Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: tenshii
10-06-2013, 18:36
Przyczyny dysplazji
Autor Wiadomość
04drawde
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2013, 17:31   

Ajnus dzięki że coś Tenshii wyjaśniłaś, ja już pasuję pisałam jej gdzie ma szukać wyjaśnienia,ale efekt zerowy dalej drąży.Mówiąc szczerze mnie się po prostu nie chce cytować różnych opracowań, dających odpowiedź na dręczące ją wątpliwości. Wiem że cokolwiek będę próbowała wyjaśniać ona i tak to podważy.Jestem już zmęczona jej postami skierowanymi do mnie. :<

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 12-06-2013, 18:51   

04drawde napisał/a:
pisałam jej gdzie ma szukać wyjaśnienia

nie napisałaś gdzie... pisałaś, że u źródeł. Jednym z najpopularniejszych i największych źródeł informacji są fora internetowe, w tym również nasze, więc jeśli piszesz coś co jest kompletną bzdurą - albo podaj konkretne i fachowe źródła informacji albo rozwiń swoją myśl i nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo możesz narobić komuś wielkiego problemu.

04drawde napisał/a:
po prostu nie chce cytować różnych opracowań, dających odpowiedź na dręczące ją wątpliwości

po tej wypowiedzi nie mam już żadnych wątpliwości... każdy oceni sobie Twoje wypowiedzi na ten temat sam ;]
mam tylko nadzieję, że nikt nie weźmie sobie Twoich słów na temat podany w tytule wątku na poważnie

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

figula1 

Mój labrador: Bono (*)
Pies urodził się:
ok. 13 lat

Mój labrador: Ayla (*)
Suczka urodziła się:
około 10 lat

Mój labrador: Figa, Merlin
Suczka urodziła się:
około 10 lat, około 10 lat

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 12-06-2013, 19:18   

tenshii napisał/a:
... każdy oceni sobie Twoje wypowiedzi na ten temat sam ;]
mam tylko nadzieję, że nikt nie weźmie sobie Twoich słów na temat podany w tytule wątku na poważnie

A M E N !!!

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 12-06-2013, 19:21   

tenshii napisał/a:

no ja napewno nie,bo mój pies ma dysplazje genetyczną napewno :( przynajmniej tak mi powiedział weterynarz ortopeda.

Nikaaa 
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 12-06-2013, 19:23   

04drawde, a czy Ty chociaż raz mogłabyś uargumentować swoje poglądy zamiast pisać coś a potem "tak bo tak", "sami sobie znajdźcie" bo zaczynam wątpić w wiek podany w Twoim profilu skoro nie umiesz nawet uzasadnić swojego zdania..

Czyli co, rozumiem, że badania rtg stawów to tylko naciągactwo i wyłudzanie pieniędzy bo przecież wystarczy zapewnić psu dużo ruchu i będzie super-zdrowy? To ciekawe czemu bywają przypadki (jak np. Tosia z hodowli Pauli) którym wet każe ograniczyć ruch do zera do osiągnięcia pewnego wieku, żeby spowolniç rozwój dysplazji?

04drawde
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2013, 20:07   

Bądźcie Panie Tenshii i Nikaaa łaskawe spojrzeć na stronę 1 tego tematu,gdzie wyraźnie napisałam żeby przejrzeć internet i znaleźć odpowiedź na dręczące Was pytanie na temat ruchu i dysplazji u labradorów! I błagam przestańcie się bawić w pieniactwo! DOBRANOC :papa:

aga 

Mój labrador: Szila
Suczka urodziła się:
20.08.2012

Wysłany: 14-06-2013, 08:14   

zostawcie już ten temat, wszystko zostało wyjaśnione a zamiast pisać kolejne posty typu "wyjaśnij", "podaj źródło" to jak ktoś sam wie to może tu wrzucić i wyjaśnić, a niektóre osoby (zawsze te same sic!) czepiają się jak rzep psiego ogona innych użytkowników i mam wrażenie, że rozmowa nie idzie w merytorycznym tonie tylko powstają kolejne "puste" watki. Z całego tematu może byłaby jedna strona wnosząca treść dla tematu, pozostałe to czepianki. Może ktoś ma PMS? :-) ALBO CO INNEGO

Almathea83 

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 14-06-2013, 10:52   

aga napisał/a:
to jak ktoś sam wie to może tu wrzucić i wyjaśnić

no właśnie chodziło o to, że to była, mówiąc wprost, bzdurna teoria, ale jeśli są na to dowody to chętnie się zapoznamy- stąd nie mamy możliwości "wrzucenia i wyjaśnienia" i dlatego tenshii poprosiła autorkę tezy o wskazanie chociaż jednego linka do tego wszechwiedzącego pana interneta..

Galeria Moreno: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6773 :-)

Elazar 

Suczka urodziła się:
Wysłany: 14-06-2013, 11:19   

Drogie Panie :)
chyba udało mi się znaleźć ciekawy artykuł w necie dotyczący dysplazji oraz jej przyczyn. Jest sygnowany nazwiskami lekarzy weterynarii nie tylko polskich ale i niemieckich. Jest długi wiec podaję link:
http://www.z-palacu-cesar...e/dysplazja.htm
Mam nadzieję, ze lektura będzie ciekawa i posłuży podniesieniu poziomu metaforyczności ;D dyskusji

[ Dodano: 14-06-2013, 11:41 ]
Znalazłem też stwierdzenie częściowo wyjaśniające zależność braku ruchu a problemu dysplazji:
"Częstym błędem właścicieli psów młodych jest także aktywne spędzanie czasu z psem jednie w czasie weekendu. Jeśli dawka ruchu w tygodniu jest znikoma, a potem wysiłek jest nadmierny, to jest to prosta droga do przeciążenia stawów i pojawienia problemów w ich obrębie."
link do źródła: http://www.ortopedia-wete...biodrowych.html
Wynika z tego, że mało ruchu przez 5 dni a potem intensywny wysiłek weekendowy prowadzi do powstawania problemu. Czy o taki brak ruchu chodziło 04drawde ? Myślę, że tak ...

Almathea83 

Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011

Wysłany: 14-06-2013, 11:41   

Elazar, dzięki za artykuł, ale przede wszystkim chcemy tu dociec takiej teorii:

Cytat:
jak wiesz labradory potrzebują bardzo dużo ruchu żeby nie chorować na dysplazję do której maja skłonności przy małej dawce ruchu.

Twój artykuł jest o odżywianiu i zgadzam się, że ma on wpływ na rozwój (ale nie pojawienie się) dysplazji przez np. przekarmianie psa i otyłość czy przewapnienie, m.in. dlatego podaję swojemu psu karmę z glukozaminą i chondroityną i dbam o jego kondychę (co się przekłada na figurę) :)

Galeria Moreno: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6773 :-)

nathaliena 
Natalia

Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001

Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012

Wysłany: 14-06-2013, 12:06   

Elazar napisał/a:
Wynika z tego, że mało ruchu przez 5 dni a potem intensywny wysiłek weekendowy prowadzi do powstawania problemu.
to jest chyba logiczne, że nie powinno się tak robić. Nam również powiedział ortopeda, by dawki ruchu były stałe. Jednak 04drawde, pisała o braku ruchu, a to coś zupełnie innego.

04drawde
[Usunięty]

Wysłany: 14-06-2013, 12:50   

ELAZAR DOKŁADNIE O TAKI.DZIĘKUJĘ! ;*

Elazar 

Suczka urodziła się:
Wysłany: 14-06-2013, 13:06   

nathaliena,
Możliwe, że w poście 04drawde zabrakło doprecyzowania ...
Jednak można to na spokojnie wyjaśnić zadając merytoryczne pytanie a takich, jak widzę, zabrakło w ferworze dyskusji między Formowiczami. Czytając Wasze posty mam nieodparte wrażenie, uprawiania demagogii zamiast szlachetnej sztuki dyskutowania ;D

Btw: żeby nie było znów nieporozumienia - pisząc 'Wasze posty" mówię tu o wszystkich wypowiadających się w temacie, tak więc nie odnoś tego wyłącznie do siebie ani nie traktuj jako atak na Twoje poglądy, które notabene szanuję ...

LittleWish 

Mój labrador: Roxi, Jazzy - hodowla LittleWish
Suczka urodziła się:
07.12.2010

Wysłany: 09-08-2013, 09:45   

aganica napisał/a:
Cytuję z nete ;

Dokładny mechanizm powstawania nie został w pełni poznany, ale przyjmuje się, że w 70% decydują geny, a w 30% środowisko

Czyżby?

http://www.transanimal-editor.de/index_d_jahrt.htm
ten artykuł przynajmniej częściowo przeczy tej tezie, niestety napisany w języku dla mnie niezrozumiałym do końca ;) ale po wrzuceniu w google translator http://translate.google.p...249%26bih%3D574 sens jest taki:
Żywienie źle skomponowaną sucha karmą powoduje nieprawidłowe wydzielanie hormonów co powoduje nieprawidłowy rozrost tkanki.
Sugerują też że żywienie przetworzoną karmą (gotowana para do 250stC i następnie suszona) powoduje nowotwory.

Wg mnie genetyka ma duże znaczenie, ale jako predyspozycja do HD i chyba nie jest prawdą, że odpowiednie (co to znaczy?) żywienie wyeliminuje HD...?

Siekiera 

Mój labrador: Blade
Pies urodził się:
30,04,2013

Wysłany: 14-08-2013, 17:15   

Pytanie maly ma 3.5 miesiaca czy spokojnie juz mozemy biegac maly bardzo lubi

Di 

Mój labrador: Bianka
Suczka urodziła się:
4.12.2011

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 16-08-2013, 22:42   

Siekiera, gdzie biegać? jakie biegać? Taki maluszek musi być otoczony troskliwą opieką również w dziedzinie dawkowania ruchu. Ma słaby, ciągle rozwijający się kościec i stawy, toteż żadne joggingi absolutnie nie wchodzą w grę. Daj mu dorosnąć, a póki co niech sobie sam dawkuje ruch.

www.bianucha.blog.pl

klaudia1234
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2013, 21:15   

W czwartek z Nerem byliśmy nad wodą. Niestety w piątek rano gdy poszliśmy piechotą do sklepu oddalonego ok. 2 km od domu musieliśmy dzwonić po transport bo Nero nie dał rady iść. Ledwo wszedł do samochodu, a jak mu się udało to skomlał.
Przez jakieś 4 godzxiny przy wstawaniu i przekręcaniu się skomlał. Próbowałam zlokalizować ból i chyba jest to przednia prawa łapa bo była też spuchnięta...
Gdy w czwartek wieczorem klepnełam go po lewej tylnrj nodze to też skowytał i to samo byłp przy kładzeniu. W poniedziałek jedziemy do weta, bo niestety w piątek nie odbierali telefonu....
Nero już jakiś czas temu kulał na łapę, ale myślałam bardziej że może żle spał i łapa mu zdrętwiała, a to pewnie coś powarzniejszego. Nie wiem jak doczekamy dop tego poniedziałku. Teraz Heń jest wesoły, biega i szaleje, ale jak go się dotknie za łapę to skowycze :cring:

Tola 

Mój labrador: Tosia
Suczka urodziła się:
16.06.2012

Wysłany: 17-08-2013, 21:47   

ojej, może nadwyrężył nóżkę .. zresztą nie wiem, nie znam się ..
trzymam kciuki, żeby to nie było nic poważnego !

Chelsea 

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010

Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 18-08-2013, 08:16   

klaudia1234, a podajesz Nerowi preparaty na stawy??

klaudia1234
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2013, 09:34   

Chelsea napisał/a:
a podajesz Nerowi preparaty na stawy??

Nie podaję.
Gdy byłam z Nerem u weta powiedziano mi że gdy je karmę Sam's Field nie ma potrzeby podawania dodatkowych składników, bo w tej karmie wszystko już jest i to jest dodatkowe zatruwanie organizmu lekami ;]

Odpowiedz do tematu