Mój labrador: Kaja
Suczka urodziła się:
04/09/2007
Wysłany: 05-05-2008, 06:45 Kopiowanie
A w imię czego, poza oczywiście "psim biznesem", hodowcy przycinają psom uszy, obcinają ogony? Czyżby człowiek miał prawo okaleczać stworzenia? Brrr...
Ostatnio zmieniony przez papisia 04-07-2008, 01:14, w całości zmieniany 1 raz
A w imię czego, poza oczywiście "psim biznesem", hodowcy przycinają psom uszy, obcinają ogony? Czyżby człowiek miał prawo okaleczać stworzenia? Brrr..
Najgorsze jest to, że niby jest to zakazane, a i tak nadal to robią
zakazane to to nie jest jedynie związki kynologiczne od paru lat zaczeły stawiać na naturę i obecnie dość rzadko psom się przycina uszy czy ogony
ale kurcze niektórzy dalej to robią znam dziewczynę która ma owczarka australijskiego rodowodowego i ... w hodowli obcieli mu ogon mogliby się pierw spytać nowego właściciela czy by chciał z ogonem czy bez, a dziewczyna by jednak ogon chciała bo ... widać jak pies się cieszy
Suczka urodziła się:
04/09/2007
Wysłany: 05-05-2008, 13:43
Na skutek protestów organizacji rzeczywiście walczących o dobro zwierząt, niektóre Związki Kynologiczne odeszły od przycinania uszu i ogonów niektórych ras: dobermanów, dogów, buldogów itp. Ale to była prawdziwa walka.. Ale czy dzisiaj można zobaczyć na ulicy buldoga z ogonem i kłapciastymi uszami? To byłby "kundel" a nie buldog...
Niektóre "legalne" wynaturzenia stały się normą na długie lata...
Co prawda przycinanie ogonów jak i uszu jest okropne, ale ja sobie po prostu nie wyobrażam boksera z ogonem, albo dobermana Może dlatego, że najczęściej spotyka się takie psiaki(tu mówie akurat o bokserach i dobermanach), które mają obcięte ogony.
Mój labrador: Lorena[*]
Suczka urodziła się:
25.12.2007
Mój labrador: Nitka Jamnior
Suczka urodziła się:
09.04.2010
Mój labrador: Dolly chesapeak bay retriever
Suczka urodziła się:
01.02.2015
Pomogła: 3 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Mar 2008 Posty: 3359 Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 05-05-2008, 15:11
Jagnes093, nie wyobrażasz sobie bo takich nie widujesz. Osobiście jestem przeciwna kopiowaniu ogonków i uszek, niestety nie możemy się doczekać sensownego zakazu.
Suczka urodziła się:
04/09/2007
Wysłany: 05-05-2008, 17:19
A sprawa byłaby prosta do załatwienia: Zmiana wzorca rasy i eliminowanie osobników (piesków) okaleczonych na wystawach (sprowadzanie do statusu "kundla").
Ale jest jakieś "lobby"... ale o tym sza, bo na tym forum również ich nie brakuje...
Suczka urodziła się:
25.12.2007
Suczka urodziła się:
09.04.2010
Suczka urodziła się:
01.02.2015
Wysłany: 05-05-2008, 17:22
BlueDiego, ze zmianą wzorca nie byłoby tak łatwo, wiele hodowców psiaków z kopiowanymi uszkami czy też ogonkami nie chce nawet słyszeć o zakazie! Argumentują to dbaniem o zdrowie psiaka, wiele osób uważa że dzięki kopiowaniu uszu mogą uniknąć częstych zapaleń ucha....
Suczka urodziła się:
04/09/2007
Wysłany: 05-05-2008, 17:36
Właśnie mówiłem o lobby...
A z tym działaniem dla dobra psa... może by i labkom przycinać uszy, też mają zapalenia.. ,bądźmy dla nich dobrzy i tak z miłości...
A gilotynowanie ogonków, czemu ma zapobiegać?...
Lorena, im dłużej trwa ten proceder tym trudniej jest się wyplątać z kretyńskich przepisów,
a kiedyś przecież trzeba to zrobić, człowiek nie może być katem dla psiaków...
Ludzie spoza układów muszą głośno zacząć o tym mówić...
Przecież na jakiś czas można zastosować dwie opcje, wskazując, że od jakiegoś dnia zasady oceny psów się zmienią, gdy te nie "obciachane" dojrzeją do wystaw.
Suczka urodziła się:
25.12.2007
Suczka urodziła się:
09.04.2010
Suczka urodziła się:
01.02.2015
Wysłany: 05-05-2008, 17:42
BlueDiego, Uważam, że kopiowanie powinno być zabronione, gdyż to jest świadome krzywdzenie zwierzęcia. Nie można się zasłaniać dobrem psa mówiąc, że psiaki z kopiowanymi uszami nie mają tak częstych zapaleń ucha. BlueDiego, masz całkowitą rację, może i my zaczniemy kopiować uszka labkom dla ich zdrowia? przeciez to kpina jest istna. Najlepszym i najrozsądniejszym wyjściem z sytuacji byłby zakaz kopiowania i zmiana wzorca, ale psiaki z kopiowanymi uszami wcześniej powinny mieć możliwość pokazania się na wystawach. Eh dopóki ludzie nie zaczną o tym głośno mówić i sprzeciwiać się po przez kampanie itp to raczej nie doczekamy się szybkiego zakazu i zmiany wzorca.
Suczka urodziła się:
04/09/2007
Wysłany: 05-05-2008, 17:59
Dodam jeszcze, że moim zdaniem, fora są dobrym miejscem do uświadamiania zagorzałych "fundamentalistów", oraz osoby kupujące psy. To jedna z najlepszych metod działania.
Proponuję hasło "Kupić zdrowego pieska" (oczywiście z metryką "po nowemu"), zamiast r=r.
Nie dotyczy to wszakże labków (na szczęście).
Powiem szczerze, miałem kupić ON, ale po przeczytaniu w "niezależnym" forum o tej rasie, porzuciłem ten zamiar, w ten sposób nie przyczyniłem się do nieszczęść tej rasy...
i zaprotestowałem (postem na forum).
Choć tyle mogłem zrobić...
Suczka urodziła się:
25.12.2007
Suczka urodziła się:
09.04.2010
Suczka urodziła się:
01.02.2015
Wysłany: 05-05-2008, 18:08
Taa fora to dobry sposób na prowadzenie pwenego rodzaju kampanni i sposobu na uświadamianie , o ile jest to forum na poziomie, gdzie liczy się każdy głos:)
Eh a co do tego klonowania to ciekawa jestem czy jeszcze kiedyś powiedzą co się z tymi psiakami dzieje?
Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wiek: 42 Dołączyła: 02 Maj 2008 Posty: 2017 Skąd: Aleksandria
Wysłany: 08-05-2008, 14:07
Eee... zaczęło się od klonów potem przeszło do kopiowania Labki nigdy nie były kopiowane i nie będą z prostej przyczyny - nie było ku temu powodów. Ogon był potrzebny, uszy też... Część miała wyglądać groźnie, część psów miała mieć ucięty ogon żeby uniknąć urazów np podczas polowań a jeszcze inne psy po coś innego - przynajmniej tak sobie to ludzie tłumaczą, że to było "po coś". Ale tutaj Ci ludzie niech sobie odpowiedzą na pytanie ile z tych psów wykonuje czynności do których były stworzone... poza wystawami Nie myślcie, że jestem za kopiowaniem bo jestem absolutnie PRZECIWNA!! Doberman z uszami i ogonem wygląda pięknie i jeśli kiedyś miałabym mieć dobcia to tylko takiego. Nie budzi postrachu na ulicy, ale za to ma się czym cieszyć Druga sprawa to kopiowanie jest zabronione. Weci nie mogą wykonywać tych zabiegów i jest to chyba w jakiejś ustawie... Zupełnie inaczej sprawa wygląda w rzeczywistości... są weterynarze, którzy kopiują i tyle. Myślę, że jedynym sposobem zaprzestania tego byłoby wymuszenie na związkach zakazu wystawiania psów kopiowanych np. po 2007 roku.
A co do klonowania to powiem tak: ludzie zawsze będą dążyć do wiedzy, ale kosztem stworzeń, które głośno nie są w stanie powiedzieć "nie"
Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wiek: 42 Dołączyła: 02 Maj 2008 Posty: 2017 Skąd: Aleksandria
Wysłany: 08-05-2008, 14:22
zaraz dotyczy weterynarzy, a nie hodowców.... a w których rasach wzorzec "wymaga" ciętych uszu?? przecież teraz na wystawach jest coraz więcej psów z ogonkami, z uszami i coraz więcej takich psiaków wygrywa
[ Dodano: Czw 08 Maj, 2008 ]
Lorenko znalazłam na stronie związku tylko to:
16.12.2002
Ocenianie psów z kopiowanymi uczami i/lub ogonami
Komitet Generalny FCI postanowił przypomnieć, okólnikiem 85/2002 z dnia 16.12.2002 r., swoim krajom członkowskim i partnerom kontraktowym podjęte wcześniej decyzje dotyczące sędziowania psów z kopiowanymi uszami i ogonami.
Ponieważ regulacje prawne w różnych krajach nie są jednolite, możliwe są trzy warianty:
1. Kraje, w których obowiązuje całkowity zakaz wystawiania psów z ciętymi uszami i ogonami: w tym przypadku obowiązuje zasada nadrzędności praw stanowionych przez najwyższą władzę państwową i co za tym idzie w krajach tych, na wystawach międzynarodowych nie ma możliwości wystawiania psów z ciętymi ogonami i/lub uszami.
2. Kraje, w których zakaz hodowli psów z ciętymi ogonami lub/i uszami obowiązuje razem z ograniczeniami praw do ich wystawiania: w tych krajach psy ras zwyczajowo poddawanych zabiegom cięcia uszu i/lub ogonów mogą być wystawiane pod warunkiem spełnienia wymogów określonych przepisami prawa danego kraju. Niezależnie od zapisu wzorca rasy dotyczącego ciętego lub nieciętego ogona lub/i uszu, na wystawach międzynarodowych sędziowie nie mogą dyskryminować psów ze względu na ich cięty lub niecięty ogon lub/i uszy.
3. Kraje, w których nie obowiązuje zakaz wystawiania i hodowania psów z ciętymi ogonami lub/i uszami: w krajach tych psy ras, którym zwyczajowo przycina się uszy lub/i ogony mogą być wystawiane bez żadnych ograniczeń bez względu na to, czy poddano je takiemu zabiegowi, czy nie. Niezależnie od zapisu wzorca rasy dotyczącego ciętego lub nieciętego ogona lub/i uszu, na wystawach międzynarodowych sędziowie sędziowie nie mogą dyskryminować psów ze względu na ich cięty lub niecięty ogon lub/i uszy.
Czyli generalnie nie ma obowiązku - są tylko chęci hodowców. Mogą, ale nie muszą
Suczka urodziła się:
04/09/2007
Wysłany: 08-05-2008, 21:31
Jak wszystko w naszym kraju: niby mamy przepisy, ale w gruncie rzeczy ich nie ma...
I niegodziwcy mogą prowadzić dalej swój proceder okaleczania zwierząt !!!
Goha_lab [Usunięty]
Wysłany: 17-05-2008, 12:32
Jagnes093, w polsce jest zabronione cięcie uszu a nie ogonów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum