą hodowlą.czy byli nie wiem jeszcze nie dzwonilam w tej sprawie.rafka jest cudna i ciesze sie ze ja wzielam nawet dzisiejsza socjalizacja z reszta sfory przebiegła bez zarzutu, :D tylko z gryzieniem i porywaniem na wlasnosc prania czy innych rzczy jest niemały problem.. :-P

[ Dodano: 12-07-2012, 21:41 ]
siersc już coraz lepsza jajecznica z oliwa z oliwek dala swoje najwyzej bede jej robić co jakiś czas..po co mi jakies oleje sasiadka hoduje owce to juz sie zmowilismy na łój barani..
zreszta reszta mojej sfory jest na barfie czasami dostaja smalec jaja ,mam miszanca masci zlotej i wygląda przecudnie,ale dziekuje za inf dot.oleju z lososia z brita.moze kiedys skorzstam.

Nikaaa - 12-07-2012, 21:44

beatrix napisał/a:
.rafka jest cudna i ciesze sie ze ja wzielam
Pewnie, że tak :) Chodzi tylko o to, że zgłaszając taką hodowlę do ZK pomożesz polepszyć warunki. Osoba ze Związku przy przeglądzie miotu ocenia nie tylko szczeniaki, ale także warunki w jakich trzymane są psy i kondycje matki szczeniąt. Dlatego jestem w szoku, że nikt nie zareagował.. No ale wszędzie zdarzaja się ewenementy. Chociaż ja uważam, że warto by było zrobić nagonkę na tą hodowlę, bo takich "chodofców" należy tepić :(
beatrix - 13-07-2012, 20:07

nika no ja nie wiem jakie oni maja tam uklady a moze na przeglad bral je do domu ludzie spod czestochowy nie pałaja uczciwoscia i dobrymi zamiarami biorąc pod uwage 5letnim studiowaniem gdzie poznalam roznorakie ewenementy..z reszta sfory jest zapoznana ale ja mam 2 inne psy a nie 2 inne rasy i z kazdej po 3 czy 5psówto dorabianie do budżetu jeszcze to pedigree,grr...tylko jakim kosztem?,no coż oprocz porywania roznych rzeczy wynoszenia i noszenia to nic do niej nie mam,wyglada super czuje sie u nas dobrze a z tą sierscia chyba mi sie tak wydawalo przez te ponure deszczowe dni bo dzis poszlysmy na spacer czy wczoraj i siersc ma fajną
Nadine - 15-07-2012, 20:18

Zamówiłam karmę dla mojego Diegusia, o której wspominałam wcześniej. I nie chcę jej dotknąć :( ( zajada dalej się tą karmą z tesco :cring: :bad:
agnieszka369 - 15-07-2012, 21:25

Mija jest na Royalu dla labradora.Innych karm nie chce jeść lub po prostu zupełnie jej nie służą.Niedawno zaczęłam jej mieszać z Brit Care z jagnięciną i jak narazie jest dobrze.
beatrix - 03-08-2012, 21:45

nadine a wy nadal na karmie z tesco..?

agnieszka swego czasu tez myslalam o tym RC dla labradorów ale znalazlam cos rownie dobrego za mniej (sam's field)i raczej nie bedziemy już zmieniać..zwlaszcza ze duzo tego nie schodzi,teraz od 6do12mca nieco wiecej bo prawie 200g (380 na dzien)na porcje ale potem juz dniowka bedzie wynosić 350g wiec raczej nie zbankrutuję dając 142zl z kurierem wlacznie co 2,5mca.na juniorze bedzie do uk.2roku zycia (24mce)a adulta tez niewiele wychodzi..

Martzel - 15-08-2012, 21:24

Czy ktoś z Was zna karmę Fromm Gold Puppy Large. Ostatnio kupowałem Acanę w sklepie http://sklep.modernpet.pl (polecam za bardzo miłą obsługę i mega szybką dostawę) i mi ją proponowali.
szalej - 15-08-2012, 21:48

Martzel, nie słyszałam o tej karmie, ale warto poczytać o niej.

agnieszka369, Royala nie poleca się nie tylko dlatego, że sa lepsze karmy w tej samej cenie, głównie dlatego, że ma w sobie składniki uzależniające i dlatego psy/koty nie chcą potem jeść innych karm

AnIeLa - 15-08-2012, 22:10

Martzel napisał/a:
Czy ktoś z Was zna karmę Fromm Gold Puppy Large.

Sprawdziłam skład i nie powala
Cytat:
Świeże mięso kurcząt, mączka drobiowa, jęczmień, owies, mączka z kaczki, wytłok z pomidorów, tłuszcz drobiowy (konserwowany mieszaniną tokoferoli), olej rybny (konserwowany mieszaniną tokoferoli i kwasem cytrynowym), jaja suszone, mączka rybna (śledź), ryż brązowy, mączka jagnięca, ziemniaki, ryż biały, siemię lniane, marchew, groszek, ser, drożdże suszone piwowarskie, fosforan jednosodu dwuwodny, sól, chlorek potasu, DLMetionina, wyciąg z korzenia cykorii, chlorowodorek glukozaminy, chlorek choliny, wyciąg z juki kalifornijskiej (Yucca Schidigera), siarczan chondroityny, szczepy Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Longum, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Salivarius, Enterococcous Faecium.

Świeże mięso w trakcie tworzenia karmy jest odparowywane czyli traci sporo wody, do tego dość dużo zbóż jęczmień,owies, ryż biały ,ryż brązowy.

Acana jest lepsza według mnie.

Martzel - 15-08-2012, 22:18

AnIeLa napisał/a:
Świeże mięso w trakcie tworzenia karmy jest odparowywane czyli traci sporo wody
Acana akurat się chwali, że ma ze świeżego mięsa :( Trudno się połapać w tych karmach.
AnIeLa - 15-08-2012, 22:22

Martzel, popatrz na skład karm :)

Acana

Cytat:
Dehydratyzowane mieso kurczaka, parowany owies, swieze mieso kurczaka, ziemniaki, groszek, watróbka z kurczaka, swieze całe jaja, swieze mieso storni, tłuszcz z kurczaka, lucerna, olej ze sledzia, włókna grochu, jabłka, gruszki, słodkie ziemniaki, dynia, kabaczek, pasternak, marchewka, szpinak, zurawina, czarne jagody, organiczne wodorosty, korzen cykorii, jagody jałowca, dziegiel litwor, kwiat nagietka, słodki koper, liscie miety pieprzowej, lawenda + witaminy i minerały.

Czyli mięso pozbawione wody :)

Natomiast acana chwali się, że
Cytat:
Wszystkie składniki dostarczane są ŚWIEŻE, bez sztucznych konserwantów, niezrównane pod względem jakości i smaku.

A to co innego niż to, że w składzie jest świeże mięso.

Martzel - 15-08-2012, 22:29

dzięki, najważniejsze, ze dobrą karmę wybrałem :)
ppaula2 - 15-08-2012, 22:30

Martzel, będziecie zmieniać Tosi z Brita na Acanę?
Martzel - 15-08-2012, 22:34

Tak, jesteśmy w trakcie. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko?
ppaula2 - 15-08-2012, 22:37

Nie, nie mam :)
W końcu to Wasz pies, nie? :D
Ale mam nadzieję, że pamiętacie o mieszaniu karm?

Martzel - 15-08-2012, 22:44

Nasz, nasz, ale i Twój też zawsze częściowo będzie :)
Mieszamy, dlatego napisałem, że jesteśmy w trakcie.
Bardzo jej smakuje ta Acana i jednak chyba lepsza od Brita jest dlatego się zdecydowaliśmy.

AnIeLa - 15-08-2012, 22:45

Martzel napisał/a:
najważniejsze, ze dobrą karmę wybrałem :)

Dobrą :)

Jak dla mnie to jedna z lepszych karm,oczywiście nie licząc bezzbożówek. Ale Acana i tak ma ograniczoną liczbę zbóż :)

Martzel - 15-08-2012, 22:56

a propos bezzbożowych, typu Orijen to czy ta ilość białka, około 40%, nie jest jednak zbyt duża?
beatrix - 16-08-2012, 10:41

martzel tjak widzisz dziewczyny potrafią swietne doradzić..
mysle ze40%bialka to dużo choc zalezy od psa i jego codziennej aktywności
ja sypię tyle ile kazą ale nie wiem czy jej nie zwiekszyc ze 180m do200g/oporcje bo ona jest tak aktywna dużo spala ze mimo ze zjada przepisowo to jest b.szczupła.nie chce zeby wygladala na zaglodzoną..stawy mają się ok tyle sie naczytalalm o tej otylosci u labkow i goldenów ze superdokladnie wymierzam jej porcje i tak tam dostaje gonga rozne skamolyki do witamin na stawy..

Weronika_S - 16-08-2012, 13:10

40%białka to bardzo dużo,jedyne na co hodowcy mnie uczulali przy zmianie karmy to żeby nie miała więcej jak 33%.Martzel, zobacz na Acany bezzbożowe-mają mniej.Ale wydaje mi się,że są to karmy dla psów powyżej roku,aczkolwiek pewna na 100% nie jestem.
pasiconik - 16-08-2012, 13:39

Mi to w ogóle jeden wet powiedział, że w karmie powinno być do 1% bialka w składzie (!), bo to właśnie ono prowadzi do dysplazji stawów przez szybkie przybieranie masy. Ale on generalnie ma bardzo dziwne teorie na wiele tematów, trafilam do niego raz, przypadkowo, następnych wizyt nie planuję.
Chciałam tylko powiedzieć, że ile ludzi, tyle opinii.

TeodorJan - 16-08-2012, 22:50

pasiconik napisał/a:
Mi to w ogóle jeden wet powiedział, że w karmie powinno być do 1% bialka w składzie (!), bo to właśnie ono prowadzi do dysplazji stawów przez szybkie przybieranie masy.

:D
A rozwinął myśl i powiedział co powinno być zamiast białka?

Karoola - 16-08-2012, 23:16

pasiconik, jakaś bujda na resorach, albo coś źle zrozumiałaś :lookdown: Może chodziło o konkretne białko, albo białko z jaja :-P
g i l - 12-11-2012, 03:01

Witajcie,

Czy dawał ktoś z Was swojemu szczeniakowi karmę: Hills Science Plan Canine VetEssentials Puppy Large Breed ?

Dostaliśmy taka propozycje od weterynarza przy pierwszych wizytach i nadal tak na tym jesteśmy.
Możecie coś powiedzieć na temat tej karmy dla szczeniaka 7 miesięcznego?
Czy mogę zmienić np na wersje z kurczakiem? Czy może całkowicie zmienić karmę?

Nikaaa - 12-11-2012, 09:14

g i l, wielu wetów w UK ma podpisane umowy z Hillsem i wciskaja go komu popadnie ;) Nie jest to zła karma typu Pedigree czy Bakers ale ma dosyć niska zawartość mięsa i sa lepsze karmy :haha: Dla przykładu: Arden Grange Puppy/Junior Large Breed, Burns High Energy Lamb, Acana Grain-Free (Grasslands, Ranchlands, Pacifica albo WildPraire jedna z tych czterech), Bozita Robur Breeder & Puppy XL, Taste of the Wild - to tylko kilka wartych uwagi karm. Trzy otatnie jadła moja suka a na Acanie jest obecnie ;) Z drugiej strony, jeśli Hills Twojemu psu służy to może nie ma sensu go zmieniać ;)
szalej - 12-11-2012, 09:44

A ja tylko powiem, że Krakvet chyba zrobił u siebie jakąś porządną inwentaryzacje, bo kiedy narzekałam, że nie mam co zamówić dla Bliskiej, to ostatniego dnia przed zamówieniem Enovy Puppy wrzucił Regala Puppy w promocji :) Myślę, że to tylko na chwilę, dlatego zamówiłam odrazu dwa worki karmy, na wiecej nie mam po prostu kasy, takto bym i trzy zamówiła, żeby z głowy mieć...
Rysia88 - 12-11-2012, 09:57

Dziewczyny co byście poradziły dla mojego Okrucha? myślę, że jeszcze by juniora mógł wcinać ale chyba bd musiała zrezygnować z Brita Care bo kup coś dużo strasznie u nas i łupież którego niczym zwalczyć nie możemy :(
g i l - 12-11-2012, 11:03

Nikaaa napisał/a:
g i l, wielu wetów w UK ma podpisane umowy z Hillsem i wciskaja go komu popadnie ;) Nie jest to zła karma typu Pedigree czy Bakers ale ma dosyć niska zawartość mięsa i sa lepsze karmy :haha: Dla przykładu: Arden Grange Puppy/Junior Large Breed, Burns High Energy Lamb, Acana Grain-Free (Grasslands, Ranchlands, Pacifica albo WildPraire jedna z tych czterech), Bozita Robur Breeder & Puppy XL, Taste of the Wild - to tylko kilka wartych uwagi karm. Trzy otatnie jadła moja suka a na Acanie jest obecnie ;) Z drugiej strony, jeśli Hills Twojemu psu służy to może nie ma sensu go zmieniać ;)

Dzięki :)

Tak sobie pomyślałem, że może poszukam mu czegoś nowego, smaczniejszego ;) bo jeść to on lubi ;D

Nikaaa - 12-11-2012, 11:20

g i l, nie ma za co. Pamiętaj żeby zmieniać karmę stopniowo przez okres około 7 dni (mieszając starą z nową, najpierw odrobinkę a potem coraz więcej nowej) żeby się żołądek zbytnio nie rozstroił :) Co do wersji z kurczakiem to u nas osobiście takie karmy odpadają uwagi na nietolerancję kuraka przez Jesske (rzadki kupale) ale jeśli Kenzo jeszcze nie zasmakował w kurczaku to czemu nie :)
radek80 - 12-11-2012, 18:25

Cześć mój Leo dostaje karme royal labrabor junior myslę nad zmianą na jakąś inną w tej cenie (210zl. 16kg) ewentualnie niższej wydaje mi się ze royal już na masówkę poszedł ale nażekać nie moge bo miska pusta po minucie
aha Leo ma małą dysplazje :confused: i dostaje dodatkowo Arthroflex

FadGoś - 12-11-2012, 18:35

g i l, My jak Fadzioch był szczeniaczkiem dostaliśmy 1kg od weta , długo tez dostawał Hills'a ale było kilka efektów ubocznych :confused: ( łupież , sierść matowa i co miesiąc musiałam zmieniać smak bo po pół worka było już proszenie psa o to aby jadł :bad: )
Teraz je Totw i jesteśmy zadowoleni :haha:

AniaK. - 12-11-2012, 18:58

szalej napisał/a:
A ja tylko powiem, że Krakvet chyba zrobił u siebie jakąś porządną inwentaryzacje, bo kiedy narzekałam, że nie mam co zamówić dla Bliskiej, to ostatniego dnia przed zamówieniem Enovy Puppy wrzucił Regala Puppy w promocji :) Myślę, że to tylko na chwilę, dlatego zamówiłam odrazu dwa worki karmy, na wiecej nie mam po prostu kasy, takto bym i trzy zamówiła, żeby z głowy mieć...

szalej - ale ona ważna do grudnia 2012

Nikaaa - 12-11-2012, 20:36

radek80 napisał/a:
ydaje mi się ze royal już na masówkę poszedł
To prawda. Taka cena za skład jaki ma Royal to zdzierstwo. Jeśli nie żal by Ci było dołożyć kilka zlotych to polecam bezzbożową karmę Acana Pacifica. 60% mięsa (Royal ma 38% o ile dobrze pamiętam) i owoce z warzywami, żadnych zbożowych wypełniaczy, które w diecie psa są zbędne. A dodatkowo zawiera glukozaminę i chondroitynę (na stawy). Poleciłabym również bezzbożową Taste of the Wild, ale tu z koleji brak dodatków na stawy.

Ponadto są karmy stricte dla dysplastyków, ale jeśli Leo ma niewielką dysplazję to może zwykły Arthroflex wystarczy :)

zloty1921 - 27-11-2012, 06:19

Warta uwagi są karmy z ennolly http://www.bewet.pl/produ...roducts_id=6788

co prawda kiepsko zapakowane, ale dobre jakosciowo. W Irlandii są sprzedawane głównie
dla hodowli i psów pracujących. stosuje ją i sprzedaję odkąd się pojawiła na polskim rynku, i przyznam ze nie ma się do czego przyczepić, no chyba że do opakowania wersji oc 20 kg. Dodam tylko że jest w niej dodatek ryby i oleju z ryb.

szalej - 27-11-2012, 07:27

zloty1921, dla mnie tylko cena podejrzanie niska... bo na reszcie się nie dużo znam :P
kolorowooka - 27-11-2012, 14:31

zloty1921 dziwna ta karma, bo orginalnie wyglada tak http://www.pet-supermarke...ed-mills-leader
I jak dobrze przyjrzec sie skladowi to wcale nie jest zachwycajacy a ta ryba to po prostu mielone odpady rybne...

Karoola - 27-11-2012, 22:46

kolorowooka, może takie opakowania "plain" do breeders bag?
g i l - 22-12-2012, 11:11

Mały update ;)
Karma z kurakiem, odpada, przynajmniej z Hills`a bo Kenzo dostał upierzu i sierść straciła blask.
skoczył 20go grudnia 9 miesięcy, i zaczynam się zastanawiać czy po skończeniu 12 miesiąca dawać mu ciągle tą: Hills Science Plan Canine VetEssentials Puppy Large Breed czy może poszukać czegoś dla juniora? A może już dawać dla Adult-ów?
W miare możliwości chciałbym zostać przy hillsie, bo skoro jest dobrze to po co zmieniać, ale też nie umieram się przy nim, i nie będę się bronił (Kenzo z pewnością też nie będzię) przed inną równie dobrą karmą. :)

luizka4don - 22-12-2012, 22:53

Tak przeczytałam cały temat i sie zastanawiam ...Bella jest na Royal canin labrador junior a tu czytam ze wcale nie jest taki super i teraz mam dylemat zmienic czy nie???...Moze macie do polecenia jakas karme w rozsądnej cenie a ,,lepsza``?
Ania_Z - 23-12-2012, 13:55

My też bylismy na początku na Royalu tyle, że Maxi Junior i po 1 worku przeszliśmy na Brit Care Lamb and Rice.
madzioos - 26-12-2012, 00:05

mam pytanko.. piszę tutaj bo nie znalazłam odpowiedniego tematu.. :(
chodzi o to czy namaczacie swoim szczeniakom suchą karmę?
bo ja do tej pory zalewałam jej odpowiednią dawkę wodą ale zastanawiam się czy jest taka potrzeba? Luna nie ma problemów z gryzieniem bo czasem dam jej w nagrodę chrupka :)

Almathea83 - 26-12-2012, 00:13

madzioos, ja nigdy nie namaczałam ale musiałam dzielić jedzenie na małe porcje (robię to do dzisiaj) bo Moren wciąga wszystko jak odkurzacz i mało co gryzie, wszystko połyka :)
mibec - 26-12-2012, 00:31

madzioos mozesz namaczac karme w okresie wymiany zabkow, jesli widzisz ze psu sie ciezko gryzie. http://forum.labradory.or...czanie&start=20
madzioos - 26-12-2012, 20:14

dziękuję ;*
luizka4don - 26-12-2012, 21:41

http://allegro.pl/bosch-j...2887949648.html czy ta karma jest dobra dla szczeniaka ??
czy moze ta http://allegro.pl/brit-ca...2870140023.html

Na royalu kupki nie sa zbyt twarde i nie bardzo Belluni smakuje

mibec - 26-12-2012, 22:17

luizka4don Bella powinna raczej jesc karmy puppy, a nie junior.
luizka4don - 26-12-2012, 22:28

http://www.husse.pl/karma...um/?produkt=110 ta byłaby ok ? albo ta http://allegro.pl/brit-ca...2874199040.html ? narazie takie mnie zainteresowały
Kubar - 02-01-2013, 10:55

luizka4don napisał/a:
http://allegro.pl/bosch-junior-maxi-15kg-wor-przysmakow-i2887949648.html czy ta karma jest dobra dla szczeniaka ??
czy moze ta http://allegro.pl/brit-ca...2870140023.html

Na royalu kupki nie sa zbyt twarde i nie bardzo Belluni smakuje

mój ma 10 miesięcy i od 3 miesięcy jest na brit care junior lamb and rice - zdecydowanie polecam

wczesniej był na royalu i purinie i kupy nie były tak ładne jak teraz ;-)

LunaP - 12-01-2013, 17:59

Moja Luna je :haha:

Nikaaa - 12-01-2013, 19:24

LunaP, nie szkoda Wam przepłacac za Royala i to w dodatku tego specjalnie dla Labów? :)
koronocha - 14-01-2013, 19:10

LunaP napisał/a:
Moja Luna je :haha:

Z tego co się orientuje RC nie ma dobrego składu, poza tym bardzo się "popsuł".
Oto skład:
Składniki:

ryż, suszone mięso drobiowe, izolat białka roślinnego*, kukurydza, tłuszcze zwierzęce, gluten kukurydziany, jęczmień, hydrolizat białka zwierzęcego, sole mineralne, tran, włókna roślinne, oleje roślinne (sojowy i z ogórecznika), proszek jajeczny, pulpa buraczana, fruktooligosacharydy, łupiny i nasiona psyllium, L-lizyna, polifosforan sodu, wyciąg z drożdży (źródło manno-oligosacharydów), hydrolizat skorupiaków (źródło glukozaminy), tauryna, DL-metionina, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), L-karnityna, hydrolizat chrząstki (źródło chondroityny) *L.I.P.: białko wyselekcjonowane ze względu na bardzo wysoką przyswajalność.

Pogrubiłam rzeczy które w dobrej karmie nie powinny się znaleźć, no może z wyjątkiem ryżu, ale nie powinien on być na pierwszym miejscu w składzie.
Po co płacić za zbędne wypełniacze i to nie małe pieniądze.
LunaP, może warto pomyśleć o innej karmie dla twojej Luny? Jest mnóstwo karm w podobnej cenie z wiele lepszym składem.

luizka4don - 14-01-2013, 20:49

Bella tez była na RCL i tez po przeczytaniu opini i wogole stwierdzilam ze faktycznie fcale taki fantastyczny nie jest(moja weterynarz za to twierdzi ze jest bardzo dobry;/) Jestesmy juz drugi tydzien w trakcie zmianay na arion puppy i na poczatku kupki byly luzniejsze ale juz wrocily do normy chociaz wydaje mi sie ze moglyby byc mniejsze ale to moze tylko moje przyzwyczajenie bo wczesniej mialam mniejszego psiaka;p za jakis czas moze znowu sprobojemy zmienic i porownac kupale;p;p
bullab - 15-01-2013, 15:32

luizka4don napisał/a:
Bella tez była na RCL i tez po przeczytaniu opini i wogole stwierdzilam ze faktycznie fcale taki fantastyczny nie jest(moja weterynarz za to twierdzi ze jest bardzo dobry;/) Jestesmy juz drugi tydzien w trakcie zmianay na arion puppy i na poczatku kupki byly luzniejsze ale juz wrocily do normy chociaz wydaje mi sie ze moglyby byc mniejsze ale to moze tylko moje przyzwyczajenie bo wczesniej mialam mniejszego psiaka;p za jakis czas moze znowu sprobojemy zmienic i porownac kupale;p;p

weci mają z tego profity :)
dlatego uważają że jest dobra :)
ile ma mięsa w sobie? nie dowiesz się :) gdyby bylo duzo to by sie pochwalili:) MA-SA-KRA
dzwoniąc do RC i pytając ile jest mięsa w suchej masie słyszysz "tajemnica firmy" :doubt:

luizka4don - 15-01-2013, 15:39

[/quote]

weci mają z tego profity :)
dlatego uważają że jest dobra :)
ile ma mięsa w sobie? nie dowiesz się :) gdyby bylo duzo to by sie pochwalili:) MA-SA-KRA
dzwoniąc do RC i pytając ile jest mięsa w suchej masie słyszysz "tajemnica firmy" :doubt: [/quote]

No zapewne tak bo w sklepiku ktory jest u weta tez tylko RC ;/

missy - 28-02-2013, 12:15

Witam , trochę czytałam na temat karm dla szczeniaków i wczoraj na zakupach w zoologicznym zwróciłam uwagę na Arden Grange Puppy for Large Breed

Białko 26%, tłuszcze 16%, błonnik 2,5%, popiół 7%, wilgotność 8%, kwas tłuszczowy Omega 6 3,8%, kwas tłuszczowy Omega 3 0,69%, Witamina A 20000 IU/kg, Witamina D3 1350 IU/kg, Witamina E 135 IU/kg, Wapń 1,4%, Fosfor 0,95%, Miedź (siarczan miedzi) 22 mg/kg

co myślicie?

Karola29 - 19-08-2013, 15:30

Witajcie, jestem nowa na forum.
Od 1,5 tyg. moja rodzinka powiększyła się o czekoladowego labka, który obecnie ma prawie 9 tyg.
Przeglądałam wszystkie posty o żywieniu i tak się zastanawiam, co jest ważniejsze w dobrej karmie.
Czy większa ilość mięsa czy też białka i tłuszczu?
Nam hodowca kazał karmić szczeniaka wywarem z kurczaka i marchewki, podawane z tym mięskiem i marchewką lub ciepłą paróweczkę (która też się pojawiła w którymś poście). Jednak nie mam do tych zaleceń przekonania.
My dajemy mu albo suchą karmę albo mokrą karmę firmy Animonda GRAN CARNO, czasem ten pseudo rosołek.
Jeśli możecie to napiszcie swoją opinię na temat tej karmy.
A wspomnę jeszcze,że nasz Torrino ważył 5 kg w wieku 8tyg. Czy to nie za mało?
W środę idziemy do weta na szczepienie.

Elazar - 19-08-2013, 15:53

Karola29, Witaj :)
z czystym sumieniem mogę polecić Heritage Growth firmy Gilbertson & Page. Karmie nią moje szczeniaki i jestem bardzo zadowolony. Niestety jest dość droga 189zł za worek 15kg, choć pod poniższym linkiem można trafić w promocji extra 2kg gratis.
http://www.zooexpress.pl/...ducer_filter=89

Karola29 - 19-08-2013, 16:23

Na ile taki woreczek starcza? :)
Napisałeś o suchej, a czy mógłbyś coś polecić z karmy mokrej.
Myślisz, że ta Gran Carno jest dobra?
Jej skład to:
wołowina 56%, rosół 31%,kurczak 7%, królik 6%

Elazar - 19-08-2013, 16:42

Karola29 napisał/a:
Na ile taki woreczek starcza?

Dzienna dawka dla szczeniaka 8 – 12 tygodni to 450-500gram czyli worek powinien wystarczyć na miesiąc :)
Co do Gran Carno to nie znam tej karmy - nigdy nią moich psów nie karmiłem. Skład wygląda dobrze szczególnie duża ilość wołowiny. Pytanie czy w składzie są też witaminy i dodatki chroniące stawy - labki mają skłonność do dysplazji

Martzel - 19-08-2013, 18:43

Elazar napisał/a:
Dzienna dawka dla szczeniaka 8 – 12 tygodni to 450-500gram
:-o strasznie dużo
jakobska - 13-02-2014, 18:53

Z lepszych karm dla szczeniaków można wymienić takie firmy jak Acana, Brit, czy Orijen. Tutaj: http://www.4lapy.pl/pies/...ter[wiek]=92870 jest zestawienie karm dla szczeniaków (można też wyszukać dla psa dorastającego) wraz z opisami, składem i dawkowaniem. :) Mały piesek powinien na samym początku (gdy uczy się jeść suchą karmę) dostawać karmę namoczoną, gdyż większość szczeniaków nie radzi sobie po prostu z suchą karmą, jest to dla nich nowość. :)
Macck - 22-12-2014, 23:28
Temat postu: Karma dla szczeniaczka
Witajcie, w moim domu pojawił się nowy członek rodziny. Nie jest to co prawda labrador tylko... Collie tricolor. :) ale lubię to forum i myślę że mimo róznicy ras pomożecie.
Piesek dostał karmę josera kids jako wyprawkę, i zastanawiam się czy jest ona dla niego odpowiednia. Ma w składzie 25% surowego białka. Czytałem i niektórzy polecają, jeszcze nie zdążyłem znalesc opinii że ktoś odradza, tylko podobno lepiej jej dawać mniej niż przewiduje tabela bo robi z pieska czołg. Zastanawiam się czy kupić mu coś innego bo mam tej karmy już niewiele czy może jest to odpowiedni produkt dla szczeniaka? A może lepiej zastąpić go czymś innym? W domu jak to w domu wszyscy chcą pieskowi dogodzić, moja babcia też mu coś gotuje, ale nie wiem czy nie lepiej żeby jadł suchą ale dobrą karmę i nie kombinować ?

Składniki:
Kompletna karma dla psów dorastających.
Skład: mączka z mięsa drobiowego, kukurydza, ryż, mączka kukurydziana,
pulpa buraczana, tłuszcz drobiowy, hydrolizowane białko zwierzęce,
drożdże, chlorek sodu, chlorek potasu, mączka z cykorii, mączka z małży

Analiza składu:
Surowe białko - 25,0%
Surowe oleje i tłuszcze - 12,0%
Surowe popiołu - 6,5%
Surowa tkanka włóknista - 2,5%
Wapń - 1,2%
Fosfor - 0,9%
Sód - 0,4%
Magnez - 0,1%

Dodatki: substancje dopełniające dietetyczne jedn. / kg
Witamina A - 18.000 U.I.
Witamina D-3 - 1800 U.I.
Witamina E - 220 mg
Witamina B1 - 15 mg
Witamina B2 - 20 mg
Witamina B6 - 20 mg
Witamina B12 - 100 mcg
Kwas pantotenowy - 50 mg
Kwas foliowy - 5 mg
Niacyna - 90 mg
Biotyna - 1000 mcg
Tauryna - 1000 mg
L-Karnitina - 250 mg
Witamina C - 200 mg
Żelazo - 200 mg
Cynk - 160 mg
Mangan - 16 mg
Miedź - 20 mg
Jod - 2,0 mg
Selen - 0,25 mg

kamil8406 - 23-12-2014, 00:45

Macck, ja bym zmienił karma z mączki drobiowej nie jest za dobra nie zależnie od rasy. ja mogę polecić w podobnej cenie dostaniesz brit care puppy lub trochę droższa ale i lepsza farmina cibau puppy. Z gotowaniem raczej nie kombinuj sucha dobra karma jest najlepsza dostarcza wszystkiego czego trzeba dla rozwoju psiula. Jest jeszcze BARF ale na tym trzeba się dobrze znać
Macck - 23-12-2014, 16:53

Kupiłem na próbę brit premium puppy

Składniki karmy Brit Premium Puppies
Kurczak (45%), ryż, kukurydza, tłuszcz z kurczaka (konserwowany tokoferolami), olej z łososia, drożdże browarniane, naturalny aromat, suszone jabłka, minerały, wyciągi z ziół i owoców (300 mg/kg), mannooligosacharydy (150 mg/kg), fruktooligosacharydy (100 mg/kg), wyciąg z juki Schidigera (80 mg/kg), miedź organiczna, cynk organiczny, selen organiczny.

Analiza składu karmy Brit Premium Puppies
Białko 30%, tłuszcz 21%, wilgotność 10%, popiół 6,5%, włókno 2%.

Wg tabelki powinien jej dostawac dziennie 130 gram zakladajac ze jest rasą docelowo ważącą(20-29kg) powiedzmy 27 kilogramów. Piesek ma 7-8 tygodni. Wcina az milo!

kamil8406 - 23-12-2014, 17:37

Macck, moim zdaniem border powinien ważyć tak mniej więcej połowe labka około 20-22 kg jak bedzię cięższy może mieć kłopot ze stawami.
Macck - 23-12-2014, 18:01

To nie border ;D to rough

Przpisowa waga wg wikipedii to 20-29,5kg

kamil8406 - 23-12-2014, 19:19

Macck napisał/a:
rough
nie znałem tej nazwy sobie wygooglałem owczarek szkocki :-P ale w każdym razie collie w nazwie rasy jest ;D
agn.k - 23-12-2014, 20:24

Sliczny ;* jeśli brit to byłabym za linia Care nie Premium...ja bym wybrała Cibau albo jeśli mozesz sobie pozwolić to 1st Choice, Gosbi lub Husse :-) z tańszych to bym chyba Cibau wybrała- ma fajny skład w stosunku do ceny :-) i jest wersja bez kury dla szczeniaków :-)
Macck - 27-01-2015, 18:46

Okej wyjadł praktycznie już całego Brita Premium i trzeba będzie coś zamówić. Powiem tylko że je tą karmę jak wściekły :-)
http://allegro.pl/brit-ca...5034445386.html

czy kupić tę, czy jest coś w dokładnie takiej samej cenie a lepszego ?

kamil8406 - 27-01-2015, 19:57

Moim zdaniem jak psiulowi smakuje i nie ma żadnego problemu z alergią nie ma co zmieniać karmy. Jedyne co mogę poradzić to sprawdzaj karmy w porównywarkach cen np: ceneo lub twenga czasem można znaleźć na nich dobre oferty. W tym przypadku oferta którą podałes w swoim poście na allegro wydaje się najkorzystniejsza :) .
Macck - 27-01-2015, 22:20

Tak tylko że mamy juniorka a producent zaleca zmienić karmę już w tym wieku paru miesięcy w jakim jest Skipper. Więc może już przejść na to co podałem?
kamil8406 - 27-01-2015, 22:34

Nie bardzo rozumiem chcesz zamienić karmę JUNIOR na JUNIOR :) ? Chyba że chodzi o zmianę z PUPPY na JUNIOR w takimm wypadku trzeba patrzeć na wagę psa. Jak bardzo przybiera na wadzę to przejdź na JUNIOR (jest mniej kaloryczna).
markis80 - 27-01-2015, 22:49

Tu zmiana z premium na care. W tą stronę to ok, szkoda że mój niechce jej jeść i dostał łupieżu. Macck jak byś chciał na próbę to mogę podesłać bo u mnie się marnuje w worku.
Macck - 27-01-2015, 23:06

Tak, piesek przybiera na wadze ale trudno mi ocenić czy szybko. A karmę faktycznie mamy puppy teraz. I się właśnie kończy. Markis80 masz tą wersję lamb&rice ? Słyszałem że ona bez kury jest to nie powinna uczulać czy jakoś tak.
markis80 - 28-01-2015, 09:20

Tak, rice&lamb. No podobno nie uczula ale mojemu nie spasowała.Jak co to zapraszam na pw.
LooneyToon - 04-02-2015, 08:53

Witajcie kochani,

W piatek zamieszka z nami 9cio miesieczny labek, adoptujemy go wiec na razie posiadam dosc skape informacje na jego temat. Mam pytanie odnosnie karm Sid jest aktulnie na karmie bakers ( tak wiem syf kila i mogila karma) chce go przestawic na inna karme ale pytanie na jaka najlepiej? Kolejna sprawa jak zmieniac karme stopniowo czy od razu ? Jesli stopniowo w jakich prporcjach ? No i pytanie tylko sucha karma czy sucha i mokra ? Jesli mokra to jaka i jak czesto? Czy podawac jakies suplementy jesli tak to jakie, ile, jak czesto? Oczywiscie pojde z nim do veta bo maly nie byl odrobaczany ani odpchlany regularnie wiec pewnie w sobote lub wtorek umowie wizyte do veta ale chcialabym uslyszec Waszych rad z gory dziekuje.

mibec - 04-02-2015, 09:22

LooneyToon napisał/a:
pytanie na jaka najlepiej?
zalezy jaki masz budzet.
LooneyToon napisał/a:
jak zmieniac karme stopniowo czy od razu ?
na poczatku bym go zostawila na tym Bakersie zeby chlopak sie zaaklimatyzowal w Waszej rodzinie, a potem stopniowa zmiana przez ok 10 dni zwiekszajac proporcje nowej karmy w stosunku do starej.

LooneyToon napisał/a:
tylko sucha karma czy sucha i mokra
zacznij od suchej i zobaczy czy sluzy psu. Moje jedza sucha i raz dziennie przegryzaja mieso mielone z chrzastkami.

LooneyToon napisał/a:
Czy podawac jakies suplementy
warto podawac cos na stawy. Np. http://www.petdrugsonline...oflex%20Generic

P.S skad adoptujesz psiaka?

LooneyToon - 04-02-2015, 09:40

mibec napisał/a:

LooneyToon napisał/a:
pytanie na jaka najlepiej?
zalezy jaki masz budzet.

Powiedzmy ze max limit to jakies £50-70 za 15 kg suchej karmy

mibec napisał/a:

LooneyToon napisał/a:
jak zmieniac karme stopniowo czy od razu ?
na poczatku bym go zostawila na tym Bakersie zeby chlopak sie zaaklimatyzowal w Waszej rodzinie, a potem stopniowa zmiana przez ok 10 dni zwiekszajac proporcje nowej karmy w stosunku do starej.

I tak mialam taki plan bo zamowienie z zooplus musi mi dojsc :)

mibec napisał/a:

LooneyToon napisał/a:
tylko sucha karma czy sucha i mokra
zacznij od suchej i zobaczy czy sluzy psu. Moje jedza sucha i raz dziennie przegryzaja mieso mielone z chrzastkami.

Pytam o mokra bo moje koty jedza mokra i nie chce by psina czula sie poszkodowana :)

mibec napisał/a:

LooneyToon napisał/a:
Czy podawac jakies suplementy
warto podawac cos na stawy. Np. http://www.petdrugsonline...oflex%20Generic

Dzieki poczytam o tym specyfiku na stawy :)

mibec napisał/a:
P.S skad adoptujesz psiaka?

Adoptuje od prywatnej osoby,zmienily jej sie warunki mieszkaniowe wiec z bolem serca oddaje malego do adopcji.

mibec - 04-02-2015, 13:44

LooneyToon, u nas dosc dobrze sprawdzala sie ta karma: http://www.zooplus.co.uk/...nutrivet/293632

Ostatnio spotykam bardzo wiele pozytywnych opinii o tych karmach: http://www.millieswolfheart.co.uk/

LooneyToon napisał/a:
Adoptuje od prywatnej osoby,zmienily jej sie warunki mieszkaniowe wiec z bolem serca oddaje malego do adopcji
troszke bede zlosliwa, ale skoro tak im zalezalo na psiaku to dlaczego nie byl odpchlany i odrobaczny? ;)
W sumie nieistotne - najwazniejsze ze bedzie mial dobrze u Ciebie :)

kamil8406 - 04-02-2015, 14:08

LooneyToon, moim zdaniem powinniście najpierw odwiedzić ludzi którzy oddają psa, ,wybrać się z nim na próbny spacer, a przede wszystkim dopytać jaki jest powód jego oddania ( nie zawsze to co się czyta w ogłoszeniu jest do końca prawdą. Z tego co wnioskuje to nawet go nie widzieliście.
LooneyToon - 04-02-2015, 14:36

mibec napisał/a:
LooneyToon, u nas dosc dobrze sprawdzala sie ta karma: http://www.zooplus.co.uk/...nutrivet/293632

Ostatnio spotykam bardzo wiele pozytywnych opinii o tych karmach: http://www.millieswolfheart.co.uk/

LooneyToon napisał/a:
Adoptuje od prywatnej osoby,zmienily jej sie warunki mieszkaniowe wiec z bolem serca oddaje malego do adopcji
troszke bede zlosliwa, ale skoro tak im zalezalo na psiaku to dlaczego nie byl odpchlany i odrobaczny? ;)
W sumie nieistotne - najwazniejsze ze bedzie mial dobrze u Ciebie :)

Dziekuje za rady co do karmy na pewno o nich poczytam :-) a co do drugiej czesci pytania oni uzywali tylko szamponow I jakichs sprayed ale nie advocate czy frontine :-( a szkoda :-( psiak jest super ma ladna siersc I jest mega spokojny ale juz do veta umowilam go na wtorek wiec zobaczymy co vet powie :-)

[ Dodano: 04-02-2015, 13:39 ]
kamil8406 napisał/a:
LooneyToon, moim zdaniem powinniście najpierw odwiedzić ludzi którzy oddają psa, ,wybrać się z nim na próbny spacer, a przede wszystkim dopytać jaki jest powód jego oddania ( nie zawsze to co się czyta w ogłoszeniu jest do końca prawdą. Z tego co wnioskuje to nawet go nie widzieliście.

Kamila zle wnioskujesz bylismy tam juz trzy razy w piatek go zabieramy musialam przygotowac dom na psa a I psu zanosilismy zapach domu I kotow zeby sie przyzwyczail I na odwrot. Pies jest super na spacerach chodzi przy nodze ale kocha biegac co jest normalne dla tej rasy ;-)

kamil8406 - 04-02-2015, 15:02

W pierwszym poście napisaliście :
LooneyToon napisał/a:
W piatek zamieszka z nami 9cio miesieczny labek, adoptujemy go wiec na razie posiadam dosc skape informacje na jego temat

Po tym wywnioskowałem że nie go może nawet nie widzieliście ale jak jest inaczej to wszystko w porządku ;)

LooneyToon - 04-02-2015, 15:05

Przez skape informacje mialam na mysli to ze nie bylam z nim 24 h na dobe wiec wiem jak sie zachowuje przy nas, wiem co wyczytalam z rodowodu plus z badan rodzicow I co wlasciciel mi powiedzial ale I tak zweryfikuje wszystko czas jak psina z nami zamieszka I vet go obejrzy ;-)
mibec - 04-02-2015, 15:08

LooneyToon napisał/a:
oni uzywali tylko szamponow I jakichs sprayed ale nie advocate czy frontine
czyli dbali o niego jak umieli, a jak nadinterpretowalam Twoja wypowiedz ;)

LooneyToon napisał/a:
wiem co wyczytalam z rodowodu plus z badan rodzicow
a moge byc wscibska i zapytac jakie ma imie rodowodowe? :)
LooneyToon - 04-02-2015, 23:41

Mibec nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie ( zacmienie polekowe) on jest z rodziny Dealabbey tzn takie ma "nazwisko" rodowe.
mibec - 05-02-2015, 09:33

LooneyToon, wyslalam Ci pw zeby nie zasmiecac tematu :)
esssuuu - 22-06-2015, 10:40

Czy ktoś się może orientuje która z polecanych karm jest najsmaczniejsza? :) Basta je teraz Joserę, ale strasznie grymasi. Wydziwiam jej przy każdym posiłku, dodaję jogurt, robię sosiki z psiego pasztetu, żeby chociaż trochę zjadła;) Jak ją przegłodzę to je, ale raczej bez ochoty. A że szybko rośnie to nie chcę jej co chwilę fundować głodówek. Kocią karmę za to lubi bardzo, muszę pilnować miski, a i jak jesteśmy w gościach i uda jej się dorwać do nie swojej karmy, to aż jej się uszy trzęsą. Także na brak apetytu narzekać nie może, tylko najwyraźniej jest wybredna jeśli chodzi o smak. Czy któraś z karm jest znana jako wyjątkowo smaczna? :) I chyba najlepiej gdyby nie była na kurczaku bo wprawdzie Basta ma błyszczącą sierść, ale drapie się ostatnio i martwię się czy to nie jest jakieś uczulenie..
kamil8406 - 22-06-2015, 10:59

esssuuu, 3 miesięcznemu szczeniakowi możesz spróbować namaczać karmę. W tym wieku ma słabe zęby i może być trudno jej pogryżć suchą karmę. Zmień karmę na rybną dla szczeniaków (rzadziej powoduje uczulenie i psy zazwyczaj ją chętniej jedżą).
esssuuu - 22-06-2015, 11:33

kamil8406, Dzięki, chyba właśnie tak zrobię i poszukam jakiejś rybnej.. Przyglądałam się już wcześmiej karmie TASTE OF THE WILD i widzę, że jest smak Pacific Stream Puppy, tylko zastanawia mnie czy w tych karmach nie ma podziału na szczeniaki dużych i mniejszych ras?
Karmę teraz namaczam, ale wydaje mi się że nie to jest głównym problemem, bo 2 razy zdarzyło mi się dać Baście karmę Josera dla dorosłych psów i jadła aż miło. To była "sytuacja awaryjna", nie byłyśmy w domu, a nie planowałam tego i nie wzięłam kolacji dla psa. I wtedy nawet nie namoczyłam a chrupki były dość duże..

Milena - 22-06-2015, 11:43

esssuuu napisał/a:
Wydziwiam jej przy każdym posiłku, dodaję jogurt, robię sosiki z psiego pasztetu, żeby chociaż trochę zjadła

To lepiej zaprzestać, bo takie nawyki od małego nie wyjdą Ci na dobre, ja się męczyłam 2 lata, żeby przekonać psa do suchej karmy bez dosmaczania i nikomu tego nie życzę :-P
A co do karm, no to smak już leży w guście twojej małej ;) najważniejsze tak jak piszesz żebyś też obserwowała czy kupy są ok, czy sierść nie matowieje, nie wygryza sobie łapek itp :)

Moje psy jedzą TOTW z rybą, ale to już dorosłe psy. A podziału na szczenięta dużych/małych ras nie ma.
Taki podział jest w karmach np. Royal Canin Size, ale z tego co pamiętam nie ma wyboru smaku :)

markis80 - 22-06-2015, 22:50

esssuuu napisał/a:
Czy ktoś się może orientuje która z polecanych karm jest najsmaczniejsza? :) Basta je teraz Joserę, ale strasznie grymasi. Wydziwiam jej przy każdym posiłku, dodaję jogurt, robię sosiki z psiego pasztetu, żeby chociaż trochę zjadła;) Jak ją przegłodzę to je, ale raczej bez ochoty. A że szybko rośnie to nie chcę jej co chwilę fundować głodówek. Kocią karmę za to lubi bardzo, muszę pilnować miski, a i jak jesteśmy w gościach i uda jej się dorwać do nie swojej karmy, to aż jej się uszy trzęsą. Także na brak apetytu narzekać nie może, tylko najwyraźniej jest wybredna jeśli chodzi o smak. Czy któraś z karm jest znana jako wyjątkowo smaczna? :) I chyba najlepiej gdyby nie była na kurczaku bo wprawdzie Basta ma błyszczącą sierść, ale drapie się ostatnio i martwię się czy to nie jest jakieś uczulenie..

Grymasi bo ją tego nauczylaś jak nie zjem to dostanę coś lepszego.
A co do karm dla wybrednych labow to mogę polecić Black Agnus Junior, jeżeli będziesz chciała to Ci podeślę trochę.Koleżanka agn.k mi pomogła w żywieniu mojego niejadka to czas na rewanż.

esssuuu - 23-06-2015, 00:28

Milena, markis80, właśnie wiem, że tylko pogarszam sprawę, już dziś jej nie dosmaczałam, tylko namoczyłam trochę chrupki. Podzióbała jedynie i nie zjadła, więc muszę chyba pośpieszyć się z wyborem nowej karmy.. Może do śniadania zgłodnieje już na tyle że zje :) Poczytam jutro o tej Black Agnus Junior, dzięki za rady :)
Salvador - 25-06-2015, 19:07

Czy ktokolwiek z was może korzysta i zna produkty Cotecnica? Konkretnie zastanawiam się nad karma dla 3,5 miesięcznego lambiego - Cotecnica Maxima Grain Free Junior , lub Maxi Junior poniżej podaje skład :
Cotecnica
Maxima Grain Free Junior: 14kg 239zl
Analiza składu:
•Białko 41%
•Tłuszcze 20%
• Błonnik surowy 2,5%
•Wapń 1,6%
•Fosfor 1%
•Wilgotność 8%
•Witamina A 22.000 I.U./Kg
•Witamina D3 1.500 I.U./Kg
•Witamina E 350 mg./Kg

Grain Free Junior 14kg 189zl
Analiza składu:
•Białko 30%
•Tłuszcze 15%
•Sole mineralne 7%
•Wapń 1,3%
•Fosfor 1%
•Włókno surowe 2%
•Wilgotność 8%
•Witamina A 20.000 I.U./Kg
•Witamina D3 1.800 I.U./Kg
•Witamina E 350 mg./Kg
Zastnaawiam się czy w przypadku pierwszej pozycji nie będzie to przerost formy i ceny nad trescia ;) Z góry dziękuję za wasze sugestie

kamil8406 - 25-06-2015, 19:33

Salvador, jqk Salvador nie ma kłopotu z alergią na kurczaka, z tych dwóch wybrał bym Maxima Grain Free Junior (jest bez zbóż). Natomiast jak jest problem z alergią wybrał bym wersje karmy z rybą lub jagnięciną (takie wersje karmy też są na stronie producenta :) )
Salvador - 25-06-2015, 22:02

Dziękuję serdecznie za wskazówki. Widzę tu na forum masę ciekawych wątków które trzeba dodatkowo przekopać ;)
Chivas - 05-07-2015, 12:51

Witam. Mam pytanie co do karmy dla szczeniaka 10 tygodniowego. Zaczynał na Royalu a potem przeszedł na Boscha( u hodowcy). W wyprawce dostaliśmy Royala Maxi Junior. Aktualnie jest na Happy Dog, który został nam polecony na wystawie psów w Gdyni. Po przeczytaniu waszych opinii na temat tej karmy chcemy ją koniecznie zmienić na inną. Tylko pytanie na jaką? Nasz Chivas nie ma problemu z jedzeniem, wcina wszystko jak do tej pory. Czytaliśmy trochę forum i często wymieniany był Brit, Markus Muhle, Acana. Chcemy karmę z wyższej półki dla naszego malucha. Prosimy o waszą pomoc. Z góry Dziękujemy :)
markis80 - 05-07-2015, 21:54

Mój po Happy Dog miał wielkie kupy, bo bosch łupież, brit gazy i lekki łupież, royala nie kupię bo jest przereklamowany i strasznie pogorszył kiedyś kupowałem Yorkowi ale mu nie służyła ogłuszał oddechem. Mój teraz jest na Black Agnus Junior i sobie oboje chwalimy, sierść piękna zero bąków i co najważniejsze mu smakuje, ale mój to wielki niejadek. Reszta mojej psiej ferajny na Black Agnus Adult.
Salvador - 07-07-2015, 18:32

Kupiłem karme Maxima Grain Free Junior 14kg no i lipa granulat jest drobny 9mm piesek ma tendencje do dławienia się.... Zastanawiam się co z tym fantem zrobić ,worek ma 14kg :/ . Po głowie chodzi mi też karma Royal Canin Labrador Retriever Junior. W tym wypadku też mam obawy czy granulat nie będzie zbyt mały, a naocznie jego wielkości nie jestem w stanie ocenić. Miałem styczności z karma Royal Canin Maxi Junior i szczeniak nie miał problemu z ta karma.
desperados - 07-07-2015, 20:51

my karmimy royal canin lablador junior i u nas ok nie dławi sie a poza tym wszystko prawidłowo :haha:
Salvador - 07-07-2015, 22:04

desperados napisał/a:
my karmimy royal canin lablador junior i u nas ok nie dławi sie a poza tym wszystko prawidłowo :haha:

Mam taką prośbę, pytanie za odpowiedz byłbym bardzo wdzięczny. Pi razy drzwi lub mniej więcej jakiej wielkości jest granulat w tej karmie?

kamil8406 - 07-07-2015, 22:34

Salvador, chciałbym tylko zauważyć że jak zamienisz Cotecnica Maxima Grain Free Junior na Royal canin junior zamienisz lepszą karmę na gorszą :-P .
markis80 - 07-07-2015, 23:36

Mam gdzieś próbkę Royal junior labrador, jutro poszukam to wstawię zdjęcie albo jak chcesz to mogę Ci ją wysłać listem, choć kupno tej karmy to nie najlepszy pomysł jest dużo lepszych i tańszych karm np. Brit Care, Black Agnus,
Salvador - 08-07-2015, 14:05

kamil8406 to fakt :/ , a czy macie może jakieś pomysły domowe żeby z tego drobnego granulatu zrobić grubsza karmę? Czy po prostu dać małemu spokój żeby się nauczył jeść taką karmę?
kamil8406 - 08-07-2015, 14:14

Salvador, zalej karmę wodą, zrobi się zupa a mały ją wychlipie :)
markis80 - 08-07-2015, 21:57

ROYAL JUNIOR LABRADOR

Długość 12mm grubość 7 mm

I ta dla mnie pachnie jak kostka rosołowa - trochę dziwne

Black Agnus Junior

Długość 15-22 mm grubość 12 mm

Brit Care z jagnięciną

Długość 15 mm grubość 7 mm

Salvador - 13-07-2015, 07:21

Chyba jednak z podawania karmy Cotecnica Maxima Grain Free Junior nic nie będzie... Niby skład podobny do Royala Canin Maxi Junior (karna była podawana przez hodowcę) ba nawet lepszy bo bez zbóż ,większa zawartość białka i innych składników. Od czasu podawania tej karmy ma tendencje do częstych luźnych "kupek" . W międzyczasie dostawał gotowaną wołowinę z ryżem i warzywami i wydaje mi się że wtedy wszystko jest ok. Jednak gdy zaczynamy dostawać tej karmy lub podawać ja w czystej postaci zaczyna się problem :/ . No nic będziemy obserwować najbliższe dni ,w środę mamy termin odrobaczania.
Trzeba będzie zlokalizować porządny sklep z dobrą karmą na wagę i sprawdzać którą psiak toleruje. Tak się zastanawiam bo czytałem o tym uczuleniu na kurczaka , czy jest możliwość żeby tak z dnia na dzień przestał tolerować mięso drobiowe w karmie? Czy może jeden ze składników tej karmy mu nie służy?

kamil8406 - 13-07-2015, 08:12

Salvador, u mojej Inusi też mniej więcej od 4 miesiąca życia zaczęły się problemy z alergią na drób i zboża. Spróbuj może z karmą na bazie ryby.
Salvador - 14-07-2015, 09:18

kamil8406 a jakie objawy dawała pojawiająca się alergia? Wczoraj kupiliśmy 1kg Royla na zdiagnozowanie czy to wina karmy i wszystko wróciło do normy. Zastanawiające jest to iż obie karmy bazują na drobiu. Tyle tylko że Cotecnica Maxima Grain Free Junior ma procentowo większą ilość mięsa i nie ma zbóż . Wychodzi na to iż albo to nie wina drobiu ,a innego składnika lub w royalu tego drobiu jest znikoma ilość pomimo podanej wielkości w składzie.
kamil8406 - 14-07-2015, 11:56

Salvador napisał/a:
jakie objawy dawała pojawiająca się alergia?

Ogólnie drapała się, pojawił się łupież, a najgorsze były swędzące ropne krosty na faflach. Inusia była na weterynaryjnej RC Renal (niewydolność nerek)
Salvador napisał/a:
Wychodzi na to iż albo to nie wina drobiu ,a innego składnika lub w royalu tego drobiu jest znikoma ilość pomimo podanej wielkości w składzie.

Ja bym stawiał ze w zwykłym Royalu jest ta druga możliwość bardziej prawdopodobna ;] .

Salvador - 14-07-2015, 15:53

O matko no to można by rzec że alergia już "dosyć" ostra. A zachowanie Inusi było jakieś inne niż zwykle? Nasz Saxon gubi dużo sierści córka zlokalizowała dwie krosty co prawda nie paprzą się , ale nie wyglądają jakby motorycznie gdzieś doznał skaleczenia. A obecnie czym karmisz Inusie?
kamil8406 - 14-07-2015, 16:00

Ostatnie kilka miesięcy jest na Farmina cibau fish & rice . jak chcesz to zobacz jest też wersja tej karmy dla szczeniaków http://www.farmina.com/?q...puppy-fish-rice
Salvador - 21-07-2015, 09:12

Dzięki za pomoc. Najgorsze jest to ,że drogich karm nie można kupić na wagę lub w starterze próbnym żeby można było sprawdzić jak pies będzie je tolerował.
A jeśli chodzi o te najdroższe karmy such premium które firmy są najlepsze dla szczeniaka? Drugie pytanie to czy w ciągu dnia do karmy suchej porcja karmy mokrej jest wskazana, dla urozmaicenia diety. Jakiej firmy mokre karmy są najlepsze na co zwracać uwagę w składzie?

kusia91 - 09-01-2016, 17:38

witam,
prosze o rade...
aktualnie Fado - 4- miesieczny lab czekoladowy.
młody szutruje az miło, zadnych wyraznych efektow ubocznych, co mnie bardzo cieszy.
zastanawiam sie czy zmieniac mu te karme, na cos innego (moze lecz niekoniecznie tanszego).
jakies pomysły?
czy moze raczej zostac przy tej samej ktora mam?
pozdrawiam ;)

Martzel - 10-01-2016, 12:26

Jeśli chce jeść i dobrze się czuje to nie zmieniaj.
kusia91 - 10-01-2016, 15:43

ok, w takim razie jak długo trzymac mu te karme?
mały dostaje oprocz tego ryz z kurczakiem, makaron z warzywami, biały ser albo jajko.
zastanawia mnie fakt czy trzymac sie scisle dawkowania chrupek, zgodnie z tym co jest na opakowaniu karmy?!

Martzel - 10-01-2016, 17:13

jeśli dostaje coś jeszcze oprócz karmy to pewnie trzeba by było zmniejszyć dawkę, trzeba kontrolować wagę i wygląd, dopasowywać dawkę do tego czy nie jest zbyt gruby lub chudy
my przestawiliśmy karmienie z karmy dla szczeniaków na "dorosłą" jak Tośka miała około roku

jak była mała i później próbowaliśmy różnych rodzajów karmy, bo chcieliśmy urozmaicić i wzbogacić, ale i tak zawsze kończyło się na acanie dla dużych ras, najlepiej się na niej czuje

kusia91 - 10-01-2016, 19:01

ok, rozumiem,
Fado na dzien dzisiejszy rosnie jak na drozdzach, dlatego tez pytałam o dawkowanie...
najwyzej po przejsciu tej granicy 10kg zwieksze mu dawke karmy ale tak "z głowa"
dzieki serdeczne za odp. ;)

alina.burda - 21-01-2016, 13:12

Widzę, że tutaj jest wielu doradców:) bardzo mi się to podoba. Od niedawna mam maleńkiego labradorka i jeszcze do końca nie wiem jak działać:), ale z taka pomocą to mój mały wyrośnie na super psa:D pozdrawiam:)

[ Dodano: 22-01-2016, 10:21 ]
Witajcie, czy któś z Was kupował karmy w sklepie internetowym zooplus?

Martzel - 23-01-2016, 11:46

My tam kupujemy.
Paulinna - 23-01-2016, 16:49

Ja też. Jak zamawiasz z płatnością przy odbiorze to jest szybko, a jak przelewem na konto to realizują dopiero po zaksięgowaniu wpłaty.
Martzel - 23-01-2016, 17:00

To każdy sklep tak robi. Tam jest też fajna opcja płacenia 14 dni po dostawie. No i opłaca się wykupić program oszczędnościowy.
alina.burda - 26-01-2016, 13:10

A jakie sklepy internetowe polecacie z karmami? Zooplus jest ok? Bo znalazłam takie coś i myślę czy nie skorzystać http://www.couporando.pl/kupony-rabatowe/zooplus . Ale jeśli chodzi o Internety to ja leżę:D pomocy:) znacie się na tym?
markis80 - 26-01-2016, 14:48

To zależności jakiej karmy używasz, ja kupuje w 3 zależności co chce kupić. Mogę polecić Ci Zooplus, Zooexpress oraz bimek.pl. Jak chcesz kupon na 10% na pierwsze zakupy w Zooplus to odezwij się na pw.
Martzel - 26-01-2016, 15:05

Ja zamawiam w zooplusie lub apetete.pl.
W innych miejscach próbowałem i niestety zawsze coś mi nie pasowało. Ale może ja po prostu marudny jestem :bad:

szymon189 - 31-01-2016, 21:33

Jeszcze pieska nie mam, ale mam go odebrać w 8 tygodniu. Wiem, że hodowca karmi karmą PRO PLAN PUPPY DIGESTION LAMB & RICE. Znalazłem jedynie 14kg opakowania. Jaką polecacie mniejszą na początek? Ile kg powinienem zakupić? Jest lepsza karma z witaminami?
Monisiaczek - 03-02-2016, 13:18

szymon189, Purina Pro Plan to nie jest zła karma. Nie musisz jej zmieniać, jeśli psiak ją dobrze toleruje. Zrobisz mu tylko niepotrzebną rewolucję ;) Zapytaj hodowcę, czy nie dorzuci ciut karmy do wyprawki dla szczeniaka. 14 kg worek to standard przy labach, zakup małych ilości jest nieopłacalny. Mniejsze porcje kupuje się jedynie, gdy z jakiegoś powodu szukasz nowej karmy dla swojego pupila.
szymon189 - 03-02-2016, 13:20

Właśnie tak też myślałem, że od razu wezmę 14 kg lub nawet 2 x po 14 kg, będzie na przyszłość.
Monika1989 - 17-02-2016, 20:15

Witam. Mam dosc powazny problem. Otóz moja Nelly skonczyła 2 miesiace a ciagle ma rozwolnienie. Dostaje jedzenie gotowane czyli ryz marchewke i mieso z kurczaka zmieszana z karma Brit Care Junior. Jaki moze byc powod ciaglych rozwolnien odrobaczana byla wiec robaki nie wchodza w gre. Pies ma energie apetyt tylko to rozwolnienie jest tragiczne. Nawet problemem jest to ze nie da sie po niej posprzatac na spacerach a ludzie zle na to patrza...w dodatku widac ze dla psa tez jest to uciazliwe. Czy moze to byc spowodowane brakiem tolerancji na jakis skladnik czy zla karma? Dzis dostała sama sucha karme, chcialam jej gotowac poniewaz sprawialo mi to przyjemnosc a i psiak ladnie na tym jedzeniu przybieral na wadze. Jak ja zabieralam od hodowcy byla bardzo malutka poniewaz miala 11 rodzenstwa wiec tez chcialam zeby jak najszybciej nadrobila straty i wazyla tyle ile powinien wazyc labek w jej wieku. Niestety ciagle biegunki utrudniaja mi sprawe a nie chce ciagle biegac po weterynarzach ktorzy mowia co innego kazdy. Bylam z nia 2 dni temu na szczepieniu sunia dostala lek ktory mial zatrzymac biegunke a nie zatrzymal jeszcze wczesniej pies dostawal tabletki na rozwolnienie. Dzis po telefonie znow mialam pojawic sie na zastrzyku tylko czy jest sens ciagle biegac po lekarzach faszerowac psa lekami ktore nic nie daja czy po prostu skupic sie na tym co ona jje. Apetyt ma pic pije duzo. Bardzo prosze o pomoc.
Martzel - 17-02-2016, 20:39

Może mieć uczulenie na kurczaka, to chyba najczęstsza alergia. Na początek spróbuj dawać jej tylko suchą karmę i zobacz czy w ciągu dwóch tygodni coś się zmieni.
Monika1989 - 20-02-2016, 00:05

Dzis byłam z nia u weterynarza poniewaz wczoraj w nocy Nelly zaczela wymiotowac. Okazalo sie ze to zaden rotawirus ani nic innego. W zasadzie dalej jestem w kropce pies dostal zastrzyki i antybiotyk i na tym sie skonczylo. Weterynarz kazal jej podac karme Royala dla psow z problemami zoladkowymi ale w sumie to i tak malo dalo poniewaz mimo tej masy zastrzykow pies nadal ma rozwolnienie. A jak objawia sie wlasnie ta alergia na drob? czy to sa tylko biegunki czy moze jakis inny objaw bo wterynarz wykluczyl alergie. Zostawilam dzis ponad 100 zl a nie dowiedzialam sie wlasciwie nic :(
Axelka - 20-02-2016, 05:54

Monika1989, być może popełniłaś błąd żywieniowy mieszając gotowane jedzenie z suchą karmą i maluch ma podrażnione jelita. Na czas kłopotów trawiennych gotuj pieskowi ryż z marchweką i indykiem - zdecydowanie lepszy jest niż kurczak. Nic innego nie podawaj do jedzenia.Możliwe, że sucha karma Brit nie służy szczeniakowi.Poszukaj lepsxej karmy dla szczeniaczka np. Tast Od The Wild.

Ze swoją Axą też miałam ogromne problemy trawienne. Na każdej suchej karmie miała rozwolnienie, gazy, zielone kupy...unormowało się to jak wprowadziłam jej domowe jedzenie. Na początku gotowałam jej, a jak podrosła to przeszłam z psami na bafra.....i jest idealnie.

Monika1989 - 22-02-2016, 12:20

Z Nelly juz jest lepiej. Zbadałam jej kał robaki sa wykluczone dostala jeszcze jeden zastrzyk i antybiotyk Synulox. Od razu widac bylo poprawe weterynarz mi wyjasnil ze na zdiagnozowanie uczulenia jest jeszcze za wczesnie, bo dopiero w wieku 4 miesiecy. Okazało sie ze najprawdopodobniej psiak mial bakterie ktora powodowała te biegunki.Zrobilam jeszcze test na obecnosc Lamblii ale wyszedl negatywnie. Jak na razie psiak ma ładne kupki i widac ze jest duzo lepiej. Pytanie tylko czy po odstawieniu antybiotyku tez bedzie tak samo. Mysle ze do roku czasu bede jej gotowała poniewaz na suchej karmie jak byla, slabo przybierała na wadze i mniej chetnie ja jadla. Bardzo dziekuje za pomoc i ciesze sie ze sa osoby ktore chca nam pomoc i poradzic. Bardzo dziekujemy ;D
szymon189 - 24-02-2016, 19:56

Jutro do mojego zawita oczekiwany Forest :) Karma Purina PRO PLAN PUPPY DIGESTION LAMB & RICE została zakupiona (na takiej był w hodowli). Powiedzcie mi jakie dawki mu podawać? Od razu wsypywać całość do miski, czy najlepiej porcjami (iloma?)? Karma powinna być moczona? Forest będzie miał 7,5 tygodnia.
Vicek91 - 30-04-2017, 13:18

Witam ma 7 tygodniowego labradora czy mogę mu dawać karmę brit premium junior L?Na nie których aukcjach jest że karma jest od 4 miesiąca a na nie których że dla szczeniaków i młodych psów?Jeśli nie to jaką karmę polecacie w cenie do 100zł za 12kg?
Julita J. - 08-05-2017, 13:58

Nie, wybierz wersję puppy, wersja junior jest dla starszych nieco psów, takich psich nastolatków, a dla psów dzieci jest wersja bogatsza w niektóre składniki no i ma mniejsze kawałki karmy, żeby szczeniak sobie z nią bez problemu i w bezpieczny sposób poradził. Brit nie jest zły, ale szału też nie ma, cenowo bardzo przystępny. Ale Vicek jeszcze raz wspomnę - najpierw karm psiaka tym, co jadł wcześniej u hodowcy..
Prześwit - 01-07-2017, 14:18

Nasz 5 miesięczny maluch kończy pierwszy worek Brit Care Junior Large Breed lamb and rice. Bardzo mu smakuje, natomiast zaczął przy niej bardzo dużo pić więc musimy zmienić na coś innego. Jak myślicie czy jest sens wybrać coś innego z brita np Grain free junior large salmon&potato czy próbować czegoś zupełnie innego?
Paulinna - 01-07-2017, 14:57

Możesz próbować z innym Britem :)
Julita J. - 01-07-2017, 20:56

Prześwit napisał/a:
Grain free junior large salmon&potato

jest okey, możesz śmiało kupić, ale jeżeli stać Cię na lepszą karmę, to kup lepszą, pierwszy rok życia psa jest tak ważny, że warto zainwestować w jak najlepsze jedzenie i pomyśl o świeżym jedzeniu, bo karmienie tylko przetworzonym (nawet najlepszej jakości) na pewno mu na zdrowie nie wyjdzie...

Prześwit - 07-07-2017, 20:43

Julita J. napisał/a:
Prześwit napisał/a:
Grain free junior large salmon&potato

jest okey, możesz śmiało kupić, ale jeżeli stać Cię na lepszą karmę, to kup lepszą, pierwszy rok życia psa jest tak ważny, że warto zainwestować w jak najlepsze jedzenie i pomyśl o świeżym jedzeniu, bo karmienie tylko przetworzonym (nawet najlepszej jakości) na pewno mu na zdrowie nie wyjdzie...

Myślałem,że Brit to wyższa półka i bardzo dobra jakość. Co lepszego wybrać? ORIJEN, AKANA?

Julita J. - 08-07-2017, 00:27

Nie, absolutnie, Brit to wyższa półka z najniższych :haha: , dlatego napisałam, że okey, zwłaszcza bez zbożówka, ale ogólnie nie jest to karma dobra ani w składzie ani w trawieniu, najlepsza, jeśli chodzi o procesy trawienia u psa jest szwedzka karma Magnusson, ale w składzie trzeba poszperać, bo nie wszystkie jej odmiany są pod tym względem super, ale większość jest, więc jest to karma godna uwagi i polecenia, Acana pod względem składu w większości jej odmian wymiata, więc też polecam, ma certyfikat spożywalności przez człowieka, Orijen jest jeszcze lepszy niż Acana, ale czy adekwatny do swojej ceny - nie wiem, bo nie próbowałam...Ale i tak dalej będę twierdzić, że nie ma to jak samemu podać pyszne świeże mięsko z całymi jajkami, warzywami, jabłkiem, kaszą jaglaną czy płatkami owsianymi - takich posiłków nie zastąpi ŻADNA przetworzona chemicznie karma..
JAGA - 02-08-2017, 11:36

JA też karmiłam mojego Lokiego Brit Care Junior Lamb & Rice, ale mu się znudził i sierść zaczęła mu się sypać... chociaż może to przez te upały..
Myślę więc nad zmianą, znalazłam karmę o ciekawym składzie, czy ktoś miał z nią do czynienia?, Co o niej myślicie.
Simpsons Premium Sensitive Puppy Salmon & Potato
Składniki:
Łosoś (min 45% - bez ości, suszony), ziemniaki (min 26%), olej słonecznikowy , pulpa buraczana, białko ziemniaczane, suszone jajka, olej z łososia, bulion z łososia, witaminy, drożdże piwne, minerały, siemię lniane, oligosacharydy manozowe (MOS), fruktooligosacharydy (FOS), ekstrakt z jukki, żurawina, nukleotydy, glukozamina, MSM, chondroityny.
Składniki analityczne: białka 30%, olej 16%, błonnik 2.5%, popiół 8.5%, wapń 1.24%, fosfor 0.79%, kwasy tłuszczowe Omega 6 4.59% i Omega 3 1.44%.

Małgosia35 - 02-08-2017, 18:09

Moje jadły jakiś czas Simpsons , wszystko było ok , nie mam , a raczej psy nie miały żadnych zastrzeżeń :)
JAGA - 03-08-2017, 08:46

Dzięki za odpowiedź :) moja psina ma dosyć wrażliwy brzuszek a sytuacji nie poprawia "zabawa w odkurzacz" na spacerze.
Właśnie znów walczymy z biegunką po kolejnym takim "rarytasie", którego nie zdążyłam mu zabrać z pyszczka :bad: - połknął jak pelikan.
Już mi ręce opadają, czy wasze psiaki też tak mają, macie jakieś sposoby na walkę z wcinaniem tego co nie powinien na spacerach.

Julita J. - 03-08-2017, 20:46

no niestety natury nie oszukasz, jest to głęboko atawistyczny nawyk - tak psowate mogły przetrwać, zatem nie ma co cudów wymagać, moja jedna sunia b. rzadko coś zje, druga za to chętnie jakimś frykasikiem znalezionym się poczęstuje, od małego tak miała, dlatego komenda: "zostaw" jest chyba najważniejsza u labów i osobiście używam jej w znaczeniach: "nie dotykaj, nie rusz, wypluj z pyska, nie gryź", czyli "zostaw" to po prostu "zostaw" :haha: działa bez pudła we wszystkich tych sytuacjach, sunie są super karne w tej kwestii, jednak czasem zdarza się, że po prostu nie zobaczę na czas, że już coś wzięły do ryja, zwłaszcza jak sobie hasają wolno, no ale nie ma co się nad tym tak trząść tylko dbać o żołądki psie, żeby miały stosunkowo niskie ph, to wtedy nawet taki frykasik chapsnięty od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi :-P
a tu jak Szakti miała 2 miesiące i jej ulubionym frykasikiem były zasuszone żaby - ćwiczymy silną wolę i właśnie komendę: "zostaw" :haha:

adresprzema - 03-08-2017, 21:30

Ja używam komendy "puść".
Była to jedna z pierwszych komend, której nauczyłem sunię.
W przypadku mojej suni "puść" jest bezwarunkowe. Cokolwiek trzyma w pysku musi natychmiast wypuścić.
W zasadzie bardzo prosto nauczyć psa komendy 'puść'.
Wystarczy dać mu ulubioną zabawkę, podsunąć pod nos smakołyk i wydać komendę.
A później już tylko setki powtórzeń.

Na zjadanie niektórych "rarytasów" skuteczne może być podawanie psu żwaczy wołowych, mrożonych lub suszonych.
Psi organizm do poprawnego trawienia potrzebuje bakterii, które znajdują się w przewodach pokarmowych roślinożerców, w tym ludzi. Dlatego czasem chętnie zjada qpy roślinożerców, w tym ludzkie.

Kora zdecydowanie preferuje krowie mrożone żołądki z treścią. Suszone też zjada, ale bez specjalnego entuzjazmu.

Małgosia35 - 03-08-2017, 23:30

Dla takiego naprawdę amatora śmieci wszelakich , na którego mało co skutkuje zwłaszcza jak biega luzem czasem jedynym rozwiązaniem staje się kaganiec.
O ile pies na smyczy jest pod jakąś kontrolą , to biegając luzem może być ciężko. :)

JAGA - 04-08-2017, 08:46

Dzięki za odpowiedzi :) komenda "zostaw" działa ale tylko na rzeczy typowo niezjadliwe: odda kapcia, folię, papier itp. i pędzi do mnie po smakołyk bo właśnie tą metodą go uczyłam, niestety "frykasiki śmierdziuszki" muszę mu z pyszczka szybciutko wyjmować mnie pozwala - nie zaciska szczęk - mąż niestety ma problem jak z nim wyjdzie, bo Lokuś zaciska szczęki i warczy, właśnie wtedy najczęściej coś chapsnie niedobrego :bad:
Skorzystam z Twojej rady adresprzema, może żwacze wołowe coś pomogą do tej pory z takich gryzaków dawałam mu uszy królicze i tchawice wołowe.
Co do kagańca to próbowałam, ale mój misio jest wtedy strasznie smutny i tak na mnie patrzy, że aż mi łzy w oczach stają, całą radość ze spaceru znika i nie mam serca do tego sposobu. :shy: