Nikaaa boję się, koszmarnie się boję. Już raz pod chmielnym jak wychodziłam to jakiś kloszard kombinował przy smyczy (zawsze ją tak oplączę, że sama mam potem problemy ), jak zobaczył, że po nią idę to zmieszał się i powiedział tylko, że już miał ją brać, bo myślał, że ją ktoś tu zostawił od tamtej pory zazwyczaj z nią wchodzę
No właśnie, zawsze znajdzie się jakiś "życzliwy" A że to sunia to tym gorzej, bo to potencjalny biznes dla pseudohodowcy Najlepiej nie kusić losu i zostawiać psa w domu
bina071 napisał/a:
nauczyłam ją już siad, leżeć, łapa, obrót, głos (tu się troche za bardzo teraz rozszczekuje małpa ), chodź tutaj, łap, spokój i wróć się
Polecam ksiązkę "101 psich sztuczek" lub jakąś inną tego typu, są tysiące rzeczy, które mozna nauczyć psa, wchodzenie do pudełka, puszczanie bąbelków pod wodą, chodzenie do tyłu, slalom między nogami, przynoszenie różnych przedmiotów, poproś, turlaj się, zdechł pies, możesz ją nauczyć sprzątania swoich zabawek do pudełka, gaszenia światłą itp itd... Pole do popisu jest ogromne
Mój labrador: Lejla(karłowaty labrador :D)
Suczka urodziła się:
19.01.2012r
Wiek: 112 Dołączyła: 31 Maj 2012 Posty: 666 Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-06-2012, 12:36
Nikaaa niesądzę, żeby ktośc hciał brać neirasowego psa do wyhodowania Chociaż z wyglądu to nie wygląda jednak na nierasowca Co do komend to chyba nauczę ją puszczania bąbelkó w wodzie czasami jej odbija to sama wsadza nos do miski i dmucha, albo jak chodzimy nad stawem
mi też sie wydaje, że przemęczamy naszego pieska. ma 14 tygodni i staramy się z nim wychodzić co 2-3 godziny, żeby sie załatwił -krótki dystans 100 m na najbliższy zielony plac, jak go zaczyna rozpierać energetycznie lub jak zaczyna za bardzo węszyć w domu to wypuszczamy go do ogródka, no i wieczorami do parku na jakies 45 min.
on prawie caly czas spi!
weterynarz powiedział, że do 1-go roku powinno się wyprowadzać labka 10 min rano i 10 wieczorem. ale wtedy go w domu roznosi! no i jak ma się się inaczej nauczyć, że załatwianie się po za domem jest super, a w domu już nie?
oczywiście nie mamy doświadczenia i może go po prostu zamęczamy. c
Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Pomogła: 7 razy Wiek: 39 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
Wysłany: 10-08-2013, 09:29
Quaddo napisał/a:
weterynarz powiedział, że do 1-go roku powinno się wyprowadzać labka 10 min rano i 10 wieczorem
Ten weterynarz zdecydowanie przesadził. Co ze szkoleniem? Socjalizacją itp?
Na pewno nie należy przesadzać z ruchem ze względu na stawy, ale tu chodzi o skakanie, i hamowanie podczas aportu - to najbardziej obciąża stawy.
Cytat:
on prawie caly czas spi!
bo ma 3,5 miesiąca? normalne - szczeniaki jak dzieci - przesypiają większość doby
pies w ogóle jest takim stworzeniem, które potrafi przesypiać 18h na dobę
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador
mi też się tak wydaje, bo co z tego jak z nim nie wyjdę na spacer, jak on swoją energię musi zużyć i będzie mi skakał po domu i polował na firanki?
dziś będzie chyba spał do rana. byliśmy w psim disneylandzie wielkim sklepie zoologicznym, gdzie można przychodzić ze zwierzakami. zważyli nam go, a on był taki podekscytowany zapachami, dziećmi i innymi psami..potem na plażę i skąpał się w morzu
Podpowiedzcie mi proszę, adoptowaliśmy 3 letniego labka 2 dni ttemu i mam problem z wybieganiem go . Nie spuszcze go jeszcze ze smyczy bo boje się ze ucieknie a jednoczesnie mimo spacerów widze że brakuje mu ruchu. Czy zakup linki treningowej 15-20 m pozwoli mu na mocniejsze wybieganie, aporty itd?
Mój labrador: Sasza i Barni
Wiek: 42 Dołączyła: 16 Lut 2009 Posty: 200 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 31-10-2013, 22:42
Lotna napisał/a:
Podpowiedzcie mi proszę, adoptowaliśmy 3 letniego labka 2 dni ttemu i mam problem z wybieganiem go . Nie spuszcze go jeszcze ze smyczy bo boje się ze ucieknie a jednoczesnie mimo spacerów widze że brakuje mu ruchu. Czy zakup linki treningowej 15-20 m pozwoli mu na mocniejsze wybieganie, aporty itd?
TAK ! Zacznij od tego i od nauki przywołania, żadnych cudów. Zabierasz posiłek jego ze sobą na dwór i zaczynacie ćwiczyć z bliskiej odległości. Mówisz mu " do mnie" podsuwasz smakołyk pod nos, sama robisz dwa kroki do tyłu , zatrzymujesz się, pies zjada ty mówisz" dobry do mnie"
_________________ TRENER WESOŁEJ ŁAPKI W RUDZIE ŚLĄSKIEJ
Wysłany: 27-07-2014, 20:50
witam, mam pytanie Blacky we wtorek ma ostatnie szczepienie i po okresie kwarantanny zaczniemy wychodzić na spacerki. Blacky będzie miał wtedy 13,5 tyg. Jak częstych i długich spacerków będzie potrzebował waszym zdaniem (dodam, że będziemy uczyć się załatwiania na dworze). Ohh pytam i pytam w wielu tematach, ale chcę aby mój psiak miał jak najlepiej ze mną:)
Mój labrador: Rajan
Pies urodził się:
05.10.2005-13.07.2013
Mój labrador: Ziller
Pies urodził się:
11.04.2013
Pomogła: 3 razy Wiek: 54 Dołączyła: 15 Sie 2008 Posty: 447 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 28-07-2014, 08:40
pko92,
pko92 napisał/a:
13,5 tyg.
to już nie taki pyrtek ale i tak nie może go forsować długimi spacerami bez mozliwości odpoczynku .Wazne jest zeby psiak mial kontakt ze światem zewnetrzym . W zeszłym roku kiedy przywiezliśmy Zillera był w wieku Twojego na spacerki wychodziliśmy co dwie godziny i bardzo szybko oswoił swiat ,nauczył sie załatwiać potrzeby na dworze / własciwie to noce przesypial na sucho /. W ciągu dnia miał 2/3 dłuższe spacery chyba około godziny .Na dworze bawiliśmy się albo sami albo z doroslymi psami ale nie wszyskie akceptowały malucha . Jeżeli masz znajomych ktorzy maja dorosłgo zrównowazonego psa to zachecam do wspolnych spotkań bo dla malca to będzie bezcenna lekcja . Chodziliśmy tez do przedszkola 1 x w tygodniu .
Wysłany: 28-07-2014, 10:32
iwonadp napisał/a:
pko92,
pko92 napisał/a:
13,5 tyg.
to już nie taki pyrtek ale i tak nie może go forsować długimi spacerami bez mozliwości odpoczynku .Wazne jest zeby psiak mial kontakt ze światem zewnetrzym . W zeszłym roku kiedy przywiezliśmy Zillera był w wieku Twojego na spacerki wychodziliśmy co dwie godziny i bardzo szybko oswoił swiat ,nauczył sie załatwiać potrzeby na dworze / własciwie to noce przesypial na sucho /. W ciągu dnia miał 2/3 dłuższe spacery chyba około godziny .Na dworze bawiliśmy się albo sami albo z doroslymi psami ale nie wszyskie akceptowały malucha . Jeżeli masz znajomych ktorzy maja dorosłgo zrównowazonego psa to zachecam do wspolnych spotkań bo dla malca to będzie bezcenna lekcja . Chodziliśmy tez do przedszkola 1 x w tygodniu .
właśnie tak miałam zamiar na początku co 2h Blacky już wytrzymuje całą noc jak zasypia po 9 to koło 6 dopiero budzi się na siu siu dziękuję za odpowiedź
Wysłany: 02-10-2016, 09:23
Mój pies ma 14tygodni. Od paru dni wychodzę z nim około siedemnastej na jedno godzinny spacer. Zawsze jak wraca to jeszcze się bawi więc wydaje mi się że nie męczy się jakoś specajnie. Czy długość spaceru jest ok?
Pomogła: 12 razy Wiek: 46 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
Wysłany: 03-10-2016, 08:46
Sanndrak napisał/a:
Czy długość spaceru jest ok?
nie. Godzina dla 3 miesiecznego psiaka to za dlugi spacer. Rekomendowana dlugosc spaceru to ok 5 minut na miesiac zycia, czyli nie powinniscie chodzic dluzej niz 15-20 minut teraz.
I ta zasada działa tylko w przypadku młodych psiaków, szczeniaków? Chodzi mi dokładnie o 5 minut spaceru na każdy miesiąc życia. Do którego roku życia ma to zastosowanie?
Pół godziny to minimum dla mojego Labka:) Aktualnie pies trenuje razem ze mną. Biegamy sobie po okolicy i muszę przyznać, że dawno nie osiągałem takich dobrych wyników w treningach. Czasem robimy sobie przerwy i bawimy się razem. Pies to uwielbia i zawsze jak widzi, że przygotowuje się do ćwiczeń już czeka na mnie przy drzwiach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum