forum.labradory.org

Stawy, dysplazja - Jak czytać opisy zdjęć i czy RTG jest dobrze wykonane?

Jamaaica - 29-05-2009, 15:54
Temat postu: Jak czytać opisy zdjęć i czy RTG jest dobrze wykonane?
Witam

Wczoraj, tj., 28 maja br. wybrałam się z moim pieskiem na badanie stawów biodrowych w kierunku dysplazji. A oto wyniki badania:
klinicznie test ortolaniego stawów biodrowych dodatni lewego i prawego. Wykazano bardzo dużą ruchomość w stawach biodrowych.Radiologicznnie - głowki kości udowych wykształcone prawidlowo glębokość główek prawidlowa.
Intendyfikacja cienia przyczepu torebki stawowej odcisk Morgana widoczny w obydwu stawach. zalecono diete dla ras szybko rosnacych
pectinectomia w wieku do 6 miesiecy ponownie badanie do 11 mieciaca zycia w razie wystepowania w dalszym ciagu ruchomosci i postepujacego stanu w kierunku dysplazji mozliwosc rozwazenia potrojnej osteotomii miednicy.

Przeraziły mnie te wyniku. Niestety nie dokońca jestem przekonana co do pectinectomi.
Mój piesek ma 20 tygodni czyli 5 miesiecy i nie wykazuje żadnych objawów dysplazji.
Czy znacie może jakiegoś dobrego weterynarza ortopede z okolic katowic?
Chciałabym jednak jeszcze raz wykonać badanie na dysplazje, nie jestem przekonana co do wyników i zaleceń lekarza. Jest młodym psem i niechce zeby cierpiał przez bład lekarza. Faktem jest że krzywo stawia tylnie łapki, ale czy to może juz wskazywać na dysplazje?
Chciałabym bym w 100% pewna,że konieczna jest operacja i nie ma innego wyjścia.

Proszę o szybką odpowiedź
Z góry dziękuje.

Bora - 30-05-2009, 15:58

Witaj
U kogo robiłaś to prześwietlenie? To weterynarz ortopeda?

Z opisu zrozumiałam, że szczeniak ma tzw luzy z stawach, ale zarówno główka kości jak i panewka są dobrze wykształcone, co dobrze wróży. Poprzez właśnie te luzy w stawach pojawia sie nadmierna ruchomość co może prowadzić do zwyrodnień, aczkolwiek nie musi, gdyż staw jak i pies jeszcze rośnie i te luzy mogą z czasem zaniknąć.

Pectinectomię stosowało sie często jeszcze jakieś 2-3 lata temu. Ta operacja polega na nacięciu mięśni (cięcie jest w pachwinkach) które kierują psie łapy do środka (inne mięsnie natomiast kierują psie łapki do zew.) Nacięcie/przecięcie tych mięśni sprawia, że pies zaczyna stawiać łapy szerzej, zmienia się ustawienie główek kości w panewkach, zmniejsza się ból podczas chodzenia, główka wchodzi głębiej do panewki.

Zastanowiłabym się głęboko nad operacją, zwłaszcza TPO, bo rekonwalescencja po takim zabiegu nie jest prosta.

Polecam Ci dr Janickiego który przyjmuje w Warszawie. Możesz umówić sie z nim tak, że wyślesz zdjęcie do oceny, jeśli on stwierdzi że coś jest na rzeczy, że coś go niepokoi wtedy pojedziesz już na wizytę z psem.

We Wrocławiu przyjmuje dr Siembieda.
Gabinet Weterynaryjny lek. wet. Jan Siembieda
51-650 Wrocław, ul. Canaletta 89
To radiolog, może wykonać i ocenić zdjęcie.

Bora jest po pectinectomi, też ma luzy w stawach, tylko u niej główki kości wystają z panewek, stad w jej przypadku konieczność wykonania tego zabiegu.

edit: Spróbuj wejść na forum www.dysplazja.com może tak znajdziesz polecanego ortopedę w Katowicach.
Trzymam kciuki

Gerard - 31-05-2009, 11:38
Temat postu: Re: Dysplazja??
Jamaaica napisał/a:
Mój piesek ma 20 tygodni czyli 5 miesiecy i nie wykazuje żadnych objawów dysplazji.

Moja suka ma stawy HD D, 3 lata i nigdy jeszcze nie miała żadnych klinicznych objawów dysplazji.
Jeśli masz takie możliwości, niech Twój pies pływa. Godzina, dwie godziny dziennie. Im więcej tym lepiej. Z diagnozy wynika, że u Twojego pieska nie wystąpiły jeszcze zwyrodnienia stawów, czyli naprawdę nie jest źle. Luźne stawy to jeszcze nie tragedia. Trzymaj psa w niskiej wadze i zapewnij mu dużo pływania. Unikaj długich spacerów ze szczeniakiem, szczególnie po piachu. Nie pozwalaj mu na gwałtowne zrywy i skoki. Szaleństwa tylko w wodzie.
Pozdrawiam
Gerard

blondie - 06-06-2009, 00:03

Tylko nie pectinotomia!to stara metoda, ktora nie bez powodu powoli sie odrzuca.jesli pies nie kuleje i nie kulal to polecam zostawic go w spokoju.duzo plywania i jak to juz wczesniej powiedziano niska waga.plywanie jest swietne, bo buduje miesnie, ktore czesciowo przejmuja nacisk stawiany na staw biodrowy....mialam labradora,ktory po profilaktycznym zdjeciu zostal zdiagnozowany jako B i skierowany na op..nie odbyla sie..pies nigdy w zyciu nie kulal,odszedl w tym roku na kariomiopatie..
jesli ingerencja chirurgiczna, to tylko jesli nie ma juz innej opcji

iwonadp - 06-06-2009, 09:01

Gerard, do tego co napisałeś dodam jedno , śliska podłoga nie jest dobrym podłożem dla szczeniąt .
anna34 - 06-06-2009, 09:05

A ja ostatnio dowiedziałam się,że jeśli psiak ma mieć dysplazje to ani noszenie go,ani unikanie śliskich powierzchni nic nie zmieni,co najwyżej opózni rozwój choroby.
Ciekawe ile w tym jest prawdy.Dowiedziałam sie tego od weterynarza,z którym ostatnio rozmawiałam.

sodalis - 06-06-2009, 12:15

blondie napisał/a:
.mialam labradora,ktory po profilaktycznym zdjeciu zostal zdiagnozowany jako B i skierowany na op..nie odbyla sie..pies nigdy w zyciu nie kulal,

A dlaczego miałby kuleć? HD-B nie oznacza dysplazji!!!!!

Bora - 06-06-2009, 16:01

anna34 napisał/a:
Ciekawe ile w tym jest prawdy.

Myśle że dużo. Tylko noszenie po schodach, czy wykładanie podłóg dywanami, ma ochronić rozwijające sie stawy przed urazem, a takie które dodatkowo są chore, no to już tym bardziej.

blondie - 06-06-2009, 22:00

sodalis napisał/a:
blondie napisał/a:
.mialam labradora,ktory po profilaktycznym zdjeciu zostal zdiagnozowany jako B i skierowany na op..nie odbyla sie..pies nigdy w zyciu nie kulal,

ale nie jest to A,dopuszczalne w hodowli nie oznacza jeszcze normalnych:)coz , glowka kosci udowej nie byla doskonale okragla a panewka byla dosc plaska ,kazdy moze to nazywac jak chce.
Gerard - 07-06-2009, 09:23

anna34 napisał/a:
A ja ostatnio dowiedziałam się,że jeśli psiak ma mieć dysplazje to ani noszenie go,ani unikanie śliskich powierzchni nic nie zmieni,co najwyżej opózni rozwój choroby.
Ciekawe ile w tym jest prawdy.

Sama dysplazja, czyli nieprawidłowa budowa stawów/stawu nie jest jeszcze tragedią.
Problemem jest ChZS, czyli choroba zwyrodnieniowa stawów, której rozwój zależy od rodzaju nieprawidłowości w budowie stawów, oraz od tak zwanych czynników środowiskowych, czyli od
na przykład wagi psa i sposobu w jaki jest on prowadzony przez właściciela.
Rzadko, ale niestety bywa również tak jak mówi Twój weterynarz. Zmiany i nieprawidłowości w budowie stawów (zmiany dysplastyczne) są tak duże, że żadne, nawet najstaranniejsze prowadzenie zachowawcze psa nie pomoże i u psa rozwija się ChZS. Tyle, że w takich na szczęście dosyć rzadkich przypadkach, pies zaczyna mieć problemy w wieku 5-6 miesięcy, czyli
pod koniec okresu gwałtownego wzrostu. Wiele innych przypadków rozwoju ChZS, spowodowanych nieprawidłościami w budowie stawów (dysplazją) można by uniknąć, albo w znacznym stopniu je zminimalizować, gdyby właściciel i weterynarz prowadzący psa, mieli świadomość tego, że pies ma dysplazję. Kłania się tutaj wczesna i nie tylko wczesna diagnostyka dysplazji.
Trzeba również wiedzieć, że ChZS może się rozwinąć u każdego psa, nawet u takiego, który ma stawy zbudowane idealnie. Nadwaga, ciężka praca, złe żywienie to czynniki, które mogą spowodować rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów u psa, u którego nie ma dysplazji.

Pozdrawiam
Gerard

sodalis - 07-06-2009, 09:25

blondie napisał/a:
sodalis napisał/a:
blondie napisał/a:

ale nie jest to A,dopuszczalne w hodowli nie oznacza jeszcze normalnych:)coz , glowka kosci udowej nie byla doskonale okragla a panewka byla dosc plaska ,kazdy moze to nazywac jak chce.

Ale nie oznacza dysplastycznych - dysplazja zaczyna się od HD-C. Jaki lekarz stawy ze spłaszczoną panewką określił jako HD-B? Jeśli ten sam co namawiał na zoperowanie takiego psa to obawiam się, że ten pies może wcale nie jest HD-B, albo zdjęcia zostało źle opisane. Wielu lekarzy niewłaściwie używa tych literkowych oznaczeń - B to stawy nie idealne, ale też nie dysplastyczne - nawet nieznaczne cechy świadczące o dysplazji powinny być powodem określenia stawów jako HD-C.

blondie - 07-06-2009, 23:04

sodalis napisał/a:
blondie napisał/a:
sodalis napisał/a:
blondie napisał/a:

Ale nie oznacza dysplastycznych - dysplazja zaczyna się od HD-C. Jaki lekarz stawy ze spłaszczoną panewką określił jako HD-B? Jeśli ten sam co namawiał na zoperowanie takiego psa to obawiam się, że ten pies może wcale nie jest HD-B, albo zdjęcia zostało źle opisane. Wielu lekarzy niewłaściwie używa tych literkowych oznaczeń - B to stawy nie idealne, ale też nie dysplastyczne - nawet nieznaczne cechy świadczące o dysplazji powinny być powodem określenia stawów jako HD-C.
zgadzam sie absolutnie!bylo to dobrych kilka lat temu , ja bylam na drugim roku wet,a niejaki pan dr siembieda byl ( i pewnie jest nadal) bozyszczem..w kazdym razie uslyszalam ,ze pies koniecznie musi byc poddany operacji (coz , moze byl potrzebny material do cwiczen:)zdjecia juz nie mam,pies nie zyje ( z zupelnie innego powodu) , ja mam kolejnego , a jesli chodzi o dysplazje to operuje liczbami , a nie litarkami..wszystko sie zmienilo!pozdrawiam
Gerard - 08-06-2009, 00:11

blondie napisał/a:
niejaki pan dr siembieda byl ( i pewnie jest nadal) bozyszczem..w kazdym razie uslyszalam ,ze pies koniecznie musi byc poddany operacji (coz , moze byl potrzebny material do cwiczen:)zdjecia juz nie mam,pies nie zyje

Dr Siembieda jest jednym z najlepszych w Polsce radiologów i zajmuje się oceną stawów psów
ze zdjęcia rtg. Może jestem niedoinformowany, ale wydaje mi się, że nie jest on ortopedą, ani tym bardziej chirurgiem. Dlatego dziwne mi się wydaje, że psa z problemami ortopedycznymi, próbowałaś leczyć u dr Siembiedy. To tak jakby szukać pomocy u radiologa w przypadku złamania nogi i oczekiwać od niego, prawidłowego złożenia złamanej nogi i zagipsowania.
Każdy może się pomylić. Mylą się lekarze, inżynierowie, również weterynarze. Ale Twoja sugestia na temat potrzebnego materiału do ćwiczeń jest przynajmniej nie na miejscu, szczególnie w przypadku tak uznanej sławy jaką jest dr Siembieda.
Pozdrawiam
Gerard

blondie - 08-06-2009, 16:28

Oj , widze ,ze urazilam!pan dr siembieda oprocz tego ,ze jest swietnym radiologiem jest tez czlowiekiem, tak?mial tez prawo powiedziec co mysli,dokladna interpretacja zajal sie inny specjalista tej uczelni,ale juz bez nazwisk :)jesli chodzi o material do cwiczen to zdarzylo mi sie na tej uczelni studiowac , moge wiec powiedziec troche wiecej niz Ty (Pan).Przypomne ,ze mowimy o uczelni , nie o prywatnym gabinecie P siembiedy!.mysle ,ze dyskusje na ten temat warto zakonczyc , poniewaz do niczego ona nie prowadzi.Interpretacja ma wiele twarzy .Najwazniejsze,ze nie oczekujemy skladania zlamanej konczyny od radiologa,tak?:)
pozdrawiam!

Elwira - 16-06-2009, 10:42

witam Was serdecznie,
mam w domu 5-miesięcznego labradorka...od pewnego czasu zauważyłam, że dziwnie się porusza a konkretnie chodzi chwiejnym krokiem, postanowiłam skonsultować to z lekarzem...zdjęcie rtg...dysplazja :( ( To zabrzmiało jak wyrok :(
Najważniejsze jest teraz spowolnienie wzrostu naszego Majora oraz wzmocnienie jego mięśni...czyli woda, woda i jeszcze raz woda:)
Czy może ktoś słyszał o innych sposobach typu masaże, gimnastyka? Czy woda jest jedynym sposobem? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź
pozdrawiam

Gerard - 16-06-2009, 20:58

Elwira napisał/a:
Czy może ktoś słyszał o innych sposobach typu masaże, gimnastyka?

Bardzo proszę:
http://www.labteam.pl/?po...h=1&id=5&id2=23
http://www.labteam.pl/?po...h=1&id=5&id2=24

Pozdrawiam
Gerard

gsp - 01-11-2009, 21:25
Temat postu: Zdjęcie RTG. Dysplazja??? Proszę o opinie>
Witam,

To mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość. Mój labek zaczął kuleć. Jakiś czas temu robiliśmy mu RTG stawów biodrowych. Wet powiedział, że prawy na zdjęciu czyli lewy normalnie kwalifikuje się na B. Nie bardzo nas to przestraszyło bo B to jeszcze nie tragedia ale teraz nie wiemy co mysleć. Proszę o parady. W załączeniu foto.

kagan - 01-11-2009, 21:42

Przedewszystkim zdjęcie jest niesymetryczne, pies jest źle, nierowno ulozony. Takie zdjęcie chyba nie nadaje sie do oceny.
Krystyna - 01-11-2009, 21:51

zdjecie jest zle zrobione; pies zle ulozony
Proponuje powtorzyc zdjecie psa w pemedykacji u weta ktory potrafi zrobic dobre zdjecie RTG bioder

bartek.richie - 02-11-2009, 19:36

Poszukaj na forum nt. dysplazji informacji u jakiego lekarza najlepiej robic zdjecie RTG na dysplazje bo niestety nie kazdy umie je robic a potem wyslij zdjecie do dr Siembiedy do Wroclawia (najlepszy od oceny RTG na dysplazje)
gosiak_p81 - 02-11-2009, 20:34

Zrób koniecznie drugie zdjęcie... Nasza Shilka przez niefachowo zrobione zdjęcie miała mieć niepotrzebną operację. Gdyby nie ludzie z forum i mój lęk o psinę, to pewnie tak by się skończyło, bo lekarz już nas chciał umawiać na zabieg... Na szczęście po rozmowach na forum zdecydowaliśmy się na wizytę u Dr Fabisza z Chorzowa i on wykonał ponownie zdjęcie, na którym nie ma żadnej dysplazji. Psinka jest całkiem zdrowa:)
Pozdrawiam...

gsp - 05-11-2009, 21:10

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
mawi27 - 05-11-2009, 23:11

dzisiaj wybralysmy sie z Lara na zdjecie, coz mimo kosztow wybralam ta najdrozsza jaka mamy w poznaniu ze wzgledu na profesjonalny sprzet, nie ukrywam ze cala sprawa zajela nam az 2,5 h, gdyz podali Larze zastrzyk cos ala taki glupi jasiu zeby zdjecie bylo jak najbardziej poprawne, no a efekt zobaczcie sami :)
http://images44.fotosik.p...c4b0ec9cmed.jpg

abi - 06-11-2009, 00:04

Na moje oko wszystko powinno byc ok.A co lekarz powiedział?
mawi27 - 06-11-2009, 00:13

wlasnie powiedzial nam ze wszystko jest ok i e nie mamy co sie denerwowac bo Lara nie ma zadnych problemow wskazujacych na dysplazje, kazal nam oczywiscie zrobic kolejne zdjecie tak mniej wiecej jak Lara skonczy 2 lata
laurciusia22 - 13-11-2009, 13:12
Temat postu: czy to dysplazja?
hejka od tygodnia moj piechu zaczal kulec na lewa tylna lape poszedlem do weta a on powiedzial ze mam zrobic zdjecie stwu biodrowego(co lepsze robilem juz to zdjecie dwa tygodnie wczesniej i chirurg powiedzial ze wszystko jest ok i niema zadnej dysplazji)pojechalem do tej samej kliniki i tym razem powiedzieli mi ze piesek ma dysplazje (czy ktos moze mi cos powiedziec na temat kliniki dr.Ossowkiego w lesznie tam robilem zdjecia)zabralem te zdjecia i wyslalem e-meilem do poznania do dr. Wasatycza i do zielonej gory do dr.Hanusz na konsultacje bo slyszalem ze oni sa dobrzy a teraz czekam na odp.w lesznie zaproponowano mi podciecie miesnia (niewiem jak to sie fachowo nazywa)ale slyszalem ze ta metoda nie jest zabardzo skuteczna teraz siedze i sie zamartwiam czym te psiuchy zasluzyly sobie na takie choroby przeciez sa takie kochane :cring: moze mi ktos napisac cos o tych chirurgach czy faktycznie sa dobrzy

[ Dodano: Nie 06 Gru, 2009 ]
dalszy ciag niby dysplazji.po konsultacji z lekarzem z zielonej gory polecila mi ortopede z wroclawia pan Niedzielski.Oczywiscie umowilem sie na wizyte i pojechalem okazalo sie ze zdjecia ktore mi zrobili w lesznie nadawaly sie do wywalenia!!!!!!!!!!!!!!! :bad:
zrobilismy odrazu zdjecie na miejscu i wyszly super ma tylko jakis lekki luz na lewym stawie(niezapominajmy ze w lesznie chcieli mi psa odrazu pociac ]:) )teraz piesek ma dietke poniewaz ma lekka nadwage i ograniczenie ruchu przez pewien czas a w polowie stycznia jedziemy na nowe zdjecie i kontrole.
polecam tego ortopede poprostu profesjonalista w 100% :)

papisia - 07-12-2009, 17:32

laurciusia22 napisał/a:
okazalo sie ze zdjecia ktore mi zrobili w lesznie nadawaly sie do wywalenia!!!!!!!!!!!!!!!

Kolejny już taki przypadek :( Najgorsze jest to, że na podstawie takich zdjęć chcą operować..........

laurciusia22 - 07-12-2009, 17:42

papisia, to jest straszne przeciez my idac do takiego spec. ufamy mu a oni nieraz wykorzystuja ta sytuacje zeby zarobic troche grosza tacy ludzie nie powinni leczyc !!!!!!!!!!!!!!!! Oczywiscie nie tyczy to sie wszystkich spec.
Ewelina - 08-12-2009, 11:28

laurciusia22, To teraz dietka i wszystko będzie dobrze :)
orlosia - 08-12-2009, 13:11

laurciusia22, przeciez to jeszcze szczeniak to czemu dieta odchudzająca?
papisia - 08-12-2009, 13:37

orlosia12, z tego co zrozumiałam to:
a) szczeniak waży 30kg
b) utyka :)

Ewelina - 08-12-2009, 14:12

orlosia12 napisał/a:
laurciusia22, przeciez to jeszcze szczeniak to czemu dieta odchudzająca?

30kg na szczeniaka to trochę za dużo!!

orlosia - 08-12-2009, 15:05

papisia, Ewelina,
natomist z tego co ja zrozumiałam nie nalerzy stosować diety szczeniakom poniewaz one jeszcze rosną i sie rozwijaja moze im to tylko zaszkodzic...
a taka duzą wage nalezy moim zdaniem albo przystopować albo spacerki nie jestem specjalistą tkaie moje zdanie

Ewelina - 08-12-2009, 15:29

orlosia12 zgadzam się z tobą.Dużo spaceru i podawać karmę w takich ilościach jak są podane na opakowaniu :)
papisia - 08-12-2009, 16:15

orlosia12 napisał/a:
diety szczeniakom

Ale ja nie wspomniałam nic o diecie. Nawet nie wiem jak laurciusia22, postępuje ze swoim psem by wrócił do formy. Wiem tyle ile napisałam, a jedno jest pewne - nadwaga stawom nie pomoże.
Jeśli pies tyje to znaczy, że nie dostosowaliśmy porcji do jego zapotrzebowań. Albo zwiększamy ruch (co u utykającego psa będzie trudne zważywszy na to, że pewnie nie pływa), albo zmniejszamy porcję do właściwej. Jestem przeciwna drastycznemu odchudzaniu, głodzeniu psów etc a co dopiero młodych, rosnących tak jak napisałaś... Da się to wszystko zorganizować z głową i na spokojnie :)

laurciusia22 - 08-12-2009, 18:10

chodzi o to zeby pies nie przybieral juz w takim tempie na wadze byc moze nie schudnie ale utrzyma swoja wage do odpowiedniego wieku i nikt tu nie mowi o glodzeniu pieska bo by mi serce na to nie pozwolilo.co do ruchu to musi miec kontrolowany czyli tylko na smyczy po 20 -30 min na spacerze zadnych warjactw zeby nie pogorszyc sytuacji stawow natomiast nadwaga tez ma duzy wplyw na nie dlatego zmiana karmy na obesity ktura ma dostawac przez min. 2 miechy.do tego oczywiscie dostaje artrosan plus 2 tab na dzien plus canwit.jestesmy poltora tygodnia po wizycie dr.Niedzielski powiedzial ze jakies efekty powinny byc widoczne po okolo 6 tyg.takze czekamy i robimy wszystko to co zalecone

[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 ]
sydek dostawal pedigree dawalem tyle ile bylo napisane w tabeli co niestety okazalo zbyt duza porcja na ruch psiak nie mogl narzekac ma podworko i spacerki tez byly i sa teraz na porzadku dziennym poza tym mam niedaleko pola tam spedzalismy dosc sporo czasu .

[ Dodano: Wto 08 Gru, 2009 ]
a jeszcze cos piesek nie utyka caly czas najczesciej po spaniu ale tez nie zawsze no i po ostrych harcah czego juz nie ma

clicers87 - 08-12-2009, 20:00

Nadwaga i niestety kiepska karma zrobiły swoje. Dane dotyczące dziennej racji żywnościowej są orientacyjne i nie można ich się sztywno trzymać. Trzeba kontrolować wagę i dostosować ilość jedzenia. Mam nadzieję,że sobie poradzisz z odchudzaniem psa. To jeszcze szczeniak i raczej nie powinien jeść karmy dla psów dorosłych
laurciusia22 - 09-12-2009, 18:13

clicers87,
clicers87 napisał/a:
To jeszcze szczeniak i raczej nie powinien jeść karmy dla psów dorosłych

podobno tak ale karma ktora ma jesc zawiera wszystkie skladniki potrzebne do rozwoju z wylaczeniem tluszczu a wsparta roznymi tabletami i vit. powinna byc dobra :)

mawi27 - 11-12-2009, 09:41

u nas pojawilo sie podejrzenie o dysplazje :( ale nie jest to jeszcze info w 100% podpieczetowane, wczoraj bylysmy na wizycie u naszego weta z naszym foto RTG no i lekarz po dlugim ogladaniu dopatrzyl sie lekkiej zmieny w lewej glowce stawu biodrowego, ale dla potwierdzenia mamy wykonac zdjecie jeszcze w marcu bo moze to jest jego zludne wrazenie, mam nadzieje ze jakos okaze sie to falszywym alarmem :(
Ewelina - 11-12-2009, 09:53

mawi27, A u kogo było robione prześwietlenie?
mawi27 - 11-12-2009, 11:25

Ewelina napisał/a:
mawi27, A u kogo było robione prześwietlenie?

robilam w poznaniu w klinice u dr Grzegorz Wąsiatycz

Bora - 11-12-2009, 11:27

Obejrzałam sobie to zdjęcie.
Kto stwierdził że lewy staw jest podejrzany? RTG oglądał Wąsiatycz?

laurciusia22 - 11-12-2009, 17:55

mawi27, pamietaj zawsze trzeba skonsultowac to z kilkoma specjalistami!!!!!!!!!
doswiadczylem to na wlasnej skorze,ito uratowalo mojego psa od skalpela.

mawi27 - 11-12-2009, 23:37

tak taka diagnoze postawil wasiatycz skonsultowalam to jeszcze z moim wetem i na sile mowil ze mozna by bylo sie tam z lekka doczepic ale nie mam co sie denerwowac tylko wykonac to zdjecie w marcu i wtedy sie nam wszystko okaze czy to falszywy alarm czy warto interweniowac
Bora - 12-12-2009, 00:00

mawi27, Na Twoim miejscu skonsultowałabym psa z jeszcze jednym ortopedą. W Poznaniu jest jeszcze na ul. Naramowickiej dobry lekarz nazywa sie dr. Godlewski. On, jako jedyny w Poznaniu (prawie 3 lata temu) mógł sprowadzić dla nas specjalne zastrzyki dostawowe. Wyglądał sie rzeczowym i konkretnym lekarzem. Jeśli chcesz, możesz też wysłać zdjęcie do dr. Siembiedy do Wrocławia.

Widziałam już troszkę zdjęć RTG, sama mam dysplastyka po kilku operacjach i szczerze mówiąc to RTG wcale dobrze mi nie wygląda.

mawi27 - 12-12-2009, 09:15

czyli jest mozliwosc wyslania zdjecia to fjna sprawa powiedz mi czy masz jakies namiary na tego weta z wrocka?
a odnosnie RTG to moje Lary nie wyglada za ciekawie?

aganica - 12-12-2009, 09:31

laurciusia22 napisał/a:
sydek dostawal pedigree
To nie jest dobra karma , mało tego to w ogóle nie jest karma tylko odpad i tani produkt.Rozwijający się szczeniak nie powinien tego jeść.
Myślę że po zmianie karmy, wszystko powinno wrócić do normy. :)

Ewelina - 12-12-2009, 12:21

Zgadzam się z aganica, Pedigree to nie jest dobra karma dla psa rozwijającego się!!
papisia - 12-12-2009, 12:39

mawi27, wysłałam Ci PW
kejsii - 12-12-2009, 21:08

laurciusia22, a jaka karmę teraz podajesz psiakowi przy takich problemach jak podejrzenie dysplazji???

znalazłam fajny artykuł na temat dysplazji no i są zdjęcia a tego właśnie szukałam
http://klub.weimaraner.pl...php/?page_id=17

Ja już sie martwie o mojego psiaka po przeczytaniu tych wszystkich wypowiedzi też wybieramy się na zdjęcie juz po świętach... martwi mnie to że mój młodzieniec tak dość mocno kręci tyłkiem i od czasu do czasu siada tak bokiem jak by tylko na jednej stronie :( Po świetach pojedziemy chyba do dr Siembiedy żeby mieć pewność że zdjęcie na pewno jest dobrze zrobione. A i jeszcze pytanko czy jeśli mam psiaka z rodowodem ale póki co nie jeździmy na wystawy i na pewno nie planujemy wykorzystywania naszego psa jako reproduktora to czy trzeba też robić wpis o dysplazji do rodowodu?? jestem w tym zielona ;D

papisia - 12-12-2009, 21:21

kejsii, wpis do rodowodu jest warunkiem by pies mógł zostać reproduktorem. Do wystaw wpisu nie potrzebujesz :)
kejsii - 12-12-2009, 21:26

papisia, a no to dzięki teraz nastała jasność w mojej głowie :D Ale profilaktycznie badanie warto zrobić mimo że rodzice byli czyści (wiem że to żadna gwarancja )
Ewelina - 12-12-2009, 22:12

kejsii, Dokładnie lepiej dmuchać na zimne!!
laurciusia22 - 15-12-2009, 18:20

aganica, [quote="aganica"]To nie jest dobra karma , mało tego to w ogóle nie jest karma tylko odpad i tani produkt.Rozwijający się szczeniak nie powinien tego jeść. [/quote
Tak teraz to wiem i nigdy bym juz tego nie dal.

[ Dodano: Wto 15 Gru, 2009 ]
kejsii, teraz daje obesity royala.

mawi27 - 21-12-2009, 17:19

no dzisiaj bylismy na kolejnej konsultacji co do dysplazji Lary i okazalo sie jednak ze lewa kosc biodrowa wystaje lekko poza panewke,dostalysmy kolejne skierowanie na lutego no i mamy zazywac artroflex do czasu zdjecia, jestem ciekawa jaki bedzie wynik :/
Ewelina - 21-12-2009, 17:56

mawi27, Trzymamy kciuki :)
mawi27 - 21-12-2009, 21:53

wogole zaproponowano nam cos takiego jak podciecie miesni przywodzacych w pachwinach, ze przy tak lekkiej dysplacji jak u Lary w pore wykrytej istnieje szansa ze te ,,kosmetyczne" naciecie spowoduje zgiecie sie kosci biodrowych a tym smym usytuowanie ich w panewkach na ich wlasciwych miejscach. Ogolnie poinformowano nas ze poki nie ma zadnych oznak typu kulenie, nieprawidlowe siedzenie itd mamy duza szanse na to iz Lara moze byc w pelni zdrowa, byle to dobre zdiagnozowac i zastosowac odpowiednie leczenie, wiec poki co podajemy jej preparaty i czekamy na wykonanie kolejnego zdjecia po tych czynnosciach beziemy wiedzieli do czeo sie zastosowac