Witam nauczyłem mojego pieska parę komend np,waruj,piątki,łapa,turlaj się itp ale nie chce ich wykonywać gdy nie mam jakiś smakołyków w ręce bo ucząc go zawsze dostawał coś w nagrodę idzie jakoś zrobić żeby zawsze wykonywał komendy?I jeszcze jedno kiedyś piesek ładnie aportował a teraz leci po piłeczkę przychodzi koło mnie i nie chce oddać tylko warczy o co może chodzić?
zawsze dostawał coś w nagrodę idzie jakoś zrobić żeby zawsze wykonywał komendy?
ten sam "problem" miałam z moim Maxem
nagrodą jest też dla psa pogłaskanie go,pochwalenie . Ale bez smakołyków. Jeśli już opanował jakąś komendę to nie dawaj smakołyków za każdym razem gdy pies wykona np "daj łapę " . Jak powiesz mu - Super Pies - i do tego pogłaskasz- to też będzie dla niego nagroda .
Z czasem załapie ,że nie zawsze nagroda to coś do jedzenia
Vicek91 napisał/a:
leci po piłeczkę przychodzi koło mnie i nie chce oddać tylko warczy o co może chodzić?
Chce się bawić ? tak jest u mnie ,typowa zachęta do zabawy,szarpania,gonienia itp..
chodź po domu ze smakolykiem schowanym w kieszeni, w pewnym momencie zawołaj psa, jak przyjdzie każ zrobić 'siad' i 'leżeć' - jak zrobi to powiedz 'super pies' i daj smakolyk z kieszeni (wcześniej nie pokazuj smakolyka).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum