Wysłany: 30-12-2009, 14:28 Łańcuch dla psa - co mówi prawo?
czy są jakieś przepisy które mówią o tym jak długi powinien być łańcuch dla psa? i ewentualnie o jakiejś karze dla właściciela jeśli ten sie do tego nie stosuje? ciekawa jestem czy kiedyś zostanie wprowadzony zakaz trzymania psów na łańcuchach wogóle, tylko np w boksie o określonych minimalnych wymiarach
Ostatnio zmieniony przez tenshii 28-10-2012, 16:10, w całości zmieniany 1 raz
moja babcia trzyma psy na łańcuchu przy budzie... i są najszczęsliwsze na swiecie!!
No nie wiem czy pies przy budzie może być najszczęśliwszy na świecie.Moja babcia też trzymała swoje psy na łańcuchach, ale przemówiłam jej do rozsądku.Teraz mają własny wybieg i są w lepszej kondycji, ale szczęśliwe nie są, bo kontakt z człowiekiem mają tylko wtedy jak jeść dostaną
Hmm.. mozesz to uzasadnic? Tak jak Ewelinie, nie wydaje mi sie zeby pies cieszyl sie z uwiazania 24h/24. Wiadomo, ze jak podejdzie sie do takiego uwiazanego psa, to cieszy sie na maxa ze w koncu ktos sie nim zainteresowal i idzie go poglaskac, ale to przeciez nie znaczy ze jest szczesliwy. Non stop te same zapachy i te same 3metry do dyspozycji... No chyba ze jest spuszczany
Ewelina, AnTrOpKa,
wiem ze zabrzmiało to dziwnie/...
ale juz kiedys pisałam o sytuacji mojej babci...
jednego kundelka ma po sąsiadach którzy zmarli o tez był przy łańcuchu... a ma duze podwórko wiec on jest juz dosc stary w dodatku nie zna otoczenia wiec zagubił by sie a do takie zycia jest przyzwyczajony.
Pozostałe dwa psy sa w kojcach i sa spuszczane na noc... typowo obronne, mieszka na wsi czuje sie bezpieczna nie moze miec psa w domu... a pies nauczony od szczeniaka mieszkac na dworze tez potrafi to uszanowac uwierzcie mi ... maja kontakt z ludzmi ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum