Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: tenshii
02-05-2013, 12:41
Nadwaga labradora - jak zrzucić zbędne kg?
Autor Wiadomość
koronocha 
Agnieszka i Luna :)

Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
17.12.2004-21.04.2014 [*]

Mój labrador: Charcik włoski(Nessie-Gorzowska Panorama FCI)
Suczka urodziła się:
12.07.2013

Mój labrador: Whippet(Shila Slim Extreme FCI)
Suczka urodziła się:
17.06.2014

Wysłany: 26-12-2013, 13:42   

Lorena napisał/a:
Karną weterynaryjne została stworzona przez specjalistów

A masz gdzieś to potwierdzone? Kto daje Ci taką pewność, że jest to karma stworzona przez specjalistów? Jest taka konkurencja na ryku, że każdy producent prześciga się aby sprzedać jak najlepiej swoją karmę. Jak uważacie, że karma na bazie kukurydzy i glutenów kukurydzianych Waszym psom pomaga, to ok. Może na krótką metę pies schudnie, poprawi mu się, ale czy w późniejszym czasie nie pojawią się skutki uboczne? Pies to mięsożerca, jego układ trawienny przyzwyczajony jest do trawienia białek zwierzęcych a nie roślinnych. Dlaczego coraz więcej ludzi przechodzi na BARF, a psy po nim nie mają nadwagi i czują się lepiej? Same macie odpowiedz.

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 26-12-2013, 13:46   

koronocha napisał/a:
Dlaczego coraz więcej ludzi przechodzi na BARF, a psy po nim nie mają nadwagi i czują się lepiej?

Sasza,Nero,Brutus to psy z forum info,które były na barfie i ważyły prawie 50 kg(Nero i Sasza),Brutus nie,ale też wyglądał papuśnie już.A Falcor nabawił się choroby przez barf.
Wiadomo,każdy pies reaguje inaczej,ale uważam,że ze wszystkim powinniśmy być ostrożni i umiarkowani.

koronocha 
Agnieszka i Luna :)

Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
17.12.2004-21.04.2014 [*]

Mój labrador: Charcik włoski(Nessie-Gorzowska Panorama FCI)
Suczka urodziła się:
12.07.2013

Mój labrador: Whippet(Shila Slim Extreme FCI)
Suczka urodziła się:
17.06.2014

Wysłany: 26-12-2013, 14:04   

anna34 napisał/a:
Wiadomo,każdy pies reaguje inaczej,ale uważam,że ze wszystkim powinniśmy być ostrożni i umiarkowani.

Owszem, ja tylko mówię że wystarczy przeczytać i przeanalizować skład karmy a nie kierować się tym co producent napisał na opakowaniu. Gdyby ten sam skład znalazł się na zwykłej karmie to nikt by jej nie ruszył. Dla przykładu podam skład karmy Hill's Prescription Diet Canine Mobility J/D.
Skład:
mielona kukurydza, mielony ryż, siemię lniane, hydrolizowane białko kurczaka i indyka, otręby sojowe, mąka sojowa, hydrolizat białka, tłuszcze zwierzęce, olej rybny, jaja w proszku, fosforan wapnia, sól, chlorek potasu, węglan wapnia, L-karnityna, L-tryptofan, tauryna.

Pierwsze dwie pozycje? Yyy kukurydza, ryż...samo mówi za siebie, to co wymienione jest do tłuszczy zwierzęcych, tego w karmie jest najwięcej. Później w składzie mamy sól? Po co w karmie sól? A gdzie w składzie takie składniki jak glukozamina i chondroityna? To ma być karma mobility podobno.

Dlatego jeśli chodzi o karmy specjalistyczne na stawy, nie mogłam się zdecydować na żadną z weterynaryjnych i zostaje na zwykłej bytówce plus podaje preparaty na stawy.

[ Dodano: 26-12-2013, 14:30 ]
A tak btw. poda mi ktoś dokładny skład karmy Trovet Mobility & geriatrics, ponieważ w internecie natknęłam się na 3 różne wersje i nie wiem która jest dobra :/ Jedna z nich to:
Skład:
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, tłuszcz drobiowy, olej rybi, oleje roślinne, produkty pochodzenia roślinnego, drożdże, hydrolizat żelatyny, glukozamina, chondroityna, małże, kraby, wyciąg z morwy, żywica Boswellia, ekstrakt z winogron, zielona herbata, witaminy.
Ten skład pozostawię bez komentarza :)
Kolejny:
Skład:
Mięso z jagniąt (pow. 40 %), ryż, tłuszcz zwierzęcy, olej rybny, olej sojowy, minerały, witaminy, wysuszone drożdże piwne, przeciwutleniacze BHT i BHA.
Trochę lepszy, podoba mi się że na pierwszym miejscu jest mięso i to jagnięce a nie jakiś tam kurczak. Trochę ubogi ten skład.

Tej trzeciej wersji nigdzie nie mogłam znaleźć, pamiętam tylko że troszkę się różniła.

Lorena 
TW...

Mój labrador: Lorena[*]
Suczka urodziła się:
25.12.2007

Mój labrador: Nitka Jamnior
Suczka urodziła się:
09.04.2010

Mój labrador: Dolly chesapeak bay retriever
Suczka urodziła się:
01.02.2015

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 26-12-2013, 16:30   

koronocha napisał/a:
Lorena napisał/a:
Karną weterynaryjne została stworzona przez specjalistów

A masz gdzieś to potwierdzone? Kto daje Ci taką pewność, że jest to karma stworzona przez specjalistów? Jest taka konkurencja na ryku, że każdy producent prześciga się aby sprzedać jak najlepiej swoją karmę. Jak uważacie, że karma na bazie kukurydzy i glutenów kukurydzianych Waszym psom pomaga, to ok. Może na krótką metę pies schudnie, poprawi mu się, ale czy w późniejszym czasie nie pojawią się skutki uboczne? Pies to mięsożerca, jego układ trawienny przyzwyczajony jest do trawienia białek zwierzęcych a nie roślinnych. Dlaczego coraz więcej ludzi przechodzi na BARF, a psy po nim nie mają nadwagi i czują się lepiej? Same macie odpowiedz.

Mam ta pewność bo co dnia widzę jak wyglądają pacjenci żywienia dietami weterynaryjnymi. A barff racjonalny może i ,a sens ale potrzebne jest poświęcenie i wiedzą.
Na co dzień nieludzka pielęgniarka ....

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 26-12-2013, 20:07   

Royal na produkcję karm weterynaryjnych ma zupełnie odrębną linię produkcyjną, i to też o czymś świadczy :)

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

nathaliena 
Natalia

Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001

Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 27-12-2013, 21:03   

koronocha, ja nie znam chyba żadnego psa na Barfie, nie mającego nadwagi :)
moj Bari schudł na weterynaryjnej karmie typu Obesity 10kg (łącznie 15kg), było to 2,5 roku temu, pies ma 12 lat, jest w doskonałej kondycji i ma świetne wyniki badań, a faszeruję go tymi bezwartościowymi weterynaryjnymi karmami cały czas :beated:
Ale jak ktoś z założenia wie lepiej, bo szkoda kasy, to nie ma co się kłócić :) Ale to nie pierwszy raz przecież :) Czasem trzeba dołożyć trochę pieniędzy, dla dobra swojego psa.

souloho 

Mój labrador: Natalia
Pies urodził się:
07.01.1996

Wysłany: 07-01-2014, 23:31   

nathaliena napisał/a:
moj Bari schudł na weterynaryjnej karmie typu Obesity 10kg (łącznie 15kg), było to 2,5 roku temu, pies ma 12 lat, jest w doskonałej kondycji i ma świetne wyniki badań, a faszeruję go tymi bezwartościowymi weterynaryjnymi karmami cały czas
Cytat:

O!!!!! To ładnie! Moja Natalia ostatnio schudła 5 kg, polecam długie biegi z psem lub jazda na rowerze (oczywiście ja na rowerze hihiihi). Moj piesek żywi się moją miłością do niego bo nic mi nie chce jeść ostatnio.

Ewelina 
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 08-01-2014, 07:39   

souloho, biegi ok jeśli pies ma zdrowe stawy oczywiście.

souloho 

Mój labrador: Natalia
Pies urodził się:
07.01.1996

Wysłany: 08-01-2014, 16:29   

Ewelina napisał/a:
souloho, biegi ok jeśli pies ma zdrowe stawy oczywiście.

Oczywiście!!!! Pod względem zdrowia moja Natuś powinna być rybką, ale muszę się powstrzymywać bo to forum dla labradorków hihii

Sarrai 

Mój labrador: Frida
Suczka urodziła się:
12.02.2013

Wysłany: 25-02-2014, 18:59   

Mi Frida też tyje w zastraszającym tempie... Muszę coś z tym zrobić, bo nie chcę żeby to miało wpływ na jej stawy... Jak na razie dostaje o 1/4 dziennej porcji mniej :lookdown: No i jak wychodzimy do pracy będę jej dawać marchewkę do przegryzienia.. Ona b. lubi uszy suszone i jak wychodziłam do pracy to jej zawsze zostawiałam jedno i może od tego mi tyje? Ale z drugiej strony to czytałam, że takie uszy wołowe nie są jakoś strasznie kaloryczne.... :confused:
Zobaczymy jakie będą efekty. A czy na wagę może mieć wpływ to, ze jest teraz w trakcie cieczki? No nie wiem - hormony, zatrzymanie się wody w organizmie. Bo właśnie wczoraj się zważyliśmy i bylo +1 znowu :shy:

edyta9119 

Mój labrador: Dexter
Pies urodził się:
8 luty 2013

Wysłany: 25-02-2014, 19:24   

Sarrai, ile Frida teraz waży ? teraz jeszcze nasze psiaki coś tam rosną i przybierają na wadze. Tak się zastanawiam po czym zauważyć, że pies tyje za szybko, żeby wcześnie zareagować zmniejszeniem dawki żywieniowej i zwiększeniem ilości ruchu np...

zapraszamy :)

Sarrai 

Mój labrador: Frida
Suczka urodziła się:
12.02.2013

Wysłany: 25-02-2014, 19:36   

Miesiąc temu było - 32,9 a wczoraj 34..... A ona nam tak tyje hmmm od jakiś 3 miesięcy, ok - miała mniej ruchu ze wzgl. na zimę, w tygodniu wracałam z pracy to było już za ciemno by iść na łąki by pobiegała bez smyczy, ale te 2,5-3 h dziennie spacerów było, tylko takie mniej intenstywne. No i była na Joserze, czytałam opinie że niektórym psom się po niej przytyło 8)
Teraz od tygodnia jest na karmie Brit Care Junior Large. Dostaje mniej to wcina ją ze smakiem.
Problem polega na tym, że sama widzę, że tłuszcz jej się odkłada. Żeberka jak ją podotykam to czuję, wcięcie w talii niby ma, ale za to ma dużo tłuszczu na karku, klatce piersiowej.
Tak więc no... nie da się tego na karb rośnięcia chyba zwalić niestety ;) po prostu trzeba zareagować zanim będzie za późno. Zobaczymy jak to będzie i jakie będą efekty.

Nercinek 

Mój labrador: Nero [*]
Pies urodził się:
28.06.2013 - 01.08.2014

Wysłany: 15-04-2014, 19:13   

Witam! :)
Zacznę od tego,że Nero ma prawie 10 miesięcy i waży 36kg. Najwięcej przytył przez ostatnie 3 miesiące ,a to przez to, że ma problemy ze zdrowiem i nie może chodzić na długie spacery. Najpierw było nadwyrężone więzadło, a teraz mamy młodzieńcze zapalenie kości. Weterynarz zalecił zmianę karmy i odchudzenie. Tylko, że póki co Nero nadal nie może mieć zbyt wyczerpujących spacerów. Załatwienie potrzeb i do domu odpoczywać. Na początku jadł jedzenie domowe, a ostatnio worek Bozity Robur Breeder & Puppy XL . Poszukuję karmy, która nada się dla niego i która pomoże w zadbaniu nad jego sylwetką :) . Znalazłam jak na razie takie, ale czekam na każdą podpowiedź :)

Acana Light & Fit http://www.zooplus.pl/sho..._classic/234093
Bozita Robur Light & Sensitive 19/07 http://www.zooplus.pl/sho...s_dorosly/31475
Acana Adult Large Breed http://www.zooplus.pl/sho..._classic/225722
Purina Pro Plan Adult Light Original, kurczak i ryż http://www.zooplus.pl/sho...lan/light/30696

Najbardziej zainteresowała mnie ta pierwsza :) Czekam na w miarę szybką pomoc, bo karma musi być zamówiona jak najszybciej :)

Karoola 

Mój labrador: Browni
Pies urodził się:
02.02.2003

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 15-04-2014, 19:37   

Nercinek, Acana jest znana z wysokiej jakości, myślę, że to będzie dobry wybór :)
Czy Nero może pływać? Jeśli tak, to może wybierzcie się z nim na bieżnię wodną, tego w Wawie pod dostatkiem :) Pomoże to zachować odpowiednią masę mięśniową w czasie odchudzania (im więcej mięśni, tym szybciej spalane są kalorie), plus samopoczucie psa się poprawi, bo w końcu się porusza :)
Współczuję przebojów ze zdrowiem psiaka, szkoda go bardzo. Trzymam kciuki i czekam na wieści jak Wam idzie odchudzanie :)

evecious 

Mój labrador: Rico (Wanaheim Sodalis)
Pies urodził się:
13/01/2013

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 15-04-2014, 19:58   

Nercinek, a ja bym nie zmieniała karmy jeśli psu pasuje i jest wszystko dobrze (no chyba, że ogólnie chcecie zmienić to Acana jest bardzo dobrą karmą) a jedynie zmniejszyła dawkę karmy skoro psiak nie ma tyle ruchu ile powinien :) a w zamian można podawać marchewkę, czy jabłko.

Do tego jak napisała Karoola, można z nim chodzić nad wodę gdzieś i pływać :)

Moim zdaniem za gruby nie jest, Rico ważył jakoś 33-34kg jak miał 10 miesięcy. teraz ma 15miesięcy i waży tak własnie koło 36kg.

nathaliena 
Natalia

Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001

Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 15-04-2014, 20:18   

Nercinek, jeśli pies ma problem ze stawami/kośćmi i weterynarz uważa, że powinien schudnąć, by było lepiej dla niego, nie lekceważcie tego. tym bardziej, ze to młody psiak.
JA Spróbowalabym na początek obniżyć o 10% dawkę karmy i pływanie- jeśli może, w dużej ilosci.
Z wymienionych przez Ciebie pozycji - Acana to dobra karma :)

evecious napisał/a:
Moim zdaniem za gruby nie jest, Rico ważył jakoś 33-34kg jak miał 10 miesięcy. teraz ma 15miesięcy i waży tak własnie koło 36kg.
psiak psiakowi nie równy. Psiak mojej koleżanki wazy 41kg i jest szczupły, inne o tej wadze mają nadwagę. Tutaj ze względu na problemy z chodzeniem, zaleca się szczupłą sylwetkę.

Lorena 
TW...

Mój labrador: Lorena[*]
Suczka urodziła się:
25.12.2007

Mój labrador: Nitka Jamnior
Suczka urodziła się:
09.04.2010

Mój labrador: Dolly chesapeak bay retriever
Suczka urodziła się:
01.02.2015

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 16-04-2014, 09:00   

Młody rozwijający się pies nie powinien być żywiiny karmą typu light! Powinien jeśćkarmę dla szczeniąt ras dużych, ale Nie XL! Labrador to nie molos! Na pewno zmieniłabym na karmę dla psów dużych ale nie ogromnych! Zmniejszenie dawki to jedno, a drugiej krótkie a częste spacery. To, że pies ma chore stawy nie znaczy że mamy go zamknąć w złotej klatce i niepozwolić mu na żadną aktywność!
Na co dzień nieludzka pielęgniarka ....

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Wysłany: 16-04-2014, 10:34   

Mojemu psu jak miał 6 miesięcy weterynarz zalecił podawanie karmy dla szczeniąt zmieszaną z karmą dla dorosłych 50/50 i obniżoną dawke o 30%.Był duży,szybko rósł i miał już niestety stwierdzoną dysplazje.

Dexterxvs 

Mój labrador: Timur
Pies urodził się:
28.01.2013

Wysłany: 16-04-2014, 11:55   

cxPodstawa to ruch i nie przekarmianie. Wtedy nie będzie problemu z nadwagą u psa. Z 70% labków, których się widuje na spacerku, cierpi na otyłość, co bardzo razi, bo piesek wygląda jak kluska i ledwo co człapie przy właścicielu, nie mówiąc już o zatraceniu swojej pierwotnej użytkowości. Zgadzam się z Loreną, że psa, który ma jakieś dolegliwości ze stawami itd. nie można niańczyć jak jakiegoś misia. On też potrzebuje ruchu, tylko w innym, może mniej forsownym wymiarze, ale jednak. A pływanie tutaj jest niezastąpione. Nie obciąża stawów :)
Kończąc temat, ja ze swojego Timura jestem zadowolony - jeśli chodzi o wygląd np. W wieku 1 roku i 4 mieś waży jakieś 31.50 kg, wzrostu jest koło 65 cm i ma zwinność charta. Wiem, bo biega codziennie ze swoją narzeczoną - chartem Tajgą ;) I takiego Timura, zarówno wagowo jak i zwinnościowo - biegowo, będę starał się utrzymać. POniżej fotka, zrobiona wczoraj :)

[ Dodano: 16-04-2014, 13:48 ]
Mała korekta, wzrost Timura to jakieś prawie 60 cm.

Nercinek 

Mój labrador: Nero [*]
Pies urodził się:
28.06.2013 - 01.08.2014

Wysłany: 16-04-2014, 15:47   

evecious napisał/a:
Nercinek, a ja bym nie zmieniała karmy jeśli psu pasuje i jest wszystko dobrze (no chyba, że ogólnie chcecie zmienić to Acana jest bardzo dobrą karmą)

Zmieniamy, ponieważ weterynarz powiedział, żeby przejść już na karmę dla dorosłych psów. Podobno zbyt bogata karma może być powodem młodzieńczego zapalenia kości.
evecious napisał/a:
Do tego jak napisała Karoola, można z nim chodzić nad wodę gdzieś i pływać :)

Planujemy :) A wiesz może gdzie w Warszawie jest jakieś dobre miejsce ?
nathaliena napisał/a:
Nercinek, jeśli pies ma problem ze stawami/kośćmi i weterynarz uważa, że powinien schudnąć, by było lepiej dla niego, nie lekceważcie tego. tym bardziej, ze to młody psiak.

Weterynarz mówi, że strasznie nie jest, tylko żeby już o to zadbać i nie doprowadzić do dużej nadwagi. Nero jest wyższy od labradorów, które spotykamy na spacerze. Tylko ostatnio gdy nie ma ruchu tyje i wcięcie maleje.
nathaliena napisał/a:
JA Spróbowalabym na początek obniżyć o 10% dawkę karmy

Już jest sporo obniżona.
Lorena napisał/a:
Młody rozwijający się pies nie powinien być żywiiny karmą typu light!

Czyli jeżeli Acana to nie Light & Fit ,a Adult Large Breed ? Taka będzie dla niego lepsza?
Lorena napisał/a:
Powinien jeśćkarmę dla szczeniąt ras dużych, ale Nie XL! Labrador to nie molos! Na pewno zmieniłabym na karmę dla psów dużych ale nie ogromnych!

Ale Bozita Robur Breeder & Puppy jest dla psów dużych, a nie ogromnych :)
Lorena napisał/a:
Zmniejszenie dawki to jedno, a drugiej krótkie a częste spacery. To, że pies ma chore stawy nie znaczy że mamy go zamknąć w złotej klatce i niepozwolić mu na żadną aktywność!

Spokojnie. Nero ma przynajmniej 6-7 spacerów dziennie. Tylko, że na smyczy i ma dużo czasu na niuchanie :)
Dexterxvs napisał/a:
Podstawa to ruch i nie przekarmianie. Wtedy nie będzie problemu z nadwagą u psa. Z 70% labków, których się widuje na spacerku, cierpi na otyłość, co bardzo razi, bo piesek wygląda jak kluska i ledwo co człapie przy właścicielu, nie mówiąc już o zatraceniu swojej pierwotnej użytkowości.

Przed chorobami miał dużo ruchu i nie miał problemów z wagą. Teraz miał zakaz biegania i w jeden miesiąc przytył prawie 4kg. A wcześniej miał problem z więzadłem i też była przez to przerwa w długich spacerach.
Dexterxvs napisał/a:
POniżej fotka, zrobiona wczoraj

Nero ma podobną sylwetkę ,jeżeli się uda to później wstawię zdjęcie :)

Odpowiedz do tematu