|
forum.labradory.org
|
|
Literatura - Polecane książki
nata - 19-01-2011, 10:53 Temat postu: Polecane książki W związku z tym iż nie zauważyłam tutaj podobnego tematu (jeżeli się mylę proszę o przeniesienie) chciałabym żebyście mogli mi polecić jakieś ciekawe książki (nie chodzi mi tu o literaturę szkoleniową dla psów itp) Jestem typowym molem książkowym, pochłaniaczem głównie thrillerów, kryminałów i sensacji, ale innymi gatunkami również nie gardzę
Mam nadzieję, że temacik się rozwinie Zapraszam do dyskusji!
Ze swojej strony polecam zdecydowanie Harlana Cobena i całą serię jego thrillerów
nika - 19-01-2011, 13:18
hm, co prawda nie są to książki z tych gatunków o których piszesz, ale mogę z czystym sercem polecić pozycje autorstwa Stanisława Grzesiuka:
"Boso, ale w ostrogach" i "Pięć lat kacetu". Naprawdę w życiu przeczytałam dużo książek, bo bardzo lubię czytać, ale te 2 uważam za NAJ! Jest jeszcze trzecia część "Na marginesie życia", ale szczerze powiedziawszy nie zaciekawiła mnie zbytnio i nie przeczytałam jej do końca.
Te książki są autobiografiami, pierwsza opowiada o czasach młodości autora (lata 30. XX wieku), napisana lekko, z humorem, czyta się super! Druga natomiast mówi o losach autora w czasie wojny - opisuje jego pobyt w obozach koncentracyjnych. Opisy są często bardzo szczegółowe, a co za tym idzie, dość drastyczne, ale jeżeli ktoś lubi tego typu literaturę, to naprawdę warto poświęcić czas, by sprawdzić te dwie pozycje Sama na początku dość sceptycznie podeszłam do tych książek (polecił mi je znajomy), ale szybko zmieniłam zdanie
nata - 19-01-2011, 13:53
nika, tak jak pisałam wcześniej tamte gatunki podchodzą mi najbardziej, ale czytam też inne nika napisał/a: | "Pięć lat kacetu" | czytałam, genialna książka!
nika napisał/a: | Boso, ale w ostrogach | muszę się skusić, nawet nie wiedziałam że napisał taką, bo "pięć lat kacetu" czytałam daaaawno temu
mibec - 19-01-2011, 14:51
nata napisał/a: | nika napisał/a:
"Pięć lat kacetu"
czytałam, genialna książka! | tez czytalam - zgadzam sie, ze jest genialna
Ja obecnie pochlaniam sage "Twilight" w oryginale: 2 pierwsze sa suuuper, 3 mdla (poooowoli koncze), a 4 podobno swietna. Jak potrzebuje relaksu to wracam do:
1. Kubusia Puchatka
2. Powiesci Fleszarowej- Muskat - czesto do "Lata Nagich Dziewczat".
nata - 19-01-2011, 22:09
mibec napisał/a: | a obecnie pochlaniam sage "Twilight" w oryginale: 2 pierwsze sa suuuper, 3 mdla (poooowoli koncze), a 4 podobno swietna. |
Całą sagę przeczytałam po polsku W oryginale dziabnęłam trochę pierwszej, ale nie lubie dwa razy czytać to samo więc odłożyłam. Natomiast zauważyłam różnicę w charakterze tłumaczenia, tzn, polska wersja zrobiona jest znacznie bardziej "dla nastolatków" angielska lepsza.
mibec - 20-01-2011, 09:06
nata napisał/a: | Natomiast zauważyłam różnicę w charakterze tłumaczenia | nie czytalam po polsku, w ogole dawno nie czytalam nic po polsku..... musze sobie cos przywiezc, wiec polecajcie co
Wisteriusz - 20-01-2011, 10:24 Temat postu: Re: Polecane książki
nata napisał/a: |
Ze swojej strony polecam zdecydowanie Harlana Cobena i całą serię jego thrillerów |
Popieram! A czytałaś nową "Mistyfikacja"? Rewelacja jak zawsze I fajnie, bo na okładce są wymienione 2 albo 3 tytuły, że wkrótce będą
nata - 20-01-2011, 19:27
Wisteriusz napisał/a: | A czytałaś nową "Mistyfikacja" |
Już kupiłam Ale jeszczze nie czytałam, bo mam zaległości i obecnie czytam prezent od mikołaja - Stephenie Meyer "intruz"
dominika92 - 21-03-2011, 10:14
widzę że tu coś dla mnie, fani Cobena ja wpadam w taką euforię jak wyjdzie jego nowa książka że mój tż wie że na następne kilka godzin mnie nie ma a ktoś wie kiedy wychodzi nowa ( tzn. taka której jeszcze nie ma u nas )
nehcio - 21-03-2011, 11:50
Witam jeśli lubisz coś dobrego polecam ''Księgowy mafii'' Roberto Escobar, David Fisher cala książka na faktach powiem krótko mało czytam tą książkę przeczytałem w 2 dni, drugą którą mogę polecić to ''Paktofonika. Przewodnik Krytyki Politycznej'' tez na faktach znanej grupy reprezentującą polską scenę hip hop co ciekawe napisana nie jest jak normalna książka jest to jakby scenariusz filmowy mnie zajęła 1 dzień polecam, aktualnie czytam ''127 godzin''
dominika92 - 21-03-2011, 12:25
ja mam dużo w kolejce utknęłam na Władcy Pierścieni..jednak wymiękam przy opisach
ewusia81 - 21-03-2011, 23:27
ja obecnie czytam "Grzechy ojca" Cox, a ostatnio skończyłam Chmielewskiej "Jak wytrzymać z mężczyzną", pochłonęłam ją dosłownie Uwielbiam Chmielewską i jej poczucie humoru
Paryzanka - 22-03-2011, 06:14
A ja tam polecam Cejrowskiego - Rio Anaconda i Gringo. Aktualnie moje dwie ulubione książki. Nawet jak ktoś nie lubi jego osoby to myślę, że i tak mu się spodoba
nata - 22-03-2011, 10:15
Ja zacznę dzisiaj "w chmurach" waltera kirn'a. Podobno ciekawa, chyba film jest nakręcony na jej podstawie, czy taka się okaże - zobaczymy
ewusia81 napisał/a: | Uwielbiam Chmielewską i jej poczucie humoru |
Ja też Ale szczególnie jej starsze powieści takie jak "studnie przodków" czy "lesio"
ewusia81 - 22-03-2011, 12:50
Paryzanka napisał/a: | ja tam polecam Cejrowskiego - Rio Anaconda i Gringo. | Cejrowskiego uwielbiam oglądać więc książki na pewno bym pochłonęła z wielką pasją:) Niestety są za drogie jak na moją kieszeń
dominika92 - 05-04-2011, 15:51
widziałam tu sporo fanów Cobena!! nowa książka już 20 kwietnia!! oczywiście jak zwykle wpadłam w euforię
jkasia - 07-04-2011, 16:42
Ja bardzo lubie czytać ksiażki. Ostatnio pochłonełam sage Zmierzch i teraz Wampiry z Morganville-Rachel Caine. Lubie Tolkiena, Dan Brown, mam kilka ksiażek p.Coelho. Uwielbian trilery np Ruiz Zefon "Cien wiatru", "Gra anioła". Super sie czytał "Pułapke Dantego" "Katedre w Barcelonie" "Piatą Ewangelie" i "Spisek Franciszkanów" Z polskich zachwyciła mnie książka "Kapłan" Krzysztofa Kotowskiego. Cobena tez oczywiście lubie
Zuzka - 14-04-2011, 12:55
Jeśli ktoś ma ochotę na mocne książki, to polecam "My z poprawczaka" i "My, dzieci z dworca Zoo"
Chmielewską i Musierowicz też, ale to raczej "komedie"
ewusia81 - 14-04-2011, 21:52
Zuzka napisał/a: | "My, dzieci z dworca Zoo" | czytałam jako nastolatka i duże wrażenie na mnie wywarła
nata - 14-04-2011, 21:59
dominika92 napisał/a: | nowa książka już 20 kwietnia!! oczywiście jak zwykle wpadłam w euforię |
no to już zacieram rączki, bo właśnie skończyłam czytać inny kryminał (fotograf śmierci - może być) więc mam wolny umysł dla harlana
jkasia napisał/a: | Wampiry z Morganville-Rachel Caine |
i jak ta książka?
Ja jakiś czas temu zmęczyłam Intruza s.mayer, ale niestety nie pochłonęła mnie tak jak zmierzch. Dopiero po 3/4 książki szybko mi poszła i ją skończyłam ale dla mnie początek fatalny. Aż takich bajek nie lubię. Choć oczywiście to rzecz gustu
dominika92 - 14-04-2011, 22:02
nata, a mi się intruz baaaaaaaaaaaaaaardzo podobał , o wiele bardziej wartościowa książkam którą docenia się jako całość, bo początek rzeczywiście nudny.
a na Cobena warto czekać, ja już powiedziałam że w środę mnie nie ma dla nikogo zwłaszcza że dawno nie miałam w rękach dobrego kryminału..leży przede mną "Taniec z aniołem" Ake Edwardsona ale jakoś nie mogę się zabrać, mało mnie pociąga
nata - 14-04-2011, 22:08
dominika92 napisał/a: | wiele bardziej wartościowa książkam którą docenia się jako całość, bo początek rzeczywiście nudny. |
Tak to fakt tylko że ja lubię książki "połykać" czyli wyłączyć się i zaczytać, a tą niestety za długo męczyłam przez ten początek, może dlatego takie mam teraz wrażenie
dominika92 napisał/a: | zwłaszcza że dawno nie miałam w rękach dobrego kryminału |
Ja właśnie tez... ostatnim dobrym był "czarny przypływ" andrew grossa, choć bardziej pod sensację to podchodzi.
A jeżeli o tym mowa, to bardzoo polecam:
Pauline Rowson, dwie pozycje - "uwikłany" i "ogień i woda"
dominika92 - 14-04-2011, 22:11
nata, dzięki, postaram się zdobyć, niestety mam dość drogą obsesję na punkcie posiadania własnych książek
też uwielbiam połykać książki i w tym masz rację Intruz do nich nie należał, dopiero końcówka szybko poszła. właśnie dawno nie miałam takiej książki która by mnie pochłonęła..od której nie jestem w stanie się oderwać..dlatego czekam tak na Cobena..wtedy nic do mnei nie dociera, jestem w innym świecie 3-4h i po sprawie
nata - 14-04-2011, 22:16
dominika92 napisał/a: | dzięki, postaram się zdobyć, niestety mam dość drogą obsesję na punkcie posiadania własnych książek |
dominika92 napisał/a: | .wtedy nic do mnei nie dociera, jestem w innym świecie 3-4h i po sprawie |
Ja mam to samo I później odkładam na półkę i tak sobie stoi, a ja kupuje kolejną TŻ się śmieje, bo nie ma manii książkowej, że po co ja tyle kasy wydaje, jak nawet nie umiem na dłużej sobie tej książki zostawić
ewusia81 - 14-04-2011, 22:27
ja teraz zaczelam czytać 3096dni ,Nataszy Kampusch i po kilkunastu stronach juz mi sie podoba, zwlaszcza styl napisania tej ksiazki tylko cholercia czas wolny chwilowo mi sie skonczyl i nie mam kiedy do niej wrocic
jkasia - 15-04-2011, 18:12
nata napisał/a: | jkasia napisał/a:
Wampiry z Morganville-Rachel Caine
i jak ta książka? | fajna, mnie wciągnęła. Ale jakbym miała porównac ze Zmierzchem to Zmierzch wywarł na mnie wieksze wrażenie
Cziko - 15-04-2011, 18:19
jkasia napisał/a: | Zmierzch |
wszyscy gadają, że to książka dla nastolatek, bla bla bla, ale ja to uwielbiam czytałam już chyba z 10 razy każdą część
tenshii - 17-04-2011, 15:49
A ja wczoraj jednym tchem przeczytałam "Duch ognia" Mastertona.
Końcem jestem trochę zawiedziona, ale ogólnie bardzo mi się podobała
nata - 20-04-2011, 19:14
tenshii napisał/a: | "Duch ognia" Mastertona. |
ooo opis mi się podoba, książka w moim stylu
A ja dziś nie mogłam się powstrzymać i ze względu na premierę kupiłam - "woda dla słoni" Sary Gruen. Dziś była premiera książki w empiku
Czytał już ktoś może? (była dostępna w innym wydaniu)
Ah no i jest już nowy Coben.. od kupna uchronił mnie tylko fakt, że były jedynie w twardych okładkach czyli o 15zł droższe
dominika92 - 21-04-2011, 05:27
nata, mnie niestety nic nie uchroniło Coben. Mankell i Zafon- jestem w raju żeby tylko Helcia dała dziś poczytać
tenshii - 21-04-2011, 16:49
Cytat: | ooo opis mi się podoba, książka w moim stylu |
też bardzo lubię
tego autora podobało mi się również "Muzyka z zaświatów"
dominika92 - 21-04-2011, 16:54
ja właśnie szukam co by jeszcze kupić żeby w święta się nie nudzić.. bo Cobena pewnie dziś skończę, a Mankell jednak 5 maja dopiero..swoją drogą czy oni muszą 3 moich ulubionych autorów premiery robić w jednym miesiącu?! zbankrutuję
Xantest - 21-04-2011, 17:06
Mastertona polecam "Czarny anioł", też horror, i całkiem dobry, dość podobny jest "Cmętarz zwieżąt" Kinga, również dobrze się czyta.
tenshii - 21-04-2011, 17:25
Ja zaczęłam czytać właśnie Kinga "To"
W dzieciństwie film na podstawie tej książki nieźle mnie przeraził
Mam sentyment. Ciekawe jak książka
ewusia81 - 21-04-2011, 18:03
skończyłam czytać "3096dni" Nataschy Kampusch i jak dla mnie rewelacja. Książka powinna wciągac tak, że przenosi czytelnika w opowiadana historię.. Ta mnie tak właśnie wciągnęła jednym tchem
dominika92 - 26-04-2011, 13:42
jestem strasznie zawiedziona Cobenem może ja już mam za wysokie wymagania? czytałam tydzień, a zwykle zajmuje mi to parę godzin..
zabieram się za Zafona może tu będzie lepiej..
nata - 26-04-2011, 13:54
A ja mimo, że nie miałam czasu w ogóle jakimś cudem prawie kończę "wodę dla słoni" i podoba mi się Teraz jestem strasznie ciekawa i niecierpliwa filmu
ewusia81 - 26-04-2011, 17:22
ja dość długo czaiłam się na "Oczami psa" Horowitz i ostatnio upolowałam na allegro i powoli zaczęłam już czytać Może po tej lekturze będę wiedziała choć trochę, co też kryje się w tej ślicznej główce Emki.... W każdym razie mam taką nadzieję....
nata - 27-04-2011, 19:57
ewusia81, słyszałam same dobre opinie o tej książce
nika - 27-04-2011, 20:06
nata, ewusia81, też ją czytam, jest super! lekko napisana, świetnie się czyta no i co najważniejsze fajnych rzeczy można się dowiedzieć.po jej przeczytaniu z pewnością zmieni się trochę sposób postrzegania wielu zachowań naszych psiaków
ewusia81 - 27-04-2011, 22:22
nika napisał/a: | po jej przeczytaniu z pewnością zmieni się trochę sposób postrzegania wielu zachowań naszych psiaków | wlasnie taka mialam nadzijee siegajac po nia bo przyznam ze dla mnie Emka to czasem jak zupelna "czarna magia"
dominika92 - 28-04-2011, 19:20
Zafon "Pałac Północy" godne polecenia dla fanów co prawda nie jest to książka dla dorosłych ale bardziej przygodowa dla młodzieży, ale jednak Zafon to Zafon, szczerze mówiąc do tej pory moja druga ulubiona po Cieniu Wiatru, znacznie przebija Księcia Mgły i Marinę
[ Dodano: 28-04-2011, 21:05 ]
nata napisał/a: | A ja mimo, że nie miałam czasu w ogóle jakimś cudem prawie kończę "wodę dla słoni" i podoba mi się Teraz jestem strasznie ciekawa i niecierpliwa filmu |
chyba sobie zamówię wpadłam znowu w szał kupowania książek <ups>
ewusia81 - 29-04-2011, 20:04
dominika92 napisał/a: | wpadłam znowu w szał kupowania książek | ja u siebie tez obserwuje takie napadowe manie a myslalam ze cos ze mna nie tak ze mam takie "napady" ale jak widze ze sa jeszcze inni to jakos tak mi lepiej na sumieniu
nata - 29-04-2011, 21:30
dominika92 napisał/a: |
nata napisał/a:
A ja mimo, że nie miałam czasu w ogóle jakimś cudem prawie kończę "wodę dla słoni" i podoba mi się Teraz jestem strasznie ciekawa i niecierpliwa filmu
chyba sobie zamówię wpadłam znowu w szał kupowania książek <ups> |
Tak, skończyłam ją jeszcze chyba tego samego dnia w którym pisałam tamtego posta. Bardzo mi się podobała, ale mam wątpliwości czy film będzie trafiony,bo jednak z całą sympatią dla niego to - wampir Pattinson, nie pasuje zupełnie do roli Jacoba z "wody.."...
Obym się myliła.
No to teraz robię drugie podejście do "w chmurach" kirna, bo porzuciłam go za pierwszym razem
dominika92 - 17-05-2011, 07:24
ewusia81, nie jesteś sama
ja mam dużo książek teraz do przeczytania ale już miesiąc męczę jedną nudną..między chłodem zimy a tęsknotą lata..odradzam..niestety nie umiem książki w połowie zostawić..a jak myślę o tym że są jeszcze dwa tomy...chyba za rok się zabiorę za coś innego
mawi27 - 17-05-2011, 08:19
jak ktos lubi kryminały i zawikłane zagadki to polecam ksiazke Jeffery Ceaver ,,Rozbite Okno", trzyma w napięciu do samego konca,
a jezeli jestescie fankami ,,tragicznych" traumatycznych opowiesci to takie ksiązki jak ,,Kwiat Pustyni" albo ,,Spalona zywcem" jak dla mnie rewelacyjne ksiazki
nika - 17-05-2011, 09:11
mawi27 napisał/a: | ,,Kwiat Pustyni" |
oglądałam film - rewelacyjny, a książka słyszałam, że jeszcze lepsza, ale nie miałam jeszcze okazji przeczytania
mawi27 - 17-05-2011, 09:25
nika, film jest niczym w porownaniu z kasiazka, w filmie pomileli wiele sytuacji jakie byly opisane w ksiazce, poza tym w ksiazce jest to przedstawione bardziej dobitnie tak ze czasami nie tylko lzy ciekna po policzkach ale tez ciarki przechodza po plecach, wiec koniecznie warto przeczytac ta ksiazke
ktosia - 17-05-2011, 11:15
zgadzam się z mawi27, kwiat pustyni[i] to jedna z tych książek której treści nawet najlepszy film nigdy nie dorówna.
Z podobnej tematyki polecałabym też do przeczytania [i]Kwiat śniegu i sekretny wachlarz autorstwa Lisy See o sytuacji kobiet w XIX wiecznych chinach. To jedna w kilku pozycji na temat kobiet w różnych kulturach, którą warto przeczytać.
Natomiast absolutnym must have w tej kategorii moim zdaniem jest zestaw dwóch książek Betty Mahmoody Tylko razem z córką oraz Z miłości do dziecka. Dokładnie ta sama tematyka tyle, że tym razem miejscem akcji jest Iran.
Po przeczytaniu tych trzech książek nabiera się odpowiedniej perspektywy do trudnej sytuacji kobiet w europie .
ewusia81 - 17-05-2011, 12:10
ktosia napisał/a: | Po przeczytaniu tych trzech książek nabiera się odpowiedniej perspektywy do trudnej sytuacji kobiet w europie | i z pewnością budzi szacunek do tego co mamy wiadomo, mogło by być jeszcze lepiej ale porównując żywot kobiet z innych kultur, my możemy uznać się za szczęściary mając to, co mamy
ktosia - 17-05-2011, 12:47
ewusia81 napisał/a: | możemy uznać się za szczęściary mając to, co mamy |
nie tyle za szczęściary co zacząć doceniać to co mamy w walce o więcej nie tylko dla siebie ale także dla innych. Bo nie chodzi mi o myślenie w stylu cieszcie się z tego co macie bo gdzie indziej mają o wiele gorzej a raczej o czerpanie sił z doświadczeń innych
ewusia81 - 17-05-2011, 19:58
ktosia napisał/a: | czerpanie sił z doświadczeń innych | siłę dają raczej nam nasze doświadczenia a cudze mogą nas jedynie pobudzać do działania, dawać przykład co robić a czego nie. W końcu nie za wiele zmotywuje mnie do walki fakt, że kobieta w krajach Trzeciego Świata jest poniżana i jakby na marginesie społecznym. To głownie mentalność i osobowość ludzi tworzy takie historie. Tak samo w Polsce może się zdarzyć że kobieta jest np poniewierana przez męża ale za słaba psychicznie i nie mająca wiary w siebie a do tego ograniczona mentalnie, żeby to ukrócić. I z czym niby mamy walczyć w jej historii skoro ona sama nie chce nic zmieniać w swoim życiu. Każdy jest kowalem swojego losu i trzeba brać życie w swoje ręce a nie patrzeć żeby o moje życie i mój lepszy byt walczyli inni ludzie
ktosia napisał/a: | zacząć doceniać to co mamy w walce o więcej nie tylko dla siebie ale także dla innych | Oczywiście ale walczyc się powinno o tych, którzy nie mogą tego za siebie zrobić np dzieci i zwierzęta
ktosia - 18-05-2011, 10:14
ewusia81 napisał/a: | siłę dają raczej nam nasze doświadczenia a cudze mogą nas jedynie pobudzać do działania |
a czy to nie jest to samo? dawać siłę i pobudzać do działania? dla mnie to synonimy
ewusia81 napisał/a: | o głownie mentalność i osobowość ludzi tworzy takie historie. Tak samo w Polsce może się zdarzyć że kobieta jest np poniewierana przez męża ale za słaba psychicznie i nie mająca wiary w siebie a do tego ograniczona mentalnie, żeby to ukrócić. I z czym niby mamy walczyć w jej historii skoro ona sama nie chce nic zmieniać w swoim życiu. Każdy jest kowalem swojego losu i trzeba brać życie w swoje ręce a nie patrzeć żeby o moje życie i mój lepszy byt walczyli inni ludzie |
tak każdy jest kowalem swojego losu, ale nie każdy ma świadomość że życie może wyglądać inaczej, to zmienianie innych dla mnie zaczyna się od pokazania alternatywy, tego że można i da się inaczej
ewusia81 napisał/a: |
Oczywiście ale walczyc się powinno o tych, którzy nie mogą tego za siebie zrobić np dzieci i zwierzęta |
nie tylko o tych, ale także o całokształt świata o to, aby nie było w nim miejsca na takie historie jak te w pokazanych wyżej książkach, a nawet jeśli jakaś kobieta miałaby ochotę się obrzezać, dać zmniejszać stopy czy być więźniem we własnym domu aby robiła to bo to jej pasuje, bo tak ona chce a nie dlatego że jakieś wyznaczniki kulturowe bądź prozaicznie męskie ją do tego zmuszają. Niejednokrotnie takie kobiety same nie mogą o siebie walczyć z wielu powodów od prozaicznych jak to, że nie umieją pisać po bardziej złożone kulturowo bo im nie wolno i już.
ale to chyba nie wątek na roztrząsanie kulturowo-etycznych niuansów tego świata, bo miało być o książkach
nata - 24-05-2011, 19:08
ktosia napisał/a: | Z podobnej tematyki polecałabym też do przeczytania [i]Kwiat śniegu i sekretny wachlarz autorstwa Lisy See o sytuacji kobiet w XIX wiecznych chinach. To jedna w kilku pozycji na temat kobiet w różnych kulturach, którą warto przeczytać. |
Czytałam obydwie Bardzo dobre książki.
Obecnie czytam Jodi Picoult, dwa tytuły już za mną - "bez mojej zgody" i "krucha jak lód". Świetne!
ktosia - 25-05-2011, 00:35
Ja zaś na wielu polach ugrzęzłam w tematyce afrykańskiej, i czytam teraz Petera Goldwina Gdzie Krokodyl Zjada Słońce i powiem, że super napisane ale daje mocno do myślenia
Wisteriusz - 29-05-2011, 19:08
Widzę, że dużo tutaj fanów Cobena. Właśnie wystawiłem na licytację pomagającą chorej Neli kilka jego thrillerów, w tym najświeższy NA GORĄCYM UCZYNKU premiera 20 kwietnia.
Zapraszam do kupna:
http://forum.labradory.or...p=233481#233481
dominika92 - 07-02-2012, 17:38
a ja mam ochotę na coś Jane Austen..
Karoola - 08-02-2012, 02:10
dominika92, moja koleżanka ostatnio miała na nią fazę Tylko Jane Austen potrafi zrobić z kategorycznej pragmatyczki romantyczkę, chociaż na czas czytania książki
dominika92 - 08-02-2012, 09:32
mi zostały chyba jej 2 książki jeszcze..
ollinko - 08-02-2012, 09:41
ooo, jaki fajny watek
a ja akurat jestem przy opowiadaniach michaila zoszczenko, trafione przed przypadek i pokochane z miejsca
dominika92 - 23-02-2012, 22:09
czytał ktoś z was "Służące" ? Ostatnio głośno o tej książce i filmie, ja dziś zaczęłam, zapowiada się fajnie.
Nulcia1 - 06-04-2012, 13:04
ja uwielbiam książki Nicolasa Sparksa polecam szczególnie "Pamiętnik" na jej podstawie nakręcono film o tym samym tytule
dominika92 - 06-04-2012, 19:00
Nulcia1, a mi się podobał "List w butelce" natomiast film na podstawie tej książki dla mnie nudny
Teraz czytam "Igrzyska śmierci"
Nulcia1 - 10-04-2012, 19:26
na igrzyskach byłam wczoraj w kinie świetny film chyba tez się skusze na książke , to prawda książka zawsze lepsza niż film w "Pamiętniku" też omineli i pozmieniali fajne fragmenty które w książce byly ale film tez wywołał dużo emacji prawie na całym ryczałam ;p
dominika92 - 10-04-2012, 20:21
Nulcia1, ja kończę pierwszy tom Igrzysk i szczerze polecam:)
Weronika_S - 08-08-2012, 09:24
Przeczytałam "Służące"i jak dla mnie ciut nudne.Jak już jesteśmy w temacie książek i filmów to całkiem lekko się czyta "Nie wiem,jak ona to robi" A.Pearson, film był jakiś czas temu z S.J. Parker w roli głównej.
A już niezależnie od filmów polecam gorąco książki Marka Krajewskiego, seria o Mocku rewelacyjna,o Popielskim bardzo dobra.
[ Dodano: 10-08-2012, 14:11 ]
a teraz czytam Kobiety Dyktatorów i też mi się podoba
dominika92 - 14-08-2012, 16:17
Weronika_S, mi się bardzo podobały "Służące"
a ja skończyłam "Jeden dzień". Przyjemna, lekka książka o przyjaźni.. : http://lubimyczytac.pl/ksiazka/91658/jeden-dzien
Andante - 14-08-2012, 16:48
Ja również uwielbiam czytać. Pochłaniam kolejne tomy i biada temu, kto przeszkodzi mi pod koniec książki.
jednak w moim przypadku te "tomy" są raczej symboliczne, bo już od pewnego czasu korzystam wyłącznie z e-booków, a moim najwierniejszym przyjacielem jest Kindle.
dominika92 - 14-08-2012, 16:54
Ja do ebooków chyba nigdy się nie przekonam..dla mnie cała magia w książkach polega na tym, że odcinam się od sprzętów, zaszywam się gdzieś, chłonę zapach książek, przewracam kartki..ahhh
Ale rozumiem , że dla niektórych jest to wygodniejsze. Dla mnie czytanie to niemal jakiś rytuał
Andante - 14-08-2012, 17:16
Kiedyś również uważałam, że książki są magiczne - ten szelest kartek, zapach farby drukarskiej. Zwłaszcza, że dawniej nie były one towarem dostępnym.
Natomiast teraz podchodzę do sprawy bardziej pragmatycznie. Dla mnie czytanie jest magią, sama książka już nią nie jest.
A zalety czytnika dla mnie są następujące:
1. e-booki są tańsze
2. wiele książek określam mianem "jednorazowego użytku" - chociażby przywołane powyżej "Igrzyska śmierci" itp - i szkoda mi na nie miejsca na półkach. Kasy też.
3. książki wypożyczane z biblioteki czasem są po prostu obrzydliwe - lepiące się okładki, brudne kartki, a między nimi wspomnienia posiłków poprzednich czytelników, itd - jednym słowem żadnej magii
4. jestem dalekowidzem i zaczynam coraz częściej zauważać, że drukowane książki mają zbyt małą czcionkę, co męczy wzrok przy kilkugodzinnym czytaniu. W czytniku mogę czcionkę dowolnie powiększać i zmniejszać.
5. zawsze na wakacje wybierałam się z kilkoma kilogramami książek, co było kłopotliwe, a teraz naładuję kundelka książkami (mieści się w nim ok. 1700 tytułów) i w drogę.
6. zawsze mam czytnik w torebce, więc mogę czytać w różnych sytuacjach - nawet w kolejce do dentysty.
7. nie jestem typem gadżeciarza, ale czytnik okazał się strzałem w dziesiątkę.
dominika92 - 14-08-2012, 17:18
na pewno ma to dużo plusów Ja jednak jestem kolekcjonerką książek, uwielbiam mieć swoje na półce..:) Taka mała mania
Andante - 14-08-2012, 17:19
dominika92, a ja już nie mam więcej półek w moim dużym domu
dominika92 - 14-08-2012, 17:22
Andante, mi się marzy kiedyś malutka biblioteczka i sypialnia na poddaszu z parapetem szerokim na którym można leżeć i czytać..:)
Weronika_S - 14-08-2012, 17:37
ja też póki co nie mogę przekonać się do ebooków mam podobnie jak dominika92, lubię kolekcjonować książki,a że mam zawsze torebki wielkości wora to i książka też się zmieścigdzieś na wynos choć najbardziej lubię czytać na łóżku,w spokoju i ciszy,no chyba że coś mnie wybitnie wciągnie to czytam nawet idąc chodnikiem
dominika92 - 14-08-2012, 17:39
Weronika_S, dokładnie tak samo mam
A ja dziś zaczynam Camilę Lackberg. Różne opinie słyszałam, no ale zobaczymy.
Andante - 14-08-2012, 17:50
dominika92, przeczytałam całą serię. Mnie wciagnęło i czytałam z zacięciem. Ale to typowe jednorazówki - półki bym na nie nie poswięciła.
nugatowa - 05-09-2012, 15:04
Ja ostatnio przeczytałam już xxx z kolei książkę S.Kinga "Christine". Oklepany pisarz, jednakże polecam - wciągająca książka
pasiconik - 15-09-2012, 21:19
dominika92, w której części Lackberg jesteś? Ja właśnie zaczęłam trzecią. Pierwsza była bardzo słaba (wg mnie oczywiście), druga bardzo dobra, trzecia zaczyna się również ciekawie.
dominika92 - 15-09-2012, 21:21
pasiconik, ja jestem na 4 Póki co 3 mi się najmniej podobała, 1 i 2 fajne
Weronika_S - 09-10-2012, 18:46
a mnie dopadło to szaleństwo i zaczęłam czytać Pięćdziesiąt twarzy Greya E L James, wciągaaa...
tenshii - 09-10-2012, 18:53
A ja ostatnio przez przypadek trafiłam na FB na wydarzenie dotyczące Katarzyny Rosickiej - Jasińskiej, która była kiedyś uznaną bizneswoman, bogatą, piękną, spełnioną kobietą, z rodziną, własną firmą, pieniędzmi... A potem wszystko pękło jak bańka mydlana, bo Kasi postawiono okrutną diagnozę: SLA - stwardnienie zanikowe boczne. Dziś - 11 czy 12 lat po pierwszych objawach Kasia nie może zrobić sama NIC. Jest bliska śmierci ale nie traci woli życia. Kupiłam jej książkę pt "Ołówek" gdzie opisuje cały ten czas od pierwszych objawów choroby, to jakie jej życie było przedtem, jakie jest teraz. Z iloma przeszkodami musiała się zmagać, z ludzką znieczulicą, polskimi realiami, własnymi dziećmi, które traktowały ją jak śmiecia ze względu na jej chorobę.
Książka smutna, ale uważam, że każdy powinien ją przeczytać i docenić życie...
Naprawdę polecam
Weronika_S - 09-10-2012, 18:59
tenshii, oglądałam kiedyś program o niej,wtedy była na etapie pisania tej książki,pisała ją głową poprzez jakąś kropkę na czole i specjalną klawiaturą. Ogromne wrażenie na mnie zrobiła wtedy,ale wróciłam do swoich spraw i zapomniałam o tej książce,dzięki za przypomnienie na pewno po nią sięgnę
tenshii - 09-10-2012, 19:05
Weronika_S, też to oglądałam chyba - na YT jest
Karoola - 10-10-2012, 16:59
Weronika_S, Greya czytam we fragmentach po angielsku na kindlu kolegi
Wciąga, wciąga Choć dla mnie za bardzo kojarzy się ze Zmierzchem, cały czas mam Pattisona przed oczami
Ostatnio przeczytałam S@motność w sieci - FANTASTYCZNE!. Teraz czytam Ishiguro, "Nie opuszczaj mnie".
Weronika_S - 10-10-2012, 17:07
Karoola, książka Samotność w sieci też mi się bardzo podobała,najlepsza Wiśniewskiego,pozostałe już tak nie wciągają,może jeszcze Bikini trochę dogania, natomiast film to już dla mnie porażka.
tenshii - 10-10-2012, 19:27
Weronika_S napisał/a: | Samotność w sieci też mi się bardzo podobała |
mi również, mam do niej ogromny sentyment
Rysia88 - 10-10-2012, 19:29
Samotność w sieci.... moja ukochana książka również darzę ją sentymentem:)
Karoola - 10-10-2012, 20:33
Weronika_S, film okropny, przewijałam i uporałam się z nim w jakieś 8 minut
Rysia88 - 10-10-2012, 20:39
Karoola napisał/a: | Weronika_S, film okropny, przewijałam i uporałam się z nim w jakieś 8 minut |
też tak uważam - nawet omawiałam go w prezentacji maturalnej jako straszny niewypał
dominika92 - 13-10-2012, 20:36
czas na "Latarnik" Camili Lackberg
neravia - 13-10-2012, 21:23
ja co prawda ostatnio gustuję w książkach w wersji audio, bo na te tradycyjne bark czasu
ale ostatnio miałam do czynienia z Piątą Ewangelią - Vandenberga - polecam oraz Kryptonim Amber -Robert Ludlum- początek interesujący, koniec tym bardziej ale "środek"- nudnawy, ja się męczyłam nim
nathaliena - 09-02-2013, 15:13
Ostatnia przeczytana "Pod mrocznym aniołem" - Pilcha, moim zdaniem b.dobra. A obecnie, namiętnie czytam Fromma
pasiconik - 09-02-2013, 16:39
Ja zaczęłam właśnie 3 część "Igrzysk Śmierci", w formie audio. Dwie pierwsze w porządku, historia ciekawa, jednak odnoszę wrażenie, że docelowo jest to pisane dla młodzieży... Zwłaszcza kiedy kiedy narratorka tłumaczy, że ten pocałunek to nie pocałunek, tylko sztuczne oddychanie Szału nie ma, "czytam" żeby skończyć serię.
Następna będzie druga część Pieśni Lodu i Ognia. Pierwszej wysłuchałam, drugą będę czytać.
nathaliena napisał/a: | "Pod mrocznym aniołem" - Pilcha | słyszałam wiele dobrego na temat tego Pana, ja jednak miałam wykładowcę z piekła rodem o tym właśnie nazwisku, i nie mogę się wyzbyć uprzedzeń
Następna będzie druga część Pieśni Lodu i Ognia. Pierwszej wysłuchałam, drugą będę czytać.
Quaddo - 10-10-2013, 23:35
Mibec..jak czytujesz po angielsku to ja mam 7G tak, siedem giga buków albo i więcej,
ja teraz męczę Anne Rice o wiedźmach, a pomiędzy odświerzam sage Endera - Orsona.
moim ulubiony autorem jest Terry Pratchett, lubię fantastykę, fantasy, kryminał...włąsćiwie wszystko po za romanidłami i biografiami. Autorem nr 2 przest oststnie lata był Zafon
książki o wampirach uwielbiam, ale po anne Rice - matce wapiryzmu saga Zmierzch i inne pamiętniki to sa takie grzeczniutkie - nie powiem czytuję
lubie powieści historyczne i klasyków literatury. Hrabia monte hristo jest niesamowita
ogólnie jestem molem książkowym pełna gębą
Kesja - 19-12-2013, 18:15
Jestem w trakcie czytania książki: "Kiedy byłem dziełem sztuki" E-E Schmitta. Właściwie to już ją kończę i polecam. Ciekawa, nieprzewidywalna jak dla mnie przynajmniej, wciągająca no i w ogóle miło się ją czyta
Sarrai - 20-12-2013, 08:08
Ja bardzo polecam książkę "Ciemno, prawie noc" tegorocznej laureatki nagrody NIKE - Joanny Bator. Jak ktoś lubi taką pokręconą dość literaturę, a przy tym mroczny klimat to jest ok
Karmen - 20-12-2013, 08:48
Uwielbiam serię książek "Arabska żona/córka/księżniczka/krew"
Milena - 29-12-2013, 22:06
A moja miłość do książek budzi się na nowo...
Z mojej strony mogę polecić:
- "Epidemia" R.Cook - thriller medyczny
-"Lot nad kukułczym gniazdem" - klasyk
-"Milczenie owiec" też klasyka oczywiście
- wszystkie dostępne w Polsce książki Sebastiana Fiztka
- powieść na faktach "Sprzedane" B.Mahmoody, Z.Munsen, wstrząsająca...
- "Zaklinacz" D.Carrisi - nie wiem dlaczego jest tak mało popularnym thrillerem, dla mnie jest dziełem w tym gatunku
- "Chirurg" T.Gerritsen - kolejny thriller medyczny warty uwagi ale nieco bardziej przystępny w słownictwie dla osób nie mających styczności z medycyną niż Robert Cook
nata - 29-12-2013, 22:10
Milena napisał/a: | - wszystkie dostępne w Polsce książki Sebastiana Fiztka |
jeejku kiedy kolejna?.. orientuje się ktoś?
Ja już nie mogę się doczekać
Milena - 29-12-2013, 22:13
nata, Fitzek wydał nową książkę w tym roku "Der Nachtwandler" niestety nie ma przełożenia na język polski
Karoola - 29-12-2013, 22:41
Milena, thriller medyczny, to coś dla mnie! na pewno po nie sięgnę
Ja w te święta w końcu się odblokowałam i pochłonęłam "Ghostwritera" - w kooońcu coś, co nie jest podręcznikiem. Teraz, żeby podtrzymać dobrą passę zabiorę się za coś innego.
Milena - 29-12-2013, 22:46
Karoola napisał/a: | thriller medyczny, to coś dla mnie! na pewno po nie sięgnę |
polecam, ja uwielbiam ten gatunek
nata - 29-12-2013, 22:50
Milena napisał/a: | nata, Fitzek wydał nową książkę w tym roku "Der Nachtwandler" niestety nie ma przełożenia na język polski |
To chyba stanie się moją motywacją do nauki języka niemieckiego
Milena - 29-12-2013, 22:54
nata napisał/a: | To chyba stanie się moją motywacją do nauki języka niemieckiego |
ja jednak wolę żyć nadzieją, że ktoś pomyśli o polskich fizkomaniakach
Karoola - 29-12-2013, 23:05
Przeczytałam sobie kilka opisów jego książek... wow, brzmią świetnie! Po powrocie do domu lecę do biblioteki. A jak nie będzie, to do empika.
Quaddo - 30-12-2013, 12:23
właśnie czytam Inferno, bardzo wciąga
nata - 31-12-2013, 11:45
Karoola napisał/a: | do biblioteki. A jak nie będzie, to do empika. |
Obstawiam, że w bilbiotece może być ciężko
Ja pamiętam jak za "terapią" polowałam na allegro... raz na jakiś czas na jednej aukcji były dostępne..
Milena, chyba też którejś cześci mocno szukałaś, prawda? Coś tak mi się przypomina
Karoola, na pewno zawiedziona nie będziesz, moje książki Fitzka (mam wszystkie dostępne w PL) są obecnie mocno rozchwytywane przez koleżanki, bo każda przeczytała po jednej i się wkręciły
Polecam zacząc od Terapii, potem Klinikę a dalej już obojętne
Ja obecnie skończyłam dwie książki Cobena, a zaczęłam Jodi Picoult "W naszym domu"
Milena - 31-12-2013, 11:53
nata napisał/a: | Obstawiam, że w bilbiotece może być ciężko
Ja pamiętam jak za "terapią" polowałam na allegro... raz na jakiś czas na jednej aukcji były dostępne..
Milena, chyba też którejś cześci mocno szukałaś, prawda? Coś tak mi się przypomina |
W bibliotece znalazłam "Klinikę" A polowałam też na "Terapię" właśnie, bardzo ciężko było ją dostać
nata napisał/a: | Polecam zacząc od Terapii, potem Klinikę a dalej już obojętne |
No i najpierw "Kolekcjoner oczu" a później "Pasjonat oczu" Właśnie jak Wam się podobał Pasjonat? Ja jestem zachwycona, dla mnie najlepsza z całej kolekcji
nata napisał/a: | a zaczęłam Jodi Picoult "W naszym domu" |
Haha, cóż za zgodność, u mnie na półce czeka też Picoult "Przemiana" i "Głos serca" Oprócz tego Gerritsen
[ Dodano: 31-12-2013, 11:58 ]
Karoola, jeśli jeszcze nie kupiłaś to proszę: http://aros.pl/szukaj/fitzek/0
polecam ten sklep, nigdy się nie nacięłam a ceny fajne
Tutaj akurat tylko 3 Fizka, ale jak na początek super
nata - 31-12-2013, 12:33
Milena napisał/a: | najpierw "Kolekcjoner oczu" a później "Pasjonat oczu" |
A właśnie racja
Milena napisał/a: | Właśnie jak Wam się podobał Pasjonat? Ja jestem zachwycona, dla mnie najlepsza z całej kolekcji |
Dla mnie też! Genialne wątki. Do tej pory uznawałam Klinikę za najlepszą ale Pasjonat chyba wygrywa
Chcę następną!
Milena napisał/a: | Haha, cóż za zgodność, u mnie na półce czeka też Picoult "Przemiana" i "Głos serca" Oprócz tego Gerritsen |
Ha A ja oprócz tego też mam kryminał - "Trucicielkę" Robinsona, bo dostałam w prezencie
Co do Picoult - polecam Kruchą jak lód, jeśli jeszcze nie czytałaś
Milena - 31-12-2013, 12:42
nata napisał/a: | Co do Picoult - polecam Kruchą jak lód, jeśli jeszcze nie czytałaś |
Czytałam Picoult lubię, ale od czasu do czasu, kiedyś przeczytałam 2 jej książki pod rząd i to było za dużo niestety, zbyt podobne to wszystko do siebie, chodzi o jej styl pisania - przeszłość-teraźniejszość, pewnie wiesz o czym mówię
Zresztą z innymi autorami mam tak, że np kiedy ktoś mnie się pyta czy czytałam daną książką Cook'a to ja nie wiem czy ją czytałam Sama już się potrafię zgubić tyle ich pochłonęłam, wątki mi się mylą
nata - 31-12-2013, 12:53
Milena napisał/a: | Picoult lubię, ale od czasu do czasu, kiedyś przeczytałam 2 jej książki pod rząd i to było za dużo niestety, zbyt podobne to wszystko do siebie, chodzi o jej styl pisania - przeszłość-teraźniejszość, pewnie wiesz o czym mówię |
Dokładnie tak! Miałam właśnie pisać, że nie polecam nikomu czytania Picoult jedna po drugiej, bo wyjdą flaki z olejem. Ona jest dla mnie przerywnikiem pomiędzy seriami jakiś thrillerów i kryminałów, dla oczyszczenia głowy od krwi i morderstw I tylko w taki sposób, jest bardzo fajna
Milena napisał/a: | Zresztą z innymi autorami mam tak, że np kiedy ktoś mnie się pyta czy czytałam daną książką Cook'a to ja nie wiem czy ją czytałam Sama już się potrafię zgubić tyle ich pochłonęłam, wątki mi się mylą |
Ja mam tak szczególnie z Cobenem... wiem, że kilku nie czytałam jeszcze, ale już nie jestem w stanie odgadnąć których, bo nie rozróżniam ich nawet czytając opisy
Milencia, którą książkę Cooka polecasz najbardziej? Ja czytałam Epidemię i bardzo mi się podobała i chyba sięgnę po jakiś kolejny tytuł tylko nie wiem jaki
Milena - 31-12-2013, 12:58
nata napisał/a: | którą książkę Cooka polecasz najbardziej? |
może "Trucizna" i "Dopuszczalne ryzyko", nie tak dobre jak "Epidemia" ale warte przeczytania
Pikuś - 31-12-2013, 16:50
Ja Fitzka zaczęłam chyba od "Odłamka" potem "Kolekcjoner oczu"
Na mojej półce obecnie Inferno
Karoola - 31-12-2013, 18:42
Wielkie dzięki Milena! Naciągnę mamę, jej też się bardzo spodoba
Milena - 12-01-2014, 14:22
Planuję sobie kupić ze 4 książki, ale tak ciężko się zdecydować, które tym razem przygarnąć Ahhh no i mam 4 dodatkowe półeczki na książki!
Karoola, i co? Kupiłaś Fitzka?
Karoola - 12-01-2014, 18:48
Milena, niee wzięłam z domu Trafny wybór Rowlingowej, ale na razie raz po nią sięgnęłam na jednym wykładzie
Milena - 12-01-2014, 19:39
Karoola napisał/a: | ale na razie raz po nią sięgnęłam na jednym wykładzie |
no to bierz się do roboty Ja od 1 stycznia czytam już 3 książkę
Karoola - 12-01-2014, 19:49
Milena, w marcu, w marcu Na razie czytam innych znamienitych autorow
Milena - 12-01-2014, 19:50
Karoola napisał/a: | Na razie czytam innych znamienitych autorow |
pamiętam ten ból
Kesja - 12-01-2014, 19:55
Ja przez was sobie ściągnęłam Fitzka "śmierć ma 143 cm wzrostu" i czytam - wciąga więc pewnie potem zabiorę się za następne. Szkoda tylko że ich nie ma w bibliotekach...
Milena - 12-01-2014, 19:59
Kesja napisał/a: | Ja przez was sobie ściągnęłam Fitzka "śmierć ma 143 cm wzrostu" i czytam - wciąga |
Kesja napisał/a: | Szkoda tylko że ich nie ma w bibliotekach... |
to fakt, ale warto uzbierać te kilkanaście złotówek i kupić
Kesja - 12-01-2014, 20:02
Milena, na razie sobie ściągnęłam na telefon z chomika i zawsze mam przy sobie więc to jest plus
Milena - 12-01-2014, 20:05
Kesja napisał/a: | i zawsze mam przy sobie więc to jest plus |
jest to bardzo fajne
Chociaż osobiście jakoś nie mogę się przekonać np do czytników, co papier to papier, uwielbiam zapełniać półki
Karoola - 12-01-2014, 20:10
Kesja, o, to jest myśl
Kesja - 12-01-2014, 20:13
Milena, też wolę prawdziwe książki no ale z dwojga złego
pasiconik - 12-01-2014, 20:25
Ja czytam ostatnio na tablecie Do biblioteki nigdy jakoś nie jest mi po drodze, a szkoda mi wydawać pieniążków na jednorazowe książki. Pewnie, że to nie to samo co papiej, ale mam małego tabka 7'', więc wrzucam do torebki i już, nawet miejsca nie zajmuje, a książkę w każdej chwili można poczytać
Milena - 12-01-2014, 20:27
pasiconik napisał/a: | więc wrzucam do torebki i już, nawet miejsca nie zajmuje, a książkę w każdej chwili można poczytać |
i automatycznie czyta się więcej
Kesja - 12-01-2014, 20:29
No dokładnie. Mi też szkoda kasy na książki które przeczytam raz... A pdf to całkiem wygodna forma
pasiconik - 12-01-2014, 20:34
Milena napisał/a: | i automatycznie czyta się więcej | Niestety nie zawsze Kiedy dojeżdżałam na studia, do szkoły czy do pracy to czytałam ogromnie dużo, ale to dzięki temu, że dużo czasu spędzałam czekając na autobus, w drodze "do", w drodze spowrotem.. Teraz mieszkam 3 minuty pieszo od pracy i zupełnie nie mam takiego "wolnego" czasu do zapełnienia jak kiedyś, muszę świadomie go sobie zorganizować, a niestety pełno innych rzeczy jest wtedy do zrobienia
Milena - 12-01-2014, 20:40
Kesja napisał/a: | Mi też szkoda kasy na książki które przeczytam raz... |
Rozumiem to Kurczę, ale mi to sprawia taką frajdę, uwielbiam książki w domu Chyba to nawet jedyna rzecz jaką kolekcjonuje
aganica - 12-01-2014, 20:40
Muszę przejrzeć ten temat i spisać polecane przez Was książki.
Kupiłam córce ebooka i mam tylko miesiąc na zapełnienie.Kurcze w nim się mieści 1400 pozycji. Już nie mam pomysła na fajne tytuły
Milena - 12-01-2014, 20:46
aganica, a jakie książki lubi twoja córka?
aganica - 12-01-2014, 20:57
Gustuje w horrorach ale jak ją znam to wszystko wchłonie /co dobre/.
Jest tak wygłodniała polskich książek, że aż piszczy z radości, że będzie miała własny zbiór
aganica - 12-01-2014, 20:59
Na razie jej ściągam Chmielewską, Cejrowskiego, Paoliniego,Miller Taki groch z kapustą by miała w czym wybierać.
Milena - 12-01-2014, 21:16
aganica, no to może
-Stephen King
-Harlan Coben
z polskich to może Joanny Chmielewskiej się coś spodoba
- seria Millenium - Steig Larrson jest na czasie
- Agata Christie ale trzeba uważać, bo za swego czasu pisała bardzo średnie romanse wg mnie, ale thrillery ma super np "Dom zbrodni"
- Simon Beckett
- z horrorów to Jack Ketchum "Dziewczyna z sąsiedztwa"
- wspominany już nie raz Sebastian Fitzek
- Jodi Picoult między horrorami i kryminałami
- Camila Lackberg w modzie
- Suzanne Collins - cała trylogia jesli nie czytała
No jest ogólnie tego trochę, to tylko autorzy a tytułów jeszcze więcej ale 1400 pozycji więc mozna ściągać i ściągać
tenshii - 12-01-2014, 21:55
Ja z Horrorów i Kinga właśnie polecam książkę pod tytułem "TO"
A ja kupiłam sobie "The Walking Dead - narodziny gubernatora" i jutro zaczynam czytać.
Swoja drogą Aga - to też horror
AnIeLa - 12-01-2014, 21:56
Ostatnio jedna z Pań w pracy poleciła mi "Małżeństwo we troje" zobaczymy cóż to takiego.
aganica - 12-01-2014, 22:00
Dzięki dziewczyny..
Sporo ściągania przede mną a czas goni
A może coś o wampirach- polecicie?
Mam już Zmierzch i Wampiry z Mongarville
Milena - 12-01-2014, 22:06
tenshii napisał/a: | książkę pod tytułem "TO" |
jeszcze nie czytałam, ale mam zamiar, podobno świetna
tenshii - 12-01-2014, 22:07
Milena napisał/a: | jeszcze nie czytałam, ale mam zamiar, podobno świetna |
Super. Mogę Ci pożyczyć
Milena - 12-01-2014, 22:07
aganica napisał/a: | A może coś o wampirach- polecicie? |
To do Eweliny, ona czyta o tym wampirzyskach
[ Dodano: 12-01-2014, 22:09 ]
tenshii, dziękuję, chyba kupię ( )
nata - 13-01-2014, 12:00
Ja skończyłam Picoult (która jakoś specjalnie mnie nie zaskoczyła na końcu jak zwykle - przejrzałam zagadkę w połowie książki...) i biorę się za "Trucicielkę"
Milena - 13-01-2014, 12:04
nata, przypomnij co czytałaś Picoult? Ja wczoraj też ją skończyłam "Przemiana", całkiem ok, ale zakończenie nie było takie dobre... brakuje mi w nim czegoś.
Teraz czytam Gerritsen "Labirynt kłamstw"
tenshii - 13-01-2014, 12:07
Milena napisał/a: | dziękuję, chyba kupię ( ) |
jak coś to się polecam
Milena - 13-01-2014, 12:40
tenshii, kochana jesteś jak nie znajdę w swojej księgarni to się zgłoszę
aganica przypomniałam sobie, ze z polskich to jeszcze książka na faktach "Strefa cienia" - Wiktoria Zender, w papierze już właściwie bardzo ciężko ją dostać (ja sprowadziłam z wrocławskiego antykwariatu ) ale może znajdziesz ją do ściągnięcia
nata - 13-01-2014, 13:09
Milena napisał/a: | nata, przypomnij co czytałaś Picoult? Ja wczoraj też ją skończyłam "Przemiana", całkiem ok, ale zakończenie nie było takie dobre... brakuje mi w nim czegoś. |
"W naszym domu" i dokładnie to samo uczucie... też mi czegoś w zakończeniu brakowało.
[ Dodano: 14-01-2014, 19:06 ]
Milena, zamówiłam sobie Cooka: Toksynę i Szkodliwe intencje, bo te wydały mi się najfajniejsze a ja zamawiam zawsze w Gandalfie i niestety tam nie było tych które polecałaś
Milena - 17-01-2014, 21:02
nata napisał/a: | Toksynę i Szkodliwe intencje, bo te wydały mi się najfajniejsze a ja zamawiam zawsze w Gandalfie i niestety tam nie było tych które polecałaś |
hahaha, to dobrze! I tej książki co Ci poleciłam nie znajdziesz nigdzie tzn. "Trucizna" Cook'a bo taka nieistnieje ale gafę strzeliłam, widzisz już mi się majdają tytuły...
Miałam na myślę Toksynę a nie Truciznę fajnie, że ją wybrałaś Szkodliwych Intencji nie czytałam jeszcze, daj znać jak się podobają!
Ja przeczytałam kolejną Picoult "Głos serca" - to pierwsza książka autorki i po prostu makabra Nie polecam nikomu, chyba, że nigdy nie miał do czynienia z Picoult to się nie zawiedzie chociaż, a następne będą o niebo lepsze.
nata - 17-01-2014, 21:26
Milena napisał/a: | Miałam na myślę Toksynę a nie Truciznę |
Hahaha a ja też jakoś szczególnie się nad tym nie zastanawiałam
Milena napisał/a: | Szkodliwych Intencji nie czytałam jeszcze, daj znać jak się podobają! |
To od nich zacznę, bo jak na razie baaaardzo pooowoli mi idzie ta Trucicielka, przez mój zimowo-samotny-senny zamuł popołudniowy
Milena napisał/a: | a przeczytałam kolejną Picoult "Głos serca" |
Ale szybko Ci poszło!
Milena - 17-01-2014, 21:33
nata, co to toksyny, to lepiej zjedz tego fast food'a na którego masz ochotę, bo później może Ci się odwidzieć
nata napisał/a: | Ale szybko Ci poszło! |
Szybko, szybko bo nie dokończona zaczęła mnie irytować i męczyć ta książka, więc odpuściłam ją sobie
nata - 17-01-2014, 21:48
Milena napisał/a: | nata, co to toksyny, to lepiej zjedz tego fast food'a na którego masz ochotę, bo później może Ci się odwidzieć |
Ooo nieee, no błagam, tak mi dobrze w tej nieświadomości
Milena napisał/a: | Szybko, szybko bo nie dokończona zaczęła mnie irytować i męczyć ta książka, więc odpuściłam ją sobie |
Ja tak odpuściłam Kinga - "Gra Geralda"
Milena - 20-01-2014, 15:37
kurier dziś dostarczył zaopatrzenie na najbliższy miesiąc
Karoola - 20-01-2014, 15:40
Milena,uu fajnie! Uwielbiam nowe książki Ja ściągnęłam dwa ebooki Fitzka. Szkoda, że nie mam tableta, bo bym sobie poczytała na ekofilozofii A tak to się zastanawiam nad Trafrym wyborem i Histologią Sawickiego - kto doradzi?
[ Dodano: 20-01-2014, 15:48 ]
a tak wgl. gdzie zamawiałaś?
Pikuś - 20-01-2014, 15:59
aganica, z wampirzych klimatĂłw to caÂła seria "Akademia WampirĂłw"
U mnie na pó³ce ciagle Inferno, jakoœ nie mam weny
Widzê Milena ze masz Ch³opca... jejku, ja ledwo film przetrwalam, przy ksi¹¿ce pewnie bym popadla w depresjê
Milena - 20-01-2014, 16:06
Karoola napisał/a: | Ja ściągnęłam dwa ebooki Fitzka |
Super!!
Karoola napisał/a: | a tak wgl. gdzie zamawiałaś? |
zwykle kupuje w www.aros.pl
Pikuś napisał/a: | Widzę Milena ze masz Chłopca... jejku, ja ledwo film przetrwalam, przy książce pewnie bym popadla w depresję |
chyba dziś od niej zacznę, ma rewelacyjne recenzję...
filmu nie oglądałam, ale po przeczytaniu na pewno to zrobię, niestety mam taką swoją zasadę, że nie psuje sobie frajdy z czytania poprzez film
Pikuś - 20-01-2014, 16:08
Milena, ja nawet nie wiedziałam że jest książka
Milena - 20-01-2014, 16:09
Pikuś, ale skoro film był naładowany tyloma emocjami to coś czuję, że powali mnie ta książka...
nata - 20-01-2014, 21:08
Oooo na chłopca to i ja się czaję, tylko kupić mi nie ma kto
Ale TŻ namawiał mnie na film i odmówiłam, bo najpierw chcę ksiązkę. Uwielbiam czytać o tej tematyce
Milena - 20-01-2014, 21:22
nata napisał/a: | tylko kupić mi nie ma kto |
odkładaj klepaki i się uzbiera
nata - 21-01-2014, 08:37
Milena napisał/a: | odkładaj klepaki i się uzbiera |
ile za nią płaciłaś?
Milena - 21-01-2014, 08:40
nata, nie całe 22zł
nata - 21-01-2014, 09:55
To nic, że obecnie mam już chyba z 5 nieprzeczytanych na pólce, ale kolejna będzie się pięknie prezentować
Milena - 21-01-2014, 10:04
nata napisał/a: | To nic, że obecnie mam już chyba z 5 nieprzeczytanych na pólce, ale kolejna będzie się pięknie prezentować |
oj tam, przyjdzie czas na każdą z nich
nata - 21-01-2014, 10:27
Milena napisał/a: | oj tam, przyjdzie czas na każdą z nich |
No teraz to już mi nie uciekną
Milena - 24-01-2014, 13:54
Przeczytałam chłopca, książka ujmująca ale szczerze mówiąc, liczyłam na coś więcej
Teraz mogę obejrzeć film...
Kesja - 24-01-2014, 20:03
Milena, ciekawa jestem twojej opinii na temat filmu - ja oglądałam jakiś czas temu i jak dla mnie świetny. Książki nie czytałam, no i chyba już nie ma sensu
Milena - 24-01-2014, 20:08
Kesja napisał/a: | Książki nie czytałam, no i chyba już nie ma sensu |
czy nie ma sensu to nie wiem, warto czasami samemu porównać
Myślałam, że więcej emocji znajdę w tej książce, a tak na prawdę przez połowę książki (a jest ona dość krótka) czułam się jakby to wciąż był wstęp do opowieści, co nie zmienia faktu, że sama historia jest piękna i wzruszająca
Kesja - 24-01-2014, 22:26
Milena, nie lubię czytać książek po obejrzeniu filmu Zawsze najpierw książka No ale tak jak wcześniej dziewczyny nie wiedziałam nawet że książka jest
Ewelina - 25-01-2014, 15:24
hej dziewczyny co polecacie z thrillerów ?
Karoola - 25-01-2014, 15:39
Ewelina, Autor widmo! Czy Ghost writer - taki jest chyba tytuł książki.
Milena - 25-01-2014, 18:51
Ewelina napisał/a: | hej dziewczyny co polecacie z thrillerów ? |
"Milczenie owiec" jesli nie czytałaś
[ Dodano: 25-01-2014, 18:54 ]
Ja zabieram się za "Morderstwo w Orient Expressie" Agaty Christie
Ewelina - 25-01-2014, 18:57
W matrasie są wyprzedaże byłam ale nie mogłam się na nic zdecydować. W poniedziałek będę i na pewno się zapytam o te książki dzięki
Wena - 25-01-2014, 18:59
a czytałyście: John Fowles: Mag, jestem na etapie pierwszej części, czyta się dobrze spekuluję na temat zakończenia
Milena - 25-01-2014, 19:04
Ewelina, możesz zamówić na stronce książki a odebrać w księgarni
http://www.matras.pl/ , na spokojnie sobie przejrzeć
Wena napisał/a: | a czytałyście: John Fowles: Mag |
jeszcze nie miałam okazji
Ewelina - 25-01-2014, 19:04
Milena, o to by było fajne, dzięki za podpowiedź
nata - 27-01-2014, 15:03
Milena, "Szkodliwe Intencje" bardzo fajne Właśnie skończyłam i biorę się za "Toksynę". Uwielbiam medyczne klimaty
Milena - 27-01-2014, 15:04
nata, no to super Toksyna też powinna się spodobać
Ewelina - 27-01-2014, 16:12
zamówiłam sobie Wilk z wall street, doktor sen i Więzień Nieba
Milena - 27-01-2014, 17:04
Ewelina napisał/a: | zamówiłam sobie Wilk z wall street, doktor sen i Więzień Nieba |
Super! To ja ustawiam się w kolejce do pożyczenia od Ciebie Wilka z Wall Street!!
A doktor sen to chyba II cześć "Lśnienia"? Czy nie?
Ewelina - 27-01-2014, 17:09
Milena, Nie mam pojęcia Lśnienia nie czytałam ale jak mówisz że to druga część to chyba zamówię jeszcze lśnienie do tego i przeczytam pierwszą cześć
Milena - 27-01-2014, 17:11
Ewelina, nie jestem pewna, dlatego pytam Może ktoś tu bedzie wiedział coś na ten temat
nata - 28-01-2014, 08:53
Ewelina napisał/a: | Więzień Nieba |
Zafona?
Myślałam, że już czytałaś
Mi już za ciężko wchodziła kolejna książka Zafona Wystarczy tego Pana
A Wilka przeczytałabym z chęcią, ale szkoda, że już widziałam film.... nie lubię w tej kolejności
Ewelina - 28-01-2014, 14:30
Czytałam ale cień wiatru muszę ją w końcu odebrać od brata
nata napisał/a: | A Wilka przeczytałabym z chęcią, ale szkoda, że już widziałam film.... nie lubię w tej kolejności | ja też dlatego w pierwszej kolejności chcę przeczytać książke
http://www.matras.pl/piec...let-177255.html no i masz żeby tylko mężuś zechciał zrobić mi prezent
Milena - 28-01-2014, 14:34
Ewelina napisał/a: | http://www.matras.pl/piec...let-177255.html no i masz żeby tylko mężuś zechciał zrobić mi prezent |
jak dla mnie gniot jakich mało
Ewelina napisał/a: | ja też dlatego w pierwszej kolejności chcę przeczytać książke |
jak przeczytasz to mogę Ci film nagrać
Ewelina - 28-01-2014, 14:37
Milena napisał/a: | jak dla mnie gniot jakich mało | Coś Ty czytałaś? Ale tak czy siak się skuszę. Zobaczymy Najwyżej napiszę czarnym markerem gniot i spróbuję odsprzedać
Milena napisał/a: | jak przeczytasz to mogę Ci film nagrać | Mam nadzieję, że przeczytam i jeszcze w kinie będę puszczać ale spoko jak nie zdążę to poproszę cię o pożyczenie
nata - 28-01-2014, 14:38
Milena napisał/a: | jak dla mnie gniot jakich mało |
Ja nie czytałam, ale jakoś w ogóle mnie nie ciagnie...
Ewelina napisał/a: |
Czytałam ale cień wiatru muszę ją w końcu odebrać od brata |
To życzę aby poszła Ci szybciej niż mnie
Ewelina - 28-01-2014, 14:39
nata napisał/a: | To życzę aby poszła Ci szybciej niż mnie | dzięki, oby właśnie tak było
Milena - 28-01-2014, 14:45
Ewelina napisał/a: | Coś Ty czytałaś? |
Czytałam i na prawdę dawno nie miałam w rękach tak irytującej książki, dla mnie fenomen tej książki to nieporozumienie.
Ewelina napisał/a: | Najwyżej napiszę czarnym markerem gniot i spróbuję odsprzedać |
Ja sprzedałam w ciągu 20minut po wystawieniu, więc z tym nie będzie problemu jeśli Ci się nie spodoba
Ewelina - 28-01-2014, 14:54
Milena, no właśnie, może lepiej kupię używaną albo znajdę kogoś kto pożyczy skoro piszesz, ze takie nie porozumeinie
Karoola - 28-01-2014, 15:06
Ewelina, ja przeczytałam ebooka - gdybym miała wydać na to pieniądze, albo poprosić o nią "moją" panią w bibliotece... Niee
Taka ciekawostka: nikt nie chciał wydać tej książki, autorce udało się ją wcisnąć w końcu jakiemuś wydawnictwu, ale "po kosztach", więc nawet edytor na nią nie zerknął... Stąd w książce laska ciągle czerwieni się, przygryza wargi i przewraca oczami. A Grey ma szelmowski uśmiech? Już nawet nie pamiętam. I dobrze
Milena - 28-01-2014, 15:09
Ewelina, lepiej pożycz od kogoś, serio szkoda wydawać kasę na nią
Karoola napisał/a: | aska ciągle czerwieni się, przygryza wargi i przewraca oczami |
na samo wspomnienie gul mi skacze ze złości
Ewelina - 28-01-2014, 15:24
dzięki dziewczyny
Pikuś - 28-01-2014, 15:49
Ewelina, ja tam czytałam i nie narzekam Może nie jest to dzieło zasługujące na najlepsze nagrody, ale mi się czytało szybko, nawet przyjemnie Fajna trylogia, ale pierwsza część jest najgorsza, jak się przebijesz to później już leci
Także kwestia gustu
nata, myślę że spokojnie możesz czytać książkę, bo raczej podchodzi pod biografię, a film ukazuje zabawy itd. Sama córka tego mężczyzny powiedziała że film nie pokazuje stresu itp. z którym oni musieli się zmagać. Więc książka może być zupełnie inna
pasiconik - 28-01-2014, 19:40
Ewelina napisał/a: | Lśnienia nie czytałam ale jak mówisz że to druga część to chyba zamówię jeszcze lśnienie |
Milena napisał/a: | nie jestem pewna, dlatego pytam Może ktoś tu bedzie wiedział coś na ten temat | Ja czytałam Lśnienie, i nie miałam pojęcia, że ma jakąś kontynuację, w sumie skończyło się dość jednoznacznie
Ewelina napisał/a: | Czytałam ale cień wiatru | Drugą częścią po Cieniu Wiatru jest Gra Anioła, a na końcu Więzień Nieba Mi się wszystkie bardzo dobrze czytało, byłam wręcz zaczarowana, ale to kwestia gustu oczywiście
Przeczytałam ostatnio "Cmętarz Zwieżąt" Kinga, nie wiem czy ktoś czytał, ale straszny jakiś niesmak pozostawiła we mnie po sobie ta książka
Teraz skończyłam słuchać audiobooka "jeździec Miedziany", trylogia z "Tatiana i Aleksander" i "Ogród Letni". Piękna, nie mogę się już doczekać aż dostanę drugą część
Milena - 28-01-2014, 19:44
pasiconik napisał/a: | Ja czytałam Lśnienie, i nie miałam pojęcia, że ma jakąś kontynuację, w sumie skończyło się dość jednoznacznie |
Hmm aż poszperałam, bo jak mówię w ogóle nie byłam pewna, ale jakieś przebłyski miałam, znalazłam link i wychodzi na to, że jednak jest kolejna część
zerknij tu i sprawdź czy to ta historia: http://www.proszynski.pl/Doktor_Sen-p-31957-.html
Ewelina - 28-01-2014, 20:03
Milena, tak to to
moniss - 28-01-2014, 20:04
Ja ostatnio przeczytałam "Poradnik pozytywnego myślenia" - wciągnęło mnie i przeczytałam w dwa dni, polecam jeśli ktoś lubi takie bardziej lekkie lektury
pasiconik - 28-01-2014, 20:05
Milena, tak to ta historia - jestem w szoku Może kiedyś przeczytam, narazie "Cmętarz" trochę mnie zraził do Kinga.
nata - 31-01-2014, 08:27
Milena, skończyłam wczoraj też "Toksynę" - generalnie super, podobała mi się bardzo, aleee mam wrażenie, że historia nie została dokończona. Spodziewałam się innego zakończenia, takiego które wyjaśniłoby i zakończyłoby wszystko.
Milena - 31-01-2014, 11:36
nata, ja już nawet nie pamiętam tak dokładnie
czyli "szkodliwe intencje" Ci się bardziej podobały?
Ja teraz czytam "Morderstwo w Orient Expressie", ale opornie idzie
nata - 31-01-2014, 12:30
Milena napisał/a: | czyli "szkodliwe intencje" Ci się bardziej podobały? |
Oceniłam je na równi, czytało mi się obie tak samo dobrze, w Toksynie jedynie mam niedosyt związany z zakończeniem, ale nie umniejsza to jej oceny
Zabieram się za Milczenie owiec, bo nie mam nic nowego A tę książkę mam już kilka lat i dziwię się sama, czemu nigdy jej nie czytałam
Szykuję nowe zamówienie... 2x Cook i 2x Coben, plus Chłopiec w pasiastej piżamie. Niech no tylko wypłata wpłynie albo M. się zlituje
Milena - 31-01-2014, 12:35
nata napisał/a: | Zabieram się za Milczenie owiec, |
Jedna z moich ulubionych
nata napisał/a: | Szykuję nowe zamówienie... 2x Cook i 2x Coben, plus Chłopiec w pasiastej piżamie |
nooo, brzmi ciekawie Ja dopiero pod koniec lutego planuje coś kupić
tenshii - 04-02-2014, 20:10
W związku z tym, że wątek się rozrasta i mamy na forum wielu miłośników czytania, po rozmowie z Rysiem postanowiliśmy umożliwić stworzenie między innymi bazarku książkowego, który pozwoliłam sobie rozpocząć:
http://forum.labradory.or...p=591981#591981
Jeśli chcecie sprzedać coś, kupić - możemy składać oferty w tym wątku
Ewelina - 04-02-2014, 20:12
Milena, słuchaj jak książki dojdą do księgarni zadzwoni ktoś do mnie albo na maila dostanę jakieś potwierdzenie?
tenshii, super Już się czaję na dwie książki
tenshii - 04-02-2014, 20:14
Ewelina napisał/a: | Już się czaję na dwie książki |
Na moje? Zapraszam
Milena - 04-02-2014, 20:18
Ewelina, mailem albo sms powinni wysłać taką informację
Ewelina - 04-02-2014, 20:25
dzięki ślizne tak się zastanawiam bo jeszcze nie dostałam potwierdzenia
Milena - 04-02-2014, 20:30
Ewelina, zawsze możesz zadzwonić i się jeszcze upewnić jak minął już ponad tydzień, tylko musisz podać im swój numer zamówienia
Ewelina - 04-02-2014, 20:31
jutro zadzwonie
vanille_cookie - 12-02-2014, 14:18
Witam, super temat, coś zdecydowanie dla mnie
Z książek, które baardzo lubię, ale też takich, które wyjątkowo zapadły mi w pamięć, mogę polecić:
- wszystkie książki Trudi Canavan <3
- Trylogię Dziewiątego Maga polskiej autorki piszącej pod pseudonimem A.R. Reystone (właśnie dorwałam się do ostatniego tomu *.*)
- Serię książek Bereniki Miszczuk : "Anielica", "Diablica", "Potępiona" - wyjątkowo "lekkie" i bardzo przyjemne w czytaniu, tęsknie za nimi i na pewno kiedyś do nich wrócę
- "Twarz Sary" Melvin Burgess
- "Dziewczyna o szklanych stopach" Ali Shaw
- "Szczepionka" M. Palmera
- niektóre z książek S. Kinga. Najbardziej wryła mi się w pamięć "Cmętarz zwieżąt" (to nie moja ortografia, tylko celowe byki od autora )
- Sagę o Ludziach Lodu Margit Sandemo -genialne wplatanie fantastycznych wydarzeń pomiędzy wydarzenia historyczne
- "Wojna o Dąb" Emmy Bull, od której zaczęła się moja przygoda z fantastyką
- "Siewca wiatru" i "Więzy Krwi" pani Kossakowskiej
- "Maladie" Sapkowskiego (czaję się na "Sezon Burz")
Oj, w sumie to strasznie dużo tego jest..... W Cobenie zaczytywałam się w gimnazjum, czyli jakieś....o matko- 8 lat temu potrafiłam jedną książkę przeczytać w jedną noc (a rano do szkoły). Zaczęło się niewinnie, bo od "Niewinnego", którego kupiłam przyjaciółce na urodziny, a potem od niej pożyczyłam a potem poleciało.... Właściwie nie wiem czemu przestałam, muszę znowu zacząć, bo widzę, że pan H.Coben na brak weny nie narzeka, podobnie jak King z resztą.
Natomiast książka, po której zakupie niemal biegiem wracałam do domu, żeby tylko zacząć czytać, a przez którą po dwóch latach nadal nie mogę przebrnąć jest "Król Bólu" Jacka Dukaja. Obiecałam sobie, że tym razem jak pojadę do Polski, to ją przywiozę ze sobą i zrobię kolejne podejście.
ufff, przepraszam, że tak długo, ale ja o książkach mogłabym o wiele dłużej
Aaaaaaaaaa, pamiętacie swoją pierwszą książkę? Bo ja tak!
Ewelina - 12-02-2014, 15:29
Jestem w połowie Willka i powiem Wam, że tak średnio mi się podoba za dużo tam przekrętów, seksu i przekleństw ale coś tam się dzieję i tak jak już zaczynam jakąś książkę muszę ją skończyć
nata - 12-02-2014, 20:05
vanille_cookie napisał/a: | Aaaaaaaaaa, pamiętacie swoją pierwszą książkę? Bo ja tak! |
U mnie była to pewnie jakaś lektura
Ale pierwszą z takich nieprzymusowych były chyba "Studnie przodków" Joanny Chmielewskiej, jak byłam jakoś w 6 klasie podstawówki
Ja skończyłam jakiś czas temu "Milczenie owiec" - super Żałuję jedynie, że mam takie kiepskie wydanie z małymi literkami i dużymi stronami, bo pewnie w innym formacie wydania szybciej by mi się czytało.
Czas na Cobena - "Obiecaj mi"
Kesja - 12-02-2014, 20:08
nata napisał/a: | "Milczenie owiec" |
Jestem w trakcie czytania Ale też powoli mi idzie, bo czytam na telefonie
tenshii - 19-02-2014, 11:05
Właśnie skończyłam czytać "I wciąż ją kocham" Sparksa.
Kupiłam na dworcu na drogę powrotną z Krakowa na zabicie czasu, a czytało się świetnie.
Dziś kupię ze dwie inne książki tego autora.
I obejrzę też dziś film, ciekawe czy bardzo się różni
Quaddo - 19-02-2014, 12:06
ktoś ma ochotę sie powymieniać książkami na kindla?
mam ok 50 pozycji po polsku i jakoś nie mam juz co czytać
vanille_cookie - 19-02-2014, 12:22
Quaddo napisał/a: | ktoś ma ochotę sie powymieniać książkami na kindla?
mam ok 50 pozycji po polsku i jakoś nie mam juz co czytać |
Zapytam Małżona. Dostał kindla pod choinkę i od tej pory to jego ulubiony gadżet. Na pewno parę rzeczy kupił oryginalnych, chociaż chyba większość ściąga z chomika
Quaddo - 19-02-2014, 12:26
ja mam kilka z chomika, ale czasami nie da się tego czytać, przeważnie kupuję z virtualo.
jaby co to napisz na priva, ja tez zrobie moją listę.
Wena - 19-02-2014, 13:04
ja też mogę się wymienić mam sporo najczęściej jako epub, word, mobi, pdef nie mam bo mój czytnik sobie nie radzi ale ze 200 książek mam
vanille_cookie - 19-02-2014, 13:56
Quaddo napisał/a: | ja mam kilka z chomika, ale czasami nie da się tego czytać |
Wiem dlatego TŻ jak jest zdesperowany to kupuje ok, dam znać
Karoola - 19-02-2014, 14:22
tenshii, przeczytałam kilka jego książek, "łatwo wchodzą".
Polecam "Szczęściarza", główny bohater ma ukochanego psa
tenshii - 19-02-2014, 14:51
Karoola, dzięki za cynk
Podobał mi się opis Ślubu i chcę koniecznie jak najszybciej przeczytać Jesienną Miłość
Ewelina - 19-02-2014, 14:53
ja skończyłam wilka i taka średniawka to bardziej dla facetów książka moim zdaniem
Nulcia1 - 24-02-2014, 21:37
tenshii napisał/a: | Sparksa. |
Mój ukochany i muszę Ci powiedzieć , że dzisiaj skończyłam kolejny raz czytać tenshii napisał/a: | "I wciąż ją kocham" | i chociaż czytałam ją setny raz to oczywiście i tak płakałam ...
Jeśli jeszcze nie czytałaś to polecam "Pamiętnik" w starych wydaniach "Kronika pewnej miłości"
Możecie polecić coś w stylu książek Sparksa tzn coś romantycznego ?:)
[ Dodano: 24-02-2014, 21:40 ]
Karoola napisał/a: | Polecam "Szczęściarza" |
również polecam zresztą jak wszystkie
tenshii, widzę wszedł Ci w głowie podobnie do mnie czytam jego książki kilka krotnie uwielbiam je
tenshii - 24-02-2014, 22:15
Ja sobie teraz czytam "Na ratunek"
I muszę zdobyć "Jesienną miłość" w najbliższym czasie.
Pattina - 24-02-2014, 22:29
Nulcia1 napisał/a: |
i chociaż czytałam ją setny raz to oczywiście i tak płakałam ... | Właśnie Ania mi pożyczyła i podczytuje
zaba - 24-02-2014, 22:31
tenshii, o, "Jesienną miłość" też bym chciała przeczytać! Ale teraz będę nadrabiać to co pozaczynałam, a projekty przeszkodziły.
Nulcia1 - 25-02-2014, 18:29
zaba napisał/a: | "Jesienną miłość" |
tak mi przypomniałyście i sobie dzisiaj znowu przeczytam
nata - 28-02-2014, 20:35
Przeczytałam sobie dzisiaj "chłopca w pasiastej piżamie", ciężko nazwać mi to typową ksiażką, raczej określam to jako dobre opowiadanie Spodziewałam się jednak czegoś więcej, chociaż historia wyjątkowa...
Milena - 15-03-2014, 16:08
nata napisał/a: | Spodziewałam się jednak czegoś więcej, chociaż historia wyjątkowa... |
dokładnie, miałam te same odczucia... ale z chęcią zobaczę film dla porównania
Porzuciłam "Morderstwo w Orient Expressie", coś nie wchodzi Ale niebawem będę jechać w podróż pociągiem to ją zabiorę
Dziś zabieram się za Gerritsen "Dolina umarłych"
Ewelina - 15-03-2014, 16:35
ja wczoraj zaczęłam doktora sen Kinga
Milena - 15-03-2014, 17:18
Ewelina, a jak ten Wilk Ci się podobał?
Ewelina - 15-03-2014, 17:31
Milena, Średnio książka raczej dla Panów dużo tam pikanterii z byle kim, wulgaryzmów i przekrętów
nata - 16-03-2014, 14:17
Ja kontynuuje Cooka Mam dwie kolejne, teraz czytam: "Nosiciel". Moze juz troche za duzo ostatnio tych ksiazek przeczytalam i ta cos wolno mi idzie, ale zaopiniuje jak skoncze
Milena - 16-03-2014, 14:31
nata, fakt, nawet Cookiem idzie się zmęczyć
wspomniana "dolina umarłych" zapowiada się bardzo dobrze
nata - 21-03-2014, 10:19
Cook nie najgorszy, ale chyba dla mnie jednak to była najsłabsza z tych które czytałam Jeszcze mam jedną w domu, ale zrobię przerwę.
Skończyłam też "Przeżyłam Oświęcim", powracam trochę do książek o takiej tematyce i co jakiś czas wyszukuję nieprzeczytane jeszcze pozycje O takich książkach trudno powiedzieć, że są "fajne". ale na pewno godne przeczytania.
Teraz chyba nowy Coben pójdzie w ruch
Milena - 04-04-2014, 19:28
Przeczytałam Gerritsen "Dolina umarłych" i całkiem fajna teraz dalej jadę z Christie - planuję skończyć, nie wiem czemu tak ciężko mi to idzie... ale obiecałam sobie, że póki jej nie dokończę to po inną nie sięgnę A jest pozycja na mojej półce, która kusi bardzo
"Trybunał dusz" Carrisi, druga książka autora w Polsce, pierwsza była genialna, na tą drugą czekam od tamtego roku i niedawno dopiero się ukazała, od razu kupiłam
Quaddo - 05-04-2014, 16:52
dla fanów kryminałów polecam Camillę Lackberg http://pl.wikipedia.org/wiki/Camilla_L%C3%A4ckberg
właśnie ściągnełąm 5-ta jej książkę i to sa naprawde dobre kryminały, nie takie "tendencyjne" jak Coben oststnio pisze, bardzo fajna narracja i klimat.
po sadze milenium i tych książkach, stwierdzam, że Szwedzi piszą całkiem fajne kryminały.
z przyjemnościa powymieniam sie na kindla, jakby co!
Wena - 05-04-2014, 17:05
nie wiem czy już pisałam - jak dobry kryminał to polecam Kędzierskiego i Krajewskiego dla mnie super mam ebooki wrazie czego
Bopczyk - 09-04-2014, 12:05
"Imię róży" Umberto Eco. Klasyka literatury. Mocna pozycja, aczkolwiek poszerzająca horyzonty, szczególnie te historyczne..
Milena - 12-04-2014, 15:17
Dziś zaczynam "Trybunał dusz" No i jeszcze w tym roku wyjdzie jeszcze jedna książka Carrisi "Hipoteza zła" nie mogę się doczekać! Mam nadzieję, że nie będę musiała zbyt długo na nią czekać
A Wy co czytacie?
Ewelina - 12-04-2014, 15:24
Milena napisał/a: | A Wy co czytacie? | ja aktualnie Piąta aleja Piąta rano Sam Wasson ale dopiero zaczynam.
Milena - 12-04-2014, 15:25
No i niecały miesiąc temu wyszła nowość "Kometa i ja. Jak przygarnięty pies uratował mi życie" na aros.pl jest za niespełna 11zł ta książka, zamówiłam sobie
Karoola - 12-04-2014, 16:04
Ja wczoraj przeczytałam jakąś książkę Camilli Lackberg (?) - strasznie słaaabaaa Dobrze, że przeczytanie jej zajęło mi tylko 3 godziny wykładów, bo gdybym więcej czasu na nią zmarnowała, to byłabym na siebie zła
Quaddo - 13-04-2014, 12:22
Karoola napisał/a: | strasznie słaaabaaa |
serio? ja przeczytałam jej 4 książki jak na razie i mi się podobają. kryminały maja to do siebie, że nie są literaturą wysokich lotów.
Milena - 14-06-2014, 10:57
Dzień dobry, czy ktoś chciałby mi zasponsorować kilka książek?
A tak serio, mam straszny głód czytelniczy...
pasiconik - 14-06-2014, 16:43
Milena, Ty lubisz dziwne książki - czytałaś "Cmętarz zwieżąt" S. Kinga?
Milena - 14-06-2014, 16:57
pasiconik, jeszcze nie
pasiconik - 14-06-2014, 17:19
Milena, machnij ją kiedyś jak będziesz miała wolą chwilę. Jest.... trudno określić, ale dłuugo się ją pamięta, mimo, że to nie szczyt literackiej ambicji Nigdy więcej nie chciałabym jej już czytać, ale mimo wszystko cieszę się, że mam ją za sobą. Podobnie jest z "Franky Furbo" Williama Whartona - do tej pory chyba najdziwniejsza książka, jaką czytałam w życiu...
Milena - 14-06-2014, 17:50
pasiconik, dzięki, skoro polecasz to na pewno przeczytam, chociaż za Kingiem jakoś specjalnie nie szaleje
Ostatnio przeczytałam "Gwiazd naszych wina" o dziewczynce chorej na raka i o jej przyjacielu również chorującym, temat trudny ale książka napisana bardzo lekko, taka idealna na jeden wieczór, jak dla mnie ma trochę zawyżoną opinię w portalach czytelniczych... ale sama końcówka książki bardzo wzruszająca i emocjonalna
Teraz bardziej mam ochotę na jakiś dokument i czaję się na "Anus mundi", "Byłem asystentem doktora Mengele", "Dziennik Anny Frank" itp, ale z drugiej strony myślę sobie, że takie smutne książki może lepiej odłożyć na jesienną porę.
pasiconik - 14-06-2014, 18:06
Milena napisał/a: | skoro polecasz to na pewno przeczytam, chociaż za Kingiem jakoś specjalnie nie szaleje | Ja też nie, mimo że przeczytałam kilka jego książek, to tak naprawdę polecam tylko "Lśnienie". "Cmętarz..." przeczytałam bo skusił mnie tytuł, który jak się okazało, jest bardzo zwodniczy...
Milena napisał/a: | mam ochotę na jakiś dokument i czaję się na "Anus mundi", "Byłem asystentem doktora Mengele", "Dziennik Anny Frank" itp, ale z drugiej strony myślę sobie, że takie smutne książki może lepiej odłożyć na jesienną porę. | Też mi się tak wydaje
Kurcze, narobiłaś mi ochoty na dobrą książkę, dawno nic nie czytałam... Nie mam tytaj dostępu do polskich książek, ale ściągnę coś na tableta
Mam ochotę na dobry kryminał, może sądowy... Coś godnego polecenia? Serie Larsson'a i Lackberg przeczytane.
[ Dodano: 14-06-2014, 19:08 ]
Milena napisał/a: | "Gwiazd naszych wina" o dziewczynce chorej na raka i o jej przyjacielu również chorującym, temat trudny ale książka napisana bardzo lekko | Na razie nie ruszam takich książek, wolę coś odrywającego od codzienności, ale nie przygnębiającego...
[ Dodano: 14-06-2014, 20:22 ]
OK, padło na "Dziesięciu murzynków" Agathy Christie
deadend - 14-06-2014, 23:15
O rany, właśnie męczę ten "Cmętarz...", olaboga jaka banalna ta książka, nie jestem zbyt wymagającym czytelnikiem ale to jest słabe, aczkolwiek przeczytam do końca jak dozyję
pasiconik - 15-06-2014, 10:15
deadend, Ja tez uwazam, ze nie jest najwyzszych lotow Ale nie bede mowic nic wiecej, poki nie skonczysz
tenshii - 29-07-2014, 09:14
Wczoraj przeczytałam '3096 Dni ' Nataschy Kampusch - dziewczyny, która 8 lat była trzymana w piwnicy przez porywacza.
Polecam, bo po tej lekturze człowiek zupełnie inaczej patrzy na tę sprawę, i samego sprawcę. Dziewczyna bardzo fajnie do tego wszystkiego podchodzi.
No i sama książka sprawia, że człowiek bardziej docenia swoje życie, na które czasami narzeka
Milena - 29-07-2014, 14:25
tenshii, lubię taką tematykę, na pewno sięgnę skoro polecasz
Ja skończyłam czytać "Zaklinacza koni", film pewnie wszyscy znają, a książka jest bardzo, ale to bardzo wartościowa w treści jaką przekazuje... cudowna powieść.
deadend - 29-07-2014, 22:16
pasiconik, przeżyłam, zapomniałam napisać ale zdanie podtrzymuję, choć może ze 'słabe' awansowała na 'średnio bez emocji' kiedyś lubiłam Kinga, może to kwestia wieku bo czytywałam go z 15 lat temu.
Milena - 10-08-2014, 09:58
Mam ten "cmentaż..." Kinga na półce, zobaczymy o czym to piszecie
Aktualnie skończyłam Cejrowskiego "Gringo wśród dzikich plemion" i teraz czytam "Życie Pi" - potem zamierzam obejrzeć film, który też już czeka
pasiconik - 11-08-2014, 20:49
deadend napisał/a: | choć może ze 'słabe' awansowała na 'średnio bez emocji' | na mnie specyficznie zadziałała, zostawiła jakiś taki dziwny niesmak i odrazę z tego do czego człowiek może być zdolny jak się coś w głowie poprzestawia. Podobne odczucia miałam po filmie "Skóra, w której żyję" Almodovara. Nie potrafię tego trafnie opisać
deadend napisał/a: | kiedyś lubiłam Kinga, może to kwestia wieku bo czytywałam go z 15 lat temu | Ja go średnio lubię, bo za bardzo "bajkuje" w tych swoich powieściach. Zawsze mnie to wkurza jak mam ochotę na thriller a okazuje się że to jakieś sci-fi Ale przyznać muszę, że "Lśnienie" to jedna z najlepszych książek, jakie przeczytałam
Milena napisał/a: | teraz czytam "Życie Pi" - potem zamierzam obejrzeć film, który też już czeka | Trochę za dużo mi tam podtekstu religijnego Ale widziałam tylko film, może książka jest inna.
[ Dodano: 11-08-2014, 21:56 ]
Aaa, ja przeczytałam "Dziesięciu murzynków" Agathy Christie, typowa powieść typu 'kto zabija' Klasyka gatunku, po różnych przeczytanych dziwactwach nie zrobiła jakiegoś ogromnego wrażenia, ale miło się czytało. Króciutka, na 2-3 wieczory
zaba - 12-08-2014, 10:05
Ja ostatnio od koleżanka pożyczyłam stertę książek i na pierwszy rzut poszło "Włoska tajemnica" Philippe Fioretti.
Przeczytałam w 1,5 dnia - fajnie się czyta, wciąga
A teraz będę się brać za wspomniany przez Was 'Cmętarz..." Kinga. Zobaczymy
Milena - 12-08-2014, 11:20
pasiconik napisał/a: | ja przeczytałam "Dziesięciu murzynków" Agathy Christie, typowa powieść typu 'kto zabija' |
Jak na Christie przystało (pomijając etap początkowy autorki )
Lubię do niej wracać od czasu do czasu, chociaż jak piszesz nie porywa tak bardzo...
pasiconik napisał/a: | Trochę za dużo mi tam podtekstu religijnego |
W książce też jest sporo wspominek o tej tematyce, ale jakoś specjalnie nie razi mnie to w oczy, autor nawet ciekawie opowiada Zobaczymy jak film wyjdzie na tle książki
pasiconik napisał/a: | Ale przyznać muszę, że "Lśnienie" to jedna z najlepszych książek, jakie przeczytałam |
I film też fajny
pasiconik - 12-08-2014, 19:54
Milena napisał/a: | Jak na Christie przystało (pomijając etap początkowy autorki ) | To była pierwsza książka jej autorstwa, jaką przeczytałam, nie orientuję się jak wyglądają inne
Milena napisał/a: | I film też fajny | Tak, mimo, że zmieniono w nim nieco zakończenie. Bardzo lubię
Milena napisał/a: | W książce też jest sporo wspominek o tej tematyce, ale jakoś specjalnie nie razi mnie to w oczy, autor nawet ciekawie opowiada | No bo to bardzo delikatna płaszczyzna i każdy indywidualnie sobie to odbiera.
Ja w ogóle to wpadłam w jakąś depresję książkową, nic mi się do końca nie podoba, nie porywa Ostatnio to był "Jeździec miedziany", 8 miesięcy temu
Milena, "Zaklinacz koni" łapie za serce?
zaba, daj później znać jak wrażenia
Milena - 12-08-2014, 20:49
pasiconik napisał/a: | Milena, "Zaklinacz koni" łapie za serce? |
Moje złapało Bardziej romans, czego nie wiedziałam kiedy po nią sięgałam, ale mimo to czytało mi się przyjemnie
pasiconik napisał/a: | Ja w ogóle to wpadłam w jakąś depresję książkową, nic mi się do końca nie podoba, nie porywa Ostatnio to był "Jeździec miedziany", 8 miesięcy temu |
Oj to kiepsko, a masz chociaż gatunek na który masz ochotę?
pasiconik - 12-08-2014, 21:24
Milena napisał/a: | a masz chociaż gatunek na który masz ochotę? | Też nie. Nie wiem, ciężko mi tu "wpasc" na fajną książkę, którą mogłabym przeczytać po polsku, chyba że ją sobie wyszukam sama, ale jak wyszukać spośród milionów? Ja romanse lubię ale nie współczesne ani nie polskiego autorstwa, nie wiem, jakieś takie przerysowane dla mnie. Jedyne, co zawsze się u mnie sprawdza to literatura angielska XIXw. np. Wichrowe wzgórza (mój nr 1. nie do pobicia), Dziwne losy Jane Eyre, Duma i uprzedzenie. Nie wiem dlaczego, ale moja głowa w 100% przenosi się "tam" i czytam z zapartym tchem. Może wpływ na to miała pierwsza książka jaką w życiu przeczytałam, podsunęła mi ją mama w wakacje jak miałam może z 9 lat - to był Tajemniczy Ogród, i z tego co pamiętam to też klimaty właśnie staroangielskie. I tak mnie zaraziła książkami "Jeździec..." to też trylogia romansu, ale podczas II wojny światowej. Sama już nie wiem
Milena - 12-08-2014, 21:42
pasiconik napisał/a: | ale jak wyszukać spośród milionów? |
www.lubimyczytac.pl , polecam można poczytać recenzje danej książki czy też poszukać w nich powiązania z tymi co nam się spodobały Może to CI ułatwi sprawę, a może nie.
Ja w każdym razie stosuje, bo szkoda mi czasu na "koty w worku"
pasiconik - 12-08-2014, 21:51
Milena napisał/a: | www.lubimyczytac.pl , polecam można poczytać recenzje danej książki czy też poszukać w nich powiązania z tymi co nam się spodobały | Używam tej strony, mimo wszystko za duży wybór i kończę na Pierwszej lepszej, której opis w miarę mi się spodoba, bo głowa mnie boli od czytania tylu recenzji i opinii...
AnIeLa - 12-08-2014, 21:55
Ostatnio czytałam "Poszukiwania", dostałam od siostry , lekka w sam raz na rozluźnienie. Siostra kupiła bo występują tam labradory
Cytat: | „Poszukiwania” to wciągająca opowieść łącząca wiele wątków, napisana wciągającym językiem, subtelnie pokazująca uczucia, na początku delikatne, nieśmiałe, powoli zmieniające się w huragan pożądania. To cała Nora Roberts, jaką lubię i cenię. Świetnie się czyta i wcale tak szybko nie zapomina. Polecam, wciągająca lektura dla każdego. |
pasiconik - 13-08-2014, 13:23
Wybralam, "Dama kameliowa" A. Dumas Zaczyna sie badzo interesujaco
Milena - 19-08-2014, 15:03
Stosik na najbliższy miesiąc + "Woda dla słoni"
pasiconik - 21-08-2014, 22:02
Milena, zamierzasz je wszystkie przeczytac w miesiac?! podziwiam
kapselo2 - 22-08-2014, 04:29
temat o ksiażkach nie na temat psa, ale jeśli jest już taki temat, to może jednak polecicie na szybko coś o labradorach?
Milena - 22-08-2014, 09:34
pasiconik napisał/a: | zamierzasz je wszystkie przeczytac w miesiac?! |
no co, teraz będę miała dużo czasu
kapselo2 napisał/a: | może jednak polecicie na szybko coś o labradorach? |
ale książkę typowo o rasie? niestety nie czytałam chyba żadnej
A jeśli chodzi o powieść z labradorem w roli głównej to tylko "Marley&ja" przychodzi mi na myśl
zaba - 22-08-2014, 09:41
kapselo2, może nie typowo z labkiem ale polecam "Sztuka ścigania się w deszczu" autorstwa Garth Stein.
kapselo2 - 22-08-2014, 10:04
zarówno powieści, jak i coś typowo o rasie, psychice itp
Milena - 22-08-2014, 10:09
kapselo2, http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=7419
ciekawą książka na temat psów jest "Tajemnice psiego umysłu" S.Coren
pasiconik - 10-09-2014, 13:27
Dziś zaczynam "Zaklinacza koni".
Co do "Damy kameliowej" - bardzo w mój gust, XIX-wieczny melodramat, czytając zakończenie popłakałam się w autobusie miejskim Wrażenia potęgował fakt autentyczności całej historii, tragiczny romans kurtyzany z młodym prawnikiem, a akcja toczy się właśnie w Paryżu
Milena - 10-09-2014, 13:31
pasiconik napisał/a: | czytając zakończenie popłakałam się w autobusie miejskim |
dlatego trzeba uważać gdzie czytamy książki
Ja przeczytałam ostatnio "Byłem asystentem doktora Mengele", książka prawdziwa, na faktach... mocna, przerażająca, wstrząsająca... pochłonęłam ją w niespełna 2 dni.
Teraz czytam "Woda dla słoni" - film mi się bardzo podobał.
pasiconik - 10-09-2014, 13:38
Milena napisał/a: | dlatego trzeba uważać gdzie czytamy książki | Jak się nie ma czasu czytać w spokoju pod kocykiem to każde miejsce jest dobre
Apropos... Mój kolega z pracy poleciał parę dni temu do Polski właśnie żeby pojechać do Oświęcimia. Francuz, 40 lat, wrócił wstrząśnięty. Po książki o tej tematyce nie sięgam, bo po nich boli mnie dusza. Po filmach np. "Chłopiec w pasiastej piżamie" czy "Życie jest piękne" nie mogłam dojść do siebie przez parę dni..
Milena - 10-09-2014, 13:46
pasiconik napisał/a: | Jak się nie ma czasu czytać w spokoju pod kocykiem to każde miejsce jest dobre |
to prawda a i podróż szybko mija
Daj znać jak przeczytasz "Zaklinacza koni"
pasiconik napisał/a: | Mój kolega z pracy poleciał parę dni temu do Polski właśnie żeby pojechać do Oświęcimia. Francuz, 40 lat, wrócił wstrząśnięty. Po książki o tej tematyce nie sięgam, bo po nich boli mnie dusza. Po filmach np. "Chłopiec w pasiastej piżamie" czy "Życie jest piękne" nie mogłam dojść do siebie przez parę dni.. |
Rzeczywiście to ciężka tematyka, ja mimo to bardzo lubię tego typu literaturę.
nata - 10-09-2014, 17:38
Milena napisał/a: | pasiconik napisał/a: | Jak się nie ma czasu czytać w spokoju pod kocykiem to każde miejsce jest dobre |
to prawda a i podróż szybko mija
Daj znać jak przeczytasz "Zaklinacza koni"
pasiconik napisał/a: | Mój kolega z pracy poleciał parę dni temu do Polski właśnie żeby pojechać do Oświęcimia. Francuz, 40 lat, wrócił wstrząśnięty. Po książki o tej tematyce nie sięgam, bo po nich boli mnie dusza. Po filmach np. "Chłopiec w pasiastej piżamie" czy "Życie jest piękne" nie mogłam dojść do siebie przez parę dni.. |
Rzeczywiście to ciężka tematyka, ja mimo to bardzo lubię tego typu literaturę. |
To tak jak ja. Bardzo duzo juz przeczytalam ksiazek w tej tematyce, kazda wywoluje we mnie taka zadume, ale na pewno siegne jeszcze po kolejne.
Teraz czaje sie na "doktorzy z piekla rodem"
Milena - 10-09-2014, 18:01
nata napisał/a: | To tak jak ja. Bardzo duzo juz przeczytalam ksiazek w tej tematyce, kazda wywoluje we mnie taka zadume, ale na pewno siegne jeszcze po kolejne. |
Dokładnie, zaduma to dobre słowo. Często muszę odkładać taką książkę aby się tak zadumać.
Pracę maturalną pisałam o holocauście, od czasów licealnych właściwie ten temat mnie jeszcze nie znudził.
pasiconik - 29-09-2014, 00:26
Milena, odbiór! Zaklinacz koni przeczytany.
Milena - 29-09-2014, 09:16
Cytat: | Milena, odbiór! Zaklinacz koni przeczytany.
_________________ |
I jak? Podobała Ci się czy raczej Cię nie porwała?
Ja ostatnio przeczytałam "Wodę dla słoni" i jestem zaskoczona, bo film mi się bardziej podobał niż książka
Teraz postawiłam na thriller medyczny bo tych wszystkich wzruszających książkach
A jeśli chodzi o nowości, to widziałam, że niebawem będzie dostępna nowa książka Cobena, jesli ktoś lubi tego autora
pasiconik - 29-09-2014, 13:54
Milena, historia bardzo mi się podobała, pięknie opisana, a sama książka napisana w sposób, który bardzo lubię, mądrym, inteligentnym językiem. Mam tylko jedno "ale" - trochę za długo trzeba było czekać na rozwinięcie głównego wątku, niemal połowę książki..
Zaskoczyło mnie to, że film jest takim wiernym odzwierciedleniem książki.
Milena - 29-09-2014, 14:09
pasiconik napisał/a: | trochę za długo trzeba było czekać na rozwinięcie głównego wątku, niemal połowę książki.. |
Zgadzam się z tym.
Fajnie, że Tobie również się książka podobała
pasiconik - 29-09-2014, 16:52
Co by tu teraz przyatakowac?
Kesja - 03-10-2014, 17:14
Pobrałam sobie pdfa Kinga - Cmętarz Zwieżąt i teraz jestem na siebie zła, bo nie mogę jej zacząć - mam do skończenia Lalkę do szkoły, a wiem że jak zacznę czytać Kinga to Lalka pójdzie na bok, nooo nieee
Teraz muszę lekturę jak najszybciej dokończyć i przeczytać W KOŃCU coś normalnego
kamil8406 - 03-10-2014, 17:42
Kesja napisał/a: | bo nie mogę jej zacząć - mam do skończenia Lalkę do szkoły, |
Streszczenia dobra rzecz Po za tym film jest co prawda nudny ale dobrze nakręcony na podstawie książki. W moim przypadku połączenie tych dwóch rzeczy równała się 5 na maturze
Kesja - 03-10-2014, 18:29
kamil8406, mam taką polonistkę u której żadne streszczenia nie przejdą kolejne pokolenia klas już o tym wiedzą, więc wolę przeczytać, a potem ewentualnie pooglądam jeszcze film Już jestem w połowie drugiego tomu, więc myślę że dotrwam do końca
pasiconik - 03-10-2014, 20:00
Cytat: | muszę lekturę jak najszybciej dokończyć i przeczytać W KOŃCU coś normalnego | Toś sobie "normalną" książkę wybrała
Ja za namową mamy pobrałem sobie Wszystko Czerwone Joanny Chmielewskiej. Ja akurat nie przepadam za polską współczesna literaturą, ale ta książka podobno bardzo poprawia humor - ktoś już tu czytał?
Kesja - 04-10-2014, 11:13
pasiconik napisał/a: | Toś sobie "normalną" książkę wybrała |
No dobra, niech będzie - coś co przeczytam z własnej chęci, nie pod przymusem
nata - 09-10-2014, 11:09
Dziewczyny empik mnie wykiwal i anulowal zamowienie na Chirurga Gerritsen... Macie pomysl gdzie jeszcze moge dostac te ksiazke? W Matrasie itp tez nie ma... A juz sie tak nakrecilam na nia!
Milena - 09-10-2014, 11:16
nata, widzę, że są na allegro, ale drogie
Jest jedna do licytacji: http://allegro.pl/gerrits...4683594153.html
Do końca 4 dni, proponuje Ci śledzić i ostatniego dnia jak aukcja będzie dobiegać końca przebić
Ja Chirurga znalazłam w bibliotece
nata - 09-10-2014, 13:30
No wlasnie nie wiem skad ta cena na allegro...przesada.
spróbuję z tą licytacją
Milena - 21-10-2014, 09:35
nata, i co? udało się z Chirurgiem?
Dziewczyny jak najnowszy Coben? Fajny czy przeciętny? Warto kupić?
nata - 21-10-2014, 11:19
Milena, moja koleżanka, która pracuje w księgarni internetowej ma obserwować tą książkę i jak tylko się pojawi to mi weźmie. Bo faktycznie nigdzie ich już nie ma, na allegro przesadzili troszkę z ceną a ja mam co czytać więc poczekam.
Dostałam na urodziny Camille Lackberg i jeszcze dwa inne kryminały a w sobotę odbieram 4 książki zamówione już właśnie u tej koleżanki w tym Cobena, więc. .... nic tylko kupić sobie jeszcze czas, bo tego nie mam
Milena - 21-10-2014, 13:17
To czekam na twoją opinię
Nie za dobrze Ci? Jaka szkoda, że ja nie mam wtyków w księgarni
nata - 21-10-2014, 17:27
Milena, no właśnie nie za dobrze mi, bo ubolewam nad tym, że nie mam kiedy czytać. Jednak... co się odwlecze to nie uciecze, szczególnie jeśli idzie o książki
dominika92 - 21-10-2014, 17:51
Milena, czyta się fajnie Lepszy chyba niż te poprzednie najnowsze. Ja to i tak mam sentyment więc
Milena - 21-10-2014, 19:39
Mieszczą Wam się jeszcze książki na półkach?
nata - 21-10-2014, 20:47
Absolutnie nie, ja mam teraz dwa domy poniekąd, więc trochę tu trochę tam
No i jeszcze kilka (naście?) w pożyczeniu, więc jak wrócą, to nie wiem gdzie je umieszczę
Milena - 21-10-2014, 20:54
nata napisał/a: | Absolutnie nie, ja mam teraz dwa domy poniekąd, więc trochę tu trochę tam |
jest to jakieś wyjście
Ja mam na oku już regał i wypasiony fotel do czytania, zrobię sobie kącik czytelniczy a co
pasiconik - 08-11-2014, 15:22
Zdążyła już może któraś z Was przeczytać Wszystko co lśni - Eleanor Catton ?
Milena - 08-11-2014, 19:02
pasiconik napisał/a: | dążyła już może któraś z Was przeczytać Wszystko co lśni - Eleanor Catton ? |
Ja nie, teraz męczę Wichrowe Wzgórza, na romansidło mnie wzięło
nata - 08-11-2014, 22:14
pasiconik, ja też nie pomogę.
Skończyłam Cobena, no niezły niezły, ale... jakoś mocno na kolana nie rzucił
Teraz zaczynam Traume, Sophie Hannah, oceny ma dobre, ciekawe czy mi podpasuje
dominika92 - 08-11-2014, 22:16
nata, no dokładnie z tym Cobenem Myślę że to już przesyt Ale i tak czytamy
Ja opowiadania Wiedźmina teraz, bo sagę już skończyłam
nata - 08-11-2014, 22:27
domi, no właśnie on już nas po prostu nie jest w stanie zaskoczyć niczym nowym, po tylu przeczytanych książkach, ale pewnie i tak każdą kolejną przeczytamy, bo to tez jest fajne mimo wszystko! chociaż wiemy, ze jakiejś wielkiej kichy nie będzie
Ale ja oczekuję na kolejnego Fitzka i nie mogę jakoś znaleźć informacji kiedy planuje jakąś premierę
pasiconik - 09-11-2014, 21:52
Cytat: | teraz męczę Wichrowe Wzgórza, na romansidło mnie wzięło | Kocham
Ale ja romansowa, wiadomo
Przeczytałam 150 stron wcześniej wspomnianej przeze mnie książki, co daje.. 7% ! Długa lektura przede mną
Milena - 12-11-2014, 14:17
nata napisał/a: | Ale ja oczekuję na kolejnego Fitzka i nie mogę jakoś znaleźć informacji kiedy planuje jakąś premierę |
Ja też od dłuższego czasu
A póki co to czekam aż dotrze kurier z:
- "Milcząca dziewczyna" T. Gerritsen
- "Opętani" - C. Palachniuk
- "Pamiętnik" - N. Sparks
Ostatnio też kupiłam "Bikini" i "Imperium wilków", kolejka mi rośnie do przeczytania ale ciężko nic nie kupić
tenshii - 02-01-2015, 16:42
Przeczytałam ostatnio książkę "Krocząc wśród cieni" - fajna, lekka, szybko się czyta
Wczoraj skończyłam Zaginioną dziewczynę - super!
Już dawno nie czytałam tak fajnej książki.
Zwroty akcji niesamowite
Milena - 05-01-2015, 16:44
Ja skończyłam "Pamiętnik", wzruszająca i piękna historia miłosna
nata - 07-01-2015, 12:30
Dziewczyny jak się czyta Cmętarz zwieżąt? (Czy jak to tam się pisze ) Bo jest w fajnej cenie w gandalfie i zastanawiam się czy wziąć. Dwoch książek Kinga nie przeszłam, mimo ze lubie krwawe i czarne klimaty, dlatego się waham..
Milena - 07-01-2015, 15:17
nata, u mnie na półce, leży i czeka, coś nie mogę się za nią zabrać
zaba - 08-01-2015, 00:11
nata, ja jestem w trakcie, odkładałam ze względu na uczelnię, ale tak to czyta się super, trzyma w napięciu. Moja siostra pochłonęła w 2 dni.
Nulcia1 - 11-01-2015, 17:18
tenshii napisał/a: | Wczoraj skończyłam Zaginioną dziewczynę - super! |
Ja oglądałam film , świetny i wczoraj dostałam książkę od mężulka
Milena napisał/a: | Ja skończyłam "Pamiętnik", wzruszająca i piękna historia miłosna |
ooo tak już wiele razy do niej wracałam
Milena - 12-01-2015, 12:39
W Tesco dorwałam 2 książki i w sumie zapłaciłam 15 zł
Alex Kava i Picoult
nata - 12-01-2015, 14:05
Milena, ooo ja! Super jedno i drugie, lece dzisiaj do tesco zatem
Ale swoją drogą robię też kolejne zamówienie, bo już wszystko przeczytałam.
Wezmę tego Kinga, coś Spindlerowej, starego Cobena, Mankella no i ..chyba tyle bo zbankrutuje
Milena - 14-01-2015, 10:23
Tak polecacie tę "Zaginioną dziewczynę", że chyba się skuszę przy kolejnej okazji
Póki co w ramach odpoczynku od thrillerów sięgnęłam po Wojtka Cejrowskiego
nata napisał/a: | lece dzisiaj do tesco zatem |
udało się coś znaleźć? Ja musiałam nieźle przebierać, żeby wyszukać coś co wpadnie mi w oko, bo kupić pierwszą lepszą książkę to nie sztuka
tenshii - 14-01-2015, 10:39
Milena napisał/a: | Tak polecacie tę "Zaginioną dziewczynę", że chyba się skuszę przy kolejnej okazji |
mogę pożyczyć, nie kupuj
Ja teraz czytam "Pocałunek śmierci" J.T.Ellison
Potem "Trudny wybór" pani JK Rowling
Wczoraj kupiłam "Starszy Pan musi umrzeć" i "Ostateczny cel"
Ostatnio zaopatruję się w Empiku. Mają dużą półkę z 30% zniżką
nata - 14-01-2015, 10:43
Milena, niestety u mnie jest tylko malutkie Tesco i byl tam tylko Religa i Coben, ktorego już mam
Szkoda straszna bo bardzo lubię Picoult
Milena - 14-01-2015, 10:47
tenshii napisał/a: | mogę pożyczyć, nie kupuj |
OK!
tenshii napisał/a: | Ja teraz czytam "Pocałunek śmierci" J.T.Ellison
Potem "Trudny wybór" pani JK Rowling
Wczoraj kupiłam "Starszy Pan musi umrzeć" i "Ostateczny cel"
|
Szalejesz
Co do wydarzenia "52 książki w rok" nigdy nie liczyłam ile czytam, ale teraz jestem ciekawa co z tego wyniknie 1 książka tygodniowo nie wydaje się dużym wyzwaniem
nata napisał/a: | niestety u mnie jest tylko malutkie Tesco i byl tam tylko Religa i Coben, ktorego już mam
Szkoda straszna bo bardzo lubię Picoult |
nata, w domu okazało się, że ja już czytałam "przemianę" picoult... ale chyba byłam w jakimś transie w Tesco jak zobaczyłam te książki i zapomniałam o tym fakcie
tenshii - 14-01-2015, 10:59
Milena napisał/a: | Szalejesz |
no jakoś tak weszłam w ksiażkowy cug pochłaniam jedną za drugą
Ale jak mi się zacznie sezon w pracy to pewnie nie będę już miała takiej ochoty
nata - 14-01-2015, 11:02
Milena, jak chcesz to mogę odkupić
Milena - 14-01-2015, 11:22
nata, dzięki, ale moja mama ją przejmie U mnie w rodzinie sami książkoholicy
nata - 14-01-2015, 11:38
Milena, no to fajnie Ja wciągnęłam mojego M.do czytania Juz w tamtym roku trochę tytułów przeczytał, a w tym roku postanowił sobie też zapisywać co przeczytał i idziemy łeb w ĺeb póki co
Milena - 14-01-2015, 11:40
nata, to podobnie jest u nas, zawsze staramy się kupować książki, które oboje możemy przeczytać Teraz Mariusz pierwszy raz Fitzka czyta
nata - 14-01-2015, 11:45
Milena, Mój czyta dużo historycznych książek, szczególnie w tematyce II wojny, ja nie raz też po to siegam, ale jednak wolę coś co się szybko czyta Aczkolwiek Fitzka już mu wcisnelam, przeczytał Klinikę i Terapię i stwierdził, że tak pofiksowanej książki się nie spodziewał Teraz Cobena poznaje
Milena - 02-02-2015, 12:18
Z lekkim opóźnieniem skończyłam "Cmentaż zwierząt" jak dla mnie szału nie ma Czyta się ok, ale nie powala i raczej nie wywołała u mnie gęsiej skórki
nata - 04-02-2015, 12:00
Ja teraz czytam Cobena, bo mam jeszcze 3 tytuły z całej jego kolekcji do nadrobienia, ale dochodzę downiosku, że co za dużo to nie zdrowo, bo już nie robią na mnie wrażenia....
Milena - 04-02-2015, 12:13
nata, co prawda to prawda Ja lubię Cobena na pewno bardziej niż Kinga, ale kiedyś jakoś bardziej mi się podobał... może to kwestia 'zaczytania', jednak ma się duże porównanie do innych tytułów w szczególności jak ktoś się 'specjalizuje' w thrillerach
Ja teraz czytam Grange'a, wstyd się przyznać ale to dopiero pierwsza książka jego autorstwa którą czytam Podoba mi się
nata - 12-02-2015, 15:55
Imperium wilków mega Podoba mi się chyba nawet bardziej niż Czarna linia, albo już nie pamiętam bo czarną czytalam daawno temu Ale bardzo lubie Grange'a.
Zastanawiam się za co mam się teraz wziąć, bo chciałabym odpocząć od tych ciężkich klimatów, ale nic takiego nie mam Sama krew w kolekcji
Ewelina - 18-02-2015, 11:10
Tu do przeczytania dwa pierwsze rozdziały "czerwonej królowej" http://bit.ly/CzerwonaJakTy na pewno znajdzie się u mnie na półeczce
I. http://otwarte.eu/files/a...a_01_i4dtGh.pdf
II. http://otwarte.eu/files/a...a_02_aG49So.pdf
|
|