Nasze torciki/ciasta/babeczki |
Autor |
Wiadomość |
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7384 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 18-09-2012, 17:46 Nasze torciki/ciasta/babeczki
|
|
|
Aby zrobić tort w stylu angielskim potrzebny jest Nam lukier plastyczny inaczej masa cukrowa .
Ja robię według przepisu z WŻ:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
dodając odrobinę oleju lub oliwy dzięki czemu można łatwiej wałkować i masa jest bardziej plastyczna
Cytat: | Masa cukrowa:
Zelatynę namoczyć w wodzie aż się rozpuści.
Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku).
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. |
Można również ozdabiać czekoladą plastyczną
Cytat: |
Składniki
200 g czekolada mleczna
1 łyżka i 2 łyżeczki miodu |
Cytat: |
Rozpuścić czekoladę na parze razem z miodem.Przełożyć na papier śniadaniowy żeby tłuszcz mógł się wchłonąć.Za ok 2 godziny zdjąć z papieru.Czekolada jest bardzo plastyczna. |
Bardzo fajne torty robi Dorotaxx z WŻ
http://www.wielkiezarcie....961&post=174002
http://www.tortownia.pl/3282,moje_torty
http://fotoforum.gazeta.pl/u/dorotaxx.1.html |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
ppaula2
Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 2422 Skąd: Za górami za lasami
|
Wysłany: 18-09-2012, 17:48
|
|
|
Noooo
Temat osobny - super!
Przy mojej piąteczce będzie z czego korzystać i się chwalić |
_________________ "Próżnoś repliki się spodziewał,
Nie dam Ci przytyczka, ani klapsa
Nie powiem nawet pies cię je..ł
bo to.. mezalians byłby dla psa.."
boski J. Tuwim" |
|
|
|
|
zaba
Mój labrador: Rocco
Pies urodził się:
26.01.2009
Wiek: 32 Dołączyła: 01 Lut 2009 Posty: 2655 Skąd: Sanok / Rzeszów
|
Wysłany: 18-09-2012, 17:49
|
|
|
AnIeLa, o super! Wielkie dzięki Ja się męczyłam dolewając tego roztworu żelatyny z glukozą myślałam, ze się zarobię. Znów na urodziny tż chce coś wykombinować, a jednak kupowany lukier drożej wychodzi. A stosujesz jakieś barwniki?
I ostatnio w gazecie "Zdobienie ciast" był fajny przepis na masę, którą także można "obłożyć" i wygładzić ciasto. |
_________________
http://best-wishes.blog.pl/
|
|
|
|
|
Almathea83
Mój labrador: Moreno (Amor Sin Limite)
Pies urodził się:
08.09.2011
Wiek: 41 Dołączyła: 05 Gru 2011 Posty: 6298 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
|
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7384 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 18-09-2012, 17:50
|
|
|
ppaula2, tylko uzbrój się w cierpliwość przy tej masie bo na początku jest ciężko Przy pierwszym wywaliłam do kosza i no cóż od nowa trzeba było zacząć |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
zaba
Mój labrador: Rocco
Pies urodził się:
26.01.2009
Wiek: 32 Dołączyła: 01 Lut 2009 Posty: 2655 Skąd: Sanok / Rzeszów
|
Wysłany: 18-09-2012, 17:52
|
|
|
Almathea83, barwnikami spożywczymi lub ew. np. samemu można zrobić z buraków czy innych
Ja zamawiałam z allegro takie płynne i po kilka kropel dodawałam do robionej masy.
AnIeLa, ja od ugniatania to nabawiłam się pęcherzy na palcach, bo obcierałam kostką o stolnicę |
_________________
http://best-wishes.blog.pl/
|
|
|
|
|
Cziko
Ada i Czikuś :)
Mój labrador: Cziko
Pies urodził się:
14.02.2009
Wiek: 30 Dołączyła: 07 Kwi 2010 Posty: 1546 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-09-2012, 18:01
|
|
|
AnIeLa, dziękuję, wręcz czekałam na sprawdzony przepis na masę cukrową można do niej dodawać barwników w proszku?
odnośnie dekorowania, to mi teraz mama kupuje gazetę "Dekoracja ciast", ciekawe pomysły tam są
ja osobiście często bawię się w różne dekorowanie, jednak nie zawsze mam okazję to udokumentować ale przejrzałam, i znalazłam:
babeczki:
i tęczowy torcik:
|
_________________
Czikusiowa galeria! |
|
|
|
|
zaba
Mój labrador: Rocco
Pies urodził się:
26.01.2009
Wiek: 32 Dołączyła: 01 Lut 2009 Posty: 2655 Skąd: Sanok / Rzeszów
|
Wysłany: 18-09-2012, 18:06
|
|
|
Ja się podzielę przepisem na muffinki - dwa smaki, robią furorę na festynie (przepisy ze strony: przepisy.net)
Muffiny marchewkowe
Składniki:
2 szklanki tartej marchewki
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
płaska łyżeczki soli
łyżeczka przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
aromat waniliowy
Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy, 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać suche produkty: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej - rozmącić jajko, dodać olej, marchewkę, cukier i aromat waniliowy. Wymieszać mokre składniki i przelać je do miski z suchymi. Wszystko razem dokładnie zamieszać. Formę do muffinek powykładać papierowymi papilotkami, wyłożyć do każdego wgłębienia po dwie łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na ok. 25-30 min. Przygotować lukier: cukier wymieszać dokładnie ze skórą i sokiem pomarańczowym na gładką masę. po upieczeniu muffinki przestudzić i polukrować.
Muffiny z malinami i białą czekoladą (moje ulubione )
Składniki
* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku dopieczenia
* ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
* 120g cukru (można dodać trochę mniej, jeśli nie chcecie mocno słodkich babeczek)
* 150g waniliowego serka homogenizowanego (ja dodałam ok. 180g i muffiny wyszły bardzo miękkie – pyszne, ale nieco za mało zbite)
* 2 jajka
* ½ szklanki oleju
* Tabliczka białej czekolady
* 150-200g mrożonych (lub świeżych) malin
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 190st. W jednej misce wymieszać suche składniki, a drugiej mokre. Czekoladę posiekać na nieduże kawałki. Wymieszać składniki suche i mokre muffinów tylko do połączenia się składników (powinny zostać grudki), Dodać czekoladę i maliny, szybko wymieszać i nakładać do foremki na muffinki (jeśli nie jest silikonowa, to wyłożyć ją papilotkami lub wysmarować dokładnie tłuszczem) do ok. 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Zjadać jeszcze ciepłe – wtedy są najlepsze |
_________________
http://best-wishes.blog.pl/
|
|
|
|
|
nikolajewna
Mój labrador: Dragon
Pies urodził się:
14.10.2008
Dołączyła: 18 Sie 2012 Posty: 1550 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 03-12-2012, 17:29
|
|
|
ja wczoraj robiłam kokoskowe babeczki z tego przepisu i wyszły pyszne (ale dla mnie cokolwiek kokosowe jest pyszne)
http://www.mojewypieki.co...uffiny-kokosowe
Trochę sie martwiłam, bo ciasto wyszło tak bardzo gęste, że nie wlewałam go tylko ręką wkładałam do papilotek, ale wyszły znakomite.
A taka masa cukrowa jest super do dekoracji, można ciekawie poszaleć przy ozdabianiu tortów czy nawet babeczek, ale niestety jak dla mnie jest niejadalna. Ale co kto tam lubi |
_________________ Galeria Dragona- zapraszam http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=8164 |
|
|
|
|
Cziko
Ada i Czikuś :)
Mój labrador: Cziko
Pies urodził się:
14.02.2009
Wiek: 30 Dołączyła: 07 Kwi 2010 Posty: 1546 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 03-12-2012, 17:45
|
|
|
nikolajewna, fajny przepis, będę musiała wypróbować, bo też uwielbiam wszystko co kokosowe |
_________________
Czikusiowa galeria! |
|
|
|
|
Ewelina
wesoła rodzinka
Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Wiek: 37 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25678 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 03-12-2012, 17:46
|
|
|
ja jutro będę robiła mufinki czekoladowe z synkiem. Wstawię zdjęcie i przepis jak coś wyjdzie |
_________________
|
|
|
|
|
baziaa1207
Mój labrador: Nesti
Suczka urodziła się:
09.09.2012
Wiek: 37 Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 132 Skąd: Zebrzydowice (Śląsk)
|
Wysłany: 04-12-2012, 11:46
|
|
|
walentynkowe serduszko
i lokomotywa
|
_________________
|
|
|
|
|
kasiek
labki
Mój labrador: semir
Pies urodził się:
8 luty 2010
Mój labrador: sonia
Suczka urodziła się:
20.04.2009
Wiek: 52 Dołączyła: 15 Lut 2011 Posty: 10602 Skąd: gubin
|
|
|
|
|
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7384 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 04-12-2012, 11:57
|
|
|
Cytat: | AnIeLa, dziękuję, wręcz czekałam na sprawdzony przepis na masę cukrową można do niej dodawać barwników w proszku? |
dopiero zauważyłam. Tak ja dodawałam do lukru plastycznego barwnik ale nie w proszku tylko w żelu |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
baziaa1207
Mój labrador: Nesti
Suczka urodziła się:
09.09.2012
Wiek: 37 Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 132 Skąd: Zebrzydowice (Śląsk)
|
Wysłany: 04-12-2012, 12:49
|
|
|
robie ta sama mase cukrowa ,spokojnie można dawac barwniki w proszku
[ Dodano: 04-12-2012, 12:50 ]
kasiek, dziękuje |
_________________
|
|
|
|
|
nathaliena
Natalia
Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001
Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012
Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 2513 Skąd: z labusiowej doliny
|
Wysłany: 04-12-2012, 12:59
|
|
|
ja też uwielbiam piec, szkoda, ze nie robiłam dotąd zdjęć swoich dzieł trzeba to zmienić
dziś będę robić kopiec kreta, jakoś tak mnie naszło, TŻ uwielbia, będzie mieć niespodziankę po pracy |
_________________
|
|
|
|
|
kasiek
labki
Mój labrador: semir
Pies urodził się:
8 luty 2010
Mój labrador: sonia
Suczka urodziła się:
20.04.2009
Wiek: 52 Dołączyła: 15 Lut 2011 Posty: 10602 Skąd: gubin
|
Wysłany: 05-12-2012, 08:26
|
|
|
nathaliena, czas zaczac fotografowac swoje dziela |
_________________ wiernosci i przebaczenia ucz sie od psa ZAPRASZAM do galerii nasze pociechy semir i sonia http://forum.labradory.or...=5131&start=600
|
|
|
|
|
zaba
Mój labrador: Rocco
Pies urodził się:
26.01.2009
Wiek: 32 Dołączyła: 01 Lut 2009 Posty: 2655 Skąd: Sanok / Rzeszów
|
|
|
|
|
Nulcia1
Wesoła rodzinka<3
Mój labrador: Deksterek
Pies urodził się:
04.04.2010
Mój labrador: Didusia
Suczka urodziła się:
24.04.2011
Wiek: 34 Dołączyła: 26 Cze 2011 Posty: 1448 Skąd: Sosnowiec
|
|
|
|
|
nathaliena
Natalia
Mój labrador: Bari (Waldi Niewierskie Łąki)
Pies urodził się:
20.12.2001
Mój labrador: Goya
Suczka urodziła się:
01.03.2012
Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 2513 Skąd: z labusiowej doliny
|
Wysłany: 05-12-2012, 12:55
|
|
|
zaba napisał/a: | Takie torty dostał tż rok temu: | robiłaś biszkopty z foremek w kształcie autek i dekorowałaś masą? Czy mają w srodku jakiś krem? |
_________________
|
|
|
|
|
|