|
forum.labradory.org
|
|
Choroby - Niedoczynność tarczycy
ksantia - 06-09-2011, 19:05 Temat postu: Tarczyca Hej, dawno na forum nie pisałam ale właśnie wróciłam od weta i muszę się z kimś podzielić nowiną. Mój pies ma graniczny poziom hormonu tarczycy Jest to wykryte dość wcześnie ale jest to dobra droga do niedoczynności. Od jutra Luna będzie brała hormony w tabletkach. Poza tym w ciągu 1,5 miesiąca straciła na wadze 6kg i Pani doktor obawia się, że razem z zwiększonym pragnieniem i sikaniem może to oznaczać początek niewydolności nerek lub wątroby. Kolejne bardziej dokładne badania za miesiąc. Patrzę na nią i jakoś mi tak dziwnie
nataliaaa - 20-10-2011, 22:12
Witam czy ktoś miał większe doświadczenie z tarczycą u labka od tary siostra ma podrjrzenie tarczycy jakie są objawy ona chudnie wazy juz 20,5kg kiedy moja tara 28 a są to siostry z tego samego miotu moja siostra jest załamana jest to sunia w mojej galerii ta czarna szilunia jakie są objawy tarczycy ona strasznie zachłannie je wręcz połyka a chudnie nie ma wymiotów i biegunek
Bora - 21-10-2011, 08:04
Niedoczynność tarczycy ma różne objawy. Pies raczej tyje niż chudnie.
http://www.vetopedia.pl/a...ycy_u_psow.html
Trzeba zbadać krew. Ja robię zawsze profil w idexxie.
nataliaaa - 25-10-2011, 18:36
Niestety szilka ma zewnatrzwydzielnicza niewydolnosc trzustki
blablador - 18-06-2012, 19:06 Temat postu: Niedoczynność tarczycy Czy jest ktoś na forum kto ma psiaka z niedoczynnością tarczycy? Niestety my jak się dziś na 90% okazało mamy Bajka od jakiś 2-3 tygodni chodzi ospała, smutna, osowiała, zaspana, nie ma ochoty na zabawę, bieganie, przytyła (od roku walczymy z jej otyłością i nie ma efektów mimo stosowania karmy dietetycznej ??????) wysiłkiem dla niej jest wejść do domu, gdzie wcześniej już przed nami stała pod drzwiami i czekała aż my wejdziemy. Sierść gubi do tego stopnia, że po bokach i pod pachami ma wyłysienia... Nagminnie się drapie i wylizuje łapy. W pierwszym momencie myśleliśmy, że to alergia. Pojechaliśmy do weterynarza (nowego, ponieważ wcześniejszy mimo wizyty stwierdził, że wszystko jest ok i tak ma być ) i zaczęliśmy kurację. Na dzień dobry oznajmiliśmy, że już mamy dosyć weterynarzy, którzy tylko chcą na nas zarobić, a nie pomagają naszej Pupilce. Serce nas boli jak ona się męczy, a my jesteśmy bezradni... No i zaczęło się. Najpierw retrospektywa wcześniejszego leczenia Bajuchy. Rok temu (bo już wtedy byliśmy zaniepokojeni) miała robioną zeskrobinę na grzybicę z której jak stwierdziła Pani weterynarz nic nie wynikało więc na tym zakończyło się leczenie....a Bajka nadal gubiła sierść i się lizała. Zmieniliśmy weterynarza no i wpadliśmy jeszcze gorzej... Bajce nic nigdy nie było i jak to stwierdził Pan dr mamy psa, który symuluje...swoją drogą zdolna ta Bajka skoro potrafi symulować nawet gubienie sierści . Jak się teraz okazało z poprzednich wyników Bajka miała drożdżaka między łapami i nadal ma bo nie wyleczony i ,,prawdopodobnie" grzybicę (słaba, ale jest), które powinny być od razu wyleczone. Teraz musimy nadrobić to wszystko. Bajka została odrobaczona (zapobiegawczo) od ,,środka" (cestal plus) i od zewnątrz (fypryst). Dostała zastrzyk hipoalergiczny żeby się nie drapała, ale pomogło to na ok 5 dni. Mamy teraz kurację Imavrolem. Dziś miała pobraną krew no i okazało się.... CHOLESTEROL 369!!! Na 90 % tarczyca - niedoczynność. Mimo wszystko postanowiliśmy, że zrobimy badania laboratoryjne żeby mieć 100% pewności bo mamy dosyć już tych niedociągnięć, a i ona biedna się męczy. Niestety nie mogliśmy wysłać krwi do badania bo...wcześniejszy pan dr ,,nic jej nie jest" jak u niego byliśmy ok 2 tygodni temu tak zapisał nazwę leku który jej podał, że nie wiadomo co to jest, a może to być coś co spowoduje zakłamanie wyniku na hormony tarczycy. Jutro czeka mnie wycieczka do niego z prośba o rozszyfrowywanie tego co napisał. Nowy pan weterynarz zweryfikuje czy można pobrać krew już teraz czy odczekać jeszcze 4 tygodnie. Zmieniamy też Bajce karmę na okres 2 miesięcy z ROYAL CANIN Club Adult Slim na Hills D/D Canine duck and rice. (Tak na marginesie mamy do sprzedania NOWY nie otwarty worek 15 kg karmy royal canin ponieważ zamówiliśmy nie potrzebnie, bo teraz musimy zmienić możemy odsprzedać za 110 zł ). Ta nowa karma ma pomóc w regeneracji skóry i sierści. Po badaniach zaczynamy kurację hormonalną. No i tu mamy pytanie - czy ktoś ma psiaka, którego leczy właśnie na niedoczynność tarczycy?? Jak to wygląda?? Wiemy już że leki są drogie i prawdopodobnie do końca jej życia, ale dla niej wszystko!!! Chcielibyśmy żeby ktoś podzielił się z nami swoim doświadczeniem. W tej chwili marzymy tylko żeby na pyszczek naszej Bajki wrócił uśmiech, którego nam teraz brak
Dudzia - 18-06-2012, 20:37
Mojej znajomej kolezanki labka ma niedoczynnosc tarczycy. Z tego co wiem to dostaje tylko Euthyrox, czyli to co podaje sie ludziom z niedoczynnoscia (wiem, bo sama biore).
Jezeli chodzi o kwoty, to leki wcale nie sa drogie. Za opakowanie place ok. 8 zl i starcza mi na 3 miesiace. Zalezy oczywiscie od dawki ktora sie bierze. Ale kwoty nie sa jakies powalajace.
Cos mi sie kojarzy ze tamta labka bierze 50 mg dziennie.
Tu cennik: Euthyrox
Jako zamiennik jest tez letrox, novothyral lub jodthyrox. Te dwa ostatnie duzo drozsze.
Podejrzewam, ze u psow, podobnie jak u ludzi niedoczynnosc tarczycy powoduje wlasnie otylosc, zmeczenie, suchosc skory.
Nie jest to jednak nic strasznego i przy odpowiednim dobraniu lekow nie ma wiekszych objawow.
Najwazniejsze aby wet postawil poprawna diagnoze, wystawil recepte a po jakims czasiu psina poczuje sie lepiej.
Napewno bedziecie musieli dbac o jej diete, bo niestety niedoczynnosc to walka z nadwaga, a wiemy, ze dla labkow to niezdrowe.
Duzo zdrowka dla Bajki
blablador - 18-06-2012, 21:11
No właśnie z wagą najgorzej bo musimy zrzucić ok 4 kg a co do leków to chciała bym się zorientować ponieważ dzisiaj wet powiedział, że leki będą drogie bo ok 140 zł na miesiąc (30 dni). Powiedział, że te dla ludzi są gorzej przyswajane przez psy czy coś takiego...już nie możemy się doczekać kiedy zaczniemy jej podawać leki żeby się lepiej czuła
troskliwa - 18-06-2012, 21:26
bablador moja Abi od od 9 miesiecy ma stwierdzona niedoczynnosc tarczycy .Mimo ze wczesniej robilismy badania i bylo git .Obecnie jest na Eltroxinie 100 mcg , lub Euthyrox 100 mcg poziomy sukcesywnie sie podnosza badania robimy systematycznie .U mojej suni nie było problemow skórnych typu wyłysien siersc wypada sezonowo skóra nie robi sie tłusta .Co do wagi trzyma 28 , 29 kg . No u twojej suni cholesterol dosc wysoki rzeczywiscie .Ale nie ma co panikowac róbcie badania i wdrażajcie leczenie co moge dodac od siebie zbadajcie jej serduszko Echo EKG aaa i co wazne i czesto tego weci nie mówia trezba pamietac ze leki podaje sie na czczo tz 30 minut przed posiłkiem to naprawde bardzo ważne
[ Dodano: 18-06-2012, 22:30 ]
O matko a co to za leki Abi dostaje ludzkie i z tego co wiem najczesciej zwierzakom tez je weci zapisuja .
blablador - 18-06-2012, 21:33
Przy kolejnej wizycie na pewno powiemy o serduszku. Jak już robić badania to kompleksowo żeby nie było żadnych wątpliwości. A czy uważacie, że faktycznie te same leki dla ludzi i dla psów to zły pomysł? Jakoś nam się wierzyć nie chciało, ale cóż my się mało znamy na tym
[ Dodano: 18-06-2012, 22:36 ]
No właśnie nie wiemy co to za lek... i dlatego mamy wątpliwości.
[ Dodano: 18-06-2012, 22:37 ]
Nie tyle co do leku co do ceny i czy aby na pewno nie można dać tańszych,a równie dobrze działających.
troskliwa - 18-06-2012, 21:44
Można by zaczac od ludzkich leków zobaczyc jak sunia zareaguje i tak badania pierwsze musicie zrobic za jakies 4- 6 tygodni
blablador - 18-06-2012, 21:46
I tak zrobimy w razie oporów pana wet grzecznie zasugerujemy nasz pomysł a właściwie Twój troskliwa
Baszka - 18-06-2012, 21:51
Goldi ma niedoczynność tarczycy i przy jej wadze 27kg dostaje dziennie 500 mg Euthyroxu, dzieloną na dwie porcje rano i wieczorem o stałych godzinach.
Taka dawkę dostaje już od ponad 2 tygodni, po badaniu krwi na T4, według zaleceń lekarza opiekującego się fundacyjnymi goldenami
Za tydzień kontrolne badanie krwi /po3 tygodniach stosowania/ i zobaczymy efekt kuracji
tenshii - 18-06-2012, 22:20
Moja poprzednia suka miała podejrzenie niedoczynności i mieliśmy brać leki ludzkie
Ewelina - 28-06-2012, 16:08
Hej u nas też jest takie podejrzenie. Sierść od 2 miesięcy się strasznie sypie. Teraz jest na takim etapie, że wyłazi z niej nie tylko podszorstek, ale również okrywa wierzchnia. Dodatkowo sierść jest strasznie tłusta i pojawił się łupież. No i odkąd jestem chora strasznie przytyła. Dostaję tylko suchą karmę 2 razy dziennie czyli 250g. 3 tygodnie temu ważyła 26,5kg przy dzisiejszym ważeniu 28,5 kg. Dzisiaj dostała zastrzyk wzmacniający z witaminami B i za 2 tygodnie mamy zrobić najpierw T4 u mojej wetki jeżeli coś wykażę zrobimy test i wyślemy do analizy.
Ogólnie jest bardzo smutna. Nie ma w niej chęci do działania cały dzień potrafi przespać. Zrobiła się trochę wycofana. Czy to może mieć wpływ?
tenshii - 28-06-2012, 16:13
u młodych psów podobno hormony tarczyny mogą być w normie ze względu na to, że tarczyca jeszcze nie jest zniszczona.
My robiliśmy badania na obecność przeciwciał antytyreoglobulinowych
Ewelina - 28-06-2012, 16:18
tenshii, Zobaczę co wyjdzie na tym T4 Yokula ma już skończone 5 lat. Jeżeli nic nie wyjdzie zrobię testy na obecność przeciwciał. Pamiętasz ile płaciłaś za te testy?
tenshii - 28-06-2012, 16:19
Ewelina napisał/a: | Pamiętasz ile płaciłaś za te testy? |
za hormony coś koło 20 zł
za przeciwciała koło 100 zł, ale wówczas wysyłaliśmy krew za granicę.
Obecnie powinno być taniej bo już robią u nas
Ewelina - 28-06-2012, 16:21
Myślałam, że koszta są większe nastawiałam się na 300zł w górę. Dzięki na razie nie będę się nakręcać. Napiszę ze 2 tygodnie co wyszło i co dalej dziękuję za pomoc
tenshii - 28-06-2012, 16:28
Ewelina, powodzenia
blablador - 10-08-2012, 19:50
No i po badaniach...Bajka nie ma niedoczynności tarczycy , ale... bo zawsze musi być jakieś ale, nadal nie wiadomo czy coś jej jest czy nie. HMMMmmmm co prawda po zmianie karmy z royal canin na hills'a jej nastrój się zmienił i jest w dużo lepszym ,,humorze". Sierść już mniej się sypie, ale nadal jest jej mniej niż powinno być. Póki co wet kazał czekać... i jak tylko zauważymy coś niepokojącego to mamy się do niego bezzwłoczne zgłosić. Aby ograniczyć lizanie łap i duPeCzki nasza Wariatka nosi w domu kołnierz . Tak się do niego przyzwyczaiła,że jak się bawić i wariować to tylko w kołnierzu bo bez niego już nie ma takiego fanuuuu hahahah. Sierść powoli na łapach odrosła i nie jest już taka czerwona. Teraz duuuużo pływamy, biegamy, spacerujemy i aportujemy więc nie ma czasu na myślenie o głupotach hahaaha , a i sił Bajucha nie ma na inne czynności jak tylko spanie po wyczerpującym dniu
Chelsea - 16-08-2012, 18:56
Czesi zrobiła się sucha skóra, włos matowy i łamliwy dostaje olej brit sierść sypie się nie naturalnie wet zalecił skończenie tego oleju jeżeli sierść się po miesiącu nie poprawi robimy badania w kierunku tarczycy
Weronika_S - 17-08-2012, 13:40
Chelsea, a ma jakieś inne objawy oprócz sierści?Nie martw się na zapas
Ewelina - 17-08-2012, 15:01
Chelsea, U nas po zmianie karmy wszystkie dolegliwości przeszły.
Chelsea - 17-08-2012, 17:39
Weronika_S, nie nie ma skóra czysta, uszy też, strajkowała mi 2 dni a dziś zjadła normalnie i nic więcej żadnych objawów oprócz stanu sierści który jest tragiczny
Dokite - 17-08-2012, 18:05
Chelsea, drapie się? Jeśli tak, to gdzie najbardziej?
Dużo zdrówka dla Czesi
Ewelina - 18-08-2012, 08:59
Chelsea, Może zmień jej karmę i zobacz czy nie będzie poprawy. Moja wcześniej wcinała Acanę z jabłkiem a sierść była w tragicznym stanie. Dopiero po przejściu na karmę rybną sierść wróciła do normalności i nie sypie się z niej tak jak na początku a miałam pół roku wyciągnięte z życiorysu.
Chelsea - 18-08-2012, 09:39
Dokite napisał/a: | Chelsea, drapie się? Jeśli tak, to gdzie najbardziej? |
rzadko może raz lub 2 razy dziennie ale nie częściej co do karmy jesteśmy na Brit Care z łososiem do tego olej również z Brit już 2 butla po 1000ml nie wiem na jaką zmienić już tyle mieliśmy tych karm w połowie września do kontroli jeżeli się nie poprawi to badania w kierunku tarczycy jeżeli się poprawi to i tak zrobimy badania dla pewności
kasiek - 18-08-2012, 10:26
Chelsea, bedzie dobrze
Chelsea - 23-08-2012, 08:42
dziś jedziemy robić badania na niedoczynność tarczycy Czesi sierść jest tragedia sypie się i sypie już ma przełysienia
Ewelina - 23-08-2012, 11:14
Chelsea, Trzymam kciuki ile będziecie czekać na wyniki robicie w indexie?
Chelsea - 23-08-2012, 11:21
dziś na 18.30 jedziemy a wyniki jutro koszt 200zł
kasiek - 23-08-2012, 11:29
Chelsea, trzymam kciuki za Was dziewczyny
kolorowooka - 23-08-2012, 12:33
Chelsea tez zaciskamy lapki za pozytywne wyniki.
agusia1974 - 23-08-2012, 15:58
trzymam kciuki
mibec - 23-08-2012, 16:31
Chelsea, daj znac jak tylko bedziesz miala wyniki
Kesja - 23-08-2012, 16:38
Chelsea, trzymamy kciuki!
Almathea83 - 23-08-2012, 16:41
Chelsea, będzie dobrze
Chelsea - 23-08-2012, 16:42
mibec, dobrze wyniki będą jutro trzymajcie kciuki
Ewelina - 23-08-2012, 16:43
Trzymamy bardzo mocno
Chelsea - 23-08-2012, 18:21
jutro po południu będą wyniki mam czekać na telefon jeżeli tarczyca wyjdzie w porządku czeka Nam dieta eliminacyjna
Dokite - 23-08-2012, 20:04
Trzymamy kciuki za zdrówko Czesławy
tenshii - 23-08-2012, 20:36
Moja Daisy łysiala symetrycznie po bokach.
Podejrzewano NT ale okazało się, że to AZS
Pomogła karma
ROYAL CANIN Sensitivity Control
kasiek - 24-08-2012, 13:06
Chelsea, i jak tam?
Chelsea - 24-08-2012, 17:43
jeszcze 15minut i będe znała wyniki
ppaula2 - 24-08-2012, 18:06
Chelsea, trzymam kciuki
Chelsea - 24-08-2012, 18:37
Tarczyca ok ale po wynikach z morfologii stawia na AZS
Almathea83 - 24-08-2012, 18:40
Chelsea, widzisz, a tak się martwiłaś, cieszę się że jest ok <nie wiem co to AZS>
Dokite - 24-08-2012, 18:49
Chelsea napisał/a: | po wynikach z morfologii stawia na AZS |
A powiedz mi, co to jest? To AZS?
ppaula2 - 24-08-2012, 19:14
Atropowe zapalenie skóry?
tenshii - 24-08-2012, 19:20
Atopowe Zapalenie Skóry - czyli to co miała Daisy
Może spróbujcie z tym Royalem - nam pomogło jak ręką odjął
Dokite - 24-08-2012, 19:40
Cytat: | Atropowe zapalenie skóry? |
tenshii napisał/a: | Atopowe Zapalenie Skóry |
A mnie uparcie pchało się Akademicki Związek Sportowy
Wyguglowałam to sobie. Niefajne.
Chelsea - 25-08-2012, 07:28
tenshii napisał/a: | Atopowe Zapalenie Skóry - czyli to co miała Daisy |
tak właśnie
tenshii napisał/a: | Może spróbujcie z tym Royalem |
Nam znów poleca karmę z Hills
[ Dodano: 25-08-2012, 08:42 ]
tenshii, tą karmę do końca życia musi brać???
tenshii - 25-08-2012, 10:30
Chelsea napisał/a: | Nam znów poleca karmę z Hills |
wiesz co - na ten temat sie nie wypowiem, bo nie znam tej karmy, jeśli wet poleca to pewnie też jest dobra
my zaczęliśmy Royala i podpasowała
jeśli chodzi o pożywienie to tak - do końca życia
przypomniało mi się, że przed karmą jadła gotowane - specjalnie ułożone przez weta dla psów z AZS
zaraz poszukam przepisu, też się dobrze sprawowało, ale karma jednak wygodniejsza
mimo wszystko może komuś kiedyś pomoże
tenshii - 25-08-2012, 10:31
1 doba głodówka, tylko woda
2 i 3 doba - kleik ryżowy lub kisiel zrobiony na rosole (prawdziwym, przygotowanym na warzywach i mięsie, nie na kostce rosołowej)
od 4 do 7 doby - ryż biały 450 gram, rzodkiew biała 90 gram, marchew 75 gram, ryba morska 150 gram, algi morskie 15 gram, rozgneiciony sezam 21 gram, fasola azuki 30 gram, oliwa z oliwek 3 łyżeczki od herbaty, tary surowy imbir - 3 łyżeczki od herbaty plus wspomniane witaminy (to co gotowane ma być rozgotowane)
2 i 3 tydzień (wszystkie składniki oprócz warzyw rozgotować) - ryż biały 450 gram, ryba morska 300 gram, algi morskie 15 gram, rozgnieciony sezam 21 gram, miąższ dyni 150 gram, fasola azuki 30 gram, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki surowego tartego imbiru
Warzywa jakie można podawać: rzodkiew biała, kapusta biała, kapusta pekińska, pomidor, papryka, brokuły, marchewka, grzyby boczniaki, grzyby shiitake, grzyby pieczarki, gotowane tarte czerwone buraki.
Ilość warzyw - do woli i jak najwięcej. Oprócz czerwonych buraczków, dynii i grybów, wszystkie inne warzywa starać się podawać w stanie surowym.
Ryż może być zastąpiony przez ziemniaki.
Fasolka ma być moczona w wodzie przez całą noc, i gotować do miękkiego.
Oliwą z oliwek polewać tuż po zgaszeniu ognia.
Od 4 tygodnia należy podawać ogólno witaminowo-mineralny preparat.
Jako rybę morską podawać: dorszcz, mintaj lub morszczuk. Nie stosować pangi, ryby maślanej i łososia norweskigo.
Nie wolno podawać: nabiału, jajek, kaszy, produktów mącznych, cebuli, czosnku, innego mięsa niż ryba morska, kości, podrobów i aloesu.
Ilość ryżu i fasolki podana w stanie suchym, przed ugotowaniem.
Na początku kuracji mogą pojawić się krosty na skórze, nie przyjemna woń, zwiększona wydzielina z nosa, z oczu i skóry (proces oczyszczania)
Jeśli pies wykaże biegunkę z powodu nagłego podania surowych warzyw, gotować je przez pare dni i ponownie starać się podać w stanie surowym.
Ewelina - 25-08-2012, 10:54
Chelsea, Cieszę się, że z tarczycą wszystko ok
przemulson - 15-08-2013, 14:25 Temat postu: NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY Witam.
Mój pies ma prawie 1,5 roku i od zawsze problemy ze skórą i sierścią. Z daleka wygląda dość okazale ale jak się przyjrzeć z bliska to widać że skóra jest sucha. Miejscami na brzuchu występują zaczerwienione strupy. Łupież w zasadzie ma cały czas no i pełno martwych włosów. Sierść się z niego sypie. Karmiony jest karmami hipoalergicznymi (brit care lamb&rise junior) - wcześniej royal canin więc nie jest to raczej alergia pokarmowa.
Weterynarze przepisali już chyba wszystkie możliwe suplementy diety i leki.
Postanowiłem zawitać do innego weta i ten ma podejrzenie niedoczynności tarczycy mimo że ta przypadłość obejmuje trochę starsze psy.
Jak myslicie czy może miec rację? Koszt badania laboratoryjnego to ok 140 zł. Ciekawe jaki będzie potem miesięczny koszt lekow ponieważ tej choroby nie da się wyleczyć.
Grapy - 15-08-2013, 14:49
przemulson, a właśnie raczej wygląda to na alergię i po co dawać suplementy skoro karma jest dobra?? Dodatkowo go obciążasz.
Nie podajesz jakiegoś dodatkowego białka??
Jakie suplementy i ile podajesz?
Nikaaa - 15-08-2013, 15:05
przemulson, nie miałam nigdy do czynienia z psami z zaburzeniami tarczycy, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie u mojej suki praktycznie jedynymi karmami jakie się sprawdzają są karmy rybne - kurczak powoduje rozwolnienie a ostatnio po 2 miesiącach na karmie z jagnięciną sierść zrobiła się matowa i pies miał niewielki łupież. Może u was też ma to jakieś znaczenie?
Nie jestem wetem i nie wiem jak źle to u Was wygląda ale może spróbujcie innej karmy. Dodatkowo radziłabym mimo wszystko zrobić badania, nie jest to jakaś kolosalna suma, a przynajmniej będziecie wiedzieć czy to tarczyca czy nie.
figula1 - 15-08-2013, 15:30
to ja wtrącę swoje trzy grosze jako, że jestem w kursie dzieła. Ja, sama personalnie mam niedoczynność tarczycy i moja Ayla, jak się okazało także. Nie miała kłopotów z sierścią, czy skórą, ale była taka zawsze senna, powolna. Badanie wykazało też, że ma zwolnioną akcję serca. Zrobiliśmy badania - profil tarczycowy i niedoczynność tarczycy została stwierdzona.
Od ponad miesiąca przyjmuje hormon tarczycy, poziom T4 i fT4 poprawił się, jest już w dolnej granicy normy, trochę więcej życia jest w suni. Ayla przyjmuje Euthyrox 350mg dziennie w dwóch dawkach. Miesięczny koszt to około 14 zł. Jest też weterynaryjny hormon tarczycy, ale jest znacznie droższy. Mam nadzieję, że te informacje przydadzą się zainteresowanym.
przemulson - 15-08-2013, 15:52
Cytat: | Jakie suplementy i ile podajesz? |
Są to zalecone przez weta witaminy z grupy B dodawane w kroplach do karmy. Ostatnio otrzymywał taki olej dermafit też dodawany do karmy. ewekty nie były specjalnie widoczne.
[ Dodano: 15-08-2013, 16:59 ]
Nikaaa napisał/a: | Mianowicie u mojej suki praktycznie jedynymi karmami jakie się sprawdzają są karmy rybne - kurczak powoduje rozwolnienie a ostatnio po 2 miesiącach na karmie z jagnięciną sierść zrobiła się matowa i pies miał niewielki łupież. Może u was też ma to jakieś znaczenie? |
W zasadzie karm z łososiem jeszcze nie testowałem. Najpierw był to royal canin labrador junior (w składzie był kurczak) a potem to britt lamb&rice junior.
Jaka karmę z łososiem możecie polecić?
[ Dodano: 15-08-2013, 17:01 ]
figula1 napisał/a: | Ja, sama personalnie mam niedoczynność tarczycy i moja Ayla, jak się okazało także. Nie miała kłopotów z sierścią, czy skórą, ale była taka zawsze senna, powolna. Badanie wykazało też, że ma zwolnioną akcję serca. Zrobiliśmy badania - profil tarczycowy i niedoczynność tarczycy została stwierdzona.
Od ponad miesiąca przyjmuje hormon tarczycy, poziom T4 i fT4 poprawił się, jest już w dolnej granicy normy, trochę więcej życia jest w suni. Ayla przyjmuje Euthyrox 350mg dziennie w dwóch dawkach. Miesięczny koszt to około 14 zł. Jest też weterynaryjny hormon tarczycy, ale jest znacznie droższy. Mam nadzieję, że te informacje przydadzą się zainteresowanym. |
Badania na tarczycę zrobie ale osobiście wole żeby była to sprawa karmy, ktora może w końcu uda mi się dobrać...
Grapy - 15-08-2013, 16:49
figula1, też zrobiłam wszystkie hormony tarczycy Holce jakiś czas temu i nie zapomnę stresu jak czekałam na wynik a jeszcze wetka zadzwoniła z takim grobowym głosem,że szok. Ale u nas wszystko ok.
przemulson, sprawdź Cibau ryba,ma bardzo dobry skład.
figula1 - 15-08-2013, 17:19
przemulson napisał/a: | osobiście wole żeby była to sprawa karmy, ktora może w końcu uda mi się dobrać... |
i tego Ci życzę Z niedoczynnością tarczycy można żyć, ale jest to mocno upier.....we .
Nikaaa - 15-08-2013, 19:08
przemulson, u nas najlepiej sprawdziła się Acana Pacifica. Obecnie jesteśmy na Nutrivet Instinct Atlantic Ten Fish który od Acany składowo ciut lepszy ale niestety zawartość białka jest dosyć spora więc będziemy wracać na Acanę. Również byłam bardzo zadowolona z TOTW Pacific Stream ale z uwagi na dysplazję musiałam zmienić karmę na taka z dodatkiem glukozaminy.
Powodzenia, oby to nie tarczyca
inkapek - 27-03-2014, 23:17
No i my trafiamy do grona chorych. Neski alergia zaczęła mocno postępować więc zasugerowano nam zrobienie badań w kierunku tarczycy, wyszła niewydolność od wczoraj jesteśmy na lekach.
Ewelina - 28-03-2014, 08:39
inkapek, Oj biedna mysza, myślicie też nad zmianą karmy czy leki wystarczą? Oby niunia przestała się drapać
troskliwa - 28-03-2014, 08:57
inkapek no to wiajcie w gronie my podajemy leki juz prawie trzy lata a co macie zaordynowane my jestesmy na ludzkim Eutyrox 100 mcg badania poziomow co 3 miesiace u nas objawow skornych nie bylo wcale ale co zauwazylam zdecydowanie mniej jej wypada czyli tylko sezonowo powodzenia
inkapek - 28-03-2014, 10:01
troskliwa, jesteśmy na eltroxin 100mg. Dostaje 2 tabletki dziennie. Ewelina, tak zmieniamy karmę na trovet ze zwiększoną ilością omega.
Wszystko mi się wali syn w szpitalu na zapalenie płuc, ja w szpitalu jak z nim byłam nabawiłam się mega anginy ropnej aż zwracam ropą i jestem na zastrzykach i dodatkowo antybiotyku mąż mnie zmienił a ja w domu. Neska niedoczynność...jestem załamana
Ewelina - 28-03-2014, 17:27
inkapek, Paulinko tulę mozno tak to już jest że jak się coś sypię to wszystko na raz. Szybkiego powrotu do zdrówka dla całej rodzinki
troskliwa - 28-03-2014, 19:35
inkapek eutyrox czy eltroxin to to samo my tez zaczynalismy od 2tab dziennie ale po roku bierze 4czyli dzienna dawka 400 mcg ale nie zamartwiaj sie wystarczy systematycznie podawac leki pol godziny przed jedzeniem i jesy git i Wam zycze szybkiego powrotu do zdrowia
inkapek - 28-03-2014, 21:51
troskliwa, za 4 tygodnie kolejne badania po podawaniu leku i ustalenie konkretnej dawki. Zdrowie się przyda...syn miał dziś wyjść...podejrzenie rota... więc nadal w szpitalu z kolejnymi kroplówkami.
Monisiaczek - 29-03-2014, 14:44
inkapek, trzymaj się kochana Szybkiego powrotu do zdrowia dla całej rodziny.
troskliwa - 29-03-2014, 18:01
O kurczatko teraz taka pogoda raz cieplo raz zimno niestety sprzyja rozwojowi roznego rodzaju dziadostwa duzo sily i zdrowka dla synka.
inkapek - 29-03-2014, 21:14
troskliwa, Monisiaczek, dziękujemy trzymamy się trzymamy bo kto jak nie my
[ Dodano: 29-03-2014, 21:15 ]
troskliwa, a wy na jakiej karmie jesteście? zmienialiście czy nie?
EmiM - 06-04-2014, 12:31
Witam was wszystkich, chciałabym wam opowiedzieć jak sprawa niedoczynności tarczycy wyglądała u mojego Marleya. Zaczęło się od tego, że podczas operacji na stawy, którą przeszedł ( cierpi na dysplazję stawową ) mózg Mańka stwierdził, że nie potrzebne mu oddychanie – złapał bezdech. Psa trzeba było reanimować a mi świat przewrócił się do góry nogami, gdy to usłyszałam.
Piesek dochodził do siebie i wszystko wydawało się być w porządku, zaczął szybciutko stawać na nogi i brykać jak dawniej. Pływał w rzece, chętnie nosił wszelkie gałęzie i patyki, dzielił się nimi z suczkami ( prawdziwy z niego amant ) Z czasem coraz częściej zaczęliśmy obserwować u niego lękliwość i strach, wycofał się, już nie bawił się z innymi psiakami, do tej pory pies był niezwykle towarzyski, bawił się z miłą chęcią, dzieci kochał szczerze a w szczególności, te najmniejsze jedzące kukurydziane chrupki Zaczął często szczekać nawet przy najmniejszym nagłym hałasie, swoich towarzyszy zabaw omijał szerokim łukiem, chował się za mną gdy na ulicy zobaczył dziecko i bardzo zobojętniał. Spał całymi dniami był ciągle zmęczony. Mogłabym to z przekonaniem nazwać psią depresją. Moje „zdrowotne doświadczenia” bardzo pomogły nam w diagnozie Marleya. W mojej rodzinie niedoczynność tarczycy i choroby związane z naszym układem hormonalnym, odpornościowym, są na porządku dziennym. Sama choruję na niedoczynność tarczycy i zespół objawów autoimmunologicznych. Marley zachowywał się dokładnie tak samo jak ja tyle, że nie przybierał na wadze. Lęki, depresja, ciągłe zmęczenie i spanie. Udaliśmy się do weterynarza. Po wywiadzie i badaniach jakich wynik dostaliśmy diagnoza była jasna – niedoczynność tarczycy. T4 poza normą. Poziom białych krwinek, który wyszedł w morfologii był nawet do trzech i pół razy wyższy niż wskazany. Czyli o ironio mój psiak, a właściwie jego choroba również jak i moja ma podłoże autoimmunologiczne.
Zachęcam was więc do przeprowadzenia wraz z T4, TSH zwykłej morfologii krwi i obserwacji, jednak nie wpadajmy w paranoję przy tym wszystkim
Prócz zachowania nic nie dawało objawów choroby.
Lorena - 06-04-2014, 18:57
Niedoczynność tarczycy to bardzo częste zjawisko j retrieverow, warto wykonywać badania krwi od czasu do czasu, gdyż często u starszych psów się zaczyna pojawiać ten kłopot.
badinek - 27-05-2014, 08:12
Ja mam pytanie. Czy niedoczynność tarczycy może być przy prawidłowych wynikach t4, ft4, tsh ? Pytam bo nie wiem dlaczego mój Badi traci sierść, wiem że labki linieją ale on ma już łysy placek na boku i dalej sierść się przerzedza. Skórę ma w tych miejscach ciemniejszą jakby brudną. Alergii nie podejżewam, był na totw rybnym kiedy to się zaczęło teraz zmieniłam. Nie ma zaczerwienienia, nie drapie się. W domu jedynie śpi ale on zawsze był grzecznym psem. Na spacerach szybko się męczy. Ma zwolnioną pracę serca. Mimo tego hormony tarczycy ma w normie , pośrodku normy. Podaję mu kwasy omega, teraz dołożyłam nawet po pół łyżeczki tranu. Jeśli nie będzie poprawy to już nie mam pomysłu.
tenshii - 27-05-2014, 08:20
badinek, moja poprzednia suka miała podejrzenie niedoczynności tarczycy. Podstawowe wyniki były w normie. Wet powiedział mi wówczas, że póki pies jest młody i tarczyca jest niezniszczona to wyniki mogą być prawidłowe.
Wówczas należy sprawdzić poziom przeciwciał antytyreoglobulinowych.
badinek - 27-05-2014, 09:30
Dziękuję. Wet nam o tym nie powiedział. Pobrał zeskrobiny - czysto. Powiedział że nie ma tarczycy przy takich wynikach. Kazał podawać kwasy omega i czekać. Poczekam i odwiedzę innego weta.
EmiM - 28-05-2014, 14:55
Taka sina skóra, wyglądająca jak przybrudzona, szara to właśnie częsty objaw alergii u Labków.
|
|