Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Kopiowanie uszu
Autor Wiadomość
labi 
Labi

Mój labrador: Labi
Pies urodził się:
27.01.2006

Wysłany: 25-08-2008, 12:53   

Goha_lab napisał/a:
Nie popieram cięcia ogonów i uszu dla ozdoby ale jeśli przez obcięcie pies mam mniej cierpieć w przyszłości to jak najbardziej.

To może obcinajmy także łapy. Jakbyśmy tak np. wszystkim labkom nogi z d... wyrywali, to nie byłoby problemu dysplazji stawów biodrowych :)
Zwolennikom cięć u psów proponuję zacząć od siebie :P

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 25-08-2008, 13:00   

Brawo Labi,wreszcie ktoś napisał coś czego ja nie miałam odwagi,bo by mnie tutaj co niektórzy zakrzyczeli,a teraz przynajmniej jest nas dwoje.Obcinanie ogonów i kopiowanie uszu uważam za nienormalne i nie moralne( z czasem przyzwyczają się wszyscy do tych zmian) i będzie dobrze.

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2008, 14:40   

Jak dla mnie ogony mogą być niecięte ale uszy? Przecież to psu w normalnym życiu nie przeszkadza wręcz pomaga a robione jest w znieczuleniu więc nie rozumiem w czym problem. Tak samo jakbyśmy mówili żeby nie sterylizować bo to psa boli niech lepiej rodzi dwa razy do roku. Chyba lepiej ciąć uszy niż mieć co miesiąc i zapalenie. U amstafów ze zwisającymi uszami to plaga a właściciele tych z ciętymi nie wiedzą co to zapalenie uszu. Piszę na podstawie własnych doświadczeń.

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Wysłany: 25-08-2008, 18:01   

Czy to znaczy,że jak mój Chopper ma częste zapalenie uszu to powinnam mu je uciąść,no nie dziękuje za rade :-P

Tsunami 
HODOWLA Wildfriends

Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009

Suczka urodziła się:
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 25-08-2008, 18:12   

anna34 napisał/a:
Obcinanie ogonów i kopiowanie uszu uważam za nienormalne i nie moralne( z czasem przyzwyczają się wszyscy do tych zmian) i będzie dobrze.

I teraz mieszamy w całą tą sprawę szeroko pojętą moralność. Ciekawe tylko czemu nikt nie lituje się nad prosiętami, którym obcina się ogonki... Nie pytam już Anno czy moralne jest je potem zjeść :)
Czemu nikt nie mówi o moralności, gdy trzeba psu uciąć jądra, a sukom wyciąć jajniki?
Przecież to ich część ciała i to do tego tak ważna :)
Ci wszyscy przeciwnicy kopiowania uszu psom, zazwyczaj sprzeciwiają się paleniom u koni, które też są niemoralne. Nikt z nich nie dostrzega zalet - wszyscy wady.
labi pies to nie człowiek, więc nie rozumiem Twojego porównania :)

Salerno 

Mój labrador: Bazylek [*]
Pies urodził się:
25.01.2008-26.08.2021

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 25-08-2008, 21:18   

Myślę, że warto przeczytać:

http://www.psy.pl/?O=4494

Nie porównywałabym kopiowania uszu u psów z np. znakowaniem (paleniem) koni. Przy tym zabiegu konie nie mają obcinanej żadnej części ciała. Znakowanie pozwala na rozpoznanie stadniny do której należy koń jak i właściciela itp. Znakuje się źrebięta przy odsadzaniu od matek.

Nie rozumiem obcinania ogonów jak i uszu psom. Nie wiem czy ktokolwiek z nas - ludzi chciałby aby obcięto mu kawałek ucha poneważ nie pasuje do reszty otoczenia ^^ Pies to nie człowiek ale kopiowanie uczu i obcinanie ogonów u psów są wymysłem człowieka, a przeciez od człowieka zależy życie zwierzęcia i to co z nim zrobimy.

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2008, 21:29   

Pisze tam że jeśli pies jest przeznaczony do polowania to może mieć cięty ogon. Ale skąd taki hodowca wyżłów ma wiedzieć czy szczeniak którego sprzeda będzie używany do polowania skoro ogonki tnie się w 2-3 dniu życia szczeniaka a potencjalnych właścicieli szczeniak najczęściej poznaje w wieku 4-6 tygodni?

AnTrOpKa 

Mój labrador: Hexa
Suczka urodziła się:
18.03.2007

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 26-08-2008, 03:04   

Jeśli ktoś naprawdę szuka psa do polować to od dawna ma upatrzoną hodowlę i czeka na miot. Także hodowca na pewno wie o tym wcześniej :) Jakoś nie zauważyłam masowo zamieszkujących myśliwych w Polsce :P (chociaż mam sąsiada myśliwego ;D )

Patrycja napisał/a:
kopiowanie uczu i obcinanie ogonów u psów są wymysłem człowieka, a przeciez od człowieka zależy życie zwierzęcia i to co z nim zrobimy.

Dokładnie... i właśnie taki głupi człowiek niepotrzebnie stworzył niektóre rasy które męczą się przez swój wygląd. Np. bokser ze swoim wydłużonym podniebieniem utrudniającym oddychanie, krótka czaszka i tak osadzone oczy, że sprzyjają wypadaniu oka (częste u buldożków francuskich i angielskich) czy też te okaleczone przez człowieka owczarki niemieckie które już prawie biegać nie mogą... bo tak cżłowiek dążył by miały kręgosłup wygięty i pupę przy samej ziemi. Ehg... :|

Tsunami 
HODOWLA Wildfriends

Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009

Suczka urodziła się:
Wysłany: 26-08-2008, 09:20   

Patrycja napisał/a:

Nie porównywałabym kopiowania uszu u psów z np. znakowaniem (paleniem) koni. Przy tym zabiegu konie nie mają obcinanej żadnej części ciała. Znakowanie pozwala na rozpoznanie stadniny do której należy koń jak i właściciela itp. Znakuje się źrebięta przy odsadzaniu od matek.

A ja to świadomie porównałam, gdyż palenie jest już zabronione, tak samo jak kopiowanie przez apele ludzi, którzy twierdzili, że to niemoralne :)

gwiazdka 
Anetka i Zarusia :*

Mój labrador: Zara
Suczka urodziła się:
01.02.2008

Wysłany: 06-11-2008, 22:29   

Dla Mnie podcinanie..uszu..ogonów..i takie tam..jest chore.... i w ogóle powinno być zabronione..tak jak i w Anglii... zwierzęta są tu pod szczególną ochroną...a obcinanie..podcinanie..i.t.p... są zabronione...! a więc dobermany biegają z ogonami... bokserki też i wyglądają..uroczo ;) ... tutaj nawet nie można kupować myszy żywych ani nawet nie ma zamrożonych... dla węży... ... zwierzę też czuję... ból... a więc... dla Mnie to jest tak samo jak skrzywdzić człowieka... nie wiem jak w Polsce ale tutaj można iść do więzienia... za np. krzywdzenie psiaków.. co popieram w 100%

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2008, 22:46   

gwiazdka napisał/a:
myszy żywych ani nawet nie ma zamrożonych... dla węży.

Więc w Wlk. Brytanii nie hoduje się węży? Nie rozśmieszaj mnie.

gwiazdka 

Suczka urodziła się:
01.02.2008

Wysłany: 06-11-2008, 22:53   

hoduje sie.. i sa specjalne pokarmy.. jesli nie wierzysz to nie musisz... moja kolezanka tutaj ma weza i chyba wiem lepiej jak jest..bo musiala kupowac chomiki zywe... co uwazalam za chore.... i dawala je wezowi..bo nie mogla dostac myszy............

[ Dodano: Czw 06 Lis, 2008 ]
a jak sie spytala kobiety w zoologicnym czemu nie maja..to jej powiedziala..ze zwierzeta tutaj sa chronione i nie dostanie myszy dla wezy

[ Dodano: Czw 06 Lis, 2008 ]
a wiec poszla i kupila chomika niby ze chciala go miec w domu... kupila klatke i wszystko..a tak naprawde dawala wezowi..... :-/

gusia1972 
Agnieszka

Mój labrador: Kala
Suczka urodziła się:
28.05.2007

Mój labrador: Viva - NSDTR
Suczka urodziła się:
13.07.2010

Wysłany: 06-11-2008, 23:26   

gwiazdka, okropne :( ((( ja mam chomiczkę którą bardzo lubimy i jak przeczytałam o tych weżach :( to brrr

gwiazdka 

Suczka urodziła się:
01.02.2008

Wysłany: 07-11-2008, 00:28   

gusia1972 napisał/a:
gwiazdka, okropne :( ((( ja mam chomiczkę którą bardzo lubimy i jak przeczytałam o tych weżach :( to brrr

:( wiem ,ze to okropne bo sama w swoim zyciu mialam z 6 chomikow... takze.. jak uslyszalam to co ona robi... to......

zaradna 
beata & elmo

Mój labrador: Elmo vel klusiaczek
Pies urodził się:
02.04.2008r.

Wysłany: 07-11-2008, 10:21   

To przykre też miałam 2 chomiki słodkie stworzonka :)
Uwielbiam węże zawsze mi sie podobały i mnie fascynuja w jakiś sposób :D

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2008, 15:45   

Ja właśnie przez te myszy nie mogę mieć węża :( Mama się nie zgadza. A co do specjalnych pokarmów to węże potrzebują skóry, kości, mięsa i nieprzetrawionego pokarmu z jelit myszki więc nie uważam żeby dało się to zastąpić. Wyjątkiem jest wąż jajożer który potrzebuje jaj przepiórczych i niczego więcej.

Malinowa 

Mój labrador: Malina (Pandora Herbu Bazyl)
Suczka urodziła się:
09.02.2010

Mój labrador: Tajga
Suczka urodziła się:
2010?

Wysłany: 24-09-2010, 09:15   Kopiowanie uszu

Mam pytanie odnośnie kopiowania uszu i ogona. Oczywiscie nie chodzi mi o labka.
Co o tym sądzicie? W Polsce jest to proceder zakazany od 1997 roku (psu mozna wykonywac zabiegi tylko ratujące zycie lub zdrowie oraz zabiegi sterylizacji jako uniemożliwienie rozmnażania psów bez uprawnień ), jednak jedna wet w moim rodzinnym miescie wykonuje ten zabiegi, sama byłam świadkiem jak przyszedł cane corrso na kontrole po podcięciu uszu.
Czy skoro jest to zakazane to można to gdzies zgłosić, coś z tym zrobić? Zal mi tych psiaków którzy przez bezmyślność właścicieli i wetów muszą to znosić?

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 24-09-2010, 15:57   

Malinowa, Uważam , że można to zgłosić tylko gdzie? Muszę poczytać .
Kopiowanie uszu i ogona jest dla mnie straszne, jest to okaleczanie psa dla swojego "widzimisie"

Bora 

Wysłany: 24-09-2010, 17:21   

Malinowa napisał/a:
Czy skoro jest to zakazane to można to gdzies zgłosić, coś z tym zrobić? Zal mi tych psiaków którzy przez bezmyślność właścicieli i wetów muszą to znosić?

Jeśli lekarz wet udowodni że zabieg został wykonany aby ratować zdrowie psa np. częste infekcje uszu - bo są przyklapinięte, to niestety ale nic nie zdziałacie.
Popatrzcie na wystawy psów rasowych, jest pełno TTB z kopiowanymi uszami.

Malinowa 

Mój labrador: Malina (Pandora Herbu Bazyl)
Suczka urodziła się:
09.02.2010

Mój labrador: Tajga
Suczka urodziła się:
2010?

Wysłany: 24-09-2010, 17:34   

Cytat:
Popatrzcie na wystawy psów rasowych, jest pełno TTB z kopiowanymi uszami.

I to jest największa głupota. Powinno zakazać się wystawiania psów z obcietymi uszami lub ogonami bo chyba tylko to mogłoby zmniejszyć skalę tego procederu.

Ja widziałam tam już pare szczeniaków które miały poprzycinane uszy i powstawiane takie coś srebrne, takie ,,relingi'' żeby im te uszy stały do góry.

Ja myślałam o powiatowym lek wet. Ta lekarka robi to normalnie ,,legalnie''.

Odpowiedz do tematu