Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: papisia
10-12-2009, 23:19
Rodowodowy - tak czy nie?
Autor Wiadomość
zuzia 

Mój labrador: Lunia (*)
Suczka urodziła się:
14.04.2008r. - 16.11.2018 r.

Mój labrador: Dżok (*)
Pies urodził się:
ok. 2000r. - 19.08.2014 r.

Wysłany: 24-10-2008, 13:32   Rodowodowy - tak czy nie?

Nie wiem czy gzieś znajduje się podobny tamat (nic nie znalazłam) jeśli tak, to przepraszam za zaśmiecanie. :-P
Wytłumaczcie mi coś, dlaczego panuje powszechna opinia, że ludzie którzy dopuszczaja psy bez rodowodu (oczywiście zdrowe) są od razu traktowani jak pseudohodowcy, handlarze? Zaś ludzie którzy mają tylko szczenięta rodowodowe są ok. Czy nie powinno przeszkadzać złe traktowanie psów, a nie to czy ma czy nie ma rodowodu. Nie chcę nikogo obrazić, ale dlaczego lepszy jest hodowca mający powiedzmy 30 psów, ale oczywiście rodowodowych? Wszyscy piszą że labrador to pies potrzebujący przede wszystkim kontaktu z człowiekiem, bliskości właściciela. Więc jak to jest, bo ja nie rozumiem jak można kilkudziesięciu psom zapewnić odpowiednią bliskość, miłość owszem, ale czas nie sądzę. Taki hodowca jest super, ma osiągnięcia i jest szanowany, a człowiek który ma psa rodowodowego bez uprawnień i szczenięta bez metryk jest be. Tak naprawdę te psy niczym się nie różnią oprócz papierka, no i może dopieszczenia.

Ostatnio zmieniony przez tenshii 19-03-2011, 12:34, w całości zmieniany 2 razy  

AnTrOpKa 

Mój labrador: Hexa
Suczka urodziła się:
18.03.2007

Wysłany: 24-10-2008, 13:34   

zuzia, ;* :)

zuzia 

Suczka urodziła się:

Pies urodził się:

Wysłany: 24-10-2008, 13:36   

aż się zaczerwieniłam :-P

Lorena 
TW...

Mój labrador: Lorena[*]
Suczka urodziła się:
25.12.2007

Mój labrador: Nitka Jamnior
Suczka urodziła się:
09.04.2010

Mój labrador: Dolly chesapeak bay retriever
Suczka urodziła się:
01.02.2015

Wysłany: 24-10-2008, 13:37   

zuzia napisał/a:
Taki hodowca jest super, ma osiągnięcia i jest szanowany, a człowiek który ma psa rodowodowego bez uprawnień i szczenięta bez metryk jest be.
hodowca mający kilkadziesiąt psów w moim mniemaniu nie jest OK i nei jest super, osobiście nie chciałabym mieć psa z takiej ogromnej hodowli, bo nie wierzę że da się zapewnić wszystkim psom maximum czasu, komfortu i stabilizacji psychicznej , chyba że ktoś siedzi cały dzień w domu i nie robi nic po za zajmowaniem się psami...
Na co dzień nieludzka pielęgniarka ....

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2008, 13:42   

zuzia, więc dlaczego ten pies, skoro jest taki doskonały, nie ma uprawnień? W hodowli psów nie chodzi o ich produkcję tylko o ulepszanie rasy. Dlatego dla mnie hodowcy którzy dopuszczają sukę która zrobiła hodowlankę na trzech wystawach są równie źli jak Ci produkujący szczeniaki bez rodowodu. W Polsce mamy zarejestrowanych 150 hodowli labradorów. Na wystawach pokazuje się jakieś 30. Ta cała reszta to "hodowcy" którzy wyjeździli hodowlankę i teraz produkują szczenięta o bardzo słabym eksterierze, z wadami i oczywiście rodowodowe. Więc co nam daje rodowód i szczeniak od kompetentnego hodowcy? Pewność że rodzice naszego psa zostali na wystawach docenieni przez doświadczonych sędziów i nasz pies ulepszył rasę a nie tylko został dodany do listy polskich labków

[ Dodano: Pią 24 Paź, 2008 ]
Lorena, hodowcy którzy mają kilkadziesiąt psów w większości mają psy u innych ludzi na prawach hodowlanych. Czyli pies należy do hodowli, reprezentuje ją ale należy do innego właściciela. Tak ma np. Pani Krystyna w hodowli Leminiscatus. Chojrak, Bazyl i Cyryl nie mieszkają u Pani Krystyny ale są w hodowli.

Lorena 
TW...

Suczka urodziła się:
25.12.2007

Suczka urodziła się:
09.04.2010

Suczka urodziła się:
01.02.2015

Wysłany: 24-10-2008, 13:48   

Cytat:
hodowcy którzy mają kilkadziesiąt psów w większości mają psy u innych ludzi na prawach hodowlanych.

fakt są takie hodowle, ale jest zdecydowanie za mało takiego podejścia w większości są to rozmnażalnie legalne.

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2008, 13:50   

Lorena, i w tym rzecz. Nie sztuka kupić psa rodowodowego, sztuką jest kupić psa rodowodowego z dobrym charakterem i eksterierem, starannie zsocjalizowanego.

zuzia 

Suczka urodziła się:

Pies urodził się:

Wysłany: 24-10-2008, 13:52   

Goha_lab napisał/a:
więc dlaczego ten pies, skoro jest taki doskonały, nie ma uprawnień
dlatego że właścicielowi np. nie chce się "bawić" w wystawy
Goha_lab napisał/a:
cała reszta to "hodowcy" którzy wyjeździli hodowlankę i teraz produkują szczenięta o bardzo słabym eksterierze, z wadami i oczywiście rodowodowe.
hodowca który ma psa z uprawnieniami hodowlanymi raczej nie ma psa z wadami, czym różni się pies z 3 ocenami doskonałymi od tego z 10 jasne istnieje prawdopodobieństwo że ten pierwszy mógłby 10 doskonałych nie dostać, ale to takie gdybanie.

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2008, 14:03   

zuzia napisał/a:
Goha_lab napisał/a:
więc dlaczego ten pies, skoro jest taki doskonały, nie ma uprawnień
dlatego że właścicielowi np. nie chce się "bawić" w wystawy

Jeśli nie chce mu się bawić w wystawy to czy chce mu się bawić w szczeniaki? W ich prawidłowe odchowanie i socjalizację? Myślę że nie.

Co do drugiej odpowiedzi to nie pisałam że suka ma wady ale szczeniaki mogą je mieć na skutek nieprawidłowego skojarzenia, itp.

Hawana 

Mój labrador: Hawana
Suczka urodziła się:
31.10.2006

Wysłany: 24-10-2008, 14:14   

Ja nie dzielę psy na lepsze i gorsze. Zwróćcie uwagę ile z nas ma psy bez papierów i jak mocno angażuje sie w ich wychowanie. Szczerze czasami boli mnie jak łatwo jest ludziom krytykować tych co nie mają papierów.
Zresztą niejednokrotnie (na przekór) bywa tak, ze psy z papierami maja wady, dyspalzje itp a te z pseudohodowli są od tych wad wolne.

Stąd mój apel nie dzielmy psów, kierujmy się miłością i szacunkiem dla wszystkich godnych posiadania psów właścicieli

zuzia, AnTroPka, Lorena ode mnie tez buziaki ;* ;*

Lorena 
TW...

Suczka urodziła się:
25.12.2007

Suczka urodziła się:
09.04.2010

Suczka urodziła się:
01.02.2015

Wysłany: 24-10-2008, 14:18   

hym a ktoś tak dzieli psy? nie ma psów lepszych i gorszych , są jedynie nieodpowiedzialni ludzie.

labradorciaaa 
:)

Mój labrador: Viki
Suczka urodziła się:
14.08.2007

Wysłany: 24-10-2008, 14:22   

o boshee znów ten temat :| zgadzam sie z tym że nie można dzielić psów na lepsze i gorsze poprzez rodowód. Jagbym miała wybrać moją najkochańszą psiunie i inną z rodowodem to bym wybrała SWOJĄ!! Bo miłość do psa to nie tylko rodowód.
Buźki :*

Hawana 

Suczka urodziła się:
31.10.2006

Wysłany: 24-10-2008, 14:23   

To nie dzielmy też ludzi, którzy maja psy z paierami lub bez. Bo jak widzimy w innym wątku Ci co kupili psa z hodowli są bardziej nieodpowiedzialni niz Ci co mają psa z pseudohodowli.
Ja myślę, ze nie zawsze jest to kwestia nieodpowiedzialności, ze ktoś kupił psa bez rodowodu, często jest to brak wiedzy, ludzię chca kocha psa nad życie, dać mu dom, a na kwestiach rodowodowych po prostu sie nie znają.

Lorena 
TW...

Suczka urodziła się:
25.12.2007

Suczka urodziła się:
09.04.2010

Suczka urodziła się:
01.02.2015

Wysłany: 24-10-2008, 14:29   

Hawana napisał/a:
Ja myślę, ze nie zawsze jest to kwestia nieodpowiedzialności, ze ktoś kupił psa bez rodowodu
mi chodziło o nieodpowiedzialność "hodowców" rozmnażających bezpapierowe psy przez co powiększają ilość chorych psów także psychicznie, często zdarzają się kłopoty z niezrównoważonymi charakterami poprzez nieumiejętny dobór rodziców oraz złą opiekę.
Hawana napisał/a:
To nie dzielmy też ludzi, którzy maja psy z paierami lub bez.
a ktoś tak dzieli ? czy ktoś tutaj jest mniej lubiany czy dyskryminowany za to, że kupił psa bez papierów?
Hawana napisał/a:
często jest to brak wiedzy,
i dlatego powinno być więcej kampanii społecznych.

zuzia 

Suczka urodziła się:

Pies urodził się:

Wysłany: 24-10-2008, 14:29   

nikogo nie bronię, ale widziałam reakcję niektórych forumowiczów na post dotyczący chęci dopuszczenia psa z metryką do suki z rodowodem bez hodowlanki. Dlatego tak pisałam. Myślę że każdy kto kocha psy, powinien przeciwstawiać się złemu traktowaniu, a nie oburzać na pomysł jw. Jeśli taki właściciel nie boi się problemu ze znalezieniem nowych właścicieli psiaków i rozstania z nimi to mnie osobiście to nie przeszkadza dopóki jest to osoba kochająca psy

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2008, 14:42   

zuzia, mało mamy labków w Polsce? Więcej nam potrzeba? Wybierz sobie na ale.gratka zakładkę labradory. Ofert: 549.Wejdź na allegro i wpisz labrador. Ofert: 282. Nie liczę już labów w schroniskach. Nie ma problemów ze znalezieniem właścicieli? Może i nie ma ale są problemy ze znalezieniem odpowiedzialnych właścicieli. Bo Ci odpowiedzialni to 10% właścicieli wszystkich labków. Ludzie kupują szczeniaka bo taki piękny, malusi, słodziusi a później pies rośnie i ląduje w schronisku lub co gorsza w lesie bo gryzie buty, bo szczeka, bo ciągnie na smyczy. Niektóre nawet nie zdążą dorosnąć a już spotyka je schroniskowy los. I właśnie dlatego uświadamiamy ludziom żeby nie rozmnażali. Bo psów w Polsce mamy dużo szkoda tylko że nie ma się kto nimi zająć.

zuzia 

Suczka urodziła się:

Pies urodził się:

Wysłany: 24-10-2008, 16:49   

Goha_lab, ale to jest tylko i wyłącznie kwestia tego że jesteśmy mało wrazliwym społeczeństwem, pies wciąż jest traktowany jak przedmiot i nie ma na to wpływu fakt, że jest dużo szczeników. Popyt kształtuje podaż.
Ja osobiście gdybym w momencie szukania Luny znalazła osobę która ma szczeniaki z połaczenia dwóch zdrowych rodowodowych labów bez uprawnień to pewnie bym się zdecydowała.

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2008, 17:08   

zuzia, pytanie tylko: skąd wiesz że to właśnie te psy są rodzicami szczeniąt?

Hawana 

Suczka urodziła się:
31.10.2006

Wysłany: 24-10-2008, 17:21   

A czy wsród rodowodowych psów nie zdarzają sie takie anmalie, ze inny pies kryje, a inny jest wpisany w rodowód???? Bo ja o takich przekretach słyszałam!

Wiem, że pytanie zostało zadane do zuzi, ale po co drozyć po raz enty ten temat, po co szukac dziury w całym? zostawmy tą decyzję ludziom którzy chcą kupić psa, kochać będą równie mocno tego z papierami i bez.(tym którzy mają nie kochać rodowód uczuć nie zmieni) :) :) :)

Goha_lab
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2008, 17:45   

Hawana, wiadomo że są takie przekręty i tutaj już musimy zdać się na uczciwość hodowcy.

Odpowiedz do tematu