Pies urodził się:
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2487 Skąd: z nikąd
Wysłany: 04-10-2012, 10:31 Umowa kupna - sprzedaży
Witam!
Chciałabym dowiedzieć się jednej kwestii przy podpisywaniu umowy kupna sprzedaży. W jednej z hodowli labków - Z Herbu Podlasia ( właścicielka jest zalogowana na innym labkowym forum) na stronie hodowli widnieje umowa, jaką kupujący zawiera ze sprzedającym http://hodowlaherbupodlasia.wordpress.com/umowa/ , patrzę na punkt 9 . cytuję:
"Nabywca zobowiązuje się nie używać psa/suki* do rozrodu w sposób niezgodny z Regulaminem Hodowli ZKwP – pod rygorem kary w wysokości 5000 zł ( płatne na wskazany prze Hodowcę cel charytatywny na rzecz labradorów w potrzebie ) oraz odebranie psa/suki* przez Hodowcę – w przypadku nie dotrzymania warunków niniejszej umowy."
ok wszystko niby jasne, tylko teraz - jak udowodnić że dany pies był/nie był rozmnażany ? rozumiem że przy suce, ciężej jest ukryć ciąże - więc taki właściciel delikwent może szybko "wpaść' i ponieść tego konsekwencje. Ale jak to się ma z samcami ? Przecież hodowca nie monitoruje non stop tego co dzieję się u psów z jego hodowli, po psie zresztą nie pozna się czy nie krył jakiejś suki . Właściciel oczywiście bojąc się kary, nie przyzna się do tego że jego samiec krył jakąś labkową sunię i będzie szedł w zaparte, że nie używa samca do reprodukcji a na boku będzie sobie dorabiał na kryciu swoim psem . Nie wiem czy taki zapis w umowie ma jakiś sens - wdłg. mnie tylko taki żeby ewentualnie 'odstraszyć' , tylko czy aby napewno jest to skuteczny straszak ?
Co o tym myślicie ?
Mój labrador: SABA (Jaśmin z Błotnej Sadzawki)
Suczka urodziła się:
27.02.2012
Wiek: 43 Dołączyła: 05 Mar 2012 Posty: 393 Skąd: okolice Warszawy
Wysłany: 04-10-2012, 10:48
Myślę że punkt w umowie jest bardzo dobry, może chociaż część odstraszy. Gdyby jakiś pies/suka z rodowodem był zarejestrowany jako reproduktor / suka hodowlana w jakimś pseudo stowarzyszeniu to można by wyciągnąć konsekwencje.
Mój labrador: Beza
Suczka urodziła się:
04.06.2011
Wiek: 47 Dołączyła: 30 Sie 2011 Posty: 1715 Skąd: z domu.
Wysłany: 04-10-2012, 11:14
mysle ze nawet jako straszak ma to sens. na czesc ludzi zapewne podziala - stchorza albo sie zastanowia piec razy czy warto, a to juz cos. niektorym, ze tak powiem wystarczy taki swoisty bat nad glowa. nawet jesli nie wyeliminuje to problemu to ograniczy, a to juz duzo moim zdaniem.
Mój labrador: Harry (Wilcze Ługi)
Pies urodził się:
11.11.2005
Wysłany: 04-10-2012, 12:16
Przeczytałem tą umowę i niezłe jaja tam są. Chyba hodowczyni nie bardzo zrozumiała to co do niej pisałem. No ale to nie moja broszka, ja psa nie będę od niej kupował.
Problem tylko będzie jak ktoś kupi od niej psa i bedzie miała ten sam problem co Ona kupując psa z HZ.
Paranoja
Mój labrador: SABA (Jaśmin z Błotnej Sadzawki)
Suczka urodziła się:
27.02.2012
Wysłany: 04-10-2012, 12:47
Też przejrzałam umowę dokładnie i punkt 5 mnie rozbraja:
Nabywca oświadczenie Hodowcy przyjmuje i potwierdza , że psa odbiera w dobrym stanie zdrowia i kondycji oraz zobowiązuje się do zarejestrowania psa we właściwym oddziale ZKwP , odpowiedniego żywienia psa , utrzymania , zapewnienie odpowiedniego i bezpiecznego miejsca , pielęgnacji oraz opieki weterynaryjnej w przyszłości , utrzymanie stałego kontaktu z Hodowca w celu informowania o rozwoju i zdrowiu oraz umożliwienie obejrzenia co pewien czas psa na żywo .
Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010
Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014
Wiek: 47 Dołączyła: 12 Mar 2011 Posty: 5261 Skąd: warszawa
Wysłany: 04-10-2012, 16:06
Ania_Z napisał/a:
zobowiązuje się do zarejestrowania psa we właściwym oddziale ZKwP
ja jak kupowalam psa zawsze tak mialam w umowie
Ania_Z napisał/a:
utrzymanie stałego kontaktu z Hodowca w celu informowania o rozwoju i zdrowiu oraz umożliwienie obejrzenia co pewien czas psa na żywo .
chodzi o to aby,wiedziec co dzieje sie z psem,
mialam 2 psy husky z rodowodem ,w tresci umowy tez tak mialam,nikt mi sie nie wtrynial co robie z psem i nikt mi nie kazal np kryc suke jego psem bo to jest dopiero paranoja
Kazdy hodowca zabezpiecza sie przed tym,aby jego psy nie byly rozmnazane bez praw hodowlanych,dla mnie nie ma w tym nic dziwnego,13 lat temu tez byly takie umowy,wszystko zalezy tez od hodowcy czy jest "normalny"
nalepiej zanim podpisze sie jakakolwiek umowe najlepiej ja dokladnie przeczytac!!
Wysłany: 04-10-2012, 16:46
U mnie na 16 osób może ze 3 - 4 osoby przeczytały umowę
Umowę miałam standardową ZKwP.
Dopiero po sprawie z Suri ją zmodyfikowałam i tak na prawdę załapała się tylko na tę umowę Skyress
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim"
Wysłany: 04-10-2012, 17:26
Uważam, że umowa Herbu Podlasia jest w porządku.
Jedyne co bym zmieniła to karę pieniężną na możliwość odebrania psa.
Ja poczkowo miałam taką umowę:
Cytat:
Zawarta w dniu ........................ w.................................
Stronami umowy są:
I. Hodowla Sunshine Life reprezentowana przez Paula Bąk, zam………………………………………………………, zwana w dalszej części umowy Sprzedawcą
II. ..........................................., zam.......................................... .........................................., zwany w dalszej części umowy Kupującym.
§ 1
Sprzedawca sprzedaje, a Kupujący nabywa za cenę .............................................. (słownie), psa rasy Labrador Retriever, o imieniu ..........................................................................................., urodzonego dnia 05.09.2011r, oznaczonego w lewym uchu tatuażem nr ...............
§ 2
Sprzedawca:
a) Oświadcza,że w/w pies pochodzi z jego hodowli, urodził się w wyniku krycia w dniu ................, zarejestrowanego Kartą Krycia nr................. .
b) Miot został zrejestrowany Kartą Miotu nr.............. w dniu...........................
gwarantuje, że pies jest w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej w momencie sprzedaży.
c) Udzieli Kupującemu wszystkich niezbędnych informacji o pochodzeniu psa , jego pielęgnacji, żywieniu i szkoleniu.
d) Wyda Kupującemu metrykę i książeczkę zdrowia psa.
e) Zobowiązuje się udzielać wszelkich rad i pomocy w zakresie przyszłego wychowania, zdrowia, szkolenia i wystawiania psa.
f) Zastrzega sobie prawo pierwokupu psa.
§ 3
Kupujący:
a) Zobowiązuje się do dbania o prawidłowy rozwój , socjalizację, pielęgnacje i wychowanie psa (także poprzez zapoznanie się z fachową literaturą).
b) Oświadcza, że wraz z psem odebrał wszystkie dokumenty ( metrykę, książeczkę zdrowia, plan odrobaczania), instrukcje postępowania ze szczeniakiem.
c) Przejmuje odpowiedzialność za problemy wynikłe na skutek niewłaściwej hodowli i wychowania psa.
d) Zobowiązuje się nie dopuszczać psa do krycia, do momentu uzyskania przez niego tytułu psa reproduktora. Po tym fakcie pies może kryć tylko suki hodowlane rasy Labrador Retriever.
§ 4
Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności.
§ 5
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego.
§ 6
Umowę sporządzono w 2 jednobrzmiących egzemplarzach, po 1 dla każdej ze stron.
Ale zmieniłam ją na taką:
Cytat:
Zawarta w dniu ........................ w.................................
Stronami umowy są:
I. Hodowla Sunshine Life reprezentowana przez Paula Bąk, zam. ………………………………………………………., zwana w dalszej części umowy HODOWCĄ
a
panią .................................................................................................,dow.osob………………………………………….., zam.......................................... .............................................................................................................., zwany w dalszej części umowy NABYWCĄ.
Przedmiotem transakcji jest suka rasy Labrador Retriever ur. 16.06.2012r. z numerem tatuażu A…….. oraz z numerem chipa ………………….. o imieniu ……………………………., zwana w dalszej części umowy psem.
§ 1
Hodowca oświadcza, że będący przedmiotem niniejszej umowy pies jest po kontroli miotu (kopia protokołu dołączona do dokumentów), odrobaczeniu i szczepieniach (w/g Książeczki Zdrowia Psa) wyposażony w metrykę, jest zdrowy, w dobrej kondycji, stanowi jego własność oraz pochodzi z jego hodowli i jest wolny od wad prawnych oraz praw osób trzecich, że nie toczy się żadne postępowanie, którego przedmiotem jest ten pies i że nie jest również przedmiotem zabezpieczenia.
§ 2
Strony ustaliły wartość psa na ………………………………………
Płatne w dniu odbioru.
§ 3
Hodowca wydaje zdrowego psa spełniającego warunki opisane w § 1 i kwituje odbiór całej kwoty jednocześnie informując, że wady w uzębieniu lub inne nie widoczne w momencie wydania psa, a także brak uzyskania oceny doskonałej na wystawie nie stanowią podstawy do zwrotu psa lub innych roszczeń z tego tytułu.
§ 4
Nabywca oświadczenie Hodowcy przyjmuje i potwierdza, że psa odbiera w dobrym stanie zdrowia i kondycji, zobowiązuje się do odpowiedniego żywienia psa, utrzymywania, pielęgnacji i opieki weterynaryjnej w przyszłości, a także w przypadku chęci zbycia lub oddania psa do poinformowania o tym Hodowcy, który ma prawo pierwokupu.
§ 5
Hodowca ma prawo odebrania Nabywcy psa bez zwrotu poniesionych kosztów z powodu – dopatrzenia się zaniedbania psa, przez co rozumie się:
• niedożywienie lub głodzenie psa,
• brak podawania psu odpowiedniego rodzaju pożywienia, które zapewni mu prawidłowy rozwój i zdrowie,
• zaniedbanie gospodarki witaminowo-mineralnej psa,
• zaniedbanie podawania środków wspomagających stawy zarówno w okresie wzrostu psa jak i w okresie starczym w razie problemów,
• brak zapewnienia psu odpowiedniej ilości ruchu,
• zapewnienie psu nieodpowiedniej przestrzeni życiowej,
• inne:
- dopatrzenia się znęcania nad psem, przez co rozumie się:
stosowanie przemocy fizycznej wobec psa,
stosowanie przemocy psychicznej wobec psa,
przetrzymywanie psa w skrajnie niedostatecznej przestrzeni życiowej,
brak zapewnienia psu odpowiedniej opieki weterynaryjnej,
wykorzystywanie psa do rozrodu poza organizacją zrzeszoną w Związku Kynologicznym w Polsce lub FCI,
innych niepokojących sygnałów.
§ 6
Strony ustaliły, że wszelkie koszty transakcji, wynikające z realizacji ustaleń niniejszej umowy, ponosi Nabywca.
§ 7
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową zastosowanie mają przepisy Kodeksu Cywilnego i Regulaminy Związku Kynologicznego w Polsce.
Niniejszą umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach po jednej dla każdej ze stron.
boski J. Tuwim"
Wysłany: 04-10-2012, 21:17
Ostaś, być może tak.
Ja od strony prawnej jestem antytalenciem
boski J. Tuwim"
Ja też mam w umowie, że zobowiązuje się do zarejestrowania psa we własciwym oddziale. Czyli teoretycznie mam obowiązek wyrobienia rodowodu. Ae większość osób nie chce wyrabiać psu rodowodu, więc po co to?
Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009
Suczka urodziła się:
Wysłany: 04-10-2012, 22:04
szalej napisał/a:
Czyli teoretycznie mam obowiązek wyrobienia rodowodu. Ae większość osób nie chce wyrabiać psu rodowodu, więc po co to?
Suczka urodziła się:
27.02.2012
Wysłany: 05-10-2012, 08:04
Tsunami napisał/a:
szalej napisał/a:
Czyli teoretycznie mam obowiązek wyrobienia rodowodu. Ae większość osób nie chce wyrabiać psu rodowodu, więc po co to?
Co do udostępniania psa i kontaktu to moim zdaniem tego nie tzreba zapisywac w umowie. To takie ludzkie, że podsyła się co jakis czas zdjęcia itp.
ppaula2, Twoja umowa jest super. Jest w niej wszystko co trzeba bez zbędnych rzeczy.
ppaula nie gniewaj sie ale umowa w mojej ocenie do bani. A zwlaszcza punkt 5. Rozumiem ze chcialas dobrze, wiem o co Ci chodzilo ale ja bym w zyciu takiej umowy nie podpisala i innym bym tez odradzala. Bo co z niej wynika dla potencjalnego kupujacego. Wynika z niej to ze hodowca moze Cie po kilku latach odwiedzic i ZABRAC CI PSA bo uzna ze pies ma za malo ruchu ( bo np biega godzine a hodowca uwaza ze powinien 2) albo hodowca zauwazy "inny niepokojacy sygnal" ( jaki??? to nie zostalo opisane w umowie) i to wystarczy by psa zabrac. Teoretycznie rzecz jasna bo w praktyce oczywiscie wszystko wyglada inaczej. Wlasciciel nie ma obowiazku utrzymywania kontaktu z hodowca, nie ma obowiazku robienia badan i pokazywania ich wynikow, nie ma obowiazku wpuszczenia Cie do domu i pokazania psa. To jego dobra wola i nikt a juz na pewno nie tak skonstruowana umowa go do tego nie zmusi.
Pies urodził się:
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2487 Skąd: z nikąd
Wysłany: 05-10-2012, 08:41
Krystyna napisał/a:
ppaula nie gniewaj sie ale umowa w mojej ocenie do bani. A zwlaszcza punkt 5. Rozumiem ze chcialas dobrze, wiem o co Ci chodzilo ale ja bym w zyciu takiej umowy nie podpisala i innym bym tez odradzala. Bo co z niej wynika dla potencjalnego kupujacego. Wynika z niej to ze hodowca moze Cie po kilku latach odwiedzic i ZABRAC CI PSA bo uzna ze pies ma za malo ruchu ( bo np biega godzine a hodowca uwaza ze powinien 2) albo hodowca zauwazy "inny niepokojacy sygnal" ( jaki??? to nie zostalo opisane w umowie) i to wystarczy by psa zabrac.
niestety ale jak wczoraj ją przeczytałam odniosłam to samo wrażenie co do pkt. 5. , nie chciałam tego pisać publicznie bo ostatnio sporów na forum jest dużo za dużo, skoro jednak Krystyna odważyła się o tym napisać, więc i ja się 'wychylę' i napiszę że dla mnie ten pkt. 5 też jest trochę absurdalny.
Wysłany: 05-10-2012, 08:52
Ależ ja się nie gniewam
Tworząc tę umowę sugerowałam się umową która jest na stronie jednej z hodowli ON.
Sama pewnie takiej bym nie skleciła
Mnie się spodobał właśnie pkt. 5
I nie ze względu na to iż będę chciała za kilka lat odebrać psy, bo co ja bym z nimi zrobiła?
Wzięłam ją ze względu na to, że mam nadzieję, że w ten własnie sposób właściciele szczeniaka ode mnie będą wiedzieli jak zapewnić psu dobre warunki. No i dzięki umowie będą się z tego wywiązywać.
Zbyt optymistyczne myślenie?
boski J. Tuwim"
Mój labrador: Harry (Wilcze Ługi)
Pies urodził się:
11.11.2005
Wysłany: 05-10-2012, 09:05
Według polskiego prawa pies jest rzeczą. Tak jak telewizor, samochód, czy lodówka.
Oczywiście zwierzęta w odróżnieniu do ww. przedmiotów, korzystają z dodatkowej ochrony, która jest zapisana w Ustawie o ochronie zwierząt.
Człowiek, jako osoba fizyczna posiada zdolność prawną, czyli zdolność do bycia podmiotem prawa - pies już nie. Na psie można np dokonać zastawu, zbyć, urzyczyć, może być też on przedmiotem postępowania egzekucyjnego.
W momencie podpisania umowy k-s hodowca przenosi prawa własności na nabywcę i nie dopuszczalne jest w takiej umowie zawarcie punktów, które ograniczają jego prawa do rozporządzania rzeczą, w tym np do czerpania pożytków z rzeczy, czyli rozmnażania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum