| |
forum.labradory.org
|
 |
Hyde Park - Informatyka dawniej i dziś :)
bartek.richie - 30-08-2009, 17:15
Mnie zastanawia to jak maja rodzice kontrolowac skoro 90% z nich nie ma bladego pojecia o komputerach
orlosia - 30-08-2009, 17:54
bartek.richie, od czego są programy... dzięki nim mozna zablokować dostep na różnego rodzaju strony...
jest to bardzo proste...
a jezeli niewiedza rodziców dosięga naprawde duzego stopnia a zalerzy im na bezpieczeństwie dziecka od czego są sklepy komputerowe w których zawsze mozna zasięgnąc porad?!!
wystarczy chcieć
szluger - 30-08-2009, 20:27
orlosia12, porady w sklepach? W popularnej sieci sklepów komputerowych na K zapytałem o pewien model chłodzenia na procesor. Jaka odpowiedź? Pani zapytała czy to jest zasilacz A zapytaj o Linuksa... tutaj dopiero jest komedia Pewnego razu kupując bluetooth, profilaktycznie zapytałem sprzedawcy, czy będzie działać z Linuksem. I co? Powiedział, żebym się JEGO zapytał.
A nk i tak uważam za głupotę
Bora - 30-08-2009, 21:07
| orlosia12 napisał/a: | widze ze bardzo wolno dojrzewałaś....
nie karzda TRZYNASTKA szuka sponsora... lub korzysta z internetu tylko w taki sposób |
Yhym bardzo wolno, nadal jestem smarkulą która uwielbia landrynki i Hello Kitty
| orlosia12 napisał/a: | | ale jezeli dziecko ma opieke rodzica i ma kontrolowany dostęp do internetu nie widze problemu aby od najmłodszych lat uczyło sie surfowania bo to nie jest nic złego... |
A ja widzę, internet to nie jest zabawka dla dziecka. Pojawiają sie bardzo interesujące strony internetowe dla małych dzieci, ale podczas surfowania zawsze towarzyszą im rodzice. Nasza klasa nie jest portalem dla 13-latki, internet też nie jest najlepszą zabawką dla takiej dziewczynki... | orlosia12 napisał/a: | bartek.richie, od czego są programy... dzięki nim mozna zablokować dostep na różnego rodzaju strony...
jest to bardzo proste... |
To nasza-klasę zaliczysz do stron niebezpiecznych? przed którymi chroniłby program ? Wątpię... a nasza klasa właśnie do takich niebezpiecznych stron należy. To jest dobrowolna baza danych osobowych ludzi z całej Polski, wraz ze zdjęciami, namiarami na znajomych i rodzinę, łącznie z "drzewem genealogicznym"...
orlosia - 30-08-2009, 21:42
Bora, no i co to ma dorzeczy ze jest to ogólno polska baza danych....
bardzo łatwo jest to zablokować jezeli nie chcesz aby twoje dziecko nie popadło w ręce pedofila.. a jednoczesnie miało bezpieczy i w tym wieku ograniczony dostęp do komputera
dziwne mi sie to wydaje... bo ja mając lat 13 nawet niewiedziałam ze istnieje takie cos jak sponsorking...
ludzie nieogarniam tego hahaha
[ Dodano: Nie 30 Sie, 2009 ]
szluger, widocznie u Ciebie tak jest....
ja jezeli mam problem z komputerem nawet w małym miasteczku az roi sie od informatyków.. nawet ja ciemna masa umiem blokować strony widocznie to zadna filozofia
szluger - 30-08-2009, 22:06
Ale google chyba nie zablokujesz. A ominąć takie "zabezpieczenia" to z pomocą internetu nawet kompletny laik potrafi
orlosia - 30-08-2009, 22:20
szluger, 13-letnie dziecko które nie potrafi "podobno" korzystać z internetu niby jak ma to zrobić?
Bora - 30-08-2009, 22:22
| orlosia12 napisał/a: | Bora, no i co to ma dorzeczy ze jest to ogólno polska baza danych....
bardzo łatwo jest to zablokować jezeli nie chcesz aby twoje dziecko nie popadło w ręce pedofila.. a jednoczesnie miało bezpieczy i w tym wieku ograniczony dostęp do komputera |
Jesteś na prawdę bardzo naiwna myśląc, że jesteś całkiem bezpieczna na takim portalu jak nasza klasa i temu podobne...
orlosia - 30-08-2009, 22:57
Bora, naucz sie czytać ze zrozumieniem...
Bora - 30-08-2009, 22:59
| orlosia12 napisał/a: | | Bora, naucz sie czytać ze zrozumieniem... |
Wzajemnie orlosiu
szluger - 30-08-2009, 23:48
orlosia12, jeszcze byś się mogła zdziwić co takie dzieciaki potrafią
bartek.richie - 31-08-2009, 00:29
Mowiac o programach chroniacych w sieci... to jest to nietrafny pomysl. W necie znajda sposoby na omijanie ich.
orlosia - 31-08-2009, 10:33
Bora, a pozatym ja niemówiłam o sobie ze jestem bezpieczna... tak wiec jesteś ostatnią osobą która moze mnie oceniać ....
szluger, zaskocz mnie!!! a podobno to tylko 12 letnie małe dzieci które sie powinny lalkami bawic... ... niestety nie wszyscy są tak oblatanii na necie jak ty
bartek.richie, nie mówiłam o programach chroniących w sieci... a jest cos takiego w komputerze w systemie operacyjnym a wątpie aby dziecku chciało sie tego szukać aby muc wejsc na durne n-k
Proszę zachować kulturę wypowiedzi. Moderator |
szluger - 31-08-2009, 14:25
Yyy to już lepiej się nie odzywać. orlosia12, bojowo nastawiona jest chyba dzisiaj
bartek.richie - 31-08-2009, 14:33
| Cytat: | | bartek.richie, nie mówiłam o programach chroniących w sieci... a jest cos takiego w komputerze w systemie operacyjnym a wątpie aby dziecku chciało sie tego szukać aby muc wejsc na durne n-k |
wpisujesz w google "proxy nasza klasa" i juz jestes na nk
orlosia - 31-08-2009, 14:47
szluger, poprostu wyrażam swoją opinie.. wszyscy mają do tego prawo...
bartek.richie, ojj a mi jakoś nie wyszło....
Muszol - 31-08-2009, 15:20
szluger,może i są tacy ludzie ale wtedy trzeba zgłaszać że oni nie mają pojęcia co robią.. a dostają za to pieniądze.!
| szluger napisał/a: | Ale google chyba nie zablokujesz. A ominąć takie "zabezpieczenia" to z pomocą internetu nawet kompletny laik potrafi | tu się myliszz... bo takie dzieciaszki w wieku 13 lat nie szperają po ustawieniach komputera itp. tylko po stronach www..
| orlosia12 napisał/a: | | szluger, 13-letnie dziecko które nie potrafi "podobno" korzystać z internetu niby jak ma to zrobić? |
dokładnie !
| bartek.richie napisał/a: | wpisujesz w google "proxy nasza klasa" i juz jestes na nk |
niektórzy dorośli nie wiedzą co to proxy a co dopiero 12 czy 13letnie dzieci ! pomyślcie trochę ludzie.. bo ja przeczytałam te 4 strony odkąd mnie nie było to mi się z was śmiać chce.. wyolbrzymiacie sprawy jak nie wiem co !
Proszę zachować kulturę wypowiedzi. Moderator |
Grzeczniej proszę ! Mod.
ambird - 31-08-2009, 16:27
| Muszol napisał/a: | | niektórzy dorośli nie wiedzą co to proxy a co dopiero 12 czy 13letnie dzieci ! |
otóż w niektórych szkołach od najmłodszych klas jest informatyka, zresztą dzieci dużo szybciej uczą się w sprawach technicznych niż dorośli.
orlosia - 31-08-2009, 16:40
ambird, po wieku twoim widze ze dawno informatyke w przeciwieństwie do mnie miałas...
otóz o blokowaniu stron w podstawówkach nie uczą
Muszol, chociaz jedna osoba wie co i jak...
mawi27 - 31-08-2009, 16:48
szkoda czasu marnowac i paznokci na sprzeczaniu sie , mozna by juz zakonczyc ten spor i przejsc do ciekawszych tematow jak nasze pupilki
Muszol - 31-08-2009, 17:18
| ambird napisał/a: | | otóż w niektórych szkołach od najmłodszych klas jest informatyka, zresztą dzieci dużo szybciej uczą się w sprawach technicznych niż dorośli. |
wiesz... gimnazjum mam skończonę i jakoś mnie tego na informatyce nie uczyli co to proxy a Ty chodziłaś dobre kilknascie lat temu do gim wiec nie mów mi że Cię tego uczyli bo aż mi się śmiać chce...
teraz jestem w technikum informatycznym wieć wiem co to proxy lecz dowiedziałam sie mając 16 lat bedąc w klasie informatycznej.. a wiek 16 to juz nie to samo co 13
więc proszę mi tu bajek nie opowiadac
ambird - 31-08-2009, 17:44
Informatyka w dzisiejszych czasach jest od pierwszej klasy szkoły podstawowej, w niektórych szkołach oczywiście.
Niektóre dzieci informatykę wysysają z mlekiem matki, osobiście znam dwoje takich dzieci.
Mój wiek nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ człowiek uczy się przez całe życie, wystarczy tylko chcieć.
Skoro niektórzy informatykę zaczęli poznawać później, nie znaczy że inni nie zapoznali się z nią wcześniej
Muszol - 31-08-2009, 18:12
widziałam że wcześniej chybaorlosia12, zwróćiła Ci uwagę byś czytała ze zrozumieniem. Oj uwierz że nie we wszystkich szkołach jest informatyka od 1 klasy !
Od dawna wiedziałam dużo na ten temat.. bo od małego to moja pasja.. ale mówię że dopiero w szkole średniej szkoła dała mi tą wiedzę mimo że wiedziałam ot ym wcześniej..
więc nie gadajcie mi głupot.. bo małe dzieciaki wola po internecie latać niż po ustawieniach i tyle... pokażcie mi dziecko w wieku 13 lat co bedzie wiedziało co to proxy czy dosy czy te inne sprawy
Lily - 31-08-2009, 18:20
| mawi27 napisał/a: | szkoda czasu marnowac i paznokci na sprzeczaniu sie , mozna by juz zakonczyc ten spor i przejsc do ciekawszych tematow jak nasze pupilki |
dokładnie. dajcie już spokój z tym sprzeczaniem się.
ambird - 31-08-2009, 18:23
Muszol,
| Muszol napisał/a: | | widziałam że wcześniej chybaorlosia12, zwróćiła Ci uwagę byś czytała ze zrozumieniem. |
Twoja uwaga jest nie na miejscu, ponieważ napisałam "w niektórych szkołach".
Druga sprawa jest taka, że dzieci im wcześniej zaczynają naukę, tym łatwiej ja przyswajają. Mój syn ma 9 lat i w komputerowych sprawach zna się bardziej niż mój mąż. Nie ma na to żadnej reguły.
I bardzo proszę o nie unoszenie się.
orlosia - 31-08-2009, 18:39
Muszol, masz racje jesteśmy w takim samym wieku ale wyobraź sobie ze ja nawet w gimnazjum nie miałam takiej informatyki całe zycie tylko paint..
wiec twoja szkoła dobrze uczyła informatyki a inne ?:
wiec ambird, myślisz ze nauczyciele bedą uczyćx o zabezpieczneniach? to juz jest poziom rozszerzony dla osób idących po kierunku.... uwierz nam...
dzieci wolą latać po stronkach z grami lub grać w jakies gry a nie szukać ustawien.... bo to jest poprostu nudne
Muszol - 31-08-2009, 18:48
| Cytat: | | Muszol, masz racje jesteśmy w takim samym wieku ale wyobraź sobie ze ja nawet w gimnazjum nie miałam takiej informatyki całe zycie tylko paint.. |
dokładnie czasem tak jest... ja miałam 6 wychodząc z gimnazjum bo byłam najlepszą uczennicą z inf. bo były pierdoły na lekcjach.
| orlosia12 napisał/a: | | wiec ambird, myślisz ze nauczyciele bedą uczyćx o zabezpieczneniach? to juz jest poziom rozszerzony dla osób idących po kierunku.... uwierz nam... |
dokładnie mnie teraz tego uczą w szkole średniej.. ale takie informacje to tylko dla osób które się tym pasjonują
ambird, zapewne Twójj synek woli grać czy coś innego robić na kompie niż latać po zabezpieczeniach i toeriach
AnTrOpKa - 31-08-2009, 18:51
| orlosia12 napisał/a: | | Muszol, masz racje jesteśmy w takim samym wieku |
| Cytat: | orlosia12
Mój labrador: Ruben
Pies urodził się:
6.2.2009r.
| Cytat: | Muszol
Mój labrador: Fifty
Pies urodził się:
01.07.2007
No nie wiem
Ciesze się, ze jeszcze nie mam dzieci bo się o to nie musze martwić
Tsunami - 31-08-2009, 18:52
orlosia12, Muszol Wy tak tych "13" zaciekle bronicie, a raczej ich inteligencji... Czyżbyście czuły się nadal na ich poziomie?
Mam brata w Waszym wieku i ja wiem co mu w głowie siedzi. To jest już inne pokolenie, całkiem inne. Mój rocznik praktycznie w całości podstawówkę kończył ze świadectwem z paskiem, a teraz dzieci w 5-6 klasie na samych dwójach lecą. Bo już encyklopedii w domach brak, bo przeecież wikipedia jest I zamiast lektur czytać, to sciaga.pl W sumie chyba będę należała do tych, którzy twierdzą, że młodzież w dzisiejszych czasach jest coraz gorsza
orlosia - 31-08-2009, 19:00
AnTrOpKa, zdziwisz się ale wiem ile Muszol ma lat
Muszol, ja miałąm tylko 4 ale widocznie wiem wiecej niz sie nauczycielowi zdawało
Tsunami, ja nikogo nie bronie...
tylko chce udowodnic ze jezeli ktos umie korzystać z internetu w obojętnie jakim wieku niech to robi i wiek tu nie gra roli co z tego ze ma 9 lat czy 19 czasami dziewięciolatek jest rozsądniejszy od 19-latka bo duza w tym rola rodziców....
a co do szkoły... szkoda ze oceniasz po okładce a informacje czerpiesz pewnie z wiadomosci TV ... chodz juz nie chodzisz do szkoły w przeciwieństwie do mnie i Muszol. Bo info z TV są często koloryzowane i nie jest tak zle....
ambird - 31-08-2009, 19:09
| Tsunami napisał/a: | | W sumie chyba będę należała do tych, którzy twierdzą, że młodzież w dzisiejszych czasach jest coraz gorsza |
Ja również tak myślę. Odkąd zaczęły się gimnazja młodzież zdecydowanie poszła w dół. Zaczął się brak szacunku nie tylko do osób starszych ale i do rówieśników. Ba, nie młodzi ludzie nie mają szacunku do samych siebie...
I nie widziałam tego w tv, widzę to na co dzień, na ulicy czy w sklepie.
ambird - 31-08-2009, 19:12
| Muszol napisał/a: | | a Ty chodziłaś dobre kilknascie lat temu do gim wiec nie mów mi że Cię tego uczyli bo aż mi się śmiać chce... |
otóż ja nie chodziłam do gimnazjum, na szczęście.
Droga Muszol, niejednokrotnie zostałaś upomniana za brak kultury wypowiedzi, prywatne wycieczki i łamanie regulaminu. Ostrzegam tym razem publicznie, po raz ostatni.
orlosia - 31-08-2009, 19:19
| ambird napisał/a: | | , prywatne wycieczki... . |
what??
soryy ja chodziłam do gimnazjum .... i nie mówcie ze jesteśmy niewychowani niekulturalni.... wkurza mnie taka ocena... prosze wieć spójrzcie na siebie...
a z kąd takie poglądy?... tylko dlatego ze mamy inne zdanie.... no cóz jestesmy innego pokolenia to źle?
Tsunami - 31-08-2009, 19:22
| orlosia12 napisał/a: | | a co do szkoły... szkoda ze oceniasz po okładce a informacje czerpiesz pewnie z wiadomosci TV ... chodz juz nie chodzisz do szkoły w przeciwieństwie do mnie i Muszol. Bo info z TV są często koloryzowane i nie jest tak zle.... |
Czytaj ze zrozumieniem, mój brat jest w liceum
A to czy ktoś ma 13 lat czy 16, czy nawet 22 nie uchroni go przed pedofilami i zboczeńcami, których w internecie jest pełno. Bo każdy może sobie wejść na konto dzieciaków na nk i nie daj Boże napisać jako Ania lat 12
orlosia12 myślę, że w tej rozmowie Bora, papisia, ambrid starają się zwrócić uwagę na fakt, iż nierozsądne wrzucanie zdjęć dzieciaków, czy nastoletnich dziewcząt w bikini może doprowadzić do czegoś złego i z tym faktem trzeba się liczyć. Nowe znajomości zawierane wirtualnie, które kończą się w realnej rzeczywistości gwałtami i przemocą. To są sprawy, o których nie należy milczeć i których nie należy bagatelizować. Rozumiem, że młody wiek niesie za sobą pewną nieodpowiedzialność, sama w wieku 15-16 lat aniołkiem nie byłam, jednak do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, trzeba je zrozumieć.
A wracając do nieszczęsnej informatyki i ustawień proxy - rodzice, którym zależy na bezpieczeństwie ich dzieci, dowiedzą się co to jest i zrobią wszystko, by dziecku krzywda się nie stała - bo 13-latka jeszcze przez dobrych kilka lat pozostanie małą dziewczynką.
ambird - 31-08-2009, 19:38
| Tsunami napisał/a: | | rodzice, którym zależy na bezpieczeństwie ich dzieci, dowiedzą się co to jest i zrobią wszystko, by dziecku krzywda się nie stała |
i to jest doskonała puenta
orlosia - 31-08-2009, 19:55
| ambird napisał/a: | | Tsunami napisał/a: | | rodzice, którym zależy na bezpieczeństwie ich dzieci, dowiedzą się co to jest i zrobią wszystko, by dziecku krzywda się nie stała |
i to jest doskonała puenta |
mówiłam o tym wcześniej ale ok
kagan - 31-08-2009, 20:49
| Muszol napisał/a: | | niektórzy dorośli nie wiedzą co to proxy a co dopiero 12 czy 13letnie dzieci ! pomyślcie trochę ludzie.. bo ja przeczytałam te 4 strony odkąd mnie nie było to mi się z was śmiać chce.. wyolbrzymiacie sprawy jak nie wiem co ! |
Mój 9 letni syn bez problemu porusza się po internecie, gra w gry w internecie zarówno te online jak i normalne. Nigdy nie ma wiekszych problemow z wypełnieniem formularzy rejestracyjnych itp. Nie ma poblokowanego dostępu do niczego ja za to dość często przeglądam historię odwiedzanych przez niego stron i jak narazie nie trafiłem na nic niebezpiecznego ale on wie czego mu nie wolno robić i ze jak coś wyskakuje czego nie otwierał to ma zamknąć okienko a nie klikać "OK". W internecie i przy komputerze pierwsze kroki stawiał majac 5-6 lat na grach edukacyjnych. Uważam że to kwestia podejścia rodziców jest to jak się nasze dziecko zachowuje nie tylko w sieci ale i na co dzień a mieszkając w blokowisku każdego dnia widuję "nastki i nastkow" palace, klnące czasem pijane. Ostatnio kolo miejsca gdzie pracuje (przy lesie) dzieciaki zrobiły sobie ognisko w weekend, były tam osoby najwyżej 15-16 letnie. trochę mnie zdziwiło gdy w poniedzialek bedac na spacerze z psem kolo ogniska znalazlem kilka prezerwatyw. Wlos sie na glowie jeży jak sobie przypomne że bylo tak około 6-7 chłopaków i tylko 3 dziewczyny a gumek zdecydowanie wiecej niż 3!!!
orlosia - 31-08-2009, 20:53
kagan, jeżeli twój syn taki oblatany to równie szybko umie usuwać historie z przeglądarki... to nic trudnego...
nie zebym bronila kogoś ale wkurza mnie gdy ktos ma swoje zdanie odmienne od innych i zaraz kłutnia...
kagan - 31-08-2009, 21:07
Może i potrafi ale ja potrafie sprawdzić tymczasowe pliki i cooke żeby wiedziec gdzie lazi nawet jeśli wyczyści historie przeglądarki. Poza tym on raczej rzadko jest pozostawiany bez opieki a w pokoju sie nie zamyka więc prędzej czy później by ktos cos zauważył bo monitor jest widoczny z innego pokoju i nawet ogladajac film moge zerknac co on robi.
orlosia - 31-08-2009, 21:19
kagan, fajnie by było gdyby wiecej takich rodziców było
kagan - 31-08-2009, 21:25
Ja niestety moge kontrolować, sprawdzać i cieszyć sie razem spędzanym czasem którego chcialbym mieć więcej. Ciężar wychowania spoczywa na barkach mojej małżonki ja spijam tylko śmietankę i cieszę się owocami jej pracy .
Muszol - 31-08-2009, 21:32
| Tsunami napisał/a: | orlosia12, Muszol Wy tak tych "13" zaciekle bronicie, a raczej ich inteligencji... Czyżbyście czuły się nadal na ich poziomie? | to akurat było nie na miejsscu.. bo gdybym napisała to ja albo orlosia12, to zapewne od szanownej dyrekcji dostałybyśmy ostrzeżenie..
| Tsunami napisał/a: | | Mam brata w Waszym wieku i ja wiem co mu w głowie siedzi. |
chyba wiadomo od lat że chłopcy są lekko do tyłu w rozwoju
wiadomo jaka jest młodzież w tych czasach.. ale nie można zakładać ze wszyscy są źli... ze względu na to że tylko o złych wybrykach się mówi w telewizji czy ogólnie między sobą... wiadomo że jak ktoś zgwałci dziewczynę to się o nim mówi... a dobre rzeczy albo na koniec albo w ogóle..
każdy ma prawo do swojego zdania... ale ja też miałam 13 lat... niedawno więc wiem jaka byłam.. wiec nie można mówić jakie te 13 są złe.. bo są złe... i są i 13 i 20 złe.. ale wiadomo że się beędzie mówiło o 13...
też nie jestem za tym jak takie dziewczynki wstawiają takie czy siakie zdjęcia.. bo to przykre.. ale bardziej mnie rozwalają te panienki powyzej 18 roku życia.. porozbierane itp.
tyle.
Bora - 31-08-2009, 21:34
| Tsunami napisał/a: | | Mam brata w Waszym wieku i ja wiem co mu w głowie siedzi. To jest już inne pokolenie, całkiem inne. Mój rocznik praktycznie w całości podstawówkę kończył ze świadectwem z paskiem, a teraz dzieci w 5-6 klasie na samych dwójach lecą. Bo już encyklopedii w domach brak, bo przeecież wikipedia jest I zamiast lektur czytać, to sciaga.pl W sumie chyba będę należała do tych, którzy twierdzą, że młodzież w dzisiejszych czasach jest coraz gorsza |
Byś musiała zobaczyć jacy studenci do nas przychodzą sie uczyć... jaką mają wiedzę, jaki poziom kultury osobistej... koszmar... i musisz sie z takimi męczyć przez cały semestr i rwać włosy z głowy, żeby zrozumieli elektrolizę czy czas retencji...
Kiedy ja zaczynałam, to było nie do pomyślenia, żebym podstaw nie znała. | Tsunami napisał/a: | | orlosia12 myślę, że w tej rozmowie Bora, papisia, ambrid starają się zwrócić uwagę na fakt, iż nierozsądne wrzucanie zdjęć dzieciaków, czy nastoletnich dziewcząt w bikini może doprowadzić do czegoś złego i z tym faktem trzeba się liczyć. Nowe znajomości zawierane wirtualnie, które kończą się w realnej rzeczywistości gwałtami i przemocą. |
Otóż to... i nawet nie tylko to miałam na myśli... taki pedofil wystarczy że poogląda sobie zdjęcia nagich bobasków... po to na takie portale wchodzi
| Muszol napisał/a: | | każdy ma prawo do swojego zdania... ale ja też miałam 13 lat... niedawno więc wiem jaka byłam.. wiec nie można mówić jakie te 13 są złe.. bo są złe... i są i 13 i 20 złe.. ale wiadomo że się beędzie mówiło o 13... |
Odwracasz kota ogonem
orlosia - 31-08-2009, 21:45
Bora, ale osoby wstawiające takie zdjęcia na portale np. swoich dzieci muszą wiedziec o tym ze wyrażają swoje prawa autorskie na przeglądanie swoich zdjęc przez osoby do tego nieupowarznione i jakie konsekwencje ponoszą
a pozatym galerie w wypadku naszej klasy mozna zablokować
Pedofilia jest wszędzie nie tylko na necie... chcąc sie przed nia uchronic nigdy nie zagwarantujesz sobie i swojej rodzinie 100% bezpieczeństwa....
Bora - 31-08-2009, 22:00
| orlosia12 napisał/a: | Bora, ale osoby wstawiające takie zdjęcia na portale np. swoich dzieci muszą wiedziec o tym ze wyrażają swoje prawa autorskie na przeglądanie swoich zdjęc przez osoby do tego nieupowarznione i jakie konsekwencje ponoszą
a pozatym galerie w wypadku naszej klasy mozna zablokować |
Wporządku, ale od kilku godzin próbuję Ci uświadomić, że zamieszczanie zdjęć małych dzieci kąpiących sie w wanienkach na portalu nasza-klasa jest niebezpieczne. Tak samo jak pozwalanie 13-latkom korzystać z takich serwisów jak nk, fotka czy sympatia.
Dziewczynka 13-letnia w mailu otrzymanym od jakiegoś mężczyzny nie wyczuje niebezpieczeństwa, nie zorientuje sie że coś sie dzieje nie tak, że coś jej grozi...nie zorientuje się, że mail nie pochodzi od Darka14 a od jakiegoś bandyty!
papisia - 31-08-2009, 22:08
To ja coś wkleję (fragment dość starego artykułu):
Policja przestrzega też przed zamieszczaniem w sieci fotografii przez dzieci. "Pojawiły się już ostrzeżenia w Internecie przez pedofilami, używającymi pseudonimów rodem z kreskówek" - mówią funkcjonariusze, tropiący przestępców seksualnych. Dzieciaki, dla których duża lista znajomych to powód do dumy, przyjmują do niej Simsona lub Kubusia Puchatka. Dzięki temu pedofil może zdobyć dane osobowe, adres szkoły, numer GG i telefonu - ostrzega dziennik.
źródło: Dziennik.pl
I dalej... zapraszam tutaj:
http://www.babyboom.pl/fo...j-klasie-20889/
Bora - 31-08-2009, 22:14
http://wiadomosci.wp.pl/k...ml?ticaid=18aa6
orlosia - 31-08-2009, 22:15
Bora, tylko trudno coś wytłumaczyć jezeli nie umie sie czytać ze zrozumieniem....
Ludzie jezeli macie problem z pedofilami po co macie naszą klase?.... wystarczy nie zagłębiac sie w siec i to wszystko....
Ja osobiscie mam naszą klase i niczego sie nie obawiam jestem naiwna jak to powiedziąła Bora, ? nie!!! bo niby dlaczego jak nie mam zdjec które wzbudzały by zainteresowanie u pedofilów....
I jeszcze jedno.... sama rozumiem co przechodzą rodzice które chronią swojej dzieci... ja tez mam niektóre strony poblokowane... a po drugie jezeli rodzic chce uchronic to to zrobi!!
Bora - 31-08-2009, 22:20
| orlosia12 napisał/a: | | Ja osobiscie mam naszą klase i niczego sie nie obawiam jestem naiwna jak to powiedziąła Bora, ? nie!!! bo niby dlaczego jak nie mam zdjec które wzbudzały by zainteresowanie u pedofilów.... |
To radzę ci poszukaj swoich zdjęć na kontach fikcyjnych... możesz sie bardzo zdziwić.
orlosia - 31-08-2009, 22:23
Bora, wybacz ale mam zablokowaną galerie wiec nie ma takiej opcji....
Bora - 31-08-2009, 22:25
amen
orlosia - 31-08-2009, 22:33
Bora, a pozaty jakby nawet... to ja mam to gdzieś.... wszystko jest dla ludzi.... jeżeli by sie okazało ze ktos ma moje zdjęcia moze by to nauczyło głupią 18-stke i zablokowałaby najlepiej sobie cały internet.. tak dla bezpieczeństwa... bo po co ktos ma wiedziec ze mam internet hahahah
Bora - 31-08-2009, 22:34
Matko jedyna... Dziewczyno czy Ty rozumiesz o czym tutaj mowa cały czas?
Powiedz to rodzicom, którzy naiwnie wierzyli, że administratorzy panują nad portalem i chcieli tylko znajomym pokazać zdjęcia dzieciaków! Powiedz to dziewczynkom, które wierzą, że Adaś 15 jest 15latkiem i być może ich wielką życiową miłością!
Dziecko jest tylko dzieckiem! Rodzic powinien kontrolować jego wyczyny na sieci. Rodzic tak samo powinien wiedzieć jakie za sobą może to wszystko nieść ryzyko... a czasami nie wiedzą. Po to drążenie tematów i po to wszystkie rozmowy.
Przeszkadza Ci rozmowa tutaj? trudno... Na chwilę obecną kłócisz się byle tylko pozostać przy swoim. Podrośniesz, wydoroślejesz - zrozumiesz.
orlosia - 31-08-2009, 22:41
Bora, niechiałam sie kłucic wyrażając swoje zdanie...
tak rozumiem o czym pisze bo sama tą farse zaczełam i chce ją zakończyć stawiając na swoim pasuje? ... sory troche uprzejmości Ci sie przyda
Tsunami - 31-08-2009, 22:49
| Muszol napisał/a: | | to akurat było nie na miejsscu.. bo gdybym napisała to ja albo orlosia12, to zapewne od szanownej dyrekcji dostałybyśmy ostrzeżenie.. |
Czemu? Skoro czujesz się obrażona, to coś w tym chyba jest
| Muszol napisał/a: | | chyba wiadomo od lat że chłopcy są lekko do tyłu w rozwoju |
Może, nie mnie to oceniać, ale mój brat ma koleżanki w swoim wieku I napatrzyłam się na ich zachowanie dosyć I bądź co bądź mój braciszek-piłkarz nie ma dziewczyny, bo zacytuję jego słowa "nie spotkałem żadnej porządnej"
Także czasem myślę, że może to i chłopak, ale jest normalniejszy od wielu dziewuch, które jak najszybciej chcą dziewictwo stracić, by gorszą nie być od koleżanek.
My z kolegami w wieku 13 lat o takich rzeczach nawet nie myśleliśmy. Buziak w policzek to było coś! Szkoda, że to wszystko dzieje się teraz tak szybko...
| orlosia12 napisał/a: | | Pedofilia jest wszędzie nie tylko na necie... chcąc sie przed nia uchronic nigdy nie zagwarantujesz sobie i swojej rodzinie 100% bezpieczeństwa.... |
Taak - gdzie jest jej tyle, co w internecie? W TV - nie ma, w prasie - nie ma, a w internecie się od tego roi!
| orlosia12 napisał/a: | | Ja osobiscie mam naszą klase i niczego sie nie obawiam jestem naiwna jak to powiedziąła Bora, ? nie!!! |
Nie życzę Ci źle, ale może Tobą pedofil by się już ze względu na wiek nie zainteresował, za to inny zboczeniec owszem Poza tym jakbyś nie zauważyła, (a coś Tobie i Muszol ciężko dziś zrozumienie o czym piszemy idzie), nikt nie pisał o Tobie, nikt nie pisał o Twoim profilu, tylko o nieodpowiedzialnych 13-latkach szukających sponsora i o biegających golutkich niemowlakach, na sam widok których niektórzy sobie mogą poużywać
btw im więcej tu piszecie, tym mniej rozumiem o co w tej dyskusji chodzi
Muszol - 31-08-2009, 23:01
| Bora napisał/a: | | To radzę ci poszukaj swoich zdjęć na kontach fikcyjnych... możesz sie bardzo zdziwić. | nawet jakby ktoś miał jej zdjęcia..? to skąd by je miał ? z internetu ! a orlosia12, chyba wie jakie zdjęcia wstawia. wiec obaw nie ma..
Kolejny raz napiszę - uwagi na temat pracy moderatorów proszę zgłaszać do administratora. Pozdrawiam, mod
papisia - 31-08-2009, 23:03
Na tym kończę dyskusję. Wszelkie tego tonu wypowiedzi proszę sobie przesyłać na pw.
|
|