forum.labradory.org

Hodowle - Hodowla Ekado

martula - 26-01-2013, 13:14
Temat postu: Hodowla Ekado
Witam,

Jestem obecnie na etapie intensywnego poszukiwania czekoladowej rodowodowej suczki. Natknęłam się na hodowlę EKADO w Częstochowie. Czy ktoś zna może tę hodowlę?

szalej - 26-01-2013, 14:05

martula, suki nieprzebadane ( a przynajmniej nie ma żadnej informacji o tym), bez żadnych osiągnięć... na zdjęciach nie wyglądają zbyt zachęcająco. Nigdy o hodowli nie słyszałam ani o ich szczeniakach.

Z polecanych hodowli w których teraz są czekoladowe szczeniaki wymieniłabym SODALIS ( z warszawy) i DOLBIE ( z Drzonkowa), w lutym ma się urodzić piękny miot czekolad w SITKOWSKIM BORZE ( z Białegostoku)

Maleńka - 26-01-2013, 14:11

Polecam Perfect Partner tez który tez oczekuje szczeniakow choc tylko czarnych i biszkoptów :) i Lualaba bedzie tez miala miot i tam beda czekolaby

Mi sie wydaje czy jedna z ich suk labradorów jest na lancuszku dławiącym? :-o hmm faktycznie te labradorki wygladaja na jakies zaniedbane :(

luizka4don - 26-01-2013, 14:20

Po samych zdjeciac widac ze nie ma co o tej hodowli myślec... Lualaba bedzie miała szczeniaczki sama mialam od nich brac ale zdecydowalismy sie szybciej wziasc psiaka;)
Basia i Barni - 26-01-2013, 14:32

Byłam w tej hodowli,psy śmierdziały strasznie. Jedna wypuścili z piwnicy, jak chciałam zobaczyć matkę. Nie polecam. Było to 9 lat temu,bo barni jest z tej hodowli, kupiłam psa tylko dlatego,że pies był z hodowli malmesbury.
martula - 26-01-2013, 15:10

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ta hodowla odpada. Teraz mam na tapecie Gaik Modrzewiowy. Oto treść ze strony hodowli:

"Z radością zawiadamiamy iż przyszły na świat czarne i czekoladowe maluchy ze skojarzenia: Pati Gaik Modrzewiowy & Mallorn's Zenith ''Baddy''

Mamy 2 czekoladowe dziewczynki oraz 3 czarnych i 3 czekoladowych chłopców. Rodzice szczeniąt są przebadani w kierunku dysplazji stawów biodrowych (HD A - wolni od dysplazji). Ojciec dodatkowo przebadany w kierunku dysplazji stawów łokciowych( ED 0/0) Optigen A,Baddy jest również wolny od PRA (jego potomstwo nigdy nie zachoruje na postępujący zanik siatkówki)."

Czy te badania są wystarczające? Czy ktoś zna tą hodowlę?

szalej - 26-01-2013, 15:27

martula, mama ma zrobione także jedynie biodra co jest wymagane aby suka mogła mieć szczeniaki. Więc tak naprawde ma minimum jakie musi mieć... a biodra i łokcie przecież robi się w jednym momencie więc to jest kwestia oszczędzania na hodowli.
No ale ostatecznie wystarczająco bo ojciec przebadany... zależy też czy planujesz jeździć z suczką na wystawy ew. czy planujesz hodowle

mibec - 26-01-2013, 15:38

szalej napisał/a:
ostatecznie wystarczająco bo ojciec przebadany
nie zgodze sie z tym stwierdzeniem, matka powinna miec rowniez lokcie przebadane.
Zycie dalo mi bolesna lekcje i nigdy juz nie kupie szczeniaka po rodzicach i dziadkach bez wszystkich mozliwych badan.

effcyk - 26-01-2013, 16:00

szalej napisał/a:
Nigdy o hodowli nie słyszałam ani o ich szczeniakach.

ja słyszałam, ale niestety negatywne opinie. Forumowa Kasta od jkasia jest z Ekado, z tego co pamiętam Kasta miała ( ma) problemy zdrowotne.

martula, z Częstochowy to godna polecenia jest hodowla Azgard :) tyle że chyba nie mają czekoladek teraz.

martula - 26-01-2013, 16:14

A czy ktoś się orientuje ile kosztują szczenięta z hodowli Sodalis?
donia457 - 26-01-2013, 16:18

martula, sodalis jest u nas na forum :) ,wyslij do niej PW lub poszukaj strone hodowli to sie wszystkiego dowiesz :)
tenshii - 26-01-2013, 16:29

To wątek o hodowli Ekado.
O innych hodowlach rozmawiamy w odpowiednich wątkach

szalej - 26-01-2013, 17:15

tenshii, a moze zamiast skakac miedyz watkami lepiej zmienic nazwe tematu na " poszukuje dobrej hodowli z aktualnym miotem czekolad"

[ Dodano: 26-01-2013, 17:17 ]
mibec, oczywiscie, że masz racje, napisałam " ostatecznie" w takim kontekscie, że " ja bym nie wzieła, bo dla mnie ostatecznie i minimalnie to za mało :P "

martula - 26-01-2013, 17:23

Bardzo dziękuję za pomoc. Ostatecznie zdecydowałam się na Sodalis (dziś urodzą się czekoladki) i nawet już dokonałam wstępnej rezerwacji. Myślę że ta hodowla spełnia wszelkie możliwe wymagania.

Pozdrawiam cieplutko

Basia i Barni - 26-01-2013, 21:36

Ja Ekado odradzam, widziałam i wiem swoje :lookdown:
tenshii - 27-01-2013, 11:26

szalej napisał/a:
tenshii, a moze zamiast skakac miedyz watkami lepiej zmienic nazwe tematu na " poszukuje dobrej hodowli z aktualnym miotem czekolad"

jest temat "jaką hodowlę wybrać" i tam można zadawać takie pytanie

szalej - 27-01-2013, 11:52

tenshii, myślę, że temat i tak poszedł swoją drogą i doszliśmy do porozumienia
dr. Adam - 30-01-2013, 15:13

Witam serdecznie, i po przeczytaniu tej nagonki jednej z osób na firmę, na hodowlę EKADO, nie mogę się z tymi oszczerstwami zgodzić, jestem dr, co prawda nie psim, ale kupiłem od p.Dobrowolskich jakieś 2 tyg temu piękną suczkę labradorkę, i muszę powiedzieć że jeżeli chodzi o papiery, wszystkie szczepienia itd to jest na najwyższym poziomie, suczka byłp pachnąca, byłem z moją 2 letnią córeczką, i jak tylko zobaczyła to szczenie to się zakochała od pierwszego spojrzenia, była i jest pięknie zadbana, a matka jej, nie mogę złego słowa napisać bo i zadbana i jak to labrador przylepka, także ja z mojej strony polecam wszystkim osobom, które chcą mieć pieska z dobrej, a nawet b.dobrej hodowli, polecam hodowlę EKADO z Częstochowy, teraz moi znajomi, z tego co się orientuję też mają zakupić labradorka właśnie z tej hodowli, także polecam i pozdrawiam państwa Dobrowolskich z EKADO !!! z poważaniem; dr Adam z Katowic
Maja 12 - 30-01-2013, 15:18

Ja kupiłam labradora z hodowli Ekado i wszystkie posty napisane na tym forum są kłamliwe i tendencyjne,mam wrażenie że napisane po to by szkalować hodowle a zareklamować inne.z tego co widziałam psiaki w hodowli są zadbane sama dostałam czyściutkiego pieska.Chciałam tylko dodać że wszystkie labradory muszą być przebadane bo inaczej nie mogą być hodowlane i ich szczeniaki nie dostaną metryk związku kynologicznego.
anna34 - 30-01-2013, 15:31

No i posypały się chyba fikcyjne osoby z reklamą :-P
nathaliena - 30-01-2013, 15:40

dokładnie, hodowca reklamę chce sobie pewnie zrobić, na próżno :-P
Ja nie kupiłabym psa z tej hodowli.
dr. Adam napisał/a:
dr Adam z Katowic
no padłam ha ha :D
Maleńka - 30-01-2013, 15:59

Bo my jestesmy slepi i nie widzimy jak suki wygladaja na zdjeciach :P
AniaCz. - 30-01-2013, 16:15

dr. Adam napisał/a:
nie mogę się z tymi oszczerstwami zgodzić, jestem dr, co prawda nie psim,

Jakie ma to z znaczenie czy jesteś doktorem czy sprzątaczką? :-o

effcyk - 30-01-2013, 17:24

nowo zalogowani i na dodatek obrońcy, więc proszę poczytać ten temat, widać nie taka idealna hodowla ( ps. temat dotyczył głownie hodoFli cykarzew z Częstochowy, ale widać ktoś nie zapomniał napomknąć o Ekado ) :
http://forum.labradory.or...af258012a59da1d

posty zacytuje: jkasia
odradzam tylko jedna - Ekado. A dlaczego? Bo nie dbaja tam o psy, suki nie dostaja własciwej karmy i suplementacji w okresie ciazy,a to sie odbija na zdrowiu szczeniat. Kasta jako 3 mies szczeniak bardzo chorowała i prawie zdechła. Skonczyło sie poważną operacja . Poza tym była tak zarobaczona, że dopiero po 3 odrobaczaniu udało sie zwalczyc robaki. Szczeniaki były karmione ryżem i trzymane w jakis podpiwniczeniach. Ja jak brałąm Kaste to nie miałam tej wiedzy jaką mam teraz. Poza tym, nie wybierałam hodowli a Kaste dostał własciciel jej ojca który jest z lubelszczyzny.On nam ja przywiózł. Kasta ma cały czas problemy zdrowotne, teraz czeka ją kolejna operacja. Dlatego odradzam te konkretną hodowle.

w tym samym temacie post beatrix:
dziewczyny ja tez padlam ofiarą hodofcy ekado:
suczka ma 3,5mca ma sie dobrze
watpie czy ja szczepil na cokolwiek,juz o wscieklizniue nie wspomnie
nie wydal mi ksiazczki zdrowia przy odbiorze pieska(bylam 2 razy gdyz chcialam odebrac ja w pozniejszym terminie)bo twierdzil ze dal wczesniej z kserami rodowodow rodziców rafy jak ja wiem co mi dawal,potem z moim wetem zrobilismy mu akcje okazalo sie ze zgubil dobre sobie a na duplikat nie mam co liczyc bo rzekomo nie ma namiarow na lecznice ...smieszne.mam nową ksiazeczke z wpisem z 3 szczepieniem ktorgo ja akurat dokonalam,co to za problem zeby tamten wet dal duplikat ksiazeczki wpielabym sobie i juz...
modle sie zeby nic ja teraz nie chwycilo,powinni zabierac psy takim hodofcom ktorzy karmia smieciową karma pt pedigree i sa wypaleni zawodowo..
mozna zglosic to jakos do zwiazku lub toz?ja na ich miejscu dokladnie przejrzalabym papiery i odebralabym psy....
ciesze sie jedynie ze zabralam ja z tego pseudo otoczenia..szkoda psa,ja karmie ja sams fieldem,mieszka w ganku ma poslanie szkole ja,kocham
nie wiem tylko jak bedzie z jej socjalizacja jak bog wie co tam przezyla..ciesze sie ze ja ocalialm jednak chcialabym zrobic cos wiecej dla tych psiakow i pokazac ze nie jestem mloda i glupia i nie ze mna te numery,nie dal mi ksiazeczki narazil psa ale lepiej zeby sie nim zainteresowali..

chyba wyssane z palucha nie jest ? jak widać są pozytywne i negatywne opinie na temat samej hodowli. Każdy robi jak chce, ja wychodzę z założenia że lepiej nie ryzykować na zasadzie " a może trafi nam się zdrowe szczenie" ... a może jednak nie i do tego nie zaszczepione i nie odrobaczone ? , tylko szukać bardzo dobrej, sprawdzonej i szanowanej wśród psiarzy i hodowców hodowli. Chociaż miałabym wydać na szczeniaka z renomowanej hodowli 2 razy więcej i przebyć po niego 2 razy dłuższą drogę, zrobiłabym to bez wahania.

Ryniu - 30-01-2013, 22:40

dr. Adam, Maja 12, posty wysłane są z tego samego komputera.
Adres mailowy jest używany przy prowadzonej działalności w Częstochowie (nie Katowice?) Nazwisko jest też takie samo jak hodowcy.
Korzystanie z dwóch kont to wyraźne naruszenie regulaminu forum.

nikolajewna - 30-01-2013, 22:46

...ale wpadka :D
Ale chyba każdy kto przeczytał te wspaniałe dwa posty się zorientował o co chodzi. Słabo wyszło. Bardzo słabo :D :D :D :D :D

[ Dodano: 30-01-2013, 22:54 ]
....zaniedbanych psiurków tylko szkoda :(

donia457 - 30-01-2013, 22:58

ale jaja :D :D jak berety :bad: :D :D
Maleńka - 30-01-2013, 23:03

To pan hodowca juz sam wystawil opinie o sobie hahahaha!
donia457 - 30-01-2013, 23:06

:-P :D
nikolajewna - 30-01-2013, 23:17

A tak serio to mogliby to zrobić w bardziej inteligentny sposób, a tak potwierdzili jedynie złe opinie o swej hodowli. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem.
martula - 01-02-2013, 21:36

No to teraz się cieszę że zaczęłam ten temat. Może dzięki temu, oprócz mnie to również ktoś inny uniknie dużego błędu. Tylko psiaków szkoda :(
Ewelina - 01-02-2013, 21:41

haha teraz tu wpadłam i poprawiłam sobie humor wieczorem. Dobrze, że powstają takie tematy :)
Kitty - 01-02-2013, 22:18

Brawo,brawo piszcie, edukujcie przyszłych właścicieli. Gdybym miała wiedzę taką jaką posiadam w tej chwili nigdy nie kupilibyśmy szczeniaka z pseudo. Każdemu napiszę i doradzę, że lepiej wydac duże pieniądze na szczeniaka i cieszyc się jego zdrowiem. Dobre hodowle nie muszą się reklamowac i śledzic for internetowych tak jak w tym przypadku :-P

nikolajewna napisał/a:
Ale chyba każdy kto przeczytał te wspaniałe dwa posty się zorientował o co chodzi. Słabo wyszło. Bardzo słabo

Dobre, dobre ]:)

helena Meier - 03-02-2013, 13:37

Schönen guten Tag zusammen Ich bin durch eine polnische Bekannte auf diese Seite aufmerksam geworden. Sie hat mir mit ihren Polnisch- Kenntnissen geholfen, eine wunderschöne Hündin aus Czestochowa zu ergattern. Die schöne Hündin habe ich bei den durchaus gastfrundlichen, netten und bescheidenen Herrschaften Dobrowolski ergattern können. Ich habe den Herrn Kazik Dobrowolski als einen sehr netten, ordentlichen, und auf höchst professionllem Nieveau arbeitend, kennen gelernt. Herr Dobrowolski und seine Frau führen ihre Zucht professionell leidenschaftlich, mit Herz und Seele. Selbstverständlich habe ich mir zuerst ein Bild davon gemacht, wie es in dieser Zucht zugeht und muss gestehen, dass ich sehr positiv überrascht worden bin! Herr Dobrowolski ist seinem Beruf gegenüber ein hingabevoller Mann, der seine Arbeit ernst nimmt. Daher bin ich ein überzeugter EKADO Fan. Der Nae soll nicht beschmutzt werden, bitte macht euch selbst ein Bild davon. Meine polnische Freundin hat mir so ziemlich alles übersetzt, was hier über den angeblichen Zustand der EKADO Zucht geschrieben wurde und ich muss gestehen, dass ich entsetzt und fassungslos bin, was diese Behauptungen angeht. Ich kann mir nicht vorstllen, dass die Haltung der Hunde und ihr Zustand Mängel aufweisen. Ich war selbst vor Ort udn habe mir ein Bild von dem Geschehen gemacht. Aber mal ehrlich, die EKADO Zucht macht ihre Arbeit durchaus ORENTLICH, UND DEN VORSCHRIFTEN ENTSPRECHEND! Was muss ich hier lesen, von wegen Hunde werden in einem dreckigen Keller großgezogen.. auch das ist eine bösartige Behauptung und üble Nachrede, welche ich mir nicht gefallen lassen würde. Ich war noch vor 2 Wochen da und auf Sauberkeit, Ordnung, Ipfungen und korrektes, soziales Umfeld der Hunde wird BESONDERS GEACHTET!!! Toller Epfang, nettes, freundliches und vernünftiges Ehepaar! Alle Welpen geimpft, tattoviert, gut ernährt und sauber! Was will man mehr. Selbstverständlich habe ich hier in Deutschland EKADO weiterempfohlen und wünsche den Herrschaften Dobrowolski viel Erfolg und alles erdenklich Gute!
aganica - 03-02-2013, 14:31

Każdy ma prawo, wyrazić swoje zdanie na temat hodowli.Cieszy nas, że pani zdanie na w/w temat jest pozytywne.Każdy ma inne priorytety i wymagania.
Ten kto był i widział..ma prawo ocenić.Jeden pozytywnie drugi negatywnie w zależności od odczuć.Szkoda tylko, że tych negatywnych jest dużo więcej.

Maleńka - 03-02-2013, 14:52

aganica, Ty rozumiesz to po niemiecku?:D
AniaCz. - 03-02-2013, 15:35

Super. Rejestruje się na forum, czyta temat po polsku, a odpowiada po niemiecku? :-o
Bardzo dziwne. :)

helena Meier - 03-02-2013, 16:28

So ist es Frau Aganica. Ich danke Ihnen für Ihre Objektivität und schließe mich der Meinung an! Schön wenn es mehr von solchen Menschen gäbe, die Anderen nicht nur Schaden wollen // @AnaCz. : Gute Frau, ich lasse mir von einer Freundin die Einträge übersetzen, habe ich aber bereits erwähnt ;) und außerdem würde ich an Ihrer Stelle erstmal meinen Eintrag übersetzen bevor sie etwas darüber schreiben! Genau das ist auch das Problem, Sie urteilen einfach so, ohne sich je ein Bild gemacht zu haben, traurig/ pol.: smutne !
Maleńka - 03-02-2013, 16:48

Hmm wydaje się to być żałosne :)
AniaCz. - 03-02-2013, 17:22

helena Meier, jeśli piszesz do mnie posta rób to po polsku. :-> To jest polskie forum, kultura wymaga tego by dostosować się do języka w którym jest zrobione.
Edyta G. - 03-02-2013, 17:23

...ZALOSNE to sa te wszystie komentarze,nie majac pojecia ,nie znajac Ludzi w tym wypadku Panstwa Dobrowolskich zucaja obzydliwe oszczerstwa tylko zapewne poto aby skrzywdzic i okaleczyc Hodowle EKADO. Zazdrosc i zlosliwosc ludzka nie zna granic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pytam po co to wszystko?????
Kupilam cztery lata temu 2 suczki od panstwa DObrowolskich i jestem bardzo zadowolona! Nieminol dzien abym byla niezadowolona! Wrecz przeciwnie!

@Helena, ich lebe auch in Deutschland, nicht weit entfernt von dir und muss sagen, dass auch ich empört war ueber das was ich hier lesen musste! Ich bin sehr froh, dass ich die Hunde bei EKADO geholt habe. So liebevolle und so wie du sagst, gastfreundliche Menschen, die ich dort erlebt habe! Diese bösartige Art der Menschen kennt wirklich keine Grenzen. Da gebe ich dir Recht!

Naprawde ludzie, zrobcie sobie wpierw obraz tej hodowli bedac tam na miejscu, i dopiero potem komentujcie! Ja bedac na miejscu, zastalam goscinnych, czystych, normalnych z duza i profesionalna wiedza o psach, zwlaszcza o labradorach! Ci ludzie niemaja zadnej piwnicy!!! Sa czysci i dokladni! Uprawiaja zawod z sercem i to najwazniejsze! I taka powinna byc takze opinia o nich! Bo taka prawda a nie jakies bzdory !

AniaCz. - 03-02-2013, 17:23

Maleńka, żałosne to mało powiedziane. :)
Maleńka - 03-02-2013, 17:25

AniaCz., masakra jaka opinie wystawia sobie hodowca, czyżby kolejne konto fikcyjne? :D to sie zaczyna robic zabawne :D
AniaCz. - 03-02-2013, 17:31

Edyta G., żałosne jest to, że będąc nową osobą na forum nawet nie napisałaś kilka słów o sobie. Ja o tej hodowli nie napisałam słowa, nie byłam tam więc wypowiadać się nie będę. Mogę tylko skomentować zdjęcia ze strony internetowej. Żaden szanujący się hodowca nie robi psu zdjęć do strony internetowej na parkingu marketu. Po drugie sunia kompletnie nie jest ustawiona. Zdjęcie Wery Ekado gdzie sunia na łańcuszku usiłuje wąchać trawę, a ktoś jej w tym czasie trzyma ogon to jest profesjonalizm. 8)
Edyta G. - 03-02-2013, 17:56

I po co te wszystkie glupie komentarze??? naprawde nierozumiem,typowa polska mentalnosc!!! Zgnoic,zdeptac,osmieszyc i sie glupio usmiechac,typowe dla Polaka!!!!!!
Maleńka - 03-02-2013, 17:58

Edyta G., tu mentalność nie ma nic do rzeczy, poprostu mówimy co widzimy. Proste.
helena Meier - 03-02-2013, 17:59

AnisCz. Emmmm nein! :) Ich Lache mich hier gerade weg ;) Und malenka du hast ja wirklich keine Ahnung süße hahaha
anna34 - 03-02-2013, 18:02

Żadne komentarze po niemiecku z ironicznym uśmieszkiem nikogo tutaj nie przekonają,ze to dobra hodowla,skoro dobra nie jest.
A hodowca dawno powinien dac sobie spokój i się nie poniżać.

Edyta G. - 03-02-2013, 18:03

@ Malenka,a bylas i widzialas?
tenshii - 03-02-2013, 18:07

Edyta i helena Meier to po raz kolejny dwie te same osoby.
AniaCz. - 03-02-2013, 18:10

anna34, dla mnie to jakaś żenada.
Edyta G. napisał/a:
I po co te wszystkie glupie komentarze??? naprawde nierozumiem,typowa polska mentalnosc!!!

Jakie twoim zdaniem komentarze są głupie?
Jeśli ktoś zajmuje się hodowlą 33 lata to chyba potrafi ustawić psa w pozycji wystawowej?
Ja komentuje to co widzę na stronie internetowej. Dla mnie brak profesjonalizmu i tyle.

[ Dodano: 03-02-2013, 18:12 ]
tenshii, tak myślałam. :)

Maleńka - 03-02-2013, 18:13

tenshii, hahaha :D i kto mi teraz powie ze wlasciciel hodowli to osoba normalna?:D zamiast zalozyc oficjalne konto i bronic oficjalnie hodowli to takie jaja :D

Edyta G., wystarczylo popatrzec na zdjecia psow na stronie hodowli.

FadGoś - 03-02-2013, 18:14

Tak jak napisała aganica każdy ma prawo do swojej opinii :)
W MOJEJ opinii hodowca na siłę próbuje do siebie przekonać i co rusz kogoś podsyła nowego (albo i nie nowego ;] ) do wystawienia sobie pochlebnej opinii .
Zastanawiające jest jak szybko po zalogowaniu znajdują temat o Ekado ;]
Edyta G., na forum są 3 osoby które tam były lub maja psiaka z tej hodowli , maja więcej niż 1 posta nawet więcej niż 100 postów i nie maja pochlebnej opinii na temat tej hodowli , dla mnie sa to osoby zaufane ktore nie zalogowały sie tylko po to aby bronić hodowli , w mojej opinii przeciętnej , bez jakis rewelacji ;]
helena Meier, gratuluje b.dobrej zanjomości jez. Polskiego . mi wujek google tak poprawnie nie tłumaczy :D

Almathea83 - 03-02-2013, 18:29

tenshii napisał/a:
Edyta i helena Meier to po raz kolejny dwie te same osoby.

w zasadzie to jedna osoba w dwóch nickach :D

Ostaś - 03-02-2013, 20:28

Kolejna amatorszczyzna... żeby z tego samego IP posty pisać :D
Przepraszam za off :)

iness8@o2.pl - 03-02-2013, 20:40

Matko ale się uśmiałam :D