forum.labradory.org

Karmy suche - Karmy: ACANA

Nikaaa - 03-10-2012, 21:46
Temat postu: Karmy: ACANA
Karmił ktoś psa Acaną Grasslands?
Postanowiłam kupic na próbę worek, ale ciekawa jestem opinii, jako że jet okrutnie droga i zastanawiam się czy warta swojej ceny.

Bedę zamawiać za jakies 2-3 tygodnie jak paniusia łaskawie zje obecnego TOTWa, a ile jej z tym zejdzie tego nie wie nikt :P

dominika92 - 03-10-2012, 23:02

To ja też się podłącze pod temat czy ktoś karmił psiaka : ACANA Lamb & Apple :)
Monisiaczek - 04-10-2012, 09:29

Ja testowałam na Sambie ACANA Lamb & Apple, niestety krótko, bo chrupki są dla niej za małe :-P
Weronika_S - 04-10-2012, 10:01

Nikaaa, Olaf jadł i Grasslands i Pacificę.Obie karmy super tolerował,sierść piękna,kupy małe,zero problemów z uszami czy oczami,bardziej jednak chyba smakowała mu Pacifica :) ale on uwielbia ryby bardziej niż mięso,może dlatego :)
dominika92 - 04-10-2012, 11:05

Monisiaczek, hmm, szkoda, że krótko :) Z tym problemu być nie powinno bo na obecnej karmie też ma małe chrupki bardzo..no nic zobaczymy :)
Nikaaa - 04-10-2012, 13:37

Weronika_S, dzięki za opinie :) A dlaczego zmieniliście karmę?

U nas jest mały problem z dostępnością rybnej wersji dlatego zdecydowałam się na jagnięcinę. Takiej karmy jeszcze nie miała, zobaczymy jak się spisze :)

Weronika_S - 04-10-2012, 15:29

Nikaaa,tylko dlatego,że szkoda mi było Lolka,że cały czas je to samo :) ale za jakiś czas wrócimy do Acany :)
Nikaaa - 04-10-2012, 15:59

Weronika_S, to podobnie jak u nas z TOTWem, chcę zamówić tą Acanę dla urozmaicenia :)

[ Dodano: 22-10-2012, 15:29 ]
Właśnie doszedł work Grasslanda. Jestem pod miłym wrażeniem zapachu karmy, jest o wiele bardziej aromatyczna niż dotychczasowy TOTW :) Jesska się oblizuje, mam nadzieję, że jej podpasuje :)

Dominika_Filip - 07-11-2012, 08:47

Nikaaa, a chrupki są większe czy mniejsze niż w TOTW?
Nikaaa - 07-11-2012, 10:21

Dominika_Filip, są niemal identyczne :)
dominika92 - 19-11-2012, 09:07

Cytat:
niestety nie jestem w stanie określić dokładnego terminu dostawy tej karmy, ponieważ produkcja została chwilowo wstrzymana w powodu wybuchu pożaru w fabryce Acany.

ktoś słyszał o czymś takim?! Tak mi światkarm odpisał.. :-o

Nikaaa - 19-11-2012, 12:03

dominika92, na stronie Acany nic nie pisze tak samo jak na stronie Champion Petfoods, który jest producentem Acany i Orijena. Ale znalazłam posty na zagranicznych forach, że pożar faktycznie był - we wrześniu;

Cytat:
The local pet store I buy dog food at posted this on facebook today.

Dearest Lucky Dog Customers,

We Just received some bad news from Champion Pet Foods (who make Orijen and Acana pet foods).

They have had a fire in one of their kitchens. Their production ability will be reduced by approx 40% for as long as two months :/ We will be stocking up as best we can but we encourage you to come in and buy some extra bags to get you through the next couple of months.

We apologize for this inconvenience. We are going to make every effort we can to help you guys get your pet food!

Sincerely,

Team Lucky Dog

źródło: http://www.mastiff-forum.com

Oraz artykuł z lokalnej gazety z 15 września 2012:

Cytat:
Morinville residents might notice a stronger odour of pet food in the air after a fire last weekend damaged a dryer at the Champion Petfoods plant.

Firefighters responded at about 4:30 a.m. last Saturday to find a fire inside one of the facility’s pet food dryers.

“The guys opened the doors on it … (and) once they hit it with water, there was lots of steam and smoke that filled the building,” said Ken Thiemann, deputy chief of operations.

He said the dryer is a “pretty good size machine” measuring roughly 30-feet long, 12-feet high and eight-feet wide. Firefighters were on scene for roughly three hours.

A crew was working at the plant at the time of the blaze and discovered the fire after doing rounds. They were working in another part of the building and no one was injured. (...)

źródło: http://www.stalbertgazette.com

[ Dodano: 19-11-2012, 12:09 ]
Znalazłam też ich profil na FB gdzie jest informacja :)
http://www.facebook.com/p...&type=1&theater

W piątek dodali post, że mają nowy piec i wszystko wraca do normy :)

koronocha - 21-12-2012, 14:52

Witam, również przeszłam na Acana lamb and apple ale tylko z tego względu, że Luna jest rzekomo alergikiem (sypie się jej strasznie sierść), podejrzewam drób i pszenice, ponieważ to najbardziej uczula psa. Poprzednio była karmiona Regal'em lamb holistics, natomiast producent który ją sprowadzał na Polskę, wycofał się z tego interesu, kupki po tej karmie rewelacja, sierść jakby się troszkę poprawiła.
Weterynarz polecił nam Acane, przyznam że nie jest to tani biznes, ale myślę że jakoś dam radę. Luna jest na Acanie 3 dzień i zauważyłam u niej wielkie śmierdzące kupy, mam tylko nadzieje że to minie i jest to spowodowane zmianą karmy. Niestety nie jestem w stanie narazie wypowiedzieć się na temat działania hipoalergicznego tej karmy, ale pożyjemy zobaczymy i na pewno podzielę się wrażeniami.

Gosbi - 04-01-2013, 21:19

Jeśli chodzi o Acane to nie miałem z nią styczności. Patrząc na skład wygląda dobrze, jednak na Polskim rynku są tańsze karmy a nie odbiegające jakościowo od Acany. Tak znana już marka może sobie jednak pozwolić na takie ceny.
koronocha - 06-01-2013, 01:49

Gosbi, jeżeli znajdziesz mi karmę o wiele tańszą dla mojego psa alergika, bez glutenu, pszenicy i drobiu o bogatym składzie z dodatkami witaminowymi to będę naprawdę wdzięczna. Wszystkie karmy, które spełniają to kryterium kosztują ok 15 zł za kilogram (niestety :( )
Nikaaa - 06-01-2013, 07:03

Gosbi napisał/a:
jednak na Polskim rynku są tańsze karmy a nie odbiegające jakościowo od Acany
A jakie na przykład? ;]
nathaliena - 06-01-2013, 13:36

koronocha napisał/a:
sypie się jej strasznie sierść
ale to chyba nie swiadczy o alergii? Labradory słyną z tego, że gubią dużo sierści. U nas, gdy pojawiła sie alergia, mój B. dosłownie wyłysiał na podgardlu. A linieje nawet na karmie hypoalergicznej.
AnIeLa - 06-01-2013, 15:32

Niestety Acana straciła w moich oczach.Gdy karmiliśmy nią Asiora miała 40 % mięsa teraz zmienili skład i w karmie Adult jest tego mięsa 30 % za to cena poszła do góry :doubt:
fadziochowa - 06-01-2013, 15:48

koronocha napisał/a:
Gosbi, jeżeli znajdziesz mi karmę o wiele tańszą dla mojego psa alergika, bez glutenu, pszenicy i drobiu o bogatym składzie z dodatkami witaminowymi to będę naprawdę wdzięczna. Wszystkie karmy, które spełniają to kryterium kosztują ok 15 zł za kilogram (niestety :( )

http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=8888 :)
bogaty skład i cena przystępna.

FadGoś - 06-01-2013, 16:17

AnIeLa, ale Adult ma chyba nadal 40% mięcha w składzie . a cena , ja będąc w PL kupiłam 18kg za 198zł
AnIeLa - 06-01-2013, 16:30

FadGoś napisał/a:
Adult ma chyba nadal 40% mięcha w składzie

Nie, ma 30 %.
Cytat:

Dehytratyzowane mięso z kurczaka (30%), parowany owies, groszek, ziemniaki, Tłuszcz z kurczaka naturalnie konserwowany mieszaniną tokoferoli, płatki owsiane, świeże mięso kurczaka (5%), świeże mięso łososia (3%), włókna grochu, lucerna, olej z wątróbki kurczaka, świeże, całe jaja(2%), olej z łososia (2%), jabłka, gruszki, słodkie ziemniaki, dynia, kabaczek, pasternak, marchewka, szpinak, żurawina, czarne jagody, organiczne wodorosty, korzeń cykorii, jagody jałowca, dzięgiel litwor, kwiat nagietka, słodki koper, liście mięty pieprzowej, lawenda, rozmaryn, Enterococcus faecium.

Adult dla ras dużych ma 33 %.

FadGoś napisał/a:
a cena , ja będąc w PL kupiłam 18kg za 198zł

To udało Ci się kupić w korzystnej cenie :) Teraz kosztuje około 250 zł w promocji około 220.

FadGoś - 06-01-2013, 17:02

AnIeLa, faktycznie ma 30% az poszłam do kubła sprawdzić ;] bo na stronach sklepów podają 40% :|
AnIeLa - 06-01-2013, 17:03

FadGoś napisał/a:
bo na stronach sklepów podają 40% :|

Dlatego ja patrzę na stronę telekarmy - tam aktualizują składy :)

koronocha - 06-01-2013, 23:13

fadziochowa, Właśnie dzisiaj przeczytałam o tej karmie i bardzo mi się spodobała :) Jak skończę worek Acany, to ją wypróbujemy :)
nikolajewna - 20-01-2013, 22:28

czy ma ktoś może aktualne zalecenia producenta co do dawkowania ACANY ADULT LARGE BREED? Na telekarmie dla psa 30 kg zalecają 400g dla aktywnych i 270g dla mniej aktywnych, ale dwa inne źródła podają dawkowanie dla psa 25-35 kg: 420-520g dla aktywnego i 310-450g dla psa o zmniejszonej aktywności. Czyli różnica dość spora :/ I już jestem głupia.
I ogólnie co myślicie o tej karmie?

Weronika_S - 21-01-2013, 11:10

co prawda ja napiszę o Acanie Pacifice-do tej pory wszystko super,ale po ostatnim worku Olaf tak się drapał,że myślałam,że zwariuję :bad: Nie wiem,czy zmienił się jakoś skład, czy coś tam dodali,ale więcej jej nie kupię :-o
Nikaaa - 21-01-2013, 11:25

nikolajewna, ja mam niestety tylko dawkowanie od Grasslanda.
A jesli chodzi o skłąd to 34% suchego mięsa to całkiem nieźle, do tego jedynym zbożem jest owies co bez wątpienia jest sporym plusem tej karmy. No i dawkowanie nie jest bardzo duze (o ile jest takie jak na telekarmie)
FadGoś chyba karmi psa tą karmą, ale nie mam pojęcia czy ma dawki :P

Weronika_S, a to dziwne, bo w Pacifice nie ma raczej co uczulać. Ja narazie kończe pierwszy worek i jestem zadowolona, co prawda mam wrażenie, że minimalnie bardziej zaczął mi sie pies sypać, ale może to poprostu taka pora roku.

Weronika_S - 21-01-2013, 11:34

Nikaaa, no właśnie sama jestem zaskoczona,tym bardziej że wcześniej Olaf jadł dosyć długo Pacificę i nie było żadnych problemów.Nie jest też uczulony ani na ryby ani na inne mięso,warzywa czy owoce.W każdym razie odpuszczam sobie tą karmę,przynajmniej na jakiś czas.
nikolajewna - 21-01-2013, 12:20

Nikaaa napisał/a:
No i dawkowanie nie jest bardzo duze (o ile jest takie jak na telekarmie)

no właśnie jeśli chodzi o dawkowanie podane na telekarmie to byłoby ok, ale jak jest takie jak w innych źródłach (już nie pamiętam gdzie to znalazłam) to wychodzi mało ekonomicznie. Na stronie Acany dawkowania nie podają, napisałam maila- jeszcze nie odpisali, ale chyba szybciej będzie jak podjadę do jakiegoś sklepu i sobie zrobię zdjęcie z tabelką z dawkowaniem.

Nikaaa - 21-01-2013, 12:24

nikolajewna, szczerze mówiąc wydaje mi się, że to dawkowanie z Telekarmy jest prawdziwe, podobne jest na Grasslandzie a 500gr to ma Pedigree które ma 4% mięsa.. Karmy Premium raczej nie maja tak wysokiego dawkowania w szczególności dladorosłego psa. Ale może faktycznie jedź do zoologa i sprawdź, lepiej mieć pewność :)
FadGoś - 15-02-2013, 12:54

No i znowu zaczynam okres poszukiwania "taniej "karmy :-P i nie wiem na co sie zdecydować :confused: Acana Classics Adult Large ? Acana Wild Prairie ? czy na nowego TOTW ?
Nikaaa - 20-03-2013, 09:10

A czy ktoś się orientuje ile mięsa jest w Acanie Lamb&Apple?
AnIeLa - 20-03-2013, 09:27

Nikaaa, według tego http://acana.com.pl/acana/pdf/12/lamb.pdf jest 45 % składników z baranka I jakości
Nikaaa - 20-03-2013, 13:22

AnIeLa, zastanawiam się właśnie nad Lamb & Apple i Grasslandem bo u nas cena identyczna a właśnie tak mi się wydawało, że L&A ma mniej mięsa więc już nie wiem o co biega :P
FadGoś - 20-03-2013, 16:56

Nikaaa, nie koniecznie mniej :-P L&A ma 45% miecha ( szkoda ze nie podane ile dehydryzowanego a ile świeżego :bad: )
Grassland ma 30% mięcha dehydryzowanego i okolo 30% świeżego ( wliczyłam jaja itp ) po odwodnieniu tego zostanie nam hmmmmm jakieś 10% miecha (może mniej )?

dobra znalazłam sklad L&A 27% dehydryzowanego mięcha i 15 % jagnieciny bez kosci ( czyli świeze mięcho , tak mi sie wydaje :-P )

Nikaaa - 28-03-2013, 22:08

Z racji tego, że L&A nigdzie nie było a karmę potrzebowałam na już padło na Grasslanda. Wielkim plusem jest to, że nie cuchnie tak rybą jak Pacifica :D I można psa spokojnie miziać od razu po jedzeniu, bo po Pacifice rybny odór powalał na ziemie :D :D
nata - 29-03-2013, 09:46

Nikaaa napisał/a:
po Pacifice rybny odór powalał na ziemie :D :D

Potwierdzam :D
Masakra, to pierwsza tak cuchnąca rybna karma z jaką się spotkałam :-P

marti_899 - 24-07-2013, 10:37

Simka, podawal ktoś z was acana puppy large breed? Bo zamieniam mojemu rikowi ( kupowalam wczesniej inna (nie wiem czy mozna pow jaka) i naczytalam sie w innym temacie skutkow ubocznych zreszta kazdy opisywal co dzieje sie z jego psiakiem i zauwazylam ze rikowi tez sie to dzieje) ze tamta karma gorsza itp ze juz sie zepsula... no i gdzies znalazlam fajny artykul facet testowal rozne karmy i opisuje jak szukac wlasciwej jak czytac sklad itp... no i cenowo acana jest tak samo jak ta stara a sklad ma moim zdaniem duzo lepszy :)
Wiking - 24-07-2013, 11:05

marti_899, ja własnie zmieniłam Wikingowi karmę na Acana puppy large breed polecona prze weterynarza, który sam ma labradory też porównywałam składy ta wydaje mi się ok
marti_899 - 24-07-2013, 11:27

Wiking, no ale od niedawna ja masz?? czy juz dluzej mu dajesz?? :) a co wczesniej jadl?? :)
Wiking - 24-07-2013, 11:47

marti_899, Daje mu od poniedziałku czyli 3 dzień mieszam mu z poprzednią wcześniej u hodowcy jadł Arden Grange je obydwie na raz nie wybiera żadnej starej czy nowej
Nikaaa - 24-07-2013, 12:10

marti_899, każdy pies reaguje na daną karmę inaczej, jeden dostanie łupieżu i biegunki a drugi na tej samej karmie będzie zdrowy i lśniący ;) Dlatego nie ma się co sugerować opiniami innych. Poza tym przy zmianie karmy na efekty trzeba czekać conajmniej 2-3 tygodnie, także spokojnie. Acana to bardzo dobra karma, szczególnie w wersji bezzbożowej, chociaż ta dla szczeniąt zawierająca 40% odwodnionego kurczaka plus kilka % innych składników mięsnych jest również baaaardzo zadowalająca :)
marti_899 - 24-07-2013, 12:57

Nikaaa, dzieki :) wiem wiem riko jadl wczesniej rc i fajnie wszystko tylko ze teraz wychodza mu te wszystkie dolegliwosci na ktore sie inni skarza i martwi mnie to jego drapanie sie i gryzienie :) wiec mam nadzieje ze po to acanie bedzie spoko :) mojak znajoma tez daje labowi acane i mowi ze mu sluzy :) tak wiec zobaczymy :) a jak nie to bede dalej szukac zlotego srodka :) a Ty co dajesz swojemu? :)
Nikaaa - 24-07-2013, 15:25

marti_899, moja była długo na Acanie Pacifica z Acaną Grassland na zmianę. Niestety w zeszłym miesiącu musieliśmy zacisnąć pasa i kupiliśmy Arden Grange, ale chyba nie do końca Jessce służy bo puszcza bąki i zrobiła się matowa. Dzisiaj przyszedł Nutrivet Instinct Atlantic Fish - tańszy niż Acana ale składowo podobny :) Jeśli się nie sprawdzi wrócimy do Acany :)
MagdaD - 24-07-2013, 15:59

Mój po Acanie "jedynie" bąki puszczał... A tak to sierść lśniąca, psiak bardzo ją lubił, z resztą czego on nie lubi, co można zjeść, albo i nie można zjeść :P
marti_899 - 25-07-2013, 10:50

Nikaaa, dobrze wiedziec ze jakis zamiennik tej acany :) (jak bede musiala zacisnac pasa napewno sprubuje tego Nutrivet Instinct Atlantic Fish :) ale na acanie wszytsko bylo ok?? :)
MagdaD, ja myslalam ze dajesz jimiemu inna karme:) a tu jednak acana i co sluzy mu?? :)

MagdaD - 25-07-2013, 10:59

marti_899, Acanę dawaliśmy, teraz jest na Brit Care lamb&rice junior large breed.. Po Acanie tak jak pisałam puszczał bąki, a tak to wszystko spoko- sierść lśniąca, super kondycja :) Skład ma niezły, tylko te bąki.. Teraz przeszliśmy, po przeczytaniu opinii na forum,na Brit Care i jesteśmy zadowoleni. Trzeba próbować, każdy pies inaczej reaguje na daną karmę :)
marti_899 - 25-07-2013, 11:02

MagdaD, wiem wiem :) no zmieniam na ta acane bo po ta co teraz ma chyba mu nie sluzy.. ;/ no ale tez swoje sie naczytalam, znow acan ma wg dobry sklad no i zobaczymy :) jak bedzie cos nie tak to znow zmienimy :) a po tym brit tez wszystko ok?? :)
MagdaD - 25-07-2013, 11:06

Po Brit Care super, bąki zniknęły, sierść lśniąca, psiak zdrowy.. Jedyną różnicą jaka może być na plus dla Acany to taka, że lepiej wchłania wodę.. Brit Care jest bardziej zbity.. My mu moczymy karmę przed jedzeniem, więc przy Brit Care Jimi musi trochę dłużej poczekać, sprawdzamy jego cierpliwość :P
marti_899 - 25-07-2013, 11:12

MagdaD, hehe :) no narazie zobaczymy jak ta acana :) jak juz poje sobie troche to w tedy napisze komentarz czy sie oplaci czy nie :P a narazie czekamy :)

[ Dodano: 09-08-2013, 14:54 ]
MA ktos z was moze dawkowanie karmy?? Bo nie wiem ile mu jej dawac... :(

[ Dodano: 04-09-2013, 16:55 ]
Wiec mialam napisac jak tam po Acanie :) zamowiony 2 worek, wiec nie jest zle, ladna siersc bardzo sie swieci i fajna w dotyku, spiochy na oczkach juz mniej uciazliwe (i wygladajace jak spiochy a nie jak smarki :P ) brak osadu na nosie, kupy bez zmian raz robi normalne a raz rzadkie ale to juz nie wiem czemu, z pycha nie smierdzi (chociaz teraz znow tak bo zeby znow wypadaja) jedynie co pozostalo bez zmian to baki smierdziuszki :) ale do ogarniecia ;) najgorsze podczas snu :)

Niteczka95 - 16-11-2014, 13:12

Ja kupiłem wczoraj na próbę Jenny Acanę Lamb & Apple, może po tym się przestanie drapać, podejrzewam kurczaka, na razie nie możemy nic więcej powiedzieć.
MissySipy - 15-12-2014, 15:08

Czesc, My z Camelem juz przerabiamy 3 karme i szukam 'złotego srodka'. Z hodowlii dostał Josere ale strasznie duzo sie po niej zalataiwl i mial łupież , zmienilismy na Purine Pro Plan Puppy z Jagniecina, ale problemy skorne narastały, twarda sierśc i kupke mial luzna wiec przerzucilismy sie na Purine z Lososiem. Z kupkami poza malymi wyjatkami , nie bylo problemu ale nadal sie drapie i ma lekki lupiez. Zaczełam analizować sklad i co? Purina na tle innych karm wypada blado.. nie posiada duzej ilosci witamin ktore inne karmy jak Acana posiadaja, ale znow czytam ze Acana to tez roznie z tolerancja.. :( mozecie mi pomoc i powiedziec wasze opinie? ktos ja dluzej stosuje?

Z gory dzieki

agn.k - 15-12-2014, 17:26

Mój Magnus próbował Acanę Lamb&Apple ale nie jadł jej zbyt chętnie także darowałam sobie, teraz je Gosbi Lamb&Rice, wcześniej Marcus Muehle Black Angus. Te dwie ostatnie je chętnie.
serend - 16-12-2014, 14:14

ja polecam karmę ACANA, mój piesek wcina jakby nic przez miesiąc nie jadł
Niteczka95 - 03-01-2015, 09:43

Podaję Jenny Acanę Lamb & Apple dokładnie już nie pamiętam, ale może z miesiąc i teraz tak się zastanawiam czy podaje jej tyle ile powinna dostawać, bo jak wiadomo nie chcę jej też przekarmić, ale ciekawi mnie to czy jej nie głodzę? ;]
Tabela dawkowania ze strony acany wskazuje, że 30 kg pies, mniej aktywny (bo za takiego uważam moją sunię, ponieważ nie uprawia żadnego sportu, ani nie biega) powinien dostawać dzienną porcję 250g, a ja jej daję 270g, które rozdzielam na 2 posiłki dziennie, a wydaje mi się, że tych granulek na porcję jest strasznie mało. Nie chcę jej głodzić, ani utuczyć :->

tenshii - 03-01-2015, 09:53

Niteczka95 napisał/a:
tych granulek na porcję jest strasznie mało

U nas też jest mało, ale pamiętaj, że karma po 'namoczeniu' w układzie pokarmowym pęcznieje i jest jej dużo, zapycha żołądek i na pewno pies się najada.
Czy zauwazyłeś aby Jenny na tej dawce chudła? Albo wyjątkowo mocniej niż zwykle (bo zakładam, że jako lab ciągle jest głodna) domagała się o jedzenie? Ewentualnie żeby jej się popsuła kondycja, np sierści? Albo osłabła i nie ma siły na aport czy coś w tym stylu?
Jeśli nie to jest OK

Niteczka95 - 03-01-2015, 10:34

No troszkę schudła, myślę że na jej korzyść :-P ale i tak skonsultujemy się z weterynarzem, ale to dopiero po weekendzie.
Ogólnie jak wszystko ok to dla mniej aktywnego piesa, 30 kg to te 250 g nie są przesadzone? Więc jak jej daje 270 g : 2 to jest ok? :)

[ Dodano: 03-01-2015, 10:36 ]
Tylko pomiędzy aktywnym, a mniej aktywnym psem jest 125g różnicy, dużo czy mało?

tenshii - 03-01-2015, 10:38

Niteczka95, to nie musi być co do grama wszystko.
Jeśli uważasz, że te 20 gram jest lepiej to tak dawaj, póki np nie zauważysz, że pies tyje.
Znasz swojego psa - wiesz, kiedy ewidentnie jest głodny bo za mało dostaje, zauważysz kiedy zacznie tyć :)
Musisz to sam wypośrodkować.

Niteczka95 - 03-01-2015, 10:42

Laby wciąż są głodne :-P ja to bym jej najchętniej dawał, bo biedna chudzinka jest głodna, chociaż i tak wszyscy "znawcy" mówią, że jest za gruba, ciekawe jak według nich powinien wyglądać labrador? :bad:
tenshii - 03-01-2015, 10:46

Niteczka95 napisał/a:
"znawcy" mówią, że jest za gruba, ciekawe jak według nich powinien wyglądać labrador?

Wszędzie tak mówią. Ludzie myślą, że każdy pies powinien mieć mega wcięcie i żebra na wierzchu.

Niteczka95 napisał/a:
Laby wciąż są głodne

Owszem, ale u nas np jest kubeczek i na nim dwie kreseczki - dawka dla Fida i dla Teyli.
I jak im daję ja albo mama to się nie dopominają, ale jak daje im mój chłopak to wiem, że dał im mniej bo się dopominają - szczególnie Teyla.
Także wiem kiedy po prostu żebrają bo chcą coś dodatkowo, a kiedy naprawdę są głodne.
Myślę, że właściciel jak rodzic, odczuwa potrzeby 'dziecka'.
Nie masz takiego wrązenia, że naprawdę jest głodna?

Niteczka95 - 03-01-2015, 21:17

tenshii napisał/a:
Myślę, że właściciel jak rodzic, odczuwa potrzeby 'dziecka'.
Nie masz takiego wrązenia, że naprawdę jest głodna?

Takiego prawdziwego głodu u niej jeszcze nie zaobserwowałem, zazwyczaj jest to takie byle coś od kogoś wymusić do zżarcia, więc chyba wszystko jest ok! :)

Magdaa87 - 18-02-2015, 12:45

Mam pytanie. Chcialabym pierwszy raz zamowic dla mojej suni karme Acana ale kompletnie nie mam pojecia jaka mogłabym wybrać . Dodam ze karma ma byc dla dorosłego labka
Bobimar - 03-03-2015, 01:38

Magdaa87, z Acany znalazłam dla dorosłych psiaków:

http://zooart.com.pl/prod...Breed-13kg.html - dla dużych psów, powyżej 25 kg.

http://zooart.com.pl/prod...d-Fit-13kg.html - dla dorosłych psów z nadwagą.

http://zooart.com.pl/prod...lands-13kg.html - karma bez zbóż z dużą ilością mięsa w składzie

http://zooart.com.pl/prod...ple-11-4kg.html - karma hypoalergiczna z jagnięciną

http://zooart.com.pl/prod...ifica-13kg.html - karma bez zbóż z rybką w składzie.

W zależności czego pies potrzebuje :) do wyboru do koloru - sklepem się nie sugeruj, ja z niego korzystam dlatego tam sprawdziłam, ale może gdzie indziej będą lepsze ceny.

Powodzenia!

missy - 14-03-2015, 22:26

Czy ktoś z was zauważył żeby po tej karmie pies bardziej się sypał? Lexi od ok 4 tygodni sypie się tak że nie nadążamy z odkurzaniem... i nie jestem w 100% pewna czy to takie "zimowe" zrzucanie sierści czy wina karmy.. bo na Acanie jesteśmy od ok miesiąca...
Vicek91 - 29-05-2017, 16:37
Temat postu: Karma do 100zł
Witam obecnie karmię mojego pieska karmą arion original puppy ale widzę że leci mu dosyć dużo futra i chyba mu się już przejadła bo marudzi przy jedzeniu jaką polecacie karmę do 100zł za 12kg?I czy jest sens zmieniać mu karmę co np. worek 12kg czy podawać mu cały czas tą samą karmę?
sienna_081 - 08-06-2017, 21:03

Z doświadczenia wiem, że nie każda karma jest dobra dla każdego psa. Czasami trzeba wypróbować kilka zanim dobierze się tą, która najbardziej będzie odpowiadała psiakowi. Mi ostatnio polecono Acanę (https://www.keko.pl/firm-pol-1440589267-Acana.html). Kiedyś jej używałam, później przeszłam na inną karmę i zastanawiam się czy nie wrócić znowu do Acany. Warto wypróbować. Zawsze jednak na początek radzę zakupić mniejsze opakowanie i kontrolować jak karma wpływa na psa, czy nie ma po niej kłopotów z żołądkiem i wypróżnianiem.