Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Chelsea
14-02-2014, 10:45
GAJA - 3 letnia sunia schronisko MILANÓWEK
Autor Wiadomość
ANNA_MAJA 
ANNA_MAJA

Mój labrador: MAJA
Suczka urodziła się:
??.04.2004 - 28.08.2012 (*)

Mój labrador: FIFI
Suczka urodziła się:
2011 (umownie: 30.09)

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 10-02-2014, 18:40   

AgaD, ponieważ zakładałam suni wątek i byłam w sprawie Gai w stałym kontakcie ze schroniskiem (do momentu prośby Rinus, żebym już sprawy Gai pozostawiła w Jej rękach) - odpowiem Ci na pytanie

Schronisko szukało DS lub DT dla Suni, która była u nich od 4 tygodni, było to pilne, bo były dramatyczne mrozy. Z wdzięcznością zareagowali na informację, że istnieje możliwość umieszczenia suni w domowym hoteliku i że są fora (bo najpierw była ustalana płatność obu for po 50%), które są gotowe pokryć koszt jej pobytu ( w końcu com.pl wyszło z inicjatywą wzięcia tego w całości na siebie). Pisałam suni ogłoszenia, więc musiałam mieć wiedzę na jej temat - otóż w przypadku DT (nie było mowy o hoteliku jeszcze) schronisko od początku zakładało, że pies pozostaje "ich" psem i to oni dalej będą szukali domu stałego i będą oddawali sunię do adopcji . Mnie to specjalnie nie zdziwiło - przecież jak mamy jakiegoś naszego psa na forum i on jest w DT to też MY szukamy domów DS i my robimy wizyty PA... A nie oddajemy tego w ręce DT. Mnie zatem to absolutnie nie zdziwiło - i było to dla mnie jasne i zrozumiałę zwłaszcza po tym, jak poznałam bliżej nieco metody i sposoby ich pracy.

AgaD napisał/a:
A można psa adoptować na DS

No przecież schronisko założyło, że będzie szukać domu do adopcji i z pewnością szuka. Dla nich to jedyna opcja i oni chcą mieć pewność gdzie i do kogo suka trafi (tak uzasadniali od początku). Ale jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat możliwości adopcji - to przecież na pierwszej stronie , w pierwszym poście masz namiary na osobę ze schroniska, odpowiedzialną za adopcję Gai.

Wena 
Agata

Mój labrador: Wena
Suczka urodziła się:
18.11.2008

Wysłany: 10-02-2014, 18:45   

i znowu rozkręciła się dyskusja, ludzie spójrzcie na forum które wzięło ją pod opiekę na swoje własne życzenie, tam są same ochy i achy, tam są ludzie którzy wszystko o suni wiedzą (o jej problemach) i o nic nie pytają, jakaś jasnowidztwo ich nawiedziło, a brudy pierze się tutaj, opanujcie się, należy ustalić jasno do kogo należy sunia i wtedy wspólnie pomagać (mam na myśli wszystkie fora), aangiela ma hotelik i nie jest instytucją charytatywną (ktoś musi zapłacić za hotel - co jest dla mnie zrozumiałe), może przez jakiś czas (domniemam) wspomódz przy przetrzymaniu ale wszystko kosztuje

aangela1
[Usunięty]

Wysłany: 10-02-2014, 19:06   

Odpowiem na te aspekty na które znam odpowiedź.

Gaja jest pod opieką .com i to oni regulują płatność za hotelikowanie.
Umowa ze schroniskiem zawiera punkt odnośnie możliwości przedłużenia umowy pod WARUNKIEM zgody i ustaleń przez obie strony (w tym wypadku schronisko - .com - hotelik).

Co do hoteliku, są miejsca i mogę przyjąć jeszcze jakieś psy więc automatycznie dla suki również jest miejsce - niezmiennie.
Cena hoteliku (300zł) jest obniżona specjalnie na potrzeby psów potrzebujących i uważam, że ta cena jest dobra biorąc pod uwagę pracę jaką wkładam w socjalizację i prace z Gają.
Ma największe względy u nas ze względu na fakt, że potrzebuje ogromnie człowieka.
Dla jasności, dzień z Gają zaczynam o godzinie 5.00.
Ma 1,5 godzinny spacer i 40minutowy program wyciszający.
Spacery ma średnio co 3 godziny, bo od zera jest uczona załatwiania się na dworze.
Ćwiczenia psychologiczne ma 5 razy dziennie, długie spacery + zabawę na podwórku.
Nawet listonosza zapraszamy żeby wchodził do jej pokoju, bo chcemy ją socjalizować z każdym.

Każdy kto ma jakiekolwiek pytania odnośnie suki może oczywiście do mnie zadzwonić, przyjechać i porozmawiać.

ANNA_MAJA 
ANNA_MAJA

Suczka urodziła się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 10-02-2014, 19:07   

Wena, święte słowa! :)

Mam nadzieję, że wczesniejsze wpisy wyjasniły do kogo należy pies.

Ale dla jasności:

Gaja należy do schroniska w Milanówku, które ze zrozumiałą wdzięcznością przyjęło propozycję umieszczenia jej w hoteliku i przejęcia kosztów jej pobytu przez "instytucję zewnętrzna" utrzymując koszty ewentualnego leczenia psa po swojej stronie (stronie schroniska znaczy). Schronisko podpisało umowę na miesiąc z możliwością przedłużenia o ile nie znajdzie w tym czasie DS-u, pozostawiając sobie prawo do szukania DS i wyboru DS, ogłaszania suki itd (takie mieli plany co do umowy od początku - jeśli coś się z tego nie zgadza i pojawiły się inne ustalenia - rozumiem że zostanie tutaj sprostowane).

Umowa zapewne nie zobowiązuje "płatnika" do dalszego opłacania pobytu psa (bo zobowiązywać rzecz jasna nie może jako że to płatność dobrowolna), zabezpiecza jedynie możliwość pozostania suki w hoteliku na pobyt dłuższy niż miesiąc (jeśli taka potrzeba i wola obu stron by była - tj schroniska i hoteliku).

Nikt absolutnie nie oczekuje od Angeli finansowania pobytu psa - było pytanie tylko o Jej cierpliwość, siłę, miejsce dla suni "jakby co".

Tyle fakty. I tylko tych faktów chciałabym się trzymać.

ANNA_MAJA 
ANNA_MAJA

Suczka urodziła się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 10-02-2014, 19:20   

aangela1 napisał/a:
Ma największe względy u nas ze względu na fakt, że potrzebuje ogromnie człowieka.

Dzięki, Angela. Przecież widać, jak Ona u Ciebie "rozkwita". Pytałam już, czy nie podmieniłaś suni na wyższy, bardziej radosny model :) . Ja nigdy nie widziałam, żeby pies tak się wyprostował w krótkim czasie - nie w przenośni mówiąc tylko dokładnie.

Przecież widać, że to inny pies niż ten z naszych zdjęć "zza kratek". Przecież wiadomo, że nie wyższa temperatura pokoiku i ogrzane dooopsko to sprawiły. Co do tego nikt chyba nie ma wątpliwości.

aangela1 napisał/a:
dla suki również jest miejsce - niezmiennie.

I to jest chyba w tym wszystkim najważniejsze ...

Wena 
Agata

Suczka urodziła się:
18.11.2008

Wysłany: 10-02-2014, 19:28   

dla mnie najwiarygodniejsze są opinie aangieli u której jest pies i ani34 która bywa w hoteliku i informuje nas na bieżąco, wpisy Kasi wnoszą tylko negatywne emocje a nie powinny - ot tyle

AgaD 
Morfek

Mój labrador: Jaffa
Suczka urodziła się:
Wysłany: 10-02-2014, 21:13   

Wena napisał/a:
i znowu rozkręciła się dyskusja

Dla Ciebie wszystko jest oczywiste, dla mnie nie, dlatego pytam i to nie po to, aby kogoś urazić, udowodnić czyjąś winę itd.

Pierwszy raz spotkałam się z sytuacją, że pies jest na DT, a schronisko nadal jest za niego odpowiedzialne, robi ogłoszenia, leczy u swojego weta itd. Chyba, że to standardowe procedury, a je dopiero teraz zostałam oświecona.
Ale wszystko zostało mi ładnie wytłumaczone dlatego spadam bo nie chcę wnosić negatywnych emocji :)

Wena 
Agata

Suczka urodziła się:
18.11.2008

Wysłany: 11-02-2014, 06:53   

Morfek ja również pierwszy raz spotkałam się z taką sytuacją ale też i pierwszy raz chyba dwa fora wkręcają się nawzajem, przy czym na tym forum z tego powodu dochodzi do nieprzyjemnej wymiany zdań a na drugim jest cacy, nie dopuszcza się do spięć i jest ogólne milczenie - tu Kaśka ma pretensje o brak zainteresowania psem z problemami a u siebie przy tym samym psie puszcza oczka i inne emotki (dziwne prawda),

aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 11-02-2014, 07:14   

Wena napisał/a:
ja również pierwszy raz spotkałam się z taką sytuacją
Nie wiem jak jest w innych rejonach kraju ale.. schroniska z których ja wyciągałam psy / np.Celestynów/ ..Nie wydają psów na dt czy hotelowanie.
Mogłam, jedynie psa adoptować na siebie. Wpisać się w książkę adopcyjną, podpisać odebranie psa, uiścić odpowiednią opłatę. Dopiero wtedy mogłam psa odebrać.
Wena napisał/a:
(dziwne prawda),
Bez komentarza.

AgaD 
Morfek

Mój labrador: Jaffa
Suczka urodziła się:
Wysłany: 11-02-2014, 08:05   

aganica napisał/a:
Mogłam, jedynie psa adoptować na siebie. Wpisać się w książkę adopcyjną, podpisać odebranie psa, uiścić odpowiednią opłatę. Dopiero wtedy mogłam psa odebrać.

Dokładnie, tak jest chyba wszędzie. Cały czas piszę o adopcji na DS tylko nikt mnie nie rozumie ;)

aangela1
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2014, 08:20   

Ja Cię rozumiem :)

Tak, zazwyczaj, w 90% schroniska wydają na umowę DS.
W tym wypadku się nie zgodzili, bo oczywistym było, że nikt nie chciał jej zaadoptować tylko pomóc znaleźć dom tak więc zabezpieczyli się umową w której jest napisane, że to oni są głównymi opiekunami, że to oni wybierają dom i to oni go szukają.

Rinuś 

Mój labrador: Brutus
Pies urodził się:
01.04.2005

Mój labrador: Salma
Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 13-02-2014, 09:34   

Są ludzie chętni adoptować Gaję, byli wczoraj u Angeli w hoteliku :) Jeśli kierowniczka się zgodzi na adopcję to Gaja trafi do nowego domu już niedługo :)

Chelsea 

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010

Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 13-02-2014, 10:24   

trzymamy kciuki :)

ANNA_MAJA 
ANNA_MAJA

Suczka urodziła się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 13-02-2014, 10:37   

Zamykając temat przedadopcyjny Gai z przyjemnoscią informuję, że schronisko - zgodnie z tym czego się podjęli od samego początku - prowadziło działania mające na celu znalezienie Gai najlepszego z możliwych domków. Niestety - kilka domków wiedząc o problemach Gai (o których byli informowani) - zrezygnowało, w przypadku jednego domku - odmówić musiało schronisko (adopcja zagraniczna).

Aż wreszcie... Pojawił się domek, któremu NIC w Gai straszne nie jest. Zakochali się w suni już "na odległość" , dwie wczorajsze wizyty w hoteliku utrwaliły ich w przekonaniu, że to jest pies na którego czekali ;*

Gaja już pakuje walizki ;* i od jutra będzie mieszkanką Warszawy ;* :girl: ;* .

Mam nadzieję, że dziewczyna będzie grzeczna, bo o takim domku marzy każdy potrzebuś.

Decyzje zapadły. Psiak ma dom ;* ;*

Od jutra - dostawać będziemy relacje ze stałego życia Gajeczki :girl: :girl:

Gaja skradła ludziom serca - mam nadzieję, że żadnego numeru nie wywinie ;* :D :D

Wena 
Agata

Suczka urodziła się:
18.11.2008

Wysłany: 13-02-2014, 10:43   

oj, nie mówię że można odetchnąć ale już bym chciała, biorąc pod uwagę jej opisówkę zachowań opisaną powyżej, to jeśli dojdzie adopcja do skutku to Gaja będzie szczęściarą
powodzenia

ANNA_MAJA 
ANNA_MAJA

Suczka urodziła się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 13-02-2014, 10:44   

Dziękuję forum com.pl za wzięcie Gai pod swoje skrzydła w najgorszym dla niej okresie.

Angela - BARDZO dziękuję za to, że osobiście się nią zajęłaś. Za wszystko co dla nie i przy niej robiłas od samego początku. ;* ;* ;*

ANNA_MAJA 
ANNA_MAJA

Suczka urodziła się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 13-02-2014, 10:49   

Wena napisał/a:
to jeśli dojdzie adopcja do skutku to Gaja będzie szczęściarą

Wena, nie ma najmniejszych wątpliwości - sprawa jest przesądzona. Adopcja jest faktem :)

Żeby nam tylko madame Gaja nie wywinęła jakichś numerów, bo niezwykle pomysłowa z niej dziewczyna. Co w tej główce siedzi - nie wiadomo. Zobaczymy, jak już będzie w swoim domku, ze swoimi ludźmi.

A Gaja jest nieprawdopodobną szczęściarą... to fakt ;*

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Mój labrador: Salma
Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 13-02-2014, 10:56   

Ja śmiało mogę napisać, że ten domek jest po prostu cudem :) Bo naprawdę mało jest ludzi, którzy zdecydowaliby się adoptować psa z takimi problemami jakie ma Gaja, skoro do wyboru jest tyle psów bezproblemowych :) Mam nadzieję, że to już ostatni przystanek Gaji i zadomowi się dziewczyna u nowych ludzi :)

Ewelina 
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 13-02-2014, 14:55   

trzymam kciuki :)