Przesunięty przez: AnIeLa 07-11-2010, 08:11 |
Podziel się przepisem na pyszne jedzonko! :) |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek.R
Mój labrador: Fido z Sosnowego Kręgu w domu Basco
Pies urodził się:
06.03.2010
Wiek: 41 Dołączył: 19 Wrz 2010 Posty: 106 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 04-04-2011, 21:25
|
|
|
AnIeLa napisał/a: | fajnie, że męzczyzna dzieli się przepisem na jedzenie |
Mężczyzna też potrafi ugotować coś fajnego a czasami bardzo fajnego i smacznego mam nadzieję że będzie wam smakowało. |
_________________ http://basco.fotosik.pl/albumy/824900.html
|
|
|
|
|
Labradore
Asia i Luna
Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
08.10.2010
Dołączyła: 01 Sty 2011 Posty: 1517 Skąd: S.Sącz
|
Wysłany: 10-04-2011, 19:20
|
|
|
Piotrek.R napisał/a: | Mężczyzna też potrafi ugotować coś fajnego | święta racja
a jakieś słodkości?
my w klasie kiedyś robiliśmy placka bez pieczenia, gotowania, grzania ani innego tego typu wysiłków ale słodkie to jak... nie mam porównania |
_________________
|
|
|
|
|
Piotrek.R
Mój labrador: Fido z Sosnowego Kręgu w domu Basco
Pies urodził się:
06.03.2010
Wiek: 41 Dołączył: 19 Wrz 2010 Posty: 106 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 10-04-2011, 21:55
|
|
|
Labradore napisał/a: | a jakieś słodkości? |
Proszę bardzo teraz coś na słodko , bardzo słodko
Bardzo szybko się robi i bez żadnego pieczenia.
Pewnie są różne nazwy ale u mnie nazywa się to :
BLOK
składniki:
- jedno opak. mleka w proszku 500g ( tylko nie granulowane ) najlepsze jest takie w niebieskim opakowaniu ale łaciate też jest ok
- 1,5 szklanki cukru
- 1 maslo roślinne
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki mleka
- 5 czubatych łyżeczek kakao
- 3 lub 4 paczki herbatników (takich zwykłych )
Duży garnek na gaz i zaczynamy. Wlewamy mleko wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wrzucamy masło i wsypujemy kakao, cały czas mieszamy i czekamy aż się rozpuści ale staramy nie doprowadzić do wrzenia, wyłączamy i czekamy aż ostygnie ( ja wstawiam garnek do zimnej wody wtedy jest szybciej )
Jeśli już przestygło to bierzemy mikser i zaczynamy miksować wsypując powoli mleko w proszku, zrobiło się gęste ? i takie właśnie ma być odstawiamy mikser i bierzemy łyżkę dalej już mieszamy ręcznie i wrzucamy połamane herbatniki ( jeśli ktoś lubi to można dodać rodzynki, migdały, orzechy włoskie lub jakieś inne ) Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem wstawiamy do lodówki najlepiej na noc a rano pyszne słodkości są już gotowe do jedzenia.
Smacznego. |
_________________ http://basco.fotosik.pl/albumy/824900.html
|
|
|
|
|
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7378 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 10-04-2011, 21:59
|
|
|
Zapomniałam napisać. No więc wątróbeczka wypróbowana. TŻ-owi bardzo smakowała mi również. Polecam |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
Piotrek.R
Mój labrador: Fido z Sosnowego Kręgu w domu Basco
Pies urodził się:
06.03.2010
Wiek: 41 Dołączył: 19 Wrz 2010 Posty: 106 Skąd: Sulejówek
|
|
|
|
|
Zuzka
Amorre Labradorre!
Mój labrador: Wedel
Pies urodził się:
20.08.2010
Dołączyła: 06 Lut 2011 Posty: 495 Skąd: PL
|
Wysłany: 13-04-2011, 21:07
|
|
|
Moje ulubione drożdżówki (zawsze wychodzą)
Składniki:
* 2 i 1/4 szklanki mąki
* 3/4 szklanki letniego mleka
* 3 czubate łyżki cukru
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 1/4 łyżeczki soli
* 60 g roztopionego masła
* 12 g drożdży
* 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
* 400 g truskawek
* 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty.
Składniki na kruszonkę:
* pół szklanki mąki pszennej
* 5 łyżek cukru
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić palcami.
Sama sobie smaka narobiłam |
_________________ Czeko-galeria Wedla <3
http://forum.labradory.or...p=206410#206410
______________________________________
Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował |
|
|
|
|
Piotrek.R
Mój labrador: Fido z Sosnowego Kręgu w domu Basco
Pies urodził się:
06.03.2010
Wiek: 41 Dołączył: 19 Wrz 2010 Posty: 106 Skąd: Sulejówek
|
|
|
|
|
Zuzka
Amorre Labradorre!
Mój labrador: Wedel
Pies urodził się:
20.08.2010
Dołączyła: 06 Lut 2011 Posty: 495 Skąd: PL
|
Wysłany: 13-04-2011, 21:14
|
|
|
Szkoda, że jeszcze truskawek nie ma. Tzn. mówię o tych polskich |
_________________ Czeko-galeria Wedla <3
http://forum.labradory.or...p=206410#206410
______________________________________
Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował |
|
|
|
|
Piotrek.R
Mój labrador: Fido z Sosnowego Kręgu w domu Basco
Pies urodził się:
06.03.2010
Wiek: 41 Dołączył: 19 Wrz 2010 Posty: 106 Skąd: Sulejówek
|
|
|
|
|
Zuzka
Amorre Labradorre!
Mój labrador: Wedel
Pies urodził się:
20.08.2010
Dołączyła: 06 Lut 2011 Posty: 495 Skąd: PL
|
Wysłany: 13-04-2011, 21:22
|
|
|
Można, ale to nie to samo. Truskawki uwielbiam i już nie mogę się doczekać Bo hiszpańskie smaku nie mają... |
_________________ Czeko-galeria Wedla <3
http://forum.labradory.or...p=206410#206410
______________________________________
Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował |
|
|
|
|
aganica
Junior Admin
Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018
Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019
Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022
Dołączyła: 31 Paź 2008 Posty: 9794 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-04-2011, 21:27
|
|
|
Placki ziemniaczane.... troszkę inaczej.
Jak robimy placki? .. wszyscy wiedzą, a do ciasta trzeba dodać pokrojone w kostkę parówki i żółty ser.
Placuszki smażymy na gorącym oleju .
Wyśmienite do zimnego piwa .
Palce lizać |
_________________
|
|
|
|
|
Nataeelll
Natalia i Oma
Mój labrador: Oma
Suczka urodziła się:
10.10.2010
Wiek: 35 Dołączyła: 28 Lut 2011 Posty: 1176 Skąd: Brzeg Dolny
|
|
|
|
|
Piotrek.R
Mój labrador: Fido z Sosnowego Kręgu w domu Basco
Pies urodził się:
06.03.2010
Wiek: 41 Dołączył: 19 Wrz 2010 Posty: 106 Skąd: Sulejówek
|
|
|
|
|
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7378 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 14-04-2011, 09:43
|
|
|
To ja podam przepis na obiadek. Wczoraj takowy miałam.
Ryba:
Składniki:
Filety rybne ( w zależności od ilości osób)
Cytryna
pomidor
koperek
masło
sól
pieprz
folia do pieczenia.
Folię smarujemy odrobiną masła, następnie kładziemy na to rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą/pieprzem, kolejno posypujemy koperkiem, a na wierzch kładziemy wiórka z masła, na samym końcu plasterek pomidora.
Folie szczelnie zwijamy , tworząc paczuszkę.
Każdy filet robimy osobno.
Gdy ryba będzie już gotowa odwinąć folię na chwile aby ryba odparowała.
Sakiewki ziemniaczane.
Przepis znalazłam na stronie: http://kotlet.tv/sakiewki-ziemniaczane pozwolę sobie skopiować.
Składniki
* 6 ziemniaków
* 1 marchewka
* 1 por
* 1 łyżeczka tymianku
* 1 łyżeczka rozmarynu
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* masło (po łyżeczce na każdą sakiewkę) ( ja masła dałam zdecydowanie mniej ok 1/3 łyżeczki na sakiewkę)
+papier do pieczenia i sznurek.
Warzywa pokroić w kostkę, pora w talarki, następnie dodać przyprawy dobrze wymieszać.
Na papierze do pieczenia ułożyć warzywa, położyć masło, zebrać rogi i utworzyć sakiewkę, związać sznurkiem.
Ważne aby sznurek był odpowiedni do piekarnika, co by w trakcie pieczenia nie spalił się ani nie stopił.
Rybę jak i sakiewki włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.
Dodatkowo polecam sosik jogurtowo-szczypiorkowy do tego, jak dla mnie pasuje idealnie.
Jogurt naturalny, szczypiorek, sól i pieprz.
Szczypiorek posiekać dodać do jogurtu doprawić do smaku.
Gotowe |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
Zuzka
Amorre Labradorre!
Mój labrador: Wedel
Pies urodził się:
20.08.2010
Dołączyła: 06 Lut 2011 Posty: 495 Skąd: PL
|
Wysłany: 14-04-2011, 09:49
|
|
|
Mhmm... musi być mniami " |
_________________ Czeko-galeria Wedla <3
http://forum.labradory.or...p=206410#206410
______________________________________
Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował |
|
|
|
|
kasiek
labki
Mój labrador: semir
Pies urodził się:
8 luty 2010
Mój labrador: sonia
Suczka urodziła się:
20.04.2009
Wiek: 51 Dołączyła: 15 Lut 2011 Posty: 10600 Skąd: gubin
|
Wysłany: 14-04-2011, 10:10
|
|
|
AnIeLa, napewno w niedlugim czasie skorzystam z tej pysznej propozycji |
_________________ wiernosci i przebaczenia ucz sie od psa ZAPRASZAM do galerii nasze pociechy semir i sonia http://forum.labradory.or...=5131&start=600
|
|
|
|
|
mibec
Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019
Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013
Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015
Wiek: 46 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
|
|
|
|
|
AnIeLa
Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021
Wiek: 37 Dołączyła: 18 Wrz 2008 Posty: 7378 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 14-04-2011, 10:29
|
|
|
Dziewczyny polecam.
Ja ryb za bardzo nie lubię ale ta mi pasuje . Przepis jeszcze ze studiów. Koleżanka taka robiła |
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
|
|
|
|
|
kasiek
labki
Mój labrador: semir
Pies urodził się:
8 luty 2010
Mój labrador: sonia
Suczka urodziła się:
20.04.2009
Wiek: 51 Dołączyła: 15 Lut 2011 Posty: 10600 Skąd: gubin
|
|
|
|
|
effcyk
Pies urodził się:
Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2491 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: 14-04-2011, 10:44
|
|
|
a ja mogę zdradzić parę fajnych rzeczy.
Kiedy robimy ciasto na pizze - warto drożdże rozpuścić w letniej wodzie mineralnej koniecznie gazowanej - jak wyrobimy ciasto ( mąka, olej, szczypta soli, bazylia i te drożdże rozpuszczone w tej letniej wodzie - wody min. dosłownie 5-6 dużych łyżek od zupy ) i ciasto nam wyrośnie, będzie gotowe do pieczenia, to gwarantuje, że wyjdzie bardzo chrupiące i na wysokości tak 1-2 cm.
ps. polecam domową pizze z kurczakiem i brokułami ( brokuły uprzednio ugotować w wodzie i dopiero potem rozdrabniać na pizze przed pieczeniem, z innymi składnikami) .
W robienu pizzy jestem chyba okolicznym mistrzem uwielbiam robić różnorodne pizze .
Racuchy z jabłkami - zawsze robiliśmy standardowo - proszek do pieczenia, jabłka, mąka, maślanka/ kefir, jajka itp - wszystko zmiksować , ja od pewnego czasu zaczęłam dodawać zapachu waniliowego/śmietankowego i duuużo cynamonu, no i wtedy możemy piec - pycha
klopsy z mięsa mielonego - można dodać przyprawe do gyrosa/ kebaba - bardzo dobre klopsy wtedy wychodzą.
sos czosnkowy - równe proporcje : np. 3( lub więcej zależy na jaką ilość osób) duże łyżki majonezu na 3 duże łyżki jogurtu bałkańskiego ( dostępny w większych marketach taki bardzo mocno gęsty jogurt ) może być też zwykły naturalny lub śmietana, ale sos wyjdzie rzadszy . Do tego 3-4 ząbki startego czosnku, szczypta dosłownie cukru, do smaku pieprz, bazylia i papryka ostra/słodka - zależy od gustu i wszystko delikatnie wymieszać na jednolitą konsystencje i do lodówki na min pół godziny - żeby się wszystko przegryzło .
Sos wychodzi nieziemski, mogłabym go jeść tonami - nadaje się niemal do wszystkiego, kanapek, grzanek, pizzy, zapiekanek, kurczaka, frytek, ryby itp ,
a te sosy pseudoczosnkowe w pizzeriach się przy tym domowym totalnie chowają .
Jak coś jeszcze mi się przypomni to napiszę . |
_________________
|
|
|
|
|
|