Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Hodowla CARO F.D.B.
Autor Wiadomość
akub
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2014, 12:23   

Krystyna napisał/a:
adnotacja w metryce bedzie jak ja hodowca wpisze. A NIE MUSI tego robic niestety ;-(
Choroby oczu (nie tylko siatkowki) najczesciej ujawniaja sie w pierwszym roku zycia. Nie da sie ich zdiagnozowac u szczeniaka.
Dla mnie ten pies niestety nie bedzie nigdy pelnowartosciowym psem hodowlanym, ale to kwestia priorytetow.
Jeden ze szczeniat jest NBP - to dyskwalifikuje go z wystaw

Dziękuję za informację.

Rinuś 

Mój labrador: Brutus
Pies urodził się:
01.04.2005

Mój labrador: Salma
Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 21-01-2014, 13:31   

akub, ten biszkopcik jak napisała Krystyna jest NBP czyli żołty bez czarnego pigmentu - takich psów nie powinno się używać do dalszej hodowli.

http://img16.tablica.pl/i...zeta_rev001.jpg

Ślepota u Labradorów jest ostatnio tak powszechną chorobą, że naprawdę warto odłozyć te 1500zł - 2000zł i kupić szczeniaka po rodzicach, którzy oczy mają czyste, bo uwierz mi, że naprawdę przykry jest widok jak Twój przyjaciel ślepnie... :(
Jeśli chcesz się bawić w wystawy to musisz wiedzieć, że to naprawdę kosztuje...samo jedno zgłoszenie psa to koszt od 100 do 200zł... do tego nocleg, dojazd, jedzenie itd, wychodzi jakieś 400-500 zł za jeden weekend...a takich weekendów trzeba troszkę objeździć jeśli chcesz coś z psem osiągnąć... niestety ale wydatki na samym kupnie się nie kończą - one się dopiero rozpoczynają i czasem taki szczeniak jest studnią bez dna.

Weronika_S 

Mój labrador: Olaf
Pies urodził się:
22.05.2008

Wysłany: 21-01-2014, 13:44   

Wystawy rzeczywiście kosztują, ale tak naprawdę można też jeździć na wystawy w swojej okolicy i wtedy już koszt noclegu odpada. Nie rozumiem, akub, chce kupić psa z hodowli zrzeszonej w ZKwP, to chyba dobrze, po co go od razu tak zniechęcać, dobrze, że nie szukał u psueduchów.
akub, chyba musisz przemyśleć sprawę, czy chcesz rasowego labradora, i wtedy szczeniaki z Twojego linku spełniają to oczekiwanie, czy chcesz rasowego, pięknego labradora, który mógłby być w przyszłości wartościowym psem hodowlanym, wtedy chyba warto byłoby rozejrzeć się jeszcze.

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Mój labrador: Salma
Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 21-01-2014, 13:52   

Weronika_S, dobrze, że nie szuka u pseudo, ale skoro 1500zł to za duża kwota, a te 1500zł to dopiero początek wydatków na psa no to ciężka sprawa jest...Ja rozumiem, że nie każdego stać wyłożyć od razu 1500zł, ale można odkładać... Warto dorzucić kilka stówek i mieć pewność, że pies nie zachoruje i nie oślepnie niż potem patrzeć jak przyjaciel traci wzrok jednocześnie ładując w jego leczenie jeszcze raz tyle pieniędzy...

Ela W 

Wysłany: 04-01-2015, 22:16   Lablador z ogłoszenia z gumtee

Witam,

chciałabym zakupić szczeniaka od tego Pana Łukasza Kumorka z poniższego ogłoszenia gumtree:
http://www.gumtree.pl/c-V...23&ImageIndex=3

Czy ktoś mógłby coś powiedzieć w tej sprawie? Warto angażować się w zakup czy polecacie coś innego?

agn.k 

Mój labrador: Fibi
Suczka urodziła się:
08.03.00-05.01.14

Mój labrador: Magnus
Pies urodził się:
14.10.13

Mój labrador: Vigo
Pies urodził się:
26.01.14

Wysłany: 05-01-2015, 10:21   

Jaka to hodowla?
Te rodowody z ogłoszenia to rodowody ojca i matki szczeniąt nie szczeniaków, na pierwszy rzut oka wygląda to ok (dziadkowie psów nawet mi znani z widzenia i słyszenia ) natomiast mnie by jeszcze interesowały wyniki badań choćby HD samych rodziców szczeniaków (dobrze żeby były przebadane łokcie czyli ED oraz przynajmniej jedno z rodziców EIC z wynikiem N/N, EIC free, jakby któreś się okazało nosicielem EIC to wtedy koniecznie drugi rodzic powinien być EIC wolny) - bo dziadków są- w tym dziadkowie z obu stron dość gruntownie przebadani.
Jeżeli szukasz innych namiarów na szczeniaka to w hodowli z Grodu Hrabiego Malmesbury są dostępne i chyba nawet dwa do sprzedania "na kolanka do kochania" po niższej cenie. Nie wiem po jakich rodzicach one są ale p. Beata ma przebadane psy. Tak piszę jakby coś Ci się nie zgadzało z badaniami rodziców szczeniaków z ogłoszenia.

aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 05-01-2015, 15:55