Ja po prostu w e-mailu napisałam właśnie o tym braku rozmiaru i napisałam, że kantarek ma być dla suczki labradora i ta pani sama dopasowała Jest idealny
Witajcie jestem tu raczkująca poważnie zastanawiam się nad zakupem obroży uzdowej dla mojej ciągniczki. Luna waży dopiero 15 kg a już odczuwam plecy gdy ciągnie na spacerze do innych psów, gdy skacze na ludzi nie chciałabym aby spacery zamieniły się w przykrą konieczność. W związku z tym mam pytanie do użytkowników takich obroży do jakiej smyczy ją przypinacie? do krótkich czy długich kilku metrowych?
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie troszeczkę może nie w temacie czy warto kupić miski na stojaku?Wydaje mi się że Luna podczas posiłku bardzo wyciąga szyję i jest jej najzwyczajniej nie wygodnie. Dziękuję za odpowiedzi.
A widziała widziałam galerię Nutki- jest imponująca! Moja Lunka jest bardzo podobna do Nutki pysio,uszki aksamitne,nosek też coraz jaśniejszy z takiego węgielka się robi maść i postura- zgrabne są obie! Nie ma co trzeba zamawiać ten kantarek bo jak mnie kiedyś pociągnie to się przejadę zębami po lodzie
Chciałam kupić flexi 8 metrów to by było różowo dopiero trzeba się najpierw zabrać za wychowanie a potem luzem puszczać, na razie ma flexi 3m i to już jej za krótko
Co ja do tej pory robiłam bez labka?! To jest dopiero życie
rusaleczka, tak sę zastanawiam, czy dla takiego szczeniaka kantar to dobry pomysł. Może najpierw poćwicz luźne chodzenie na smyczy, ona po prostu nie wie, że ma nie ciągnąć. Kantar nie oduczy jej ciągnięcia, tylko jej je uniemożliwi, zdejmiesz kantar i może być to samo. Chyba nie będzie w kantarze chodzić do końca życia? Mała ma dopiero 4,5 miesiąca, jak zaczniesz ją uczyć, na pewno szybko załapie o co chodzi. Dla mnie kantar to ostateczność, kiedy zawiodą wszystkie inne metody.
rusaleczka, najbezpieczniej jest używać smyczy z dwoma karabińczykami - jeden koniec smyczy przypięty do kantara, drugi do zwykłej obroży. Za kantar nie wolno psa szarpać! I pamiętaj - on nie uczy ładnego chodzenia na luźnej smyczy, jego zadaniem jest uniemożliwić psu ciągnięcie (choć zdarzają się psy, które to potrafią ).
Sama już nie wiem co kupić bo z jednej strony trzeba zapanować nad zapędami Luny jak skacze na mijanych ludzi na spacerze i ciągnie do psów (kantarek) a z drugiej strony potrzebuje swobody którą dałaby jej smycz 8- metrowa do której kantarek nie bardzo, nie zawsze psa można spuścić całkiem ze smyczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum