Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Hodowla Pod Jabłonią
Autor Wiadomość
ppaula2 

Wysłany: 19-10-2011, 17:53   

cainees napisał/a:

jejku, dziękuję, to na prawdę miłe ;* ;*

Nie ma za co, piszę po prostu prawdę :D
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim"

cainees 

Mój labrador: Roxi
Suczka urodziła się:
18.06.2007

Wysłany: 19-10-2011, 21:50   

ppaula2 napisał/a:
Nie ma za co, piszę po prostu prawdę :D

:shy: :P

effcyk 

Pies urodził się:
Wysłany: 20-10-2011, 09:08   

Andante napisał/a:
Krystyna, to ja mam chyba szczenię po suce Y

ja na bank po X :D

cainees napisał/a:
bo jakoś tak labki i ich masywna budowa nie pasuje mi do sportów (to moja osobista opinia, po prostu w sportach wolę 'lżejsze' psiaki

ale co te psiaki ze swoją budową potrafią wyczyniać, to ja sama za głowę się złapałam :-P Nestor takie salta wykonuje w powietrzu, że o zawał serca mnie przyprawia ;D

donia457 

Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]

Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010

Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014

Wysłany: 20-10-2011, 22:28   

moja Reda jest kawal psiaka ,ale tez jak wstapiw nia adhd to tez potrafi fikolki w locie robic :haha: zawal serca murowany :->
http://forum.labradory.or...p=412938#412938

cainees 

Mój labrador: Roxi
Suczka urodziła się:
18.06.2007

Wysłany: 21-10-2011, 19:34   

noo ja nie mogę patrzeć jak Roxi w zabawie nieraz skacze i to wszystkimi łapami, że na ułamek sekundy jest w powietrzu całym cielskiem :P

Vajola 

Wysłany: 28-08-2012, 21:25   

Witam wszystkich miłośników Labków,

zakochałam się w tych psiakach i postanowiliśmy z mężem powiększyć naszą rodzinę o to cudne stworzenie. Niestety brakuje mi wiedzy na temat hodowli do których warto się zwrócić w okolicach Wrocławia. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Z góry dziękuję za wszelka wskazówkę :)

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 28-08-2012, 21:42   

Vajola, z takich Dolnośląskich to Dolbia na pewno :)

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

Vajola 

Wysłany: 28-08-2012, 21:54   

tenshii, bardzo dziękuję za informację, widzę, że będą mięli szczeniaczki na wrzesień. Niestety chyba na ten miesiąc nie dostanę urlopu :(

MK 

Wysłany: 04-10-2012, 11:38   ja również proszę o pomoc przy wyborze hodowli

Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mój pierwszy post na forum. Planujemy z rodziną zakupić szczeniaczka - suczkę biszkoptową z hodowli zrzeszonej w ZK w Polsce. Pieska nie planujemy wystawiać w konkursach. Znaleźliśmy dwie hodowle rodzinne, które są również polecane na tym forum i które nam odpowiadają. Do obydwu mamy kilkaset kilometrów. Ale mamy problem z wyborem hodowli, więc bardzo uprzejmie Was proszę o wszelkie uwagi i pomoc w wyborze. Specjalnie nie będę podawać nazw hodowli gdyż nie chcę zakłócić Waszego obiektywnego spojrzenia, no i jestem w trakcie rozmów z właścicielami hodowli, a wiem, że czytają więc...
Pierwsza hodowla będzie miała w najbliższym czasie dwa mioty:
- suczka czarna (ur. 2007 badania HD-A, ED-0/0, prcd-PRA; ostatnio wystawiana w 2009 r. KWPR lokata 1 ocena doskonała klasa pośrednia) i pies biszkoptowy (ur. 2004, Champion Polski, na stronie internetowej hodowli podano, że jest na emeryturze?!???, HD-A, ED 0/0, OptA)
- suczka czarna (ur. 2004, badania HD-A, brak informacji o wystawach, podane na stronie int. hodowli, że jest na emeryturze ?!???) i pies biszkoptowy (ur. 2009, HD-A, ED-0/0, EIC - N/N, wystawiany ostatnio na Wyst. Międzynarodowej w 2011 w klasie championów z oceną doskonałą).
Szczeniaczki z tej hodowli będą kosztować 1500 zł.
Druga hodowla planuje jeden miot:
- suczka czarna (ur. 2008, HD-A, optiGen A, ostatnio w 2009 NDSwR na Championa Polski) i psem biszkoptowym (ur. 2010, HD-A/A, ED 0/0, prcd-PRA-optiGen A, optiGen RD/OSD, EIC, HMLR - wolny, narkolepsja - wolny).
Cena za szczeniaczka 2000 zł.

Obydwie hodowle robią na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Są to hodowle polecane też na tym forum i są raczej rodzinne. Z właścicielami rozmawia się bardzo konkretnie i miło. Kwota 2000 zł to dla nas bardzo dużo za szczeniaczka zwłaszcza, że sporo pieniążków trzeba doliczyć na przejazd i wyprakę. W pierwszej hodowli niepokoi mnie wiek rodziców (powinni być na emeryturze to raczej nie powinni byćrodzicami) i chyba niepełne wyniki badań (?). Wydaje mi się, że są troszkę za starzy... Ale jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Wiem, że można kupić szczeniaczka z metryczką za 1500-2500 zł. Czy uważacie, że należy zacisnąć pasa (z bólem możemy to zrobić) i zapłacić 500 zł więcej za szczeniaczka z drugiej hodowli, czy szkoda przepłacać i zdecydować się na pieska z hodowli pierwszej. Jeśli z hodowli pierwszej to z którego miotu? Czy lepiej, żeby matka czy ojciec był młodszy? Co z wynikami?

Chcemy kupić zdrową, radosną suczkę. Wiemy, że nie wszystkie badania rodziców zapewnią nam, że nasza sunia nigdy nie zachoruje niemniej jednak...

Pomóżcie:)

Paseczka 

Suczka urodziła się:
Suczka urodziła się:
Wysłany: 05-10-2012, 16:00   

MK, widzę, że jesteś z okolic. :) Jak już wybierzesz szczeniaka miło będzie się spotkać.

Mógł byś wysłać mi na pw link do tych hodowli? Zastanawiam się, czy to te same z których sama szukałam ostatnio.

szalej 

Wysłany: 05-10-2012, 19:20   

MK, powiem ci tak - szczeniaka kupowałam 3 miesiące temu - czekoladową suczke - Ja jestem z warszawy, a hodowla jest pod legnicą ( około 400 km w jedną strone ). Za szczeniaka zapłaciłam tak jak w drugiej hodowli - myślę, że jeśli masz wątpliwości, to lepiej zapłacić troche więcej i spać spokojnie - Co prawda pies i suka na emerytorze mogą dostać pozwolenie na miot jeśli są w dobrym stanie fizycznym - tak apropos pierwszej

neravia 

Mój labrador: Kami (Bushbane Syrah)
Suczka urodziła się:
13.08.2011

Wysłany: 05-10-2012, 20:03   

MK, ja wybrałabym opcję droższą, rodzice są najmłodsi i to jest zapewne najlepszy wiek rozrodczy. Znawcą nie jestem, piszę tylko, że ja nie kupiłabym szczeniaka po rodzicach będących na emeryturze :)

MK 

Wysłany: 06-10-2012, 16:04   

Dziękuję za Wasze rady i spostrzeżenia. Skłaniam się ku zakupie szczeniaczka z drugiej hodowli. Rodzice mają wszystkie niezbędna badania i młody wiek:)

Czy moglibyście mi napisać, czy tylko badanie oczu jest ważne 1 rok, czy jescze jakieś ma "termin ważności"? Co oprócz książeczki zdrowia i metryczki powinnam otrzymać od hodowcy? Wiem, że szczeniak powinien mieć zrobione szczepienia (jakie?) i być odrobaczony. Czy powinnam otrzymać do przeczytania opinię z ZK odnośnie miotu? Czy przy każdym miocie powinna być wystawiona opinia? Czy szczeniaczek powinien mieć tatuaż? Gdzie on będzie umiejscowiony? A czy powinien mieć czipa? Pewnie nie, bo w chipie powinny być dane nowego właściciela. Ale może się mylę? Co jeszcze? O czym nie powinnam zapomnieć przy odbiorze psiaczka z hodowli?
Czy wyrobienie rodowodu kosztuje? Ile? I jak długo trwa?

Dziękuję za wszystkie rady i proszę o więcej!

Krystyna 

Mój labrador: HODOWLA LEMINISCATUS
Wysłany: 06-10-2012, 16:37   

Wiek rodzicow raczej nie ma znaczenia i tym bym sie przy wyborze nie kierowala
Suka z drugiej hodowli nie ma przebadanych lokci ;-(
Nic nie wiadomo na temat badan oczu (czy maja rodzice czy nie)
Badanie oczu jest wazne 1 rok chyba ze pies suka skonczyli 5 lat, wtedy badanie w 5 roku zycia jest ostatnie i nie trzeba go juz powtarzac.
Przeglad miotu powinien Ci hodowca pokazac. Kazdy miot taki przeglad przechodzi.
Szczenie moze miec tatuaz lub chip - to hodowca wybiera rodzaj znakowania
Szczenie powinno byc minimum 2 razy odrobaczone i raz zaszczepione
Wyrobienie rodowodu trwa ok 2 msc, cennik znajdziesz na stronie ZKwP

MK 

Wysłany: 06-10-2012, 22:24   

Pani Krystyno bardzo, bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi o braku badań łokci suczki z hodowli drugiej. ;* Przegapiłam to... :( I znowu jestem totalnie zamieszana... Proszę o więcej uwag i rad...

Doczytałam na stronie hodowli pierwszej, że suczka ma badania HD - A, ED -0/0, prcd-PRA - wolna po rodzicach, a pies ma badania HD-A, ED 0/0, Optigen A. Czy to znaczy, że ta para przyszłych rodziców ma wszystkie niezbędna badania w porządku? Czy znowu coś ominęłam? Skoro wiek rodziców nie ma takiego znaczenia, to może jednak kupić szczeniaczka z hodowli pierwszej, z miotu gdzie mama jest dość młoda a tata raczej wiekowy...

A jeśli nie z tych hodowli to może ktoś mi poleci hodowlę z północy bądź środkowej części Polski...

szalej 

Wysłany: 06-10-2012, 22:37   

MK, http://sarracenia.pl Ojciec ( Arthus) przebadany na wszystko, więc "w najgorszym wypadku"szczenięta będąnosicielami ale nigdy nie zachorują.
Miot F- suka przebadana HD-A, Ed-0/0, EIC- carrier,Optigen-B ( czyli obu jest nosicielem, nigdy nie zachoruje oraz jej szczenięta z tego miotu nigdy nie zachorują)

z tego co wiem, są też wolne szczeniaki http://www.labrador-dolbia.pl/pl.php?s=346
tata - HD-A, ED-0/0, oczy-czyste, Optigen A, EIC - carrier
mama - Optigen A, HD-A, ED-0/0, oczy-czyste

albo:
http://www.labrador-dolbia.pl/pl.php?s=343
mama:
HD-A, ED-0/0, oczy czyste, Optigen A

tata: HD-A /ED free / Optigen A = Normal/Clear / Current eye cert.

MK 

Wysłany: 06-10-2012, 23:00   

Tylko, że my możemy kupić szczeniaczka najszybciej w grudniu. Teraz chcemy zarezerwowoać go w hodowli, ale w pierwszej kolejności muszę zdecydować z której hodowli i od których rodziców ma być. Szczeniaczki są jeszcze w brzuszkach przy sercach mam. W obu przypadkach mają się urodzić na początku listopada.

neravia 

Mój labrador: Kami (Bushbane Syrah)
Suczka urodziła się:
13.08.2011

Wysłany: 06-10-2012, 23:56   

faktycznie nie dopatrzyłam, że suczka z drugiej hodowli nie ma przebadanych łokci :(
Krystyna, czy 8 lat dla suczki to nie jest za późno na planowanie miotu? nawet jeśli jest w dobrej formie, to najlepszy wiek rozrodczy ma za sobą. Mi kiedyś weterynarz powiedział, że najzdrowsze mioty rodzi młodsza suka, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Krystyna 

Mój labrador: HODOWLA LEMINISCATUS
Wysłany: 07-10-2012, 08:30   

U mnie 7 czy 8letnie suki juz nie rodza. Ale to nie znaczy ze nie moga. Wszystko zalezy od tego w jakiej suka jest kondycji, ile i jak licznych miotow miala wczesniej, jakie dala potomswo. Jesli suka rodzila odkad skonczyla 2 lata co roku pelne mioty to faktycznie jako osmiolatka juz powinna byc na zasluzonej emeryturze. Ale jesli miala 2-3 mioty a jest zdrowa i dala wczesniej wartosciowe dzieci to nie widze problemu by znow byla matka. Ja lubie dzieci po starszych rodzicach - sa juz po nich mioty, wiadomo jakie dzieci daja jesli chodzi o wyglad, temperament, zdrowie. W przypadku mlodych rodzicow to wieksza niewiadoma.

MK, dla mnie badania OBOJGA rodzicow (biodra, lokcie, oczy, prcdPRA) to podstawa. Szukaj a na pewno znajdziesz. :-)

MK 

Wysłany: 07-10-2012, 11:38   

Pani Krystyno,
Doczytałam na stronie hodowli pierwszej, że suczka ma badania HD - A, ED -0/0, prcd-PRA - wolna po rodzicach, a pies ma badania HD-A, ED 0/0, Optigen A. Czy to znaczy, że ta para przyszłych rodziców (mama dość młoda, ojciec starszy) ma wszystkie niezbędna badania w porządku? Czy znowu coś ominęłam?

Jakich badań tzn. skrótów mam szukać przy rodzicach szczeniaczków? Chyba zakręciłam się już całkowicie :(

Odpowiedz do tematu