Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pieczywo :)
Autor Wiadomość
Zuziulka000 
Zuza



Mój labrador: Sara
Suczka urodziła się:
22.09.2010

Wiek: 36
Dołączyła: 09 Lut 2012
Posty: 223
Skąd: Poznań
Wysłany: 05-02-2013, 20:46   Pieczywo :)

Drogie forumowiczki!

Właśnie zaczęłam przygodę z pieczeniem domowego chlebka :)

Na razie skorzystałam z tych przepisów i wszystkie wypieki się udały więc mogę je szczerze polecić :

http://kotlet.tv/chlebek-z-ziarnami-pyszniutki

http://www.mojewypieki.co...y-chleb-pszenny

oraz chałka

http://kotlet.tv/chalka-z-kruszonka


Bardzo lubię eksperymentować i wypróbowywać nowe przepisy. Może są wśród Was osoby które również pieką chlebki i mogłyby się podzielić przepisami?

Pozdrawiam ;*
_________________
Galeria Sary:
http://forum.labradory.or...der=asc&start=0
 
 
 
nathaliena 
Natalia


Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001

Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012

Dołączyła: 12 Gru 2010
Posty: 2514
Skąd: z labusiowej doliny
Wysłany: 06-02-2013, 10:47   

Zuziulka000 napisał/a:
Bardzo lubię eksperymentować i wypróbowywać nowe przepisy. Może są wśród Was osoby które również pieką chlebki i mogłyby się podzielić przepisami?
ja piekę regularnie, innego chleba nie jem. Korzystałam z różnych przepisów. Przede wszytskim do każdego dodaję mnóstwo ziaren i len podwójnie odtłuszczony.
Piekę w automacie do chleba, wrzucam składniki,a reszta robi się sama :haha:
Ostatnio robiłam kilka razy z prostego przepisu: mąka (do wyboru, ja robię najczęściej żytni), mleko/woda, drożdże w proszku, tłuszcz, cukier i oczywiście b.dużo ziarenek. Później napiszę ilości, bo nie pamiętam.
Podobno dobre mieszanki do chleba są w Lidlu.
_________________
 
 
 
Nulcia1 
Wesoła rodzinka<3



Mój labrador: Deksterek
Pies urodził się:
04.04.2010

Mój labrador: Didusia
Suczka urodziła się:
24.04.2011

Wiek: 33
Dołączyła: 26 Cze 2011
Posty: 1446
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 06-02-2013, 14:04   

w moim rodzinnym domu zawsze rodzice piekli chleb na zakwasie , nigdy nie zapomnę zapachu pieczonego chlebka mmm ....

ja chleba nie piekę ale mam zamiar kupić sobie ten automat o którym wspominała nathaliena,

macie jakiś godny polecenia ?
_________________

Galeria Deksia i Didi http://forum.labradory.or...p=240975#240975
Galeria Smoczka Jasia http://forum.labradory.or...p=372906#372906


 
 
AnIeLa 



Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wiek: 37
Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 7378
Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 06-02-2013, 14:19   

Nulcia1 napisał/a:
rodzice piekli chleb na zakwasie ,


i to jest prawdziwy chleb ;*

Ostatnio w sklepie widziałam "Chleb na naturalnym zakwasie" czytam skład a tam drożdże :beated:
_________________
"Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
 
 
 
Nulcia1 
Wesoła rodzinka<3



Mój labrador: Deksterek
Pies urodził się:
04.04.2010

Mój labrador: Didusia
Suczka urodziła się:
24.04.2011

Wiek: 33
Dołączyła: 26 Cze 2011
Posty: 1446
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 06-02-2013, 14:21   

AnIeLa, tak to prawda był pyszny , sam proces robienia zakwasu jest bardzo prosty i jedyne co może być niedogodnością jest czas
_________________

Galeria Deksia i Didi http://forum.labradory.or...p=240975#240975
Galeria Smoczka Jasia http://forum.labradory.or...p=372906#372906


 
 
AnIeLa 



Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wiek: 37
Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 7378
Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 06-02-2013, 14:31   

U mnie jeszcze dochodzi brak miejsca na trzymanie zakwasu. Ciepło i unikanie przeciągu. W mieszkaniu mamy koło 18-19 stopni obecnie i okno u Nas uchylone jest przez pół dnia. Może latem się uda.
_________________
"Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
 
 
 
Tola 



Mój labrador: Tosia
Suczka urodziła się:
16.06.2012

Wiek: 47
Dołączyła: 08 Lip 2012
Posty: 264
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-02-2013, 17:24   

od miesiąca piekę ten chlebek w domu
http://oliwka.przepisy.net/chleb-pelnoziarnisty/ - dosypuję do niego co się da, soję, cieciorkę, ale nie daję dwóch płaskich łyżek cukru, bo wtedy był dla mnie za słodki

od czasu do czasu piekę też taki chlebek http://smakowitychleb.pl/chlebek-cukiniowy/
i zamierzam spróbować taki http://smak-zdrowia.blogs...bowy.html#more, obawiam się tylko sody, ale może niepotrzebnie ;)

ps. a ten chlebek wygląda super !! http://kotlet.tv/chlebek-z-ziarnami-pyszniutki ;)
 
 
 
Nulcia1 
Wesoła rodzinka<3



Mój labrador: Deksterek
Pies urodził się:
04.04.2010

Mój labrador: Didusia
Suczka urodziła się:
24.04.2011

Wiek: 33
Dołączyła: 26 Cze 2011
Posty: 1446
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 06-02-2013, 17:28   

AnIeLa, no tak w miejscu trzymania zakwasu powinno być od 25-30 stopni , ale latem to już raczej na pewno się uda :) a pamiętam , że do żurku mama zawsze robiła chlebek cebulowy mniam :greedy:
_________________

Galeria Deksia i Didi http://forum.labradory.or...p=240975#240975
Galeria Smoczka Jasia http://forum.labradory.or...p=372906#372906


 
 
AnIeLa 



Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wiek: 37
Dołączyła: 18 Wrz 2008
Posty: 7378
Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 06-02-2013, 17:28   

Tola, soda pewnie po to aby chleb urósł, kiedyś do ciasta się dodawało :)
_________________
"Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
 
 
 
Tola 



Mój labrador: Tosia
Suczka urodziła się:
16.06.2012

Wiek: 47
Dołączyła: 08 Lip 2012
Posty: 264
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-02-2013, 17:32   

myślę, że po jednej łyżeczce nic się nie stanie ;)
kiedyś bardzo bolał mnie po niej żołądek, ale może to były większe ilości .. ;)
 
 
 
Ewelina 
wesoła rodzinka



Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Wiek: 37
Dołączyła: 17 Kwi 2009
Posty: 25663
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 06-02-2013, 18:11   

ja robię swój chlebek, swoje bułeczki, chałki, drożdżówki, jutro robią pączki ale mam termomix i w nim wszystko to mały pikuś :)
_________________


 
 
 
milka4 



Mój labrador: Mika
Dołączyła: 09 Lip 2012
Posty: 191
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 08-02-2013, 20:45   

ja do chlebka dodaję obowiązkowo kminek (to na trawienie dobre) i czarnuszkę (ziarenka fajnie smakują jak w pieczywie staropolskim)
moja mama dodaję do chleba na zakwasie jeszcze czasami żurawinkę (pokrojoną na drobniejsze kawałki) :dreaming:
 
 
kasia1209 



Mój labrador: Tośka
Suczka urodziła się:
27.03.2013

Dołączyła: 23 Cze 2011
Posty: 243
Skąd: mazowieckie
Wysłany: 08-02-2013, 23:26   

Ewelina, u nas też w domu jest Thermomix i to samo co u Ciebie, wszystko świeżutkie, a pączki wyszły pyszne :-P
_________________


 
 
donia457 



Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]

Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010

Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014

Wiek: 45
Dołączyła: 12 Mar 2011
Posty: 5265
Skąd: warszawa
Wysłany: 08-02-2013, 23:44   

Tola napisał/a:
chlebek http://smakowitychleb.pl/chlebek-cukiniowy/

w nim jest soda oczyszczona i dla nas odpada :(
osobiscie nigdy nie robilam chlebka :confused: ale moze czas zaczac :lookdown: :greedy:

[ Dodano: 08-02-2013, 23:47 ]
milka4 napisał/a:
czarnuszkę

z czarnuszka jest pychota :greedy:
a robil ktos z Was normalny biały chlebek? :)
_________________
zapraszamy do galerii Redy:)
http://forum.labradory.or...p=412938#412938
 
 
 
nathaliena 
Natalia


Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001

Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012

Dołączyła: 12 Gru 2010
Posty: 2514
Skąd: z labusiowej doliny
Wysłany: 09-02-2013, 15:08   

Nulcia1, ja mam z Zelmera- wzucam wszystkie składniki i włączam. Do wyboru są różne programy w zaleznosci od tego, co pieczemy oraz można ustawić sobie stopień przyrumieniania.
W takim automacie można też zrobić ciasto czekoladowe, babkę itp., co kto lubi :)
_________________
 
 
 
Ewelina 
wesoła rodzinka



Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Wiek: 37
Dołączyła: 17 Kwi 2009
Posty: 25663
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 11-02-2013, 13:15   

kasia1209, Oj tak pączusie palce lizać :greedy:
_________________


 
 
 
elaania 


Mój labrador: Taker
Pies urodził się:
20-03-2015

Wiek: 34
Dołączyła: 03 Gru 2017
Posty: 16
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-2018, 23:12   

Najlepszy chleb to ten co moja mama robiła na zakwasie ale teraz to już nie to inna mąka starałam się zrobić wychodzi ale to nie to.
 
 
adresprzema 



Mój labrador: Kora
Suczka urodziła się:
02.01.2016

Wiek: 58
Dołączył: 27 Maj 2016
Posty: 578
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 17-01-2018, 02:26   

elaania napisał/a:
ale teraz to już nie to inna mąka

Jak to inna mąka? Przecież z tych samych zbóż?

A jednak to prawda.
Kto nie zna smaku i zapachu świeżo upieczonego chleba, ze zbóż koszonych i zbieranych ręcznie, dojrzewających w snopkach na polach, wypiekanego w piecach opalanych węglem drzewnym, ten nie zna smaku chleba.
Smak i zapach świeżego gorącego chlebusia to to, czego brakuje mi najbardziej z dziecięcych lat.
Matki wysyłały nas w kolejkę do piekarni na godzinę - dwie przed wyjęciem chlebów z pieca.
A my w trzech - czterech kumpli, robiliśmy zrzutę, na dodatkowy bochenek, który zjadaliśmy, zanim doszliśmy do domów.

Zmieniła się technologia uprawy, zmienił się sposób zbierania zbóż i zmienił się smak chleba.
Nie nawozi się upraw naturalnym nawozem, a zboże nie dojrzewa w snopkach jak kiedyś, zanim zostało zebrane z pola.
Byle szybciej, byle więcej, a że jakość nie ta, to kogo to obchodzi. Zresztą kto dziś pamięta smak chleba z przed blisko pół wieku. :-P
_________________
Nie ma "głupich" psów.
Za to jest całkiem sporo właścicieli, którzy swoim nieodpowiedzialnym zachowaniem powodują niewłaściwe zachowania u swoich pupili.
 
 
Wiesiek 


Dołączył: 08 Gru 2016
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-01-2018, 13:34   

Pamiętam chleb jaki robiła moja babcia. W takim prawdziwym piecu, potrafiła cały dzień wyrabiać ciasto i piec. Potem chleba starczyło na długo, ale za to jaki był dobry. Najbardziej lubiłem taki jeszcze ciepły z masłem i solą. No coś wspaniałego.
 
 
Suzi 


Dołączyła: 20 Wrz 2018
Posty: 30
Skąd: Poznań
Wysłany: 20-09-2018, 14:16   

Piekł może ktoś z Was w domu pieczywo lub ciasto bezglutenowe? W sklepach te produkty są bardzo drogie, więc kupiłam wszystko co trzeba, bezglutenową mąkę i nawet taki bezglutenowy proszek do pieczenia https://sklepagnex.pl/pl/c/Koncentraty-i-dodatki/136 . Póki co jednak wszystko stoi w szafce bo nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, tzn. szukam jakiegoś dobrego przepisu. Liczę na Wasze podpowiedzi:)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


POMAGAJĄ NAM

POLECAMY


logo portalu - wejdź