jak się przyzwyczaja szczeniaka do suchej karmy, której jeszcze nigdy nie jadł to oczywiście, że trzeba mieszać. Inaczej mówimy dzień dobry sensacjom żołądkowym
a potem to zależy od psiaka, jeden może jeść mieszane, np. 1 posiłek suche, 2 gotowane, a inny tylko jeden rodzaj jedzenia.
[ Dodano: Pon 08 Lut, 2010 ]
FadGoś napisał/a:
ponieważ suche karmy są tak zbilansowane aby psiaki dostawały odpowiednią dawkę vitamin , mikroelementów ,biaka, błonika i węglowodanów
ale wtedy dostaje mniej suchego, więc nie dostaje też tylu składników, które wymieniasz dostając gotowane w zamian troszkę się to wyrówna, na pewno nie idealnie, jednego będzie więcej drugiego mniej, ale tak z drugiej strony czy sobie bilansujemy tak dietę żeby było wszystkiego zawsze idealnie?
psiara2101, jeśli mamy w taki sposób na myśli mieszanie to tak z tego co zrozumiałam pytaniegoxia, to wydawało mi się o wymieszanie ryżu z suchą karmą , co mi się wydaje że nie jest wskazane. ale ja mogę się mylić
chodziło mi o to czy można psu dawac np rano gotowane jedzenie a wieczorem porcje karmy albo czy można karmę mieszac z gotowanym ryżem, miesem czy warzywami jako taką wymieszana porcje i czy jesli juz to ktora opcja jest bardziej wskazana
chodziło mi o to czy można psu dawac np rano gotowane jedzenie a wieczorem porcje karmy albo czy można karmę mieszac z gotowanym ryżem, miesem czy warzywami jako taką wymieszana porcje i czy jesli juz to ktora opcja jest bardziej wskazana
hm..
ja mam w domu labka od wczoraj.. i robię tak, jak zalecił hodowca i wet czyli :
karmię 3 razy dziennie ryżem z warzywmi.. i dodaje namoczony Royal..
mieszam karmę z tym jedzeniem, bo stopniowo Lizaka przyzwyczajam do tego, aby potem na kolację jadł tylko suchą karmę.
Nie można przecież od razu "rzucic suche", bo żołądek się "rozstroi"..
a na to mieszanie karmy z ryżem każdy pies reaguje inaczej. Mój załatwia się dobrze, kupka jest zwięzła, nie ma rozwolnien..
A jak Twój pies reaguje na takie mieszanie?
_________________ ..bez Lizaka Świat byłby smutny..
ja byłabym za tą pierwszą wersją, czyli gotowane jedzenie na jeden posiłek, a na inny suche. Chyba, że dopiero zaczyna to dawałabym normalnie gotowane, a w między czasie trochę kulek i systematycznie zwiększać ich ilość.
Wymieszana porcja może spowodować zmiękczenie kulek, a wtedy organizm nie przyzwyczaja się tak do suchego, które wtedy w zasadzie nie jest suche znam psiaka, który dostawał przez długi czas namoczoną suchą karmę, a potem nagle dostał całkiem suchą, co skończyło się biegunkami i ogólnie sensacjami żołądkowymi i paniką właścicieli
ja byłabym za tą pierwszą wersją, czyli gotowane jedzenie na jeden posiłek, a na inny suche. Chyba, że dopiero zaczyna to dawałabym normalnie gotowane, a w między czasie trochę kulek i systematycznie zwiększać ich ilość.
Wymieszana porcja może spowodować zmiękczenie kulek, a wtedy organizm nie przyzwyczaja się tak do suchego, które wtedy w zasadzie nie jest suche znam psiaka, który dostawał przez długi czas namoczoną suchą karmę, a potem nagle dostał całkiem suchą, co skończyło się biegunkami i ogólnie sensacjami żołądkowymi i paniką właścicieli
------------------
no tak
ja stopniowo wdrażam w życie suchą karmę..
narazie troszkę ją moczę..
ale jak Lizak je to słyszę jak chrupie więc nie jest źle - znaczy UMIE GRYŻĆ
mój pies dostaje osobno mięso a osobno karmę i nie ma żadnych problemów z kupalami. na poczatku jak popróbowal mieska to sie zaczał buntowac na karme, ale jak po takich akcjach na śniadanie tez dostał niezjedzona kolacje to mu przeszło
Czacha, ja rozmiękczałam wodą, ale po problemach z brzuszkiem rozmiękczałam też rosołkiem żeby psiak chętniej zjadał. Jeśli chodzi o to czy mieszać rozmiękczoną z suchą to ja bym stopniowo zmniejszała ilość wody w karmie ale samej suchej bym nie dosypywała bo można podrażnić szczeniaczkowi jelita. stopniowo zawsze jest najbezpieczniej. Możesz też spróbować polać suchą karmę oliwą z oliwek ja tak robiłam jak Leser był już na tyle duży i zdrowy żeby mógł jeść nierozmaczaną karme.
Czym rozmiękczacie karmę dla waszych psiaczków.. :)
bardzo proszę o szybką odpowiedź
dokładnie chodzi mi o to czy jest to woda, jakieś zupki czy jeszcze coś innego??!
aaaa.... i czy tą rozmiękczoną można zmieszać troszkę z suchą...
bo coś nie mogę się o tym doczytać
----------------
Ja rozmiękczam ciepła wodą.. ale chyba tego nie można nazwać kompletnym rozmiękczaniem.. bo wrzucam Royala na chwilę do wody.. a potem cedzakiem, którym wybiera się zawsze powłokę z gotowanego rosołu odcedzam kulki z wody.. i wrzucam do ryżu z warzywami..
tak przyzwyczajam psa do karmy.. ona nie jest calkowicie miękka, bo słyszę jak Lizak chrupie
a potem.. jak pies się załatwia, to nie ma problemu.. kupka jest zwięzła..
Witam. Właśnie przechodzimy z karmy Nutro Choice na Pro Plan Puppy Large Breed Robust Chicken&Rice i tutaj pojawia się pytanie, czy jest to dobra karma ??
troszkę się wystraszyłem jak wyczytałem, że jest to karma przeznaczona dla szczeniąt psów ras dużych o masywnej budowie ciała ale labradorek jest wyszczególniony mam nadzieje, że mój łasuch nie odmówi tej karmy
Nasza Luna po przyjeździe do domu próbowała kilku karm i "wybrała" Purinę Pro Plan Puppy Large Breed Robust Chicken&Rice na początku rozmiękczoną wodą , później jadła normalnie suchą. Odkąd zaczęła zmieniać zęby pojawił się problem z jedzeniem suchej więc automatycznie wróciłam do gotowania dużo czasu mi to zajmuje no ale cóż , wyczytałam w wielu miejscach że warto polać karmę śmietanką, od koleżanki słyszałam że jogurtem naturalnym- polecał weterynarz. Zaczęłam mieszać z jogurtem no i teraz nie wiem jak długo mogę to robić bez uszczerbku na zdrowiu Luny- kupy są różne zależy co zje z tego co dostała i znajdzie na dworze Od miesiąca je 3 posiłki : śniadanie gotowane, obiad karma z jogurtem i podwieczorek gotowane .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum