Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasadność karmienia BARFem na czas DT
Autor Wiadomość
Rinuś 

Mój labrador: Brutus
Pies urodził się:
01.04.2005

Mój labrador: Salma
Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 22-10-2013, 10:03   

Gdzie jest mój post z tego tematu? Znikają Wam posty na forum ?

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 22-10-2013, 10:04   

Rinuś napisał/a:
Znikają Wam posty na forum ?

Znikają niewygodne ]:)

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 22-10-2013, 10:06   

anna34 napisał/a:

Ale co tutaj było niewygodnego? To już oprócz oh i ah nie można zadać pytania i mieć wątpliwości?

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 22-10-2013, 10:09   

anna34 napisał/a:

nie niewygodne, bo i Koordynacja wypowiadała się w temacie karmienia Carmen opowiadając się po tej samej stronie co Wy.
W tym wątku nie będziemy dyskutowali na temat związany z zasadnością karmienia BARFem czy karmą ze względu na dobro psa oraz ogólnie pojętych adopcji, co zresztą zostało wcześniej zasygnalizowane przez kilka osób.
Jeśli chcecie podyskutować na temat wad i zalet BARFu oraz karm proszę przejść do odpowiedniego wątku.

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

aangela1
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2013, 10:12   

Posty znikają, bo nie wolno pisać o pewnych rzeczach.

arleta, ja jestem pod wrażeniem Twojej znajomości rasy i takiego wykształcenia, ale to nie jest dla mnie argument, bo z tego co wiem to nie pracujesz w zawodzie szkoleniowca, tresera czy jakkolwiek sobie to nazwiesz.
Chętnie bym przyjechała poznać sunię, masz coś przeciwko?

To w takim razie kiedy przewidujesz wizytę u weterynarza?

P.S.
Napisałam to już tenshii na PW, ale gdzie i jak mam stworzyć temat odnośnie komentowania różnych rzeczy tak by nie został on zaraz usunięty?

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 22-10-2013, 10:13   

tenshii, ale ten temat bezpośrednio wiąże się przecież z Carmen, a nie ogólnie. Suka nie ma żadnych badań zrobionych i została rzucona na BARF-a co może zagrażać jej życiu tak naprawdę patrząc na to co się dzieje po barfowaniu z Falcorem Pauliny, który tez przed przejściem na BARF nie miał żadnych badań robionych. Dlaczego pisząc o Carmen mamy iść pisać te posty w temacie BARF-a? Nie rozumiem tego. :|

tenshii 
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009

Pies urodził się:
15.06.2009

Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 22-10-2013, 10:27   

Rinuś, bo nie będziemy tutaj pisać o zasadności BARFu. Taka została podjęta decyzja - nie ukrywając - szczególnie po postach pisanych przez DT.

aangela1, odpisałam Ci na PW - jeśli chcesz dyskutować na temat bycia DT oraz jego postępowania załóż odpowiedni wątek, np w dziale 'chcę pomóc' albo napisz PW Arlecie.

to labrador

arleta
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2013, 10:38   

Cytat:
arleta, ja jestem pod wrażeniem Twojej znajomości rasy i takiego wykształcenia, ale to nie jest dla mnie argument, bo z tego co wiem to nie pracujesz w zawodzie szkoleniowca, tresera czy jakkolwiek sobie to nazwiesz.
a jednak pracuję :) ups....
Rinuś, BARf nie spowodował choroby Falcora, nie spowoduje też żadnych innych, nbei wiem skąd masz takie informadcje, są też specjalne przepisy barfowe przy niewydolności nerek, nie chciała z tego skorzystać.
aangela1, możesz, pisałam już wcześniej, ze zapraszam wszystkich zainteresowanych do pomocy w socjalizacji, bo co z tego, że ze mną ma dobry kontakt, jak potrzebuje poznać też innych ludzi.

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 22-10-2013, 10:38   

Czyli wnioskując:
DT ustaliło, że ma być BARF i koniec kropka, ale ten BARF jest zakupiony z kasy forumowiczów, którzy niekoniecznie się z tym zgadzają i mają pewne wątpliwości, których nawet nie można napisać ponieważ trzeba załozyć nowy wątek niezwiązany z Carmen, ale ten wątek będzie tak naprawdę o niej, bo mi chodzi o Carmen - więc gdzie jest tutaj logika?
Sorry, ale ja sama jestem Adminem na moim forum i takie rzeczy się tam nie dzieją i można pisać swoje wątpliwości i rozwiewać je również w jednym temacie, nie zakładając milion innych przy okazji.
Zastanawiałaś się do czego to zmierza może?

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 22-10-2013, 10:44   

arleta napisał/a:
Rinuś, BARf nie spowodował choroby Falcora, nie spowoduje też żadnych innych, nbei wiem skąd masz takie informadcje, są też specjalne przepisy barfowe przy niewydolności nerek, nie chciała z tego skorzystać.

Ale jednak gdyby miał zrobione badania to zapewne do tego by nie doszło.
Dlaczego uparcie psy przechodzą na chwilę w DT na BARF-a, a potem i tak wracają do karmy bo mało jaki DS chce zostać przy BARF-ie? przecież to jest tworzenie bezsensownego zamieszania w ich żołądku. Nie lepiej zamówić 15 kg karmy jakiejś dobrej i niech stoi u Arlety i nawet jeśli jeden pies zje 2 kg tylko to inny z tego samego worka przecież skorzysta.

tenshii 
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009

Pies urodził się:
15.06.2009

Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 22-10-2013, 10:44   

Rinuś ja już napisałam - NIE będziemy w tym wątku poruszać tego tematu - głównie ze względu na wypowiedzi DT, ale to osobna sprawa, którą zajmiemy się jako KA w innym miejscu. Dyskusję uważam za zakończoną, a posty zostaną wydzielone.

to labrador

anna34 
rude szczęście

Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

14.06.2016

Wysłany: 22-10-2013, 11:10   

Ja nie znam się na karmieniu barfem,ale jakoś nie przemawia do mnie argument,że to jest zdrowsze.Co jest zdrowsze pióra,pazury,ogony.Pozatym jaką mamy gwarancje,że te zwierzaki nie były karmione sterydami,hormonami i antybiotykami?,nie dałabym głowy sobie uciąć.
A po drugie,jak karmienie barfem ma regulować wage psa,bo jakoś psy,które znałam na barfie są poprostu utuczone moim zdaniem(bądź były) :)

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 22-10-2013, 11:13   

anna34 napisał/a:
A po drugie,jak karmienie barfem ma regulować wage psa,bo jakoś psy,które znałam na barfie są poprostu utuczone moim zdaniem(bądź były)

To fakt, Brutus mi przykotłował na BARF-ie, nie przyznawałam się do tego, ale tak było, dopiero jak wróciliśmy do karmy to schudł.
zresztą niech ktoś wytłumaczy dlaczego jest robione to zamieszanie w żołądkach psów? Po co to ? na 2 tyg, 3 tyg, miesiąc?

Wena 
Agata

Mój labrador: Wena
Suczka urodziła się:
18.11.2008

Wysłany: 22-10-2013, 11:52   

Skoro w wątku Carmen nie wolno krytykować to tu napisze, ja jestem w stanie przyjąć do wiadomości że barf jest dobry dla psa jeśli mnie się to w sposób normalny przekaże, ale bardzo nieładna była odpowiedź Arlety na moje pytanie. To że jest DT nie czyni ją nadludziem, szafowanie bo tak chcę i tak będzie bo-jestem DT a jak się nie podaoba to mogę nie być, to nie jest odpowiedź osoby tak żarliwie pomagającej psom. Zalecam więcej pokory i piszę to jako starsza koleżanka - to się naprawdę przydaje. Nieraz ludzie boją się coś napisać, aby nie być potem skarconym że przez ich wypowiedzi stracono DT, chyba tak być nie powinno
pozdrawiam, a swoją drogą w wątku Carmen zdjęcia świetne i jak na wycofanie to sunia bardzo radosna - ale to bardzo dobrze

aangela1
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2013, 12:21   

Tu dochodzimy do sedna problemu.
Nie sam BARF jest chyba problemem, a fakt, ze jest on z gory ustalony przez DT bez mozliwosci dyskusji.
Zgadzam sie z Wena, ktora pisze by nie szantażować forumowiczów utratą DT.
Nikt nikogo nie zmusza do pomagania psom więc nie powinna to być żadna karta przetargowa!
Mniejszą dyskusję by to też wywołało gdyby Carmen miala zrobione podstawowe badania, swiadczyloby to o rozsadnym podejsciu do sprawy.
Nie rozumiem też jak można pisać o socjalizacji jako priorytecie! Wszystko jest do wypracowania w przypadku zdrowego psa!
Wiec badanie powinno byc na I miejscu bez wzgledu na to czy wyglada na zdrową czy nie.
Nadal też nie uzyskałam odpowiedzi po co BARF ma byc wprowadzany na chwile? Sama moge zafundowac Carmen dobrą karmę i niech sobie na niej funkcjonuje bez tak radykalnych zmian w diecie.

arleta
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2013, 13:09   

Zatem widzę, że boli nie sam fakt BARFa a to, że nie spytałam forumowiczów o zdanie. To bardzo ciekawe podejście.
Zamiana BARFa na karmę czy karmę na BARfa to nie jest problem o czym też pisałam, odbywa się to bez żadnych dolegliwości, bez biegunek czy innych jakiś tam wyimaginowanych problemów. Odbywa się to szybciej niż zamiana jednej karmy na drugą. Carmen będzie u mnie jeszcze przynajmniej miesiąc, z jej problemami prawdopodobnie dłużej. Co to za różnica czy będzie miesiąc na karmie czy miesiąc na BARFie? Dla mnie ma- bo będzie jeść zdrowo. Resztę oddaję w ręce właściciela.
Nikogo tez nie szantażowałam, kolejny raz moje słowa zostały wyolbrzymione.
Carmen nie potrzebuje badań bo komuś się wydaje, że pies może na coś chorować. Po co narażać psa na dodatkowy stres pierwszego dnia? Ryzykować, że pies będzie musiał zmienić DT, bo tak mocno się zrazi, przestraszy? Ile czasu później może zająć
zbudowanie zaufania? Ile razy podkreślamy fakt, żeby po adopcji DS nie pędzi od razu do weterynarza, nie zapraszał gości, nie robił fety z tego powodu? Pies musi mieć czas na zapoznanie się z domem, domownikami, musi mieć zapewniony spokój a Carmen potrzebuje tego czasu dużo więcej niż przeciętny pies. Czym zatem się różnię od takiego DSu?
Czy zmieni to coś, że dzisiaj będzie miała robioną morfologię a nie tydzień temu? Więc aangela1, szukasz dziury w całym. Pies jest zdrowy a morfologię robię tylko dlatego, że potrzebna jest przed sterylizacją. Nie wydaję forumowej kasy na "widzimimisię" zabiegi.
Wena, przez tydzień można zrobić wiele i nic. Wiele co do naszych osób się udało, nic w stosunku do hałasów/obcych/separacji it itd. Zdjęcia to jedno, można wychwycić "ten" moment. Zwróć uwagę na pierwsze zdjęcia, 2 strony wcześniej, jaki piękny uśmieszek ma pies na pysku. Tylko szkoda, że to nie śmiech psa, który się cieszy a przerażonego zwierzęcia, który trzęsie się cały ze strachu i dyszy. Ocena psa przez pryzmat zdjęcia może okazać się niesłuszna.

A teraz niech każdy odpowie sobie na pytanie: ile DS zostało na karmie z DT?

Więc o co ten raban? Nawet jak pies jest na karmie, zazwyczaj jest ona zmieniana. Proponuję w umowie zawrzeć od razu obowiązek prowadzenia psa na tej samej karmie co w DT, bo przecież po co znowu psu zmieniać i powodować rewolucje w brzuchu.

Ponieważ jest to wojna nie na argumenty a na przekonania, nie będę brać udziału w dalszej dyskusji.

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 22-10-2013, 13:33   

Arleta przechodząc z psem na BARF nalezy najpierw zmienić ph jego żołądka jak sama kiedyś mówiłaś, więc to jest radykalna zmiana w sposobie jego żywienia, bo przez ten czas powinno się podawać głównie żoładki nieoczyszczone prawda? Czy coś się zmieniło w tym czasie? Może teraz jest inna forma przechodzenia na BARF-a? Może jestem nie na czasie. No i przejście z chrupek na chrupki jest dużo mniej radykalne niż z chrupek na mięso.

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 22-10-2013, 17:20   

anna34 napisał/a:
,jak karmienie barfem ma regulować wage psa,bo jakoś psy,które znałam na barfie są poprostu utuczone moim zdaniem(bądź były) :)

Też się nad tym zastanawiam. Widać po zdjęciach psów że przybrały tam i ówdzie nie mówiąc o konserwantach i antybiotykach w surowym mięsie.

Kiedyś był szał na karmienie barfem sporo osób z innego forum przeszło na ten sposób żywienia- większość wróciła do karmy coś w tym musi być.

Wena 
Agata

Mój labrador: Wena
Suczka urodziła się:
18.11.2008

Wysłany: 22-10-2013, 20:35   

po raz drugi napiszę? więcej pokory - dobrzy ludzie maję w sobie spolegliwość ot tylko to a jak dużo znaczy

anna34 
rude szczęście

Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

14.06.2016

Wysłany: 22-10-2013, 20:44   

Wena,dobrzy ludzie to napewno :)

Odpowiedz do tematu