Przesunięty przez: Chelsea 09-11-2013, 18:31 |
Śliczna Czarna labradorka - Tomaszów Mazowiecki ma dom |
| Autor |
Wiadomość |
Gosikowa

Mój labrador: LORA
Suczka urodziła się:
przyjęłyśmy, że 03.02.2012
|
Wysłany: 29-12-2013, 18:50
|
|
|
Lora pokaż się ciotkom!!
 |
|
|
|
 |
Gosikowa

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 29-12-2013, 18:51
|
|
|
Lora, ale jakoś z życiem!
 |
|
|
|
 |
Gosikowa

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 29-12-2013, 18:56
|
|
|
Lorciu, a jakaś inna poza?
 |
|
|
|
 |
Mistycom

Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
30.03.2013
Pies urodził się:
|
Wysłany: 29-12-2013, 19:25
|
|
|
Cudna a ten tekst "czy tego pieska to gotowego Pani dostała?" xD Taaa, z paczki taki wyszedł |
|
 |
Gosikowa

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 31-12-2013, 13:30
|
|
|
No niestety, Lora ma anemię Po nowym roku będziemy szukać przyczyny. Gdyby ktoś z Was miał już do czynienia z niedokrwistością u psa to będę wdzięczna za informację. Na razie mam spory mętlik w głowie... I zmartwienie |
|
|
|
 |
Ewelina
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy Wiek: 39 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25678 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 31-12-2013, 14:36
|
|
|
Gosikowa, Bedzie dobrze |
|
 |
Gosikowa

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 31-12-2013, 17:19
|
|
|
Ewelina gorąco w to wierzę.
Erytrocyty, hemoglobina i hematokryt - wszystko poniżej normy
Lora w ogóle nie zachowuje się jak pies z anemią - oj naczytałam się o objawach... Na spacerach tyłek aż skacze, po patyki się wyrywa, w domu nieustanne śmigło ogonowe, często też inicjuje zabawy. Oczywiście, pomiędzy snem a mizianiem Jedzenia wciąż mało i właśnie przyłapałam ją na lizaniu stołu w kuchni!! Wcześniej lizała szybę piekarnika, bo widziała piekące się hamburgery Od 2-go rozpoczynamy szukanie przyczyny. Oddamy też siku i kupę do badania.
Kurcze, może ta anemia to nasza rodzinna "przypadłość". Ja z anemią walczyłam baaardzo długo - lata całe i odpukać od wielu wreszcie wyniki mam idealne. Damian zmaga się od wiosny. Echhhhh...
Wszystkiego dobrego i dużo zdrówka w Nowym Roku dla wszystkich od Lory i jej człowieków |
|
|
|
 |
Chelsea

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010
Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010
Pomogła: 17 razy Wiek: 43 Dołączyła: 06 Sty 2011 Posty: 19766 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 31-12-2013, 18:24
|
|
|
| Gosikowa napisał/a: | | Lora ma anemię |
będzie dobrze |
|
 |
figula1

Mój labrador: Bono (*)
Pies urodził się:
ok. 13 lat
Mój labrador: Ayla (*)
Suczka urodziła się:
około 10 lat
Mój labrador: Figa, Merlin
Suczka urodziła się:
około 10 lat, około 10 lat
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 15 Lis 2012 Posty: 349 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-12-2013, 20:55
|
|
|
| Gosikowa napisał/a: | No niestety, Lora ma anemię Po nowym roku będziemy szukać przyczyny. Gdyby ktoś z Was miał już do czynienia z niedokrwistością u psa to będę wdzięczna za informację. ( |
Musisz jej zrobić pełną morfologię z biochemią, badanie kału na okoliczność pasożytów i usg jamy brzusznej. Można podawać jej tran- jeśli wątroba jest w porządku oraz ludzkie witaminy Falvit - dla matek karmiących .Moja Figa miała anemię, ale to był skutek zagłodzenia w pseudo. Wyniki doszły do normy po 4 miesiącach.
I tak przyszło mi na myśl, że może po sterylce ma kiepskie wyniki. Trzeba zapytać weta.
Czarnulce zdrówka życzymy |
_________________ pozdrawiamy
--------------------
Krynia & Bono (*) & Ayla(*) & Figa & Merlin |
|
|
|
 |
Gosikowa

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 31-12-2013, 22:00
|
|
|
Dziękujemy za życzenia i pomysły
Lora miała pełną morfologię z biochemią. Wszystkie inne wskaźniki są wzorcowe. Kał zawieziemy 2-go. Sterylizacja jeszcze przed nami, bo gdy miała mieć ją robioną - dostała cieczkę. I właśnie. Cieczka skończyła się ponad miesiąc temu. Może to też ma jakiś wpływ na wyniki?
Nie ma to jak Sylwester z psem na kanapie Lora jest moim pierwszym psem, który nie reaguje strachem na wszelkie wystrzały - a dodam, że gabarytowo najmniejszym Na spacerze nawet zadzierała głowę z zainteresowaniem, co tam na niebie się dzieje |
|
|
|
 |
MartaK

Mój labrador: Pera
Suczka urodziła się:
2013
|
Wysłany: 01-01-2014, 18:54
|
|
|
| U nas Pera też miala anemię po babeszjozie. Polecono nam Falvit i wszystko wróciło do normy. U Lory też na pewno będzie ok:) |
|
|
|
 |
Gosikowa

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 02-01-2014, 11:49
|
|
|
Przyczyna anemii odnaleziona. Jak powiedział weterynarz - Lora ma bogate życie wewnętrzne - czyli robale pod postacią włosogłówki - wyszło w kale i to spora ilość. Przy okazji znalezione zostały resztki różowego prosiaka Mamy już silne tabletki i będziemy się odrobaczać. Obejrzałam też psa od środka na usg. Wszystko idealne. Lora zniosła macanki, uciskanki i zimny żel do usg ze stoickim spokojem
Jaka ulga... |
|
|
|
 |
Chelsea

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010
Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010
Pomogła: 17 razy Wiek: 43 Dołączyła: 06 Sty 2011 Posty: 19766 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 02-01-2014, 12:33
|
|
|
Gosikowa, dzielna dziewczynka
| Gosikowa napisał/a: | | Mamy już silne tabletki i będziemy się odrobaczać. |
Nelcia tez miala włosogłówki porzadne odrobaczanie i po robalach nie bedzie sladu |
|
 |
evecious

Mój labrador: Rico (Wanaheim Sodalis)
Pies urodził się:
13/01/2013
Pomogła: 1 raz Wiek: 37 Dołączyła: 28 Kwi 2013 Posty: 1081 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-01-2014, 14:03
|
|
|
Załóżcie Lorce galerię szukanie domku to już zakończona historia - teraz można się Niunią chwalić i ją podziwiać w galerii |
|
 |
Ewelina
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy Wiek: 39 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25678 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 02-01-2014, 15:04
|
|
|
No to teraz po robalu |
|
 |
figula1

Pies urodził się:
ok. 13 lat
Suczka urodziła się:
około 10 lat
Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 02-01-2014, 20:29
|
|
|
| Gosikowa napisał/a: | Przyczyna anemii odnaleziona. Jak powiedział weterynarz - Lora ma bogate życie wewnętrzne - czyli robale pod postacią włosogłówki - wyszło w kale i to spora ilość.
Jaka ulga... |
Dobrze, że już wiadomo z czym walczyć ! Figa też miała włosogłówkę do spółki z tęgoryjcem. Same nazwy tych robali wywołują we mnie dreszcze |
--------------------
|
|
|
 |
Gosikowa

Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 06-03-2014, 16:34
|
|
|
Nic nie pytacie, co u księżniczki Lory a wiele się u nas podziało… Długo myślałam, czy w ogóle o tym pisać, ale doszłam do wniosku, że skrobnę, może czyjś psiak miał podobne objawy i wie, co to…
Dwa tygodnie temu, w niedzielę, jakieś 20-30 minut po spacerze i posiłku Lora zaczęła się trząść i obficie ślinić. Najpierw zadrgała tylna łapa i myślałam, że to zesztywnienie po leżeniu. Zaczęłam masować, a drżenie nagle objęło całe ciało. Do tego ślinotok 100 razy silniejszy od tego, który zazwyczaj towarzyszy widokowi jedzenia. Nie myśląc długo, wpakowaliśmy psa w auto i pojechaliśmy do dyżurującej lecznicy. Tam Lora dostała mnóstwo zastrzyków, wykonano jest wszelkie badania i.. nic. Diagnozy brak. Były – są nadal – dwie opcje – albo atak padaczki, albo sile zatrucie pokarmowe. W czasie kroplówki Lora zwymiotowała śniadanie – dokładnie przejrzeliśmy – były tylko groszki karmy, ale wymiociny miały silny zapach kału. Po 4 godzinach zabraliśmy ją do domu. Ślinienie ustało, drganie także, jedynie Lora zachowywała się, jakby była świeżo wybudzona po narkozie. W domu zwymiotowała kolejny raz – tym razem brunatna ciesz także z zapachem kału – wymiociny kałowe czy po prostu zjadła kupę – nie wiadomo.
Wieczorem pojechaliśmy na kolejną kroplówkę i porcję zastrzyków. Była już w lepszej formie. Noc minęła bez problemu, nawet nad ranem weszła do łóżka. Rano znów wizyta w szpitalu, kolejna kroplówka i badania. Wieczorem – to samo. We wtorek zrobiliśmy morfologię, obawiając się uszkodzeń wątroby i nerek, jeśli zjadła coś toksycznego. Wyniki wyszły wzorcowe, nawet lepsze od tych, które robiliśmy w styczniu. W środę powtórzyliśmy – znów wszystko idealnie.
Diagnoza nadal jest nieznana. Lora na porannym niedzielnym spacerze bawiła się z 4-miesięcznym szczeniakiem labka, a że miała niedawno ciążę urojoną, zastanawiam się, czy to – ewentualnie silne przeżycie emocjonalne – nie mogło wywołać ataku. Szpitalni weterynarze – a zajmowało się nami czterech – są zdania, że przeceniam emocjonalność zwierząt Nie jestem do końca przekonana, ponieważ labradorka koleżanki zmarła na atak serca, gdy syn koleżanki wpadł pod samochód i w ciężkim stanie wylądował w szpitalu.
Nasi stali weterynarze – nie wykluczają padaczki, ale raczej szczeniak nie miał znaczenia.
Czytałam na różnych forach, że podobne objawy może dać:
- niski poziom glukozy we krwi – Lora ma wzorcowy
- niski poziom magnezu i potasu – w normie
- niski poziom wapnia – w normie
Ostatnio doczytałam, że to może być jeszcze objaw zaburzeń pracy tarczycy – to musimy sprawdzić, bo świeżo wyczytałam – pewnie niebawem nasi weci wywieszą plakat z moim zdjęciem i napisem „tej pani nie przyjmujemy”
Całkiem możliwe, iż podobny atak nigdy się nie powtórzy – i bardzo chcę w to wierzyć. Ten jeden raz i tak był aż nadto. W ciągu jednego dnia jak nic postarzałam się o 10 lat, przybyło mi zmarszczek i siwych włosów. Na szczęście w sytuacjach ekstremalnych jestem zadaniowa, więc wylewanie łez odłożyłam dopiero na poniedziałek.
Dwa tygodnie po tym zdarzeniu Lora jest w formie na 200%. W listopadzie adoptowaliśmy grzeczną, ułożoną sunię, której każdy nam zazdrościł. Teraz mamy szczeniaka uwielbiającego podgryzanie rąk, szałaputa skaczącego po domu z piłką, szarpakiem, kapciem, szalikiem, czapką, swetrem, a na dworzu małego wandala, który wyrywa krzaki z korzeniami Ale i tak kocham ją nad życie
Jutro robimy kolejną morfologię i badamy kał pod kątem włosogłówki. Jeśli wszystko będzie ok. – 21 marca Lorina będzie sterylizowana. A ja postarzeje się o następne 5 lat…
To tak prywatnie jeszcze na koniec - Martyno, bardzo dziękuję za wsparcie |
|
|
|
 |
aganica
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018
Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019
Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 31 Paź 2008 Posty: 9860 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-03-2014, 17:34
|
|
|
Nie jestem wetem ani jasnowidzem ale..
Miałam podobną sytuację z Lovelasem ,... mój wet bo dokładnej diagnostyce, po wykluczeniu wszystkich możliwych jednostek chorobowych powiedział.
Pies zjadł .........................
Kackupę lub narkokupę i się zatruł
Cofnęłam się myślami dzień przed objawami i ...wszystko możliwe.. wtedy byliśmy na spacerze w miejscu gdzie "żule" imprezują..osłonięte krzaczory w których panowie lubiący używki..spędzają dużo czasu. Jedzą, piją, ćpają i to wszystko wydalają. |

|
|
|
|
 |
figula1

Pies urodził się:
ok. 13 lat
Suczka urodziła się:
około 10 lat
Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 06-03-2014, 19:10
|
|
|
Drgawki, ślinotok, wymioty - to zdecydowanie wygląda na zatrucie. Mam nadzieję, ze sunia nie pożarła jakiegoś grzyba Są śmiertelnie trujące dla psów. Nie wiem, u psów robi się chyba badania toksykologiczne ? |
--------------------
|
|
|
 |
FADO- Martyna

Mój labrador: FADO
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 26 Cze 2011 Posty: 3318 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 07-03-2014, 14:54