Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak objawia się dysplazja?
Autor Wiadomość
tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 15-05-2013, 09:17   

Ska napisał/a:
w takim razie kiedy zrobić pierwsze RTG, żeby obraz był już pewny?

można robić już
Generalnie ja jestem za robieniem RTG wcześnie - szczególnie bioder
Teyli brat miał w 7 miesiącu, co pozwoliło na szybką operację, a to z kolei przedłożyło się na jego obecny stan, który pozwala na bezbolesne życie
Z łokciami też na pewno doświadczony lekarz jest w stanie stwierdzić, czy się jeszcze mają szansę zrosnąć czy jednak nie do końca i czy już działać czy czekać.
Teyla miała 1 RTG w 7 miesiącu, a drugie przy okazji sterylizacji rok temu w wieku 2.5 roku (drugie tak późno ponieważ 1 wyszło bardzo dobrze, więc czekałam do sterylki żeby wszystko za jednym zamachem. Gdyby pierwsze wyszło gorzej, drugie zrobilibyśmy wcześniej)

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

snowflake 

Mój labrador: Cece
Suczka urodziła się:
08.05.2013

Wysłany: 07-07-2013, 00:28   dysplazja - możliwe czy nie?

Witajcie. Przychodzę do was z problemem, który tak właściwie nie wiem, czy istnieje. Może nakreślę wam sytuację od początku.
Od paru dni jestem posiadaczką młodego laba. Szczeniaka, który ma 8,5 tygodnia. Psa dostałam od Chrzestnego, a ten z kolei dostał psa od kolegi, któremu suka się oszczeniła. Nie miał co z psami zrobić, więc wyszło jak wyszło. Pies jak można się domyślić, nie jest rodowodowy. Rodowodowy za to był jego ojciec. Wiem, że jakby nie patrzeć to pies z pseudohodowli, ale stało się, pies jest u mnie i chcę się nim zająć. Zanim do mnie trafił został jedynie odrobaczony. Byłam z nim u weterynarza, dostał ponownie tabletkę na odrobaczenie, ja mam dać mu kolejną jutro, we wtorek idziemy do weta na szczepienie. Ogólnie pies jest bardzo rozbrykany, skacze i biega po domu, próbuje gryźć wszystko co się da, jest chętny do zabawy i ciągle głodny. (oczywiście jedzenia ciągle nie dostaje:)) Wychodzimy na spacer na łąkę na obrzeżach miasta, gdzie psów praktycznie nie ma. Weterynarz sam nam to zalecił, nie powinniśmy psa trzymać całkiem w domu. No i tu zaczyna się problem..
Zauważyłam, że na spacerach młoda krzywo biega, chodzi.. Tak pod kątem. Skacze trochę jak zając, biega galopem "jak koń". Naczytałam się o dysplazji i teraz bardzo się martwię. Wet nam powiedział, że w czwartym miesiącu możemy przyjść na prześwietlenie, wtedy się dowiemy. Dopiero po wizycie u niego zaczęłam zwracać uwagę na to, jak chodzi, a teraz odchodzę od zmysłów. To możliwe, aby 2 miesięczny pies miał objawy dysplazji? Czy po prostu biega tak, bo jest szczeniakiem? Moja mama mnie uspokaja i mówi, że tak właśnie jest. Pies jest młody i "nie umie do końca biegać". Ale ja jednak się martwię. Do wizyty u weterynarza jeszcze kilka dni, a ja czuję, że do tej pory zwariuję. Proszę was o opinię, bo psiaka pokochałam i jeśli może być coś nietak, to chciałabym zacząć działać jak najszybciej. Pozdrawiam.

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 07-07-2013, 00:43   

snowflake, nie ma co panikowac, zdrowe szczeniaki tez czasem poruszaja sie dosc pokracznie - pilnuj zeby nie przeciazac malucha i poczekaj na rtg.

tenshii 
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009

Pies urodził się:
15.06.2009

Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 07-07-2013, 09:42   

Szczeniaki w tym wieku często poruszają się w ten sposób, ponieważ nie są jeszcze mistrzami w koordynacji ruchowej ;) obserwujcie ją i zróbcie za kilka miesięcy RTG :) ale jak napisała Beata - nie ma co panikować :)

to labrador

snowflake 

Suczka urodziła się:
08.05.2013

Wysłany: 07-07-2013, 12:32   

Dziękuję wam, uspokoiliście mnie. :) Będę dokładać wszelkich starań, żeby była zdrowa :)

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 07-07-2013, 13:28   

snowflake, moze zalozysz niuni galerie i nam ja pokazesz ? :)

snowflake 

Suczka urodziła się:
08.05.2013

Wysłany: 07-07-2013, 13:56   

Pewnie, że założę. Ale jeszcze nie wiem co i jak, dopiero poznaję te forum. Na pewno zostanę tutaj na dłużej. :D Teraz próbuję ustawić avatar, ale muszę kombinować z wielkością zdjęcia - jak na razie nieudolnie. :P

Nikaaa 
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 07-07-2013, 14:36   

snowflake, a ja dodam od siebie, że cokolwiek by się nie stało (tfu, tfu) to z dyplazją można nauczyć się żyć i w zdecydowanej większości przypadków psiaki żyją normalnie tylko trzeba na nie uważać i nie forsować. Trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku. Pamiętam jak ja się stresowałam jeszcze nie tak dawno, że moja sucz ma dysplazję. U nas niestety czarny scenariusz się spełnił, ale w październiku minie rok od diagnozy i nie mogę powiedzieć, że nasze życie jakoś drastycznie się zmieniło ;) Zaprzestaliśmy aportów (jedynie z wody ale tylko kiedy pies już jest w wodzie, żeby ograniczyć gwałtowne zrywy) a tak to dajemy jej wolną rękę, sama biega ile chce i nie ograniczamy jej.

Obserwuj Cece, podawaj suplementy na stawy, nie forsuj niepotrzebnie i się nie stresuj, czekaj cierpliwie do rtg. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok :)

snowflake 

Suczka urodziła się:
08.05.2013

Wysłany: 07-07-2013, 14:55   

Nikaaa, dziękujemy! Co do wody, to czytałam, że pływanie dobrze działa na stawy właśnie. Od którego miesiąca mogę ją spokojnie puszczać do jeziora? Na razie, pomału się rozglądam za jakimś czystym miejscem, gdzie mogłaby przeżyć ten swój "pierwszy raz".

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 07-07-2013, 15:13   

snowflake, nie ma chyba przeciwwskazań co do wieku, ale radziłabym najpierw zakończyć szczepienia i kwarantannę zanim zaczniecie takie przygody. Pływanie dobrze rozwija mięśnie a to z koleji rekompensuje nieprawidłowości w budowie stawu.

snowflake 

Suczka urodziła się:
08.05.2013

Wysłany: 07-07-2013, 18:02   

Wiem, wiem. Dopóki nie zakończymy szczepień, nie ruszamy się nigdzie dalej. Przynajmniej ja nie zamierzam, bo mojej rodzinie na razie nie da się wytłumaczyć, że z psem bez szczepienia nie powinno się w ogóle wychodzić, tak samo jakiś czas po szczepieniu. :confused: Ale pracujemy nad tym.
Po wieeeeelu próbach zmniejszania, obracana i przycinania zdjęcia, wreszcie jakieś ustawiłam na avatar. Trochę się zniekształciło przez te wszystkie rzeczy które z nim wydziwiałam, ale jest. :D

lab5 

Mój labrador: niko
Pies urodził się:
18.02.2013

Wysłany: 12-07-2013, 20:12   tylnie lapy u 5 miesiecznego labradora

Witam czy ktos mial podobny problem ... moja weterynarz powiedziala ze nie ma znaczenia za ile kupi sie labradora i z rodowodem czy bez jak ma miec dysplazje to bedzie mial ..mozecie dodac wideo jak wasze labradorki chodza ? czekam na odpowiedzi .... a co do szczepien to dostal dwie szczepionki i powiedziala ze starczy..... jest energiczny ale biega jak zaba .....mozecie dodac tez zdjecia tylnych lap waszego labka ...co o tym sadzicie?

Nikaaa 

Suczka urodziła się:
08.09.2011

Wysłany: 12-07-2013, 20:56   

lab5, po pierwsze możesz się dopisać do istniejących tematów o dysplazji, zamiast robić bałagan zakładając nowy ;) Po drugie wetka ma rację, ale nie do końca. Badania jakie są wymagane do uzyskania praw hodowlanych mają na celu rozmnażanie osobników zdrowych co w zacznym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia dysplazji, więc kupując szczeniaka z hodowli mamy większą szansę na psa bez predyspozycji do dysplazji stawów.
Pozatym Twój pies jest w najlepszym wieku do wykonania pierwszego, kontrolnego rtg stawów. U tak młodego psa często nawet doświadczony ortopeda nie "wymaca" żadnych niepokojących zmian a co dopiero my forumowicze :) Umów się na wizytę u dobrego ortopedy (weterynarza ze specjalizacją, nie zwykłego weta bo ci często nawet nie wiedzą jak poprawnie ułożyć psa do wykonania dobrego zdjęcia) i wtedy będziesz wiedzieć na czym stoisz. Jeśli masz jakieś obawy, że Niko dziwnie chodzi to nie zwlekaj z wizytą, bo u tak młodego psa jest spora szansa na to, że dzięki operacji będzie w pełni sprawnym psem ;)

Axelka 
biszkopcińska

Mój labrador: Axa
Suczka urodziła się:
27.09.2012

Mój labrador: Ori
Pies urodził się:
2010 ?

Wysłany: 12-07-2013, 22:11   

Axa ma lekką dyspalzję w tylnej łapie. Nie miała żadnych objawów, po prostu na prześwietleniu wyszło....

kamisiaczek1991 
:)

Mój labrador: Nero
Pies urodził się:
26 styczeń 2013

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 18-07-2013, 05:56   

Kurcze czy jest możliwe by stan stawów biodrowych pogorszył się z dnia na dzień?
Zauważyłam kilka dni temu że Nero ma jakby sztywne łapy z tyłu. Idzie tak dziwnie kołysząc tyłeczkiem... może i widziałam to wcześniej ale on zawsze był ciamajdowaty . Kiedy biega odbija się dwoma łapami z tyłu tworząc hm... litere V odwróconą czyli ^ o coś takiego , już nie jest mi do śmiechu i strasznie się martwię . Całą noc nie spałam i chyba będe biegiem leciała jak tylko otworzą weterynarza. Trzymajcie kciuki bo będzie wielki płacz jeżeli mu coś jest.
:shy:

deadend 

Mój labrador: Riko
Pies urodził się:
08.06.2006

Mój labrador: Mały
Pies urodził się:
24.12.2013

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 18-07-2013, 10:12   Re: tylnie lapy u 5 miesiecznego labradora

lab5 napisał/a:
Witam czy ktos mial podobny problem ... moja weterynarz powiedziala ze nie ma znaczenia za ile kupi sie labradora i z rodowodem czy bez jak ma miec dysplazje to bedzie mial ..mozecie dodac wideo jak wasze labradorki chodza ? czekam na odpowiedzi .... a co do szczepien to dostal dwie szczepionki i powiedziala ze starczy..... jest energiczny ale biega jak zaba .....mozecie dodac tez zdjecia tylnych lap waszego labka ...co o tym sadzicie?

Sory za OT, ale się zdziwiłam, jakie dziwne Ryniu pytania zadaje a tu patrzę inny nick, trochę mylące, bo ten avatar ściśle z jedną osobą się kojarzy.

Elazar 

Suczka urodziła się:
Wysłany: 18-07-2013, 16:11   

deadend, dokładnie to samo mi się "rzuciło po oczach" taka jakby prowokacja Admina ??? tylko w jakim celu ???

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 18-07-2013, 16:31   Re: tylnie lapy u 5 miesiecznego labradora

deadend napisał/a:
lab5 napisał/a:

Sory za OT, ale się zdziwiłam, jakie dziwne Ryniu pytania zadaje a tu patrzę inny nick, trochę mylące, bo ten avatar ściśle z jedną osobą się kojarzy.

Pani dostała zgodę jakiś czas temu od Rynia na używanie tego avatara. Pytałam jak tylko zobaczyłam ;)

tenshii 
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009

Pies urodził się:
15.06.2009

Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 18-07-2013, 17:27   

Elazar napisał/a:
taka jakby prowokacja Admina ???

ktoś tu widzi za dużo teorii spiskowych :)
avatar jest ogólnodostępny w internecie :)
+
AnIeLa napisał/a:
Pani dostała zgodę jakiś czas temu od Rynia na używanie tego avatara. Pytałam jak tylko zobaczyłam ;)

to labrador

kamisiaczek1991 
:)

Mój labrador: Nero
Pies urodził się:
26 styczeń 2013

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 19-07-2013, 05:30   

yy o czym temat ? :|
Dzięki za pomoc.