Pieczywo :) |
Autor |
Wiadomość |
Zuziulka000
Zuza
Mój labrador: Sara
Suczka urodziła się:
22.09.2010
Wiek: 36 Dołączyła: 09 Lut 2012 Posty: 223 Skąd: Poznań
|
|
|
|
|
nathaliena
Natalia
Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001
Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012
Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 2514 Skąd: z labusiowej doliny
|
Wysłany: 06-02-2013, 10:47
|
|
|
Zuziulka000 napisał/a: | Bardzo lubię eksperymentować i wypróbowywać nowe przepisy. Może są wśród Was osoby które również pieką chlebki i mogłyby się podzielić przepisami? | ja piekę regularnie, innego chleba nie jem. Korzystałam z różnych przepisów. Przede wszytskim do każdego dodaję mnóstwo ziaren i len podwójnie odtłuszczony.
Piekę w automacie do chleba, wrzucam składniki,a reszta robi się sama
Ostatnio robiłam kilka razy z prostego przepisu: mąka (do wyboru, ja robię najczęściej żytni), mleko/woda, drożdże w proszku, tłuszcz, cukier i oczywiście b.dużo ziarenek. Później napiszę ilości, bo nie pamiętam.
Podobno dobre mieszanki do chleba są w Lidlu. |
_________________
|
|
|
|
|
Nulcia1
Wesoła rodzinka<3
Mój labrador: Deksterek
Pies urodził się:
04.04.2010
Mój labrador: Didusia
Suczka urodziła się:
24.04.2011
Wiek: 33 Dołączyła: 26 Cze 2011 Posty: 1446 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
|
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7378 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 06-02-2013, 14:19
|
|
|
Nulcia1 napisał/a: | rodzice piekli chleb na zakwasie , |
i to jest prawdziwy chleb
Ostatnio w sklepie widziałam "Chleb na naturalnym zakwasie" czytam skład a tam drożdże |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
Nulcia1
Wesoła rodzinka<3
Mój labrador: Deksterek
Pies urodził się:
04.04.2010
Mój labrador: Didusia
Suczka urodziła się:
24.04.2011
Wiek: 33 Dołączyła: 26 Cze 2011 Posty: 1446 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
|
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7378 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 06-02-2013, 14:31
|
|
|
U mnie jeszcze dochodzi brak miejsca na trzymanie zakwasu. Ciepło i unikanie przeciągu. W mieszkaniu mamy koło 18-19 stopni obecnie i okno u Nas uchylone jest przez pół dnia. Może latem się uda. |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
Tola
Mój labrador: Tosia
Suczka urodziła się:
16.06.2012
Wiek: 47 Dołączyła: 08 Lip 2012 Posty: 264 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
|
Nulcia1
Wesoła rodzinka<3
Mój labrador: Deksterek
Pies urodził się:
04.04.2010
Mój labrador: Didusia
Suczka urodziła się:
24.04.2011
Wiek: 33 Dołączyła: 26 Cze 2011 Posty: 1446 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
|
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7378 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 06-02-2013, 17:28
|
|
|
Tola, soda pewnie po to aby chleb urósł, kiedyś do ciasta się dodawało |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
Tola
Mój labrador: Tosia
Suczka urodziła się:
16.06.2012
Wiek: 47 Dołączyła: 08 Lip 2012 Posty: 264 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-02-2013, 17:32
|
|
|
myślę, że po jednej łyżeczce nic się nie stanie
kiedyś bardzo bolał mnie po niej żołądek, ale może to były większe ilości .. |
|
|
|
|
Ewelina
wesoła rodzinka
Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Wiek: 37 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25663 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 06-02-2013, 18:11
|
|
|
ja robię swój chlebek, swoje bułeczki, chałki, drożdżówki, jutro robią pączki ale mam termomix i w nim wszystko to mały pikuś |
_________________
|
|
|
|
|
milka4
Mój labrador: Mika
Dołączyła: 09 Lip 2012 Posty: 191 Skąd: Jabłonna
|
Wysłany: 08-02-2013, 20:45
|
|
|
ja do chlebka dodaję obowiązkowo kminek (to na trawienie dobre) i czarnuszkę (ziarenka fajnie smakują jak w pieczywie staropolskim)
moja mama dodaję do chleba na zakwasie jeszcze czasami żurawinkę (pokrojoną na drobniejsze kawałki) |
|
|
|
|
kasia1209
Mój labrador: Tośka
Suczka urodziła się:
27.03.2013
Dołączyła: 23 Cze 2011 Posty: 243 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 08-02-2013, 23:26
|
|
|
Ewelina, u nas też w domu jest Thermomix i to samo co u Ciebie, wszystko świeżutkie, a pączki wyszły pyszne |
_________________
|
|
|
|
|
donia457
Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]
Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010
Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014
Wiek: 45 Dołączyła: 12 Mar 2011 Posty: 5265 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 08-02-2013, 23:44
|
|
|
w nim jest soda oczyszczona i dla nas odpada
osobiscie nigdy nie robilam chlebka ale moze czas zaczac
[ Dodano: 08-02-2013, 23:47 ]
milka4 napisał/a: | czarnuszkę |
z czarnuszka jest pychota
a robil ktos z Was normalny biały chlebek? |
_________________ zapraszamy do galerii Redy:)
http://forum.labradory.or...p=412938#412938
|
|
|
|
|
nathaliena
Natalia
Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001
Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012
Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 2514 Skąd: z labusiowej doliny
|
Wysłany: 09-02-2013, 15:08
|
|
|
Nulcia1, ja mam z Zelmera- wzucam wszystkie składniki i włączam. Do wyboru są różne programy w zaleznosci od tego, co pieczemy oraz można ustawić sobie stopień przyrumieniania.
W takim automacie można też zrobić ciasto czekoladowe, babkę itp., co kto lubi |
_________________
|
|
|
|
|
Ewelina
wesoła rodzinka
Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Wiek: 37 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25663 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 11-02-2013, 13:15
|
|
|
kasia1209, Oj tak pączusie palce lizać |
_________________
|
|
|
|
|
elaania
Mój labrador: Taker
Pies urodził się:
20-03-2015
Wiek: 34 Dołączyła: 03 Gru 2017 Posty: 16 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-01-2018, 23:12
|
|
|
Najlepszy chleb to ten co moja mama robiła na zakwasie ale teraz to już nie to inna mąka starałam się zrobić wychodzi ale to nie to. |
|
|
|
|
adresprzema
Mój labrador: Kora
Suczka urodziła się:
02.01.2016
Wiek: 58 Dołączył: 27 Maj 2016 Posty: 578 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 17-01-2018, 02:26
|
|
|
elaania napisał/a: | ale teraz to już nie to inna mąka |
Jak to inna mąka? Przecież z tych samych zbóż?
A jednak to prawda.
Kto nie zna smaku i zapachu świeżo upieczonego chleba, ze zbóż koszonych i zbieranych ręcznie, dojrzewających w snopkach na polach, wypiekanego w piecach opalanych węglem drzewnym, ten nie zna smaku chleba.
Smak i zapach świeżego gorącego chlebusia to to, czego brakuje mi najbardziej z dziecięcych lat.
Matki wysyłały nas w kolejkę do piekarni na godzinę - dwie przed wyjęciem chlebów z pieca.
A my w trzech - czterech kumpli, robiliśmy zrzutę, na dodatkowy bochenek, który zjadaliśmy, zanim doszliśmy do domów.
Zmieniła się technologia uprawy, zmienił się sposób zbierania zbóż i zmienił się smak chleba.
Nie nawozi się upraw naturalnym nawozem, a zboże nie dojrzewa w snopkach jak kiedyś, zanim zostało zebrane z pola.
Byle szybciej, byle więcej, a że jakość nie ta, to kogo to obchodzi. Zresztą kto dziś pamięta smak chleba z przed blisko pół wieku. |
_________________ Nie ma "głupich" psów.
Za to jest całkiem sporo właścicieli, którzy swoim nieodpowiedzialnym zachowaniem powodują niewłaściwe zachowania u swoich pupili. |
|
|
|
|
Wiesiek
Dołączył: 08 Gru 2016 Posty: 26 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-01-2018, 13:34
|
|
|
Pamiętam chleb jaki robiła moja babcia. W takim prawdziwym piecu, potrafiła cały dzień wyrabiać ciasto i piec. Potem chleba starczyło na długo, ale za to jaki był dobry. Najbardziej lubiłem taki jeszcze ciepły z masłem i solą. No coś wspaniałego. |
|
|
|
|
Suzi
Dołączyła: 20 Wrz 2018 Posty: 30 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20-09-2018, 14:16
|
|
|
Piekł może ktoś z Was w domu pieczywo lub ciasto bezglutenowe? W sklepach te produkty są bardzo drogie, więc kupiłam wszystko co trzeba, bezglutenową mąkę i nawet taki bezglutenowy proszek do pieczenia https://sklepagnex.pl/pl/c/Koncentraty-i-dodatki/136 . Póki co jednak wszystko stoi w szafce bo nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, tzn. szukam jakiegoś dobrego przepisu. Liczę na Wasze podpowiedzi:) |
|
|
|
|
|