Zrobiłam zestawienie karm dla szczeniąt w celu porównania zawartości, cen. Nie uwzględniłam karm dla wrażliwców. Myślę, że się przyda. Wszystkie informacje zaczerpnięte są ze strony: http://www.zooekspres.pl/
Royal Canin Labrador Junior
Od 2 do 15 miesiąca zycia.
12kg - 189pln
Właśnie chciałabym się dowiedzieć im wiecej czego tym lepiej/gorzej dla psa. Jakich składników powinno być mniej a jakich więcej... Potrafi ktoś nam to wyjasnić ?
Z tego co ja wiem z zajęć to pies powinien jeść dziennie 1/3 posiłku - elementy pochodzenia zwierzęcego, białko zwierzęce, i 2/3 posiłku - elementy pochodzenia roślinnego. Tak więc jśli dzienna dawka to 100% to białko powinno wynosić ok 33,3 % .
Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009
Suczka urodziła się: Pomogła: 1 raz Wiek: 37 Dołączyła: 26 Lis 2007 Posty: 1371 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-05-2008, 17:13
Dla szczeniąt i psów aktywnych zawartośc białka powinna przekraczac 30%, natomiast porządana zawartośc tłuszczu waha się w granicach 16-20%. Im pies starszy tym zapotrzebowanie na białko maleje, gdyż jest ono odpowiedzialne za budowę mięśni. To co nie zostanie wbudowane, po prostu jest wydalane. Białko w karmie jest najdroższe, dlatego należy dostosowac ilośc tego składnika do wieku zwierzęcia. Tak więc pies mający 7-8 miesięcy nie potrzebuje już dziennie 30% białka, wystarczy mu 24%. Dlatego w tym czasie można zmienic karmę dla psów dorosłych.
Tak samo zawartośc tłuszczu należy dobrac do wieku i wagi psa. Jeśli pies jest chudy może jeśc karmy zawierające nawet 20% tłuszczu.
Ważny jest stosunek kwasów omega 6 do omega 3, który najlepiej jak wynosi 6:1.
Oczywiście należy zwrócic uwagę na zawartosc witamin, wapnia i fosforu. Tu także musi byc zachowana odpowiednia równowaga.
kurcze o ile dobrze policzylam to z tych 9 karm tylko dwie maja bialko powyzej 30%, a tylko jedna ma tluszcz powyzej 16%. Wychodziloby na to ze praktycznie zadna z tych karm nie jest dobra.Tylko czy to mozliwe?
Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009
Suczka urodziła się: Pomogła: 1 raz Wiek: 37 Dołączyła: 26 Lis 2007 Posty: 1371 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-05-2008, 17:44
maa821 różnica jest jeszcze w tym, że np Hills i Eukanuba są przeznaczone do kolejno 24 miesiąca życia i 18. Czyli nie mogą dac białka powyżej 30 %, bo jest to nieopłacalne. I teraz różnią się w dużej mierze dzienne dawki karmy. Do 6 miesiąca pies dostaje więcej, później dostaje mniej. Ilośc karmy wyrównuje braki składników.
No i jeszcze jak już pisałam białko w karmie jest najdroższe. Arion, Purina czy Gilpa są dużo tańsze od Royala. Stąd ta różnica.
Właśnie chciałabym się dowiedzieć im wiecej czego tym lepiej/gorzej dla psa. Jakich składników powinno być mniej a jakich więcej... Potrafi ktoś nam to wyjasnić ?
muszę poszukać info o odpowiednich proporcjach składników na daną masę psa...
może u producenta?
Z TEGO CO TU WIDZE CHODZI MI O TO ZESTAWIENIE TO ROYAL NALEPSZY TAK ? PROSZE O POMOC DORA MA 10 MIESIECY I OBECNIE JEST NA CALIBRZE ALE ONA ZA BARDZO JEJ NIE PODCHODZI
30 % bialka lub wiecej dla psow duzych i szybkorosnacych ras to moim zdaniem dobre dla najmlodszych szczeniat do 6-8 tyg zycia. Potem lepiej by pies zbyt duzej ilosci bialka nie dostawal, wystarczy ok 25 % Taki sposob zywienia zdecydowanie mi sie sprawdza co pokazuja badania rosnacych psow. Karmie mlode psy ARDEN GRANGE JUNIOR LARGE BREED
Składniki:
Suszone mięso z kurcząt* (min. 30%), ryż pełnoziarnisty (min. 19%), kukurydza pełnoziarnista, tłuszcz z kurcząt*, pulpa buraczana, sproszkowane jaja, mączka rybna*, siemię lniane, tran*, składniki mineralne, witaminy, nukleotydy, probiotyki FOS (fruktooligosacharydy) oraz MOS (mannanooligosacharydy), wyciąg z żurawin, chonroityna, glukozamina, MSM, wyciąg z Juki.
* konserwowane mieszaniną tokoferoli i wyciągiem z rozmarynu
Pełna analiza:
wilgotność 8,0 %
tłuszcze 16,0 %
białko 26,0 %
błonnik 2,5 %
popiół 7 %
omega 3 0,69 %
omega 6 3,8 %
wapń 1,4 %
fosfor 0,95 %
miedź (siarczan miedzi) 22 mg / kg
witamina A 20 000 iu / kg
witamina D3 1 350 iu / kg
witamina E 135 iu / kg
w sensie że jej nie smakuje ? czy coś jej nie służy ?[/quote]
tak nie smakuje jej poprostu jak zgłodnieje to zje ale tak jak to sie mówi jednym zębem jest strasznie wybredna np hilsa albo eukanuba czy bento nawet nie powąchała mam z tym wielki problem bo chciałabym znależć dla niej naprawde dobrą karme i juz nie chodzi mi o cene bo jest moim oczkiem w głowie i chce dla niej jak najlepiej i chyba jak tak ciągle jej zmieniam te karmy to dla niej tez jest nie dobrze pomóżcie mi prosze
paulina19856, wiesz co ja tak ogólnie to zawsze wszystkim polecam to co Kala wcina czyli Brit Care Adult lamb & rice karma super premium za rozsądną cenę
ale jeszcze Ci podpowiem że powinnaś napisać maile do różnych firm z prośbą o próbki (napisz jakiego masz psa w jakim wieku i że jest wybredny i szukasz dla niego karmy doskonałej) ja tak kiedyś zrobiłam wysłałam z 20 maili i z połowa przysłała mi próbki e-karma i chyba nutram to po 10 kg próbek przysłali tylko za kuriera zapłaciłam z 20 zł
wtedy możesz wypróbować co Twój pies zje
i poszukaj na forum, jest taki temat o próbkach założony poczytaj kto gdzie wysyła maile
gusia1972 c Bardzo ci dziekuje napewno skorzystam z twojej podpowiedzi o tych próbkach i jeśli sie wszystko sprawdzi i je dostane to zobaczymy co tej mój kochany urwisek wybierze ale z tej karmy co mi proponujesz chodzi mi o tę BRIT też kupie i zobacze mam nadzieje ze wkońcu jej jakaś zasmakuje i bedzie szamać az bedzie miseczka latać p.s dziekuje wszystkim za pomoc
To super. Zastanawiam się własnie pomiędzy PURINA PRO PLAN PUPPY LARGE ROBUST(171zł), a PURINA DOG CHOW PUPPY JUNIOR LAMB RICE(110zł).
Porównałem skład obydwu tych karm i są one bardzo zbliżone. Nie rozumiem jednak różnicy w tej cenie. Nie ukrywam, że wolałbym tą za 110zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum