Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Szczekanie na ludzi
Autor Wiadomość
antarkowa
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2009, 14:33   Szczekanie na obcych

Na początek: jakby temat się powtarzał proszę o natychmiastowe usunięcie (nie chcę zaśmiecać forum)

Otóż chciałam się tylko zapytać czy u Was też tak jest, że jak przechodzicie obok: pijaka, faceta z laską czy panią w czapce zakrywającej głowę, itp., itd. to piesek szczeka, bo u mnie tak. I to notorycznie zrywa się i tak długo szczeka aż nie przejdziemy lub nie powiem SPOKÓJ. dziwne... :<

Katja628 
Find The Neverland

Mój labrador: Rihno - Cocker Spaniel Angielski
Wysłany: 25-03-2009, 16:02   

Mój kundelek też tak robi. Pies chyba wyczuwa w ludziach potencjalne zagrożenie i głosem daje znać, żeby się nie zbliżać...

AnTrOpKa 

Mój labrador: Hexa
Suczka urodziła się:
18.03.2007

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 25-03-2009, 17:55   

antarkowa, moja Hexa kiedyś naszczekała wieczorem na wielką Panią w futrze (wygladała jak niedźwiedż :P ). Często obszczekuje różne dziwne i podejrzane rzeczy jakie napotka, ale raczej nie jest to takie normalne szczekanie tylko bufanie (takie buff buff) ;]
Powiem Ci, że ja bym się cieszyła, gdyby Hexa reagowała tak na podejrzanych ludzi jak Twoj Antar. Na pewno czułabym się bezpieczniej wychodząc wieczorami.
A Twój Antar tylko szczeka czy 'rzuca sie' i chce gryźć?

Ziemo 
Ziemo&Fido

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
19.06.2008

Wysłany: 25-03-2009, 18:19   

Mój ma dzisiaj nieciekawy humor... Radzę uważać :-P
Może nie tylko szczekać, ale i ujadać :->

AnTrOpKa 

Suczka urodziła się:
18.03.2007

Wysłany: 25-03-2009, 18:24   

Ziemo, ale nie rozumiem... gdzie tu jest odpowiedz na pytanie antarkowej ? :<

Ziemo 
Ziemo&Fido

Pies urodził się:
19.06.2008

Wysłany: 25-03-2009, 18:36   

Treść postu niezgodna z regulaminem. Moderator

Ostatnio zmieniony przez Ryniu 25-03-2009, 19:04, w całości zmieniany 2 razy  

AnTrOpKa 

Suczka urodziła się:
18.03.2007

Wysłany: 25-03-2009, 18:52   

Ziemo napisał/a:
Jak nie ma ... To Wiesz, co z tym zrobić !

Yyy.... SŁUCHAM?! Przepraszam, ale czy Ty myslisz, że będziesz sobie pisał jakieś bzdury a ja będą za Tobą biegać i po Tobie sprzątać? Ziemo, pisząc nie na temat, łamiesz regulamin. Zastanów się nad tym.

Ziemo 
Ziemo&Fido

Pies urodził się:
19.06.2008

Wysłany: 25-03-2009, 19:03   

Mój pies odkąd szczeka, a robi to naprawdę niedługo, również szczeka na obcych... zwłaszcza przebranych za dobrodziei.
Czy w tej formie, wpisałem się w temat ?

AnTrOpKa 

Suczka urodziła się:
18.03.2007

Wysłany: 25-03-2009, 19:10   

Ziemo napisał/a:
Czy w tej formie, wpisałem się w temat ?

Tak, zrobiłeś to doskonale! :)
Ziemo napisał/a:
Mój pies odkąd szczeka, a robi to naprawdę niedługo, również szczeka na obcych... zwłaszcza przebranych za dobrodziei.

antarkowa, widzisz, Fido robi podobnie jak Antarek więc chyba nie masz sie czym martwić :lookdown:

effcyk 

Pies urodził się:
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 25-03-2009, 20:03   

antarkowa, powiem Ci że u mnie Nestor też tak ma w szczególności do starszych osob i np młodzieży ( tkzw grupki dzieciaków które zaczepiają ludzi) no podejrzanych osob tez nie lubi i szczeka przeważnie jak jest na swoim terytorium a ktoś idzie za bramą , na spacerach raczej poburkuje na kogoś kto mu sie nie spodoba i podkula troche ogon. Wiadomo że z 1 strony tak labek zachwowywać sie nie powinien ale z 2 strony to dobrze że pies wyczuwa i ewentualnie odstrasza podejrzanych gości. Miesiac temu jak szłam z Nestorem na spacer po polach , straszna zawieja była zima itp ,szczere pola, gdzieniegdzie jakies krzewy albo drzewka ani żywej duszy , nagle jak pies sie nie zerwal skulił ogon, szczeka ja nikogo przez ten śnieg nie widze ale cóż tak sie wystraszyłam że nogi szybko za pas, ciesze sie że dał mi znać bo naprawde nie wiem kto tam był i bałabym sie nawet pomyśleć co by było jakby mój pies nie zareagował , także to jest nawet przydatne to szczekanie, jak AnTrOpKa, wspomniała - szczególnie wieczorami można czuć sie w miare bezpiecznie.

wamilka 

Mój labrador: Zoltan
Pies urodził się:
13.01.2008

Wysłany: 25-03-2009, 20:47   

Zoli szczeka gdy za płotem ktoś przechodzi, pies, człowiek, kot itp. moim zdaniem chce zwrócić swoją uwagę i tyle, żeby tylko ten ktoś podszedł i pomiział przez chwilę :)
co zadziwiające nie szczeka kiedy widzi dziecko albo wózek, wtedy skomli :)

Jagusia 
Aga i jej sfora

Mój labrador: Sara
Suczka urodziła się:
w maju 2003 r.

Wysłany: 25-03-2009, 22:52   

wamilka napisał/a:
Zoli szczeka gdy za płotem ktoś przechodzi
Na szczęście moja sfora ujada tylko na widok obcych piesów i to nie wszystkich :-P A te pojawiają się u nas za płotem raczej żadko (no chyba, że suka lokatorki ma cieczkę :bad: )

figa1 

Mój labrador: Figa vel ARONIA Biszkoptowy Raj
Suczka urodziła się:
18-11-2007

Wysłany: 26-03-2009, 08:22   

Nasza Figa również szczeka i to jak pies stróżujący :D jeśli jest na podwórku a ktoś wchodzi szczeka i do bramki ale jeśli już osoba wejdzie to ogona nie może w miejscu utrzymać i najlepszy kumpel już jest ;D ale efekt jest taki ,że ludziska nie wiedzą jaki to pies z własnej niewiedzy :( i się boją wejść sami jak słyszą bardzo gardłowe szczekanie a ja nie uświadomionych niewyprowadzam z błędnego myślenia :D że to jakiś groźny czarnuch .A i wdomu potrafi narobić rabanu szczególnie wieczorową porą jak już atmosfera wyciszona jeśli ktoś zadzwoni do drzwi lub usłyszy obce głosy -odrazu larum i rwetes ale do komendy spokój. Haaaaa ale najlepsze to to ,że mieszkając z teściami my na piętrze zawsze możemy rozliczyć ich o której to staruszkowie wracają z balangi :D bo zawsze jeśli jest już cisza że my śpimy a figulec usłyszy jakiekolwiek ruchy na dole drze swoją kopare tak że umarłego by z grobu podniosła :haha: no i jak już gdzieś pisałam oszczekuje również obcych w terenie np na grzyby ją zabieram to mam spokój i już się sama nie boję bo zawsze wskaże zagrożenie i jakby co to w nogi :haha: Mi pasuje jej temperament tymbardziej że reaguje szybko na spokój i jest cisza w razie czego.

Baszka
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2009, 10:05   

figa1 napisał/a:
Nasza Figa również szczeka i to jak pies stróżujący :D jeśli jest na podwórku a ktoś wchodzi szczeka i do bramki ale jeśli już osoba wejdzie to ogona nie może w miejscu utrzymać i najlepszy kumpel już jest ;D ale efekt jest taki ,że ludziska nie wiedzą jaki to pies z własnej niewiedzy :( i się boją wejść sami jak słyszą bardzo gardłowe szczekanie a ja nie uświadomionych niewyprowadzam z błędnego myślenia :D że to jakiś groźny czarnuch

..to tak jakbym czytała o Firecie :) ..jakoś przed czarnymi ludzie mają większy respekt :-P

antarkowa
[Usunięty]

Wysłany: 28-03-2009, 18:37   

AnTrOpKa napisał/a:
A Twój Antar tylko szczeka czy 'rzuca sie' i chce gryźć?

rzuca się w kierunku ale raczej ugryźć nie chce tylko "nastraszyć"

Ziemo, AnTrOpKa, effcyk, wamilka, Jagusia, figa1, Baszka i cała reszta która się wpisze wielkie dzięki, już myślałam że to jakieś rodzące się agresywne zachowania, uff

[ Dodano: Sob 28 Mar, 2009 ]
bardzo przepraszam jeszcze dzięki Katja628

Altiria
[Usunięty]

Wysłany: 23-06-2009, 23:50   Re: Szczekanie na obcych

antarkowa napisał/a:
(...) jak przechodzicie obok: pijaka, faceta z laską czy panią w czapce zakrywającej głowę, itp. (...)

U mnie jest dokładnie to samo, cały zjeżony i skacze jak dzikus. Ale przynajmniej nikt do mnie nie podejdzie, bo w końcu mam obrońcę. ;D
Swoją drogą już nie raz ktoś zwrócił mi uwagę, że 'takiego groźnego psa bez kagańca wyprowadzam'. Wyobrażacie sobie labka w kagańcu? :D

..aga..
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2009, 06:10   

Cytat:
antarkowa napisał/a:
(...) jak przechodzicie obok: pijaka, faceta z laską czy panią w czapce zakrywającej głowę, itp. (...)

U mnie jest dokładnie to samo, cały zjeżony i skacze jak dzikus. Ale przynajmniej nikt do mnie nie podejdzie, bo w końcu mam obrońcę. ;D
Swoją drogą już nie raz ktoś zwrócił mi uwagę, że 'takiego groźnego psa bez kagańca wyprowadzam'. Wyobrażacie sobie labka w kagańcu? :D

Takie zachowanie jest objawem braku odpowiedniej socjalizacji. Pies w wieku szczęniecym powinien się spotkać z różnymi ludzmi i sytuacjami, zeby nie czuc pozniej przed nimi leku, np własnie z facetem z laską, z łopatą, z taczką.... itd...wiadomo, ze pies boi się nieznanych dla siebie sytuacji i zjawisk i dlatego włąsnie tak reaguje... Zeby uniknąc takich sytuacji, powinno się pieska nagradzac np jak przejdzie obok dziwnie ubrana pani z ogromnym kapeluszem :) lub wózek, wtedy pies nie bedzie czul juz leku. Im więcej takich sytuacji, które dobrze wykorzystamy, tym mniej problemu pozniej :)

effcyk 

Pies urodził się:
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 24-06-2009, 09:59   

Altiria napisał/a:
Wyobrażacie sobie labka w kagańcu?

wyobrażamy mój nosi kaganiec czasami ale to z całkiem innego powodu niż agresywność , której nie ma w sobie za grosz :-P . Kiedys jeszcze spoglądał podejrzanie na podejrzanych a teraz wszyscy to przyjaciele :-P no ok obszczekuje sąsiadów zza płotu jak Ci mają grilla i nie chcą zaprosić go na party... to wtedy żeby im poprzeszkadzać to siądzie pod płotem i szczeka :)

Gosiacz_ek 

Mój labrador: Buster
Pies urodził się:
23.06.2007

Wysłany: 24-06-2009, 12:20   

A ja swojego psa uczyłam żeby szczekał jak ktoś puka i nawet ostatnio mi się to przydało jak jakiś psychol przyszedł! Nastraszyłam go że wypuszczę psa jak sobię nie pójdzie! A to by się facet zdziwił jakby wyskoczył na niego merdający piesek, bo pewnie jeszcze by go wycałował :D ale szczek ma groźny i facet odszedł grzecznie :)

..aga..
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2009, 16:32   

Mojo Tora też szczeka jak ktoś puka do drzwi i z tego powodu się ciesze :) Bo tak jak pisała Gosiacz_ek, nikt nie wie, że jedynym niebezpieczeństwem mogą być nadmierne są całusy i obskakanie :)

Odpowiedz do tematu