Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tenshii
28-10-2012, 15:03
Jak namówić rodziców na labka ?
Autor Wiadomość
ktosia 

Mój labrador: Nera
Suczka urodziła się:
08.05.2010

Wysłany: 07-10-2011, 21:16   

Ostaś napisał/a:
Mam tylko pytanie co do pierwszego punktu, dlaczego Nera zjada 15kg karmy na miesiąc? Jaka to karma?
ariona :D ale niestety ona nie zjada jej sama :D w sensie jeśli by jadła sama to 15kilowy worek ma na około 1,5miesiaca ale niestety mamy małego pomocnika... w sąsiedztwie, który gdy ćwiczymy się podłącza :D i schodzi nam worek miesięcznie czasem na lekko ponad miesiąc go starcza:, zresztą z prostego liczenia 1500g przez 350g dziennie daje około 42 dni! No ale jak przychodzi nam szkolny weekend to Nera w ciągu dnia zajęciowego potrafi wciągnąć nawet coś koło dwóch porcji dziennych jedzenia!

aganica, zgadzam się z Tobą w pełni ale warunkiem jest, że pies nie choruje bo wtedy to się schody zaczynają!

a także do galerii Nery: http://www.facebook.com/m...=1&l=d9970f9b96

Ostaś 

Mój labrador: Harry (Wilcze Ługi)
Pies urodził się:
11.11.2005

Wysłany: 07-10-2011, 21:29   

ktosia, pytałem o karmę, bo ja Harremu liczę średnio 0,4kg (Josera High Energy) na dzień. Jak biegamy to wiadomo że wtedy więcej.
ktosia napisał/a:
No ale jak przychodzi nam szkolny weekend to Nera w ciągu dnia zajęciowego potrafi wciągnąć nawet coś koło dwóch porcji dziennych jedzenia!

A co to oznacza w praktyce? :)

ktosia 

Suczka urodziła się:
08.05.2010

Wysłany: 07-10-2011, 21:34   

Ostaś napisał/a:
A co to oznacza w praktyce? :)

oznacza to,że w weekedny w które mamy szkołę ćwiczymy na karmie a nie na smaczkach i wówczas mój pies zjada czasami nawet 700g karmy w ciągu dnia, ale to są dwa intensywne weekendy w miesiącu! czyli że zwiększa nam to zużycie karmy!

a i mówiłeś o smaczkach, no my też staramy się ćwiczyć raczej na karmie bo na smakach to by się spasła strasznie, ale pani jest leń i jej się nie chce psu zębów czyścić więc lądują kabanosy w paszczy a po za tym gdy zaczynamy ćwiczyć w nowym otoczeniu to nie ma mowy o zwróceniu uwagi mojego psa zwykłą karmą, żeby ją skoncentrować muszę używać czegoś dobrego mięcha lub smaczków najlepiej rybich

Ostaś 

Pies urodził się:
11.11.2005

Wysłany: 07-10-2011, 21:37   

ktosia, tzn mi chodziło o to co robicie w szkole? :) Chodzicie na kurs posłuszeństwa, tak? Czy to jakaś praca?

ktosia 

Suczka urodziła się:
08.05.2010

Wysłany: 07-10-2011, 21:41   

Ostaś, szkolimy się do pracy w dogoterapii. Podstawy posłuszeństwa mamy już za sobą, no może po za chodzeniem na luźnej smyczy ;)

aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 07-10-2011, 21:48   

ktosia napisał/a:
aganica, zgadzam się z Tobą w pełni ale warunkiem jest, że pies nie choruje bo wtedy to się schody zaczynają!
Akurat mnie, tego nie musisz tłumaczyć bo wiem ile kosztuje leczenie chorego psa.
Fiona - leczenie nowotworu złośliwego - około 3.000
-dwie sterylizacje - 1-350 reoperacja- 700
już nie liczę drobnych infekcji,
ale zakładamy że nasz pies będzie zdrowy :)

By nie spamować..
Rodziców nie można zmuszać, oni muszą sami chcieć by łożyć na utrzymanie a często też, muszą się psem zajmować.Przede wszystkim muszą psa kochać by znieść głupawki i demolki :D

Ostaś 

Pies urodził się:
11.11.2005

Wysłany: 08-10-2011, 06:06   

aganica napisał/a:
oni muszą sami chcieć by łożyć na utrzymanie

No właśnie, wydatki są nie małe, więc to rodzice będą decydować na co kasa pójdzie, a na co nie. Możliwość decydowania o wydatkach na psa - np w kwestii tego jaką karmą będzie pies karmiony - daje duży komfort. Rodzice mogą nie zrozumieć dlaczego karmić psa karmą która kosztuje ponad 100zł za 15kg, a nie karmą z Biedronki za 20zł za 10kg.

aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 08-10-2011, 06:44   

Ostaś napisał/a:
a nie karmą z Biedronki za 20zł za 10kg.
Lub resztkami ze stołu.Znam wiele osób które uważają że: psy są od wieków, kiedyś nie było suchej karmy a psy były i żyły przez kilkanaście lat.

Lilitu 
Spacerowicz nałogowy

Mój labrador: Odie
Pies urodził się:
23.01.2010

Mój labrador: w małym ciele ;) Theli
Pies urodził się:
08.9.2006-17.08.2018

Wysłany: 08-10-2011, 10:56   

aganica napisał/a:
psy są od wieków, kiedyś nie było suchej karmy a psy były i żyły przez kilkanaście lat.

Podobnie z podawaniem psom ludzkich leków bez konsultacji :beated:
Argument, że psy dawniej jadły to co ludzie i żyły długo byłby dobrym argumentem gdyby nie zmiany w żywieniu ludzi i efekty uboczne tworzenia ras. Dawniej ludzkie jedzenie było lepiej przyswajalne dla obu stron niż dzisiaj.

Lamblador 
Treser

Mój labrador: Nie mam
  Wysłany: 27-03-2013, 15:17   Jak przekonać mamę do Labradora?

Cześć,
Mam problem z przekonaniem mamy do psa, muszę ją tak przekonać aby mi kupiła, mówiła że pogada po świetach, ale nie wie czy mi kupi. Muszę ją przekonać. Jej mocna strona to pytanie ,, co z nim zrobisz jak będziesz w szkole ''
Prosze pomożcie.

Baszka 
Buś...pamietam

Mój labrador: Firet
Pies urodził się:
2004 rok

Wysłany: 28-03-2013, 15:31   

Lamblador
Treser

Mój labrador: Nie mam

Wysłany: Wczoraj 15:17 Jak przekonać mamę do Labradora?
Cześć,
Mam problem z przekonaniem mamy do psa, muszę ją tak przekonać aby mi kupiła, mówiła że pogada po świetach, ale nie wie czy mi kupi. Muszę ją przekonać. Jej mocna strona to pytanie ,, co z nim zrobisz jak będziesz w szkole ''
Prosze pomożcie.
Pomagam,...rasa lambradorów nie istnieje.... ;]

Elazar 

Suczka urodziła się:
Wysłany: 28-03-2013, 15:53   Re: Jak przekonać mamę do Labradora?

Lamblador napisał/a:
Cześć,
Prosze pomożcie.

Rasa o którą pytasz nazywa sie Labrador
Nie Ty jeden masz problem z przekonaniem rodziców do zakupu psa. Ten post ma 11 stron, poczytaj od początku a znajdziesz sporo porad i odpowiedzi na Twoje pytanie

Baszka ... no nie pomogłaś za bardzo, ten najwyraźniej młody miłośnik labradorów szuka pomocy więc kpiny trochę nie na miejscu nie uważasz ?

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 28-03-2013, 16:14   

Baszka, to tylko nick ;]
w temacie postu napisał wyraźnie, że chce labradora.

Jeśli nie możesz rzeczowo pomóc - nie ironizuj

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

Baszka 
Buś...pamietam

Mój labrador: Firet
Pies urodził się:
2004 rok

Wysłany: 28-03-2013, 16:18   

Nie to nie kpiny tylko skierowanie kogoś na normalną drogę poznawania rasy :|

ps...widzę, że jakiś post się 'zawieruszył'....ale ostatnia wypowiedż jest aktualna :)

Di 

Mój labrador: Bianka
Suczka urodziła się:
4.12.2011

Wysłany: 28-03-2013, 16:34   

Lamblador, nie wiem, ile masz lat, ale powiem Ci coś z perspektywy swojego wieku.

Kiedy miałam 7 lat, namówiłam rodziców na psa. "Opiekowałam" się nim przez pierwsze kilka miesięcy. To był jakiś mieszany kundelek, bardzo mgliście pamiętam. Piesek mieszkał na dworze. Szybko mi się psa odechciało. Na spacery wychodziłam z nim rzadko, raczej tata się tym zajmował. Miałam sprzątać kupy z ogrodu, ale też szybko przestałam mieć na to ochotę. Bez niespodzianki okazało się, że to był mój kaprys.
Ten piesek pewnej nocy uciekł z ogrodu. Miałam wtedy może z 16 lat. Znaleźliśmy go następnego dnia, rozjechanego na ulicy. Pewnie podkopał się pod płotkiem za jakąś pachnącą suczką. Smutne, ale prawdziwe.

Bianka też pojawiła się w moim życiu spontanicznie, ale kiedy podejmowałam decyzję, że ją biorę, byłam już dorosłą kobietą. Wzięłam na siebie CAŁĄ odpowiedzialność związaną z opieką nad labradorem, spacery, wizyty u weterynarza, szkolenie, karmienie, SPRZĄTANIE po niej (a była naprawdę trudnym szczeniakiem). Dorzucałam się nawet w sensie ekonomicznym do utrzymania psa. Pies jest MÓJ.

Dlaczego się tak rozpisuję? A no dlatego, że w przypadku Bianki fascynacja nie mogła trwać tylko kilka tygodni. Dlatego, że wzięłam na swoje barki obowiązek na kilkanaście następnych lat i tutaj nie ma zmiłuj. Trzeba było rozplanować rozsądnie cały dzień. Co się dzieje z psem, gdy wychodzę na studia/do pracy? Zamykany w domu. Okey, skoro w domu, to rano trzeba zaliczyć porządny spacer. Rozpisaliśmy cały tydzień, kto z nią kiedy wychodzi. Kiedy była maleńka, nie mogłam długo spać. Musiałam wstawać w nocy. Sprzątać kupy, siku (w czasie kwarantanny), musiałam nad ranem wychodzić na ogródek, żeby mogła się załatwić. Musiałam część swojego życia podporządkować pod małe, psie dziecko, które trzeba było otoczyć czasem, miłością i GÓRĄ cierpliwości. Trzeba było przemyśleć kwestie wakacji. Wyjazdów. Że teraz wszędzie zabieram ze sobą Biankę.

Labradory potrzebują ruchu. To psy wielbiące kontakt z człowiekiem. Odpada zostawanie godzinami samej na ogrodzie. One łakną obecności swojego człowieka. Są bardzo wymagające czasu i uwagi.

Bianka wyrosła. Przesypia całe noce. Mogę znów spać do dwunastej w wolne dni, czy pić kawę, której nikt mi nie wyleje. Ale dalej trzeba brać ją pod uwagę w swoim grafiku. Spacer rano, wieczorem (co najmniej). Kontakty z innymi psami. Szkolenie.

Wreszcie aspekt ekonomicznie. Zdrowy szczeniak labradora będzie kosztować dobrą karmę co miesiąc i koszty szczepienia i odrobaczenia. Jak się przyplączą chroniczne biegunki? Problemy z alergią, sierścią, żołądkiem? Bianka miała pół roku, kiedy musiałam wyskoczyć z 500 zł, bo wystąpił problem z trzecią powieką, który skończył się zabiegiem pod narkozą. I takie koszty najprawdopodobniej będą ponosić Twoi rodzice, więc oni muszą być przekonani, że chcą, mogą i dają radę.

Na Twoją mamę też spadnie część obowiązków związanych z psem, nawet jeśli nie będzie to większa część, to wierz mi - jej też to dotknie. Dlatego MUSI BYĆ PEWNA, że chce tego pieska i nie możesz jej do niczego zmuszać.

Lamblador napisał/a:
Jej mocna strona to pytanie ,, co z nim zrobisz jak będziesz w szkole ''

Ja tam uważam, że jej mocną stroną może być inne pytanie: co z nim zrobisz PRZED i PO szkole. Gdy będziesz w szkole, pies może siedzieć w bezpiecznej klatce (po treningu klatkowym) lub po prostu w pokoju (chyba, że wykaże niszczycielskie zapędy ;P ). Ale kiedy wrócisz... musisz być chociaż na dwie godziny... cały jego. 7 dni w tygodniu. Każdego miesiąca. Roku. Przez kolejne X lat. Jesteś na to gotowy? Twój tryb życia, plany na przyszłość są możliwe do modyfikacji? Musisz patrzeć dalej. Pies tu nie kwestia dzisiaj, ale przede wszystkim - jutro.

Powodzenia!

EDIT: Przeczytałam posta i chciałam tylko napisać, żeby nie było - uważam, że osoby poniżej 18 roku życia, też mogą wziąć pełną odpowiedzialność za psa i zajmować się nim perfekcyjnie. Na swoim przykładzie chciałam pokazać, że to kwestia dojrzałości, zaś dojrzałość w wielu przypadkach nie musi być utożsamiana z dowodem osobistym. Piszę ten 'edit', gdyby ktoś poczuł się urażony (czego absolutnie nie chciałam zrobić.)

www.bianucha.blog.pl

Odpowiedz do tematu