Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Mięso i kości
Autor Wiadomość
Dokite 
Dokite

Mój labrador: ZARGO (Zagros Bella Mare)
Pies urodził się:
20.06.2011r.

Wysłany: 13-02-2015, 19:21   

Zargo kiedyś dostawał kości "na bieżąco". Do momentu dziwnych bólów w okolicy brzucha. Bóle były tak silne, że zdarzało mu się zaskowyczeć podczas zmiany pozycji w trakcie snu.
Niestety, u weta tak się stresuje i spina, że w trakcie macania, ugniatania i innych tego typu badań nie pokazał, gdzie go boli.

Miał, jak się okazało, stan zapalny.

Jedną z możliwych przyczyn tych bólów było wbicie się kawałka kości w ściankę jelita. Na mój protest, że Zargo zjada TYLKO kości wołowe, usłyszałam, że nie powinnam podawać mu ŻADNYCH kości. Powód jest taki, że pies ich nie trawi, a ich kawałki zbijają się w jelitach w coś w rodzaju "gipsowych" (to tylko przenośnia, nie mówię o prawdziwym gipsie!!!) kulek. Pół biedy, jak są one usuwane na bieżąco. Czasem jednak potrafią one zatkać skutecznie jelito i potrzebna jest wówczas pomoc lekarska. No i te wbijające się (nie zawsze, ale jednak się zdarza) kawałeczki.

Może i to nieprawda, nas jednak skowyt Zargo, który histerykiem nie jest i ból znosi wyjątkowo dobrze, skutecznie nastraszył i od tej pory nie dostał ani kawałeczka.

kamil8406 

Mój labrador: INUSIA
Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013

Wysłany: 13-02-2015, 20:12   

Dokite, u mojej Inki podawanie kości ma ukryty cel :) (pomaga w opróżnieniu gruczołów ma osadzone głęboko,są małe i ciężko jej wycisnąć). Jak widzę że zaczyna saneczkować daję kość i przy pierwszej kupie sie same wiciskają

Odpowiedz do tematu