forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Łzawiące oczy

kapsel99 - 13-10-2010, 17:24
Temat postu: Łzawiące oczy
Witam
Mam następujący problem z moim labladorem. Wczoraj zauważyłem, że mojemu psu łzawią oczy. Dziś to się potwierdziło oczka mu łzawią. To wygląda jak woda nie jak ropa.
Wcześniej nie miał takiego problemu. Czy to może być spowodowane że mamy Jesień??
Dodam też że jedno oko ma tak jak by zarysowane tzn. czerwony ma lewy górny róg
Proszę o pomoc.

tenshii - 13-10-2010, 17:33

kapsel99, sugeruję pokazać psu weterynarzowi.
Twój pies może mieć np zapalenie spojówek.

kapsel99 - 13-10-2010, 18:02

Wolał bym by to było tylko przejściowe dodam, iż mój pies ma to 2 dni. Dziś jak wruciliśmy z parku i mineła 1 godzina wogule niewidac było że łzawiły mu oczy. Na ten moment ma troszkę załzawione. Jeśli macie jakieś propozycje co to moze być proszę napiszcie. Poczekam do Soboty jeśli się nic nie poprawi to udam sie do weterynarza.

Może to tylko uczulenie jest jesieś pozatym zauważyłem czerwone punkty na pachwinie u nogi i na brzuszku.??

tenshii - 13-10-2010, 18:04

Możesz przemywać oczka solą fizjologiczną albo zakraplać świetlikiem - to takie kropelki
No i unikałabym spacerów w dużym wietrze

GIZELKA - 13-10-2010, 18:12

kapsel99 tak jak powiedziała tenshii przemywaj labku oczy solą fizjologiczną albo zakraplaj świetlikiem. :lookdown: Mój też miał kilka dni tak samo, zamiast ropy taka jakby woda, ale ja przemywałam solą fizjoligiczną i po kilku dniach mu przeszło ;* A z tymi plamkami..hmm.. no nie wiem może ktos inny coś takiego widział i wiedział :)
kapsel99 - 13-10-2010, 18:17

Dzięki wieczorkiem pokaże wam te oczy i plamki zrobie zdjęcia i wżuce na strone.
Dziękuje

GIZELKA - 13-10-2010, 18:34

To świetnie że je wstawisz! :-P Przynajmniej poprzyglądam się jak to wygląda ;D
kapsel99 - 13-10-2010, 19:05

Oto fotka:

Dodam również że dziś zaobserwowałem podobnego Labradora który miał podobne oczka. Może to wina zmiany klimatu tak jak pisałem wcześniej?
:(

tenshii - 13-10-2010, 19:44

kapsel99, to nie jest normaIne, więc nie powinno się tego bagateIizować. Nie mowię, że to smierteIne, aIe warto sprawdzić jaka jest przyczyna Izawienia
kapsel99 - 13-10-2010, 20:32

Jutro ide do wet. z moim Kapslem. Poinformuje was co doktor na to łzawienie powie.
badinek - 14-10-2010, 09:02

u mojego też coś takiego zauważyłam - kapsel99 napisz co ci wet powiedział, pewnie też się wybiorę, ale chcę usłyszeć opinię innego. No i zdrówka życzymy oby to było chwilowe.
nata - 14-10-2010, 09:34

A ja zauważyłam że Poli łzawią oczy podczas jedzenia. Jak odchodzi od miski to taka zapłakana jest. Nie mam pojecia czemu :/
kapsel99 - 14-10-2010, 20:32

Witam 1 godzine temu wruciłem od mojego prywatnego weterynarza.
Dał kapslowi zaszczyk, i specjalne krople powiedział że to jest infekcja. Jest jesień i u Labladorów czasami takie coś występuje. Polecił mi też by zmienić mu jedzenie. Kupiłem mu tą bakers.
W poniedziałek mam kolejną wizyte. Wszystko będzie dobrze.

Ewelina - 14-10-2010, 23:00

kapsel99, Cieszę się, że pojechałeś i małym zajął się weterynarz :) Niech kapsel szybko wraca do zdrowia :)
kapsel99 - 15-10-2010, 15:45

Dziś oczy są już w lepszym stanie.
mibec - 15-10-2010, 15:47

kapsel99, to bardzo dobrze; ale wybierasz sie na wizyte w poniedzialek?
kapsel99 - 15-10-2010, 15:54

Oczywiście że TAK.
Ewelina - 15-10-2010, 16:02

kapsel99, cieszę się, że już lepiej :)
GIZELKA - 15-10-2010, 18:40

Kapsel99 świetnie że już z nim dobrze ;*
kapsel99 - 15-10-2010, 20:41

Kapselowi zrobiły się małe strupki koło oka musi go to swędzić.
Kapsel jest straszny urwis. Może wie ktoś jak go przekonać w małym stopniu by tam nie drapał. Wczoraj w nocy budziłem się pare razy bo słyszałem, że coś tam robi z tym okiem. Możliwe, że te krople go pieką

GIZELKA - 16-10-2010, 09:46

hm..No ja niestety nie mam pomysłów ale może inni mają. :D No a z tymi kroplami że go pieką to musi trochę pocierpieć :) Będzie dobrze :victory:
kapsel99 - 16-10-2010, 23:37

Miał ktoś z was takie krople maxitrol kapsel właśnie takie ma i po 2 dniach dawkowaniach jest troche lepiej.

[ Dodano: Pon 18 Paź, 2010 ]
Witam dziś byłem z Kapslem u wet. i już jest lepiej lecz muszę jescze używać tych kropli. Jeśli coś będzie gorzej powiedział by go odwiedzić. Dziękuje wam za pomoc.

pasterz - 30-10-2010, 22:43
Temat postu: oczy
witam.
Nie wiem jak to nazwać i czy trafilem w dobry dzial ale mojej Bletce w koncikach oczu zbiera sie "coś" taka dziwna maź podobna do wydzieliny z nosa i robi jej sie to non stop wycieram to a za jakiś czas znowu to samo co sie dzieje? :cring:

tenshii - 30-10-2010, 23:05

pasterz, scaliłam Twój post z tematem o łzawiących oczach. Na przyszłość jednak proszę o wyszukanie podobnego temat zanim założysz nowy.

Co do oczek - powinieneś pokazać oczka weterynarzowi. Może to być podrażenienie od wiatru, ale może być też na przykład zapalenie spojówek. Czy oczka nie są bardziej czerwone niż zwykle?

pasterz - 30-10-2010, 23:20

tenshii, oczy są normalne nic dziwnego nie zauważyłem za wyjatkiem tego ze jakies 2 tygodnie temu przecierała sobie pyszczek łapkami może to przez to? weterynarza odwiedzam we wtorek bo musze ją odrobaczyć.

PS. wybacz, mam maly problem z wyszukiwanie gdyz wpisujac w opcji szukaj oczy wyskakuje mi kilkanaście stron różnych tematów typu biegunka, kolczatka itp jeszcze nie moge sie z tym ogarnąć

tenshii - 30-10-2010, 23:26

pasterz, no to pokaż to weterynarzowi.

A tematów postaraj się tez szukać "ręcznie" w odpowiednich dzialach :)

tenshii - 30-10-2010, 23:26

pasterz, no to pokaż to weterynarzowi.

A tematów postaraj się tez szukać "ręcznie" w odpowiednich dzialach :)

anet13 - 16-03-2012, 10:11

:cring:
przestraszylam się dzisiaj rano kiedy spojrzały na mnie po raz pierwszy tak strasznie płaczące oczka :cring:
czerwone i łzawiace, wczoraj wieczorem juz jej trochę łzawiły więc przetarłam naparem ze świetlika,a dzisiaj to już tragedia..
ide do weta wieczorem :cring:

Ewelina - 16-03-2012, 12:19

anet13, u nas niedawno było to samo zapalenie spojówek sucz dostała krople i zastrzyk zakrapiałam 3 razy dziennie po jedej kropli przez tydzień. Teraz jest super :)
anet13 - 19-03-2012, 09:23

:cring: u nas tez zapalenie spojówek, dostalam kropelki Alcon na recepte,
wet powiedzial ze w piatek do kontroli i jak się nie poprawi to bedzie musial zrobic jej zabieg,bo prawdopodobnie ma grudki pod 3 powieką,ale ona nie pozwalala sobie tam zajrzeć. Narazie jest juz lepiej ale ja się troche boje tej narkozy dla psa.. Jestem rozbita, piszcie co myślicie, może mi sie cos ułoży w głowie!

Maleńka - 19-03-2012, 10:20

Moim zdaniem jesli dobry lekarz to nic nie powinno sie stac, Pies juz jest dosc duzy wiec narkoza nic nie powinna zrobic. Narkoza zle dziala chyba na szczeniaki tylko.
anet13 - 20-03-2012, 21:21

jest juz lepiej :) mam nadzieję,że obejdzie sie bez zabiegu, zobaczymy w piątek..
mibec - 17-10-2012, 22:36

My jutro idziemy do weta - lewe oko Boosterka brzydko wyglada, jest zaczerwienione i zbiera sie ropna wydzielina: dzwonilam dzis do przychodni, kazano mi przemyc sola fizjologiczna i obserwowac, ale plukanie nic nie zmienilo, wiec jutro wet.
Di - 18-10-2012, 08:55

Ja już nie wiem, jak z tymi zabiegami; jak w czerwcu postawiła wszystkich na nogi przez mocne łzawienie, opuszczenie dolnej powieki tak, że można było sobie pooglądać worek spojowy ze wszystkich stron i ilość zielonożółtej ropy, która zabrudziła poduszkę, to zgodziłam się na zabieg i dalszą diagnozę pod narkozą. I wyszło, że żadnego grudkowego zapalenia trzeciej powieki nie było, tylko potężnie zatkane kanaliki (które zostały przetkane). Dostała kropelki i zastrzyk podspojówkowy. W sierpniu sytuacja się powtórzyła (co prawda bez tak opuszczonego worka spojowego), ale akurat na szkoleniu podpowiedziała mi, żebym jej zakropiła kropelkami i przepłukiwała duża ilością soli fizjologicznej. Poza tym, w czasie szkoleniowego dnia pojechałyśmy nad zalew, pies popływał, następnego dnia nie było ropy, a kolejnego - zniknęło zaczerwienienie... Być może to były dwie różne sytuacje, ale tak czasami siedzę i się zastanawiam, jakie są faktyczne symptomy do diagnozowania/zabiegu w narkozie...
mibec - 18-10-2012, 20:53

Boo ma zarysowane oczko, dostal masc z antybiotykiem na 7 dni - mamy smarowac i obserwowac; oby nie bylo zadnych powiklan.
Nikaaa - 18-10-2012, 20:56

mibec, mój pies w Polsce też kiedyś miał zarysowane oczko, dawalismy Detreomycyne z Neomycyną na przemian i po kilku dniach przeszło. Mam nadzieje, że i u was szybko minie :*
mibec - 18-10-2012, 21:03

Nikaaa, dziekuje :)
Mamy masc z gentamycyna; maly jak na razie sie raczej oczkiem nie interesuje, ale wetka ostrzegla ze jak zacznie sie goic to czeka nas lampa :(

Almathea83 - 18-10-2012, 21:38

mibec, dużo zdrówka dla Boo ;*
mibec - 18-10-2012, 21:41

Almathea83, ;*
Brioche - 18-10-2012, 21:43

A moja Megan ma takie jakby czerwone coś w kącikach oka. I właśnie po jedzeniu jej łzawią. Kiedy byłam ostatnio u weterynarza powiedziała, że to wygląda na zapalenie spojówek i że muszę podawać małej wapno i witaminę C. Dodatkowo poleciła nam zakraplać oczka płynem ze świetlika. I właśnie powiedziała mi, że leki typowo na zapalenie spojówek trzeba użyć w ostateczności , ponieważ są ze sterydami i widać po nich szybko różnicę ale choroba też szybko wraca.. Zastanawiam się, co o tym myśleć. Z jednej strony, przecież gdyby chciała wyłudzić ode mnie pieniądze to by poleciła te krople typowe na zapalenie spojówek.. A z drugiej strony to nie jestem przekonana, czy jest z tym tak do końca...Co o tym myślicie ?
kasiek - 19-10-2012, 09:27

mibec, zdrowka dla Boo ;*
mibec - 19-10-2012, 14:35

Brioche, ja Ci nic nie doradze, bo mam teraz pierwsza przygode z psimi oczkami.
kasiek ;*

Dzisiaj Boosiowe oczko wyglada lepiej, ale biedaczek juz sie mnie bal rano jak zobaczyl mnie z tubka :( Boje sie, bo dopiero nabral zaufania do nas, mam nadzieje, ze go nie straci....

kasiek - 19-10-2012, 14:55

mibec, mysle ,ze Boo nie straci do Was zaufania .Przeciez pomagasz mu wykonujac mu ten zabieg ,moze byc dla niego niekonfortowy ,ale skutki sa pozytywne :)
Do tej pory jakmoje widza pensete z watka nawinieta do czysczenia uszu uciekaja odemnie gdzie pieprz rosnie :-P
Ale jak juz im czyszcze te uchole to Semirro nawet zamruczy , :-P
Dobrze,zez oczkiem juz o wiele lepiej :)

Di - 19-10-2012, 20:41

mibec, pewna jestem, że piesek przekona się, że to dla jego dobra ;) moja jak widzi flakon z Dicortineffem to ucieka, gdzie pieprz rośnie. ;/

...nie wiem, jak mam to rozumieć, ale wystarczyło, że przedwczoraj wypowiedziałam się w tym temacie, a dziś mi Bianka na dzień dobry oko tarła. Ropki było tylko trochę, wczoraj się psiur wyhulał z przyrodnią siostrą i mam nadzieję, że to jednodniowa przypadłość... w każdym razie krople i sól fizjologiczna czekają, oby okazały się niepotrzebne,