Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Prezentacja w przedszkolu...
Autor Wiadomość
Karaluch 

Mój labrador: Cerber
Pies urodził się:
06.03.2008

Wysłany: 17-11-2008, 15:50   Prezentacja w przedszkolu...

Drodzy forumowicze!
W związku z tym że mój syn zgłosił mnie na ochotnika :D
do opowiadania o psach w swoim przedszkolu, zwracam się z prośbą o pomoc w przygotowaniu takiej prezentacji. Mam juz za sobą coś podobnego, bo rok temu opowiadałem o swoim zawodzie... Ale w temacie psiej prezentacji nie mam jeszcze doświadczenia...
Wiek dzieci to 5-6 lat.
Jeszcze nie wiem czy pozwolą mi wejść z psem.
Jeśli ktoś ma ochotę mi podpowiedzieć co zaciekawi maluchy to jestem otwarty na wszelkie wskazówki.

zaradna 
beata & elmo

Mój labrador: Elmo vel klusiaczek
Pies urodził się:
02.04.2008r.

Wysłany: 17-11-2008, 19:03   

Karaluch, to masz naprawde ciężkie zadanie hehe.
Może nakierujesz temat tak aby pokazać malucha jak ważne sa psy, jakimi sa wspaniałymi przyjaciółmi i że nalezy je szanować na podstawie swojego pupila.

Ryniu 

Mój labrador: Enzo [*]
Pies urodził się:
9.08.2005 - zm.11.01.2019

Mój labrador: Pola [*]
Suczka urodziła się:
4.12.2008 - zm.21.07.2022

Wysłany: 17-11-2008, 21:29   

Karaluch, a poszukaj w internecie tego typu tematy:
Rumba
"FLORES DIamantecane uratowała siedmioletniego tonącego chłopca!
Oto co opowiedziała nam Sylwia z fundacji":

"8.06.2007r. Wanda i inni uczestnicy obozu dla niepełnosprawnych poszli na plażę. Rumba, po szaleństwach w wodzie, leżała koło swojej pani. W pewnym momencie zerwała się i wpadła prosto do morza. Wanda próbowała ją przywołać, ale tamta nie reagowała (co jej się nigdy nie zdarzało). Zrozpaczona właścicielka patrzyła jak Rumba się oddala, krzyczała za nią i myślała, że straciła ją na zawsze ( przecież nikt nie rzuci się na ratunek psu).
Sunia odpłynęła ok. 60m od brzegu. Wanda straciła ją z oczu. Stała przerażona na brzegu wpatrując się w morze, gdy nagle ujrzała ją powoli płynącą ku brzegowi. Miała wrażenie, że sunia nie ma siły płynąć. Dopiero, gdy była bliżej dostrzegli, ona i inni ludzie będący na brzegu, że Rumba holuje przed sobą dziecko.

Gdy dotarli na brzeg, zarówno chłopiec jak i Rumba, byli w szoku. Pies stał nie reagując nawet na głaskanie, a chłopiec nie mógł powiedzieć słowa. Potem się rozpłakał i kiedy przeszły mu pierwsze emocje opowiedział jak nie miał siły płynąć i myślał, że utonie, gdy nagle Rumba przyszła mu z pomocą.
Opisał dokładnie jak to się działo.

"Psi ratownik" najpierw opłynął go dookoła, potem próbował ciągnąć za kąpielówki, ale nie dał rady, więc nurkując popychał go w stronę brzegu. A on spokojnie to przyjął i nawet się nie przestraszył, bo jak powiedział "nie boję się psów, a wogóle to myślałem, że mnie ludzie widzą, że się topię i wysłali mi na pomoc psa ratownika".

Ja nadal jestem pod wrażeniem reakcji Rumby. Staram się zrozumieć w jaki sposób dostrzegła ona chłopca, jak wyczuła grożące mu niebezpieczeństwo, gdy w wodzie były setki osób (przede wszystkim dzieci). Wiele pytań pozostanie bez odpowiedzi, ale dumna jestem ze swojej podopiecznej, chociaż to nie ja nauczyłam ją ratowania ludzi z wody. Ja nauczyłam ją tylko myślenia (chociaż i tego nie jestem pewna, może się taka urodziła). O takich historiach tylko czytałam w książkach i nigdy nie przypuszczałam, że pies przeze mnie wychowany stanie się takim bohaterem. Jeszcze nie mogę w to uwierzyć. "

My również. Ale jesteśmy niesamowicie dumni i szczęśliwi, że wyhodowaliśmy tak wspaniałego psa!
Mała, jesteś WIELKA !!

żródło http://www.labradory.net/pl_fundacje.html
Jest wybierany pies roku, psy ratownicy itp

Ja bym się starał przedstawić psa pracującego, aby dzieci wiedziały, że nie jest to tylko żywy pluszak do zabawy

zaradna 
beata & elmo

Mój labrador: Elmo vel klusiaczek
Pies urodził się:
02.04.2008r.

Wysłany: 17-11-2008, 21:37   

Ryniu, naprawde piekna hostoria aż mam łzy w oczach.
Karaluch, myśle, że ukazujac psa w ten sposub maluchą przekazesz im to, że zwierzęta nalezy trakować z godnością i dobrocią i nie nalezy traktowąc psów i innych zwierzat źle. Myśle, że taki przekaz byłby dobry dla dzieciaków,

Odpowiedz do tematu