Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Agresja psa do innych psów
Autor Wiadomość
SiSi 

Suczka urodziła się:
Wysłany: 06-01-2016, 11:54   Agresja psa do innych psów

Witam, nie wiem, czy już był taki watek na forum, jeśli się dubluję, to przepraszam, ale potrzebuje pomocy.
Mam dwie suczki matkę (Joko, 4,5 roku) i jej córeczkę SiSi (1,5 roku). Joko jest suczką hodowlaną, nieśmiałą ale dość posłuszną i można powiedzieć, że zrównoważoną, w każdym bądź razie nie miałam problemów z zaliczeniem wystaw czy uzyskaniem uprawnień hodowlanych dla niej. Natomiast SiSi jest najprawdziwszym przeciwieństwem swojej matki, czasem sobie myślę, że ma psie ADHD, lub zachowuje się jak by nie stroniła od środków psychoaktywnych, ona zamiast każdym dniem z lekka mądrzeć, to staje się bardziej szalona. Pomimo tego, że jest konkretnie zawiana i zakręcona to można powiedzieć, że się słucha, ale tylko wtedy gdy nie ma w pobliżu jej matki. Ale największy problem jest z tym, że ona sobie ubzdurała, że jest jakąś księżniczką (w sumie wabi się Sisi), która dominuje nad innymi psami. Mieszkam w domu, więc też nie ma takiej styczności z innymi psami, jak mieszkańcy blokowisk, ale jak przechodzi przy płocie jakiś inny pies, to moja suczką staje się bardzo agresywna, na początku myślałam sobie, że mądry piesek, dba o swoje terytorium, ale jak jest na spacerze, to tez cały czas zachowuje się, jak by była na swoim terenie, rzuca się do innych psów, wielokrotnie o mały włos nie dochodziło do konfrontacji, nie ma znaczenia mały piesek czy duży, każdy jest dla niej wrogiem.
I tu moje pytanie, jak jej mogę pomóc, by nauczyła się obcowania z innymi psami, na ten moment nawet nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby jechać z nią na wystawę, bo myślę, że moja Sisi wtedy by zyskała nienajlepszy ale medialny rozgłos, zakończony dyskwalifikacją. Na spacer można z nią iść, ale tam gdzie nie ma innych psów a i tak cały czas trzeba mieć w pogotowi smycz, by w razie czego ją przytrzymać, półtora roku przeżyła, bez większych nieprzyjemność, ale obawiam się, że kiedyś może jej się stać krzywda, albo jakiemuś innemu niewinnemu pieskowi.

Axelka 
biszkopcińska

Mój labrador: Axa
Suczka urodziła się:
27.09.2012

Mój labrador: Ori
Pies urodził się:
2010 ?

Wysłany: 06-01-2016, 14:20   

Prawdopodobnie to nie agresja a brak socjalizacji z innymi psami.
Wygooglaj sobie w jaki sposób należy pracować z takim psem.
Powinnaś zacząć zapoznawać ją z innymi psami, alee trzeba zacząć od psów stabilnych, wesołych, nieagresywnych. Jak powinno wyglądać takie zapoznanie, też sobie poczytaj. No i jesze jedno, suczka jest młoda, musisz ją wybiegać, zmęczyć fizycznie, ale i psychicznie poprzez naukę komend i szkolenie. Gdy pies jest " spełniony" wtedy łatwiej go opanować.

Graxianka 

Mój labrador: Orion
Pies urodził się:
13.05.2016

Wysłany: 07-07-2016, 11:42   

Witam wszystkich mam pewne obawy co do zabaw moich piesków do rzeczy: od poniedziałku mam szczeniaka Labradora a w domu są już dwa psy jeden cocer spaniel (14 lat) a drugi roczny piesek jest ze schroniska u nas od niedawna około miesiąc . Mój Labek ma dziś 8 tyg. Obawiam się trochę ponieważ ten piesek ze schroniska na samym początku chciał siadać na malucha i próbował go kilka razy osiusiać :D teraz kiedy maleństwo już się troszkę zaaklimatyzowało jest tak, że kiedy dam maluchowi jakąś zabawkę ten drugi mu ją zabiera i szczuje małego żeby ten mu zabrał a kiedy mały chce mu zabrać ten na niego agresywnie warczy . druga sprawa jak juz sie bawią mój mały się rozkręci to gryzie tego starszego a ten kładzie sie na plecach ale po chwili gdy mały juz przesadza warczy na niego i mocno ściska go za szyje i nie chce puścić a potem sie na niego kładzie . Czy mam dopuszczać ich do takich zabaw czy może narazie ze względu na rozwój stawów malucha drugi pies nie powinien sie na niego kłaść i zbyt mocno ściskać ?

przepraszam jeśli takie pytania już były i za chaos pytania ale nie wiem juz co mam robić ???

Odpowiedz do tematu