| |
forum.labradory.org
|
 |
Szkolenie - Zawody Obedience i PT
szalej - 20-08-2012, 09:44 Temat postu: Zawody Obedience i PT Szukam i szukam, a w temacie szkolenie jest tylko jeden temat o obedience. Naprawde nikt nie ćwiczy?
Może ktoś ćwiczy PT?
W moim mieście już drugi rok z rzędu będą organizowane przez centrum szkolenia psów FENIKS, " Międzynarodowe zawody psa towarzysza I stopnia w Nowej wsi". Są to zawody towarzyskie, bez patronatu ZKwP, ale z prawdziwymi śedziami PT/Obedience
Mamy zamiar i w tym roku wystartowac - problem mam teraz, z którym psem
Zawody będą na przełomie września/października, nie wiem, czy uda mi się Bliską przygotować
A temat zakładam, bo chciałabym miec miejsce, gdzie można pisać o postępach w szkoleniu, jakie problemy wystąpiły i jak je można rozwiązać Bo niestety nie ma takiego tematu u nas na forum
Paseczka - 20-08-2012, 11:55
My się zastanawiamy czy nie pojecha w tym roku na jakieś zawody z posłuszeństwa...
Karoola - 20-08-2012, 20:11
szalej, ja szukałam kiedyś w mojej okolicy takich chociażby zajęć, najbliższe znalazłam w Katowicach, ale i tak jakoś mi nie po drodze
Ale byłam na jednych zawodach OBI w Wawie jako widz, bardzo mi się podobało
Teraz klasa maturalna, więc w ogóle nie będę miała czasu na szkolenia itp
Choć w przyszłości bardzo bym chciała coś takiego z psem trenować
No i trzymamy kciuki za przygotowania Wasze i start, może można wystąpić z dwoma psami?
szalej - 20-08-2012, 20:21
Karoola, wymówki wymówki Ja w klasie maturalnej pierwszy raz wziełam udział w zawodach z hakerem,
*uwaga, teraz będe się chwalić*
1/12
pierwszy raz w zyciu coś wygrałam
Pytałam nawet, czy puchar napewno nie jest przechodni tylko pewnie małym druczkiem było
a z dwoma psami oczywiście mogłabym ALE w najlepszym wypadku Bliska będzie miała skonczone dopiero 5 miesięcy Czy ona będzie coś umieć... a najprawdopodobniej będzie miała nawet mniej, jakoś ze 4,5 jak ona ma konkurować z dorosłymi psami...
Karoola - 20-08-2012, 20:50
szalej, poczekaj chwilkę, zaraz wkleję zdjęcie
[ Dodano: 20-08-2012, 20:52 ]
Wkleję później, bo aparat mam w pokoju rodziców, a ja niby się uczę To za pół godziny też się pochwalę
[ Dodano: 20-08-2012, 21:46 ]
Palinka - 20-08-2012, 21:54
| szalej napisał/a: | | A temat zakładam, bo chciałabym miec miejsce, gdzie można pisać o postępach w szkoleniu, jakie problemy wystąpiły i jak je można rozwiązać |
Ja się bardzo chętnie przyłączę do dyskusji o postępach w szkoleniu, chociaż my ćwiczymy tylko rekreacyjnie Uczymy się głównie sami, byliśmy kiedyś na warsztatach OBI, usłyszeliśmy nawet, że mamy próbować sił na zawodach, ale mi jakoś odwagi brak Myślałam żeby zacząć od rally, ale też na myśleniu się skończyło.
Super puchary, też takie chcemy
szalej - 20-08-2012, 22:04
Karoola, chyba powinnyśmy ten temat nazwać " chwalcie się wszystkim co możliwe"
Palinka, a myślisz, ze ja się nie bałam? Ja do ostatniej chwili byłam pewna, że to zły pomysł
Najbardziej bałam się tego, ze Hake ucieknie mi z ringu i doleci do jakiegoś psa... ale pomimo wielkiego stresu, było naprawde fajnie, super doświadczenie, dlatego mam nadzieje znów wziąć udział i tobie też polecam!
Karoola - 20-08-2012, 22:04
| Palinka napisał/a: | też takie chcemy |
No to na zawody! Na pewno świetnie by wam poszło, a Ty strachasz Odwagi i sama będziesz się tu takim chwaliła!
[ Dodano: 20-08-2012, 22:09 ]
szalej, no to temat byłby krótki, bo to na razie wszystko u mnie
Ale w tym roku też startujemy i w naszej kategorii wiekowej (weteran ) jesteśmy sami póki co
neravia - 20-08-2012, 22:16
ale super temacik! gratuluję Wam dziewczyny, musiałyście sporo pracy w to włożyć!
szalej - 20-08-2012, 22:26
Karoola, no, u mnie temat też się na tym jednym pucharze skończył a kiedy macie teraz zawody? U nas podobno szykuje się konkurencja i to duża Już nie oczekuje pucharku, może chociaż dyplom pocieszenia? xD
neravia, zapraszamy do przyłączania się
Karoola - 20-08-2012, 22:35
szalej, 15 września
szalej - 20-08-2012, 22:38
Karoola, no to my jakos podobnie tzn wrzesień albo początek października To będziemy trzymać kciuki
Karoola - 20-08-2012, 22:41
szalej, okej
Pikuś - 21-08-2012, 07:42
My mieliśmy robić sobie PT na obozie, ale na obóz nie pojechaliśmy
bunia69 - 21-08-2012, 08:19
szalej gratulacje
myślę że i tym razem pójdzie wam dobrze
inkapek - 21-08-2012, 12:40
Mi też ciągle odwagi brak. Niby Neris dużo potrafi ale ja nadal twierdzę że trzeba czegoś więcej no i ja muszę się przestać bać.
Paseczka - 21-08-2012, 13:09
A mi brak czasu... Ale w końcu pojadę. Ktoś ma dostęp do całego kalendarza zawodów? Mozna by go wrzucić na forum...
szalej - 21-08-2012, 13:12
Paseczka, nie ma takowego z tego co wiem.
Na tej stronie w miare na bieżąco są podawane zaowdy:
http://akiline.pl/obi/?page_id=2327
Palinka - 21-08-2012, 18:53
| szalej napisał/a: | | Najbardziej bałam się tego, ze Hake ucieknie mi z ringu i doleci do jakiegoś psa... |
No właśnie też tego się obawiam, że rudy doleci do jakiegoś psa i to nie w celach zabawowych I to nad relacjami z psami musiałabym najbardziej popracować, no i nad precyzją, bo z tym też u nas nie najlepiej...
szalej - 21-08-2012, 19:33
Palinka, no, ja dalej się boje czy mi pies z ringu nie wyleci nie w celach zabawowych nawet w trakcie naszego "bycia" na ringu interweniowałam u szkoleniowca mojego, bo ktoś sobie wszedł na teren z samcem doga, haker był na siad zostań, więc jakby mi wystrzelił to bym nie miała co łapać.
U nas najgorsze jest to, że hake praktycznie nie aportuje Jest też bardzo powolny, ze względu na wiek... jak inie na równaj, to nigdy nie będzie wyglądać jak te młode owczarki, tollery czy bordery ktore mamy w konkurencji
inkapek - 21-08-2012, 20:45
Oj ja też się tego boję więc i dlatego tak to odwlekam choć pracujemy nad tym to i tak obawy są.
Palinka - 21-08-2012, 20:53
| szalej napisał/a: | | U nas najgorsze jest to, że hake praktycznie nie aportuje |
Moris aportuje, ale memla koziołek Ale Haker w ogóle nie chwyta tak z siebie nic do pyska??? A używasz klikera? Bo mi się wydaje, że szłoby wyklikać takie chwytanie, skoro sam z siebie nie wykazuje chęci... Ale pewnie jak przez tyle lat Ci się nie udało, to się po prostu nie da.
A z tą powolnością... Mój rudy ma dopiero trzy lata, a już brakuje mu dynamiki. Najgorsze jest to, że on nie jest za bardzo ,,zabawkowy", a smakołyki spowalniają. Musiałabym co drugi dzień kupować nową zabawkę
No i równaj z kontaktem wzrokowym to dla Morisa zbyt skomplikowane ćwiczenie, a przecież ma tylko iść i patrzeć Strasznie się zniechęca jak to ćwiczymy.
szalej - 21-08-2012, 21:12
Palinka, Hake z natury wogóle nie aportuje. Z klikerem dużo mi się udało wyćwiczyć, tak, że w domu NAWET APORTOWAŁ ( tzn zdarzało mu się) ale to na tyle skomplikowana komenda, że wiedziałam, że szybko mi psa wypali... on się szybko zniechęca i mimo, że naprawde rozłożyłam tą nauke na 1,5 miesiąca, aportował dosłownie 2!! razy na sesje ( jedna na dwa dni) to mi się wypalił... a na dworze wogóle nie aportował. Kilka razy podjął, ale nigdy nie przyniósł go. zazwyczaj puszczał w połowie drogi do mnie i leciał sam.
Hake nie jest nakręcony ani na zabawki, ani na smakołyki, minimalnie na głos i pieszczoty, ale największą nagrodą to dac mu spokój takie on ma podejście więc nauczyć go czegoś skomplikowanego, albo doprowadzić do perfekcji, kiedy pies mi się WYPALA to naprawde dołujące... on szybko się uczy czegoś nowego, ale nie umie tego nigdy DOSKONALE.
z utrzymywaniem wzroku dałam sobie już spokój patrzy się na mnie jak siedzi/lezy, stoi, nie jak idzie
No, teraz wszystkiego ucze dziecko od nowa, ale też mi często ręce opadają
Palinka - 10-09-2012, 21:14
Byłam wczoraj obejrzeć zawody rally obedience w Poznaniu i jestem zła na siebie, że się nie zapisałam Wiem, że to nie to samo co obedience lub PT, ale w przypadku mojego rudego to i tak byłby ogromny sukces gdyby wystartował. Było mało psów i myślę, że dałby radę. Pewnie nie za szybko zorganizują kolejne zawody w okolicy...
szalej - 10-09-2012, 21:24
Palinka, i widzisz? Teraz przynajmniej wiesz, że możesz
Ja po tych zeszłorocznych zawodach też szukałam już innych
W tym roku dalej nie wiem czy wystartuje, czy mam " z czym", teraz byly ciagle wystawy, w ten weekend promocja adopcji, w przyszly poznan a w nastepny juz zawody.... nie mam czasu ani przypomniec hakerowi, ani bliska nauczyc
Palinka - 10-09-2012, 21:53
| szalej napisał/a: | | Palinka, i widzisz? Teraz przynajmniej wiesz, że możesz |
No w sumie to nie mam pewności czy kompletnie nie odmówiłby współpracy Ale o dziwo nie rzucał się na psy i był raczej wyluzowany, więc może nie byłoby tragicznie. Może pójdziemy za ciosem i wybierzemy się w październiku do Gdyni, póki jeszcze rally nie jest znane i mało osób startuje
| szalej napisał/a: | | nie mam czasu ani przypomniec hakerowi, ani bliska nauczyc |
Ja poza tym, że nie mam czasu to zazwyczaj wracam z pracy wściekła i potem nie mam cierpliwości do rudego I zazwyczaj się cofamy po takich ,,treningach"
szalej - 11-09-2012, 05:31
Palinka, wstyd się przyznać, ale mam Bliską od 2 miesięcu i nie miałam czasu jej jeszcze nauczyć żadnej sztuczki Do tej pory uczyłam ją tylko takiego generalnego " zachowywania się" żeby była " dobrym psem". Umiała tylko to co niezbędne, siad, waruj, stój jeśli chodzi o komendy.
Kilka dni temu naszło mnie żeby nauczyć dzieci zamykać drzwi, ale zabrakło mi cierpliwości - chociaż one nauczyły się bardzo szybko
Wczoraj wpadłam na pomysł, że może wypadałoby, żeby chociaż łape podawała - sama się nie spodziewałam, że pies łape podawał dosłownie po 3 minutach, a po następnych dwóch umiała przybić piątke i prosić. Myślałam, że Haker jest pojętny, ale jemu by to zajeło conajmniej cały dzień opanowanie to do takiej perfekcji
Ale podawanie łapy, a wykonywanie bardziej "skomplikowanych" komend jak siad z odległości już Bisią przerasta narazie Ale chyba bardziej zostań niż cokolwiek innego, jak ona ma motor w tyłku <haha>
Palinka - 11-09-2012, 19:23
To faktycznie nie może Ci się taki talent zmarnować
| szalej napisał/a: | | a wykonywanie bardziej "skomplikowanych" komend jak siad z odległości już Bisią przerasta narazie |
Oj jeszcze się młoda nauczy i tego Ja mojego ,,starego" psa dopiero teraz uczę stój na odległość i najlepsze jest to, że wraz ze zrozumieniem o co mi chodzi, zapomniał jak się na odległość siada
dominika92 - 14-09-2012, 13:03
gdzie można poczytać więcej o tych zawodach? Wymagania, regulamin? Jest jakieś ograniczenie wiekowe psiaka?
Nie myślę o tym teraz, ale może jak Hela się jeszcze trochę bardziej uspokoi za 3 lata?:P Bo jak nikogo nie ma to świetnie nam się pracuje, jedyną przeszkodą na razie byłyby inne psy. Ale tak chciałabym sobie poczytać o tym, bo nigdy się nie interesowałam.
szalej - 14-09-2012, 20:16
dominika92, zależy jakie zawody cię interesują Mogą być zawody Psa towarzysza, Obedience, albo Really-o ( dobrze napisałam? ).
Z tego co pamiętam, ae nie chce wprowadzać w błąd to pies musi mieć skończone 7/9 miesięcy aby brać udział w zawodach, górnego wieku przynajmniej w obi chyba nie ma... za to ostatnio zmienił się regulamin i pies nie moze byc... uwaga.... ślepy
dominika92 - 14-09-2012, 20:21
szalej, no to muszę się doszkolić co które znaczy
Palinka - 14-09-2012, 23:42
dominika92, dla mnie PT to takie ,,zwykłe" posłuszeństwo, obedience to już posłuszeństwo sportowe (ważna precyzja, dynamika, kontakt wzrokowy itd.), a rally to takie posłuszeństwo na luzie, bo można psa chwalić itd.
dominika92 - 15-09-2012, 17:12
Palinka, dzięki za info Poczytam sobie o rally
Byłam pewna, że mam książkę "Obedience-trening posłuszeństwa" Inki Sjosten ale to jednak "Posłuszeństwo na co dzień "
Palinka - 15-09-2012, 22:52
| dominika92 napisał/a: | | Byłam pewna, że mam książkę "Obedience-trening posłuszeństwa" Inki Sjosten |
Ja też na nią polowałam długo, ale niestety już od dawna nie jest wydawana Pozostaje internet...
oleska2803 - 16-09-2012, 00:43
O Rally O można poczytać tutaj
http://www.rally-o.pl/
można tu znaleźć wszystko, regulamin, a nawet znaki do wydrukowania, opisy poszczególnych figur. Mi się rally bardzo spodobało bo jest na luzie, można wydawać ile się chce komend, chwalić psa, a nawet dawać smaczki po ćwiczeniach stacjonarnych. Brać udział może praktycznie każdy pies co też jest fajne bo bardziej przystępne dla zwykłych posiadaczy psów i zachęcające do pracy z psami. Planowaliśmy nawet ze Snickim start w październiku w Gdyni, ale kontuzja łapy nam nie pozwala na przygotowania niestety Mamy przerwę i w szkoleniu i w wystawach
inkapek - 16-09-2012, 09:55
Palinka, ja mam ksero bo koleżanka akurat ją miała, mogę zeskanować i ci wysłać.
Paseczka - 16-09-2012, 14:09
Kurcze, jak przeczytałam regulamin i karteczki, to nawet mój 8 letni syn by dał radę, gdybym go miała...
szalej - 16-09-2012, 20:34
a ja jakoś nie wiem przegapiłam zawody w ożarowie mazowieckim...
no trudno 13 października mam zawody w nowej wsi, należałoby się przygotować i wybrać z którym pójdę, bo właściwie teraz nie mam żadnego psa odpowiedniego
Palinka - 17-09-2012, 22:27
inkapek, byłoby super. A co sądzisz o tej książce? Bo tak długo jej szukałam, a może się rozczaruję
Paseczka, ja pojechałam zobaczyć zawody w Poznaniu i byłam zła, że nie poszłam tak z marszu... Rudy nie umiał tylko ,,nogi" z obejściem, a akurat była Kiepsko u nas z precyzją, dynamiką itd., ale warto byłoby spróbować.
I co mi jeszcze nie pasowało - cały tor był bardzo ciasny, tabliczka przy tabliczce... Ale podobno na małym psom jest łatwiej.
| szalej napisał/a: | | bo właściwie teraz nie mam żadnego psa odpowiedniego |
Idź z dwoma - któryś na pewno wypadnie lepiej
inkapek - 18-09-2012, 08:41
Palinka, szczerze nie czytałam jeszcze bo dopiero co ją kserowałam a czasu brak. Ale mogę ci ją zeskanować i wysłać na @ będzie za freee albo ksernąć i wysłać, koszt przesyłki będzie. Jak coś zdecydujesz daj znać.
Ja chciała bym z Nerisem bardzo ale jakoś się do tego zabrać nie mogę. Chyba czas przysiąść i nawyżej w następnym sezonie zacząć startować
szalej - 18-09-2012, 17:13
inkapek, jeśli moge się wtrącić, to może zeskanujesz, bo chętnie też bym przeczytała?
A ja dzisiaj zrobiłam hakerowi dosłownie 3 minutowy trening, żeby zobaczyć czy wszystko pamięta. Pamiętać pamięta - ale robi to nie dokładnie i bardzo wolno i jeszcze daleko od nogi! Mało mam czasu na doskonalenie, tymbardziej, że Bliska strasznie szczeka jak ją przywiązałam, żeby nie przeszkadzała, a nie mam za bardzo możliwości jej zostawić...
No i ofc nie pamiętamy nic a nic aportu... zreszta, co tu dużo mówić, Bliska zjada Hakerowy aport
Karoola - 18-09-2012, 18:25
inkapek, kochaniutka... też mogę się uśmiechnąć o te skany?
inkapek - 18-09-2012, 22:17
Dobra dziewczyny to ja obiecuję zeskanować w tym tygodniu jeszcze i proszę o @ na priva
Palinka - 18-09-2012, 22:38
inkapek, a ile ona ma stron? Bo mi tak głupio Cię wykorzystywać...
inkapek - 19-09-2012, 09:15
Palinka, 67 stronek samej treści bez tych tam reklamowych na końcu. | Palinka napisał/a: | | Bo mi tak głupio Cię wykorzystywać... |
Daj spokój przecież sama się zaoferowałam
Palinka - 19-09-2012, 21:21
inkapek, wysłałam PW z adresem mailowym
Pewnie i tak wymiękłabym przed zawodami w Gdynii, więc jedziemy za 3 tygodnie do Wągrowca na warsztaty sportowe - ma być obedience, agility i sztuczki. Pewnie będą same bordery i mój słoń
inkapek - 20-09-2012, 09:18
Palinka, jak wyślę dam znać wszystkim
Paseczka - 27-09-2012, 13:04
my chcemy iść na zawody PT na razie, takie organizowane przez ZKwP.
[ Dodano: 27-09-2012, 13:08 ]
No i nie mozemy się nigdzie dokopać do kalendarza zawodów ratowniczych w sieci.
szalej - 27-09-2012, 13:19
Nam przenieśli zawody na 27/28 października. hmmm... niby dobrze, bo takto bym miała zawody i wystawe dzień po dniu, i jest więcej czasu na przygotowania, ale tak naprawde i tak wiecej nie zrobie a już bym miała to " z głowy" w sensie że teraz cały czas myśle, jak to się potoczy
wgl. strasznie chciałabym z Bisią robić coś wiecej, albo na dogo, albo na psa ratownika ale nie umiem się za to zabrać jedynie umiem się zabrać za agility ale ona ma taki delikatne kosteczki, że nawet o tym nie myśle a ma super predyspozycje, na paradzie śmigała w tunelu i chodziła super po kadce, przeskakiwała też położoną na ziemi tyczke
iness8@o2.pl - 27-09-2012, 16:17
| szalej napisał/a: | | jedynie umiem się zabrać za agility ale ona ma taki delikatne kosteczki, że nawet o tym nie myśle a ma super predyspozycje, na paradzie śmigała w tunelu i chodziła super po kadce, przeskakiwała też położoną na ziemi tyczke |
to poczekaj aż skończy 18 miesięcy
szalej - 27-09-2012, 16:36
iness8@o2.pl, wiem wiem, ale to kupa czasu chciałam się z nią czymś zająć, ale chyba i tak nie mam aż tyle czasu teraz może z następnym psem
iness8@o2.pl - 30-09-2012, 17:16
Postanowiłam wziąć się za OBI ,mówi się że pierwszy pies jest do zepsucia i u mnie chyba się potwierdziło. Dziś zrobiłam pierwszy trening podczas ,którego uświadomiłam sobie ile błędów popełniłam ale nie poddaję się i ćwiczę dalej. Pewne rzeczy spróbuję wyeliminować i zobaczymy Fajnie by było gdyby udało pojechać mi się na jakieś zawody w przyszłym roku muszę zarejestrować się w ZKWP prawda?
szalej - 30-09-2012, 23:17
iness8@o2.pl, zależy na jakie zawody. jeśli organizowane pod patronatem związku ( tzn te co są ogłaszane w necie) to tak. Ale jeśli sa to towarzyskie zawody, to nie.
Ja swojego już zepsulam, teraz psuje drugiego
iness8@o2.pl - 30-09-2012, 23:41
Dzieki za odpowiedz zarejestruje sie po Nowym Roku no ja mam juz dwa "zepsute" i pewnie bede dalej je psuła ale z jednej strony to chyba dobrze bo przy kolejnym psie bede wiedziała jak postąpić zeby bledu nie ponowić
szalej - 30-09-2012, 23:45
iness8@o2.pl, ja swojego od 7 lat szkole, a dalej czuje się totalnie zielona
Najlepiej wytresowany jest mój kot, bo sam jest sobie panem i sam sie tresuje
iness8@o2.pl - 01-10-2012, 08:32
szalej, ja dziewczyny też długo uczę i też jestem zielona ale chcę się w końcu na nich nauczyć
baska - 14-10-2012, 13:46
| Paseczka napisał/a: | my chcemy iść na zawody PT na razie, takie organizowane przez ZKwP.
[ Dodano: 27-09-2012, 13:08 ]
No i nie mozemy się nigdzie dokopać do kalendarza zawodów ratowniczych w sieci. |
a sa takowe? były egzaminy wg IRO przez ZKwP i Storat tydzień temu w Rzeszowie, w tygodniu egzaminy gruzowe w Pstrążu państwowe (PSP), bede jezcze 24-27 październik w Warszawie terenowe PSP i jakos 4-7 listopad terenowe Łódź (PSP).
Egzaminy dla przewodników i psów specjalności terenowej I klasy. (2012-10-04 08:19)
Komenda Główna Państwowej Straży Pożarnej informuje, że w dniach od 24 do 27 października 2012 roku w województwie mazowieckim organizowane są egzaminy dla przewodników i psów specjalności terenowej I klasy.
Egzaminy zostaną przeprowadzone zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 4 lutego 2005 roku w sprawie zwierząt wykorzystywanych w akcjach ratowniczych Dz.U.05.35. poz.315.
Zgłoszenia zespołów (przewodnik
z psem) prosimy o przesyłanie do 17 października br. na adres:
Komenda Główna Państwowej Straży Pożarnej
Krajowe Centrum Koordynacji Ratownictwa i Ochrony Ludności
ul. Podchorążych 38
00-463 WARSZAWA
lub E-mail trzewuski@kgpsp.gov.pl
Kontakt telefoniczny 22-523-39-73
Główny specjalista Tomasz Rzewuski
fax. 22-523-30-03.
W formie zawodów to chyba nie ma nic, moze wodne?
ktosia - 14-10-2012, 16:15
szalej, do dogo podstawa to prawidłowa socjalizacja z różnymi dodatkami, pełne posłuszeństwo (trzeba zdać egzamin) reszta to sztuczki, które super się wypracowywuje klikerem. Jeszcze rzecz bez której ani rusz, czyli odpowiedni temperament psa, szczególnie stopień pobudliwości oraz sposób reagowania na stres i lęk
Jira - 25-10-2012, 08:12
Trochę późno trafiłam na ten temat.
Ja jestem całkowicie pochłonięta przez obi i z obiema suczami ćwiczymy... Chociaż nie wiem na ile Neska postartuje - z racji wieku, ona w lutym kończy 11 lat. Na razie jednak energii jej nie brakuje, jest radosna więc ciśniemy! 10-11 listopada jedziemy na zawody więc prosze o kciuki!!!!
Co do Birki - ona ma chyba wpisany talent do tego ;p Albo kwestia tego, że od początku uczyłam stricte pod obi. A Nes znała niby wszystkie polecenia ale poprawki wchłonęły mnóstwo czsu a i tak nadal nie jest idealnie.
Mamy w Krakowie klub obi, jeździmy na seminaria, poznajemy różne metody, wymieniamy sę doświadczeniami - super sprawa! I jakie to motywujące!!
dominika92 - 25-10-2012, 13:05
Jira, super, zazdroszczę Też bym kiedyś chciała, ale obawiam się, że mój pies w obecności innych psów o wszystkim by zapomniał.
A o co chodzi z tą radością z pracy? Bo Hela np. nie merda ogonem jak się uczymy- jak niektóre labki, ale marszczy brwi ( skupia się ) i nie wygląda to jak radość z pracy, ale zawsze chętnie współpracuje
Jira - 25-10-2012, 14:37
| dominika92 napisał/a: | Jira, super, zazdroszczę Też bym kiedyś chciała, ale obawiam się, że mój pies w obecności innych psów o wszystkim by zapomniał.
A o co chodzi z tą radością z pracy? Bo Hela np. nie merda ogonem jak się uczymy- jak niektóre labki, ale marszczy brwi ( skupia się ) i nie wygląda to jak radość z pracy, ale zawsze chętnie współpracuje |
Właśnie dlatego my trenujemy wspólnie. Pies szybko uczy sie ogarniać przy innych psach, trzeba tylko dać mu okazję. Jak pies się mocno pobudza przy innych psach - najlepiej na początek znaleźć mu kompana bardzo spokojnego i który już dużo umie, zabrać ze sobą super smaki - no i poczatkowo nie puszczać ze smyczy.
A radość z pracy - chodzi tu głównie o to czy widac po psie, ze chce robić te zadania a nie że jest zmuszany. Niektóre psy bardzo się skupiają i ogon ani drgnie - ale widać, ze czują się pewnie, nie kulą się, są energiczne i - nie boją się przewodnika! Psy szkolone na awersji od razu widać. Tego się nie popiera więc wszystkie "zbite pieski", snujące się za właścicielem nie mają szans na zawodach a taki przewodnik nie spotka się z ciepłym przyjęciem nie tylko u sędziów i w punktacji ale też wśród współzawodników.
Laby zazwyczaj mają tendencje do merdania jak są mocno zmotywowane, ale nie musi to być reguła. Jeżeli więc nie zacznie Ci merdac jak weźmiesz najlepsze smaki, najukochańsze zabawki i nagradzając zrobiosz z siebie czubka piszcząc z radości - to znaczy, że ten konkretny pies tak po prostu ma.
Moja Birka podczas chodzenia przy nodze nie merdoli tak jak Neska - Ale ogon ma uniesiony do góry, postawę pewnego siebie psa, uszy postawione i porusza się energicznym kłusem - więc obraz psa ktory ma radość z pracy - jak najbardziej jest tu zachowany i nie ma co się przejmować tym ogonem.
dominika92 - 25-10-2012, 14:55
Jira, dzięki za wyjaśnienie
Napisałam do inkapek, czy ma jeszcze te skany, to poczytam sobie dokładniej na czym to polega, jeśli jeszcze je ma i może użyczyć.
inkapek - 25-10-2012, 16:33
dominika92, jeszcze @ mi wyślij.
Palinka - 11-02-2013, 21:15
Odbiło mi... Właśnie zapisałam nas na obóz obi w lipcu z Asią Hewelt (organizowany przez szkołę Graf), a nawet nie wiem czy dostanę urlop Już się nie mogę doczekać Może ktoś się wybiera?
Paseczka - 12-02-2013, 00:01
My mamy Asię tu blisko więc nie Ale zazdroszczę
baska - 15-02-2013, 16:57
merdanie ogonem w czasie wykonywania cwiczen nie jest tylko oznaka radosci. Jest tez wskazowka czy pies jest skoncentrowany czy radzi sobie z emocjami. Jezeli nie radzi sobie to rozladowuje energie przez machanie. Psy na wysokim poziomie wyszkolenia nie machaja ogonem, nie oblizuja sie, nie strzyga uszami. Sa w pelni skoncentrowane na zadaniu. Wcale tez brak merdania nie oznacza przybitego psa. Pies robiony silowo przede wszystkim jest wycofany, skulony w sobie i ...uwaga, czasem tez macha ogonem jak wsciekly bo cos ze stresem musi zrobic.
Palinka - 16-02-2013, 22:33
| Paseczka napisał/a: | | My mamy Asię tu blisko więc nie |
A to ja jeszcze bardziej zazroszczę
Gocha2606 - 22-02-2013, 16:50
Na prośbę organizatora, czyli klubu "Strefa Psa" wklejam info o planowanym seminarium obedience z Joanną Hewelt, może ktoś będzie chętny.
Zapraszamy na seminarium obedience z Joanną Hewelt.
Termin: 18-19 maja 2013 r.
Miejsce : Tychy ( woj. śląskie).
Temat seminarium - przygotowanie psów do zawodów.
Seminarium kierowane do każdego zainteresowanego dyscypliną.
Seminarium jest dwudniowe.
Przewidywane godziny zajęć to 9.00-17.00 z przerwą obiadową.
Oprócz zajęć praktycznych przewidziana jest również część teoretyczna.
Limit miejsc:
8 psów ćwiczących na dzień
10 obserwatorów na dzień
Koszty uczestnictwa:
1 dzień z psem – 150zł
2 dni z psem – 230zł
1 dzień obserwator – 80zł
2 dni obserwator – 110zl
Najważniejsze osiągnięcia Asi:
Kwalifikacja na Mistrzostwa Świata Obedience (2011)
I miejsce na Mistrzostwach Słowacji Obedience Klasy 3 (2010)
Mistrz Polski Obedience Klasy 3 (2010)
I miejsce na Mistrzostwach Polski Obedience Klasy 3 (2009)
I miejsce Puchar Polski Obedience klasa 2 (2009)
Mistrz Pomorza Obedience Klasy 3 (2009)
Mistrz Warszawy Obedience Klasy 2 (2009)
Mistrz Mazowsza Obedience Klasy 2 (2009)
Mistrz Polski Obedience Klasy 1 (2007)
Informacje:
klub@strefapsa.pl
Zapisy:
https://docs.google.com/forms/d/1I8Lug0sZ8t1TdjLdWBAv05L4tBUgW7BWtAFEycz-tSU/viewform
Zapisy do 02.04.2013r.
Ze swojej strony polecam
Palinka - 07-03-2013, 20:58
Morisiu na zajęciach obi w Poznaniu:
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Na razie pracujemy nad dynamiką i walczymy z chodzeniem przy nodze Na razie przemieściłam rękę za którą podażał do tyłu, teraz tylko muszę zacząć nią swobodnie machać Długa droga przed nami, ale nigdzie się nie spieszymy
Agir - 07-03-2013, 21:03
Brawo Moris rasy moris
szalej - 07-03-2013, 22:04
Palinka, wow!! Brawa dla was, kupa dobrej roboty!
Ale mi narobiłaś chętke, pojechałabym w wakacje na jakiś obóz dla początkujących w obi
inkapek - 08-03-2013, 10:07
Palinka, fajnie blisko podchodzi do ciebie no i widzę że ćwiczycie nad nieruchomym tyłem podczas zmiany pozycji. Bardzo fajnie wam wychodzi a dynamika przyjdzie
Jira - 10-03-2013, 11:21
Palinka, brawo, świetnie się na was patrzy
I ja myślę ze jak na laba to jest dynamiczny, ciężko wymagać by zasuwał jak border. Mi się podoba bardzo
A ja dorzucam zdjęcie Birolota ;p
Palinka - 10-03-2013, 19:17
Dzięki
| inkapek napisał/a: | | no i widzę że ćwiczycie nad nieruchomym tyłem podczas zmiany pozycji. |
Praktycznie siadania i warowania uczę go od nowa. Wcześniej siadał byle jak (nie podnosił łap do końca), bardzo wolno zmieniał pozycje. Próbuję dodawać STÓJ, ale składanie do warowania nie zawsze mu wychodzi idealnie No i trzeba zacząć zwiększać odległość
| Jira napisał/a: | | I ja myślę ze jak na laba to jest dynamiczny, ciężko wymagać by zasuwał jak border. |
Wiesz co, jak ćwiczyłam sama kilka miesięcy temu to szło mu dużo gorzej Teraz ćwiczy dużo żwawiej i tak.
| Jira napisał/a: | | A ja dorzucam zdjęcie Birolota ;p |
Jak zwykle super
Jira - 01-04-2013, 01:12
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
nasze kic kic do kwadratu. Birka bawi się w zajączka ;p
mibec - 01-04-2013, 01:19
Ah, ten jej entuzjazm - widac ze lubi z Toba pracowac
szalej - 01-04-2013, 15:32
superowo, fajny terenik macie tak btw
Gocha2606 - 30-04-2013, 21:44
Zostały jeszcze ostatnie wolne miejsca dla uczestników z psami i obserwatorów na majowe seminarium z Joanną Hewelt w Tychach.
Polecam :wink:
dominika92 - 09-05-2013, 14:59
http://przez-swiat-z-labr...nie-dookoa.html
my ćwiczymy tak póki co Przygotowania do rally-o Za 2 tygodnie razem z inkapek jedziemy na warsztaty Nie mogę się doczekać
Gocha2606 - 01-06-2013, 20:22
Na prośbę Agnieszki Pache wklejam info o aktualnościach w Grupach Sportowych Obedience - EVEREST.
Ruszyliśmy w marcu, w maju ruszyliśmy Początkującą Grupą Obedience, z początkiem czerwca ruszamy z nowymi sześcionożnymi zespołami
Tymczasem zapraszam do filmów i zdjęć z naszych spotkań praktycznych i teoretycznych:
http://www.youtube.com/watch?v=ODY_bCcw6uU
https://www.youtube.com/watch?v=WJKFpjPVrzw
Koniec zimy
http://forum.owczarkibelg...iles/21_503.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/22_622.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/23_213.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/24_200.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/25_167.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/26_380.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/27_203.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/28_850.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/29_189.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/30_836.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/31_211.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/32_674.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/33_544.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/34_150.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/35_128.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/36_128.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/37_112.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/38_101.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/39_118.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/40_955.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/41_120.jpg
http://forum.owczarkibelg...iles/42_135.jpg
Mam nadzieję, że za kilka tygodni będę mogła wstawić kolejne filmy i zdjęcia z naszych dalszych poczynań
Regulamin.
Punkt 14. W jednym poście może znajdować się najwyżej 20 zdjęć.
Zdjecia zamienilam na linki.
Mod.
Karoola - 01-06-2013, 20:53
Wow, jak Iwona z Buranem wymiataja! Jak bardzo chciałabym dołączyć kiedyś do takiej ekipy
Gocha2606 - 18-06-2013, 23:36
Już w najbliższą sobotę, 22 czerwca br w Katowicach , przy okazji zlotu dogtrekkingu, odbędzie się treningowy turniej obedience :wink:
Szczegółowe informacje i zapisy u organizatora czyli Agnieszki Pache ze szkoły EVEREST:
http://dogeverest.pl/wychowanie-sport-5-1.html
Fajna okazja, żeby sprawdzić swoje i psa umiejętności i przy okazji dobrze pobawić!
dominika92 - 25-06-2013, 15:05
chciałabym zdać z Helą PT, ale niestety boję się, że wszystko co umie na egzaminie by zapomniała i nie zrobiła nic bądź poszła w węszenie.
Musimy jeszcze zacząć naukę formalnego aportu.
Palinka - 26-06-2013, 12:14
W niedzielę byliśmy na DCDC w Poznaniu, a że było też rally-o, to z marszu spróbowałam z Morisem To wcale takie proste nie jest Przez to, że ćwiczyliśmy wcześniej tylko pojedyncze ćwiczenia do obi, a samo "równaj" osobno, nie wiedział o co mi chodzo z tym chodzeniem pomiędzy ćwiczeniami Trochę się wyłączał i próbował węszyć, a do tego słońce grzało na maksa... W dodatku pomyliłam tabliczkę, trzymałam za krótko smycz, przez co kilka razy była napięta, no i ogólnie za szybko wszystko robiłam i rudy np. nie usadził zadka do końca, a ja już szłam dalej No ale i tak warto było spróbować. Może jeszcze kiedyś wystartujemy, ale musi być chłodniej i muszę poznać zasady
W lipcu za to jedziemy na obóz z Asią Hewelt, ale chyba tylko z Kią będę ćwiczyć, bo z Morisem mam dołek szkoleniowy
dominika92 - 26-06-2013, 12:45
Palinka, gratuluje startu Fakt, to się wydaje proste,ale jak przychodzi co do czego to trzeba się mocno skupić, żeby wszystko zrobić dobrze
Zazdroszczę borderka
szalej - 26-06-2013, 14:49
Palinka, fajnie, że miałaś okazje spróbowac ! Też bym chętnie spróbowała, ale tak jak zasady OBI są dla mnie jasne tak Really-o nie umiem pojąć hehe, pewnie bym musiała się z kimś spotkac i by mi wytłumaczył łopatologicznie
Ja mam teraz dołek, bo nie moge sie na zawody juz zglosic w nowej wsi bo haker za stary, a bliska nic nie umie
Palinka - 26-06-2013, 15:43
| dominika92 napisał/a: | | Fakt, to się wydaje proste,ale jak przychodzi co do czego to trzeba się mocno skupić, żeby wszystko zrobić dobrze |
No... Tym bardziej, że rudy się rozpraszał i musiałam się skupić na nim, a nie na tabliczkach
| dominika92 napisał/a: | | Zazdroszczę borderka |
W sumie to do mnie chyba jeszcze nie dociera, że to mój własny, osobisty border
| szalej napisał/a: | | Też bym chętnie spróbowała, ale tak jak zasady OBI są dla mnie jasne tak Really-o nie umiem pojąć hehe |
Dla mnie obi też jest dużo bardziej zrozumiałe No ale też wymaga większego skupienia od psa i niestety wiem, że z Morisem nie dam rady
szalej, też muszę się wziąć za młodą. W sumie pod obi jeszcze z nią nie ćwiczyłam, bo jakaś taka rozlazła była, potem się rozchorowała i znów odpuściłam. Ale czas zaczać, żeby do obozu podstawy miała opanowane.
Gocha2606 - 05-09-2013, 12:07
Uwaga - zwolniły się dwa miejsca dla uczestników z psami na niedzielne OBI z Agnieszką Boczulą .
Termin : 8 .09.2013 r.
Miejsce : boisko przy Stadionie Śląskim w Chorzowie.
Organizator : EVEREST.
Info i zapisy:
http://www.dogeverest.pl/wychowanie-sport-5-7.html
|
|