forum.labradory.org

O psach inaczej - Wasza ulubiona rasa psa ?

Jagnes093 - 06-04-2008, 15:50
Temat postu: Wasza ulubiona rasa psa ?
Tak jak w temacie: " Jaka jest wasza ulubiona rasa psa" poza labkiem ???
Mi się bardzo podoba seter irlandzki,bokser,spaniel angielski i owczarek niemiecki.

AniaCz. - 06-04-2008, 16:28

owczarek kaukazki i bauceron :)
abi - 06-04-2008, 16:47

Nowofunland ale jest dużo czesania. :)
dewuska - 06-04-2008, 17:02

buldog angielski :)

Bora - 06-04-2008, 18:09

Mi zawsze marzył się spaniel, czarny podpalany - koniecznie.

Jednak kolejnym psem bedzie flat coted retriever lub golden retriever.
Jako dziecko chciałam mieć dobermana, ale te psy przestały mi sie podobać. Chyba podświadomie wiem, że to nie pies dla mnie.
Dla kontrasu do labów ich miłości do wszystkiego, bardzo lubie AST'y.

iness8@o2.pl - 06-04-2008, 18:38

A ja zawsze marzyłam o siberian huskym :) Zresztą miałam mieć takiego psa :)
Jak byłam dzieciakiem marzył mi się oczywiście dalmatyńczyk (po obejrzeniu filmu) ale znam osobniki agresywne i te psy przestały mi się podobać. Chciałam mieć również goldena :)
Teraz bardzo podobają mi się border collie, flaty, siberiany, hovawarty czarno podpalane :mmm: i goldenki :)
Moim następnym psem będzie pewnie hovawart :)

ania660 - 06-04-2008, 19:22

Bora napisał/a:
Jako dziecko chciałam mieć dobermana

za kilka dni minie rok od czasu uśpienia mojego kochanego św. pamięci Nera :cring: :cring: . i właśnie Nerek był dobermanem.
iness8@o2.pl napisał/a:
A ja zawsze marzyłam o siberian huskym

z kąd ja to znam :) . bardzo podobają mi się te pieski. u nas w pleszewie jest ich bardzo duzo, ale wiekszość z nich jest bardzo nieusłuchana.

Gustuje jeszcze w Akitach i Beaglach.

Jagnes093 - 06-04-2008, 19:24

Jeszcze zapomniałam dodać, że mi się podobają bardzo Akity, syberian husky też są piękny.
Bora napisał/a:
Jako dziecko chciałam mieć dobermana, ale te psy przestały mi sie podobać. Chyba podświadomie wiem, że to nie pies dla mnie.

Mi te psy też się bardzo podobają, ale i tak rodzice w życiu by się nie zgodzili na takiego psiaka i mają racje.
Ogólnie rodzice od początku byli przeciwni kupieniu jakiegoś psiaka z tych większych ras.

ania660 - 06-04-2008, 19:29

a zapomniałam napisać bordzo mi się podobają chow-chowy. takie puszyste przytulany :)
Jagnes093 - 06-04-2008, 19:34

Bora napisał/a:
Mi zawsze marzył się spaniel, czarny podpalany - koniecznie.

Jednak czarny spaniel bardzoo się różni od tych "złotych" one są strasznie pospolite i jest ich od groma. Tylko minusem u spanieli jest to że sierść wymaga codziennej pielęgnacji bo inaczej wyglądają paskudnie. Najgorzej jest po spacerze (wtedy kiedy jest błoto itp.) trzeba brać futrzaka od razu do wanny bo inaczej nie da rady.

ziutka:) - 06-04-2008, 19:37

Kiedys bardzo chciałam mieć spaniela rudego :) Potem zaś dalmatyńczyka ale "wyszłam z mody tych psów" . Marzyłam też swego czasu o dobermanie... ale dziabnął mnie w reke kolegi taki pies i sie zraziłam.. :confused: Chcialam miec tez beagla i bylam bardzo na niego nastawiona w tamte wakacje ale moja kuzynka sobie kupila i mowi ze to trudna rasa do wychowania i niesforna i on tez mi palca rozjechał swoimi kłami ze miałam w szynie bo az mieso wyszlo :< blee No potem to byly Goldenki :D cud, miod i fistaszki ale jak zobaczylam u cioci Labradorki i w ogole zakochalam sie od piwerszego wejrzenia i tak ot do dzisiaj ;D
Salerno - 06-04-2008, 19:50

Dobermany ! <3
ania660 - 06-04-2008, 20:49

znowu przypomniałam sobie o kolejnych rasach bardzo podobaja mi sie owczarki podhalańskie i oczywiście goldenki :)
AnTrOpKa - 06-04-2008, 20:58

Hmmm.... a ja wszystkie pieski lubię :) No ale jeśli już miałabym podać jakieś konkrety to... hmm... Owczarek Niemiecki, Doberman.. podobają mi się Dogi, Bordery, z tych malutkich to moze chihuahua :P :P hehe Amstafy tez mogą być.
Dzisiaj widziałąm kobietę z dwoma bassetami, zrobiły na mnie ogromne wrażenie, jednak nie chciałabym takiego psiula :)
Ostatnio spodobały mi sie spanielki ;D

A tutaj dog i chihuahua

W sumie prościej by bylo jakbym wymienila psy ktore mi sie nie podobają, hehe :P

Jagnes093 - 06-04-2008, 21:50

Cytat:
Rottweiler !!!

Też uważam, że są to fantastyczne psy. Dużo ludzi uważa, że ta rasa jest agresywna i w ogóle, ale moim zdanie to bzdura. Uważam, że nie ma rasy agresywnej to zależy tylko i wyłącznie od właściciela jak takiego psa pokieruje. Ile na świecie jest "krwiożerczych" ratlerków.

Monisia - 07-04-2008, 08:46

Jagnes mi także podobają się rotki :) za tą mordke piękna i swoją teżyznę...jednak to prawda, że są agresywne. Wychowywane z dziećmi..są ich pupilami...jednak pewnego dnia...może się zdarzyć że im poprostu odbije ...i zaatakują.
Mam koleżankę która ma rotka..mimo że jest to bardzo przyjazny i dobrze ułożony pies...ona mówi.. że wie jakie one są i boi się że pewnego dnia sie mu cos w glowce poprzestawia i jej zrobi krzywde. Dlatego też np nie śpi z tym psem.

A co do ulubionych ras... to napewno Bereński Pies Pasterski :) .. no i może dla odmiany coś krótkowłosego..Dog Niemiecki :)

Bora - 07-04-2008, 09:08

Dogi niemieckie sa przepiękne. Ostatnio do sklepu zoo przyszedł taki niebieski dog, miał 7 miesięcy, ważył bagatela 55kg. Ale gdybyście widzieli tą przecudną mordusię.
Jednak realnie patrząc... ten pies jest wyjątkowo trudny w utrzymaniu.
Mojemu chłopakowi marzy się taki dog.
Ciekawe jakbym wyglądała z takim psiakiem... ja - 1,60m w kapeluszu i dog który głową sięga mi prawie do ramion :D

AnTrOpKa - 07-04-2008, 09:31

Bora napisał/a:
Dogi niemieckie sa przepiękne. Ostatnio do sklepu zoo przyszedł taki niebieski dog, miał 7 miesięcy, ważył bagatela 55kg.

A ja ostatnio badałam takiego malusiego, niebieskiego, 8 tygodniowego :* !!!

Bora napisał/a:
Ciekawe jakbym wyglądała z takim psiakiem... ja - 1,60m w kapeluszu i dog który głową sięga mi prawie do ramion

Dla lepszego efektu kup sobie wilczarza ;D U Nas w okolicy jest kobieta która ma wilczarza o wdzięcznym imionku - "Malutki", i jak z nim idzie to wygląda jakby prowadziła konia... serio :-o Ale trzeba przyznać, że to zabawny widok ;D

karolina - 07-04-2008, 10:20

a ja sie zakochalam w nowofunladach, zaledwie 75 kg i straszny przytulak:)
Monisia - 07-04-2008, 10:23

Też też :D Tylko to raczej piesek nie do mieszkania :D ...Chyba ze on do domku...a domownicy na dworek :)
karolina - 07-04-2008, 10:25

no nie da sie ukryc w dwoch pokojach bysmy sie nie pomiescili:)
labi - 07-04-2008, 11:48

Ja lubię dużawe pieski, toteż moje typy są następujące: wilczarz i dog niemiecki :haha:
ankamal - 07-04-2008, 12:13

Border collie,Owczarek podhalański i golden retriever. Slicznusie są :D
iness8@o2.pl - 07-04-2008, 13:46

mi się podobają jeszcze beżowe cocker spanielki :)
gusia1972 - 07-04-2008, 14:06

ja zawsze chciałam owczarka niemieckiego długowłosego - tak po Szariku mi zostało :)
potem goldena - znajomi mieli przecudnego i zawsze siedziałam przy nim i go głaskałam :)
noo i mam słabość do wyżłów szorstkowłosych :) siostra miała takiego a ja go kochałam miłością pierwszą :) z wzajemnością :)
siostra miała jeszcze bokserkę i doga niemieckiego, których też miło wspominam :) ale wyżeł był jednak najlepszy, przypadł na czasy końca mojej podstawówki i liceum najciekawsze moje lata :) a z nim często spędzałam wakacje jak siostra wyjeżdżała z dziećmi :) ech ...

blanka - 07-04-2008, 19:05

Monisia napisał/a:
Jagnes mi także podobają się rotki :) za tą mordke piękna i swoją teżyznę...jednak to prawda, że są agresywne. Wychowywane z dziećmi..są ich pupilami...jednak pewnego dnia...może się zdarzyć że im poprostu odbije ...i zaatakują.
Mam koleżankę która ma rotka..mimo że jest to bardzo przyjazny i dobrze ułożony pies...ona mówi.. że wie jakie one są i boi się że pewnego dnia sie mu cos w glowce poprzestawia i jej zrobi krzywde. Dlatego też np nie śpi z tym psem
Monisia :->
Jagnes093 - 07-04-2008, 19:25

Monisia napisał/a:
ednak to prawda, że są agresywne. Wychowywane z dziećmi..są ich pupilami...jednak pewnego dnia...może się zdarzyć że im poprostu odbije ...i zaatakują.

A ja nadal uważam, że to jest kwestia wychowania. Pies nie może robić to co chce musi mieć pewne granice, a co do tej wypowiedzi "może się zdarzyć że im poprostu odbije ...i zaatakują. " to już jest choroba psychiczna i to nie jest wina rasy.

blanka - 07-04-2008, 19:33

rottweiler jest psem użytkowym, ta rasa, jak wiele innych została przez człowieka stworzona w konkretnym celu.. a ktoś,kto nie ma zaufania do tej rasy, nie ma o niej zielonego pojęcia i nie powinien być właścicielem rottweilera ... później cierpią psy...
Bora - 08-04-2008, 12:10

Febe, a czy nie jest tak że rottki to psy obronne, mają ten popęd do stróżowania, obrony większy prawda? Czy jest tak, że chętniej używają zębów? czy łatwiej je sprowokować? Czy raczej sa to psy opanowane i trzeba nieźle sie postarać żeby ugryzły?

Ja mam takie wyobrażenie, że każde psy z rodziny tych obronnych są stabilne emocjonalnie (mówimy oczywiście o rodowodowych) gdyż połączenie siły, popędu do obrony i jeszcze niestabilności emocjonalnej byłoby katastrofą. Chyba nikt nie zaprzeczy że rottki są agresywne, ale chyba wtedy kiedy muszą być, kiedy zagrożone jest ich "stado"

gusia1972 - 08-04-2008, 13:03

na nasz spacerniak przychodzi kobitka z suką rotkiem, przesympatyczna sunia, pieszczoch :) do ludzi podchodzi aby ją głaskać :) tylko moją Kalę sobie upodobała do pokazywania swojej dominacji :( Kala grzeczna dziewczynka to szybko się kładzie i wtedy to wyglada tak że nikt nie biega :( albo Luna (bo tak sunia rotek się wabi) siedzi przy swojej pani, bo tak pozatym to bardzo posłuszna dziewczynka :) na zawołanie Pani od razu złazi z Kali i siada przy nodze
Bora - 08-04-2008, 13:43

Febe napisał/a:

[ Dodano: Wto 08 Kwi, 2008 ]
Bora - na Twój post odpowiem później, bo to więcej pisania - i nie wiem czy nie warto założyć osobnego tematu o rottkach - o ile byście oczywiście chcieli

Ja bardzo chętnie :) Podobają mi sie psy tej rasy, a wiem że przez "ich krwiożercze" instynkty tej rasie wyrządzono krzywdę.

labradorka - 09-04-2008, 07:09

Lubić to lubię wszystkie piesie poza amstaffami i pittbulami (za dużo już złego mnie spotkało ze strony psów tej rasy), ale oczywiście labradory wymiatają :-P
Andevil - 09-04-2008, 11:14

W moim przypadku trudno mówić o jednej ulubionej rasie psów. Na pewno nie lubię wszelkich małych piesków, ras ozdobnych itp. Lubię duze psy i do tego mocno zbudowane. Wiele ras pasowałoby - zawsze powtarzam, ze pies, to musi byc kawał psa i już.
Monisia - 09-04-2008, 11:16

Dokładnie zgadzam się z Toba ;) ..Trzeba czuć że sie ma przy sobie kawał bydlunka ;)
Moni@ - 09-04-2008, 12:16

Ja tam kocham wszystkie psiaki - moim zdaniem wszystkie mają takie same, kochane oczka ;* No ale wiadomo jak każda mama uważam, że moje dziecko jest najfajniejsze, najładniejsze, najkochańsze i w ogóle naj.
Jagnes093 - 09-04-2008, 13:14

Andevil napisał/a:
Na pewno nie lubię wszelkich małych piesków, ras ozdobnych itp.

Ja tak samo nie lubię psów, które są z natury małe jakieś Yorki i Yorko podobne.
Oczywiście nie mam tu na myśli spanieli bo są one fantastyczne.

Irefra - 09-04-2008, 13:24

Uwielbiam labradory oczywiście :) bo jakżeby inaczej :haha: ale poza tym mam wielki sentyment do bokserów , z którymi wychowywałam sie od dziecka
ania660 - 10-04-2008, 20:09

Wczoraj jak byłam z Zeusem na łące spotkałam dziewczyne, która miała Ogara Polskiego. Nigdy nie widziałam jeszcze na oczy tej rasy, tylko na zdięciach. Przyznam, że bardzo spodobała mnie sie ta rasa :)
inkapek - 10-04-2008, 22:58

A ja chcę jeszcze mieć i uwielbiam te rasy...Duży Swajcarski Pies Pasterski, oraz Wyżeł Weimarski, no i Dogi Niemieckie
iness8@o2.pl - 11-04-2008, 07:16

A ja tyle psów chciałabym mieć ale życia mi nie starczy :-P
W przyszłości marzy mi się hovawart maści czarno podpalanej :)

gusia1972 - 11-04-2008, 07:19

iness8@o2.pl napisał/a:
W przyszłości marzy mi się hovawart maści czarno podpalanej

koleżanka z pracy ma taką sukę :) widziałam zdjęcia śliczna :)

iness8@o2.pl - 11-04-2008, 08:02

Takiego psa to tylko pozazdrościć :)
anna34 - 11-04-2008, 08:26

A mnie ostatnio strasznie spodobał się mopsik.Na szkoleniu poznałam taką Mele mopsika,suczka właściciela szkoły,ma 4 miesiące i jest przecudna poprostu
Salerno - 11-04-2008, 19:40

Ja mam Weimera w rodzinie ... pies = chodząca katastrofa niestety przez właścicieli,kompletnie zaniedbali jego wychowanie. Też bardzo mi się podobają :)
Goha_lab - 07-05-2008, 15:18

Mi się strasznie podoba Gończy Hamiltona inaczej Hamiltonstovare
Lorena - 07-05-2008, 15:52

A ja zawsze odkąd pamiętam byłam zafascynowana dogami niemieckimi :) ah cóż to za piękny molos
AnTrOpKa - 07-05-2008, 15:56

Goha_lab napisał/a:
Mi się strasznie podoba Gończy Hamiltona inaczej Hamiltonstovare

To tak jakby taki duży Beagle :P ?

bkrawczy - 07-05-2008, 15:58

Belgian Shepherd Malinois
Goha_lab - 07-05-2008, 16:45

Tak to tak jakby duży beagle bo ja bardzo lubię duże psy za małymi nie przepadam a uwielbiam beagle tylko ten wzrost mi nie bardzo pasuje a Gończy Hamiltona to ideał jak dla mnie ale kto ma hodowlę Hamiltonstovare w Polsce? :(
iness8@o2.pl - 07-05-2008, 17:51

bkrawczy napisał/a:
Belgian Shepherd Malinois

U mnie na osiedlu jest piękna suczka tej rasy :) Belgi to bardzo mądre psy :)

Goha_lab - 09-05-2008, 15:30

Iiii tam mądre labków na pewno nie przebiją za to labki je wykurzają ze służby celnej ;D

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 ]
Zapomniałam jeszcze dodać: Tosa Inu - cudowny pies siostra chce takiego kupić jak skończy studia (teraz jest przed obroną magisterki i nie ma czasu). Ale rottki jak dla mnie wymiatają jak byłam mała to przychodziła kuzynka z rottkami wychowałam się przy tych psach i je kocham.

zaradna - 24-10-2008, 20:14

ja kak bym zaczeła wymieniac, które mi sie podobaja to by miejsca nie starczyło ;d
Dżastin - 24-10-2008, 20:59

ja marze o shar pei, cane corso lub dog de bordeaux :) przepiękne rasy, ale dla ludzi którzy mają dobre zdolności w wychowywaniu psów, jak narazie i tak wygrywa dla mnie rasa Labrador Retriver :P
Goha_lab - 24-10-2008, 21:35

Dżastin, o tak corsiaki są cudowne. U bordogów nie podoba mi się wyraz pyska a shar-pei jakoś mnie nie przekonuje. Ale ja bym nie chciała żadnej z tych ras, są dla mnie zbyt ociężałe.
Kazik - 24-10-2008, 21:42

Ja chcę mnieć milion LABRADORÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
papisia - 24-10-2008, 21:44

A my w przyszłym roku planujemy powiększyć rodzinę o kolejnego włochacza :) i będzie to springer spaniel angielski :)

P.S. plus jeszcze jeden biszkoptowy labrador :shy:

Goha_lab - 24-10-2008, 21:46

papisia, a masz już upatrzoną hodowlę?
papisia - 24-10-2008, 21:48

Goha_lab, tak... ale nie w Polsce :)
Goha_lab - 24-10-2008, 21:48

papisia, tak myślałam. A gdzie jeśli można spytać? Chciałabym sobie oblukać :)
papisia - 24-10-2008, 22:02

Goha_lab, jak już uda nam się zamówić bobaska to napiszę :) na razie nie chciałabym zapeszać :) jeśli nam się uda to będziemy prze szczęśliwi! Prowadzimy rozmowy w tej sprawie od jakiegoś czasu... Od pół roku rozglądamy się za szczeniaczkiem, podpytujemy hodowców. Nam się nie pali... Zależy nam by pochodził z dobrej hodowli, po bardzo dobrych i zdrowych przodkach, od ludzi, którzy na prawdę się na tym znają :) Zobaczymy jak to wszystko się ułoży :)
Bora - 25-10-2008, 08:51

a dlaczego springer? :)
zuzia - 25-10-2008, 13:54

Ja wychowywałam się pzry dogu - uwielbiamje, bardzo podobają mi się też szwajcary i owczarki środkowoazjatyckie
papisia - 25-10-2008, 15:49

Bora napisał/a:
a dlaczego springer? :)

Bora Nie umiem Ci krótko odpowiedzieć na to pytanie :) popatrz na zdjęcia ESS'ów (ale tylko biało-wątrobianych) jeśli nie miałaś okazji na żywo widzieć, przeczytaj o ich charakterze i będziesz miała odpowiedź ;D Myślę, że uda mi się stworzyć bardzo zgrane stado o podobnych zainteresowaniach :) no i spełni się jedno z naszych marzeń. Wiem, że to spore wyzwanie, ale nas to nic, a nic nie przeraża :-P

Lorena - 30-10-2008, 11:17

Moim największym marzeniem jest dog niemiecki, od dziecka podziwiałam te dostojne psy. Wiem, że jeszcze sporo sporo czasu minie aż taki u nas zamieszka, no ale cóż nie można mieć wszystkiego od razu :)

Chciałabym Was zapytać czy macie taką rasę, która wiecie że już zawsze będzie w Waszym domku ?

novati - 30-10-2008, 11:24

Ja zaraz po Labku kupiłabym beagle'a

mają fajne mordziaki ;*

iness8@o2.pl - 30-10-2008, 12:17

Lorena napisał/a:
Chciałabym Was zapytać czy macie taką rasę, która wiecie że już zawsze będzie w Waszym domku ?

Hm...dokładnie to jeszcze nie wiem ale w 90 % labek . Nie znam jeszcze innych ras moim marzeniem jest hovawart i chciałabym lepiej poznać ta rasę :)

Lorena - 30-10-2008, 12:20

A ja jestem przekonana, że rasą która mnie urzekła i raczej będzie pojawiała się notorycznie w moim domu jest jamnik :)
papisia - 30-10-2008, 12:50

iness8@o2.pl, http://www.hovawarty.com.pl/zaletyiwady.htm wczytaj się dobrze :-P
iness8@o2.pl - 30-10-2008, 14:53

papisia, dziękuje :) już to czytałam :) Uwielbiam ta rasę :greedy: :-P
Bora - 30-10-2008, 15:05

papisia napisał/a:
iness8@o2.pl, http://www.hovawarty.com.pl/zaletyiwady.htm wczytaj się dobrze :-P

hymmm jakbym o labku czytała... w 75% :)

papisia - 30-10-2008, 15:36

Bora, to całkowicie inny pies!!
Może w opisie podobny... ale tak na co dzień to ja żadnych podobieństw nie widzę :confused: Do tego powiem szczerze - straciłabym cierpliwość do takiego psa bardzo szybko. To zupełnie nie dla mnie. Jeśli miałabym szukać psa o twardszym charakterze to wybrałabym rasę z którą mogłabym łatwiej i szybciej nawiązać kontakt.
Hovki są piękne, mają swój urok i zapewne wielu zwolenników, miłośników itd. Ale wolę psy, które lepiej dogadują się w stadzie i z innymi psami. I pewnie ktoś powie, że są odstępstwa od reguły i niektóre fajnie zachowują się w stadzie... Ale ja mam z nimi dosyć częsty kontakt i żaden nie zachowywał się "normalnie" - może miałam po prostu pecha.... Moje psy szaleją z dobermanami, amstaffem i zawsze jest okej, a zaś te zaraz za kark i zaczynają się jakieś zwady. Nie wprowadziłabym do swojego stada hovawarta nigdy. ale wiadomo - to tylko moje zdanie :)

Lorena - 30-10-2008, 15:39

papisia napisał/a:
żaden nie zachowywał się "normalnie" -

przyznam szczerze, że ja słyszałam identyczne opinie o labradorach. Kiedy chciałam kupić L usłyszałam, że labrador to najbardziej pokręcona rasa na świecie, ale ja się uparłam i nie dałam przekonać... Ale teraz przyznaję rację poniekąd. Laby są pokręcone i trudne do okrzesania aczkolwiek bardzo urokliwe :)

papisia - 30-10-2008, 15:50

Lorena, to, że każda rasa ma swojego hopla to wszyscy wiedzą i między innymi po to mamy rasy określone wzorcami, żeby móc wybrać, które spaczenie psa nam odpowiada, a które nie :-P :)
Lorena - 30-10-2008, 15:51

papisia, fakt ale opis a prawdziwe zachowanie to różnica.
papisia - 30-10-2008, 15:57

Lorena, pewnie, że tak. Nigdy nie są w stanie zawrzeć w opisach tego jak charakter konkretnej rasy będzie kształtował się pod wpływem takiego, albo innego właściciela :) Mamy duży wkład w wychowanie własnego psa. Duży udział mają też czynniki biologiczne. Ale jednak jest jakiś wspólny mianownik i powinno się na niego zwracać szczególną uwagę.
Goha_lab - 30-10-2008, 21:03

Ja myślę że kiedyś na 90% procent będę miała jakieś belga albo baeucerona. Ale przedtem chcę nabrać więcej doświadczenia.
fankafanty - 30-10-2008, 21:23

Oprócz labków oczywiście urzekły mnie belgi. Myślałam o maliniaku a mam tervika :haha:
papisia - 30-10-2008, 21:45

Goha_lab, i takie podejście się chwali! ;*
Goha_lab - 30-10-2008, 22:01

papisia, z następnym psem będę na pewno chciała pójść w kierunku IPO. Ale do tego muszę dojrzeć i nabrać doświadczenia a przy tym pomoże mi łatwiejszy w wychowaniu pies.
iness8@o2.pl - 22-05-2009, 11:17

Uwaga teraz sypnę litanią :-P Strasznie chciałabym mieć hovawarta, cavaliera, flata, tollera, gończego polskiego, border collie, aussie, siberiana i wiele innych :D
U mnie w domu zawsze będzie lab ale chciałabym mieć też innego psiaka :)

iness8@o2.pl - 22-05-2009, 11:20

aaaa i z tych mniejszych to jeszcze westie, jack russell terriery i border terriery :-P
Ziemo - 22-05-2009, 11:28

O swoim nie będę rzecz jasna pisał... Dodam więc, że Husky :)
Ewelina - 22-05-2009, 11:29

Moja to Beagle. Pewnie dla tego że teściowa ma :-P \
Ziemo - 22-05-2009, 11:32

Ewelina napisał/a:
Pewnie dla tego że teściowa ma

Uuuu... Mimo, że bardzo kocham zwierzaki, pewnie bym wtedy powiedział: "Niedobry pies" :-P

effcyk - 22-05-2009, 12:53

ja uwielbiam duże psy , bardzo podobają mi sie : dobermany,berneńczyki,duże szwajcarskie psy pasterskie, dogi niemieckie i wilczaki czechosłowackie w przyszłości napewno jakiegoś pieska z wymienionych przeze mnie ras bede miała :-P ( najintensywniej marzy mi sie ten ostatni : wilczak :) )
Ewelina - 22-05-2009, 15:32

Ziemo teściową mam super.Więc i piesek jest super :-P
orlosia - 22-05-2009, 15:49

no to ja moze tez się wypowiem krótko zwięźle i na temat ...
zawsze lubiłam duze pieski małe taz są super
tak wiec drugie miejsce za labiszonem to owczarek niemiecki :haha: kiedyś napewno bede go miała :)

antarkowa - 22-05-2009, 18:12

od zawsze marzyły mi się, ekhm...
akity, beagle, owczarki szkockie, border collie, dobermany, berneńskie psy pasterskie, buldożki francuskie, bokserki, bullmastify, cavaliery, dalmatyńczyki, amstaffy, dogue de bordeaux, cane corso, westy i cocker spaniele... uff ;D 8)
no i oczywiście labrador retrievery ;* ;*

iness8@o2.pl - 22-05-2009, 18:48

A ja bym chciała aby mój kolejny pies był bardzo chętny do szkolenia i żeby sprawdzał się w psich sportach. Dlatego marzy mi się hovawart albo flat ,a z tych małych to caviś :haha:
Ziemo - 22-05-2009, 18:54

antarkowa napisał/a:
od zawsze marzyły mi się, ekhm...
akity, beagle, owczarki szkockie, border collie, dobermany, berneńskie psy pasterskie, buldożki francuskie, bokserki, bullmastify, cavaliery, dalmatyńczyki, amstaffy, dogue de bordeaux, cane corso, westy i cocker spaniele... uff ;D 8)
no i oczywiście labrador retrievery ;* ;*

A Ciocia... To przypadkiem nie Viola Villas ? :-P

qAulinkA - 22-05-2009, 19:47

1

2

3

4

Zdjęcia nie mojego autorstwa znalezione w wyszukiwarce :-P

supergirl - 22-05-2009, 19:55

Ta pierwsza fotka qAulinkA jest przepiękna :)
Katja628 - 22-05-2009, 20:00

A mnie, oprócz labów, nieodmiennie podobają się goldeny i oczywiście cocker spaniele angielskie. Przedstawiciela tej ostatniej rasy będę mieć za 2 tygodnie 8) :papa:
qAulinkA - 22-05-2009, 20:01

Katja628 napisał/a:
Ta pierwsza fotka qAulinkA jest przepiękna :)

Bo Husky to piękna rasa .. :) a przede wszystkim oddana

Katja628 - 22-05-2009, 20:05

qAulinkA napisał/a:
Bo Husky to piękna rasa

Ooo tak. Bardzo :) Chociaż ja chyba nie poradziłabym sobie z huskym :confused:

Ewelina - 22-05-2009, 20:16

Husky są charakterne :->
qAulinkA - 22-05-2009, 20:18

Ewelina napisał/a:
Husky są charakterne :->

Mam pytanie miałaś Husky ??

Ewelina - 22-05-2009, 20:40

Tak.Miałam suczkę Husky Fionkę, która wpadła pod samochód.Miała tylko 1,6 roku.Była strasznie kochana, ale niestety od 5 miesięcy pokazywała cechy dominatora i w swoim krótkim życiu nie bawiła się z psami, tęsknie za nią bo dla nas była wspaniała.Husky to super psy, ale charakterne do innych piesków.Przynajmniej moja taka była.Nawet się z psami żarła nie wspomnąć o sukach, była u nas na osiedlu suka owczarka niemieckiego Kiara jak się widziały to spazmów dostawały i nie mogłyśmy z panią Kasią ich utrzymać, ale na szczęście nigdy się nie pogryzły.Fionka była na spacerze z moim tatą, który straszył nią koty.Wybiegła za kotem na ulicę i wpadła pod samochód.To było 8 lat temu, ale jeszcze ją pamiętam jako małą włochatą kulkę ciągle chlapiącą jęzorem do okoła, ale się dziewczyny wzruszyłam :cring: :cring: :cring:

[ Dodano: Pią 22 Maj, 2009 ]
Szkoda że zdjęcia nie mam, pokazałabym wam jaka była śliczna :( :(

qAulinkA - 22-05-2009, 20:43

Ewelina, Wiesz spytałam dlatego ze każdy mówi o tych psach źle, te psy są wspaniałe tylko nie wszyscy sobie z nimi radzą ...

Współczuję Ci ogromnie :cring:

Ewelina - 22-05-2009, 20:50

Właśnie ja byłam za miękka dla tej rasy.Mieszkałam z rodzicami.Mój tata bardziej ją trenował, ale mu nie wychodziło.Fioncia była kochana i zawsze pozostanie w moim serduszku ;* ;* ;*
inkapek - 23-05-2009, 09:11

Dziewczyny prawda jest taka że każdą rasę nawet najmniej potrzebującą uwagi szkolenia można zniszczyć. To zależy od człowieka. A to że dana rasa jest trudniejsza od innej i potrzebuje więcej czasu i poświęcenia to już inna sprawa. Najważniejsze jest to aby przed wzięciem psa zadać sobie pytanie czy ta rasa jest dla mnie i czy dam sobie z nią radę i oczywiście najlepiej ją poznać czytając bądź poprzez rozmowy i spotkania z właścicielami danej rasy bądź hodowcami :)
Ewelina - 23-05-2009, 09:50

inkapek, zgadzam się z tobą pies powinien pasować do charakteru człowieka.Yokusia jest pod każdym względem idealna dla mnie i mojej rodziny.Nie wiem czy poradziła bym sobie z pitem czy amstem, bo nie jestem tak stanowcza jak powinnam.Lubie wyzwania, ale ciężko by mi było.A co do Husky którą mieliśmy.To tata ją przyniósł taką malutką.Niby zabrał ją od pijaków, była strasznie wychudzona i już wtedy strasznie podgryzała.Pozdrawiamy ;*
antarkowa - 23-05-2009, 12:48

Ziemo napisał/a:
A Ciocia... To przypadkiem nie Viola Villas ?

a skąd wiedziałeś??? :D :D

a tak poważnie to z tych wymienionych z wyglądu mi się podobają, dlatego żadnego z tych nie mam bo charakter był nie ten, a labrador wydawał mi się doskonały i oto jest ;D

[ Dodano: Sob 23 Maj, 2009 ]
bo, np. bullmastifa nie wiem czy umiałabym ułożyć, do tego momentu Antar nie jest w pełni posłuszny, jak by mnie taki kolos jak bullmastif pociągnął na smyczy nie wiem czy bym do drugiego przeżyła :confused: wymieniłam te bo mi się podobały, a tak z charakteru to myślę, że border collie :-P

Ewelina - 23-05-2009, 14:49

antarkowa, to z Ciebie musi być energiczna dziewczyna jak Border collie byś wybrała.Ja tam lubie sport, ale nie wiem czy z collie bym dała radę :-P
qAulinkA - 23-05-2009, 19:29

U mnie nie na jednym sie skonczyło Husky jak będe starsza i bede miała dom z ogórdkiem to na 100 będe miała Haszczaka no a 2 pieskiem bedzie Labek a 3 jakiś stary biedny pies ze schroniska
Lorena - 23-05-2009, 19:46

a skąd pomysł na haszczaka i psa ze schroniska ?
qAulinkA - 23-05-2009, 19:52

Husky bo miałam już jednego..i nie obęde się bez kolejnego :-P

a psa ze schroniska dlatego ze każdy z nich przeżył tak wiele przykrości a ja bym chciała srawić by chociaż te kilkanaście lat mogł zobaczyć że życie wcale nie jest takie złe .. i mam nadzieje ze nie jednemu biedakowi zapewnie kochający domek :)

Lorena - 23-05-2009, 19:54

co cie w huskych pociaga?
qAulinkA - 23-05-2009, 20:02

Lorena napisał/a:
co cie w huskych pociaga?

Przede wszystkim ich wytrzymałość psychiczna, zamiłowanie do pracy, oddanie jakim darzy człowieka, moją ulubioną cechą jest to jak bardzo są energicznymi psami .. a przede wszystkim ten ich urok osobisty nie sposób ich nie kochać .. zachwyca mnie również to że Husky to wytrzymałe psy przystosowane do ciezkich warunków .. jednym słowem wspaniałe psy pod każdym względem ... :haha:

Lorena - 23-05-2009, 20:06

qAulinkA, w takim razie życzę powodzenia :) widać wybór całkowicie przemyślany :)
effcyk - 24-05-2009, 09:30

qAulinkA, świetne psy do mnie się kiedyś piekny husky przybłąkał bardzo dzikus był i strasznie dużo czasu zajęło mi oswojenie go , jednak był to już na tyle "wolny" pies że nie dało sie go utrzymać na posesji i pewnego dnia po prostu go już nie było . Ja właśnie miałam do wyboru albo husky albo lab , chciałam huskyego już nawet siostra miała przywieżć z Kołobrzegu ( czarno biały, jedno oko nieb. drugie piwne :-P ) ale zrezygnowałam bo są to trudne psy w ułożeniu , z "kocim" charakterem , więc stwierdziłam że jak mam sie meczyć i ja i taki pies którego trudno poskromić ( zdecydowało głownie brak wystarczajcej ilości czasu dla takiego psa) to wolałam labka który jest łatwiejszy w szkoleniu , chociaż od kiedy mam tego labopodobnego bandyte to czasem mam wątpliwości do tego "łatwego szkolenia" :D :-P ale w przyszłości chciałabym mieć wilczaka - też trudne psy charakterowo ale ja lubie wyzwania , marzy mi sie o tym żeby jeżdzic z nim na wystawy itp ( często myśle nawet o założeniu własnej hodowli ale to też narazie tylko gdybanie :) ) :) lecz zanim to nastąpi musze sobie jakoś tą przyszłośc poukładać prawda? :D :-P wszystko zależy od tego jak będe wyrabiała sie czasowo i finansowo :)
papisia - 24-05-2009, 09:59

effcyk napisał/a:
w przyszłości chciałabym mieć wilczaka - też trudne psy charakterowo ale ja lubie wyzwania , marzy mi sie o tym żeby jeżdzic z nim na wystawy itp ( często myśle nawet o założeniu własnej hodowli ale to też narazie tylko gdybanie :) )

Ja dawno temu po cichutku marzyłam o drugim psie... Teraz mam 4 ;] Przewróciłam całe swoje życie do góry nogami, zrezygnowałam z wielu rzeczy i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. Jak to było w filmie Chłopaki nie płaczą: "W życiu trzeba sobie zadać jedno ważne pytanie, zajeb**ście ważne: co lubisz robić! a potem zacznij to robić" :) Wystarczy chcieć. Trzymam za Ciebie kciuki!

Co do wymarzonych ras - ja mam swoje wymarzone rasy obok siebie ;D Nie zamieniłabym ich na żadne inne... Nie ma na dzień dzisiejszy psa, o którym marzę tak na prawdę. Podobają mi się dobermany czy np. azjata. Ale ja je tylko podziwiam z daleka :) Nie wiem czy zniosłabym dobermana w domu z tymi jego zagraniami... wspaniały pies, ale bywa histerycznie uzależniony od właściciela i potrafi mieć niezłe odpały :) Zostaję przy moim stadzie... Jeśli się powiększy to o labka, cavisia bądź springera.

Ziemo - 24-05-2009, 10:40

Widzę, że nie tylko ja Husky sobie cenię :)
effcyk - 24-05-2009, 12:13

papisia napisał/a:
Ja dawno temu po cichutku marzyłam o drugim psie... Teraz mam 4 Przewróciłam całe swoje życie do góry nogami, zrezygnowałam z wielu rzeczy i jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa. Jak to było w filmie Chłopaki nie płaczą: "W życiu trzeba sobie zadać jedno ważne pytanie, zajeb**ście ważne: co lubisz robić! a potem zacznij to robić" Wystarczy chcieć. Trzymam za Ciebie kciuki!

oj jakbym mogła sobie pozwolić to pewnie siedziałoby u mnie w domu teraz kilka takich wspaniałych potworków :-P niestety nie mam warunków w tej chwili na kolejnego psiaka , zazdroszcze więc tak świetnej gromadki :) ;* . Dziekuje za 3manie kciuków :-P napewno sie przydadzą ;*

Ziemo napisał/a:
Widzę, że nie tylko ja Husky sobie cenię

jak widać zawładnęły one też niejednym forumowym sercem :D :-P

Ewelina - 24-05-2009, 19:30

Ja właśnie miałam do wyboru albo husky albo lab , chciałam huskyego już nawet siostra miała przywieżć z Kołobrzegu ( czarno biały, jedno oko nieb. drugie piwne :-P )

Miło słyszeć.Pozdrawiam

qAulinkA - 24-05-2009, 19:32

effcyk, wiesz taka jest prawda że z żadnym psem nie jest łatwo .. :-P wcale tak z Husky źle nie jest jedyna ich wada według mnie to to że są to straszne psy dominujące :-P ale i to da się skorygować ;D
Ewelina - 24-05-2009, 19:34

qAulinkA, na pewno się da.U nas jest suczka rotka i jest taka słodka że szok.Jak pies od szczeniaka będzie miał kontakt z psami to nie będzie kłopotu ;* buźkamy
antarkowa - 28-05-2009, 12:04

ja właśnie myślałam nad psiakiem ze schroniska labkiem oczywiście ale presja rodziny zrobiła swoje, otóż miał być słodkim szczeniakiem, jak najbardziej psem, bo suczki to cieczi itd. :confused: poza tym różne ale, że psychika itp. ale, że rodowodowy to już nie bo po co tyle kasy wydawać :doubt:
Ewelina - 28-05-2009, 12:11

antarkowa, Jest dużo suczek w potrzebie po sterylizacji :-P
Ziemo - 28-05-2009, 13:51

Ewelina napisał/a:
Jest dużo suczek w potrzebie

O taaaak... Takimi Fido się opiekuje :-P

Ewelina - 28-05-2009, 13:57

:D :D :D :D Ziemo to przygarnij jedna bezbronną suczkę dla Fidusia :-P
Ziemo - 28-05-2009, 14:00

Ewelina napisał/a:
przygarnij
Ewelina napisał/a:
suczkę dla Fidusia

... Oj biedna by była :) Przy jego potrzebach, jest to raczej niemożliwe ... Żyć by jej nie dał !

Diana S - 28-05-2009, 14:01

Przeczytałam wszystkie strony od 1 do 6. wiele os. pisze tutaj o haszczakach. Moda straszna na nie zapanowała, wiele z nich ląduje do schronisk, bo ludzie nie radzą sobie z tymi psami. Nie dlatego, że jakiś osobnik jest dominujący (każdy pies może być dominantem). To psy pracujące, zaprzeg to ich życie. Wiele os. prowadzi te psy na kolcach by zniwelować ich zapał do ciągnięcia. Te psy urodziły się by ciągnąć. Wymęczone z jęzorem do ziemi są b. szczęśliwe.

Moja serdeczna przyjaciółka ma takiego wariata :-P . Trenuje, jeździ na zawody. Pies jest szczęśliwy, a i właściciel również widząc uśmiech psa :) .

Rash w akcji :)

(fot. wł. Oli Pieroń)

źródło

Ta rasa, trzymana w ogrodzi ucieknie, bo one się szybko nudzą. Szukają sobie zajęcia. Takie obierzyświaty. wiele os. piszę tutaj, że to psy nie posłuszne. Nie zgodzę się z z tym. Ludzie kupując te psy zapomnieli do czego one służyły, co kochają. Rasa przecudna, ale zanim ktokolwiek się zdecyduje na haszczaka 200 razy powinien się zastanowi czy faktycznie to rasa dla niego.
Zobacz,zanim skrzywdzisz.... :-o
http://www.youtube.com/wa...l&v=7G_TLDaQgxE

Ewelina - 28-05-2009, 14:02

Och to prawdziwy Kasanowa z naszego Fidosława. :papa:
Ziemo - 28-05-2009, 14:07

Diana S napisał/a:
To psy pracujące, zaprzeg to ich życie

Co prawda, to prawda...
Diana S napisał/a:
Wiele os. prowadzi te psy na kolcach by zniwelować ich zapał do ciągnięcia

To zaś mi się nie podoba !

Diana S - 28-05-2009, 14:17

Ziemo napisał/a:
Diana S napisał/a:
Wiele os. prowadzi te psy na kolcach by zniwelować ich zapał do ciągnięcia

To zaś mi się nie podoba !

Mnie również się to nie podoba :bad: . Za każdym razem jak widzę haszczaka prowadzonego na kolcach, trafia mnie cholera :bad: .

Ps: przepraszam za obieżyświata :shy: .

Ziemo - 28-05-2009, 14:22

Diana S napisał/a:
przepraszam za obieżyświata

Patrz... Tak mnie Husky zafrapował... Że tym razem nie zauważyłem :-P

qAulinkA - 28-05-2009, 19:18

No właśnie głupia zwykła moda ]:) ... tylko oczywiście pies na tym cierpi
Jagusia - 28-05-2009, 19:58

qAulinkA napisał/a:
zwykła moda ...
to straszne bo ta głupia moda, jest przyczynkiem dla cierpienia niewinnych istot. I to nie tylo jednej rasy się tyczy, tak jest i bylo z wieloma. Ludzie nie kierują się cechami charakteru, predyspozycjami danej rasy, lecz powierzchownością - urodą :bad: a później gdy ich pupil nie odpowiada wzorcowi psa idealnego po porastu go wywalają. Wkur...... mnie to jak nie wiem co, zwłaszcza, że ostatnio co chila slyszę jaki mój Enzik to durny pies. Bo Diana - wilczasta suka z kojca to taka mądra, taka ulozona, a on skacze z radości jak wariat, biega, nosi bez przerwy aport w pychu, gęba mu się śmieje od ucha do ucha, a na dodatek zalizałby każdego, kto odważy się wejść na posesją. Ale taki przecież labek powinien być. Takiego chcieliśmy, takiego kochamy, ale co poradzić jak wokół nas ciemnogród :bad:
Ewelina - 28-05-2009, 20:01

Jagusia, zgadzam się z tobą.Ja często słyszę od ludzi żebym zabrała tego durnego psa, bo skacze.Ale ona musi się tak witać z ludźmi.Taka właśnie jest i zgadzam się z tobą takiego psa chciałam :)
gwiazdka - 28-05-2009, 20:07

A ja zawsze chciałam laba.. i jakoś na inne psy nie choruję.. :-/ .. chociaż podobają Mi się owczarki niemieckie długowłose i beagle ..nad tym drugim się zastanawiałam ,ale koleżanka która takiego psa posiada odradziła Mi.. mówiąc ,że są straszne do ułożenia i nie posłuszne ;)
Jagusia - 28-05-2009, 20:07

Ja już sobie nie wyobrażam bez tych moich wariatów życia. Owszem kocham wszystkie moje 4 psy. Ale te dziewczyny w kojcu to nie to samo. One owszem cieszą, się merdają tymi kitami jak oszalale kiedy idę je nakarmić lub zabrać na sacer, ale brak im tego labowego, szalonego entuzjazmu...
effcyk - 28-05-2009, 20:24

Husky może nie są o tyle co nieposłuszne jak po prostu trudne w szkoleniu, są to psy niezależne a ich charakter to "ciężki orzech do zgryzienia" . Nie pamiętam gdzie to już dokładnie czytałam ( napewno na internecie :-P ) jedna Pani- właścicielka huskyego wypowiadała się iż jej suczka skończyła szkolenie jako ostatnia mimo iż zaczęła na równi z innymi rasami : labrador itp, wszystkie pieski szybko ukończyły pozytywnie kurs a właścicielka husky jeszcze dłuuugo musiała jeżdzić z sunią na szkolenie żeby suńka "dogoniła " reszte psiaków w tym co nauczyły sie na szkoleniu. Chociaż troche bym tu polemizowała , bo tak jak zależy to od rasy tak równiez zależy to od indywidualnego charakteru psa - tak samo jak husky może być trudny w szkoleniu tak samo ON może okazać się "upartym" - to już cecha indywidualna . Niestety baaaaardzo wielu ludzi kieruje sie wyglądem , ahh te niebieskie oczy ludzie sie nimi zachwycaja , pseudohodowle przedewszystkim mnożą psy o tym własnie kolorze oczu , i co? pies rośnie ma wymagania właściciele nie mogą im sprostać bo nie tak to sobie wyobrażali i pies albo ląduje na ulicy albo w schronie . Ja nie żaluje że wybrałam laba zamiast haszczaka , za nic nie zamienilabym mojego ciapka kochanego na innego psa :-P ... btw moja ciotka kupuje sobie yorka tj zamierza się do kupna , ciekawe.... ;]
Ewelina - 28-05-2009, 21:04

gwiazdka, nie zgadzam się z tobą Beagle są kochane.Trochę złośliwe i uciekają, ale bardzo , bardzo kochane. :)

A to jest nasz malutki Beagielek Biggi :heart:

gwiazdka - 28-05-2009, 21:17

Ewelina, Ja NIE mówię ,że nie są kochane.. bo sama chciałam.. chodzi o to ,że dużo osób Mi mówiło ,że strasznie ciężko się uczą.. nie wiem może nie każde.. kochany jest każdy psiak ;)
Ewelina - 28-05-2009, 21:36

Z uczeniem jest różnie.Na pewno nie pałają takim zapałem co labiszonki.Często uciekają i strasznie ujadają, ale to straszne przytulaski są i za to je kocham.Pozdrawiamy ;*
qAulinkA - 29-05-2009, 10:14

Husky chodzą w Dogo, i często słyszę że nie da się ułożyć tych psów, szkoda że moja Azja była najgrzeczniejszym psem jakiego w życiu miałam ... A co do Beagle moja koleżanka marzy o nim ale obie zdecydowałysmy się na Laby .. ;D zobaczymy jak to będzie bo mój mały braciszek jest Alergikiem i martwie się tylko by nie był uczulony na sierść :cring: :cring: ... a co sądzicie o Seterach ?
Ewelina - 29-05-2009, 10:16

Seterki są urocze, bardzo mi się podobają.Yokusia bawiła się kiedyś z Daisy suczką seterką super to wygladało.Niestety Yokusia za nią nie nadążała taka szybka była :-P
iness8@o2.pl - 29-05-2009, 10:39

qAulinkA napisał/a:
a co sądzicie o Seterach ?

Hm....jakby to powiedzieć :-P
Ja na setera w życiu bym się nie zdecydowała. Podobnie jak beagle uciekają i są trudne do szkolenia. Często sobie właściciela ''olewają''. U mnie na polance jest seterka Diana, jest to pies po prostu nie do ogarnięcia :-o Ludzie którzy mieli setery też mi o nich opowiadali i mówili że drugiego to już na pewno by nie chcieli ze względu na ich charakter. Mój ojciec miała setera Donalda , który był strasznie agresywny w stosunku to wszystkich osób w rodzinie...ale tak go ułożył ktoś wcześniej bo Donald był znaleziony.

Patitka - 29-05-2009, 11:38

effcyk napisał/a:
Niestety baaaaardzo wielu ludzi kieruje sie wyglądem , ahh te niebieskie oczy ludzie sie nimi zachwycaja , pseudohodowle przedewszystkim mnożą psy o tym własnie kolorze oczu , i co? pies rośnie ma wymagania właściciele nie mogą im sprostać bo nie tak to sobie wyobrażali i pies albo ląduje na ulicy albo w schronie .

I tu się niestety muszę zgodzić, tak często kończą psy ras "modnych", i nie chodzi mi tu tylko o Husky, bo wystarczy popatrzeć ile Labów jest oddawanych albo porzucanych.

qAulinkA napisał/a:

... a co sądzicie o Seterach ?

Setery irlandzkie, są cudne i ten ich piękny kolor , ale niestety słyszałam też ze nie do ogarnięcia jeżeli chodzi o ich ułożenie, a na pewno jeżeli już to jest to ciężka praca.

Agu. - 24-06-2009, 09:26

moją ulubioną rasą do zawsze były labradory. : D
w następnej kolejności są beagle i berneńskie psy pasterskie.

Gosiacz_ek - 24-06-2009, 09:33

A moją w dlaszej kolejności Goldeny, długowłose ONki i Border Collie ;)
Monika i Diablo - 29-06-2009, 18:09

Ja miałam dwa długowłose Onki więc kocham je bardzo (Bary i Elen"Ripley") ;*
karolyfer - 29-06-2009, 23:14

Poza labradorami to chyba na pierwszym miejscu owczarki niemieckie :haha: A podobają mi się też belgijskie malinois, rhodesiany ridgebacki, siberiany, berneńskie pasterskie. Sporo tego :-P
bartek.richie - 01-07-2009, 11:14

Dla mnie golden retriever... są bardzo ładne. Na początku miałem mieć goldena ale się rodzinie nie podobał bo za długą sierc... ale jak nie bede od nich uzależniony to będzie i golden. Ostatnio w sklepie był golden i na komendę ze wszystkimi sie witał łapką :)

a i jeszcze owczarek niemiecki (ach te maluchy z oklapniętymi uszami) i bordel collie

zaradna - 01-07-2009, 19:33

bartek.richie napisał/a:
Ostatnio w sklepie był golden i na komendę ze wszystkimi sie witał łapką :)

każdego psa można tego nauczyć

gusia1972 - 01-07-2009, 20:48

od niedawna Owczarki Austalijskie wychodzą u mnie na prowadzenie :) oczywiście po labradorach :-P
i dogłębnie przyglądam się tollerom :)

bartek.richie - 01-07-2009, 21:37

Cytat:
każdego psa można tego nauczyć

Jak? Nigdzie tego nie znalazłem

Radek - 01-07-2009, 22:36

Ja pewnie gdybym miał tutaj większy ogród to bym wziął owczarka niemieckiego, a jak będę mieszkał w pl i mi czas na to pozwoli to może się skuszę nawet na huskiego. Te to dopiero zajmują czas, a ile ubawu.
Paulinna - 03-07-2009, 13:45

Poza labradorami podobaja mi się goldeny, flaty i bernardyny.
bietka1 - 03-07-2009, 14:28

Pewno się zdziwicie, ale ja zakochana jestem w bokserach. Wiele osób uważa, że to są psy groźne, ale one tylko tak wyglądają (chociaż od czasu jak nie kopiuje im się uszu przybrały nieco łagodniejszy wygląd). To są psiaki niesamowicie wesołe, szalone i mądre. A jakie miny potrafią robić :haha: W moim życiu gościły boksery i słabość do nich pozostała...
Gosiacz_ek - 03-07-2009, 14:31

Naprawdę uważa się że są groźne.. ja w życiu bym nie powiedziała :P chociaż i mojego psa się boją czasami :P Znałam dwa boksie i były to tak świetne pieski i niesamowicie łagodne że po prostu nigdy nie pomyślałam nad tym że ktoś może się ich bać na przykład...
zaba - 03-07-2009, 15:26

Ja od najmniejszego dziecka zakochana jestem w Owczarkach Niemieckich. :)
dzionga - 04-11-2009, 20:42

Od zawsze chciałam mieć Beagla ,ale poczytałam o nim opinie i se odpuściłam i postawiłam na labradora. Podoba mi się tez Golden xD
Grapy - 04-11-2009, 22:12

Jagdterrier i Airedale Terrier- mimo różnych opini łatwe do ułożenia i szalenie inteligentne a do tego sprowokowane są wspaniałymi psami obronnymi :D
amir - 19-08-2010, 18:29

Chow chow ;* ;* ;*
Bardzo mądre psy, chociaż strasznie uparte.

[ Dodano: Czw 19 Sie, 2010 ]
ania660 napisał/a:
a zapomniałam napisać bordzo mi się podobają chow-chowy. takie puszyste przytulany :)

Są cudne i zupełnie inne charakterem od labków.

psiara2101 - 20-08-2010, 10:21

amir napisał/a:
Chow chow
Bardzo mądre psy, chociaż strasznie uparte.

nie wiem, czy uparte, jako rasa pierwotna bardzo niezależne :)

[ Dodano: Pią 20 Sie, 2010 ]
owczarek belgijski ;*

aganica - 20-08-2010, 19:31

Toller Retriever z Nowej Szkocji .. ;*
kaha - 20-08-2010, 20:09

Wilczarz irlandzki... oczywiscie poza labkiem :)
iness8@o2.pl - 20-08-2010, 20:36

Owczarek Australijski :surrender:
desktop19 - 21-08-2010, 02:39

Nowofunland, Berneńczyk, Golden :)
asiulka0889 - 21-08-2010, 11:58

Mnie przez jakiś czas podobały się amstafy nawet myślałam żeby mieć takiego ale pomyślałam że na pierwszego psa nie nadaje się :-P teraz może bym chciała mieć sznaucera olbrzyma a tak dużo ras mi się podoba w każdej jest to coś :)
Karoola - 21-08-2010, 18:51

Owczarek australijski (ach.. widział ktoś Lexusa? szczególnie w duecie z panem Wiesławem Krasowskim na zawodach frisbee, po prostu koocham! ;* ) i owczarek belgijski (gronki, terviki i maliniaki). Lubię też flaty, tosa, wyżły weimarskie, dogi niemieckie i pudle (chciałabym nawet takiego mieć, ale pod warunkiem, że ktoś fundnął by mi wizyty w salonie, bo sama bym się nim nie chciała zajmować :haha: ). Miałam też setera irlandzkiego (wg mnie najpiękniejszy pies!) i berneńczyka.
tenshii - 21-08-2010, 18:59

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest do labrador ;D
mala85 - 22-08-2010, 14:21

prócz Labradora oczywiście to Owczarek Belgijski Malinois, który zagości u nas w przyszłym roku mam nadzieje :greedy:
psiara2101 - 22-08-2010, 14:33

mala85, to Ty się ostatnio zarejestrowałaś na niebieskim belgowym forum? :) gratuluję decyzji, u mnie przynajmniej za rok też zjawi się belg tyle że gronek lub terwik :)
mala85 - 22-08-2010, 14:50

psiara2101 napisał/a:
mala85, to Ty się ostatnio zarejestrowałaś na niebieskim belgowym forum?

tak :)
Jestem na etapie poszukiwania hodowli. Mam parę na oku i parę psów na oku, które mnie interesują. Staram się aby ten wybór był dobrze przemyślany :) Choć Aksel zawsze będzie u mnie nr 1 :shy:
A ostatnio koleżanka zachwalała terwiki i też zaczynałam się nad nim zastanawiać ale jakoś od początku nastawiona byłam na maliniaka i chyba już tak zostanie 8)

psiara2101 - 22-08-2010, 15:36

mala85 napisał/a:
Staram się aby ten wybór był dobrze przemyślany

i słusznie, to jest ważne, zwłaszcza przy tak specyficznej rasie :)

nata - 22-08-2010, 22:07

Jeśli nie lab to.... zdecydowanie Duży Szwajcarski Pies Pasterski :heart: :heart: :heart:
Gdyby nie warunki mieszkaniowe miałabym szwajcara, a tak jest lab, ale za to najukochańszy na świecie i nie zamieniłabym już na żadnego innego;* Szwajcar na pewno w przyszłości :)

jkasia - 23-08-2010, 07:34

Labki na pierwszym miejscu ale równiez podoba mi sie wyżeł wejmarki, Ridgeback Rodezjan,Bloodhound a z maluchów to Jack Russell Terrier :haha:
Malinowa - 23-08-2010, 13:25

Po za moją Maliną to chce mieć jeszcze Doga argentyńskiego i juz myślę nad realizacją... ;*
mala85 - 23-08-2010, 15:32

Malinowa, straszna przepaść z tym Dogiem Argentyńskim i nie jest to na pewno pies dla osób początkujących 8)
Malinowa - 23-08-2010, 16:04

mala85, powiem tak. nie mam kilkunastu lat i Malina nie jest moim pierwszym psem ;D . Doskonale wiem, ze dogi to rasa którą naprawde trzeba wychowywać i szkolić. Labek zazwyczaj nawet nie szkolony nie ugryzie itp a wiem, ze niektóre rasy to już może być inna bajka.
Sama raz przypadkiem byłam w hodowli tych dogów i widziałam, że to tylko człowiek może zrobić z psa potwora(oczywiście jeżeli pies nie ma choroby psychicznej) a pies dobrze szkolony i posiadający odpowiedniego właściciela jest niegroźny tak sam w sobie.

a tak powiem, ze razem z Maliną w moim domu mieszkają yorki... z nimi to dopiero... :bad:

iness8@o2.pl - 23-08-2010, 17:03

mala85 napisał/a:
prócz Labradora oczywiście to Owczarek Belgijski Malinois, który zagości u nas w przyszłym roku mam nadzieje :greedy:

Witaj w klubie koleżanko tylko że u nas to ozik będzie :)

mala85 napisał/a:
A ostatnio koleżanka zachwalała terwiki i też zaczynałam się nad nim zastanawiać ale jakoś od początku nastawiona byłam na maliniaka i chyba już tak zostanie 8)

Dwa bloki ode mnie kolega mojego brata ma hodowle darkt (czy jakoś tak) tervików :) Niesamowite psy chociaż oziki i tak u mnie wygrywają :D Za to moje dziewczyny mają koleżankę maliniaka ale nie pamiętam z jakiej hodowli, muszę zapytać :)

psiara2101 - 23-08-2010, 17:07

Cytat:
hodowle darkt

Dart :)

iness8@o2.pl - 23-08-2010, 17:18

psiara2101 napisał/a:
Cytat:
hodowle darkt

Dart :)

Wiedziałam że coś w tym stylu :)
Jeden pies jest wykastrowany o czym przez dłuższy czas nie wiedziałam i zawsze jak dziewczyny miały cieczkę to go zachwalałam że taki dobrze wychowany :greedy:

ludożerka - 26-08-2010, 09:30

Owczarki belgijskie (malinki i gronki, prawdopodobnie za rok gronkowata kuleczka będzie mieszkać u mnie :haha: ), niemieckie i australijskie, cocker spaniele angielskie, chihuahuy, borzoje, border collie.. Pamiętam jak kiedyś strasznie kochałam haszczaki i bardzo chciałam mieć. Miałam przez 2 dni przybłąkanego, później uciekł i znalazł go jego prawdziwy właściciel :P Cudowne psy ale nie wiem czy dałabym radę takiego wychować.
I do listy moich ulubionych ras dochodzą także oczywiście pitty i amstaffki ; )

psiara2101 - 26-08-2010, 10:49

ludożerka, podoba Ci się dużo ras o skrajnie różnych charakterach, belg jest bardzo specyficzną rasą, wcale niełatwą do prowadzenia i do codziennego życia. Zanim zdecydujesz się na belga 1000 razy się zastanów, czy na pewno dasz radę i czy to jest ten charakter, który Ci odpowiada. Jeśli rzeczywiście chcesz belga to zapraszam na forum :) tam się przekonasz, czy belg to to, czego szukasz :)
mala85 - 26-08-2010, 13:15

...a poza tym chcesz belga a pisze że na "haszczaka " byś się nie zdecydowała bo cytuje ....
ludożerka napisał/a:
nie wiem czy dałabym radę takiego wychować

Wież mi, że belgi do łatwych niestety też nie należą i to każdy Ci powie.

Ale chyba tutaj decydować będą rodzice patrząc na wiek i wychowywać też będą oni.

psiara2101 - 30-08-2010, 14:56

mala85, coś nam ludożerka ucichła :shy: chyba jednak belg nie jest taką pasją jak jej się wydawało...
mawi27 - 30-08-2010, 20:35

na labka namowil mnie moj Tomasz a mnie osobiscie sie podobaja (oczywiscie procz labkow, bo to teraz nr 1 :haha: ) amstaffy (mialam poprzednio jedna suke - rewelacja piecho) poza tym mam ostatnio slabosci do dogow niemieckich (strasznie mi sie te olbrzymy podobaja) i owczarek bereński, no i dog argentgyński, o maly wlos bym go miala ale w domu zagoscila amstaffka
Lily - 31-08-2010, 10:36

moją największą miłością są Labki! :) od zawsze mi się marzył biszkopcik, ale cieszę się, że jest czarnuch ;D ale gdyby nie Labek to Seter Irlandzki albo Szkocki :)
effcyk - 28-12-2010, 13:11

temat troszkę przymilkł :-P ja kocham wszelkie wieelkie psy - od zawsze dobermany, fajny jest thai ridgeback, mastino neapoletano - piękny olbrzym, dog niemiecki równiez urodziwy. Natomiast jeśli chodzi i mnie to decyzja już zapadła - kolejny psiak na jakiego się 'szykuje' to czarny Cane Corso - wstępnie mam hodowle upatrzoną :-P . No ale poczekać jeszcze musze przez jakiś czas niestety - ale nawet jesli musiałabym czekać kilka/kilkanaście miesięcy czy kilka lat ( mam nadzieje, że za długo czekać musiala nię będe :-P ) to Corsiak się w końcu pojawi. A ja za ten czas wyczekiwania, muszę się jeszcze podszkolić - bo mimo wszystko, wciąż za mało jeszcze o nich wiem :-P .

Ahhhhh piękna bestyjka :dribble: :greedy: :mmm:

tenshii - 28-12-2010, 13:25

Tylko te kopiowane uszy :(
effcyk - 28-12-2010, 13:34

tenshii, ale im wcale nie trzeba kopiować uszu ani ogona - to zależy tylko od właściciela :) . W PL nie można kopiować ale i tak to się robi, natomiast można wystawiać kopiowane psy - w innych krajach kopiowanych psów nie wolno wystawiać, muszą być to psiaki takie, jak stworzyła je natura. Ja nad swoim przyszłym Corso co do kopiowania szczerze , jeszcze się nie zastanawiałam. Chce się pobawić w wystawy, to wiem napewno - a reszta to się jeszcze zobaczy.

niekopiowany Corsiak ( czyli wersja bio) - równie piękny

tenshii - 28-12-2010, 13:39

effcyk napisał/a:
im wcale nie trzeba kopiować uszu ani ogona - to zależy tylko od właściciela

Wiem, ale jak widzę takie foto to aż się płakać chce :(

nika - 28-12-2010, 14:04

nowofunland! :heart:

inkapek - 28-12-2010, 14:36

effcyk, cudne są, ale ja powiem szczerze że nie wiem czy odważyła bym się na taką rasę...poprostu nie wiem czy dała bym sobie radę ;) Co do kopiowania uszu i ogona, to wiadomo zakaz jest. Ogon obcinają jak szczylki mają chyba jakoś kilka dni, uszy to już duży ból bo szczeniak jest starszy. Ale uważam że jednak co niektóre rasy straciły urok przez zostawianie im ogona i uszu.
mawi27 - 28-12-2010, 16:07

effcyk, moj znajomy ma suke cane corso i szczerze jest piekna ale tez mega problemowa, nie jest to rasa jeszcze dopracowana i bywaja rozne problemowe zachowania i odstepstwa od tego co planowali stworzyc, i nie mowie tu o zadnych pseudohodowlach, tu masz tez fajne info odnosnie tego co mowie http://www.canecorso.net.pl/index.html?grp=2, a moj znajomy zanim ulozyl suke minelo sporo czasu a co najgorsze potrafila sie rzucac na ludzi a pies tez z hodowli
tenshii - 28-12-2010, 16:18

inkapek napisał/a:
o niektóre rasy straciły urok przez zostawianie im ogona i uszu.

myślisz, że obcinanie im części ciała dla lepszego wyglądu dodaje uroku? :beated:

effcyk - 28-12-2010, 16:51

inkapek napisał/a:
Co do kopiowania uszu i ogona, to wiadomo zakaz jest

jest zakaz ale wiadomo, że po cichu to się robi. Są hodowle które wydają całkiem kopiowane szczenięta, o ile sobie kupujący zażyczy sobie takiego pieska.

mawi27 napisał/a:
effcyk, moj znajomy ma suke cane corso i szczerze jest piekna ale tez mega problemowa, nie jest to rasa jeszcze dopracowana i bywaja rozne problemowe zachowania i odstepstwa od tego co planowali stworzyc, i nie mowie tu o zadnych pseudohodowlach, tu masz tez fajne info odnosnie tego co mowie http://www.canecorso.net.pl/index.html?grp=2, a moj znajomy zanim ulozyl suke minelo sporo czasu a co najgorsze potrafila sie rzucac na ludzi a pies tez z hodowli

dzięki za link, ja od jakiegoś czasu bywam na molosach w dziale CC - wiadomo, że CC to jednak molos, aczkolwiek widzę , że spokojnie CC można dobrze ułożyć - i spokojnie mogą dogadać się z innymi psami jak i są łagodne dla dzieci. Wielu ludzi na molosach ma np. 2 CC i labka w jednym domu, albo CC i psiaka innej rasy jak mops czy buldożek :) .

inkapek napisał/a:
szczerze że nie wiem czy odważyła bym się na taką rasę...poprostu nie wiem czy dała bym sobie radę

Oczywiście, że zdaje sobie sprawe iż CC jest napewno trudniejszy niż labek - dlatego jak przy labku, wychowywałam go sama ( na szczęscie wyszło mi to całkiem ok), tak przy CC będziemy uczęszczać do wszelkich psich szkółek, na szkolenia itp.
Nie wiem czemu, ale jak kiedyś gdzieś pisałam, większy respekt mam do amstaffów i pitbulli - i na takiego psa sobie niepozwole - chyba nie mam do nich zaufania, natomiast CC w jakiś sposób mnie pociągają. W ogóle początkowo myślałam, żeby iść z nim na szkolenie obronne, jednak zrezygnowałam z tego pomysłu - po co budzić w nim to, co wielu chce "uśpić" . Wole potem nie miec problemów :| . Pozatym psa chce wystawiać, nie chce miec agresora na ringu.
Mastino neapoletano też mnie kiedyś ciągnęły, aczkolwiek pies ten jest podatny na mase różnych choróbsk - mimo, że są cudowne, jednak w jakimś stopniu szkoda mi ich - bo to, że są "ociężałe" strasznie sie na nich odbija.
Zawsze chciałam mieć psa charakternego - może dlatego, że ja jestem bardzo charakterna :-P . Na dobermana w domu powiedzieli stanowcze NIE - kiedy opiekowałam się małym amstaffem znajomej - rodzice bali sie podejść - nie wspomne jaka byłaby reakcja na CC. Dlatego zdecydowaliśmy się na labowe psie - charakter zupełnie inny, niż właściwie oczekiwałam od psa jaki mi się marzył - aczkolwiek strasznie pokochałam Nestora i nie żałuje ani trochę, że go mam, bo zaskoczył mnie bardzo pozytywnie i charakter ma niesamowity. Natomiast to, że moja miłóść do charakternych ras została uśpiona na jakiś czas, to nie znaczy, że już nie marzy mi się taki pies. Czas kiedy zamieszkam na swoim zbliża się , więc wtedy moge sama decydować o tym jakiego czworonoga sobie sprawie - oczywiście Nest zamieszka też ze mną ( dlatego teraz chce nałapać jak najwięcej info o tej rasie, ich stosunek do innych psów , bo nie chce ostrych zgrzytów między psami) . No i cóż, narazie mogę tylko pomarzyć - z ewentualną realizacją planów poczekam sobie jeszcze hohoho i trochę :-P , zanim ogarne się na swoim, to minie troszkę :-P

inkapek - 28-12-2010, 17:48

tenshii, nie odbieraj tego tak jak to zrozumiałaś. Psy kiedyś miały kopiowane uszy i ogony, tak się przyjęło od wielu lat, ich wygląd przetrwał lata i utrwalił w mojej np. pamięci. Jeśli mowa o psach danej rasy których atutem właśnie były obcięte ogony czy uszy to jest mowa i o uroku tej danej rasy. Psy miały obcinane ogony i uszy nie dla wyglądu ale również dla ich bezpieczeństwa (szczególnie rasy myśliwskie czy bojowe). Patrząc teraz z takiej strony to chyba ich bezpieczeństwo jest ważniejsze prawda? Jeśli ktoś chce z takiej rasy peta i go nie użytkować to niech nie kopiuje ale ci co chcą mieć psa pracującego wybór powinnie należeć do nich. Ja osobiście nie kopiowała bym swojemu psu tych części ciała, jeśli natomiast dostała bym już takiego z hodowli to kochała bym go tak samo jak każdego innego. A tak poza tym wolę aby ludzie oficjalnie kopiowali i robili to fachowo, niż ma być zakaz i kopiowali u jakiegoś konowała gdzie zwierzę cierpi jeszcze bardziej nie mówiąc o powikłaniach jakie się z tym wiążą. Takie jest moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać.
goldi845 - 28-12-2010, 18:05

Mi się podobają dwie rasy od dzieciństwa marzyłam o Dogu Niemieckim. A druga rasa to Owczarek Australijski są to tak piękne i mądre psy że jak widzę któregoś pieska z tej rasy to dostaje świra :heart: :heart:
effcyk - 28-12-2010, 18:19

inkapek napisał/a:
tenshii, nie odbieraj tego tak jak to zrozumiałaś. Psy kiedyś miały kopiowane uszy i ogony, tak się przyjęło od wielu lat, ich wygląd przetrwał lata i utrwalił w mojej np. pamięci.

tak jest, tak samo to odbieram np. dla mnie doberman niekopiowany traci swój cały "dobermanowy" urok. Wiem, może jestem okrutna itp. ale widok kopiowanego dobka znam od dzieciństwa i ciężko mi przywyknąć do niekopiowanego dobermana.
Natomiast znam niekopiowane boksery (ogony i uszy) niekopiowane rotki ( ogony ) i to już tak bardzo mnie nie razi, jak u dobków.
Natomiast obojętne mi są kopiowane czy nie kopiowane CC, amstaffy, mastino, pity itp.

inkapek napisał/a:
Ja osobiście nie kopiowała bym swojemu psu tych części ciała, jeśli natomiast dostała bym już takiego z hodowli to kochała bym go tak samo jak każdego innego

ja to samo, jeśli kopiowany to tylko zabrany w takim stanie z hodowli - tj już skopiowany, zagojony - gotowy do odbioru - sama bym go nie wysłała na cięcie - zresztą nie znam żadnego weta który się tym zajmuje, więc do konowała za przeproszeniem bym go nie zabrała. Jeśli w hodowli mają doświadczenie z kopiowaniem i wykonują takie zabiegi, a ja zdecydowałabym się na kopiowanego psa - to jak pisałam wyżej, odebrałabym go z hodowli " po wszystkim" .

morcmarc - 15-01-2011, 23:17

Lubię psy łagodne. Choć jak to mówią właściciele - każdy jest łagodny, aż niestety stanie się nieszczęście.

Moje Top5.

1. Golden Retriever
2. Bernardyn (najlepiej długowłosy)
3. Basset Hound
4. Alaskan Malamut
5. Beagle

oleska2803 - 15-01-2011, 23:47

no ja lubię praktycznie wszystkie rasy, nie podobają mi się tylko chihuahua, pomerianin, chart, pudel, bulteriery. ogólnie nie przepadam za małymi rasami bo są zazwyczaj głośnie i maja wkurzający szczek, zresztą wolę psa z którym można bawić się bez obawy o połamanie :)
Moje top to
flaty
goldenki
labki :-P
owczarki niemieckie i białe szwajcarkie
husky
bernardyny
bernijskie psy pasterskie
dogi
border collie i wiele innych
głównie mam słabość do pasterskich i myśliwskich

Cziko - 15-01-2011, 23:48

Ulubiona rasa, hmm.. Z pewnością labradory :heart: Prócz tego podobają mi się również Nowofunlandy, Goldeny, Beagle, Husky, Ca de bou :) A jeśli chodzi o charakter, to ulubioną rasą są oczywiście labki ♥
nata - 15-01-2011, 23:59

Zdecydowanie zgadzam się z effcyk i inkapek jeżeli chodzi o kopiowanie.
Nie popieram tego, ale ciężko przywyknąć jeżeli od dziecka widzi się wiele ras bez ogonków. Osobiście też bym swojego psa na cięcie nie wysłała. Jednak jeżeli już ktoś to zrobił wcześniej , nie oznacza to że taki pies ma mi się mniej podobać lub mam go mniej kochać ;)
Chodzimy na spacery także z bokserem, który jest niekopiowany, ma normalny ogon i uszy. Jest śliczny. Jednak jeżeli chodzi o ten ogon, to masakra ile on mu sprawia problemów. Jest cienki, długi i silny. Macha nim jak szalony (bo to taki boksiu z charakterem labka;P) i już nie raz poranił sam siebie przez to :( Mnie też uderzył w nogę i tylko dlatego że miałam długą kurtkę pozostał mi siny ślad a nie krwawa pręga... Trzeba bardzo uważać naprawdę. Jezeli patrząc na to z tej strony, to faktycznie jakieś powody mieli żeby ciachać .. :bad:

ktosia - 16-01-2011, 12:25

ja uwielbiam, wręcz kocham chow-chowy, ale to mój sentyment z dzieciństwa, kiedy moi rodzice je hodowali. Kiedyś wrócę do tej rasy, ale będę mieć wtedy inne warunki (piękny dom z ogrodem ;) ) i większą wiedzę na temat pracy z psem i jego psychiki. Niestety te psy często mają zrytą psychikę, ale mogą być również cudownymi towarzyszami.
lullaby - 24-04-2011, 08:21

Na pierwszym miejscu oczywiście Labiszony :) :heart:
Później ;
Siberian husky ( kiedyś na pewno bede mieć :) )
Chart Perski ;*
Samojed , te psy są przepiękne !
Dog argentyński
doberman
Chyba tyle :)

Chelsea - 24-04-2011, 08:28

nam podobają się oprócz labków oczywiście bokserki, dobreman, shar pei, golden retriever, tosa inu, dog de bordeaux i wiele innych :)
kozung - 24-04-2011, 08:51

nie mam ulubionej rasy, kocham psiaki, ale jako dziecko naoglądałam się filmu K9 i zakochałam się w owczarkach niemieckich :D warunki jednak nigdy nie pozwalały mi na takiego :confused: pokochałam labki, ale oprócz nich chciałabym mieć buldożka francuskiego - padam ze śmiechu jak takiego widzę na ulicy :D marzy mi się też mała kluska w postaci golden retrivera - okrutnie podoba mi się suczka sąsiadów :)
dominika92 - 24-04-2011, 09:57

kozung, ja tak samo zakochałam się owczarkach niemieckich.. jeszcze taki serial o psie Cywilu był :) jak kiedyś będę mieć dom to na pewno pojawi się w moim domu :)
a buldogi francuskie też mnie śmieszą, mój wujek miał, a jak widziałam jak ten pies się dorwał do chipsów gdzieś na spacerze i chrumkał to padłam i ten ich szczek mnie rozbraja :D

petrelli - 24-04-2011, 11:50

Oprócz labków to lubie jeszcze owczarki niemieckie i Syberian Husky - strasznie mi się podobają i coraz poważniej myślę czy by jakiegoś nie nabyć? Może macie jakieś szczeniaczki na wydaniu? :-P
Lilitu - 24-04-2011, 12:05

Od kilku lat mam ogromny sentyment do Chihuahua, ale nie chciałabym kolejnego psa tej rasy. A ja poza Chułkami i Labkami uwielbiam Samojedy i inne szpice. Podobają mi się też wilczaki czechosłowackie i wilczarze irlandzkie.
lullaby - 24-04-2011, 12:26

petrelli napisał/a:
Może macie jakieś szczeniaczki na wydaniu?

Dołączam się do pytania :-P :-P

No tylko nie wiem czy dwa samce na jednym terytorium to dobry pomysł :( Labrador i husky ma ktoś takie przypadki ? :-P

GIZELKA - 24-04-2011, 12:26

Dogi Niemieckie... ahh, moje marzenie. 8)
I jeszcze dogi Argentyńskie i Tosy Inu, ahh ... :shy:
Mieć hodowlę Dogów Niemieckich to moje największe marzenie w grupie ,,psy". ;*

lullaby - 24-04-2011, 12:28

GIZELKA napisał/a:
I jeszcze dogi Argentyńskie

Uwielbiam te psiaki :)

ppaula2 - 24-04-2011, 14:52

Ja uwielbiam ONki tak samo jak laby :)
dominika92 - 24-04-2011, 14:57

lullaby napisał/a:
petrelli napisał/a:
Może macie jakieś szczeniaczki na wydaniu?

Dołączam się do pytania :-P :-P

No tylko nie wiem czy dwa samce na jednym terytorium to dobry pomysł :( Labrador i husky ma ktoś takie przypadki ? :-P

dały by Ci popalić :D ja mam za drzwiami sąsiada z Huskym w wieku Heli, od małego się wychowują razem i sobie tylko opowiadamy co który zbroił :D

jkasia - 25-04-2011, 08:46

A my ostatnio u weta spotkałyśmy czekoladowa sunie Flata i sie zakochałam ;* Miała prawie identyczne umaszczenie jak Kasta i tak cudnie razem wyglądały. Poza tym ostatnio fascynuja mnie Nova Scotia :haha: Ja w ogóle kocham wszystkie retrivery :haha:
szalej - 26-04-2011, 09:52

Duży szwajcarski pies pasterski
Aussie
Nova Scotia

:haha:

iness8@o2.pl - 26-04-2011, 10:02

My na osiedlu mamy przepiękną czekoladową Flatke Este :) Boże jak ona jest wpatrzona w swoich właścicieli i aport :lookdown: zawsze jak ją widzę to mi szczeka opada na jej widok :D
Ja cały czas jestem zakochana w aussie ;*

Nataeelll - 26-04-2011, 22:33

mi ostatnio bardzo się spodobały Rosyjskie Toye :)
monti - 01-05-2011, 21:49

Ja mam sentyment do beagli. Jakieś 5 lat temu spędzaliśmy wakacje pod namiotem na mazurach przez całe dwa tygodnie lało zimno jak nie wiem a pies sąsiadów z przyczepki obok przychodził do nas na noc do namiotu i grzał mnie swoim ciałkiem ;D
Oprócz tego shar pei bo takowego posiadamy u moich rodziców.
Zresztą ja chyba wszystkie kocham choć za małymi nie przepadam bo się ich boje

Piotrek.R - 07-09-2011, 16:06

Poza Labradorem to jeszcze Gończy Polski
cainees - 07-09-2011, 16:26

Uwielbiam psy rasy (kolejność nieprzypadkowa ;) ) :
- Owczarek Australijski Aussie,
- Nova Scotia Duck Tolling Retriever,
- Rottweiler,
- Leonberger.

Planuję mieć kiedyś aussie albo nsdtr, choć nie wiem, chyba jednak padnie na drugiego labka :D Rottka też bym bardzo chciała mieć, ale wiem, że nie podołam wychowaniu takiego psa. Co do leosia to bardzo duże psisko, niestety nie do bloku. Może kiedyś jak będę mieć dom z ogrodem to wezmę takiego wielkoluda ;D
Jeszcze lubię Cavalier King Charles Spaniele, Samoyedy, Alaskan Malamuty, Wilczaki czechosłowackie. Jak spotkam któregoś z tych czterech na spacerze to bardzo cieszą moje oko aczkolwiek posiadać bym nie chciała :)

ollinko - 08-09-2011, 19:17

gdyby nie to, ze marzyl mi sie wiekszy pies to bez watpienia bulgot angielski oraz jajniczek :D
Iris - 08-09-2011, 23:11

Laby i Springer Spaniel Angielski - moje naj naj umaszczenie to czarno-białe z dużą ilością piegów ;*
Maleńka - 15-10-2011, 11:42

Belgijski Malinois :D

cainees - 15-10-2011, 23:56

Cytat:

Belgijski Malinois :D

oo, malinki też są super ;D zapomniałam o nich! i jeszcze Groenendael :)

Małgosia35 - 26-10-2011, 01:21

Dogue de Bordeaux
Owczarek niemiecki
Golden retriver

safeĆ - 26-10-2011, 07:12

chart whippet :heart:

strasznie choruję na te psy... Adam nie lubił, do póki nie zobaczył naszego sąsiada Mango w ruchu i sam z siebie obiecał mi braciszka dla Dżozefa na koniec 2013 roku (lepiej późno niż wcale :confused: ).

a za najpiękniejsze psy świata uważam dogi niemieckie... niestety za krótko żyją i często chorują więc się na takiego nie zdecyduję. Będę dalej wzdychać do wszystkich spotykanych gdzieś po drodze :)

inkapek - 26-10-2011, 08:30

safeĆ, spokojny w domu, aktywny na dworze :) mężowi się strasznie nie podoba taki whhipecik więc pewnie takiego miec nie będziemy. No i te pozwolenie trzeba mieć na posiadanie tej rasy, trochę uciążliwe :)
Karoola - 26-10-2011, 20:17

whippety! wspaniałe są, a w ruchu! nikt by nie przypuszczał, że psy potrafią pływać w powietrzu :mmm: :dreaming: może kiedyś w przyszłości...
:mmm:

cainees - 26-10-2011, 22:27

inkapek napisał/a:
No i te pozwolenie trzeba mieć na posiadanie tej rasy, trochę uciążliwe :)

o jakie pozwolenie chodzi?
mi z chartów to najbardziej podobają się Saluki, charty perskie :heart: ale raczej sobie takiego nie sprawię, bo wolę masywniejsze psiaczki :)

donia457 - 26-10-2011, 22:30

mi sie podabaja syberian husky ;* i owczarki niemieckie :) ,ale nie ma to jak labus :-P
safeĆ - 27-10-2011, 08:32

cainees napisał/a:
inkapek napisał/a:
No i te pozwolenie trzeba mieć na posiadanie tej rasy, trochę uciążliwe :)

o jakie pozwolenie chodzi?

"Prawo łowieckie w Polsce nakłada obowiązek uzyskania zezwolenia starosty na trzymanie i hodowanie chartów wszystkich ras (także ich mieszańców). Wniosek składa się w urzędzie miejskim w wydziale rolnictwa. W wypadku psów rasowych najczęściej wymagane dokumenty to rodowód lub metryka (jeśli zwierzak nie jest zarejestrowany). Potrzebne będą też dane odnośnie wieku, płci, rasy, umaszczenia i numeru tatuażu. Trzeba także dołączyć podanie z prośbą o wydanie zezwolenia. Czasem urzędnicy żądają również świadectwa weterynaryjnego o ogólnym stanie zdrowia."

http://www.psy.pl/archiwu...isz-charta.html

inkapek - 27-10-2011, 09:01

safeĆ, dokładnie :)
Karoola - 27-10-2011, 15:41

Tak właściwie, to po co jest to zezwolenie?
Istnieje taka możliwość, że nie udzielą nam go?

cainees - 27-10-2011, 15:44

Aaa, dziękuję za informację :) Nie wiedziałam, że trzeba mieć pozwolenie na charta. Myślałam, że tylko trzeba mieć pozwolenie na psa z tej "listy agresywnych".
Lilitu - 27-10-2011, 18:52

Karoola, wydaje mi się, że jeśli ktoś miał postawione zarzuty związane z kłusownictwem, to istnieje możliwość że pozwolenia na charta nie dostanie.
Karoola - 27-10-2011, 22:56

Lilitu, aaa, to takie buty! Dzięki za wyjaśnienie. :)
inkapek - 28-10-2011, 09:35

Też mi się tak wydaje że ktoś kto kłusowal pozwolenia nie dostanie.
tomeczq - 28-10-2011, 20:10

A ja jako dziecko marzyłam o cocker spanielu i rodzice w koncu sie zgodzili. Niestety byl strasznie wredny i agresywny, pozniej tez slyszalam od weta ze to juz nie pierwszy taki przypadek :/ a gdybym nie miala mojej labradorki to chcialabym wyzla weimarskiego albo owczarka szkockiego. :)
Labradore - 28-10-2011, 20:13

ja aktualanie marzę o Szetlandzie z hodowli Szetlandzka Perła
podobają mi się też Berneńskie Psy Pasterskie i Buldożki Francuskie (może nie z wyglądu a z charakteru ;) )

donia457 - 28-10-2011, 22:18

ja jak bylam dzieckiem zawsze chcialam miec jamnika :) ale mama wpadla na gienialny pomysl jak mi jamnika wybic z glowy i stwierdzila ze ona to nie wie czy jamniki kupuje sie na sztuki czy na metry :D ,pozniej chcialam miec boksera-moja sasiadka miala boksera,ktory wabil sie "Pastor" i bylam w nim zakochana po uszy ,ale nie moglam miec bo moja mama bala sie "Pastora",wiec skonczylo sie na malym kundelku ,ktorego przyprowadzilam z podworka :)
baska - 29-10-2011, 09:13

wszytsko co australijskie :) cattle, stumpy tail, kelpi
owczarek australisjki nie, bo po pierwsze jest australijski tylko z nazwy a po drugie kudlaty, a tego nie lubie. I lubie zeby pies mial stojace uszy i proporcjonalna budowe.
I cos co bedzie w sprzecznosci z powyzszym, kiedys chcialabym miec buldozki

Karoola - 29-10-2011, 22:53

baska, a kooli?
baska - 30-10-2011, 15:29

a co to jest??
Borówka - 30-10-2011, 18:42

Jeśli mogłabym mieć więcej niż jednego psa byłyby to:
1. Dog niemiecki
2. Wyżeł weimarski krótkowłosy
3. Labrador czekoladowy
4. Dalmatyńczyk (miałam suczkę, odeszła 3 lata temu :( )
5. Cane Corso

effcyk - 31-10-2011, 18:36

Borówka napisał/a:
5. Cane Corso

o taaak 8)

pozatym pracusie - charakterowo, aleee jeśli bardziej eksterierowo to..... nie pogardziłabym wilczakiem czechosłowackim, berneńczykiem, dobermanem, dogiem niemieckim.

Natomiast od kilku lat fascynują mnie thai ridgebacki :) chciałabym poznać pieska/i tej rasy na żywo, przekonać się jakie one są w rzeczywistości :)

Lelejka - 03-11-2011, 15:59

Border Collie dalmatyńczyk
Rysia88 - 14-11-2011, 09:26

Ja kiedy już będę mieszkała na swoim to zdecydowanie do Atosa dołączy wyżeł <niemiecki lub angielski> krótkowłosy :heart: :heart: a jeśli nie będzie mógł być to wyżeł to napewno będzie to kundelek ale nakrapiano łaciaty ;*
dominika92 - 23-12-2011, 19:04

ja się zakochałam w border collie :) ale muszę poczekać aż będę mieć odpowiednie warunki..czyli nieprędko :(
bina071 - 07-06-2012, 16:44

Golden retriever (koniecznie bialutki! ;* ), Berneński pies pasterski (o mamo, aż mi się kolana uginają jak widzę te psy :shy: ), Samoyedy, Amstaffy i większość jakiś masywnych, tęgich psów, zazwyczaj uważane za agresywne :greedy:
nathaliena - 07-06-2012, 20:32

Do argentyński, owczarek podhalański i nowofundland :heart:
donia457 - 07-06-2012, 20:41

nathaliena napisał/a:
nowofundland :heart:

o tak to jest to :haha:

neravia - 07-06-2012, 21:04

Oj kocham wszystkie psiaki :haha:

z wyglądu podobają mi się bardzo berneński pies pasterski, dog niemiecki, seter irlandzki, wyżeł weimarski i jeszcze parę znalazłoby się :)

jednak wiem, że jeśli kiedyś będą możliwości na drugą psinkę to będę wahać się między labradorem a prawdopodobnie owczarkiem niemieckim! :) - niesamowicie inteligentne, posłuszne i oddane psy :)

Najmniej z wyglądu podobają mi się chyba charty, pudle i psy ras mniejszych :-P

Bardzo piękne tzw psy ras pierwotnych - husky, malamuty - ale nigdy nie zdecyduję się na tą rasę, wydają się to trudne psy - a być może tylko to cecha osobnicza

nathaliena - 07-06-2012, 21:06

neravia napisał/a:
prawdopodobnie owczarkiem niemieckim! - niesamowicie inteligentne, posłuszne i oddane psy
mieliśmy ich mnóstwo w schronisku i z absolutnie żadnym nie było problemów, właściciele MEGA zadowoleni, psy oddane, posłuszne, prorodzinne i.. piękne :)
nugatowa - 05-09-2012, 15:59

W sumie trudno mi powiedzieć, bo każdy pies może być ulubionym :) . Ale jeśli miałabym wybierać, to chyba borzoj i saluki ;)
Stenia - 08-09-2012, 00:26

Uwielbiam owczarki niemieckie krótkowłose . A to mój skarb, niestety już za tęczowym mostem Dusty :cring:

oraz zauroczyła mnie rasa alaskan malamute ;*

mibec - 08-09-2012, 00:28

Stenia, piekny psiak - uwielbiam ONki :)
zaba - 08-09-2012, 08:51

ONek to moje marzenie od dziecka :) Więc kiedyś na pewno jakiś ze mną zamieszka. Na drugim miejscu są beagle i polski gończy :)
dominika92 - 08-09-2012, 08:54

też kiedyś marzyłam o ONku ale jak teraz patrzę na te psy i ich zachowanie i co trochę słyszę, że ON pogryzł psa, to jakoś się zniechęciłam...
marzę o border collie z całego serca..I jak ustabilizuję sytuację finansową, to będę myśleć o takim towarzyszu dla Helenki. :) Ale to jeszcze pewnie parę lat :P

Paseczka - 08-09-2012, 13:11

border collie, Samojed, owczarek belgijski.
Milena - 09-09-2012, 15:34

Owczarek szwajcarski i berneńczyk :)
Maleńka - 11-11-2012, 17:32

Zakochalam sie w kolejnej rasie :D szpic miniaturka pomeranian :D boskie!

A najlepszy jest szpicek o imieniu Boo ktory jest ciekawie sciety :D

[ Dodano: 11-11-2012, 17:38 ]
Maly jest wprost nieziemski :D

http://fundir.org/gallery...u,4016,0,0.html

kasiek - 22-11-2012, 11:00

Maleńka, slodziak ;*

[ Dodano: 22-11-2012, 11:01 ]
od jakiegos czasu marzy mi sie nowofunland :-P ;*

SandraiToffik - 29-11-2012, 17:08

Jestem zakochana po uszy w retriever'ach (labradorach i goldenach), a od niedawna mam bzika na punkcie owczarków niemieckich. Okropnie podoba mi się ich sylwetka, generalnie całe są piękne. :)
szalej - 29-11-2012, 18:35

Ja ostatnio zastanawialam sie, jakiego psa sobie kupie jak bede juz stara i nie dam rady wychodzic z labradorem ( natchnela mnie do rozmyslan ania chopperowa :P )
i miałam nie maly problem, bo male rasy wogole mi sie nie podobaja... tzn. fajne sa, ale u kogos, zadna nie podoba mi sie na tyle zeby chciec ja miec... chociaz niektore sa fajne jak np. owczarek szetlandzki czy chinski grzywacz nagi...

ale pewnego dnia na wystawie uslyszalam nazwe rasy ktorej nie kojarzylam... nie dawala mi spokoju wiec wygooglowalam i... zakochalam sie ;* nie wiem dokladnie w czym, bo nie ma w tych psach typowych cech jakie mi sie podobaja, ale to jakas taka inna odmiana milosci, uwielbiam je :-P

Rosyjskie Toy'e ;D

ofc. sa tez inne kolory, ale mnie sie ten podoba :-P

anna34 - 29-11-2012, 20:07

szalej napisał/a:
a ostatnio zastanawialam sie, jakiego psa sobie kupie jak bede juz stara i nie dam rady wychodzic z labradorem ( natchnela mnie do rozmyslan ania chopperowa )

ja kupie buldoga angielskiego :-P
szalej napisał/a:
Rosyjskie Toy'e

małe okropieństwo :-P

Ostaś - 29-11-2012, 20:24

Mi się wiele ras podoba, ale biorąc pod uwagę moje zainteresowania to raczej zawsze będzie to Labrador no i w liczbie sztuk 1.
A taka "naj" ulubiona po Labradorach to chyba Dogi Niemieckie.

szalej napisał/a:
Rosyjskie Toy'e

Kiedyś na granicy polsko-ukraińskiej kontrolował nas ukraiński pogranicznik z takim małym pieskiem, więc zapytaliśmy go co to za rasa. Powiedział, Angielski Toy Terrier. Byłem tym mocno zaskoczony, a później sprawdziłem że jest taka rasa :)

Spokojny85 - 12-01-2013, 20:17

http://hoga.pl/nasze-zwie...tiff_angielski/

od dzis to jest moja ulubiona rasa,ale pod warunkiem ze nie maja tendencji do ciagniecia jak labki,pies prawie jak koń,lubie takie olbrzymy,a wy?

iness8@o2.pl - 19-01-2013, 00:51

Mi od zawsze podobały się aussie i bordery ale teraz po głębszym przemyśleniu nie wiem czy chciałabym mieć psa o takim charakterze ;)

Póki co najbardziej uwielbiam labradory i tollery :)

donia457 - 19-01-2013, 09:54

a ja sie zakchalam w spanielach angielskich :dreaming:
szalej - 19-01-2013, 22:47

Mnie się ostatnio też spodobały setery irlandzki ale biało czerwone :) Chciałabym kiedyś móc mieć tyle psów żeby nasycić się labradorami :P i móc miec chociaz jednego psa innej rasy :) jakiejś której nie jest aż tak dużo, ale też żeby nie był "wyjątkiem" w polsce :P
nathaliena - 17-03-2013, 14:02

Kochani, czy ktoś z Was ma w swoim otoczeniu dogo argentino? Lub zna kogoś, kto interesuje sie tą rasą, zna hodowców itp.?
My poszukujemy psiaka, właśnie doga argentyńskiego, wczoraj dowiedziliśmy hodowlę Nido de condores, w której w tym roku pojawią się dwa mioty, jednak niewiaodmo, czy "załapiemy się" na szczeniaka od nich, ponieważ jest już 7 rezerwacji na chłopaków, a my równiez chcemy samca.
Może ktoś pomoże? :)

joanna - 17-03-2013, 14:14

nathaliena, podzielam Twoje zauroczenie DA,mi sie marzył ten pies zanim kupiłam labka,polecam forum http://www.forum.molosy.pl/forumdisplay.php?f=32 tam tez zdobyłam wszystkie informacje i z uwagi na moje kiepskie (wtedy)doświadczenie,biorac pod uwage potrzeby tej rasy nie zdecydowałam się,labrador choc tez wymagajacy,nie potrzebuje tak doswiadczonego przewodnika,ma inne cechy choc jest wiele podobieństw,teraz majac samca nie decydowałabym sie na drugiego samca DA,gdyz sa to psy nie tolerujace osobników tej samej płci(tu oczywiscie wszystko da sie wypracowac-ale właśnie trzeba miec duze doswiadczenie i czas)dlatego polecam kupno suczki,jezeli weżmiesz szczeniaka to sa duże szanse ,ze panowie sie zgodzą i nie będzie prób dominacji ale jak poczytasz rady od włascicieli tych psów to sama zadecydujesz-uff ale sie rozpisałam :haha:

[ Dodano: 17-03-2013, 14:23 ]
dużo informacji na temat wychowania DA tam znajdziesz,pies tworzacy bardzo emocjonalna więz z człowiekiem tak jak labrador no własnie-ale w łózku to on z Tobą spać nie będzie tak jak nasze labki ciapulki,bo zdominuje Cie od strzału,te i wiele innych wskazówek znajdziesz w linku który Ci dałam ,sa tam równiez hodowle,pozdrawiam

nathaliena - 17-03-2013, 14:44

joanna, jestem już od dawna na forum molosów :)
Nasz Bari był wczoraj z nami w hodowli oczywiście, tak, jak napisałaś, wszystko zależy od wychowania.
W tej chwili najlepszym przyjacielem naszego Barunia od roku jest amstaff Rezo (niekastrowany, 7-letni zawsze jedynak, kontaktu z innymi psami nie ma w ogóle) i kochają się na całego z Barim.
Mój narzeczony, zajmuje się szkoleniem bullowatych w naszym schronisku oraz w najbliższym otoczeniu, jest też w trakcie robienia kursu trenerskiego, a ja pracuję na drugim etacie w schronisku dla zwierząt, wiec, jeśli chodzi o doświadczenie, wiedzę itp., to posiadmay ją, jasne, że mam obawy, jak to będzie, ale znam kilak dogów, któe są wspaniałymi, rodzinnymi psami i mają swoich psich przyjaciół. Na pewno kupimy chłopaka, nie suczkę, tylko zależy nam na "dobrym" charakterze rodziców, dlatego pytam, gdzie mogę, rozglądam się, szukam, pytam, byliśmy w jednej hodowli i zamierzamy odwiedzić jeszcze inne, braliśmy również pod uwagę import.
Bari jest psem niekonfliktowym, a młodzieniaszek będzie od początku socjalizowany ze wszystkim,c o możliwe, w tym oczywiście z innymi psami (bedzie odwiedzał schronisko itp.).
Ale najpierw musimy zdecydować się na TEGO jedynego białasa.
Kochamy amstaffy, dogi, bulle, więc chcemy takiego osobnika mieć u siebie w domku :shy:
Nie zdecydujemy się na adopcje dogo, ponieważ uważam, że z uwagi na Barunia, szczeniak dla nas będzie najbardziej odpowiedni.

troskliwa - 18-03-2013, 20:44

Swoja przygode z psami zaczęłam od sznaucera olbrzyma dostojny mądry i niesamowicie urodziwy Ali bo tak się nazywał był z nami przeszło 11 lat po roku życia bez psa pojawiła sie sznucerka miniaturowa czarno srebrna Antonina malutka uszczypliwa gaduła zawsze miała swoje zdanie robiła co chciała niestety była z nami bardzo krótko :cring: Labradory zawsze mi sie podobały ale sznaucery zawsze były na pierwszym miejscu jednak teraz wiem ze te obie rasy sa tymi które najbardziej kocham ;*
moniss - 29-03-2013, 19:35

labrador na pierwszym miejscu od zawsze, zdecydowanie! ;*
oprócz tego podobają mi się też ON-ki i spanielki :)

[ Dodano: 06-04-2013, 20:10 ]
i nowofundlandy! ;* zakochałam się od dziś w tej rasie :haha:

Silver69 - 29-08-2013, 12:08

Ja od kiedy tylko zaczęłam myśleć o czymś innym jak zabawki, zakochałam się po uszy w ONkach. Jest to rasa która dla mnie bije wszystkie na głowę. Marzy mi się w przyszłości hodowla z prawdziwego zdarzenia :) A poza tym większość molosów(przede wszystkim Tosa Inu), wyżły węgierskie, beagle, west highland terier, jamniki szorstkowłose, akita amerykańska, border collie, owczarek australijski. Labki całkiem z przypadku trafiły do mojego serca, myślę, że pojawią się nie raz po Carze :)
Chciałabym żeby jednak przede wszystkim kiedyś w moim domu były owczarki i Tosa, po prostu urzekły mnie te psy, no i taka mała biała kulka na kanapię(mówię o Westach :) )

monika72 - 29-08-2013, 18:10

Owczarki szkockie collie rough :) ... Mój poprzedni psiak-przyjaciel , który towarzyszył mi przez ponad 9 lat... Mam nadal sentyment do tej rasy... Mądre , dostojne i mają w sobie to coś, czego zwykłe słowa opisać nie są w stanie...
agata01510 - 29-08-2013, 22:14

szalej napisał/a:
chinski grzywacz nagi...

Miałam Grzywka naguska na tymczasie przez ponad miesiąc, zakochałam się w tej rasie, są urocze i bardzo bardzo kochane :-P , oczywiście jak to na wsi kompletny ciemnogród i zarzucili mi co niektórzy, że pies ma świerzb, bo wyłysiał prawie wszędzie i jak ja mogłam do tego doprowadzić :D :D :D :-P :-P :-P . Wspaniały towarzysz, kanapowiec, zawsze pakował mi się na kolana i przytulał się do mnie tak słodko jakby mówił tylko mnie kochaj, może i dla niektórych wyda się niezbyt urodziwy bo jest bezwłosy, ale ma naprawdę wielkie serce i kocha ludziów ;* , bardzo szybko wtopił się w tło razem z moim Oskarem i Ramzesem, nie było żadnych problemów z dogadaniem się sfory. Polecam, bo choć nagusek jest nagi i futra nie posiada, ale solidnie grzeje i jest bardzo fajnym towarzyszem.

szalej napisał/a:
Rosyjskie Toy'e

Z wyglądu cudowne, zachęciły mnie fotki i poczytam trochę o nich ;D

Marzyłam o labradorze zawsze i mam swojego laba :) , uwielbiam psy tej rasy, ale jestem otwartą osobą i lubię nowe doświadczenia, dlatego jak już mam wybierać psa rasowego to staram się dobrać go tak by pasował do mnie, do mojej osobowości. Lab do mnie pasuje idealnie, ale jest jeszcze wiele ras, które mogłabym posiadać w przyszłości, są też rasy które choć są piękne to kompletnie do mnie nie pasują :)

aganica - 30-08-2013, 07:34

A ja kiedyś, kupię pomeraniana...to idealna rasa dla starszej pani :D
deadend - 30-08-2013, 09:04

z mniejszych psów to boston terrier rządzi!

effcyk wspominała o thai ridgebackach - też jest to niesamowita rasa, tak sobie myślę, że muszą mieć bardzo zrównoważony charakter, skoro w tajskich miastach setki tych psów żyją na ulicach, śpią na skrzyżowaniach, w drzwiach sklepów, łażą pod restauracjami między stołami i kompletnie nikt ich nie przegania. I pewnie jest to zdrowa rasa, skoro jest to rasa pierwotna i stosunkowo niedawno zarejestrowana.

justynamalina - 30-08-2013, 09:16

Mnie marzy się (oprócz czekoladowego labka :heart: ) to kiedyś husky... Psie zaprzęgi zimą etc.

niestety na tę chwilę nie mam warunków, nad czym ubolewam bardzo.

szalej - 30-08-2013, 09:45

A mnie ostatnio wzieło na... Biewery :D

klaudia1234 - 30-08-2013, 11:19

szalej Ćo żrobiłaś ż tim Yorkiem że oń taki biały ? :D
No nie żartuję, ale Biewerki też mi się podobają. :)

agata01510 - 30-08-2013, 11:19

Każdy znajdzie coś dla siebie, jest tyle ras, że można przebierać ile się chce, na starość na pewno byłby dobry jakiś piesek lub sunia rasy małej, Rosyjski Toy mnie urzekł, poczytałam trochę i to taki mini stróż z charakterkiem ha ha ha :) :-P , ale jeszcze mam czas pomyśleć i rozważyć pewne ewentualne wybory ;*
nikolajewna - 30-08-2013, 11:29

Mnie o się strasznie podobają taki pieski basenji. Najbardziej te rude, liski takie :)
Ale jak zobaczyłam jak to fatalnie znosi niższe temperatury i jak mi jedna pani opowiadała jaki ma kłopot z kupnem ubranka, to stwierdzam, że mieć bym nie chciała. Ale podobają mi się.

Pikuś - 30-08-2013, 12:28

Ja uwielbiam Jamniki ;D Normalnie jak widzę jamniczka to się cała rozpływam :D Kiedyś NA PEWNO będę miała ;* ;* ;*
Mistycom - 30-08-2013, 21:47

A ja nie lubię małych psów :P niektóre są urocze i słodkie, jak np. ten pomeranian (chociaż on chyba mi się spodobał głównie dzięki Boo), ale w większości kojarzą mi się z krzykliwymi, złośliwymi i strachliwymi, małymi stworkami.

Mój przedział wielkościowy zaczyna się mniej więcej od spaniela, bo i takiego miałam w przeszłości. Czarno-srebrna springer spanielka. Jak kiedyś znajdę zdjęcia, to zeskanuje i pokażę. Strasznie mi się podobała, bo nie miała takiej ciapowatej morski, jak większość spanieli i nie była tak strasznie kudłata, znaczy się nie miała aż takich długich włosów. Głównie uszy i brzego łapek.

Tola - 02-09-2013, 19:33

uwielbiam jamniki szorstkowłose, są bardzo mądre i charakterne ;)
ale ja uwielbiam wszystkie psy i zwierzęta, a gryzońki to już w szczególności :greedy:

Grapy - 02-09-2013, 21:24

Im bardziej poznaję Chesapeake Bay Retrievery tym bardziej jestem nimi zachwycona i zakochana do szaleństwa :greedy: Co nie zmienia faktu,że mój najdroższy Grapiszek oczywiście jest najdroższym Grapiszkiem na Świecie ;*
agata01510 - 03-09-2013, 08:57

Wszystkie piękne i urocze aż trudno wybrać :-P
klaudia1234 - 03-09-2013, 16:29

A ja od pewnego czasu jestem zakochana w tym oto gościu

Zgadnijcie co to za gość :)

Karoola - 03-09-2013, 16:43

klaudia1234, wstaw jeszcze raz... :shy: prooszę :)
klaudia1234 - 03-09-2013, 16:49

Już teraz powinno być ok!
Mój ulubieniec :)

[ Dodano: 03-09-2013, 17:56 ]
A ja od pewnego czasu jestem zakochana w tym oto gościu

Pikuś - 03-09-2013, 17:15

Dalej nie widać ;) Przynajmniej u mnie.
klaudia1234 - 03-09-2013, 17:39

a ja widziałam
A teraz?

Karoola - 03-09-2013, 18:26

klaudia1234, teraz gicior ;) Piękny! :greedy:
klaudia1234 - 03-09-2013, 18:48

Macie pomysł kogo to doguś i jak się nazywa? :-P
PaulaB:) - 03-09-2013, 18:54

Ja uwielbiam wszystkie psiaki i życia by mi nie starczyło na te co chciałabym mieć. Obecnie mam białego owczarka szwajcarskiego, który jest przekochany i z którym czuję się mega bezpiecznie oraz laba, kleptomana najcudowniejszego pieszczocha pod słońcem. I taki zestaw na chwilę obecną jest super i się sprawdza bo pomimo tego że psiaki są rożne to się dogadują. :) Myślę więc że te rasy zawsze będą obecne w moim stadzie. :)
Karoola - 03-09-2013, 21:31

klaudia1234, w linku coś było "dog whisperer"....
Milena - 03-09-2013, 21:37

PaulaB:) napisał/a:
Obecnie mam białego owczarka szwajcarskiego

To będzie mój kolejny pies, o ile serce nie zmięknie i znowu jakiegoś czarnego labiszona nie przytaszcze :-P

agata01510 - 03-09-2013, 23:07

klaudia1234, piękny pies ;*
Ajnus - 04-09-2013, 19:40

Ja od dłuższego czasu szaleję za owczarkami australijskimi.
i świetny filmik z dwoma owczarkami w roli głównej:
http://www.youtube.com/watch?v=edc9Go3penI

PaulaB:) - 04-09-2013, 21:19

Milena, polecam, cudowne psy.Bardzo inteligentne, mój Nerucho jak chodził na szkolenie był najmłodszy z grupy bo miał trzy miesiące a najszybciej sobie wszystko przyswajał. Absolutnie nieprzekupny i dla swojego pana poświęci wszystko , wiem z autopsji i jestem przekonana że białe owczarki zawsze będą u mnie w rodzinie.
klaudia1234 - 05-09-2013, 15:21

To może ja wam powiem :D
To jest Pit Bull Cesara Millana. Nazywa się Yunior.
Jest przecudowny ;*

pysiagrzes - 13-05-2014, 09:15

Jak nie labrador, to : Dog niemiecki, Chart Perski (Saluki) lub Chart rosyjski :)
Nati8675 - 13-05-2014, 22:56

Owczarek Niemiecki *_* i lubię też bardzo Corgi Welsh Cardigan :D
evecious - 14-05-2014, 07:21

Border Collie Blue Merle ;* :greedy: :greedy: :greedy:
Ewelina - 14-05-2014, 07:21

berneńczyk, owczarek szwajcarski przez Milenkę się w tej drugiej rasie zakochałam :) ale jeszcze Briard i później będę miała problem z wyborem :-P więc pewnie zostanę przy labradorze :D :-P
Kesja - 14-05-2014, 07:57

Cytat:
berneńczyk

Jedyną ich wadą jest to, że strasznie krótko żyją... (7-8lat) :(
U mnie ulubiona rasa po labradorach to border collie, owczarki australijskie :heart:

Ewelina - 14-05-2014, 08:04

Kesja napisał/a:
Jedyną ich wadą jest to, że strasznie krótko żyją... (7-8lat)
suczki żyją dłużej tak ok 10-12 lat są drobniejsze może też dlatego dłużej żyją :) Ale każdy pies inaczej nie ma co uogólniać :)
Kesja - 14-05-2014, 08:41

Z tego co kiedyś na ich temat czytałam to są to psy które bardzo często łapią choroby nowotworowe, choroby serca (nawet wczoraj na praktykach rozmawiałyśmy z moją wetką na temat tej rasy). Wiadomo, uogólniać nie można, bo tak samo może się trafić labrador który umrze w wieku 8 lat, ale nie wiem czy bym się zdecydowała na kupno tej rasy...
Kiedyś znalazłam taką stronę, na której wspomniano o badaniach na bereńczykach:
Cytat:
Amerykański Klub Berneńskich Psów Pasterskich (BMDC) prowadził w okresie od sierpnia 1999 do stycznia 2000 roku badania na temat zdrowia berneńczyków zarejestrowanych w Klubie. Ustalono między innymi, iż w okresie 6 miesięcy na 261 odnotowanych przypadków śmierci berneńczyków tylko w 18 przyczyną odejścia była starość (6,8%), a w 10 wypadek losowy (3,8%).
Przyczyny śmierci pozostałych 233 berneńczyków to:
choroby nowotworowe w 128 przypadkach (54,9%), z czego 45 uznane za histiocytarne
(19,3%)
skręt żołądka w 11 przypadkach (4,7%), przy czym należy zaznaczyć, że epizod skrętu żołądka
miał miejsce 48 razy w objętej badaniami grupie ponad 1300 berneńczyków,
pozostałe przyczyny śmierci 94 berneńczyków, m.in. choroby serca, rdzenia kręgowego, nerek,
wątroby kształtowały się na poziomie poniżej 4,7%.

Powyższe informacje zaczerpnięto ze strony Amerykańskiego Klubu Berneńskich Psów Pasterskich – BDMC bmdca.org/health/Miscellaneous/Health_Report.php

Milena - 14-05-2014, 11:41

Owczarek szwajcarski.... już mam hodowlę wybraną :)
Kesja - 14-05-2014, 11:52

Cytat:
mam hodowlę wybraną

Jaką? :heart:

Milena - 14-05-2014, 11:53

:)

http://www.bialapasja.com/pl_in.htm

Almathea83 - 14-05-2014, 11:57

a mnie oprócz blabladorów podobają się posokowce bawarskie i rhodesiany :greedy:
Kesja - 14-05-2014, 11:57

Milena, piękne psy! :)

[ Dodano: 14-05-2014, 12:59 ]
Cytat:
posokowce bawarskie

Moja mama je uwielbia, mamy takiego jednego na osiedlu i zachwyca się za każdym razem jak go widzi :D

Milena - 14-05-2014, 12:00

Kesja napisał/a:
piękne psy!

tak, a hodowczyni bardzo konkretna i doświadczona, rozmawiałyśmy sobie i po przemyśleniach już zadecydowałam :) teraz pozostaje tylko czekać :)

Kesja - 14-05-2014, 12:03

Milena, super, trzymam kciuki żeby się udało :)
Milena - 14-05-2014, 12:46

Kesja, dzięki ;*
nathaliena - 14-05-2014, 12:46

Ja uwielbiam dogi argentyńskie, ale ze względu na moją pracę się nie zdecyduję.
Za to w moim domu pojawi się niufek :) z hodowli Leo Grande Cuore Kennel.

Karoola - 14-05-2014, 13:12

Milena, wow! To już tak daleko posunięte plany! :haha: nathaliena, u ciebie też - ale fajnie ;D
A ja właśnie dzisiaj zaczęłam się zastanawiać, czy by tu nie zacząć oszczędzać troszkę... Akurat na za 3 lata dozbieram :D
Generalnie nie jestem jeszcze na 100% zdecydowana, ale bóg jeden wie, co będzie za te kilka lat. Jak akurat warunki będą sprzyjające, to bardzo chciałabym kupić psa. Równie dobrze może się okazać, że będę dalej mieszkała w akademiku, nie będę miała czasu... Ale pieniądze zostaną 8)
Aktualnie zastanawiam się nad 5 rasami :-P Wszystkie zupełnie różne :D Na razie nie zdradzam jakie :-P

Magdaa87 - 14-05-2014, 22:56

Jack russell terrier :) Przed zakupem Labkaa poważnie zastanawiałam sie nad ta rasa . Znalazłam hodowle itd. ale jednak zdecydowałam sie na labradorka i nie żałuje
Ewelina - 15-05-2014, 07:12

Milena, Hodowla fajna, ale tam większość miotów jest krótkowłosa a Ty coś pisałaś o długowłosych Szwajcarach :)
Milena - 15-05-2014, 07:15

Ewelina, będzie długowłosy :)
Ewelina - 15-05-2014, 07:19

Milena, fajna hodowla :) Może za 2-3 latka się zdecyduję :) ale długowłosa sunia :)
Milena - 15-05-2014, 07:25

Ewelina napisał/a:
Może za 2-3 latka się zdecyduję :) ale długowłosa sunia :)

super :) u mnie chłopak będzie jak zawsze :-P

nathaliena - 15-05-2014, 07:40

a co do berneńczyków- znajomi weterynarze mają hodowlę i jedna z ich suczek ma właśnie 8 lat, zdziwiłam się, gdy powiedzieli, że to dużo, jak na berneńczyka i wtedy mówili mi o tych nowotworowych problemach rasy, szok. Bardzo mi się te psy podobają, ale zastanawiam się czasem, czy te krzyżówki rasowe idą w dobrą stronę...
mibec - 15-05-2014, 08:27

mi sie duzo ras z wygladu podoba, np wlasnie wspomniane berenczyki albo nowofunlandy. Bardzo tez lubie beagle, ale watpie zebym miala innego psa niz Labrador - jak dla mnie to najwspanialsza i najpiekniejsza rasa na swiecie :heart:
dominika92 - 15-05-2014, 08:45

Milena, super! Kiedy nowy członek rodzinki się pojawi? :)

Ja przyznam że u mnie w domu też zagości szczeniak, ale w kwietniu 2015r. i będzie to Nova Scotia Duck Tolling Retriever :) Mam upatrzone dwie hodowle :)

Ewelina - 15-05-2014, 08:53

dominika92, Wspaniale co za hodowle masz upatrzone? :)
dominika92 - 15-05-2014, 09:01

Ewelina, http://www.jumpinghunters.pl/ i http://www.tollery.wroclaw.pl/ :) Piesio ma być pracujący :)
Milena - 15-05-2014, 12:01

dominika92, również w 2015 roku :) będzie szkolony do dogoterapii :)

[ Dodano: 15-05-2014, 13:05 ]
dominika92 napisał/a:
Piesio ma być pracujący

w czym? :)

Karoola - 15-05-2014, 13:16

dominika92, oo, super, JEDNAK :haha: Widziałam jaką rozpętałaś kilkunastostronową dyskusję na forum :-P
Widziałam też, że wśród "spacerowych znajomych" masz tollerkę - dałoby radę, żebym się z Wami kiedyś umówiła na spacer? Bardzo chciałabym poznać tollery, do tej pory spotkałam ich tylko kilka, a i pogadałam tylko z dwoma właścicielkami :)
I przygotuj się, że w kwietniu 2015 się z Tobą bardzo zaprzyjaźnię ;D Doobrze? :lookdown:

Pikuś - 15-05-2014, 13:34

dominika92 napisał/a:
http://www.tollery.wroclaw.pl/
ooo przecież to hodowla Agnieszki (?) z naszego forum :haha: Uwielbiam ich galerię, Kala, Viva i młodziutka Prim to wspaniałe psy :)
dominika92 - 15-05-2014, 13:42

Pikuś, tak , dokładnie :) )

Karoola, no dyskusja się rozpętała niezła :D Pewnie że byś mogła! Mam sąsiadkę tollerkę często umawiamy się na wybiegu, ale na PM też chcemy pojechać kiedyś :D Phi, powiem Heluni żeby Cię nie lubiła że z nią się nie chcesz przyjaźnić :D :D

Milena, zobaczymy co nam będzie najlepiej szło :) Planuje z nią zrobić kurs trenerski Alteri :) A tak to może obi, agility, zależy w czym najlepiej się będziemy czuć:)

Pikuś - 15-05-2014, 13:44

dominika92 napisał/a:
tak , dokładnie
to ja też jadę na zaprzyjaźnianie się! :D Powiem szczerze, że zazdroszczę... :P :haha:
Karoola - 15-05-2014, 13:50

dominika92, hola hola, to ty jej nie zabrałaś na spotkanie piesosfery :-P
I na DCDC też Was nie było! (a wiesz, że akurat wtedy tollerowcy zrobili sobie małe spotkanko na PM?)
Teraz niestety mam trochę napięty grafik, ale bardzo chętnie się z Wami spotkam, Helę koniecznie muszę w końcu poznać :haha: i lonżę mam dla Eweliny :haha:
Na koniec offtopu - będziecie za tydzień na OBI kibicować?

dominika92 - 15-05-2014, 13:55

Karoola, mamy w planach! :)
iness8@o2.pl - 15-05-2014, 17:21

Ooo proszę jak tu wszyscy na szczeniaka czekają :-P Wy bierzecie w 2015 ,a ja na wiosnę/lato 2016 planuję kolejnego...labradora :)
Podobają mi się bardzo aussie i bordery i kiedyś bardzo chciałam mieć ale dobrze, że zrozumiałam, że tylko podobają i fajne są u kogoś ale u mnie ich nie będzie :) Mam już swoją rasę, to są labradory. Nie sprzedam ich :-P

dominika92 - 15-05-2014, 20:14

iness8@o2.pl, trzy laby? wygrałaś w lottka? :D :D
iness8@o2.pl - 15-05-2014, 20:21

dominika92, kurde skąd wiedzialas?:p
Jak ma się już dwa psy to jeden więcej różnicy nie robi :p a tak poważnie to Ina raczej zostanie z rodzicami. Serce będzie mi pękać ale nie mogę jej zabrać bo ona jest zrzyta z moja mamą. Mało tego, nie wiem czy Suri mi dadzą chociaż to mój pies i nie mają nic do gadania :p

dominika92 - 16-05-2014, 07:10

iness8@o2.pl, heh no tak znam to. Miałam to samo z Demi..Zresztą po tylu latach taka zmiana dla psa mogłaby być już za duża..
Kesja - 17-06-2014, 12:13

Mila, przez Ciebie BOS mnie teraz dręczy, zakochałam się w tej hodowli: http://laskornas.pl/index.html :heart:
Milena - 17-06-2014, 14:37

haha, widzę, że niebawem to wszyscy bosiaki pokupujemy :D :D Śliczne psy w tej hodowli :)
Kesja - 17-06-2014, 15:01

Milena, ty z tego co wiem pójdziesz na pierwszy ogień :D u mnie drugi pies to na razie nierealna opcja... ale kto wie co będzie kiedyś ;-)
Ewelina - 17-06-2014, 15:15

Kesja, Teraz są szczeniaki po Nessi która mi się ogromnie podoba, przeżyć nie mogę :) Ale poczekam bo Lara mnie też zachwyciła swoją urodą :)
Kesja - 17-06-2014, 15:23

Ewelina, u was to już niedługo będą świetne warunki na drugiego psiaka :) jak oglądałam ich galerię i psiaki które stamtąd wyszły to naprawdę jestem zakochana...
Ja myślę że dopiero jak się wyniosę od rodziców będę mogła sprawić sobie drugą sunię :D

Ewelina - 17-06-2014, 15:27

Kesja napisał/a:
u was to już niedługo będą świetne warunki na drugiego psiaka
Dom z ogródkiem to nie wszystko przy małym dziecku i szczeniaku jest mnóstwo pracy a ja bym chciała poświęcić szczenięciu bardzo dużo czasu co przy małym Jaśku byłoby teraz nie możliwe, druga kwestia to pieniądze budowa domu pochłania je z prędkością światła utrzymać dwa psy to ogromne koszta. Na razie czytam, szukam i myślę, ale w moim domu stadka raczej nie będzie Yokusia dożyje starości jako psia jedynaczka niestety :)
Milena - 17-06-2014, 15:29

To wychodzi na to, że ja będę się prowadzić jak Pani Viloletta V. :D
Ewelina - 17-06-2014, 15:31

Milena, Tylko taką perukę będziesz musiała sobie skołować i mały domek na obrzeżach miasta :D :D :D :D :-P
iness8@o2.pl - 17-06-2014, 16:25

Mi też się BOSy zawsze podobały, obraz tych pięknych i mądrych psów zniszczył mi niestety jeden osobnik tej rasy, który jest u mnie na osiedlu, a raczej jego właściciel tym jak psa zepsuł :( no nic zobaczymy jaki będzie pies Mileny :D
Ja mam nadzieję na kolejnego pieseła za dwa lata ale najpierw muszę włożyć duuużo pracy w tego mojego najmłodszego :D

Milena - 30-07-2014, 16:59

Ah.... a ja już nie mogę się doczekać :) Kontaktuje się z hodowcami, jest 20 hodowli BOSów w Polce ale z tego co czytam tylko 3 warte uwagi... mówię Wam, wcale nie jest łatwo kupić psa, w dodatku z predyspozycjami do pracy :) ale trzymajcie kciuki, aby wszystko mi się udało :)
Kesja - 30-07-2014, 19:06

Milena, trzymamy! :haha: Już się nie mogę doczekać, aż zaczniesz opisywać nam i wstawiać fotki ze swojej pracy z małym ;*
Milena napisał/a:
z tego co czytam tylko 3 warte uwagi...

Jeśli możesz, podaj proszę które, może być na pw :)

Milena - 30-07-2014, 19:19

Kesja napisał/a:
Już się nie mogę doczekać, aż zaczniesz opisywać nam i wstawiać fotki ze swojej pracy z małym

Dzięki ;* Sama już nie mogę się doczekać, choć jeszcze wiele czasu... ale za planowanym miotem trzeba się rozglądać już teraz :)
Kesja, wysłałam pw :)

Kesja - 25-08-2014, 20:20

Milenka, widzę zmianę nazwy galerii, czyżby już coś konkretnego było wiadomo na temat dołączenia do was białej kluski? :lookdown: :) chwal się koniecznie ;D
Milena - 25-08-2014, 20:35

Kesja, wszystko zależy od tego czy sunia z hodowli, którą wybraliśmy będzie zdolna do pokrycia, jeszcze czekamy... :) Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to tatą będzie piękny długowłosy hiszpan :greedy:
Jest też plan B, ale mam nadzieję, że będzie tak jak sobie wymarzyliśmy :)

Kesja - 25-08-2014, 21:57

Milena, suuuper, mocno trzymam kciuki :haha:
reveiller - 01-10-2014, 10:14

Moja ulubiona rasa- Siberian :) Zawsze mi się ta rasa podobała, jednakże kiedy dopiero zakupiłem psiaka z tej rasy to pokochałem to psisko strasznie, nie wyobrażam sobie psa innej rasy :)
Milena - 03-10-2014, 10:20

Nie mogę się powstrzymać, chwalę się tatusiem planowanego maluszka:

czy nie jest cudowy? :mmm: :heart:

mibec - 03-10-2014, 12:43

Milena napisał/a:
czy nie jest cudowy?
cudo :heart:
Kesja - 03-10-2014, 15:57

Milena, jaki piękny :heart: kiedy szczeniaczek? ;-)
U nas przybył na osiedlu jeden BOSik, krótkowłosy, ale z charakteru pies ideał :greedy: to pewnie wynika też po części z bardzo fajnego, ogarniętego właściciela :)
Ja będę miała problem, bo po cichu myślę, że może za 2 lata uda się sprowadzić drugiego psiaka (jak już skończę szkołę), no i trudna decyzja czy będzie to bc czy bos... :beated: :)

iwonadp - 04-10-2014, 14:36

Ja stanowczo gustuje w retrieverach marzy mi sie chesapeak , a jezeli nie retriever to pointer .
Milena - 04-10-2014, 16:59

Kesja napisał/a:
bc

tj. border collie?

Kesja - 04-10-2014, 17:13

Milena, taak, najlepiej merle albo lilac merle :greedy:
strasznie podobają mi się psiaki z tej hodowli: http://www.mystiqueregni....6&lang=_default
albo z tej: http://www.lsd-bordercoll...y-hodowlane,153 :)

Milena - 04-10-2014, 17:18

Kesja napisał/a:
, taak, najlepiej merle albo lilac merle

Piękne, szczególnie merle są cudowne :greedy:

Kesja napisał/a:
http://www.mystiqueregni....6&lang=_default

Aqua Di Gio Flying Ear “Gia" , ale piękna sunia!

Kesja - 04-10-2014, 17:21

Milena napisał/a:
Aqua Di Gio Flying Ear “Gia" , ale piękna sunia!

Tak, jestem w niej zakochana, właśnie taka sunia mi się marzy :heart: z pierwszego jej miotu są super szczeniaczki :) a hodowla na śląsku, więc może coś z tego w przyszłości będzie...

Milena - 04-10-2014, 17:21

Kesja napisał/a:
może coś z tego w przyszłości będzie...

no to super! Fajnie mieć drugiego psiaka :)

Kesja - 04-10-2014, 17:39

Milena napisał/a:
Fajnie mieć drugiego psiaka

Na pewno :mmm:
A tymczasem jak ktoś borderki lubi to tu jest duuużo pięknych zdjęć :heart: https://www.facebook.com/k9action

szalej - 04-10-2014, 17:44

Kesja, przejrzałam psiaki, super sprawa ! Mnie najbardziej wpadła w oko Bright :)
Alamo - 04-10-2014, 20:31
Temat postu: Re: Wasza ulubiona rasa psa ?
Jagnes093 napisał/a:
Jaka jest wasza ulubiona rasa psa poza labkiem?

Beagle Harrier.

Kilkanaście lat temu odpowiedziałbym, że Gończy Polski, ale jestem zbyt ciężko doświadczonym byłym właścicielem takiego psa, zbyt długo żyję w środowisku właścicieli tych psów, zbyt wiele znam tych psów, zbyt wiele złego widziałem w ich wykonaniu, zbyt wiele wiem o tym, jak ta rasa jest odtwarzana, aby stwierdzić, że obecnie jest to moja najbardziej ulubiona - poza Labradorem Retrieverem - rasa psa. Jeśli kiedyś zmienią się hodowcy tej rasy i działacze ZKwP odpowiedzialni za tę rasę to może jeszcze kiedyś zmienię zdanie.

Na razie pozostaje - poza Labradorem - Beagle Harrier.

Feliks - 22-02-2015, 13:33

Poza labradorem od zawsze podobały mi się owczarki niemieckie, boksery i buldogi angielskie. Konkurentem dla labradora był Berneńczyk, ale stanęło na naszej czekoladzie. Niezastąpionej:)