|
Cena labradora |
| Autor |
Wiadomość |
klusek1712

|
Wysłany: 05-07-2011, 20:58 Czy warto jest kupić labka za 900zł ?
|
|
|
Witam wszystkich jestem nowy na tym forum i potrzebuję pomocy w sprawie zakupu psiaka.Poczytałem troszeczkę na necie o cenach szczeniaków i powiem że są one dość rozbieżne od 200zł (wiadomo jakie to ) do nawet 2000zł a ja znalazłem za cenę 900zł , kobieta twierdzi że piesek przy odbiorze będzie posiadał metrykę i jak zechcę to mogę bez problemu wyrobić mu rodowód, opis z ogłoszenia matki i ojca jest naprawdę dobry i nie jest to piesek z jakimiś wadami bo jest ich 6 i mogę sobie wybrać jakiego chcę.Możecie mi powiedzieć czym może się różnić ten za 900 do tego za 2000zł.
DZIĘKI |
|
|
|
 |
oleska2803

Mój labrador: Snickers (BIGRAF Grzybowskich Pól)
Pies urodził się:
25.06.2010
|
Wysłany: 05-07-2011, 21:50
|
|
|
ja mam takiego z papierami za 900zł
Jeśli hodowla nie jest znana, mała domowa to szczeniaki są tańsze. Nie są to pewnie jakieś championy super wystawowe. Ich rodzice pewnie też nie są królami wybiegów. Ale są to na 100% labradory. Rodzice mają pewnie mniej badań porobionych. Mama mojego miała tylko badania bioder, ojciec był z lepszej hodowli więc miał również łokcie i oczy.
Ogólnie ja ze Snickersa jestem bardzo zadowolona, ma papiery wiem kim byli jego rodzice, dziadkowie. Hodowla z której go brałam była mała domowa. Facet ma tylko jedną sukę i jej syna jako reproduktora (oczywiście nie do tej suczki). Szczeniaki mieszkały sobie w domu i od małego miały kontakt z dziećmi. Snickers ma super labkowy charakter. Nie wiem jak z wystawami by mu poszło bo się w to nie bawimy, ale może kiedyś się skuszę pojechać z nim gdzieś. Moim zdaniem laika i właściciela od wzorca nie odstaje i jest najpiękniejszy na świecie
[ Dodano: 05-07-2011, 21:58 ]
Zwróć uwagę na warunki w hodowli, czym są karmione psiaki, badania rodziców i powodzenia w wyborze psiaka |
_________________ Zapraszamy do pysznej galerii Snickersa http://forum.labradory.or...?t=4590&start=0
oraz na nadmorskie spotkania naszych psiaków
http://dogosfora.pl |
|
|
|
 |
ktosia

Mój labrador: Nera
Suczka urodziła się:
08.05.2010
|
Wysłany: 06-07-2011, 00:01
|
|
|
| Ja za moją Nerę dałam jeszcze mniej i też była z papierami. Najczęściej różnią się tym, że rodzice są mniej utytułowani, albo szczeniaki już są troszkę starsze. MOja Nera miała 12 tygodni jak ją odbieraliśmy, a nie całe 11 gdy wybieraliśmy spośród pozostałego rodzeństwa. |
_________________ zapraszam na mojego bloga: http://okiemwychowawcy.blogspot.com/
a także do galerii Nery: http://www.facebook.com/m...=1&l=d9970f9b96 |
|
|
|
 |
klusek1712

|
Wysłany: 06-07-2011, 06:54 sorki pomyliłem się z cena nie 900zł a 850zł
|
|
|
znalazłem te same ogłoszenie na Allegro możecie na nie zerknąć
http://allegro.pl/labrado...1697468628.html
jeszcze jedno czy każdy labek z metryką musi mieć tatuaż.
Dzięki |
|
|
|
 |
Andante [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2011, 08:26
|
|
|
Trochę przesadza z tym elitarnym pochodzeniem szczeniąt. Rodzice niestety mają tylko minimum badań.
Podział na biszkoptowe i złote bez sensu, ale czego się nie robi pod klienta.
Co do budowy szczeniat - z tych zdjęć trudno wiele wywnioskować.
Jeśli chodzi o tatuaż - nadal zdecydowana większość hodowców tatuuje (w lewym uchu lub w pachwninie). Znam jednak hodowle, gdzie szczenięta chipują. |
|
|
|
 |
agazoom [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2011, 10:20
|
|
|
| Andante napisał/a: | | Jeśli chodzi o tatuaż - nadal zdecydowana większość hodowców tatuuje (w lewym uchu lub w pachwninie). |
To jest wymóg zdaje się jeszcze w ZK, chyba, że już zmienili przepisy.
| Andante napisał/a: | | Znam jednak hodowle, gdzie szczenięta chipują. |
Oprócz tatuażu? |
|
|
|
 |
Ryniu

Mój labrador: Enzo [*]
Pies urodził się:
9.08.2005 - zm.11.01.2019
Mój labrador: Pola [*]
Suczka urodziła się:
4.12.2008 - zm.21.07.2022
|
Wysłany: 06-07-2011, 11:17
|
|
|
Z regulaminu Hodowli Psów Rasowych ZK:
| Cytat: | poddać szczenięta znakowaniu (tatuowaniu lub czipowaniu). Hodowcy daje się możliwość wyboru znakowania szczeniąt, jednak decyzja musi dotyczyć całego miotu (cały miot tatuowany lub czipowany).
Przeglądowi miotu poddaje się szczenięta już oznakowane.
Numeracja tatuaży musi być zgodna z rejestrem prowadzonym w Oddziale, oddzielnie dla każdej rasy; zasady tatuowania określa oddzielna instrukcja.
Mikroczipy muszą spełniać normy ISO 11784 lub załącznika A do normy ISO 11785. Numery chipów muszą być naniesione na metryki i zarejestrowane w Oddziale ZKwP, a następnie przekazywane do Zarządu Głównego ZKwP do centralnej bazy chipów. |
Także z tego wynika, że znaleziony pies może być rodowodowym i nie mieć tatuażu. |
|
 |
agazoom [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2011, 11:29
|
|
|
Dziękuję Ryniu
| Ryniu napisał/a: | | Także z tego wynika, że znaleziony pies może być rodowodowym i nie mieć tatuażu. |
Wybaczcie, bo to nie w temacie "czy warto kupić". Ta zmiana powoduje, że teraz czytniki w dłoń a wiem, że nie u każdego weta jeszcze są
Z tych zmian wynika, że nie każdy labek musi mieć tatuaż. |
|
|
|
 |
ktosia

Suczka urodziła się:
08.05.2010
|
|
|
|
 |
Andante [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2011, 11:59
|
|
|
| ktosia napisał/a: | | Znaczy złoty to taki ciemniejszy od biszkoptowego |
Labradory występują w trzech kolorach - żółtym, czarnym i brązowym. A odciienie żółtego - czyli u nas biszkoptowego popularnie mówiąc - mogą być rozmaite. Od prawie białego do fox reda. |
|
|
|
 |
ktosia

Suczka urodziła się:
08.05.2010
|
|
|
|
 |
mibec

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019
Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013
Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015
Wiek: 48 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
|
Wysłany: 06-07-2011, 12:27
|
|
|
| ktosia napisał/a: | | rodzice mają tylko badania na dysplazję stawów i nic po za tym | i to tylko stawow biodrowych .... |
_________________ Waniliowo-hebanowa Galeria
  |
|
|
|
 |
klusek1712

|
Wysłany: 06-07-2011, 12:38
|
|
|
| a jakie to badanie miał by mieć zrobione ,napiszcie mi to jeszcze do niej zadzwonię i się zapytam.Czyli co kupili byście pieska z tej hodowli czy raczej nie a i nie dodałem że jak dzwoniłem do tej pani to powiedziała mi że jest możliwość zakupu na raty wiec wdaje mi się że jak by coś miała do ukrycia to by nie dawała takiej propozycji |
|
|
|
 |
oleska2803

Mój labrador: Snickers (BIGRAF Grzybowskich Pól)
Pies urodził się:
25.06.2010
|
Wysłany: 06-07-2011, 13:22
|
|
|
Dobrze by było gdyby rodzice mieli też zrobione prześwietlenia stawów łokciowych i badania oczu. One nie są obowiązkowe.
Opis szczeniaków jest mocno przesadzony, widać żeby przywabić klienta.
Myślę, że możesz pojechać tam, zobaczyć matkę szczeniaków, jej charakter, w jakich warunkach szczeniaki przebywają, porozmawiać osobiście z hodowczynią.
Tak jak wspominałam rodzice mojego wszystkich badań nie mieli, miał je tylko ojciec, matka tylko obowiązkowe prześwietlenie bioder. Tylko ja szczerze zupełnie nie byłam przyszykowana na zakup labka, wyszło to zupełnie przypadkiem. Wiedziałam tylko ze na 100% chce mieć papiery żeby było to 100% tej rasy. Nie wiem czy kupiłabym z tej hodowli psiaka jeszcze raz, bo po poczytaniu różnych tematów parę zastrzeżeń do tego hodowcy bym miała (ale nie chodzi mi tu o Snickersa, do niego zastrzeżeń nie mam, ani do zdrowia, ani do wyglądu czy charakteru), chodzi mi bardziej o samą hodowlę i nastawienie hodowcy. |
_________________ Zapraszamy do pysznej galerii Snickersa http://forum.labradory.or...?t=4590&start=0
oraz na nadmorskie spotkania naszych psiaków
http://dogosfora.pl |
|
|
|
 |
Labradore
Asia i Luna

Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
08.10.2010
|
Wysłany: 06-07-2011, 20:29
|
|
|
Dopatrzyliście się daty urodzenia tych szczeniąt? |
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 07-07-2011, 09:52
|
|
|
klusek1712, obowiązkowo w/g związku kynologicznego rodzice szczeniąt powinni mieć zrobione badania na dysplazję stawów biodrowych. Każdy mądry obywatel (nie tylko hodowca) od razu robi prześwietlenia stawów łokciowych aby nie robić dwa razy. Ja osobiście nie rozumiem ludzi, którzy chcą zbadać czy pies ma dysplazję i prześwietla tylko biodra. Po pierwsze psa usypia się tylko raz a po drugie wychodzi taniej za jednym razem.
Do tego dochodzi jeszcze badanie Optigen:
Jeżeli jedno z rodziców ma PRA - N/N (Optigen - A) masz gwarancję, że Twój piesek nigdy nie zachoruje na postępujący zanik siatkówki. Co ewentualnie może być nosicielem genu nawet jeżeli drugi z psów jest chory. Czyli minimum u jednego powinno być zbadane PRA.
Tutaj masz zasady dziedziczenia tej choroby:
 |
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
inkapek
Paulina&Neska

Mój labrador: Neska
Suczka urodziła się:
21.11.2005r.
Wiek: 43 Dołączyła: 28 Lis 2007 Posty: 4151 Skąd: Teraz Czaplinek
|
Wysłany: 07-07-2011, 10:05
|
|
|
| A czy ta suka ma więcej wystaw niż tylko 3 z oceną bdb które dają jej uprawnienia hodowlane? Wczoraj szukałam czegoś w necie na jej temat i prócz ogłoszeń ze szczeniakami o suce nic nie znalazłam. |
|
 |
ppaula2

|
Wysłany: 07-07-2011, 10:18
|
|
|
Nie zawsze google jest wyznacznikiem.
My mamy za sobą 9 wystaw. Z ciekawości w google wpisałam swoją sukę i wyszły raptem ze 2-3 wystawy
No ale ja mam wiadomości na temat wystaw na swojej stronie.
A może hodowla ma swoją stronę? |
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim" |
|
|
|
 |
ktosia

Suczka urodziła się:
08.05.2010
|
Wysłany: 07-07-2011, 10:57
|
|
|
| inkapek napisał/a: | | A czy ta suka ma więcej wystaw niż tylko 3 z oceną bdb które dają jej uprawnienia hodowlane? |
w moich oczach to nie dyskwalifikowałoby tych szczeniaków jako psów do kochania, a nie wystawiania, bardziej martwiłby mnie brak badań. Ja mimo, iż Nera była jeszcze tańsza niż te szczeniaki z ogłoszenia, dostałam kserokopie wszystkich badań obojga rodziców i oczu i stawów zarówno biodrowych jak i łokciowych. |
_________________ zapraszam na mojego bloga: http://okiemwychowawcy.blogspot.com/
a także do galerii Nery: http://www.facebook.com/m...=1&l=d9970f9b96 |
|
|
|
 |
sodalis

Wiek: 44 Dołączyła: 02 Cze 2008 Posty: 582 Skąd: już nie Warszawa :)
|
Wysłany: 07-07-2011, 11:32
|
|
|
| klusek1712 napisał/a: | | a jakie to badanie miał by mieć zrobione |
Moje mają jeszcze łokcie, prcdPRA, EIC i Miopatię. Są hodowle które robią tez kliniczne oczu i serca, można tez zrobić jeszcze genetyczne na OSD, Narkolepsje. Raczej nie znajdziecie hodowli w której wszystkie psy są zbadane na wszystko, obowiązkowe są tylko biodra reszta zalezy od poglądów, chęci, finansów hodowcy.
Czy warto kupić? - kwestia gustu kupującego, myślę, że w podobnej cenie można kupić lepiej przebadanego szczeniaka. |
|
|
|
 |
|
|