Siekiera, musisz stopniowo wycofywać naprowadzanie i robić coraz delikatniejszy ruch ręką. Pamiętaj żeby zawsze używać jedną komendę słowną, nie powtarzać jej w kółko jak pies nie reaguje, bo pies się nauczy ją olewać.
Siekiera napisał/a:
Siada jak mu powiem tylko lecz czasem zdarzy się że muszę powiedzieć ..siada powiedziałem..
Na jaką komendę pies ma siadać? ,,Siad"? Czy ,,siada powiedziałem"? Nie ma sensu wygłupiać psa Jeżeli pies nie reaguje, to daj mu szansę pomyśleć, a jeśli ciągle nie kuma o co chodzi, to po chwili powtarzasz tę samą komendę. Możesz wprowadzić sygnał, który jest znakiem dla psa, że nie o to Ci chodziło np. ,,Jeszcze raz", odejść w inne miejsce i spróbować raz jeszcze.
Pamiętaj żeby na początku zawsze super nagradzać psa, wylewnie chwalić itp., dopiero jak w 100% wykonuje komendę możesz zmniejszyć częstotliwość nagradzania lub chwalić tylko słownie Przede wszystkim cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości
my od samego początku pokazujemy jak wydajemy komendy i Quaddo potrafi zrobić siad na sam gest. ciężko go tylko zmusic do siadu jak widzi innego psa, czy małe dziecko kilka metrów od siebie. wtedy czasami musze mu pupe przycisnac, żeby mu pokazać o co chodzi. jak zwierzaki i dzieci sa daleko, to siada sam
[ Dodano: 22-08-2013, 23:07 ]
Palinka napisał/a:
Na jaką komendę pies ma siadać? ,,Siad"? Czy ,,siada powiedziałem"? Nie ma sensu wygłupiać psa
Może po prostu potrzebuje więcej czasu na załapanie tej komendy słownej ???
Dokładnie.
Siekiera, jeżeli pies nie wykonuje komendy zawsze to po prostu jeszcze jej nie umie na 100%. Ja bym ćwiczyła dużo, na razie bez dużych rozproszeń, za suuuper naagrody, żeby psiakowi wzmocnić komendę słowną. Ogólnie chodzi o to, żeby było jak najmniej sytuacji, że psu nie wyjdzie Bo jak na przykład za wysoko postawimy poprzeczkę i pies polecenia nie wykona, to i pies się uczy, że komendy wykonać nie trzeba i może zacząć ją olewać, do tego się frustruje, bo nie nie wie o co nam chodzi Czasami trzeba zrobić naprawdę mnóstwo powtórzeń żeby psiak skumał o co chodzi.
Quaddo napisał/a:
wtedy czasami musze mu pupe przycisnac, żeby mu pokazać o co chodzi.
Widocznie to dla niego zbyt duże rozproszenie. Próbuj stopniowo zmniejszać odległość. Przyciskanie pupy to nie jest dobry pomysł
więc powoli zmniejszaj ten gest: najpierw pól cm nad ziemią, potem 1cm itd. Powoli i cierpliwie. Zawsze staraj się, żeby nauka trwała krótko (pies nie może się znudzić) i kończ komendą, którą już umie i ładnie wykonuje (sesja szkoleniowa powinna zakończyć się sukcesem psa i nagrodą). To mogą być nawet minutowe sesje - kilka powtórzeń i koniec. Za jakiś czas znowu, i po kolejnej przerwie i odpoczynku - znowu chwilka na naukę. Nauka ma być dla ciebie i psa przyjemnością, zobaczysz jak po pewnym czasie psiak będzie się cieszył, że nadchodzi czas pracy z tobą.
Wiek: 40 Dołączyła: 16 Sie 2010 Posty: 523 Skąd: Małopolska
Wysłany: 26-08-2013, 09:48
Siekiera, i jak tam ćwiczonka ??? Jestem bardzo ciekawa Waszych postępów !!! ważne, żebyście ćwiczyli choćby krótko, ale regularnie , a co najważniejsze to nie zniechęcać się porażkami
_________________ "Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - Louis Sabin
Wysłany: 04-08-2015, 16:32 proces szkolenia
witam. szybkie 2 pytania. kiedy jest najlepszy okres na rozpoczecie szkolenia sczeniaka, nie mowie tutaj o toalecie. a drugie cyz istnieje jakas sensowna kolejnosc nauki poszczegolnych czynnosci, albo przynajmniej jakis szereg na poczatku?
Pies urodził się:
Wysłany: 08-06-2017, 22:29 Komendy
Jak nauczyc psa komend lapa lezec siad itp ma rok siada i podaje lape tylko jak widzi jedzenie takto nie chce
adresprzema [Usunięty]
Wysłany: 08-06-2017, 22:48
Wybacz przyjacielu, przeczytałem Twój post żonie, a ona skomentowała krótko.
" Jak się nauczyło, tak się ma."
Naprawdę pytasz jak nauczyć rocznego psa podstawowych komend, które powinien znać 3 miesięczny szczeniak?
Mój labrador: Szakti
Suczka urodziła się:
01.06.2016
Mój labrador: Szanti
Suczka urodziła się:
16.06.2016
Wysłany: 09-06-2017, 14:26
Pewnie, zawsze da Najłatwiej byłoby Ci przeprowadzić kilka porządnych sesji z profesjonalnym trenerem - behawiorystą, który od razu swoim fachowym okiem stwierdzi, co to za piesia przytuliliście do siebie, określi jego mocne i słabe strony i pokaże jak z nim pracować, na co uważać etc. Sama nigdy z takiej pomocy nie skorzystałam, ale ja mam swoje laby od małego prosto od hodowcy, więc też sama je wychowałam i wiem, co robiłam, ale jakbym wzięła psa już ukształtowanego i to nie wiadomo jak i przez kogo (chyba, że taką wiedzę posiadacie), to właśnie tak bym zrobiła jak napisałam, bo bałabym się, że coś źle zrobię, coś przegapię, wzmocnię niewłaściwe albo nie wzmocnię właściwego czy zmarnuję jakiś potencjał, pogłębię jakieś lęki itp.itd. i oczywiście chodzi mi o nieświadome działanie wynikające właśnie z braku wiedzy o tym psie i jego przeszłości..
Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018
Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019
Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022
Wysłany: 10-06-2017, 04:52
mitek1122 napisał/a:
wiec da rade cos ogarnac?
Pewnie że da
Ja preferuję pracę z klikerem, to fajna zabawa i można wszystkiego psa nauczyć. Poczytaj w necie, jest wiele opracowań nauki od podstaw.
Pewnie że popełnisz wiele błędów ale.. uczymy się całe życie .
Moim błędem było każdorazowe nagradzanie za przynoszenie przedmiotów. Teraz moja suka kradnie co się da i przynosi by dostać nagrodę.
Mam 3 miesięcznego labradora jest u mnie już 5 tygodni w tym czasie nauczył się komend siad,leżeć,czekaj-proszę,zostań,zostaw,daj łapę,patrz,szukaj,aport z czekaniem na komende,równaj i do mnie.Codziennie staram się z nim przynajmnie 15 minut powtarzać komendy chciałbym coś nowego uczyć psa szczególnie zależy mi na ćwiczeniach na posłuszeństwo co proponujecie?I jak uczyć psa szukania jakiś konkretnie przedmiotów bo jak narazie uczyłem go szukać karmy?
adresprzema [Usunięty]
Wysłany: 11-06-2017, 20:25
Vicek91 napisał/a:
I jak uczyć psa szukania jakiś konkretnie przedmiotów bo jak narazie uczyłem go szukać karmy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum